X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2023, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg, mój dr mówił, że cukrzyca na diecie nie wymaga takich działań, że czekałby po prostu na rozwiązanie, a dopiero właśnie cukrzyca na insulinie, to wtedy od 39 tygodnia do szpitala, ale jeszcze nie na wywołanie, a na obserwację. W poniedziałek będę miała wizytę położnej, to zapytam ją, jak ona to widzi.

Trochę nie chciałabym przechodzić przez te indukcję, jeśli zostanę tylko na diecie.

Edit: no wiadomo, że może się jednak okazać, że to dziecko rośnie ponad miarę, albo że łożysko się mocno starzeje ,to ja rozumiem, że trzeba indukować. Ale sama cukrzyca, niepowiklana niczym, bez insuliny. I to serio np przekroczona normalna o 3 jednostki na czczo, jak w moim przypadku,to serio śmiech na sali i wynajdywanie problemów chyba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2023, 22:44

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2023, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasio i jaka waga przy tych wymiarach wyszła?
    Co do podłogi mam to samo 😁 nic tak mi nie przeszkadza jak okruchy na podłodze. Więc przy 3-ce dzieci odkurzam cały czas 🫣
    Roombe miałam ale w starym domu genialnie się sprawdzała a tutaj nie, bo za dużo zakamarków + Tola się panicznie boi więc sprzedałam 🙈
    Ale chciałabym sobie kupić mop parowy :D

Ja piorę wszystko w pralce oprócz kokonu i tego warkocza. Jeśli chodzi o kokon, to każde z dzieci miało i to jest 50/50. Może się nic nie stać a może się zniekształcić... Ja planuję wrzucić w pralkę tę wkładkę od kokonu a cały kokon wywietrzyc 🤷🏻‍♀️ albo taki spray jak wrzucała Longanimity może by się nadal 🤔

Kasio łóżeczko śliczne 😍

Moje dzieciaki jutro jadą na wycieczkę i muszę ich zawieźć na miejsce zbiórki już o 7 :D a co to oznacza? Wcześniej zacznę sprzątać 🤣🤣🤣
    Jutro w końcu wypiore narożnik 😍 ile dni będzie czysty? Zbieram zakłady 🤣

I muszę się pochwalić 🙈 Emma dziś wypożyczyla sobie książkę z biblioteki. Usiadła na tarasie i sama przeczytała od deski do deski 😳 a jaka dumna z siebie 😬

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2023, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    Meeg, mój dr mówił, że cukrzyca na diecie nie wymaga takich działań, że czekałby po prostu na rozwiązanie, a dopiero właśnie cukrzyca na insulinie, to wtedy od 39 tygodnia do szpitala, ale jeszcze nie na wywołanie, a na obserwację. W poniedziałek będę miała wizytę położnej, to zapytam ją, jak ona to widzi.

Trochę nie chciałabym przechodzić przez te indukcję, jeśli zostanę tylko na diecie.

Tak dokładnie jakbym słyszała mojego.
    Twój lekarz pracuje w szpitalu na codzień? Mój nie i tak to trochę przedstawił że on wystawia skierowanie do szpitala I tam lekarze podejmą decyzję.. tak trochę jakby już umywa ręce co dalej z nami

age.png

Wysłany: 25 lipca 2023, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracuje w dwóch szpitalach, w miejskim w jednym mieście i w wojewódzkim w drugim mieście. Mam do każdego z nich po równo km, bo mieszkam akurat w połowie drogi :D do wczoraj ogólnie byłam zdecydowana rodzić w miejskim, mniejszy szpital, podobno położne wspaniałe - ta moja środowiskowa tam pracuje. Ale to było do wczoraj, bo na wizycie dr powiedział, że w tym szpitalu w razie porodu nie dostanę znieczulenia zewnątrzoponowego. Pewnie chodzi o taką sytuację nocna, gdzie przyjeżdżam np o 3 i chce i wynika to pewnie z braku anestezjologa na dyżurze. Więc teraz bardziej przychylam się do szpitala wojewódzkiego.

