Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Jest jeszcze jedna kwestia, coraz młodsze nie jesteśmy :p moja mama mówi,że lepiej znosiła ciąże ze mną (urodziłam się w 42tc, po strasznych upałach, mama miała 21 lat) niż z moją siostrą (ja już nie wymagałam tyle opieki, raczej pomagałam jak potrafiłam, siostra urodzona zimą, mama 29 lat)...
Do piątku już blisko, ale możesz zapytać o coś zabezpieczającego nogi na poród, żeby Ci ich nie wywaliło więcej, a często sami nic nie proponują, bo to "nie ich dzialka"... -
Sara, ale po to tu jesteśmy przecież aby narzekać - i wysłuchać siebie nawzajem. Kto nas zrozumie lepiej niż inna ciężarna? Zgadzam się z Ogoorkową, a i Ty sama w duchu pewnie to wiesz... Każda ciąża jest inna. Mi w poprzedniej nie wyszły hemoroidy, a teraz doznałam tej wątpliwej przyjemności 🙈.
Poprzednio wymiotowałam prawie do końca, teraz na szczęście nie. Ale za to walczę z dużo gorszym samopoczuciem pryz upałach - a przecież termin co do dnia mam ten sam. Wiek robi swoje zapewne. Jeszcze trochę i będziemy się cieszyć maleństwami. I narzekać na kolki, ząbkowanie, ciężkie nocki itepe.
Ogoorkowa, cieszę się, że te lody były smaczne, bo jakoś smakowo wstępnie wygląda mi to na dziwne połączenie 😂.
Korzystając z 'wolnego' dnia, regenerując się po wczorajszym maratonie, wlazłam ponownie na forum sprzed 8 lat. Wiecie, 10 pieluch tetrowych grubych szło kupić w Tesco za 4 zł, a fotelik porządny na izofixie, z testami ADAC za 1200 zł 😂. Znaczy się, ja wiem, że inflacja, zmiany cen itepe są normalne, ale rozwaliła mnie dyskusja o legginsach ciążowych z netto za 20 zł - że przecież w Pepco można taniej, za 15 😂. Zakładając że zarabiam teraz 4x więcej niż wtedy, to legginsy za 6 dych i tak wydawałyby mi się tanie 😜.
Bylo nas wtedy 73 na forum aż, z czego urodziło się stanowczo więcej dziewczynek - ponad 40. Jedna z nas rozpakowała się w lipcu, parę pod koniec sierpnia, pozostałe wrzesień/październik. Nie mam pojęcia po co Wam to piszę 😂😂😂 -
Dziewczyny, ja wiem, że macie racje ale ja wiecie, jestem taki typ "harpagan nie do zajechania" i kiedy czuję się tak totalnie niewydolna to jest mi źle. Ale serio, czuję się jak schorowana staruszka 😳
Ja wiem, że każda ciąża inna ale jednak ta końcówka teraz to już dla mnie przegięcie. Myślę, że wiek wiekiem ale jednak to jest już 4-ta ciąża i po prostu wychodzi "zmęczenie materiału". Czuję straszne napieranie na krocze. Jak siedzę to mam wrażenie, że główka małej mnie uwiera 🙄 ogólnie moje samopoczucie takie jak mam od kilku dni, mogę porównać do samopoczucia jakie w poprzednich ciążach miałam chwilę (dosłownie kilka dni) przed rozwiązaniem 🤦🏻♀️ jak ja mam tak funkcjonować jeszcze przez kilka tygodni to dajcie spokój 🙄
Myślę, że upały tu odgrywają ogromną rolę bo nigdy nie chodziłam w ciąży w lecie + ja i bez ciąży nienawidzę gorąca 😅 ale jakbym miała spisać listę dolegliwości to mogę konkurować z moim dziadkiem hipochondrykiem 😅😅😅
Starsze dzieciaki naprawdę rozumieją moje samopoczucie i starają się "nie utrudniać" ale z Tolką jest mi ciężko choćby przez wielki brzuch. Za nią trzeba pobiegać, ponosić ją. Nawet takie czynności jak ubieranie jej, zmiana pampersa czy mycie sprawiają mi trudność bo to nie jest już maluch tylko 21kg 4,5 latek. Ledwo ją podnoszę aby położyć do łóżeczka (śpi w szczebelkowym ze względu na bezpieczeństwo) czy krzesełka 🙄
Im brzuch większy tym jest trudniej a to przecież zwykła kolej rzeczy.
