Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
Marzycielka94 wrote:Treaclynat dużo zdrówka dla was i dla Mamy, pamiętaj, że najważniejsza jest profilaktyka i to, że wystapil u mamy taki problem nie oznacza, że wystąpi również u Was. Trzymaj się dzielnie i pamiętaj, żeby nie martwić się na zapas. Bądź dla siebie dobra i wyrozumiała, każda z nas tutaj miewa gorszy czas i nie pozostaje nic innego, niż po prostu to przetrwać z nadzieją, że najlepsze i tak dopiero przed nami. Pisz tu do nas, odzywaj sie, jesteśmy dla Ciebie 🩷
Śnieżko, a jak się czujesz, tak fizycznie i psychicznie? 🩷
Miło, że pytasz
Dosyć ciężo mi psychicznie. Jeszcze jak myślę, że jakbym wcześniej wiedziała o tej mutacji PAI-1, to może miałabym dobrane leki i nie straciłabym maluszka
Fizycznie też średnio, jestem cały czas na lekach przeciwbólowych, bo boli mnie podbrzusze, ale jest już lepiej niż było. Myślałam, że krwawienie będzie mocniejsze niż okres albo takie samo, a jest o wiele mniejsze. Chociaż ja zawsze miałam strasznie obfite miesiączki👩🏻29 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
- ziarniste (AC-4) – 1:1280,
- centromerowe (AC-3) – 1:1280,
- typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
- przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
Plemniki żywe 80% -->78%☀️
HBA 61🔻
Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Treaclynat wrote:Dodatkowo umówiłam się na te biopsję endometrium i histero, powiem wam że jestem tak emocjonalnie zmiażdżona, że i tak nie mam sił się nawet starać w tym miesiącu, więc chociaż porobię badania. Nie dość, że te starania mnie psychicznie dojeżdżają, to jeszcze u mojej mamy po USG piersi mamy duże prawdopodobieństwo raka. Jutro idziemy do onkologa i będziemy robić biopsję. Musiałam wam się wyżalić, przepraszam, ale po prostu już ostatnio nie mam nawet siły wstać z łóżka rano i czuję że to mnie wszystko powoli przytłacza
🌷🌷 Przesyłam uściski. To nie wyścig, masz prawo odpuścić sobie miesiąc czy kilka, ile chcesz i potrzebujesz. Prawda jest taka, że mamy dużo mniejszy wpływ na płodność niż nam się wydaje. A diagnoza nowotworu to już totalnie rozkłada na łopatki z bezsilności. Mogę pocieszyć że obecnie mamy dużo, dużo większe możliwości leczenia raków piersi w różnych stadiach. Ogólnie niektóre nowotwory stają się jak choroby przewlekłe. Trzymam kciuki, żeby w razie niepomyślnej diagnozy był operacyjny. Ja przeszłam dotąd przez dwa raki - u mojego ojca i teścia. Było ciężko, ale za jakiś czas wstaniesz.
Treaclynat lubi tę wiadomość
31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
TSH 1,2
AMH - 3,14
ferrytyna 33 (do poprawy)
💊 folian, Wit D3, omega 3
💆♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm
👦 jelito drażliwe, SIBO
🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊
pierwszy stymulowany Clostilbegyt + Ovitrelle ❌
11 cs
(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
snieżka wrote:Miło, że pytasz

Dosyć ciężo mi psychicznie. Jeszcze jak myślę, że jakbym wcześniej wiedziała o tej mutacji PAI-1, to może miałabym dobrane leki i nie straciłabym maluszka
Fizycznie też średnio, jestem cały czas na lekach przeciwbólowych, bo boli mnie podbrzusze, ale jest już lepiej niż było. Myślałam, że krwawienie będzie mocniejsze niż okres albo takie samo, a jest o wiele mniejsze. Chociaż ja zawsze miałam strasznie obfite miesiączki
🌷 Rozumiem rozterki, ale nie da się wielu rzeczy wiedzieć na zaś. Nie da się przygotować, zapobiec. Niestety. Jesteś mega odpowiedzialną mamą która świadomie podchodzi do rodzicielstwa i do tej pory zrobiłaś, co mogłaś by przygotować "domek" dla maleństwa. Teraz masz nową wiedzę.
