Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas androlog zawsze każe robić badania po 2,5 miesiącachMorgo wrote:Można wcześniej zrobić wstępne wyniki - takie min. to 5 tyg. żeby zobaczyć czy jest jakakolwiek odpowiedź na leczenie.👩🏻29 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
- ziarniste (AC-4) – 1:1280,
- centromerowe (AC-3) – 1:1280,
- typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
- przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
Plemniki żywe 80% -->78%☀️
HBA 61🔻
Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Ale mówisz o krwii czy nasieniu? Bo z krwii to rozumiemMorgo wrote:Można wcześniej zrobić wstępne wyniki - takie min. to 5 tyg. żeby zobaczyć czy jest jakakolwiek odpowiedź na leczenie.👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.2024 💉01.2025
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ drożność, wymazy, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️ 01-11.25 10 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
✨️Program Ochrony Zdrowia Prokreacyjnego ✨️
⏳️ Start cyklu + antykoncepcja od 29.11
🗓 16.12.25 wizyta kwalifikacyjna IVF
🗓 30.12.25? start stymulacji IVF -
Morgo, mam te same przemyślenia cos do naprotechnologii. Nie chciałabym się cofać i skupiać na samej obserwacji cyklu, kiedy już poszłam o krok dalej, albo robić szeregu kosztownych badań, które nie wiadomo czy mnie przybliżą do celu. My mamy opory co do ivf właśnie z uwagi na kwestie religijne, ale jeśli będzie to jedyna droga do rodzicielstwa - myślę, że w to pójdziemy. Staramy sie od września 2024, mamy prawie grudzień 2025 i nie chciałabym tracić kolejnych lat na sprawdzanie każdej rzeczy w ciele po kolei, bo znam z autopsji przypadki zdrowych, nieplanowanych ciąż, kiedy rodzice mają choroby immunologiczne i jak widać nie stanęły one im na przeszkodzie. Są we mnie trochę takie dwa wilki…
Claudii, Morgo, Jupiter, Powder, Olalexa, ferrytynka25 lubią tę wiadomość
✨ Starania od 09/24, 4 cykle stymulowane
✓ hormony, MUCHa, HSG, homocysteina, HB, pazożyty
✓ koncentracja 98 mln, A+B = 45 %, morfologia 0 %
‼️ cd56 i cd138 - zapalenie endometrium, podejrzenie polipa
➡️ histeroskopia zabiegowa + biopsja endometrium
➡️ konsultacja immunologiczna -
White1 wrote:Ale mówisz o krwii czy nasieniu? Bo z krwii to rozumiem
Jedno i drugie. Tak, standardowo robi się badania po 3 mscach. Ale wstępne badanie czy cokolwiek "ruszyło" albo na zasadzie czy wynik jest powtarzalny można zrobić po połowie tego czasu. Plemniki w dniu "zero" są w końcu na różnych etapach dojrzewania. Zależy jaki lekarz ma na daną parę plan. I czy parze zależy na czasie.
Na szybko znalazłam australijskie wytyczne "If the results of an initial semen analysis are abnormal, a second analysis should be performed about 6 weeks afterwards".31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
TSH 1,2
AMH - 3,14
ferrytyna 33 (do poprawy)
💊 folian, Wit D3, omega 3
💆♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm
👦 jelito drażliwe, SIBO
🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊
pierwszy stymulowany Clostilbegyt + Ovitrelle ❌
11 cs
(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Nooo hej 😉 ale długo mnie nie było 🤦
Nie mogę bez Was i bez waszej wiedzy i wsparcia dobrym słowem 🤗
cysterka95, White1, Morgo, Marzycielka94, Olalexa lubią tę wiadomość
⏳ Listopad 2024
⏳ Listopad 2025 IUI ❌
MUCHA nie siada 🪰✅
Jajowody ✅(lewy bez szału)
🥺Podejrzenie adenomiozy , endometriozy i PCOS
💊 Metformina, Endoover , Wit do -
Dziewczyny mam rozkmine 🤔 a wy wiedzę i niestety duże doświadczenie. 🥺 Chodzi o to że potrzebuje potwierdzenia że dobrze robię. Bo... niestety mój luby nie zdąży przyjechać na moją stymulowana owulację tylko wróci 16 dc, a miała być inseminacja.Ostatnia owulacja po aromku była 14dc więc no lipa 🙄 i tak sobie wymyśliłam że przecież nie ma sensu brać Aromka w tym cyklu i możnaby spróbować naturalnie i jak jednak zdążymy to próbować z tą inseminacja. Umówiłam się na monitoring w 14dc.
