Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Kania trzymam mocno kciuki 🤞❤️
Ogoorkowa osobiście nie zazdroszczę sprzątania po remoncie. 😂 Nienawidzę sprzątać 😂😂😂
Kasio na spokojnie masz jeszcze dużo czasu do terminu ❤️ korzystaj z tego że nic cie nie boli. Uwierz skurcze przepowiadające to nic przyjemnego zwłaszcza jak Cię wybudzają w nocy 😂
Sara Lidka nam tu robi niezły rollercoaster 😂 odświeżam co chwilę i sprawdzam czy się nie zdecydowała jednak 😂
Ja po dzisiejszej nocy oficjalnie mówię że mam po kokardy 🤯 Skurcze w nocy były mocne ale znów 3 albo 4 🤦♀️ krzyż boli mnie tak że nie jestem w stanie usiąść na tyłku i blokuje mi pośladek. Oprócz tego marzę o tym żeby zrobić normalną kupę i się przy tym nie męczyć. Jestem roztargniona, nie ogarniam wgl co się wokół mnie dzieje i najchętniej bym przespała cały ten czas aż do porodu. No i moje ulubione wahania nastroju... Mam dosyć sama siebie... Co jest najlepsze po nocy nieregularnych skurczy rano był jeden i teraz cisza. Serio chciałabym żeby to się rozkręciło raz a porządnie i było z głowy. Po tym co przeczytałam u Kani zaczynam się zastanawiać jak wygląda tętno w trakcie skurczy u Bartka i trochę zaczynam się martwić czy na pewno jest wszystko ok, a wizyta dopiero w piątek.. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Może to i dobrze że w razie w w terminie pójdę do szpitala to przynajmniej będę miała KTG codziennie...
Przepraszam że wam tak nasmęciłam..
Wszystkim Wam życzę miłego dnia ❤️ -
Maiora no jak ja doskonale rozumiem o czym piszesz 🙈 ja też mam dość tych skurczów i w ogóle takiej niewiadomej 🙄
Też bym chciała aby ruszyło raz a porządnie no ale co zrobić 🤷🏻♀️
Kania daj znać jak będziesz na oddziale ❤️ -
Maiora współczuje takich męczarni
Nie przepraszaj za smęcenie, od tego też tu jesteśmy razem:)
Już myślałam, że mi wody odchodzą, bo siedzę na łóżku i jakoś tak dziwnie mokro, ale zapomniałam, że badanie przez studentów to nie jest coś co służy mojej szyjce 🤦🏻♀️ Także szybka akcja wkładki, bo się zrobiło lekko krwawo.
Kania, dawaj nam koniecznie znać co tam. 🍀
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Kurcze, usunęło mi się wszytsko, co pisałam.
Dobra, jeszcze raz. Rano poszłam na wizytę do tej poradni, do jakiejś randomowej lekarki, na NFZ. Tam wyszło, że podczas skurczu, który trwał bardzo długo, spada tętno chłopca, tak do 90. A po skurczu skoczyło na 160 i tak się utrzymywało. Długo leżałam pod ktg, później wizyta u dr. Na wizycie popatrzyła na ten zapis i powiedziała, że jest nieprawidłowy i ze skierowanie na patologie ciąży. Dodatkowo pomierzyła chłopca i wyszedł jej 3.5 kilo. Czyli tak jakby przez ostatnie 2 tygodnie w ogóle nie urósł.
Mąż w pracy dzis, więc wydzwoniłam brata, przywiózł mnie na IP. Na izbie okazało się, że coś jest nie tak z tym skierowaniem, więc przyjęli mnie bez skierowania. Na przyjęciu zdziwili się, że nie mam tego zapisu ze sobą a tamta dr mi nie dała go w ogóle.
Położyli mnie na chwilę na porodówkę, zrobili ktg, podłączyli dwie kroplówki, chyba takie do nawodnienia tylko. Na ktg nie było nieprawidłowości żadnych, tylko mój puls skakał jak szalony,jak leżałam na wznak. Poprawiło się,jak położyłam się na lewym boczku. Na porodówce pobrali mi też jakiś wymaz.
Później USG i badanie. Lekarzowi wyszło, że maluszek ma 4100, rozwarcie na 2 cm. Więc trochę się uspokoiłam, bo jednak rósł.
No i leżę na oddziale teraz, na obiad się nie załapałam, mąż jeszcze nie dojechał. Mamy czekać i obserwować, moze poród sam się zacznie. -
Maiora od 6 rano boli mnie brzuch i lędźwie okresowo a skurcze? Nieregularne. To ucichną na godzinę i znowu wracają nieregularne. I tak calutki dzień 🤦🏻♀️ z tej mąki chleba nie będzie ale jestem autentycznie zmęczona już
Za to przytrafiła mi się jedna dziwna rzecz, której w żadnej ciąży nie doświadczyłam i nie mam pomysłu co się stało...
