Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
No wiecie co,może faktycznie szukam dziury w całym 🤣 zobaczymy no, póki co mój maluch nie dał się nabrać na silikonowego cycka, a odkąd nauczył się ssać ręce to nawet grzybek go tak nie rajcuje xD.
Patrzcie odnośnie snu, wczoraj zrobiłam skriny na relacji u cienwiatru, ona ma wrześniowa córeczkę
Może za dużo wymagam od mojego dziecka w kwestii spania -
Kania, ja jakbym nie miala potrzeby, bo gdzieś szlam na dłużej itd to też bym nie dawała butelki tym bardziej, że nie odciagam, bo mnie to frustrowało, więc daje mm tylko, jak mnie nie ma lub mi tak wygodnie np w trakcie jakiejś imprezy.
Apropo picia wody, to mam już kupiony bidon ze słomką Fajnie, że na wiosne będzie można wprowadzać, bo akurat na upały się przyda.
Rozszerzanie diety mnie jakoś mniej kręci za to😅
Iga się obudziła o 2 na 💩, super była szczęśliwa i chętna do zabawy, ale zasnęła po 10 minutach sama i spała do 10 ❤️
Czytałam chyba właśnie u cień wiatru, że dzieci, które ogarnęły samodzielne zasypianie lżej przechodzą regresy, bo nie potrzebują wołać rodzica między fazami snu. Ciekawe czy to się sprawdzi.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Kania Lidka dostała butelkę z mm kilka razy w życiu i ja nie mam jakiegoś dyskomfortu że to nie pierś tylko raczej taką obawę, że odrzuci pierś jak jeszcze raz dostanie butelkę 🙈 a dostała 2 razy w szpitalu po urodzeniu i ze 3-4 razy w grudniu kiedy było apogeum skoku
No właśnie 😅 rozszerzanie diety. Coś czego nienawidzę szczerze 😂
Wczoraj stary dał possać Lidce jabłko 🙈 ja nie wiem co ci faceci mają w głowach 🙄
Ja napewno będę leciała głównie BLW. A kiedy? Jak Lidka dobrze usiądzie
Dziś położyłam ją na macie i poszłam do kuchni posprzątać. Wracam - a ona na brzuchu 😀 i wyjęła rękę!
-
Kania, chyba nie ma co myśleć tak przyszłościowo w tej kwestii, jak póki co nie odczuwasz potrzeby karmienia z butelki to nic na siłę, cieszcie sie tym, że nie musicie 🙂 mi natomiast nigdy nie przyszło przez myśl, że robię Poldziowi szkodę dając mu mleko z butli 🙃 na dodatek mimo, że już tak długo korzystamy z mm to piersi nie odrzuca 😉
Odnośnie rozszerzania diety to ostanio bardzo u mnie temat 'na czasie' 😅 zaczęło się od teściowej, która twardo próbuje nam wcisnąć, że Poldziu powinien już jeść kaszki i słoiki 😵 ale najgorzej jak mój Jacek wyłapał, że pediatra i pielęgniarka też juz mówiły żeby rozszerzać skoro skończył 4 miesiące...a ja nie chce póki co, bo nie czuje, że to ten moment, wolę poczekac, ni wracać ponownie do problemów z brzuszkiem, jakie były na początku 🙃 jeszcze przyjdzie czas na wszystko 😁
07.22 - stymulacja lametta
11.22 - badanie drożności ✅
11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
06.01.23 - ⏸ 🙏😍
07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
11.01.23 beta - 770.34
14.01.23 beta - 2112.51
18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
08.05.23 - 411 g 🤩
12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞
26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm -
Pucz serio tak pediatra mówi? 🙉 jak wszędzie piszą i zalecają że od 17tyg można rozszerzać ale u dzieci które mają jakieś niedobory albo inne problemy... a do ukończenia roku i tak podstawą może być tylko mleko.
Z tym snem to też ciężko dzieci porównywać bo np Zbyś od tygodnia może 2x usnął na rękach a bujanie żeby przedłużyć drzemkę nic nie daje 😅
Zbysiu na noc zasypia sam i myślę że dlatego udaje się te pierwsze 2 pobudki usnąć a na kolejną trochę mu pomagam ale nie ma płaczu i na dobrą sprawę z łóżka nie wstaje, także jakby zasypiał ba rękach to pewnie każda z tych pobudek wymagałaby bujania 🤷♀️ ale ponoć są też dzieci po których nawet nie widać że przechodzą regres🙈
Ja zakładam że może spróbujemy RD po 5miesiacu ale to jeszcze zobaczymy jak to będzie i jeśli wtedy to raczej zrobie to metoda tradycyjną a blw jak już fajnie będzie siedział 🙂👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Ja mimo że Tosia na mm też jakoś się nie spieszę z rozszerzaniem diety. Myślę, że koniec 5 miesiąca to najwcześniej zaczniemy tę walkę z BLW. Pies już na pewno nie może się doczekać 😅
A my witamy się ze skończonymi 3 miesiącami!