Myślicie że dobrze robię, czy lepiej się przeprosić z Aromkiem??
White1 lubi tę wiadomość
⏳ Listopad 2024
⏳ Listopad 2025 IUI ❌
MUCHA nie siada 🪰✅
sniezka, Treaclynat - ściskam dziewczyny w trudnym czasie 🫂
Mam wrażenie, że ostatnio dookoła dużo rzeczy się nie układa u różnych osób, jakieś takie nawarstwienie ciężkich tematów i złych informacji.
Sama też czuję się przytłoczona i zdołowana, chyba taki miks przepracowania (q4 to u mnie najintensywniejszy okres w pracy i nadgodziny), zmęczenia życiowego i stania w miejscu w kilku dużych tematach jak kupno mieszkania/domu, do tego dość przełomowy moment w psychoterapii no i jako wisienka na torcie przeboje z powrotem do starań. Dużo tego.
Wg monitoringu w weekend miałam mieć owulację, działaliśmy, a w niedzielę wieczorem nagle zaczęłam krwawić. Pierwsza myśl - może to pierwsze w życiu plamienie owulacyjne. Ale zaczęło się za bardzo rozkręcać, cały wczorajszy dzień był jak lekki okres. Co prawda bez skrzepów ale dość intensywnie. Bez wielkiego bólu, lekkie skurcze. Dziś praktycznie przeszło. Nie mam pojęcia o co chodzi 🤦🏻♀️miałam trochę zmian w lekach może to to... w czwartek mam kolejny monitoring to się dowiem ale już ręce mi opadają do tego cyklu 💀
Treaclynat, snieżka, Gnom, Marzycielka94, ferrytynka25 lubią tę wiadomość
👫 30 & 30
starania naturalne od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność (ogarnięta)
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta niski IG + suple
▪️naturalne cykle b. długie - 60-70 dni, przeważnie bezowulacyjne
▪️prawy jajowód niedrożny
🧬 PAI1 i V R2 tylko hetero; zespół antyfosfolipidowy - Acard
🧔🏼obniżone parametry nasienia
▪️Żylaki powrózka III st. - operowane 04.'25
▪️seminogram pooperacyjny 08.'25 - mamy poprawę ilości i ruchu 🪱
➡️ kolejna kontrola grudzień 🤞🏻
▪️wyniki kariotypów ⏳
▪️histeroskopia
▪️kolejny seminogram
▪️kontrola TSH, witamin
▪️ANA -
Ja bym nie brała Aromka jeśli to pomoże ustawić cykl czasowoLuizaczek wrote:Dziewczyny mam rozkmine 🤔 a wy wiedzę i niestety duże doświadczenie. 🥺 Chodzi o to że potrzebuje potwierdzenia że dobrze robię. Bo... niestety mój luby nie zdąży przyjechać na moją stymulowana owulację tylko wróci 16 dc, a miała być inseminacja.Ostatnia owulacja po aromku była 14dc więc no lipa 🙄 i tak sobie wymyśliłam że przecież nie ma sensu brać Aromka w tym cyklu i możnaby spróbować naturalnie i jak jednak zdążymy to próbować z tą inseminacja. Umówiłam się na monitoring w 14dc.
Myślicie że dobrze robię, czy lepiej się przeprosić z Aromkiem??
Luizaczek lubi tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.2024 💉01.2025
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ drożność, wymazy, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️ 01-11.25 10 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
✨️Program Ochrony Zdrowia Prokreacyjnego ✨️
⏳️ Start cyklu + antykoncepcja od 29.11
🗓 16.12.25 wizyta kwalifikacyjna IVF
🗓 30.12.25? start stymulacji IVF -
Luizaczek - ja bym też nie brała, bez sensu w siebie ładować tabsy jak i tak możesz nie zdążyć.