Ancalime ceny wyprawki 8 lat temu a teraz to jakaś kosmiczna przepaść 😳 ja nie pamiętam dokładnie cen gdy robiłam wyprawkę w 2015 r bo wtedy miałam taką sytuację finansową, że klikałam co mi się spodobało bez opamiętania 🤷🏻♀️ale tak, fotelik cybex aton 4 + baza kosztował około 1500 zł, wózek kosztował chyba 2400 zł... ale już dla Toli robiąc wyprawkę planowałam budżet i to był koniec 2018 r i pamiętam, że ręcznik kąpielowy dla dziecka kosztował 15-20 zł ale największą różnice zauważyłam gdy teraz zobaczyłam ile kosztuje mm. Pamiętam jak kupowałam Bebiko 1 za 18-19 zł w 2019 r. a jeden słoiczek z obiadkiem HiPP kosztował 3,50-4 zł 😳 -
Ancalime, dobrze że piszesz bo to wszystko ciekawe rzeczy 😁 jeeeejuuuuu jak spamiętać co która dziewczyna pisała jak Was było 73 😱
Sara, jesteśmy tu dla Ciebie, wygaduj się i marudź ile potrzebujesz! Właśnie z mężem dziś poruszałam ten temat - że pierwszy raz w życiu czuję się staro... Tu mnie boli, tam mnie żałuję, nie mam siły, nie mam energii a to pierwsza ciąża więc na pewno nie zmęczenie materiału 😅 myślę że u Ciebie to kwestia upałów i faktu jak dużo normalnie robisz, statystyczna Kowalska wykonczyłaby się po miesiącu takiego tempa bez ciąży, a Ty Sara non stop i to jeszcze z brzuszkiem! Masz prawo czuć się gorzej 😘
Dziś byliśmy wstępnie umówieni z położną na oglądanie szpitala, ale jak zadzwoniłam to okazało się, że wszystkie sale zajęte, pełno rodzących no i nie znajdzie dla nas chwili. W sumie się nie dziwię - w taki upał też wolałabym już urodzić 😁 -
Ancalime, super podsumowanie!
porównanie cen już o wiele mniej 🙄😮💨 a właśnie, co do sytuacji państwowych to mam straszny problem, bo termin mama na 13.10 a niby 15 mają być wybory. I ja jako kobieta rodzącą nie wyobrażam sobie nie zagłosować, muszę ogarnąć jak to się robi w szpitalu/tuż po porodzie. Ja im tego nie daruje 🤬
Kasio, ja też im się nie dziwię 😅 a kiedy następny termin możliwy?Ancalime lubi tę wiadomość
-
Kasio a wiesz, że dziś mi to przeszło przez myśl. Że gdybym miała termin na takie upały to jak słowo daję, wolałabym przeleżeć ten termin pod wiatrakiem niż rodzić 😳
Naprawdę i szczerze podziwiam wszystkich, którzy funkcjonują przy takiej pogodzie, opalają się czy jeżdżą rowerem. Ja nigdy nie lubiłam lata ale taki upał męczy mnie niesamowicie. Przecież kilka dni temu jeszcze plewiłam kwiatki - bo była normalna temperatura 🫣
Na szczęście jeszcze kilka dni tej masakry i mam nadzieję, że odzyje bo jest jeszcze kilka rzeczy, które muszę zrobić przed porodem. 30 sierpnia Emil ma operacje migdałków, potem 4 września rozpoczęcie roku szkolnego mojej pierwszoklasistki a potem mogę sobie siedzieć i czekać na poród.