snieżka lubi tę wiadomość
31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
TSH 1,2
AMH - 3,14
👦 jelito drażliwe, SIBO
🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊
11 cs
Śnieżko, czasu nie cofniesz, a nie jesteśmy w stanie zapanować nad wszystkim. Masz porobioną masę badań, jest pod opieką specjalistów, a na niektóre rzeczy naprawdę nie mamy wpływu… nie myśl o tym, skup się na sobie i na swoim zdrowiu, dobrze, że cały ten „proces” nie jest dla Ciebie zbyt obciążający fizycznie, daje to nadzieję na szybsze dojście do siebie i powrót do starań, bo wiem, że na pewno na tym Ci najbardziej zależy. Myślę, że Kiki może nam tutaj posłużyć za wzór, bo mimo trudności z pierwotnym utrzymaniem ciąży - przy wsparciu leków wszystko się u niej pięknie układa (uściski dla Ciebie Kiki) 🩷
Masz plan działania i na pewno cała te przykra sytuacje wykorzystasz jako lekcje na przyszłość, masz też wskazówki, na co zwrócić uwage. To przykra, ale bardzo też ważna i pouczająca lekcja dla Ciebie, żebyś mogła lepiej poznać swoje ciało i być gotowa na tę właściwą chwilę. Wszystko będzie dobrze, zobaczysz 🩷
snieżka, kikix0o lubią tę wiadomość
✨ Starania od 09/24, 4 cykle stymulowane
✓ hormony, MUCHa, HSG, homocysteina, HB, pazożyty
✓ koncentracja 98 mln, A+B = 45 %, morfologia 0 %
‼️ cd56 i cd138 - zapalenie endometrium, podejrzenie polipa
➡️ histeroskopia zabiegowa + biopsja endometrium
➡️ konsultacja immunologiczna -
@Treaclynat ściskam mocno i życzę dużo siły w tym ciężkim czasie
Wiem,że jak wiele spraw się nakłada, do tego te starania to człowiekowi odechciewa się wszystkiego. Mam nadzieję, że ten zły czas u Ciebie minie i zacznie się układać ❤️🩹
@Śniezka, wiem że to trudne ale nie obwiniaj siebie. Jeśli chodzi o PAI-1 też mam tą mutacje, 3 niezależnych lekarzy nie zwracało nawet na to uwagi, obecnie lekarz u którego jestem także każe się tym nie przejmować. Z tego co się dowiadywałam to także nie ma potwierdzonych badań że ta mutacja wpływa na poronienie. Więc nie było to zależne od Ciebie
Ty zrobiłaś wszystko co mogłaś ❤️
snieżka, Treaclynat lubią tę wiadomość
👩🦳27 🧔♂️29
starania od 2023
12.24 9tc 💔👼
Endometrioza,PAI-1, MTHFR hetero
Niedoczynność tarczycy —> unormowana, AMH 1,16 🥲
31.10 Beta 85, kropku zostań ❤️
24.11 0,86 cm szczęścia z serduszkiem ❣️ -
Morgo, Marzycielka, Donna, dziękuję 💜
Ciekawe jest to, że lekarze mają naprawdę różne podejście co do tego PAI-1. Może też znaczenie ma to, czy są dwa alleny 4G/4G czy tylko jeden 4G/5G?
U mnie niestety są dwa... Ogólnie to moja mama ma zaburzenia krzepnięcia - zakrzepicę i przebyty zator płucny. Z drugiej strony urodziła 3 dzieci i nigdy nie doszło do poronień..👩🏻29 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
- ziarniste (AC-4) – 1:1280,
- centromerowe (AC-3) – 1:1280,
- typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
- przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
Plemniki żywe 80% -->78%☀️
HBA 61🔻
Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Morgo wrote:🌷🌷 Przesyłam uściski. To nie wyścig, masz prawo odpuścić sobie miesiąc czy kilka, ile chcesz i potrzebujesz. Prawda jest taka, że mamy dużo mniejszy wpływ na płodność niż nam się wydaje. A diagnoza nowotworu to już totalnie rozkłada na łopatki z bezsilności. Mogę pocieszyć że obecnie mamy dużo, dużo większe możliwości leczenia raków piersi w różnych stadiach. Ogólnie niektóre nowotwory stają się jak choroby przewlekłe. Trzymam kciuki, żeby w razie niepomyślnej diagnozy był operacyjny. Ja przeszłam dotąd przez dwa raki - u mojego ojca i teścia. Było ciężko, ale za jakiś czas wstaniesz.
Dokładnie - tak to nie wyrok. Ja sama przeszłam raka, miałam złośliwego raka brodawkowatego tarczycy z przerzutami na węzły chłonne. I żyję, bez tarczycy ale w niczym konto nie przeszkadza. Dobrze, że tak jest wyłapany i można zareagować - to najważniejsze.