Cysterka - napisz sms doktorkowi, ale jak ja tak miałam w 21 dc i zaczęło się plamienie (które u mnie okazało się okresem jednak bo się rozkręciło ) to mi napisał, że to może być plamienie okoloowulacyjne. Może właśnie to to?
Luizaczek , Morgo lubią tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ zapalenie endometrium 3/10 ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -10 cykl z pomocą medyczną ❌
11 cykl antybiotykoterapia 💊 cykl 20 dni 😬
12 cykl kontrolna biopsja endometrium
29.12 ➡️ rozpisanie stymulacji IVF -
Dziękuję dziewczyny za odpowiedź 😘
Też właśnie myślę że łatwiej ją będzie przyspieszyć później zastrzykiem niż przetrzymać.⏳ Listopad 2024
⏳ Listopad 2025 IUI ❌
MUCHA nie siada 🪰✅
Claudii wrote:Luizaczek - ja bym też nie brała, bez sensu w siebie ładować tabsy jak i tak możesz nie zdążyć.
Cysterka - napisz sms doktorkowi, ale jak ja tak miałam w 21 dc i zaczęło się plamienie (które u mnie okazało się okresem jednak bo się rozkręciło ) to mi napisał, że to może być plamienie okoloowulacyjne. Może właśnie to to?
To było moje pierwsze skojarzenie, tylko wydaje mi się że to za mocne jednak. Nigdy nie miałam, ale domyślam się że na plamienie owu nie trzeba używać kilku podpasek. Skonsultuję tak czy siak, w sumie nie pomyślałam żeby do niego napisać👫 30 & 30
starania naturalne od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność (ogarnięta)
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta niski IG + suple
▪️naturalne cykle b. długie - 60-70 dni, przeważnie bezowulacyjne
▪️prawy jajowód niedrożny
🧬 PAI1 i V R2 tylko hetero; zespół antyfosfolipidowy - Acard
🧔🏼obniżone parametry nasienia
▪️Żylaki powrózka III st. - operowane 04.'25
▪️seminogram pooperacyjny 08.'25 - mamy poprawę ilości i ruchu 🪱
➡️ kolejna kontrola grudzień 🤞🏻
▪️wyniki kariotypów ⏳
▪️histeroskopia
▪️kolejny seminogram
▪️kontrola TSH, witamin
▪️ANA -
cysterka95 wrote:To było moje pierwsze skojarzenie, tylko wydaje mi się że to za mocne jednak. Nigdy nie miałam, ale domyślam się że na plamienie owu nie trzeba używać kilku podpasek. Skonsultuję tak czy siak, w sumie nie pomyślałam żeby do niego napisać
A może jakaś torbielka się zrobiła czy coś? Dobrze, że monit pojutrze to sprawdzi co tam się dzieje 😊
cysterka95 lubi tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ zapalenie endometrium 3/10 ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -10 cykl z pomocą medyczną ❌
11 cykl antybiotykoterapia 💊 cykl 20 dni 😬
12 cykl kontrolna biopsja endometrium
29.12 ➡️ rozpisanie stymulacji IVF -
Witam Panie, proszę o radę. 6 tygodni temu (18.09) robiłam badania krwi homocysteiny z wynikiem 12,8µmol/l
10.11 ponownie zrobiłam badania i wynik wyniósł 8,70 µmol/l
Suplementacja kwas foliwoy 600 i witamina B12 1000.
Jaki powinien być dobry wynik homocysteiny?
-
Widać, że się poprawił poziom, optymalnie z tego co dziewczyny na tym forum już wspominały to było tak 6-8, ale może niech się wypowie ktoś kto zbijał z wiekszych wartości ostatnio.monka wrote:Witam Panie, proszę o radę. 6 tygodni temu (18.09) robiłam badania krwi homocysteiny z wynikiem 12,8µmol/l
10.11 ponownie zrobiłam badania i wynik wyniósł 8,70 µmol/l
Suplementacja kwas foliwoy 600 i witamina B12 1000.
