X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne TSH 4,35 czy jest szansa?
Odpowiedz

TSH 4,35 czy jest szansa?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Helenka22 Debiutantka

Wysłany: 22 sierpnia, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wister12 wrote:
    Usg miałam też robione i niby ok. Na początku przed staraniami w styczniu miałam TSH 2.6 i w maju (aż sama byłam w szoku) było 1.1. Zastanawia mnie teraz ten skok przez 3 miesiące z 1.1 do 4.35, czy to w ogóle możliwe…

Możliwe. Ja pierwszy raz byłam u endokrynologa 2 lata temu, wtedy 3 tyg9dnie przed wizytą robiłam TSH i mialam wynik coś koło 4.8, w dzien wizyty wyszło mi 2,9, wiec endokrynolog stwierdzil, ze przeciez samo sie reguluje to problemu nie ma

• Wister12 Znajoma

Wysłany: 22 sierpnia, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenka22 wrote:
    Możliwe. Ja pierwszy raz byłam u endokrynologa 2 lata temu, wtedy 3 tyg9dnie przed wizytą robiłam TSH i mialam wynik coś koło 4.8, w dzien wizyty wyszło mi 2,9, wiec endokrynolog stwierdzil, ze przeciez samo sie reguluje to problemu nie ma
    Robiłaś coś z tym dalej? Czy skoro się samo reguluje… to jest ok?

27👩🏻❤️🧑🏻31
    Starania od 03.2025 (7 cs ⏳)

Hashimoto - TSH: 1.13 (05.25) - 4.35 (08.25) 🥶 - euthyrox 25
    Progesteron (8 dpo): 19.9 ✅
    Prolaktyna (8 dpo): 51,7 🥶
    Owulacje potwierdzone u gin ✅
    Endometrium po owulacji 13.1 mm ✅
    Cytologia ✅
    Badanie moczu ✅
    Morfologia ✅
    Wit. D ✅
    Ureaplasma parvum ⏳
  • Helenka22 Debiutantka

Wysłany: 22 sierpnia, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wtedy rzeczywiście olałam temat, bo skoro moja lekarka twierdzila, że jest okej i endokrynolog też to uwierzyłam w to. Jednka miałam kilka miesiecy pozniej kolejną operacje i jak zobaczyłam wynik ( przed operacja miałam robione rózne badania w tym też tsh) to się załamałam, ze znowu jest skok i stwierdzilam, że spróbuje to regulować suplami i tak się z tymi suplami bujam juz prawie rok i niby coś spadło, ale szału nie ma - w lutym Tsh (3 miecht po opeeracji) miałam 5.1, a w maju 3.8, w maju sie ucieszyłam, że spada, a teraz powtorzyłam badanie i dalej stoi na 3.8. Daje sobie ostatnią szanse i chce to skonsultować z dietetykiem który się zajmuje hormonami, ale jak kolejny raz zbadam i sie nie ruszy to już chyba zostaje mi dobry endokrynolog i leki

• Helenka22 Debiutantka

Wysłany: 22 sierpnia, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W no i z takich w sumie ciekawych rzeczy ta dzietetyczka zapytała mnie czy u mnie w rodzinie ( szczególnie u dziadków) ktoś ma problemy z tarczycą lub cukrztcą i tak się składa, że babcia ma. Ponoć wnuki często mają skłonność do tychs amych chorób

Wister12 lubi tę wiadomość

• Lucy321 Koleżanka

Wysłany: 22 sierpnia, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, przed rozpoczęciem starań moje TSH wynosiło 3,99😬, FT4 1,29, antyTPO 10, USG tarczycy według endokrynologa bez zarzutu. 27.08 mam wizytę kontrolną, zleciła jeszcze raz TSH i dodatkowo antyTG. Badania będę robić w poniedziałek. Powiedziała, że wyższe TSH mogło być spowodowane przez odstawienie AH (nie minęło wtedy 6 tygodni). Na początku sierpnia wyłapałam wczesną ciążę, niestety beta urosła tylko do 28 tak więc mogło być to spowodowane TSH ale również wadami genetycznymi zarodka. Wtedy razem z betą zrobiłam TSH i wynosiło 3,4 także spadło. Możliwe, że przed zapłodnieniem było nawet niższe a dopiero potem podrosło znowu🤷‍♀️. W poniedziałek się okaże jak to teraz wygląda, ale obstawiam, że któryś z leków dostanę albo 25 albo 50. Niestety TSH jest zmienne i zależy od innych niedoborów w organizmie. A co ciąż innych osób to mam wrażenie, że jak się nie starałam to w ogóle na to nie zwracałam uwagi😅

👩26l 🧑29l 🐈🐈
    Odstawienie AH po 3,5 roku 05.25

08.25💔
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szansa jest, dziewczyny zachodzą z o wiele wyższym, ale skoro już zbadałaś i wyszło podwyższone, to warto to skonsultować z lekarzem. Możesz jeszcze ewentualnie sprawdzić za jakieś 4-6 tygodni.
    TSH to bardzo zmienny parametr, raz może być 1, zaraz 4, ważne czy stale utrzymuje się podwyższone albo czy są objawy niedoczynności tarczycy.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Helenka22 Debiutantka

Wysłany: 22 sierpnia, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ewidentnie TSh skakało po tych operacjach, zapewne stres, plus obciążenie organizmu narkozą, później antybiotyki które zapewne przyczyniły się do słabej pracy jelit, a stąd to już prosta droga do niedoborów i rozwalonej gospodarki hormonalnej.
    Tyle, że jeszcze te 2 lata temu nie miałam pojęcia, że jak będe chciała zajść w ciąże to musze mieć sporo niższe TSH...