Śnieżka - co do krzepliwości to wiadomo, że super jeśli ma się to pod kontrolą i bierze leki, ale zapewne połowa kobiet, którym się udało zajść w miarę szybko w ciążę ma tą mutację i nawet o niej nie wie. Nie obwiniaj się, dużo zrobilaś, żeby w ogóle zajść w ciążę. Nie twoja wina, że sie nie utrzymała - nie da się wszystkiego zbadać na raz i mieć idealne wszystkie wyniki badań. Na pewno w końcu się uda i będziecie mieć zdrowego bobaska. Myślę, że możesz to potraktować jako super krok do przodu - że przy obniżonych parametrach w ogóle doszło do zaplodnienia i zapewne dojdzie ponownie. Trzymam kciuki za Was 🤎
Treaclynat, Marzycielka94, Morgo, Choinka123, cysterka95 lubią tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ zapalenie endometrium 3/10 ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -10 cykl z pomocą medyczną ❌
11 cykl antybiotykoterapia 💊 cykl 20 dni 😬
12 cykl kontrolna biopsja endometrium
29.12 ➡️ rozpisanie stymulacji IVF -
Treaclynat bardzo mi przykro 😢 najgorsze jest takie nawarstwianie problemów.. wiem, że może dać w kość ta bezsilność. Szczególnie przy nieudanych staraniach. Życzę dużo siły! 🫂
Śnieżka u mnie też nie zwrócili na to uwagi. Sama biorę po owu acard 75, na razie nie pomogło, ale pewnie też nie szkodzi, a może na głowę jakoś działa 😅
Ja jestem 4 dzień po odstawieniu utrogestanu i cisza. Nawet nic mnie nie boli jak zwykle, żadnych plamień też nie mam. Test też biały. Ostatnio dostałam @ trzeciego dnia. Najgorzej, bo przedłuża mi się cykl i wypadnie mi okres akurat na wakacje w grudniu 🤡
Treaclynat, snieżka lubią tę wiadomość
Starania od 09/23
Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
Z pomocą medyczną od 01/25
💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
Mąż ✅ FertileMe Complex
AMH: 5,5 - PCOS ❌
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Endometrioza, adenomioza ❌
Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌ -
Dziękuję wam dziewczyny za wsparcie, bardzo go dziś potrzebowałam. Jesteście niezastąpione 🩷
Marzycielka94 lubi tę wiadomość
1993 👱🏻♀️🧔🏻🐶
Starania od 04.2024
💊euthyrox 25, b complex, magnez, omega+ wit DEK, inozytol, shatavari, maca, selen, cynk, laktoferyna, maślan sodu, probiotyki, witamina C, koenzym Q10, jod
prolaktyna 19
TSH 1,65✅
ferrytyna -38 (maj) ->25(lipiec)‼️ -> 30 ( sierpień)
Witamina b12- 512 pg/ml✅
Kwas foliowy - 19 ng/ml✅
Witamina D -26 ng/ml (luty) -> 43 ng/ml (maj) -> 47 ng/ml (lipiec) -> 54,5 ( sierpień)✅
Glukoza 77✅
Insulina 10,6 ⚠️
Homa-ir 2,02⚠️
Homocysteina 8,6 ⚠️
Lipidogram ✅
Próby wątrobowe ✅
7dpo (grudzień):
Estradiol 285 pg/ml⚠️
Progesteron 16,50 ng/ml
7dpo (sierpień)
Estradiol 248 pg/ml
Progesteron 12,40 ng/ml
4 dc (styczeń)
LH:FSH 0,91
Estradiol 55
AMH 3,080 ng/ml
Drożność ✅
PAI-1 homo, MTHFR homo
2.09 konsultacja u dietetyka
Badanie nasienia ✅ morfologia 4%
Cykle regularne 27-29 dni -
Ja również jestem w grupie dziewczyn z PAI-1 homo. Mój lekarz również nie zaleca na tę mutację niczego. Powiedział, że z najnowszych badań naukowych wynika, że mutacja nie wpływa na zwiększone ryzyko zakrzepów, a co za tym idzie nie jest wskazaniem do leków.snieżka wrote:Morgo, Marzycielka, Donna, dziękuję 💜
Ciekawe jest to, że lekarze mają naprawdę różne podejście co do tego PAI-1. Może też znaczenie ma to, czy są dwa alleny 4G/4G czy tylko jeden 4G/5G?
U mnie niestety są dwa... Ogólnie to moja mama ma zaburzenia krzepnięcia - zakrzepicę i przebyty zator płucny. Z drugiej strony urodziła 3 dzieci i nigdy nie doszło do poronień..