Wczoraj wieczorem Lidka zaczęła tak strasznie się wypychać w jednym miejscu (jakieś 3 cm w bok od pępka), że aż musiałam trzymać brzuch dłonią i poczułam taki piekący/ rozrywający ból w tym miejscu. Od tamtej pory to miejsce mam tak cholernie tkliwe, że boli mnie jakby skóra/tkanka przy lekkim dotknięciu palcem. W życiu czegoś takiego nie miałam. Ciekawe co mi mały szczurek zrobił 🙈 możliwe, że naciągnęła jakiś mięsień od środka? Dziwaczne -
Kania, jeśli miałaś krew w śluzie i dodatkowo masz 2 cm rozwarcia jako pierworodka to organizm na 10000% czai bazę i szykuje się do porodu.
Fajnie, że jesteś pod kontrolą, będziesz miała regularnie KTG a jednocześnie nikt nie ciśnie z indukcją ❤️ wydaje mi się, że to najkorzystniejszejsze co może być w twojej sytuacji
Myślę, że lada moment ruszy z kopyta ❤️
Najważniejsze, że z maluszkiem wszystko dobrze 😁 -
Kania dobrze, że jest w porządku!
No te pomiary to…o kant tyłka rozbić 🙃
Czuję, że Twój maluszek niedługo nam się pokaże!
Sara nie mam pojęcia co to mogło być ;d też mam kilka takich miejsc typowo obolałych jak dotknę jakby jakaś mała nóżka czy inna kończyna tam ostro grasowała
Ja po KTG, nie żebym była jakaś chora, ale teraz przyszłam sobie popatrzeć na wypisywane do domu dzidziusie 😂😂😂 Naturalna oksytocynka.
Jedna z dziewczyn z sali ma w tym tygodniu mieć CC, w poprzedniej ciąży indukcja trwała 5 dni u niej i nic nie ruszyło. Jakoś dużo tych historii o trudnych indukcjach czy w szpitalu czy na forum.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka ostatnio czytałam obszerny artykuł o tym, o czym wczoraj Choco wspominała. Chodziło o to, że jeśli organizm nie jest gotowy do porodu z jakichś względów, to indukcja nie będzie skuteczna i w takich przypadkach najczęściej dochodzi do lawinowych ingerencji medycznych zakończonych i tak CC bo "brak postępu". A porodu sforsować się nie da i musi jednocześnie zagrać kilka elementów aby ciało było gotowe urodzić - przede wszystkim chodzi o jednoczesny wpływ wielu różnych hormonów.
Tak jak np stres i kortyzol potrafią zahamować akcje porodową. Zobaczcie np antylopy czy inne łanie 😅 samica jest w stanie przerwać poród gdy pojawi się drapieżnik, zwiać i dokończyć gdy poczuje się bezpiecznie.
Ja miałam tego świetny przykład na sobie, gdy przy porodzie Toli miałam 9 czy 10 cm rozwarcia a skurcze nagle ustały. Wystarczył lekarz, który wprowadził taką nerwówke, zdenerwował mnie, straciłam totalnie poczucie bezpieczeństwa i akcja w sekundę ustała 😳 oczywiście ruszyła ponownie gdy tylko ten konował wyszedł a ja się uspokoiłam ale to dowodzi jak nasz organizm potrafi regulować porodem w zależności od sytuacji dookoła.
Dlatego tak ważne jest zapewnienie rodzącej spokoju - przygaszonego światła, ciszy, możliwości przyjmowania dowolnych pozycji tak aby sama miała szansę zbudować swoją "przystań". Im więcej stresujących sytuacji i ingerencji tym mniejsze szanse na powodzenie naturalnego przebiegu.
Czytałam jeszcze, że za poród odpowiada "prehistoryczna" część mózgu, która odpowiada za seks, pierwotne instynkty itd. I podczas porodu spowalniać jego przebieg może pobudzanie kory odpowiedzialnej za logikę. Dlatego nie powinno się zadawać rodzącej pytań wymagających logicznego myślenia aby nie zaburzać tych procesów.
Ale to w ramach ciekawostek pisze 😁 -
Longanimity już niby 2 mnie badało i nic nie znaleźli 🙄 więc liczę, że magicznie minie po porodzie jak u Sary, czy mojej mamy. Jak nie, to będę dłubać dalej, teraz priorytetem było wyprowadzenie pcos i 👶😜
Kania coś się dzieje, coś rusza, trzymam mocno kciuki ❤️ może wcześniej coś z aparatem było nie tak, przesunęła się ta głowica czy coś?