https://ibb.co/RQmTpmP
No i rano obudziło mnie gaworzenie na pełnej, także trochę kamień z serca 😁Ogoorkowa, agentka93, Kania_czubajka, Ancalime, Kasio lubią tę wiadomość
26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
Rivers ale cudny sweterek ❤️
Sara wujek mojej bratowej dał swojemu chyba 4 miesięcznemu wnukowi żurku 🙈 napewno dziecko jeszcze nic poza mlekiem nie jadło także nie wiem jak on to zrobił że nie ogarnął tematu 😅👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
RiverS mogę się domyślać,że pies chciałby jak najszybciej zacząć już to blw 😂 ale rośnie Tosia 😍
A właśnie jak już zaczął się temat potencjalnego rozszerzania diety, to ciekawostka: moja siostra studiuje na medycznym i mieli ostatnio podstawy żywienia niemowląt. Było o tym, że niby dopuszcza się rozszerzanie od tego 17 tygodnia i dodatek od wykladowczyni: ona prywatnie zaleca podawanie 1 łyżeczki kaszki glutenowej każdego dnia od tego 17 tygodnia, żeby jelita powoli uczyły się tolerować i trawić gluten 🤯 strasznie mnie to zaskoczyło, ale raczej nie planuje tego wprowadzać. A wgl, to KP spodobało mi się bardziej niż zakładałam w ciąży 😅 -
Rivers ale śliczna Tosia i jaki sweter ekstra!
Ja robię sweter ale sobie 😎
Ogórkowa kiedyś faktycznie były takie zalecenia dotyczące glutenu, nawet jak rozszerzalam dietę Emmie teraz się od tego odchodzi
Ja Emmie zaczęłam rozszerzać dietę w 5 miesiącu, Emilowi po skończeniu 6 a Tola zaczęła rozszerzanie diety jak miała jakieś 12-14 miesięcy. Koniec końcow nie widzę kompletnie zależności między czasem rozszerzania diety a jedzeniem dzieci teraz.
Emil i Emma w wieku roku jedli już wszystko to co my. Lidce zamierzam rozszerzać dietę "na czuja" 😅
A co do snu jeszcze. Wyobraźcie sobie że Lidka dziś spała do 10:30. Czyli ona umie spać te 11-12 h 😎
Mam nadzieję, że jak stary wróci do pracy i zacznę wozić dzieci z nią, to zacznie wstawać znów o 7 i tym samym pora zasypiania się cofnie bo od 3 tygodni nie muszę jej budzić o 7 i wszystko się rozjechało -
Pisałam przed chwilą że nie da się "dobujać" Zbysia... no to się udało 😁 I sobie śpi na mnie a ja się zachwycam i doceniam każdą minutę bo wiem że niedługo to się skończy🤷♀️ no i wiem że jak pośpi dłużej to będzie bardziej wesoły w następnym OA😅👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
A macie już upatrzone jakieś krzesełka ? Bo ja chciałam tripp trappa ale się zastanawiam czy nie coś tańszego tymczasowego bo generalnie mamy krzesła z ikei I akurat z tej serii są też takie wyższe dla dzieci 🤔 te tanie z ikei niby spoko ale z tego co widziałam to jakaś masakra żeby do tego dziecko wsadzić 🙈👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Longanimity ja nienawidzę tych antilopów z Ikei bo tak jak mówisz, wsadzić do tego dziecko to masakra 🙈
Ja napewno nie lubię krzesełek materiałowych, z zakamarkami etc
Dla Emmy i Emila miałam krzesełka Phil & Teds model Poppy i byłam zadowolona.
Teraz jeśli nie znajdę nic ciekawszego to kupie dla Lidki też właśnie to -
Ja planuje Antilop z Ikea, podobno się fantastycznie myje je, bo wkładasz pod prysznic i już Tylko dokupimy podpórkę pod nóżki, jak polecają fizjoterapeuci. Nie chce jakoś dużo inwestować w to krzesełko.