• milka_91 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMisia123 wrote:
    Co do tsh, ja zrobiłam usg tarczycy, i wykupiłam pakiet z diabniostyki na tarczycę - TSH, FT3, FT4, anty-tpo, anty-tg, p/c p. Receptorom TSH (TRAb). Poza tym zrobiłam pozostałe badania z listy, ale to zrobiłam pod kątem głównie tarczycy i będę to konsultować. Jedyne co wiem o TSH to tyle co mi pani przy robieniu USG powiedziała że 3-4 przy próbach zajścia w ciążę definitywnie się kwalifikuje do leczenia i jeśli ktoś mnie będzie zbywać to znaczy że trzeba zmienić lekarza. Mi wyszło na granicy (2,7).

Tak jak Misia napisała cały pakiet tarczycowy + USG tarczycy samo TSH nic nie powie .. u mnie się kręciło w granicach 2-2.2 zbiłam do 1.8 ale to suplementacją, dużo mi pomogła omega 3

👩🏻34🧔🏻‍♂️36🐶x2

19.05 13dpo ⏸️🥹
    03.06 1 wizyta mamy serduszko ❤️ CRL 4mm
    17.06 CRL 18,7 mm Dzidziusia 🥹👶🏼
    15.07 6cm Człowieczka 🥹❤️
    21.07 Prenatalne- Zdrowy Chłopczyk 🩵🧬
    12.08 150g Maluszka 🥐
    11.09 370g Chłopaczka 🩵
    15.09 Połówkowe- 400g Łobuza 👶🏼🧬
    14.10 ⌛️

preg.png
  • Wister12 Znajoma

Wysłany: 22 sierpnia, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy321 wrote:
    Hejka, przed rozpoczęciem starań moje TSH wynosiło 3,99😬, FT4 1,29, antyTPO 10, USG tarczycy według endokrynologa bez zarzutu. 27.08 mam wizytę kontrolną, zleciła jeszcze raz TSH i dodatkowo antyTG. Badania będę robić w poniedziałek. Powiedziała, że wyższe TSH mogło być spowodowane przez odstawienie AH (nie minęło wtedy 6 tygodni). Na początku sierpnia wyłapałam wczesną ciążę, niestety beta urosła tylko do 28 tak więc mogło być to spowodowane TSH ale również wadami genetycznymi zarodka. Wtedy razem z betą zrobiłam TSH i wynosiło 3,4 także spadło. Możliwe, że przed zapłodnieniem było nawet niższe a dopiero potem podrosło znowu🤷‍♀️. W poniedziałek się okaże jak to teraz wygląda, ale obstawiam, że któryś z leków dostanę albo 25 albo 50. Niestety TSH jest zmienne i zależy od innych niedoborów w organizmie. A co ciąż innych osób to mam wrażenie, że jak się nie starałam to w ogóle na to nie zwracałam uwagi😅
    Betę robiłaś tak sama z siebie i wyłapałaś ciążę? W którym DPO robiłaś badanie ?

27👩🏻❤️🧑🏻31
    Starania od 03.2025 (7 cs ⏳)

Hashimoto - TSH: 1.13 (05.25) - 4.35 (08.25) 🥶 - euthyrox 25
    Progesteron (8 dpo): 19.9 ✅
    Prolaktyna (8 dpo): 51,7 🥶
    Owulacje potwierdzone u gin ✅
    Endometrium po owulacji 13.1 mm ✅
    Cytologia ✅
    Badanie moczu ✅
    Morfologia ✅
    Wit. D ✅
    Ureaplasma parvum ⏳
  • Lucy321 Koleżanka

Wysłany: 22 sierpnia, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wister12 wrote:
    Betę robiłaś tak sama z siebie i wyłapałaś ciążę? W którym DPO robiłaś badanie ?

Wieczorem dostałam delikatnego plamienia i na następny dzień myślałam, że okres się rozkręci. Już się przygotowałam tampon, tabletki przeciwbólowe😅 no, ale się nie rozkręciło więc po pracy poszłam po test i wyszła delikatna kreska i we wtorek poszłam na betę sprawdzić. Nie mam pojęcia, który to był dpo bo wtedy była "obrażona" na cykl. W 13dc byłam na monitoringu i nie miałam żadnego dominującego pęcherzyka więc totalnie tego nie sprawdzałam, nawet testów owulacyjnych nie robiłam. Ale po tej sytuacji postanowiłam testować 2-3 dni po spodziewanej miesiączce w razie gdybym znowu miała wyłapać biochema bo nie ukrywam, że psychicznie mnie to trochę męczy.

👩26l 🧑29l 🐈🐈
    Odstawienie AH po 3,5 roku 05.25

08.25💔
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