Agentka, widzę mądrze szukasz naturalnych wspomagaczyoby tak dalej z takim dobrym nastawieniem 🤞
Moje libido w końcu wytrzelilo, siedzę w przychodni chwilę po szczepieniu na grype, Sara pisze o pierwotnych instynktach i seksie, a ja się zastanawiam dlaczego muszę tu jeszcze 10 min siedzieć bez męża 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2023, 15:58
-
Też czytałam o tym żeby nie pobudzać logicznej części mózgu przy porodzie i że to najbardziej zaburza właśnie przyjęcie do szpitala jak ci się pytają o różne rzeczy i każą wypełniać jakieś dokumenty i najczęściej wtedy porod zwalnia 😉 tak samo jak niebieskie światło czyli np telefon też może zakłócać wydzielanie odpowiednich hormonów 🤷♀️👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Ogoorkowa mi właśnie wyszło na etapie starań. Ale oby po porodzie było wszystko ok 🤞
Tylko gdyby coś to pamiętaj nie daj sobie wmówić że taka twoja uroda!Sara30, Ogoorkowa lubią tę wiadomość
👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Longanimity wrote:Też czytałam o tym żeby nie pobudzać logicznej części mózgu przy porodzie i że to najbardziej zaburza właśnie przyjęcie do szpitala jak ci się pytają o różne rzeczy i każą wypełniać jakieś dokumenty i najczęściej wtedy porod zwalnia 😉 tak samo jak niebieskie światło czyli np telefon też może zakłócać wydzielanie odpowiednich hormonów 🤷♀️
Ja przy KAZDYM porodzie mam taki moment, że na izbie mi skurcze ustają. A dlaczego? Kiedyś Wam pisałam, że ja zawsze jak idę do lekarza czy szpitala to czuję się jak intruz - że przychodzę z pierdolą, zawracam głowę itd.
I za każdym razem jak jechałam do porodu to gdzieś wewnętrznie bałam się, że mnie wyśmieją, że przyjechałam ze straszakami. Dopiero po badaniu jak stwierdzili, że faktycznie rodzę to blokada mi się zdejmowała 🙈🙈🙈 -
Sara dlatego dla mnie fajną opcja była możliwość podjechania i zobaczenia nie tylko jak wygląda sala ale i gdzie zaparkujemy i gdzie trzeba się zgłosić bo dla mnie to już jest stresujące... a tak to wiem co gdzie i jak więc przynajmniej tyle.
Sara30 lubi tę wiadomość
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Takie szpitalne spostrzeżenie: na każdej sali jest ta jedna dziewczyna, do której co 10 minut rodzina dzwoni 😂😂😂
Sara30, Ogoorkowa lubią tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Dziewczyny, jaką ja mam współtowarzyszke na sali... dziewczyna 4 lata starsza ode mnie, 3 ciąża, ale dokładnie nie wie, który tydzień, bo wpadła z facetem mimo zabezpieczenia. Powiedziała, że to dlatego że miała niedobory potasu i kazali jej jeść dużo pomidorów i dlatego nie wchłaniała się antykoncepcja. Nie wiem, czy to prawda, nie weryfikowałam tego 😅 chodzi palić papierosy na dół, zapytała, czy pożyczę jej drobne na tv, bo ona pieniędzy nie ma,bo ma komornika. Dodatkowo lokalnie uprzedziła, że jadła dwa dni kalafiorowa, więc będzie całą noc puszczać bąki. Wgl to ja nie urodziłam dlatego że pewnie się "nie bzykalam" a powinnam. Ona to w drugiej ciąży męża zaprosiła już na oddziale do toalety i tam się "bzykneli" i tego samego wieczoru urodziła 🤦 no i oceniła oczywiście mój brzuch, że jest wysoko, bo jej brzuch to jest nisko tak bardzo, "że aż leży na piździe". O boże no dziewczyny, nie jestem jakaś pruderyjna, czy coś ale jest mi normalnie wstyd tego wszystkiego słuchać. A tym bardziej pisać. No ale myślę, że powinniście wiedzieć, na jakie cierpienie na koniec tej ciąży zostałam skazana 🤣🤣🤣 no pytała też,czy mój mąż jak przyjedzie to nie mógłby przywieźć tej gotówki, jak powiedziałam że nie ma,to powiedziała że! Przecież może wybrać z bankomatu!
no nie mogę naprawdę.
A drugie ktg wyszło prawidłowo również. Czekam na obchód jakiś,zobaczymy,co powiedzą -
Kania, o fuck 🙈🙈🙈 Ale Ci się trafiło.
Pierwsze słyszę, aby pomidory uniemożliwiały antykoncepcję, słyszałam to tylko o popijaniu pigułek sokiem grapefruitowym (ale to tak samo słyszałam o innych lekach).
Jesteście we dwie tylko?Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.