Odpowiedz

tsh

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 maja 2015, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam nie powiem czy da rade zbic ale mysle dobra dieta pokonala by to, wiem tylko ze mając hashimoto trzeba miec większą dawke niz przy niedoczynności

    Zapraszam was na grupe fb
    grupa wsparcia dla osób z niedoczynnoscia

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 maja 2015, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    Przeciwciała = hashimoto bierzesz leki na tarczyce ale wiejsze dawki i diete dostosowac pod to, nie myl z niedoczynnościa.

    Paulette wnioskuje ze jodit zapisal lekarz tak? Jod bierze sie przy niedoczynności tarczycy wraz z euthyroxem bądź letroxem
    no gin mi zapisała, ale ja sam jodid bez niczego biorę. bo moje tsh było pond 3,5

  • Liskova Autorytet
    Postów: 1419 748

    Wysłany: 14 maja 2015, 20:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy takie wyniki:

    TSH 2,140 (norma 0,27-4,20)
    FT3 3,78 (norma: 2,42-4,36)
    FT4 1,32 (norma: 1,00-1,60)

    są w porządku? Wiem, że TSH do zajścia najlepsze byłoby na poziomie 1-1,5.
    Idę w poniedziałek do endo, może mi coś poradzi.
    Mam takie TSH od dawna, do tego na USG wyszły mi małe guzki + wcześniej podwyższone FT3. Od lat mam problemy z nadwagą, ale ostatnio przytyłam kilka kilo, mimo że wcale nie jadłam inaczej niż zwykle :/

    dqpr2n0aywig57pz.png
  • mika1987 Autorytet
    Postów: 970 1097

    Wysłany: 14 maja 2015, 21:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jak zaszlam w ciaze i nie wiedzac o tym mialam tsh 7 cos takze na luzie..kolo 3 jest spoko

    iv09krhme1fe56cn.png

    f2w3rjjgc0akmsfq.png
  • Scarletta Przyjaciółka
    Postów: 172 34

    Wysłany: 14 maja 2015, 22:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W teorii do zajścia w ciąże najlepsze jest tsh między 1.0-1.5, wtedy są największe szanse, ale od każdej reguły są wyjątki ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 22:40

    4kniegz2joetipgv.png[/url95396ca32d2fd7a11e0411cc10f40860.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2015, 07:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulette wrote:
    no gin mi zapisała, ale ja sam jodid bez niczego biorę. bo moje tsh było pond 3,5
    A wie ze starasz sie o dziecko?
    Dziwny lekarz :/

    Ja na początku dostalam jodit i letrox 25 , normy sa labolatoryjne a prawdziwe to takie dla kobiet 2,5 i niżej.

    Zgadzam sie ze oni maja swoje teorie ale ponoc sa zagrożenia przy wysokim tsh, ja w ciazy pozamacicznej mialam ponad 7

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2015, 08:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh dla kobiet planujacych ciaze i w ciazy to ponizej 2.. jasne, sa kobiety ktore z wiekszym tsh utrzymaly ciaze, ale co z tego jak wiekszosc z podwyzszonym tsh poroniła.. wg mnie za duze ryzyko, zeby sprawe olac..

    Liskova lubi tę wiadomość

  • Liskova Autorytet
    Postów: 1419 748

    Wysłany: 15 maja 2015, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Ailatan, właśnie o to mi chodzi. Ja wiem, że i z wysokim TSH się zachodzi w ciążę, nawet czasem donosi itd. Ale skoro robię badania, to wolę mieć w normie, a nie 'jakoś to będzie'.
    W lutym TSH wynosiło 1,80 więc było jednak niższe niż teraz.

    Poza tym nie chodzi tylko o ciążę, ale ogólnie o samopoczucie i wagę.