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.2024 💉01.2025
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ drożność, wymazy, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️ 01-11.25 10 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
✨️Program Ochrony Zdrowia Prokreacyjnego ✨️
⏳️ Start cyklu + antykoncepcja od 29.11
🗓 16.12.25 wizyta kwalifikacyjna IVF
🗓 30.12.25? start stymulacji IVF -
Nie zapomnij wspomnieć o tym lekarzowi że są zaburzenia krzepnięcia w historii rodziny. U mnie lekarka zanotowała nawet udar dziadka.snieżka wrote:Morgo, Marzycielka, Donna, dziękuję 💜
Ogólnie to moja mama ma zaburzenia krzepnięcia - zakrzepicę i przebyty zator płucny. Z drugiej strony urodziła 3 dzieci i nigdy nie doszło do poronień..
Ona:31
AMH: 1.4; KIR Bx; CD138 - ujemne
USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 32
Morfo: 2% -> 4%-> 3% PH 8,5❔
Jelita, Hormony, MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst
⏳kariotypy, posiew nasienia
NEXT: krzywa c/i
PRACUJEMY NAD:
⬇️ antyTPO 1640->1360->1256
⬆️ ferrytyna 18-> 25
⬇️ DFI -
Ja mam zakrzepową rodzinę - dwie babcie zmarły na zatorowość płucna, ale obie były wtedy obciążone innymi chorobami, mój ojciec przeszedł udar mózgu (ale w przebiegu nowotworu, który jest mocno prozakrzepowym czynnikiem). Nie mniej z tego względu nigdy nie zdecydowałam się na antykoncepcję hormonalną. Moja poprzednia ginekolog brała te historie pod uwagę, ale właśnie w kontekście AH. Teraz widać że mamy problem z samym zapłodnieniem (lub implantacją) bo żadnego biochema nie było także na razie nie idę w te badania.
W grudniu mąż powtarza badanie nasienia - po ok. 2 mscach + hormony z krwi. Androlog mówi że jeśli leczenie działa to powinno coś już ruszyć z morfologią. Plus zobaczymy czy dawka klomifenu jest ok. W kolejnym roku myślę zainteresować się tym programem prokreacyjnym czy tam jak to się nazywa 🫣.
Jupiter lubi tę wiadomość
31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
TSH 1,2
AMH - 3,14
👦 jelito drażliwe, SIBO
11 cs
Czy któraś Was była u Naprotechnologa?Ona:31
AMH: 1.4; KIR Bx; CD138 - ujemne
USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 32
Morfo: 2% -> 4%-> 3% PH 8,5❔
Jelita, Hormony, MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst
⏳kariotypy, posiew nasienia
NEXT: krzywa c/i
PRACUJEMY NAD:
⬇️ antyTPO 1640->1360->1256
⬆️ ferrytyna 18-> 25
⬇️ DFI -
Ja niestety nie byłam gdyż o Rzeszowie czytałam dużo negatywów a do Lublina mam trochę za daleko 😀Jupiter wrote:Czy któraś Was była u Naprotechnologa?
Jupiter mam pytanie czy robiłaś ponowna histeroskopie bo przeleczeniu antybiotykami. Bo chyba jesteśmy w tym samej sytuacji tez w histero duże zapalenie, a CD 138-0. Jakie było u Ciebie zalecenie? Brałam to pod uwagę że tak może być ale zastanawiam się jakie leczenia podejmują inni lekarze żeby wiedzieć na co plus minus się przygotować lub w czym leży przyczyna takiego stanu.
30 & 34
▪️AMH 11.22-2,83; 10.24 -2,44; 07.25-1,70
▪️Hormony OK; MUCH -OK; Kariotypy OK;
PAI-1 4G/5G heter.; MTHFR C677T C/T; KIR AA;
▪️ Drożności -OK
▪️USG w kierunku endo. - nie wykryto
▪️STYMULACJE
12.24 -04.2025 Lametta+Owitrelle+Duphaston
▪️05.25 Biopsja CD 138-ok, CD56 podwyższone
▪️09.25IUI
▪️10.25 Histeroskopia- stan zapalny
ŻPN-2024 zabieg- wyniki bardzo zmienne -
Jupiter, jest wątek o naprotechnologach tutaj na forum, jest też dziewczyna właśnie chyba z okolic Lublina - chyba Lilinka i ona właśnie dużo działała z naprotechnologiem. Ja się nad tym dużo zastanawiam, ale w mojej okolicy nie ma takich specjalistów
Morgo, zapisuj się od razu do programu, na wizytę czeka się ok 2/3 miesiące, czas i tak upłynie, a będziesz miała zaklepany termin 🙌🏻
Morgo lubi tę wiadomość
Morgo pamiętaj, żeby minęły conajmniej 72 dni od wdrożonych zmian, bo tyle trwa proces spermatogenezy.