Kasio super, że będziecie mieć możliwość obejrzeć porodówkę i porozmawiać. Wydaje mi się, że to bardzo dużo daje bo w chwili, gdy zacznie się poród, będziesz przynajmniej miała spokojną głowę o takie prozaiczne rzeczy jak gdzie iść, gdzie sala, co po kolei. Ja też planuje odwiedzić szpital ale u nas nie można się tak po prostu umawiać w dowolny dzień tylko co jakiś czas organizują drzwi otwarte.
Ja jutro jadę rano powtórzyć d-dimery i zrobię jeszcze raz mocz, mimo, że robiłam tydzień temu. Strasznie kłuje mnie w pęcherzu i chce wykluczyć infekcje. Na 99% to Lidka gniecie ale będę spokojniejsza
A GBS sprawdziłam, u mnie w luxmedzie robią tylko trzeba się umówić na godzinę i pobiera wymaz położna. Kosztuje 30 zł
Więc pewnie tak zrobię pod koniec sierpnia choć według mojego lekarza, jeśli z Tola miałam dodatni to teraz też będzie. Mam dostać antybiotyk do domu, który wezmę sama gdy się zacznie poród bo jest ryzyko, że nie zdążymy z tym w szpitalu -
Hmm Ogoorkowa, słuszne podejście i dobre pytanie. Teraz sama będę w internecie szukała informacji jak wygląda głosowanie gdy jesteś w szpitalu 😎.
-
Sara30 wrote:Kasio a wiesz, że dziś mi to przeszło przez myśl. Że gdybym miała termin na takie upały to jak słowo daję, wolałabym przeleżeć ten termin pod wiatrakiem niż rodzić 😳
Naprawdę i szczerze podziwiam wszystkich, którzy funkcjonują przy takiej pogodzie, opalają się czy jeżdżą rowerem. Ja nigdy nie lubiłam lata ale taki upał męczy mnie niesamowicie. Przecież kilka dni temu jeszcze plewiłam kwiatki - bo była normalna temperatura 🫣
Na szczęście jeszcze kilka dni tej masakry i mam nadzieję, że odzyje bo jest jeszcze kilka rzeczy, które muszę zrobić przed porodem. 30 sierpnia Emil ma operacje migdałków, potem 4 września rozpoczęcie roku szkolnego mojej pierwszoklasistki a potem mogę sobie siedzieć i czekać na poród.
Kasio super, że będziecie mieć możliwość obejrzeć porodówkę i porozmawiać. Wydaje mi się, że to bardzo dużo daje bo w chwili, gdy zacznie się poród, będziesz przynajmniej miała spokojną głowę o takie prozaiczne rzeczy jak gdzie iść, gdzie sala, co po kolei. Ja też planuje odwiedzić szpital ale u nas nie można się tak po prostu umawiać w dowolny dzień tylko co jakiś czas organizują drzwi otwarte.
Ja jutro jadę rano powtórzyć d-dimery i zrobię jeszcze raz mocz, mimo, że robiłam tydzień temu. Strasznie kłuje mnie w pęcherzu i chce wykluczyć infekcje. Na 99% to Lidka gniecie ale będę spokojniejsza
A GBS sprawdziłam, u mnie w luxmedzie robią tylko trzeba się umówić na godzinę i pobiera wymaz położna. Kosztuje 30 zł
Więc pewnie tak zrobię pod koniec sierpnia choć według mojego lekarza, jeśli z Tola miałam dodatni to teraz też będzie. Mam dostać antybiotyk do domu, który wezmę sama gdy się zacznie poród bo jest ryzyko, że nie zdążymy z tym w szpitalu
Za trzy dni zaczynam swoją przygodę z porodówka 🤣🏥33♀️33 ♂️
27.08.2019 👫
27.08.2020 💍
27.08.2021 💒
27.08.2023 termin 🍼
_______
2014 💗 M. 👧
20.12 ⏸️😲🙈
21.12 beta 1242🩸
21.12 - perzyk 3,8mm
03.01 0,43mm🍤
31.01 wizyta
06.02 badania 🩸 Pappa
15.02 niskie ryzyka 🍀 💙?
