Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania ja w obecnej ciąży nie uświadczyłam bólu żeber (obym sobie nie wykrakała 😅) ale pamiętam, że z Tolką dosłownie nie mogłam się ruszyć bo czułam się jak ofiara pobicia 🙈
    Dziecko bankowo kopie po żebrach 🥹

Ale np w ciążach z Tolą i Emilem wcale nie miałam zgagi a teraz mam codziennie 🤷🏻‍♀️

Ogólnie to ja bym samopoczucie w ciąży opisała jako "jak nie urok to sraczka" 😅

A u Ciebie lada moment ciąża donoszona 😳
    Dziewczyny, najpierw odliczalysmy do USG serduszkowego, potem do skończenia I trymestru, potem do połowy, potem do studniówki ... A za chwilę wszystkie będziemy miały donoszone maluszki 🥹

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵7,5 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja powiem Wam, że serio jakoś poczułam presję czasu. Wczoraj gadałam z koleżanką, opierdzieliła mnie, że nie mam spakowanej torby 🫣 a ja mam czas na wszystko!

Wczoraj puściłam zamówienie apteczne, zamówiłam też majty od mamy ginekolog- znajoma zachwalała. Zobaczymy ;)

Ale tak serio dziś to się czuje mega skopana 😅 skóra, pomimo że się smaruje intensywnie od tyyylu miesięcy napięta na mnie jak plandeka na żuku. Pomimo tego, że ten brzuch dalej jest niewielki (wszyscy zdziwieni, który to już tydzień!) To czuję się jak kulka 😅

Edit: ale ale ale, nowych rozstępów brak! 🥳 Jeszcze mają czas żeby wyleźć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2023, 22:26

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania, to kciuki żeby rozstępy jednak nie wyszły! U mnie na brzuchu na razie też brak, ale uda to tragedia... Nie myślałam żeby uda też smarować specjalnym kremem i tu chyba błąd 🙁

Co do porannego podjadania - dziś ja się obudziłam i też byłam tak potwornie głodna, że po 5 robiłam śniadanko 😅 usprawiedliwiam się tym, że wczoraj ostatni posiłek zjadłam jakoś o 17 i to dlatego 😅

Sara, cudnie że ogród już ogarnięty! 🥳 cieszę się że miał Ci kto pomóc!

Pucz, jak tam w domu? Mam nadzieję, że podbrzusze już Cię nie kuje! 😘 Będziesz teraz miała jakąś kontrolę czy masz czekać na rozwój sytuacji?

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania, bardzo tulę za takie apogeum 😵‍💫❤️ Ale Ty to chyba już możesz wyczekiwać niedługo obniżenia brzuszka 🤯
    I ode mnie również ochrzan za brak torby dostajesz 😋 ja zawsze taka mądra, wszystkie koleżanki od 32 tc terroryzuje torbą a sama najchętniej bym jeszcze się wstrzymała 😂 tylko teraz mąż mnie zmusza 🤣

Sara, powiedziałabym "czy Ty kobieto nie umiesz usiąść na tyłku?!" Ale widzę, że jak na chwilę siadasz, to zestresowałas mamę jeszcze bardziej 😂

Co do rozstępów, to mi w paru miejscach ciężko określić, czy tam coś się dzieje, czy to tak żyły prześwitują 😵‍💫 smaruje i się modlę o cud, bo genetyka nie ma dla mnie dobrych wiadomości 😅

Ja dzisiejsza noc spędzam jak najdalej od lodówki 😮‍💨 już wieczorem nie jadłam kolacji, ostatni posiłek o 16.45 (2 ostatnie kawałki pizzy) I czułam się mocno pełna po tym. Niestety kładąc się spać oczywiście zawartość żołądka niebezpiecznie w górę. Ustabilizowało się, zasnęłam, zdrętwiałam, chce się obrócić w nocy i na drugim boku znowu się próbuje wylac 😵‍💫 a teraz jak wstałam, to w żołądku może i pusto, ale młoda tak kopie po przeponie, że aż mnie mdli 😮‍💨 dobrze,że wieczorem się tak nie znęcała nad tym miejscem, bo na 100% bym zaliczyła wtedy bełta 🫣