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2023, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie dostęp do znieczulenia był nr 1 na liście wymagań przy wyborze szpitala 😉

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2023, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to u mnie położna znowu odwrotnie mówiła, że w nocy bez problemu znieczulenie a w ciągu dnia mozebyc anestezjolog gdzieś wezwany i w tedy lipa ze znieczulenia. Ale to zależy czy oddział ma swojego aneztezjologa czy jak to tam w danym szpitalu wygląda.
    Zachęcała nas za to żeby spróbować gazu rozweselającego który nie koniecznie musi dać efekt przeciwbolowy ale wystarczy rozluzniajacy żeby porod zaczął postępować. Podoba mi się generalnie że podkresla (nie tylko w przypadku tego gazu) że u każdej kobiety jest inaczej, każdy poród jest inny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2023, 22:59

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png

Wysłany: 25 lipca 2023, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg wrote:
    Dla mnie dostęp do znieczulenia był nr 1 na liście wymagań przy wyborze szpitala 😉
    No właśnie i ja w ogóle jakoś nie pomyślałam wczesniej o tym, że mogę nie mieć tam takiej opcji. Nie chcę, żeby mi zabierano te możliwość. Może nie będę chciała skorzystać z tego znieczulenia zewnątrzoponowego, ale chcę mieć taką opcję i wybór w razie co.

Meeg, Ancalime lubią tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2023, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie nie wiem, jak to jest w moich chorobach- czy indukują w terminie czy pozwalają czekać. Kojarzę, że w okolicach terminu powinnam być przyjęta na oddział, tyle mi mówili. Ale na razie o tym nie myślę póki Mała miednicowo 🙄
    Wracam z grilla, bardzo przyjemnie spędziłam czas. Wzięłam swojego psiaka i znowu zdobyła fanów😂
    No ja tez nieobiektywnie powtarzam, że nie da się jej nie kochać.
    A przy okazji chwile przed wyjściem zrobiłam update brzuszkowy:
    975-DDB2-C-CCCA-46-CA-A2-E5-08309885686-B.jpg

Sara30, Kania_czubajka, Meeg, RiverS, Kasio, Ancalime, Pucz, Ogoorkowa, Maiora lubią tę wiadomość

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2023, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity ja mam koleżanki, które były zachwycone gazem :) ja próbowałam i mój organizm tego nie toleruje. Nie wiem, może za mocno wdychałam ale poza tym, że się naćpałam i urwał mi się film a potem rzygalam jak kot, nie mam lepszych wspomnień z gazem związanych 🤣
    Przy porodzie z synem od razu mówiłam żeby mi tego dziadostwa nawet nie pokazywali.
    Ale koleżanki tak jak mówię, były zachwycone :)
    Pewnie mój organizm słabo toleruje takie środki.
    Ja zamierzam w planie porodu wpisać aby nie proponowano mi żadnych środków zmieniających świadomość a jednak po gazie u mnie był totalny haj 😳

Co do zzo to słyszałam właśnie, że wszystko zależy od dostępności anestezjologa 🤷🏻‍♀️ ja nigdy nie brałam ZZo mimo, że w Norwegii to była kwestia życzenia sobie. Nie chciałam.
    Ale moja siostra brała i nie zapomnę, jak mi pisała na messangerze, że ma rozwarcie już 8 cm i rozwiązuje krzyżówki z mężem 😳

Za to z najdziwniejszych metod łagodzenia bólu porodowego ... Miałam podczas porodu akupunkturę 🙈 wcale to nie pomogło a dodatkowo mnie wkurzało, że mam wbitą w tyłek igłę 🤣

Za to dla mnie wanna to jest złoto i powinna być standardem na każdej jednej porodówce 😬

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg, u mnie jak u Kani - jak cukrzyca jest niepowikłana, to nie indukują przed terminem. Jak jest na insulinie (jak u mnie) lub łożysko się wcześniej starzeje (też jak u mnie 😂) to rozwiązanie w 39 tc. Z tym starzeniem to usłyszałam wczoraj, że 'jakby' pojawiają się zwapnienia, ale nie jest pewny. Stąd USG za 2 tygodnie. Plus coś mówił, że może od 36tc KTG kontrolnie.

Sara, ja niestety daję kanapie max tydzień po wypraniu 🙈. U mnie narożnik wytrwał całe 3 dni. Swoją drogą żałuję że nie mam żadnej parownicy (zawsze wzywam firmę zewn), bo teraz też by się przydało przeprac 😑.

U mnie w szpitalu też mówili (8 lat temu 😂) że większa szansa na zzo nocą - za dnia a to planowane cesarki, a to może anestezjolog będzie wezwany gdzieś tam na cito. Z racji, że teraz planowane będzie cięcie, to nawet się nie interesowałam.