21.02 8 cm 🍼 100g
21.03 220g 🥚🥚
12.04 411g 👕
18.04 491 g 🐻
16.05(25+2) 908 g 🐻
06.06(28+2)1662 g 🐻
20.06(30+2) 2080 g 🐻
28.06 (31+3) 2138 g 🐻
11.07 (33+3) 2760g 🐻
31.07 (36+2) 3652g 🐻
21.08 Bruno 3920/59cm 🐻 CC.
-
Cotakoza wrote:Dzięki Sara 🤣🫣
Za trzy dni zaczynam swoją przygodę z porodówka 🤣🏥
Wiem wiem, ale na pocieszenie - za 3 dni już ma być po upałach 😬
Dziewczyny, a nie da się zagłosować jakoś przez internet? Ja zawsze chodzę na wybory i nigdy nie byłam w takiej sytuacji 🤔
Ale jestem ciekawa właśnie. Musi się jakoś dać! 🤔 -
Cotakoza, chyba na Twoim miejscu pierwszą rzeczą, którą bym zapakowała do torby porodowej jest wiatrak 😅 powodzenia! 🍀
Ogoorkowa, jak Twoje nogi, odpuściły trochę? 😘 mnie trzymało opuchnięcie od wczoraj, teraz zrobiliśmy przeciąg w mieszkaniu i w końcu znów mogę swobodnie ruszać palcami 😁 następny termin na oglądanie szpitala dopiero 24.08 🙁 lody o smaku cytryny i bazylii brzmią suuuupeeer! 😍 o właśnie! W te upały bardzo wchodzi mi woda z cytryną i ogórkiem, polecam to połączenie, ogórek nadaje takiej świeżości 😁
Sara, myślę że u nas tak to wygląda, bo zdecydowaliśmy się na prywatną opiekę położnej ze szpitala 😁 myślę że normalnie też robią jakiś dzień otwarty, na który ciężko się załapać, bo jest ograniczona liczba miejsc...
I kompletnie Cię rozumiem, że nie lubisz upałów, też nie jestem fanką i na pewno nie wyobrażam sobie żadnej aktywności w taką pogodę. W tamtym roku byliśmy w Czarnogórze i mieliśmy darmowe korty tenisowe. Ani przez chwilę nie przeszło mi przez myśl żeby z nich skorzystać, w drugą stronę - musieliby mi zapłacić, żebym się zastanowiła czy chcę użyć 😅 -
Wklejam
Głosowanie w zakładach leczniczych, domach pomocy społecznej, zakładach karnych i aresztach śledczych oraz oddziałach zewnętrznych takich zakładów i aresztów, a także w domach studenckich
Wyborcy, którzy będą przebywać w dniu wyborów w zakładach leczniczych, domach pomocy społecznej, zakładach karnych i aresztach śledczych, zostaną ujęci w spisach wyborców sporządzonych dla obwodów głosowania utworzonych w tych jednostkach i będą mogli głosować w tych obwodach. Wyborcy ujęci w spisie wyborców w wyżej wymienionych jednostkach zostaną z urzędu skreśleni ze spisu w miejscu stałego zamieszkania.