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień doberek 😬

Co do rozstępów to ja jedynie w pierwszej ciąży się ich nabawiłam mimo smarowania się naprawdę zawzięcie 🤷🏻‍♀️ a najgorsze rozstępy zrobiły się po 38 TC 🤦🏻‍♀️ a że urodziłam w 42 tc to ogólnie brzuch mam jakby mnie tygrys podrapał na swe podobieństwo 😅

Kasio śniadanie po 5 brzmi dobrze - będziesz miała dłuższy dzień 😎

Ogoorkowa teraz zbliżasz się do okresu gdy dziecię znajduje się najwyżej co skutkuje uciskami na różne narządy 😰
    Ja w tej ciąży jem porcje wróbla bo jak zjem ciut więcej to zaraz wszystko czuję dosłownie w gardle 🙄

Miłego dnia dziewczynki.
    Ja dziś mam lajtowy dzień (chyba że coś wymyślę 🙈 )

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś u mnie już spokojniejsza nic, nie musiałam wstawać jeść i cukry znów normalnie :D jakiś to był taki jednorazowy strzał ☺️ rano to i brzuch taki nie mocno napięty jeszcze 🫣😅

Powiedzcie mi, co będziecie dziś gotować na obiad?:) Muszę jechać na duże zakupy,bo mam w lodówce tylko ser i parówki. I nic więcej,zero, null :D

Jakie macie plany na długi weekend, dziewczyny? Mój P. pracuje w poniedziałek, więc w sumie żadnych planów. Myślę, że w niedzielę pojedziemy do teściów, we wtorek do moich rodziców ;)

Dziś rozejrze się i zamówie fotel do karmienia. Myślałam o tym takim zwykłym uszaku z podnóżkiem, jakie macie doświadczenia z nimi? Może jakieś polecajki? Podsylam swoi typ https://allegro.pl/oferta/fotel-uszak-styl-skandynawski-z-podnozkiem-7778014909

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) ja się melduje z nad morza, mam chwilę, bo wszyscy jeszcze śpią. Poszli na imprezę, a ja się z tym brzuchem już za bardzo nie nadaje, więc zostałam w domu spać :D
    Zrobiłam sobie jedzonko o 1 w nocy także chyba dlatego jeszcze jestem w stanie wytrzymać głód. Gdybym miała ostatni posiłek o 17, jak Wy to też bym miała potrzebę dojedzenia w nocy także myślę, że jesteście totalnie usprawiedliwione ;))

Odnośnie dolegliwości bólowych, jest lepiej z tymi przeciążeniami, chyba ten klimat nadmorski mi służy:D
    Ja kopnięć i ruchów nie odczuwam boleśnie z reguły. Jeden dzień mi się zdarzył, gdzie wątrobę mi Mała skopała, gdy leżałam w szpitalu. A tak to mam poczucie, że jest raczej delikatna, a w nocy zupełnie ok, większość chyba przesypia? Bo bardziej ją czuje w ciągu dnia.
    Może kwestia ustawienia, ale pewnie też każda z nas ma inną wrażliwość na bodźce. Moja mama wspominała, że też ją moje ruchy nie bolały.

Sara, historia z trampoliną Best :D Mam nadzieję, że Twoja mama nie zemdlała z emocji 😄

Kania, myślę, że nie zaszkodzi się spakować ;) 35+0 brzmi serio. Jak kiedyś się zastanawialysmy co to znaczy „zaawansowana ciąża” to 35+0 na 100% pod to podchodzi 😅
    Ogoorkowa a kiedy planujesz się spakować?
    Ja po naszym powrocie chyba „ugryzę” temat, bo już nie planuję więcej wyjazdów i będę mogła wykorzystać torbę już do tego celu.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś na obiad gotuje to co brygada R sobie zażyczy 😅 jeszcze się nie namyślili.

Planów na długi weekend też brak poza tym, że we wtorek jedziemy na 80-te urodziny mojej babci :)

Kania ja uszaka nigdy nie miałam choć zawsze mi się marzył :) jak Emma była mala to miałam fotel Finkę i bardzo lubiłam w nim to, że można się było delikatnie kołysać bo Emma zasypiała głównie na mnie i w fotelu szło szybko. Na pewno podnóżek jest zdecydowanie fajny i daje dużo do komfortu :)

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Longanimity Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fotel uszak mam korzystam codziennie oczywiście z podnóżkiem 😉 ja mam ten z ikei i jest fajny, rodzice zamówili razem z pozostałymi meblami i już ma inne siedzisko trochę i jak dla mnie gorzej się na mi siedzi 🤷‍♀️

A ja dzisiaj idę na 3latka mojego bratanka, a we wtorek do teściów na urodzino imieniny i chyba zostaniemy do środy.

Zaczyn widzieć po sobie ze zaczynam być bardziej emocjonalna, bardziej mnie wkurza że nie mogę sobie za bardzo nic zrobić bo jak tylko zaczynam to zaczynają boleć plecy, a robienie przerw też mnie wkurza i koło się zamyka... mąż też mnie wkurza... a może to złe słowo... czuję się jakaś zawiedziona jego zachowaniem bo odkłada wszystko na później... zupełnie nie rozumie że ja jeszcze coś mogę zrobić a za tydzień albo dwa to nie wiadomo jak będzie... nawet nie rozumie że sprawia mi trudność obrócenie się na łóżku na drugi bok "bo przecież sama tak bardzo chciałaś być w ciąży"... wczoraj coś zażartował ja nie zajarzyłam że to żart I on się obraził a mi jest przykro... tylko nie do końca czaje dlaczego się obraził... a że aktualnie jest w pracy i wróci na imprezkę urodzinową, a jutro też do pracy więc nie wiem czy wgl to przegadamy 😑
    Tak mi się ulało 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2023, 11:30

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Pucz Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny 🙂
    Kania, odnośnie fotela to ja zamawiałam ten:
    https://jysk.pl/salon/fotele/fotel-vildsund-naturalna-biel?gclid=CjwKCAjw29ymBhAKEiwAHJbJ8mMlZt4QOwgaC-4KU1qPaZg21kUPHQ4D6k9B5o2iAsXfehoVvJThzRoCd2UQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
    I póki co wydaje się super, bardzo wygodny, taki przytulny, zobaczymy jak się będzie sprawdzał już tak w codziennym użytku 😊

U mnie planów na długi weekend brak, bo nie za bardzo mam pole manewru 😅 mąż strażnik ciągle na posterunku, więc jest ciekawe 🙃 ma wyrzuty sumienia, że poprzednio jak to twierdzi nie upilnował mnie widocznie tak jak trzeba skoro sytuacja się pogorszyła, więc teraz daje z siebie wszytsko, a ja już ledwo zipie psychicznie, kiedy tylko jak wstane to słyszę, że mam iść polegiwać, a on wszystko zrobi...juz nawet z gotowaniem obiadu ma problem, rozumiem troskę o Leosia i sama robię co mogę, aby jeszcze posiedział, ale psychika siada z takim pilnowaniem 🤨

Kasio, bóle się pojawiają, ale nie cały czas 🙂 chociaż czasami czuje, ze skurcz dopada mocny, ale zazwyczaj są to pojedyncze akcje 🙃 na wypisie mam zalecenie kontroli u lekarza prowadzącego za tydzień i akurat planowo wizytę mamy 21.08, a oprócz tego ktg kontrolnie raz w tygodniu i właśnie wczoraj się umówiłam z położna i mamy zaplanowane na 17.08 - zobaczymy czy dotrwamy 😉

W ogóle tak przejrzałam dodatkowo ten wypis i wiecie, że mam dopisane 'zaburzenia odżywiania wikłająve ciąże' 😱 profesor na badaniu sugerowała mi, że za mało przytyłam i że napewno się odchudzam i szkodzę dziecku...co wcale tak nie wygląda i jem normalnie, a każdy ma jednak inne predyspozycje i inaczej przybiera...ale nadal miała swoje teorie, nawet to że po USG było widać, że Leoś przybiera prawidłowo nie spowodowało, żeby odpuściła...nienma to jak dobijać w już i tak trudnej sytuacji 🙈

Zabrałam się dzisiaj za walizkę do szpitala i jakoś jest to dla mnie trudny temat 😅 z jednej strony jak się przegląda te wszytskie filmiki, listy internetowe to tego wszystkiego jest cała masa...wg list że szpitala wygląda to zdecydowanie bardziej minimalistycznie i pojawia się dylemat jak trafić w złoty środek 😜 dodatkowo ja ciągle nie wiem czy będę rodzic u siebie w mieście czy odważnie zalicze 2h drogi 😁 a tutaj listy są kompletnie rozne 🤷‍♀️