Choinka ja nie miałam w ogóle histero, ale według mnie jak coś budzi niepokój (czy to widok czy wynik) to warto przeleczyć, bo nigdy nie wiesz czy to nie to, co pomoże zajść w ciążę👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.2024 💉01.2025
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ drożność, wymazy, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️ 01-11.25 10 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
✨️Program Ochrony Zdrowia Prokreacyjnego ✨️
⏳️ Start cyklu + antykoncepcja od 29.11
🗓 16.12.25 wizyta kwalifikacyjna IVF
🗓 30.12.25? start stymulacji IVF -
Marzycielka94 wrote:Morgo, zapisuj się od razu do programu, na wizytę czeka się ok 2/3 miesiące, czas i tak upłynie, a będziesz miała zaklepany termin 🙌🏻
Dobrze wiedzieć 😊. Ale myślę że jeszcze przed wpadniemy do naszego lekarza z wynikami męża i zobaczymy co zaproponuje.
Co do naprotechnologii to ostatnio czytałam o jej historii. Generalnie Kliniki Naprotechnologii w genezie to odpowiedź środowisk religijnych na Kliniki in vitro. W moim mieście, które jest kolebką im vitro powstała pierwsza takowa poradnia. Założył ją ginekolog, który wcześniej pracował przy in vitro. W wywiadach mówi o tym jak o swoim "nawróceniu". Po dziś dzień poradnia ma rzesze pacjentek. Na stronie jest info, że pobranie nasienia do badania zalecają do kapturka podczas stosunku. Generalnie poradnia mocno powiązana z kościołem. Poza Polską pojęcie naprotechnologii funkcjonuje jeszcze w konserwatywnych kręgach w USA. Generalnie to zostało stworzone, by dać ludziom alterantywę wobec banu na in vitro. Metody leczenia w części są te same (np. stymulacje cyklu), ale w dużo większym stopniu bazują na obserwacji cyklu, szukaniu przyczyn. Mam pacjentki, które leczą się w takiej poradni od 8-10 lat bez skutku. I zgłaszają się do programu in vitro u końca swojej biologicznej płodności. Generalnie w moim mieście mówi się "są różne drogi". Jednym bliżej do naprotechnologii, inni od razu idą do Klinik Leczenia Niepłodności bazujących na podejściu biomedycznym, akademickim. Ja trochę podpatruję w necie ekspertów od naprotechnologii np. Natalię Suszczewicz. To ruch, który też stymuluje naukę. Ale nie odnalazłabym się jako pacjentka takiej poradni.
31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
TSH 1,2
AMH - 3,14
👦 jelito drażliwe, SIBO
11 cs
White1 wrote:Morgo pamiętaj, żeby minęły conajmniej 72 dni od wdrożonych zmian, bo tyle trwa proces spermatogenezy.
Choinka ja nie miałam w ogóle histero, ale według mnie jak coś budzi niepokój (czy to widok czy wynik) to warto przeleczyć, bo nigdy nie wiesz czy to nie to, co pomoże zajść w ciążę
Można wcześniej zrobić wstępne wyniki - takie min. to 5 tyg. żeby zobaczyć czy jest jakakolwiek odpowiedź na leczenie.31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
TSH 1,2
AMH - 3,14
👦 jelito drażliwe, SIBO
11 cs
Tak, wiem wiem jasne, w przyszłym miesiącu będę mieć kontrolna poprostu chciałam poznać co dziewczyny mają zalecane w takim przypadku, może też jakies dodatkowe badania itd.White1 wrote:Morgo pamiętaj, żeby minęły conajmniej 72 dni od wdrożonych zmian, bo tyle trwa proces spermatogenezy.
Choinka ja nie miałam w ogóle histero, ale według mnie jak coś budzi niepokój (czy to widok czy wynik) to warto przeleczyć, bo nigdy nie wiesz czy to nie to, co pomoże zajść w ciążę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada, 11:37
White1, Claudii lubią tę wiadomość
30 & 34
▪️AMH 11.22-2,83; 10.24 -2,44; 07.25-1,70
▪️Hormony OK; MUCH -OK; Kariotypy OK;
PAI-1 4G/5G heter.; MTHFR C677T C/T; KIR AA;
▪️ Drożności -OK
▪️USG w kierunku endo. - nie wykryto
▪️STYMULACJE
12.24 -04.2025 Lametta+Owitrelle+Duphaston
▪️05.25 Biopsja CD 138-ok, CD56 podwyższone
▪️09.25IUI