Wyborcy, którzy przybędą do wyżej wymienionych jednostek przed dniem wyborów, a nie będzie ich w spisie wyborców, zostaną dopisani do spisu wyborców przez obwodową komisję wyborczą w dniu głosowania. Wyborcy, którzy przybędą do wyżej wymienionych jednostek w dniu głosowania, będą mogli głosować w obwodach utworzonych w tych jednostkach tylko na podstawie zaświadczeń o prawie do głosowania. -
Kasio ja nawet bez ciąży nie umiem funkcjonować w takiej temperaturze a mój mąż potrafi w takie upały np trawę kosić czy cośtam sobie robić na dworze 🫣
Pod tym kątem naprawdę cudownie mieszkało mi się w Norwegii ❤️ no nie tylko pod tym 😅 ale ogólnie pogoda skandynawska jest idealna dla mnie i ja uwielbiam takie 15-18 st 😍
A z ciekawości, jeśli mogę zapytać, ile kosztować was będzie położna do porodu prywatnie? -
Mi aż głupio to pisać, ale ja z kolei się czuje od wczoraj rewelacyjnie 🙈 Wiadomo, że gorąco mi, ale ogólnie mam całkiem sporo energii.
Przypuszczam, że to przez brak bólu.
Też myślałam o wyborach, ale prawdopodobnie zrobię sobie wtedy spacer do lokalu, bo chyba nie będą mnie trzymać aż do 15 października 😬 Tzn oby nie 🤞
Ale zagłosować na pewno można w szpitalu 🍀
Dla mnie cytryna z bazylia brzmi orzeźwiająco 😁
Zostało mi dosłownie kilka elementów wyprawki do ogarnięcia. Chyba mnie to trochę przytłoczyło, bo mąż już dostał dziś opieprz, że się za mało angażuje. Ale za chwile (tzn za kilka dni) będzie malował, naklejał, składał i uwaga: zadeklarował się, że częściowo też PRASOWAŁ 😅 Także trzymam go za słowo!
Kania_czubajka lubi tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Właśnie co do głosowania w szpitalu, to jeszcze gdzieś widziałam informacje w formie "jeśli w placowce zostanie utworzona komisją obwodowa" - a co jeśli nie? 🤨 No i druga sprawa, bo ja mam tu najpóźniejszy termin, a co jak wyjdę ze szpitala ze zmasakrowanym kroczem i nie będę w stanie chodzić (znajomą po porodzie na 2 tygodnie unieruchomiły urazy krocza do tego stopnia, że dziecko tylko mąż musiał jej podawać, bo nie była w stanie wyjąć małego z lozeczka) 🤔
Cotakoza, podczytuję co u Was słychać, trzymam kciuki i czekam na relację 🤞❤️ może jeszcze mgielka/woda termalna, żeby wiatraczek miał większa moc chłodzenia?
Kasio miło, że pytaszno po takim dniu pro krążeniowym wieczorem były takie nawet nawet i dzisiaj rano nie były takie opuchniete jak wczoraj
ale już dzisiaj nie mogę sobie pozwolić na cały dzień lezenia, więc dobrze,że przynajmniej wyjściowo są w niezłym stanie 👌
Ogorek też by tam nieźle pasowałale połączenie bazylii i cytryny odkryliśmy już jakiś czas temu, kiedy mąż miał zrobić do obiadu wodę z mięta i cytryna, ale wiecie, mięta i bazylią w doniczkach takie podobne do siebie 😅🫣 ale dobre połączenie, ciekawe 😅
Oglądanie porodówki ma jeszcze jeden plus: będziecie wiedzieć gdzie iść jak się już zacznieja się strasznie gubię w szpitalach, nie ogarniam tego, więc daje mi to duży spokoj
przeleci do 24 szybko
Sara u nas taka położna w szpitalu to koszt 1400, chyba, że akurat będzie mieć dyżur to wtedy 0.
Agentka, żadne głupio pisać, to dla mnie nadzieja, że kiedyś i ja może dostanę pik energetyczny w upały
Zostało Ci kilka elementów wyprawki całościowej czy szpitalnej?mi schną koszule dla mnie, poprasuje, popakuje i chyba szpitalna w miarę zamknięta. Tylko moja kosmetyczka zostaję, ale to muszę do rossmanna skoczyć
-
Ogoorkowa w sumie w jednym i w drugim
Ale totalnie jeszcze bez etapu prania i prasowania😅
Ale już wszystko będzie w domu, to już taki komfort będę miała, że w razie czego jest.