Jaki powinien być dobry wynik homocysteiny?Ona:31
AMH: 1.4; KIR Bx; CD138 - ujemne
USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 32
Morfo: 2% -> 4%-> 3% PH 8,5❔
Jelita, Hormony, MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst
⏳kariotypy, posiew nasienia
NEXT: krzywa c/i
PRACUJEMY NAD:
⬇️ antyTPO 1640->1360->1256
⬆️ ferrytyna 18-> 25
⬇️ DFI -
Nie, nie robiłam.Choinka123 wrote:Jupiter mam pytanie czy robiłaś ponowna histeroskopie bo przeleczeniu antybiotykami. Bo chyba jesteśmy w tym samej sytuacji tez w histero duże zapalenie, a CD 138-0. Jakie było u Ciebie zalecenie? Brałam to pod uwagę że tak może być ale zastanawiam się jakie leczenia podejmują inni lekarze żeby wiedzieć na co plus minus się przygotować lub w czym leży przyczyna takiego stanu.
Lekarz który wykonywał histero po dwóch zleconych antybiotykach przez 20 dni (brałam całą kurację)nie kazał robić powtórnego badania niezaleźnie od wyniku biopsji.
Moja lekarka prowadząca powiedziała, że robimy powtórną biopsję, jeśli wynik CD138 z pierwszej biopsji będzie większy niż 5/10.
Dodatkowo męzowi wyszły pojedyncze bakterie w posiewie i też dostał antybiotyk.
Wróciliśmy już do starań po przeleczeniu. Szukałam podobnych przypadków na forum, ale widzę że w ogóle powtórna biopsja nawet przy dużym zapaleniu to jakiś rarytas.. Dużo lekarzy w ogóle nie zleca kontroli albo wysyła pacjentki na histero dopiero po paru latach starań, mimo że np. sa plamienia (ja nie miałam żadnych objawów)...
Choinka123 lubi tę wiadomość
Ona:31
PRACUJEMY NAD:
⬆️ ferrytyna 18-> 25
⬇️ DFI -
Apropos.... no właśnie my się chyba chyba zagalopowaliśmy, maż poszedł sprawdzić czy fragmentacja spadła, bo brał 3 miesiące Pentohexal, ale w miedzy czasie leczył Cipronexem bakterie zidentyfikowane w posiewie spermy.Morgo wrote:Plemniki w dniu "zero" są w końcu na różnych etapach dojrzewania. Zależy jaki lekarz ma na daną parę plan. I czy parze zależy na czasie.
Na szybko znalazłam australijskie wytyczne "If the results of an initial semen analysis are abnormal, a second analysis should be performed about 6 weeks afterwards".
No i teraz tak:
Wyniki maj/ lipiec/listopad:
Koncentracja 14/24/56 mln/ml
Ruch postępowy 47/36/51 %
Morfologia: 2/4/3 %
Aleee DFI (fragmentacja DNA) zamiast spaść to wzrosła...
Było w lipcu 26%, a jest 39%...
Są suple, zdrowa żywność, zrzucił kilka kg...
HBA 75%, Stres oksydacvyjny wyszedł ok, PH nadal ponad 8, czekamy jeszcze na wynik kontrolnego posiewu.
Już nie wiem co z tym robić, czy to ten antybiotyk brany miesiąc temu tak namieszał...
Na pewno musi postawić na więcej ruchu, ale co poza tym... ?
Wiem, że te wyniki są bardzo ok, natomiast ta fragmentacja troche martwi, bo tutaj jednak chodzi o uszkodzenia materiału genetycznego...
PRACUJEMY NAD:
⬆️ ferrytyna 18-> 25
⬇️ DFI -
Jupiter wrote:Apropos.... no właśnie my się chyba chyba zagalopowaliśmy, maż poszedł sprawdzić czy fragmentacja spadła, bo brał 3 miesiące Pentohexal, ale w miedzy czasie leczył Cipronexem bakterie zidentyfikowane w posiewie spermy.
No i teraz tak:
Wyniki maj/ lipiec/listopad:
Koncentracja 14/24/56 mln/ml
Ruch postępowy 47/36/51 %
Morfologia: 2/4/3 %
Aleee DFI (fragmentacja DNA) zamiast spaść to wzrosła...
Było w lipcu 26%, a jest 39%...
Są suple, zdrowa żywność, zrzucił kilka kg...