Miłego długiego weekendu 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2023, 12:19

07.22 - stymulacja lametta
    11.22 - badanie drożności ✅
    11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    06.01.23 - ⏸ 🙏😍
    07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
    09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
    11.01.23 beta - 770.34
    14.01.23 beta - 2112.51
    18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
    27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
    15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
    07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
    27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
    12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
    08.05.23 - 411 g 🤩
    12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
    29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
    14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞

26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pucz ta Pani profesor pewnie sama przytyła w ciąży 40 kg i teraz się wyżywa na innych kobietach bo inaczej (poza jakimś stereotypowym myśleniem ) tego nie wytłumaczę 🤷🏻‍♀️
    U mnie 34 TC i od początku ciąży mam -3,5 kg. Co mój gin na to? Że jeśli Ja nie mam anemii to wszystko jest w porządku bo dziecka w brzuchu NIE DA SIE ZAGŁODZIĆ! 🫡
    Dziecko tak czy siak weźmie od matki czego potrzebuje i jedyne czym może się skończyć brak przybierania to anemia u matki. Ja w ciąży z Emilem przybralam zawrotne 4 kg a on sam ważył 4,2 więc jak widać - nie dał się zagłodzić.
    Więc głowa do góry - jednym uchem wpuść a drugim wypusc :)

Longanimity przykro, że taki nastrój u ciebie ale fakt, że my teraz jesteśmy bardzo rozchwiane emocjonalnie to jednak mężowie powinni być wyrozumiali. Myślę, że szybko dojdziecie do porozumienia 😘

Agentka miłego wypoczynku. Jak pogoda? Dopisuje?
    Co do ruchów to Lidka nie kopie boleśnie tak aby to faktycznie był ból. Ona się bardzo agresywnie i mocno rozpycha, wierzga, fika czy zwał jak zwał. A czas największej jej aktywności przypada pomiędzy godziną 21 a 1 w nocy co jest JEDYNYM czasem w ciągu dnia, kiedy mogę się naprawdę wyciszyć i zrelaksować. I to nie to, że mnie to boli co zwyczajnie irytuje 🥹
    Ja podejrzewam, że jestem trochę zaburzona w tej materii bo ja absolutnie nienawidzę wszelkiego szturchania, dotykania, głaskania etc etc. Więc kiedy staram się poleżeć w spokoju i poczytać i czuję takie wierzganie to mnie to zwyczajnie drażni 🙄

Jeśli chodzi o torbę to ja już mam spakowane torby na tip top. W ciąży z Tolką planowałam to zrobić ceremonialnie w dniu "ciąży donoszonej" a akcja zaskoczyła mnie w 35 TC i wrzucałam w panice co popadnie... Mój mózg perfekcjonistki wtedy krwawił 😅😅😅
    Więc dla świętego spokoju zrobiłam to wcześniej zwłaszcza, że zaczynam się obawiac, że urodzę sporo wcześniej. Zaczynają pojawiać mi się dolegliwości, które znam jedynie z okresu tak naprawdę bezpośrednio przedporodowego i nie ukrywam, wyczekuje już wizyty jak na szpilkach.

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Longanimity Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam postanowienie że w przyszłym tygodniu zacznę pakować torbę i zobaczę czego jeszcze brakuje 💪 chyba pokonałam was wszystkie bo poszło zamówienie z gemini za 600 😆🙈🙉 ale na swoje usprawiedliwienie mam to że zamowilam jeszcze jakieś leki i suple dla siebie, krem i plastry na blizny bo chciałabym żeby zjasniały a sam biooil nie wystarczy niestety... nie mam pojęcia od czego to zależy bo blizna na piersi ta pierwsza jest jasniutka bielutka i miękka a poza właśnie bioolem nic z nią nie robiłam... a ta po operacji z października nadal ciemna... widzę ją okazjonalnie bo dopadła mnie lustrzyca 😆

Wiecie... chyba dopada mnie wicie gniazda... ale... musiałam zrobić przerwę w odkurzaniu bo plecy zaczęły boleć i płakać mi się chce z tej niemocy... a kiedyś rzuciłabym odkurzacz w kąt i miała to gdzieś...