Natomiast to chyba nadal nie jest „syndrom wicia gniazda”, bo sprzątać mi się totalnie nie chce 🤪
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Sara, właśnie o kosztach chciałam porozmawiać na żywo, bo na razie z położną rozmawiałam tylko przez telefon 😁 na stronie szpitala nic nie ma na ten temat ale w innych prywatna położna to koszt ok. 3 tys... Więc się tak nastawiam.
Ogoorkowa, dobrze że z nogami lepiej! 😁 A Ty decydujesz się na położną? Fajnie, że akurat możesz trafić na dyżur i nic nie zapłacić! Co do głosowania to trudny temat, bo chyba w naszym przypadku ani nie można przez pełnomocnika ani korespondencyjnie... Pozostaje tylko trzymać kciuki że uda się zagłosować w lokalu/szpitalu!
Agentka, jak już ma się wszystko to faktycznie jest spokój 😁 mimo że torba niespakowana, kilka rzeczy mogłabym dokupić i czeka mnie pranie ręczniczków i pościeli to już mam w sobie luz 😁 -
Ja już po luxmedzie 😬 teraz czekamy na wyniki. Dałam się dzieciom naciągnąć na maczka 😁 nie żebym ubolewała
Samopoczucie dziś o niebo lepsze 🍀 choć podejrzewam, że to dlatego, że jeszcze temperatura jest znośna 😅
Dzisiaj witam 35 TC i odnotowałam najniższą wagę od początku ciąży 😳😳😳 a byłam pewna że w końcu wzrośnie bo ostatnio apetyt mam lepszy
Kasio właśnie byłam ciekawa ile kosztuje położna w szpitalu bo opieka porodowa położnej w domu to koszt ok 5 tys zł na Lubelszczyźnie. To jedyny powód dla którego zrezygnowałam z porodu domowego 🙄
Agentka bardzo się cieszę, że się czujesz dobrze ❤️ tak to już z nami - ciężarówkami jest. Wymieniamy się gorszym samopoczuciem i bólami 😁 -
To prawda, że się jakoś wymieniamy. Z dyżurami nocnymi tak samo- kto dziś zaliczył bezsenność?
Ja dziś nawet spałam bez bólu bioder, a ostatnio mi się często zdarzał także może Mała się trochę przesunęła i postanowiła dać mi luzu chwile. Natomiast jakoś się nie łudzę, że jest glowkowo, bo ruchy ciagle koło pępka.
Przypomniało mi się, że raz mi jeden ginekolog mówił, że moja macica wyglada na łukowatą i się zastanawiam czy to nie jest przyczyna, że jej lepiej w ten sposób.
A dziś wieczorem sesja 🌻 Bardzo jestem ciekawa czy pies będzie współpracował 🤣 wczoraj miała dzień łobuza i totalnie nie chciała się słuchać także oby limit na ten tydzień się wyczerpał!Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka ja mam problemy z zaśnięciem ale jak już mi się uda to śpię do ok 5:30 (wstaje na siku) i potem dosypiam do 7. Ale zasypiam zwykle ok 2. Kręcę się, wierce i nie mogę zasnąć 🙄 już z 2 tygodnie tak
-
Agentka kciuki za współpracę na sesji 😁
Ja myślę, że nawet jeśli psiak będzie niesforny to w takiej scenerii to będzie miało swój urok
Bociek właśnie pojechał do ośrodka 😁
A ja wróciłam do domu i czuję, że wyczerpałam limit aktywności na dzisiaj 🫣
Siedząc w macu złapał mnie tak mocny skurcz, że mi się jeść odechciało. Od kilku dni łapią mnie co raz mocniejsze i już naprawdę bolesne. Sądzę z doświadczenia, że to właśnie są TE skurcze, które wpływają na szyjkę. Nie żebym miała rodzic zaraz ale jeśli w piątek się dowiem, że szyjki już nie ma to naprawdę się nie zdziwię