HBA 75%, Stres oksydacvyjny wyszedł ok, PH nadal ponad 8, czekamy jeszcze na wynik kontrolnego posiewu.
Już nie wiem co z tym robić, czy to ten antybiotyk brany miesiąc temu tak namieszał...
Na pewno musi postawić na więcej ruchu, ale co poza tym... ?
Wiem, że te wyniki są bardzo ok, natomiast ta fragmentacja troche martwi, bo tutaj jednak chodzi o uszkodzenia materiału genetycznego...
Ja dziś mialam dzień zalegania na kanapie więc pokopałam w artykułach naukowych, wytycznych z różnych krajów o parametrach nasienia. Wniosek mam taki, że im więcej ich przeczytasz, tym mniej wiesz 🫣. Z badań wychodzi dużo niespójnych danych. I odnośnie tego jakie nieprawidłowości jakie dają rokowania, i odnośnie wpływu poszczególnych składowych stylu życia na jakość nasienia. Męczylabym Waszego androloga o interpretację Waszej sytuacji. To co znalazłam to że fragmentacja jest zalecana przy nawracająch poronieniach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada, 20:04
Jupiter lubi tę wiadomość
31 👩❤️👨 38 + 🐕🦺
💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
TSH 1,2
AMH - 3,14
ferrytyna 33 (do poprawy)
💊 folian, Wit D3, omega 3
💆♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm
👦 jelito drażliwe, SIBO
🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne, obniżony testosteron całkowity, niski estradiol ➡️ walczymy 💊
pierwszy stymulowany Clostilbegyt + Ovitrelle ❌
11 cs
(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Oki doki dziekuje bardzo. Ja tez zero objawów jedynie na obrazie w histero. Zobaczy co zaproponuje po histero lekarz. A wyniki piękna u was poprawa 😍 i moim zdaniem antybiotyk mógł namieszaćJupiter wrote:Nie, nie robiłam.
Lekarz który wykonywał histero po dwóch zleconych antybiotykach przez 20 dni (brałam całą kurację)nie kazał robić powtórnego badania niezaleźnie od wyniku biopsji.
Moja lekarka prowadząca powiedziała, że robimy powtórną biopsję, jeśli wynik CD138 z pierwszej biopsji będzie większy niż 5/10.
Dodatkowo męzowi wyszły pojedyncze bakterie w posiewie i też dostał antybiotyk.
Wróciliśmy już do starań po przeleczeniu. Szukałam podobnych przypadków na forum, ale widzę że w ogóle powtórna biopsja nawet przy dużym zapaleniu to jakiś rarytas.. Dużo lekarzy w ogóle nie zleca kontroli albo wysyła pacjentki na histero dopiero po paru latach starań, mimo że np. sa plamienia (ja nie miałam żadnych objawów)...Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada, 20:31
Jupiter lubi tę wiadomość
30 & 34
▪️AMH 11.22-2,83; 10.24 -2,44; 07.25-1,70
▪️Hormony OK; MUCH -OK; Kariotypy OK;
PAI-1 4G/5G heter.; MTHFR C677T C/T; KIR AA;
▪️ Drożności -OK
▪️USG w kierunku endo. - nie wykryto
▪️STYMULACJE
12.24 -04.2025 Lametta+Owitrelle+Duphaston
▪️05.25 Biopsja CD 138-ok, CD56 podwyższone
▪️09.25IUI
▪️10.25 Histeroskopia- stan zapalny
ŻPN-2024 zabieg- wyniki bardzo zmienne -
Mój to w ogóle twardo mówi, że po 3. Ostatnio pytałam nawet.snieżka wrote:U nas androlog zawsze każe robić badania po 2,5 miesiącach
cysterka95, Morgo lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
🍼staranie na luzie od 03.2024
🔍monitorowane: 10cs
🍀 drugi cykl stymulowany (lametta 1x1) -
Daj proszę znać, ciekawa jestemChoinka123 wrote:Oki doki dziekuje bardzo. Ja tez zero objawów jedynie na obrazie w histero. Zobaczy co zaproponuje po histero lekarz.
Choinka123 lubi tę wiadomość
PRACUJEMY NAD:
⬆️ ferrytyna 18-> 25