Pucz nie obwiniaj się! W ciąży to nigdy nic nie wiadomo, nawet lekarze czasem nie wiedzą dlaczego coś się stało. Czytałam też kiedyś o tym leżeniu w ciąży I to wcale tak kolorowo nie wygląda bo zawsze jest "na dwoje babka wróżyła"... a psychika też jest bardzo ważna!
    Dzisiaj słyszałam historie o dziewczynie która w 38tc urodziła 2kg dziecko bo się okazało że łożysko się przedwcześnie zestarzało i prawie miesiąc dziecko nie dostawało jedzonka... a dziewczyna do 4 lekarzy chodziła żeby potwierdzać wszystko i żaden nie zauważył 😮‍💨 ale generalnie dzidziuś zdrowy, 2 dni w inkubatorze spędził ale wszytsko dobrze na szczęście 💪
    A jeszcze co do KTG... moja szwagierka wczoraj mi opowiadała że jej podczas porodu pisały się same 0 przy skurczach i położna jej powiedziała że musi przeć kiedy czuję bo ona jej nic nie podpowie na podstawie ktg 🤷‍♀️ a młoda miała zaplątane stópki w pępowinę więc się cofała... ale generalnie dość szybko udało się urodzić jak na tą sytuację 💪

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity ja jak przyjechałam do porodu z Tolą miałam 9 cm rozwarcia, na skurczu wyglądałam jak ofiara egzorcyzmów a zapis KTG był praktycznie płaski 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ oczywiście kilkanaście minut później młoda była na świecie 🤷🏻‍♀️
    Ja naprawdę nie wiem od czego to zależy 🤷🏻‍♀️

A co do twojej niemocy to chyba dopadło cię to beznadziejne uczucie o którym ja wam pisałam jakiś czas temu 😅 taka wewnętrzna presja aby robić wszystko, która zderza się z fizycznymi ograniczeniami. I z jednej strony plecy bolą ale wewnątrz dusza krwawi bo okno nie umyte 😆

A co do blizny to ja kiedyś stosowałam na blizny maść "cepan" i niejednokrotnie gdzieś się spotkałam z jej polecajką. Ona wybiela blizny. Może spróbuj? Wydaje mi się, że ciąża nie będzie przeciwwskazaniem bo to dość naturalna maść tylko śmierdzi okrutnie 🫣

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, chciałabym umieć jesc jak wróbelek 🫣😅 ja od zawsze team mniej porcji, ale pod koreczek 🤣 muszę nad sobą popracować 😆 co do rozstępów, to widać wtedy się zrobiła ich wystarczajaca ilość do zapewnienia miejsca w każdej kolejnej ciąży;) tyle dobrze :D

Kania, oby już reszta nocy wyglądała jak dzisiaj :D ja na obiad robie leczo, mam jakiś deficyt warzywny w menu po tym tygodniu (jakos tak ie mialam czasu na swieze rzeczy, wjezdzaly odgrzewane kotlety z zamrazarki) i muszę uzupełnić :D

Agentka, zaraz wstawię pranie, jutro przeprasuje i do 15.08 chciałabym temat zamknąć. Wprawdzie nie będzie to póki co torba, a karton, ale rzeczy w środku już będą w woreczkach strunowych z ikei, wszystko wyparzone, wymyte (ja biorę do szpitala kolektor, butelkę, smoczek, nakladki silikonowe, na wszelki wypadek wolę mieć 😅) super,że się dobrze czujesz nad morzem, wykorzystuj urlop! 🥰

Longanimity, warto przegadać, a jutro po pracy na pewno też Twoje emocje nieco opadną i chłodną głową do tego podejdziesz ❤️

Pucz, Sara dobrze powiedziała o tej pani profesor :p zazdrosne babsko :D mój lekarz mówi, że organizm siebie zrujnuje, ale ciąża będzie mieć idealne parametry (do pewnego skrajnego poziomu oczywiście :p). Nie wiem ile masz na plusie, ale ciocia mojego męża w obu ciążach przytyła po 6 kg, jest bardzo szczupła i drobna, jest lekarzem i bardzo dba o żywieniowe sprawy, na pewno się nie "odchudzala" w ciąży. Takie to z Was po prostu szczęściary 😘 ja bym chyba spakowała wersję "full", żeby w ostateczności mieć czas na wybór szpitala w ostatnim momencie :D