Ogoorkowa z kp mam tak samo, w ciąży w ogóle nie wiedziałam czy to dla mnie, a teraz jak sobie pomyśle, ze mowilam „dobra to pokarmie 6 miesięcy” to już wiem, że jak się nic nie wydarzy to na pewno dłużej, bo bardzo to lubię. Jest wygodnie i miło. Może jak wyjdą zęby to będę inaczej gadać 😅
Chciałabym blw, wiec trzeba troszkę dłużej poczekać pewnie. Ale będę tez obserwować czy się interesuje i najwyżej coś jej zaproponuje wcześniej. Sara, mój mąż już kilka tygodni temu chciał Idze dać jabłko do pociumkania 🤦🏻♀️
RiverS mysle, że nasz pies tez będzie zajarany😂 Zwłaszcza, że to miłośniczka warzyw i owoców.
Cudna Tosia 😊
Ogoorkowa lubi tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
W ikei zawsze można zwrócić albo jechać z dzieckiem i spróbować je do tego wsadzić 😅
Jeszcze mam jakieś 2 miesiące na rozkminy 😁agentka93 lubi tę wiadomość
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Wiecie, z tym rozszerzaniem diety to też jest tak, że zalecenia się zmieniają. Poniżej macie zrzut zaleceń, który obowiązywał przy mojej pierwszej córze:
Tyśce rozszerzałam dietę 5 miesiąca życia. Teraz to chyba jest przesunięte o miesiąc, do szóstego, tak? Szczerze mówiąc nawet nie czytałam o aktualnych zaleceniach, wiem że mamy czas - i tyle 😎.
Jakby co, Bebilon Profutura jest właśnie i w saszetkach, i w jednorazowych gotowych buteleczkach. Wg mnie te rozwiązanie jest bardzo wygodne, stosuję zamiennie. Dziś na przykład na łyżwach ze starszą. Karo w trakcie zgłodniała, więc tyle co zanurzyłam na minutkę we wrzątku i gotowe (można je podawać w temp pokojowej bez podgrzewania, ale umowmy się - minus 1 na dworze to temp.pokojowa w żadnym wypadku nie jest).
Cieszę się, że tak Wam idzie dobrze karmienie piersią ❤️. Naprawdę! Oby jak najdłużej 😍. To nie było dla mnie, ale super, że u Was się sprawdza!
Co do krzesełek, to jestem team Sara - ikeowe dla mnie nie bardzo. Przy starszej miałam Ingenuity. To była dla nas super opcja na wyjazdy. W domu przyczepialam do krzesła, więc od razu miała z niego podnóżek. Czasami sadzałam na ziemi. Tanie było bardzo, myślę że teraz poszukam czegoś podobnego.
Wiem, że pisałam, ale baaaardzo zazdroszczę Wam tych obrotów u dzieci. U nas niestety nic nie wskazuje na progres w tym temacie.
Miłej niedzieli, dziewczyny 😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 18:02
Kasio, Ogoorkowa lubią tę wiadomość
-
Acalime buteleczkę można włożyć pod kurtkę jak najbliżej ciała i podgrzejesz do 36st 😉
Ja też zamowilam takie buteleczki bo jak jechaliśmy np do lekarza czy osteo to niby w okienku żywieniowym ale miałam stresa czy czasem nie będzie płaczu z głodu... a tak to mam buteleczkę i na szybko jest 💪czasu nie cofnę ale jakbym miała od samego początku to niebylo by tyle płaczu przy tej moje pierwszej wizyty u onkologa 🙈 wiem że Zbysiowi nic się nie stało no ale płaczu trochę było 😔
A teraz na spokojnie nawet jak biorę proszek i wodę to butelka z gptiwym też jest w zanadrzu 😁
No i na hippie piszą żeby podgrzać i ostudzić... ale w szpitalu dawałam tak jak Ancalime pisze w temp pokojowej to teraz tym bardziej się nie przejmuje podgrzewaniem 🤷♀️👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
A nie wiem czy widziałyście, do tego mleka w buteleczkach można dokupić jednorazowe smoczki wtedy w ogóle nie trzeba nawet przelewać mleka do butelki
U nas dziś byli moi dziadkowie od strony ojca, widzieli Lidke drugi raz. Oczywiście jak na złość ta marudziła non stop 😅 oczywiście nasza wina bo "poczuła rączki" 😅 -
No przecież Sara napewno przyzwyczaiłaś 🙈
I tak kupiłam 24butelki i 24smoczki 😅 no ale zdecydowanie nie trzeba bo właśnie czasem się przeleje a czasem zje 2 butle 😉👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
U nas dziś klasyk- Stary jest w domu, więc Iga jest idealna 😂😂😂 Prawie nie ma płaczu, sama zasypia, chce się bawić i dużo się śmieje.
Jak jutro będzie powrót Nerwurki to wracam do pracy, a Stary z nią będzie siedział 😂Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.