Miłego dnia. Trzymajcie kciuki aby szybko dziś zleciało do 17, bo wyjątkowo jakoś niewygodnie mi w pracy! I taaak mi się marzy kawa mrożona 😍. Ale taka słodka, kupna, chemiczna - taka, której absolutnie przy cukrzycy nie mogę 😂.

Meeg lubi tę wiadomość

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • RiverS Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dyżur niespania wypełniony 🫡
    Spałam może z 4 godziny łącznie 🙄 ale ósemka wyrwana, bez problemów żadnych, a chirurg szczękowy to był tak przystojny, że brak słów. Z bratową, która ostatnio wyrywała zęba mamy teorie, że wszyscy chirurdzy szczękowi młodzi i przystojni, więc nic tylko tam szukać drugiego męża 😅

Na 18 mam wizytę, zobaczymy jak będą się miały luxmedowskie pomiary do prywatnych 😅

Miłego dnia! ✨🌺

Ancalime, Meeg lubią tę wiadomość

26
    hashimoto + niedoczynność
    marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm

👩🏼‍🍼 Tosia 🤍
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ancalime, co to za akrobatka? :D jak ona mogła się tak obrócić? :D ale super, że za jednym cięciem zrobią Ci jeszcze endo! :) ludzkie podejście!

Kasio fajne to łóżeczko! <3 daj proszę znać jak się sprawuje jak je już rozłożycie ;> podoba mnie się! :D

Sara, ładne nawyki wpajasz dzieciom z tą biblioteką :) my chrześnicy męża na komunię kupiliśmy kindla, to aż piszczała z radości :D ciocia trochę kręciła nosem, że to nie to samo co książka papierowa, ale odpuściła jak młoda nad morzem w 2 tygodnie pochłonęła 4 książki, a miejsca to zajmuje tyle co nic :D

RiverS matko kochana, jak Ty dobrze znosisz tą ósemkę, dzielna! :O mi została jedna, ale nawet bez ciąży mam paniczny strach przed jej wyrwaniem, poprzednia to było 10 dni chodzenia na ibuprofenie, teraz się boję podobnych komplikacji... Dlatego Ci nie mówiłam przed zabiegiem :D

Ja prać będę wszystko, nawet kokon. Ale mam parownicę, więc ewentualnie uda się go rozprostować ;)

Widzę, że u nas na wątku same sexy mamuśki! :D chyba żadna też nie przytyła szalonych 20 kg? Okazy do podziwiania :)

Co do łagodzenia bólu, to ja się panicznie boję igły w kręgosłupie, więc nigdy tyłem do anestezjologa :D chyba mocno nastawiam się na tens, w czasie miesiączek mam mocne bóle w krzyżu, teraz mnie też często w krzyżu łupie, najchętniej już bym tego tensa sobie przyczepiła :D Gazu się boję po historii Sary i kilku innych z internetu, nie lubię tego uczucia w głowie po alkoholu, więc odpada :D

Próbuję wykrzesać w sobie chęci do sprzątania, skoro nie działa wmawianie sobie syndromu gniazdka, to próbuję się zastymulować :P kupiłam w Rossmannie trochę chemii, ale zaczęłam od tego, że włączyłam pralkę ze środkiem czyszczącym, więc w zasadzie robi się to samo :P ale będzie czysta :D

Jeszcze chciałam się podzielić małą recenzją koszuli porodowej od mamy ginekolog: byłam względnie sceptycznie nastawiona, że to może być mocno przereklamowany towar, ale o dziwo hmmm... Wygląda dobrze, faktycznie ma praktyczne rozwiązania, jest dość długa (no może mogła by być dłuższa albo przynajmniej jakaś bardziej kobieca hahaha :D) i tak sobie oglądałam siebie w lustrze i myślę, że jakby jeszcze miała kieszenie, to spełnienie marzeń. I kurde ona ma kieszenie! :O przyznaję, kocham ją :D

Ancalime, Meeg lubią tę wiadomość

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)
    05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)