Ja już załatwiłam wszystkie obowiązki na dziś, zostało leżeć I jesc 😆 w sklepie było mi mocno slabo, musiałam sięgnąć po batonika i chyba faktycznie coś od cukrów mi było. Woda nie pomagała, ale po 3 bicie nowy człowiek ;)
    Zrealizowaliśmy sobie w Duce bon jeszcze z wesela, więc wypadałoby mieć gdzie to trzymać, ale w mieszkaniu wyglada nadal strasznie 🤣 tzn ściany mają już ładne gładzie, jeszcze przy drzwiach brakuje obróbek, ale w każdym pokoju porozstawiane sprzęty i materiały 😅 przecież w kawalerce by się nie zmieścili 🤣 ah i mamy luksusową sypialnie, z "wolnostojącą wanną" 😂 nie narzekam, widać, że robią konkretnie, bałam się,że nie będzie widać zupełnie postępu i będę zawiedziona 😋

A plany na długi weekend to chyba odwiedziny chrzesnic, może jakieś wyjście do knajpki... ogólnie to mąż pod telefonem z pracy jest do poniedziałku, więc nawet do kina nie pójdziemy :( może w poniedziałek gdzieś nad wodę, bo ma wolne 🤔

age.png
  • MuminkAa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pucz wrote:
    Hej Dziewczyny 🙂
    Kania, odnośnie fotela to ja zamawiałam ten:
    https://jysk.pl/salon/fotele/fotel-vildsund-naturalna-biel?gclid=CjwKCAjw29ymBhAKEiwAHJbJ8mMlZt4QOwgaC-4KU1qPaZg21kUPHQ4D6k9B5o2iAsXfehoVvJThzRoCd2UQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
    I póki co wydaje się super, bardzo wygodny, taki przytulny, zobaczymy jak się będzie sprawdzał już tak w codziennym użytku 😊

U mnie planów na długi weekend brak, bo nie za bardzo mam pole manewru 😅 mąż strażnik ciągle na posterunku, więc jest ciekawe 🙃 ma wyrzuty sumienia, że poprzednio jak to twierdzi nie upilnował mnie widocznie tak jak trzeba skoro sytuacja się pogorszyła, więc teraz daje z siebie wszytsko, a ja już ledwo zipie psychicznie, kiedy tylko jak wstane to słyszę, że mam iść polegiwać, a on wszystko zrobi...juz nawet z gotowaniem obiadu ma problem, rozumiem troskę o Leosia i sama robię co mogę, aby jeszcze posiedział, ale psychika siada z takim pilnowaniem 🤨

Kasio, bóle się pojawiają, ale nie cały czas 🙂 chociaż czasami czuje, ze skurcz dopada mocny, ale zazwyczaj są to pojedyncze akcje 🙃 na wypisie mam zalecenie kontroli u lekarza prowadzącego za tydzień i akurat planowo wizytę mamy 21.08, a oprócz tego ktg kontrolnie raz w tygodniu i właśnie wczoraj się umówiłam z położna i mamy zaplanowane na 17.08 - zobaczymy czy dotrwamy 😉

W ogóle tak przejrzałam dodatkowo ten wypis i wiecie, że mam dopisane 'zaburzenia odżywiania wikłająve ciąże' 😱 profesor na badaniu sugerowała mi, że za mało przytyłam i że napewno się odchudzam i szkodzę dziecku...co wcale tak nie wygląda i jem normalnie, a każdy ma jednak inne predyspozycje i inaczej przybiera...ale nadal miała swoje teorie, nawet to że po USG było widać, że Leoś przybiera prawidłowo nie spowodowało, żeby odpuściła...nienma to jak dobijać w już i tak trudnej sytuacji 🙈

Zabrałam się dzisiaj za walizkę do szpitala i jakoś jest to dla mnie trudny temat 😅 z jednej strony jak się przegląda te wszytskie filmiki, listy internetowe to tego wszystkiego jest cała masa...wg list że szpitala wygląda to zdecydowanie bardziej minimalistycznie i pojawia się dylemat jak trafić w złoty środek 😜 dodatkowo ja ciągle nie wiem czy będę rodzic u siebie w mieście czy odważnie zalicze 2h drogi 😁 a tutaj listy są kompletnie rozne 🤷‍♀️

