tsh
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyStaraczka23 wrote:Przeciwciała = hashimoto bierzesz leki na tarczyce ale wiejsze dawki i diete dostosowac pod to, nie myl z niedoczynnościa.
Paulette wnioskuje ze jodit zapisal lekarz tak? Jod bierze sie przy niedoczynności tarczycy wraz z euthyroxem bądź letroxem -
Dziewczyny, czy takie wyniki:
TSH 2,140 (norma 0,27-4,20)
FT3 3,78 (norma: 2,42-4,36)
FT4 1,32 (norma: 1,00-1,60)
są w porządku? Wiem, że TSH do zajścia najlepsze byłoby na poziomie 1-1,5.
Idę w poniedziałek do endo, może mi coś poradzi.
Mam takie TSH od dawna, do tego na USG wyszły mi małe guzki + wcześniej podwyższone FT3. Od lat mam problemy z nadwagą, ale ostatnio przytyłam kilka kilo, mimo że wcale nie jadłam inaczej niż zwykle -
nick nieaktualnyPaulette wrote:no gin mi zapisała, ale ja sam jodid bez niczego biorę. bo moje tsh było pond 3,5
Dziwny lekarz
Ja na początku dostalam jodit i letrox 25 , normy sa labolatoryjne a prawdziwe to takie dla kobiet 2,5 i niżej.
Zgadzam sie ze oni maja swoje teorie ale ponoc sa zagrożenia przy wysokim tsh, ja w ciazy pozamacicznej mialam ponad 7 -
nick nieaktualny
-
Dokładnie Ailatan, właśnie o to mi chodzi. Ja wiem, że i z wysokim TSH się zachodzi w ciążę, nawet czasem donosi itd. Ale skoro robię badania, to wolę mieć w normie, a nie 'jakoś to będzie'.
W lutym TSH wynosiło 1,80 więc było jednak niższe niż teraz.
Poza tym nie chodzi tylko o ciążę, ale ogólnie o samopoczucie i wagę.
A mam dużo objawów z niedoczynności: zimne ręce i stopy, niskie ciśnienie, przyrost wagi (5kg ostatnio, mimo zdrowego odżywiania!), zmęczenie, senność, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie, sucha skóra, częsta chrypka, długie cykle, bardzo częste przeziębienia i choroby (często skumulowane, np. na raz: zapalenie krtani, zapalenie ucha, zapalenie oskrzeli, lub ostatnio jednocześnie: zapalenie spojówek, zapalenie ucha, zapalenie krtani). -
nick nieaktualnyStaraczka23 wrote:A wie ze starasz sie o dziecko?
Dziwny lekarz
Ja na początku dostalam jodit i letrox 25 , normy sa labolatoryjne a prawdziwe to takie dla kobiet 2,5 i niżej.
Zgadzam sie ze oni maja swoje teorie ale ponoc sa zagrożenia przy wysokim tsh, ja w ciazy pozamacicznej mialam ponad 7 -
nick nieaktualny
-
Witam
Mam taki oto problem. Z dwa lata temu zatrzymała mi się miesiączka. Lekarz wysłał na hormony no i wtedy wyszła niedoczynność 4.62 tsh a do tego bardzo poniżej normy lh i fsh oraz estradiol. Zaczęłam walczyć z tarczycą i najpierw ładnie spadała potem utrzymywała się na poziomie 2.3 2.5 a jako że lecze się teraz clostilbegytem i ruszają mi hormony i pęcherzyki to zwiększono mi dawkę euthyroxu żeby zbić z tych ponad 2 na około 1 po miesiącu miałam zrobić wynik i przed zwiększeniem było 2.3 a teraz 5.5 i ft4 0.80 czyli za mało. I mam problem endokrynolog przez tel kazała zwiększyć jeszcze więcej dawkę a gin wykrył na usg że w weekend będzie owu i kazał się starać ślę teraz idę w pon sprawdzić czy pękł pecherzyk a do tego czasu oszaleje bo nie wiem czy przy takim poziomie tsh i ft4 starania są niebezpieczne ? Najgorsze jest to że tsh było długi czas w normie a jak już zaczęły działać hormony i pojawiła się owu to zamiast się cieszyć ta poprawa to taki wynik kiepski tsh. -