Kariotyp ❓
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa mam podobne podejście do tego znieczulenia 😅 mam wrażenie że bardziej boję się wbicia igly w kręgosłup niż bólu porodowego 🙈 też myślę o TENS, bo też plecy pobolewają😮‍💨
    Ale gazu chętnie spróbuję 😉
    Nie wiem czy któraś z was słyszała o ostrzykiwaniu tylko kurcze nie wiem czym... ostrzykuja chyba w 4 miejscach właśnie dół pleców, moja bratowa to miała 3 lata temu i mówiła że super u niej zadziałało 💪

Ogoorkowa lubi tę wiadomość

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, jak ostrzykują plecy, nie kręgosłup, to może mogę rozważyć :P możesz dopytać? Zupełnie nie słyszałam o takim czymś :)

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie to robi położna i można to powtarzać, napewno dopytam i dam znać 😉 wczoraj na zajęciach z edukacji okołoporodowej właśnie położna o tym mówiła, tylko właśnie nie zakodowałam do końca ale załapałam że o tym mówiła moja bratowa.

Ogoorkowa lubi tę wiadomość

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A miałyście okazje testować tens?
    Słyszałam, że przy tylozgieciu macicy jest super.
    Mnie od wczoraj wieczora tak boli po lewej stronie kręgosłupa lędźwiowego, że chodzę, jak kulawa. Może mała mi na coś naciska.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno wypożyczam Tens, dużo slyszałam opinii że pomaga na krzyżowe choć jedna położna kręciła nosem kiedy zapytalam czy działa, ale oczywiście dopóki się samemu nie sprawdzi na sobie to się nie wiadomo.
    Znalazłam wypożyczalnie we Wrocławiu 135 zł/14dni.
    Najchętniej już teraz bym potestowała na te bóle lędźwiowe.
    Za gaz podziękuję 🙄 Po wymiotach w 1 trymestrze wiem że to ostatni rzecz której chce przy porodzie a to bardzo prawdopodobnie.

age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wasze nogi, puchną wam , bolą? Dobrze pamiętam że Ogorkowa ty miałam problem z nogami? jak ta maść z kasztanowca się sprawdza? Ja mam w nocy trudności ze spaniem od kilku dni przez nogi. Padam na twarz a zasnąć nie mogę bo mam takie ociężale i bolące.

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg, a szpital nie ma tensa, ze musisz wypozyczac? 🤔 takie dość popularne już się robi 🧐

Tak, to ja jestem spuchlaczkiem nogowym :D masc z kasztanowca daje super ulgę, ale konkretna z maxmedical, inne dla mnie bez różnicy :( dużo z nogami do góry, w upały miska z chłodna woda i jakąś solą do stóp. Mam też wrażenie,że nieco lepiej mi z nogami po cyclo3fort, on niby na pajaczki/żylaki, ale chyba coś polepsza z krążeniem ogólnie. Mam też w lodówce mgielne z ziaji (jakąkolwiek będzie ok :D) I jak w upal stoję w kuchni, to co chwilę się psikam 😅 ta masc mocno chłodzi, więc fajnie się dosmarowac nią przed położeniem się spać :) ogólnie szału nie ma, ale lepszych rzeczy nie znalazłam 😅

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)

Kariotyp ❓
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2023, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa wrote:
    Meeg, a szpital nie ma tensa, ze musisz wypozyczac? 🤔 takie dość popularne już się robi 🧐

Tak, to ja jestem spuchlaczkiem nogowym :D masc z kasztanowca daje super ulgę, ale konkretna z maxmedical, inne dla mnie bez różnicy :( dużo z nogami do góry, w upały miska z chłodna woda i jakąś solą do stóp. Mam też wrażenie,że nieco lepiej mi z nogami po cyclo3fort, on niby na pajaczki/żylaki, ale chyba coś polepsza z krążeniem ogólnie. Mam też w lodówce mgielne z ziaji (jakąkolwiek będzie ok :D) I jak w upal stoję w kuchni, to co chwilę się psikam 😅 ta masc mocno chłodzi, więc fajnie się dosmarowac nią przed położeniem się spać :) ogólnie szału nie ma, ale lepszych rzeczy nie znalazłam 😅

Popularne ale mój nie ma niestety, ale to nie problem wypożyczę sobie prywatnie.

Dzieki za polecajki! skorzystam na pewno bo moja przecizapalna jest ok ale chyba nie do końca jest od tego a już takie akrobacje robię z nogami na ścianie w nocy że nawet moja młoda w brzuchu nie umie 🙂

age.png
‹‹ 763 764 765 766 767 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