Miłego długiego weekendu 🥰

Pucz przeprasza, że się wtrącam, nie miałam ale po wpisie Sara 30 nie potrafię przejść obojętnie, też myślał co u Ciebie jak ostatnio pisałyśmy na innym watku, kiedyś sama się otarłam o anoreksję i niestety nikt mi nie potrafił powiedzieć prawdy, tylko wszyscy bajerowsli, że pięknie wyglądam itd itd ale to nie o tym akurat Profesor Ozegowska jest autorytetem w Polsce jeżeli chodzi o leczenie cukrzycy, wszystkich rekomendacji, prowadzenia pacjentek z problemami metabolicznymi i odżywiania więc słów na wiatr nie rzuca, i na koniec życzę Ci wszystkiego dobrego, super, że udało się wyjść do domu i szczęśliwego rozwiązania, pozdrawiam 🙂

• Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie.umiem się doszukać, a potrzebuje pomocy: w ilu stopniach prałyscie bambusowe kocyki? 60 go nie zabije? 🫣

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa wrote:
    Nie.umiem się doszukać, a potrzebuje pomocy: w ilu stopniach prałyscie bambusowe kocyki? 60 go nie zabije? 🫣

Ja bym nie ryzykowała 😅
    Ale to fabryczny kocyk czy jakiś dziergany? Patrz na metkę jeśli to sklepowy. Jeśli dziergany to trzebaby sprawdzić rekomendacje prania na włóczce 🙂
    Ale ja bym prała w 40 st

Ogoorkowa lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Longanimity Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co prawda nie kocyk ale czapeczkę bambusową wyprałam w 60°, otulacz ten co pisało żeby prac ręcznie i max 30 też wyprałam w 60° 🙈 generalnie nic im się nie stało na szczęście 😁 ale jak coś to poprosyu daj więcej płukań a potem porządnie przeprasuj 😉

Ale powiemwam żeby nie było że taki słaby weekend mam to... wczoraj miałam popołudnie z bratankiem i wypytywał mnie o Zbysia, trochę się upewniał czy nadal będę się z nim bawić (ale zapytał czy z nimi czyli z nim i Zbysiem) i czy będziemy go odwiedzać, tłumaczyłam mu o co chodzi z mamą i tatą (że on ma swoich a ja będę mamą Zbysia a wujek będzie tatą Zbysia) niby 3 lata a taka powazna rozmowa już. Generalnie bidulek ma zapalenie krtani (podobno niezarazliwe) więc wczoraj był płaczliwy i wydaje mi się że dużo lepiej sobie poradziłam z nim niż moja mama, może nie było "nie płacz nic się nie stało" ale jak ja go zapytałam poprostu czy jest smutny i dlaczego to jakoś szybko ogarnęliśmy o co chodzi, a na koniec przewrócił się i usiadł na jakiś kamień i nie leciał do mamy czy babci się przytulić tylko do mnie ❤️ i zaraz było wszystko dobrze, tak mnie to wszystko podbudowało 😊

Ogoorkowa, Kasio lubią tę wiadomość

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity no widzisz :) jesteś super ciocią a mamą będziesz jeszcze lepszą ❤️
    Bratanek ma rodzeństwo? Myślę, że jeśli macie takie dobre relacje to będzie blisko ze Zbysiem 🙂

Dzisiaj ma być noc spadających gwiazd 😬 moje starszaki już szykują sobie miejscówkę na środku ogrodu :)

Ogoorkowa lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️32
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Longanimity Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2023, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara jeszcze nie ma, ale trzymam kciuki żeby niedługo miał 😉 mieszkamy dom w dom więc fajnie jakby mała ekipa się zrobiła ❤️
    Generalnie po naszej stracie w pazdzierniku może 2 tyg później okazało że że bratowa miała puste jajo, a ciąży nie ukrywali i właściwie oficjalnie powiedzieli w tym samym dniu kiedy trafiłam do szpitala na operacje a nieoficjalnie wiedziałam parę dni wcześniej... także taka była u nas seria niefortunnych zdarzeń 🥴

Sara30 lubi tę wiadomość

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
‹‹ 799 800 801 802 803 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