X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
Odpowiedz

Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅

Oceń ten wątek:
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    Treaclynat dużo zdrówka dla was i dla Mamy, pamiętaj, że najważniejsza jest profilaktyka i to, że wystapil u mamy taki problem nie oznacza, że wystąpi również u Was. Trzymaj się dzielnie i pamiętaj, żeby nie martwić się na zapas. Bądź dla siebie dobra i wyrozumiała, każda z nas tutaj miewa gorszy czas i nie pozostaje nic innego, niż po prostu to przetrwać z nadzieją, że najlepsze i tak dopiero przed nami. Pisz tu do nas, odzywaj sie, jesteśmy dla Ciebie 🩷

Śnieżko, a jak się czujesz, tak fizycznie i psychicznie? 🩷

Miło, że pytasz <3
    Dosyć ciężo mi psychicznie. Jeszcze jak myślę, że jakbym wcześniej wiedziała o tej mutacji PAI-1, to może miałabym dobrane leki i nie straciłabym maluszka :(
    Fizycznie też średnio, jestem cały czas na lekach przeciwbólowych, bo boli mnie podbrzusze, ale jest już lepiej niż było. Myślałam, że krwawienie będzie mocniejsze niż okres albo takie samo, a jest o wiele mniejsze. Chociaż ja zawsze miałam strasznie obfite miesiączki

👩🏻29 lat
    AMH - 2,140 ng/ml
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
    - ziarniste (AC-4) – 1:1280,
    - centromerowe (AC-3) – 1:1280,
    - typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
    - przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
    ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
    Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
    Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
    Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
    Plemniki żywe 80% -->78%☀️
    HBA 61🔻
    Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️

12 cs💫11.2025 💔7tc
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treaclynat wrote:
    Dodatkowo umówiłam się na te biopsję endometrium i histero, powiem wam że jestem tak emocjonalnie zmiażdżona, że i tak nie mam sił się nawet starać w tym miesiącu, więc chociaż porobię badania. Nie dość, że te starania mnie psychicznie dojeżdżają, to jeszcze u mojej mamy po USG piersi mamy duże prawdopodobieństwo raka. Jutro idziemy do onkologa i będziemy robić biopsję. Musiałam wam się wyżalić, przepraszam, ale po prostu już ostatnio nie mam nawet siły wstać z łóżka rano i czuję że to mnie wszystko powoli przytłacza

🌷🌷 Przesyłam uściski. To nie wyścig, masz prawo odpuścić sobie miesiąc czy kilka, ile chcesz i potrzebujesz. Prawda jest taka, że mamy dużo mniejszy wpływ na płodność niż nam się wydaje. A diagnoza nowotworu to już totalnie rozkłada na łopatki z bezsilności. Mogę pocieszyć że obecnie mamy dużo, dużo większe możliwości leczenia raków piersi w różnych stadiach. Ogólnie niektóre nowotwory stają się jak choroby przewlekłe. Trzymam kciuki, żeby w razie niepomyślnej diagnozy był operacyjny. Ja przeszłam dotąd przez dwa raki - u mojego ojca i teścia. Było ciężko, ale za jakiś czas wstaniesz.

Treaclynat lubi tę wiadomość

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    TSH 1,2
    AMH - 3,14
    ferrytyna 33 (do poprawy)
    💊 folian, Wit D3, omega 3
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm

👦 jelito drażliwe, SIBO
    🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊

pierwszy stymulowany Clostilbegyt + Ovitrelle ❌

11 cs

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Miło, że pytasz <3
    Dosyć ciężo mi psychicznie. Jeszcze jak myślę, że jakbym wcześniej wiedziała o tej mutacji PAI-1, to może miałabym dobrane leki i nie straciłabym maluszka :(
    Fizycznie też średnio, jestem cały czas na lekach przeciwbólowych, bo boli mnie podbrzusze, ale jest już lepiej niż było. Myślałam, że krwawienie będzie mocniejsze niż okres albo takie samo, a jest o wiele mniejsze. Chociaż ja zawsze miałam strasznie obfite miesiączki

🌷 Rozumiem rozterki, ale nie da się wielu rzeczy wiedzieć na zaś. Nie da się przygotować, zapobiec. Niestety. Jesteś mega odpowiedzialną mamą która świadomie podchodzi do rodzicielstwa i do tej pory zrobiłaś, co mogłaś by przygotować "domek" dla maleństwa. Teraz masz nową wiedzę.

snieżka lubi tę wiadomość

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    TSH 1,2
    AMH - 3,14

👦 jelito drażliwe, SIBO
    🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊

11 cs

• Marzycielka94 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śnieżko, czasu nie cofniesz, a nie jesteśmy w stanie zapanować nad wszystkim. Masz porobioną masę badań, jest pod opieką specjalistów, a na niektóre rzeczy naprawdę nie mamy wpływu… nie myśl o tym, skup się na sobie i na swoim zdrowiu, dobrze, że cały ten „proces” nie jest dla Ciebie zbyt obciążający fizycznie, daje to nadzieję na szybsze dojście do siebie i powrót do starań, bo wiem, że na pewno na tym Ci najbardziej zależy. Myślę, że Kiki może nam tutaj posłużyć za wzór, bo mimo trudności z pierwotnym utrzymaniem ciąży - przy wsparciu leków wszystko się u niej pięknie układa (uściski dla Ciebie Kiki) 🩷
    Masz plan działania i na pewno cała te przykra sytuacje wykorzystasz jako lekcje na przyszłość, masz też wskazówki, na co zwrócić uwage. To przykra, ale bardzo też ważna i pouczająca lekcja dla Ciebie, żebyś mogła lepiej poznać swoje ciało i być gotowa na tę właściwą chwilę. Wszystko będzie dobrze, zobaczysz 🩷

snieżka, kikix0o lubią tę wiadomość

✨ Starania od 09/24, 4 cykle stymulowane

✓ hormony, MUCHa, HSG, homocysteina, HB, pazożyty
    ✓ koncentracja 98 mln, A+B = 45 %, morfologia 0 %

‼️ cd56 i cd138 - zapalenie endometrium, podejrzenie polipa
    ➡️ histeroskopia zabiegowa + biopsja endometrium
    ➡️ konsultacja immunologiczna
  • Donna89 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Treaclynat ściskam mocno i życzę dużo siły w tym ciężkim czasie :( Wiem,że jak wiele spraw się nakłada, do tego te starania to człowiekowi odechciewa się wszystkiego. Mam nadzieję, że ten zły czas u Ciebie minie i zacznie się układać ❤️‍🩹

@Śniezka, wiem że to trudne ale nie obwiniaj siebie. Jeśli chodzi o PAI-1 też mam tą mutacje, 3 niezależnych lekarzy nie zwracało nawet na to uwagi, obecnie lekarz u którego jestem także każe się tym nie przejmować. Z tego co się dowiadywałam to także nie ma potwierdzonych badań że ta mutacja wpływa na poronienie. Więc nie było to zależne od Ciebie :( Ty zrobiłaś wszystko co mogłaś ❤️

snieżka, Treaclynat lubią tę wiadomość

👩‍🦳27 🧔‍♂️29
    starania od 2023
    12.24 9tc 💔👼

Endometrioza,PAI-1, MTHFR hetero
    Niedoczynność tarczycy —> unormowana, AMH 1,16 🥲

31.10 Beta 85, kropku zostań ❤️
    24.11 0,86 cm szczęścia z serduszkiem ❣️
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo, Marzycielka, Donna, dziękuję 💜
    Ciekawe jest to, że lekarze mają naprawdę różne podejście co do tego PAI-1. Może też znaczenie ma to, czy są dwa alleny 4G/4G czy tylko jeden 4G/5G?
    U mnie niestety są dwa... Ogólnie to moja mama ma zaburzenia krzepnięcia - zakrzepicę i przebyty zator płucny. Z drugiej strony urodziła 3 dzieci i nigdy nie doszło do poronień..

👩🏻29 lat
    AMH - 2,140 ng/ml
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
    - ziarniste (AC-4) – 1:1280,
    - centromerowe (AC-3) – 1:1280,
    - typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
    - przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
    ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
    Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
    Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
    Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
    Plemniki żywe 80% -->78%☀️
    HBA 61🔻
    Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️

12 cs💫11.2025 💔7tc
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    🌷🌷 Przesyłam uściski. To nie wyścig, masz prawo odpuścić sobie miesiąc czy kilka, ile chcesz i potrzebujesz. Prawda jest taka, że mamy dużo mniejszy wpływ na płodność niż nam się wydaje. A diagnoza nowotworu to już totalnie rozkłada na łopatki z bezsilności. Mogę pocieszyć że obecnie mamy dużo, dużo większe możliwości leczenia raków piersi w różnych stadiach. Ogólnie niektóre nowotwory stają się jak choroby przewlekłe. Trzymam kciuki, żeby w razie niepomyślnej diagnozy był operacyjny. Ja przeszłam dotąd przez dwa raki - u mojego ojca i teścia. Było ciężko, ale za jakiś czas wstaniesz.

Dokładnie - tak to nie wyrok. Ja sama przeszłam raka, miałam złośliwego raka brodawkowatego tarczycy z przerzutami na węzły chłonne. I żyję, bez tarczycy ale w niczym konto nie przeszkadza. Dobrze, że tak jest wyłapany i można zareagować - to najważniejsze.

Śnieżka - co do krzepliwości to wiadomo, że super jeśli ma się to pod kontrolą i bierze leki, ale zapewne połowa kobiet, którym się udało zajść w miarę szybko w ciążę ma tą mutację i nawet o niej nie wie. Nie obwiniaj się, dużo zrobilaś, żeby w ogóle zajść w ciążę. Nie twoja wina, że sie nie utrzymała - nie da się wszystkiego zbadać na raz i mieć idealne wszystkie wyniki badań. Na pewno w końcu się uda i będziecie mieć zdrowego bobaska. Myślę, że możesz to potraktować jako super krok do przodu - że przy obniżonych parametrach w ogóle doszło do zaplodnienia i zapewne dojdzie ponownie. Trzymam kciuki za Was 🤎

Treaclynat, Marzycielka94, Morgo, Choinka123, cysterka95 lubią tę wiadomość

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ zapalenie endometrium 3/10 ❌

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
    7 -10 cykl z pomocą medyczną ❌
    11 cykl antybiotykoterapia 💊 cykl 20 dni 😬
    12 cykl kontrolna biopsja endometrium

29.12 ➡️ rozpisanie stymulacji IVF
  • Imazolka Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Treaclynat bardzo mi przykro 😢 najgorsze jest takie nawarstwianie problemów.. wiem, że może dać w kość ta bezsilność. Szczególnie przy nieudanych staraniach. Życzę dużo siły! 🫂

Śnieżka u mnie też nie zwrócili na to uwagi. Sama biorę po owu acard 75, na razie nie pomogło, ale pewnie też nie szkodzi, a może na głowę jakoś działa 😅

Ja jestem 4 dzień po odstawieniu utrogestanu i cisza. Nawet nic mnie nie boli jak zwykle, żadnych plamień też nie mam. Test też biały. Ostatnio dostałam @ trzeciego dnia. Najgorzej, bo przedłuża mi się cykl i wypadnie mi okres akurat na wakacje w grudniu 🤡

Treaclynat, snieżka lubią tę wiadomość

Starania od 09/23
    Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
    Z pomocą medyczną od 01/25

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

AMH: 5,5 - PCOS ❌
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza, adenomioza ❌
    Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌
  • Treaclynat Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wam dziewczyny za wsparcie, bardzo go dziś potrzebowałam. Jesteście niezastąpione 🩷

Marzycielka94 lubi tę wiadomość

1993 👱🏻‍♀️🧔🏻🐶
    Starania od 04.2024

💊euthyrox 25, b complex, magnez, omega+ wit DEK, inozytol, shatavari, maca, selen, cynk, laktoferyna, maślan sodu, probiotyki, witamina C, koenzym Q10, jod

prolaktyna 19
    TSH 1,65✅
    ferrytyna -38 (maj) ->25(lipiec)‼️ -> 30 ( sierpień)
    Witamina b12- 512 pg/ml✅
    Kwas foliowy - 19 ng/ml✅
    Witamina D -26 ng/ml (luty) -> 43 ng/ml (maj) -> 47 ng/ml (lipiec) -> 54,5 ( sierpień)✅
    Glukoza 77✅
    Insulina 10,6 ⚠️
    Homa-ir 2,02⚠️
    Homocysteina 8,6 ⚠️
    Lipidogram ✅
    Próby wątrobowe ✅
    7dpo (grudzień):
    Estradiol 285 pg/ml⚠️
    Progesteron 16,50 ng/ml
    7dpo (sierpień)
    Estradiol 248 pg/ml
    Progesteron 12,40 ng/ml
    4 dc (styczeń)
    LH:FSH 0,91
    Estradiol 55
    AMH 3,080 ng/ml
    Drożność ✅
    PAI-1 homo, MTHFR homo
    2.09 konsultacja u dietetyka

Badanie nasienia ✅ morfologia 4%
    Cykle regularne 27-29 dni
  • White1 Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Ciekawe jest to, że lekarze mają naprawdę różne podejście co do tego PAI-1. Może też znaczenie ma to, czy są dwa alleny 4G/4G czy tylko jeden 4G/5G?
    U mnie niestety są dwa... Ogólnie to moja mama ma zaburzenia krzepnięcia - zakrzepicę i przebyty zator płucny. Z drugiej strony urodziła 3 dzieci i nigdy nie doszło do poronień..
    Ja również jestem w grupie dziewczyn z PAI-1 homo. Mój lekarz również nie zaleca na tę mutację niczego. Powiedział, że z najnowszych badań naukowych wynika, że mutacja nie wpływa na zwiększone ryzyko zakrzepów, a co za tym idzie nie jest wskazaniem do leków.

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.2024 💉01.2025

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ drożność, wymazy, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina

❌️ 01-11.25 10 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
    ✨️Program Ochrony Zdrowia Prokreacyjnego ✨️

⏳️ Start cyklu + antykoncepcja od 29.11
    🗓 16.12.25 wizyta kwalifikacyjna IVF
    🗓 30.12.25? start stymulacji IVF
  • Jupiter Autorytet

Wysłany: 24 listopada, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Ogólnie to moja mama ma zaburzenia krzepnięcia - zakrzepicę i przebyty zator płucny. Z drugiej strony urodziła 3 dzieci i nigdy nie doszło do poronień..
    Nie zapomnij wspomnieć o tym lekarzowi że są zaburzenia krzepnięcia w historii rodziny. U mnie lekarka zanotowała nawet udar dziadka.

Ona:31
    AMH: 1.4; KIR Bx; CD138 - ujemne
    USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
    Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
    Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 32
    Morfo: 2% -> 4%-> 3% PH 8,5❔
    Jelita, Hormony, MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
    ❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst

⏳kariotypy, posiew nasienia
    NEXT: krzywa c/i
    PRACUJEMY NAD:
    ⬇️ antyTPO 1640->1360->1256
    ⬆️ ferrytyna 18-> 25
    ⬇️ DFI
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 25 listopada, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zakrzepową rodzinę - dwie babcie zmarły na zatorowość płucna, ale obie były wtedy obciążone innymi chorobami, mój ojciec przeszedł udar mózgu (ale w przebiegu nowotworu, który jest mocno prozakrzepowym czynnikiem). Nie mniej z tego względu nigdy nie zdecydowałam się na antykoncepcję hormonalną. Moja poprzednia ginekolog brała te historie pod uwagę, ale właśnie w kontekście AH. Teraz widać że mamy problem z samym zapłodnieniem (lub implantacją) bo żadnego biochema nie było także na razie nie idę w te badania.
    W grudniu mąż powtarza badanie nasienia - po ok. 2 mscach + hormony z krwi. Androlog mówi że jeśli leczenie działa to powinno coś już ruszyć z morfologią. Plus zobaczymy czy dawka klomifenu jest ok. W kolejnym roku myślę zainteresować się tym programem prokreacyjnym czy tam jak to się nazywa 🫣.

Jupiter lubi tę wiadomość

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

TSH 1,2
    AMH - 3,14

👦 jelito drażliwe, SIBO

11 cs

• Jupiter Autorytet

Wysłany: 25 listopada, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś Was była u Naprotechnologa?

Ona:31
    AMH: 1.4; KIR Bx; CD138 - ujemne
    USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
    Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
    Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 32
    Morfo: 2% -> 4%-> 3% PH 8,5❔
    Jelita, Hormony, MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
    ❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst

⏳kariotypy, posiew nasienia
    NEXT: krzywa c/i
    PRACUJEMY NAD:
    ⬇️ antyTPO 1640->1360->1256
    ⬆️ ferrytyna 18-> 25
    ⬇️ DFI
  • Choinka123 Ekspertka

Wysłany: 25 listopada, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    Czy któraś Was była u Naprotechnologa?
    Ja niestety nie byłam gdyż o Rzeszowie czytałam dużo negatywów a do Lublina mam trochę za daleko 😀

Jupiter mam pytanie czy robiłaś ponowna histeroskopie bo przeleczeniu antybiotykami. Bo chyba jesteśmy w tym samej sytuacji tez w histero duże zapalenie, a CD 138-0. Jakie było u Ciebie zalecenie? Brałam to pod uwagę że tak może być ale zastanawiam się jakie leczenia podejmują inni lekarze żeby wiedzieć na co plus minus się przygotować lub w czym leży przyczyna takiego stanu.

30 & 34
    ▪️AMH 11.22-2,83; 10.24 -2,44; 07.25-1,70
    ▪️Hormony OK; MUCH -OK; Kariotypy OK;
    PAI-1 4G/5G heter.; MTHFR C677T C/T; KIR AA;
    ▪️ Drożności -OK
    ▪️USG w kierunku endo. - nie wykryto
    ▪️STYMULACJE
    12.24 -04.2025 Lametta+Owitrelle+Duphaston
    ▪️05.25 Biopsja CD 138-ok, CD56 podwyższone
    ▪️09.25IUI
    ▪️10.25 Histeroskopia- stan zapalny

ŻPN-2024 zabieg- wyniki bardzo zmienne

Wysłany: 25 listopada, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter, jest wątek o naprotechnologach tutaj na forum, jest też dziewczyna właśnie chyba z okolic Lublina - chyba Lilinka i ona właśnie dużo działała z naprotechnologiem. Ja się nad tym dużo zastanawiam, ale w mojej okolicy nie ma takich specjalistów

Wysłany: 25 listopada, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo, zapisuj się od razu do programu, na wizytę czeka się ok 2/3 miesiące, czas i tak upłynie, a będziesz miała zaklepany termin 🙌🏻

Morgo lubi tę wiadomość

• White1 Autorytet

Wysłany: 25 listopada, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo pamiętaj, żeby minęły conajmniej 72 dni od wdrożonych zmian, bo tyle trwa proces spermatogenezy.

Choinka ja nie miałam w ogóle histero, ale według mnie jak coś budzi niepokój (czy to widok czy wynik) to warto przeleczyć, bo nigdy nie wiesz czy to nie to, co pomoże zajść w ciążę

👧99' 🧑98' 🐈‍⬛ 🐈‍⬛ ⏳️05.2024 💉01.2025

🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
    ✅️ drożność, wymazy, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina

❌️ 01-11.25 10 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
    ✨️Program Ochrony Zdrowia Prokreacyjnego ✨️

⏳️ Start cyklu + antykoncepcja od 29.11
    🗓 16.12.25 wizyta kwalifikacyjna IVF
    🗓 30.12.25? start stymulacji IVF
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 25 listopada, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    Morgo, zapisuj się od razu do programu, na wizytę czeka się ok 2/3 miesiące, czas i tak upłynie, a będziesz miała zaklepany termin 🙌🏻

Dobrze wiedzieć 😊. Ale myślę że jeszcze przed wpadniemy do naszego lekarza z wynikami męża i zobaczymy co zaproponuje.

Co do naprotechnologii to ostatnio czytałam o jej historii. Generalnie Kliniki Naprotechnologii w genezie to odpowiedź środowisk religijnych na Kliniki in vitro. W moim mieście, które jest kolebką im vitro powstała pierwsza takowa poradnia. Założył ją ginekolog, który wcześniej pracował przy in vitro. W wywiadach mówi o tym jak o swoim "nawróceniu". Po dziś dzień poradnia ma rzesze pacjentek. Na stronie jest info, że pobranie nasienia do badania zalecają do kapturka podczas stosunku. Generalnie poradnia mocno powiązana z kościołem. Poza Polską pojęcie naprotechnologii funkcjonuje jeszcze w konserwatywnych kręgach w USA. Generalnie to zostało stworzone, by dać ludziom alterantywę wobec banu na in vitro. Metody leczenia w części są te same (np. stymulacje cyklu), ale w dużo większym stopniu bazują na obserwacji cyklu, szukaniu przyczyn. Mam pacjentki, które leczą się w takiej poradni od 8-10 lat bez skutku. I zgłaszają się do programu in vitro u końca swojej biologicznej płodności. Generalnie w moim mieście mówi się "są różne drogi". Jednym bliżej do naprotechnologii, inni od razu idą do Klinik Leczenia Niepłodności bazujących na podejściu biomedycznym, akademickim. Ja trochę podpatruję w necie ekspertów od naprotechnologii np. Natalię Suszczewicz. To ruch, który też stymuluje naukę. Ale nie odnalazłabym się jako pacjentka takiej poradni.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

TSH 1,2
    AMH - 3,14

👦 jelito drażliwe, SIBO

11 cs

• Morgo Autorytet

Wysłany: 25 listopada, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Morgo pamiętaj, żeby minęły conajmniej 72 dni od wdrożonych zmian, bo tyle trwa proces spermatogenezy.

Choinka ja nie miałam w ogóle histero, ale według mnie jak coś budzi niepokój (czy to widok czy wynik) to warto przeleczyć, bo nigdy nie wiesz czy to nie to, co pomoże zajść w ciążę

Można wcześniej zrobić wstępne wyniki - takie min. to 5 tyg. żeby zobaczyć czy jest jakakolwiek odpowiedź na leczenie.

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

TSH 1,2
    AMH - 3,14

👦 jelito drażliwe, SIBO

11 cs

• Choinka123 Ekspertka

Wysłany: 25 listopada, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:

Tak, wiem wiem jasne, w przyszłym miesiącu będę mieć kontrolna poprostu chciałam poznać co dziewczyny mają zalecane w takim przypadku, może też jakies dodatkowe badania itd. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada, 11:37

White1, Claudii lubią tę wiadomość

30 & 34
    ▪️AMH 11.22-2,83; 10.24 -2,44; 07.25-1,70
    ▪️Hormony OK; MUCH -OK; Kariotypy OK;
    PAI-1 4G/5G heter.; MTHFR C677T C/T; KIR AA;
    ▪️ Drożności -OK
    ▪️USG w kierunku endo. - nie wykryto
    ▪️STYMULACJE
    12.24 -04.2025 Lametta+Owitrelle+Duphaston
    ▪️05.25 Biopsja CD 138-ok, CD56 podwyższone
    ▪️09.25IUI
    ▪️10.25 Histeroskopia- stan zapalny

ŻPN-2024 zabieg- wyniki bardzo zmienne
‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

💔 Jak przetrwać Święta, gdy Twoje ramiona są puste? Poradnik dla par starających się o dziecko

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas, pełen ciepła, rodzinnych spotkań i... presji. Dla par, które od dawna marzą o dziecku, grudzień potrafi być emocjonalnym rollercoasterem. Wzruszenie miesza się z frustracją, poczuciem niesprawiedliwości i bólem, a każda reklama czy uśmiechnięte dziecko przy stole tylko uwypukla to, czego w ciągu roku udaje się jakoś nie dostrzegać.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