    A mam dużo objawów z niedoczynności: zimne ręce i stopy, niskie ciśnienie, przyrost wagi (5kg ostatnio, mimo zdrowego odżywiania!), zmęczenie, senność, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie, sucha skóra, częsta chrypka, długie cykle, bardzo częste przeziębienia i choroby (często skumulowane, np. na raz: zapalenie krtani, zapalenie ucha, zapalenie oskrzeli, lub ostatnio jednocześnie: zapalenie spojówek, zapalenie ucha, zapalenie krtani).

    dqpr2n0aywig57pz.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 15 maja 2015, 09:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    A wie ze starasz sie o dziecko?
    Dziwny lekarz :/

    Ja na początku dostalam jodit i letrox 25 , normy sa labolatoryjne a prawdziwe to takie dla kobiet 2,5 i niżej.

    Zgadzam sie ze oni maja swoje teorie ale ponoc sa zagrożenia przy wysokim tsh, ja w ciazy pozamacicznej mialam ponad 7
    Tak wie, że się staram. Chyba w tym tyg pójdę na badania zobaczyć czy mi to coś w ogóle daje, a jeśli nadal będę miała około 3 to pójdę do endo :/

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 maja 2015, 08:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam radze poszukac endokrynologa-ginekologa bo majac osobno lekarzy moga wam mieszac w lekach przy staraniach

  • neomi34 Autorytet
    Postów: 1056 178

    Wysłany: 19 maja 2015, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może wiecie jak zbić przeciwciała anty TPO 300?

    neomi34
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 maja 2015, 21:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    neomi34 wrote:
    A może wiecie jak zbić przeciwciała anty TPO 300?

    Nie ma gwarancji, że uda Ci się je zbić, mi spadły o 70% po pół roku diety bezglutenowej i bezmlecznej.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • neomi34 Autorytet
    Postów: 1056 178

    Wysłany: 19 maja 2015, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no co Ty? o proszę

    neomi34
  • Torunianka Autorytet
    Postów: 449 225

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 17:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny. Z tego co tutaj wyczytałam rozumiem, że przed wizytą u endyk oprócz mojego wyniku TSH (6,371) musze dodatkowo zrobić FT3 i FT4 tak?

  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4812 3323

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 18:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak. Wynik masz bardzo duży czyli masz niedoczynność albo hashimoto+niedoczynność zapewne.

    29l.4,5roku starań, iui, ivf, Aniołki, a na koniec dwa Cudy ❤️

    wnidio4pt1tnqdku.png

    atdcmg7y2012gdqt.png
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4812 3323

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 18:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jakbyś zrobiła przeciwciała to by było fajnie, ale to niestety tylko prywatnie i trochę kosztują.

    29l.4,5roku starań, iui, ivf, Aniołki, a na koniec dwa Cudy ❤️

    wnidio4pt1tnqdku.png

    atdcmg7y2012gdqt.png
  • Torunianka Autorytet
    Postów: 449 225

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 18:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Tak. Wynik masz bardzo duży czyli masz niedoczynność albo hashimoto+niedoczynność zapewne.


    Dziękuje za odpowiedz.

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 578 99

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Mam taki oto problem. Z dwa lata temu zatrzymała mi się miesiączka. Lekarz wysłał na hormony no i wtedy wyszła niedoczynność 4.62 tsh a do tego bardzo poniżej normy lh i fsh oraz estradiol. Zaczęłam walczyć z tarczycą i najpierw ładnie spadała potem utrzymywała się na poziomie 2.3 2.5 a jako że lecze się teraz clostilbegytem i ruszają mi hormony i pęcherzyki to zwiększono mi dawkę euthyroxu żeby zbić z tych ponad 2 na około 1 po miesiącu miałam zrobić wynik i przed zwiększeniem było 2.3 a teraz 5.5 i ft4 0.80 czyli za mało. I mam problem endokrynolog przez tel kazała zwiększyć jeszcze więcej dawkę a gin wykrył na usg że w weekend będzie owu i kazał się starać ślę teraz idę w pon sprawdzić czy pękł pecherzyk a do tego czasu oszaleje bo nie wiem czy przy takim poziomie tsh i ft4 starania są niebezpieczne ? Najgorsze jest to że tsh było długi czas w normie a jak już zaczęły działać hormony i pojawiła się owu to zamiast się cieszyć ta poprawa to taki wynik kiepski tsh.

    3jgx3e3k6oetpx65.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego