Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
A powiedzcie dziewczyny, poza stroną stricte medyczną, przygotowujecie się jakoś specjalnie do procedury? Jakieś specjalne suple, dieta, fizjo, cokolwiek? Czy dajecie sobie luz?
Ja dziś byłam na pierwszym treningu siłowym z trenerką, co dla mnie jest jakimś krokiem milowym 🫣. Nigdy nie lubiłam aktywności fizycznej. Na szczęście chodzę zwykle pieszo do pracy (30 min) plus spacery z psem więc jakiś ruch mam. Ale zależało mi żeby właśnie dorzucić trochę treningu siłowego, bo po 30-tce ma to znaczenie dla formy i prewencji zaniku mięśni, osteoporozy. No i poświąteczna waga mnie zmotywowała 😃.
Jupiter, snieżka, Dudu13, Choinka123, cysterka95 lubią tę wiadomość
👩❤️👨 30+
💃zaburzenia lękowe - remisja
AMH - 3,14, cykle regularne
💊 folian, Wit D3, omega 3, Sanprobi ibs + suplementacja żelaza
💆♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm - zakończona
👦 jelito drażliwe, SIBO
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple
pierwszy stymulowany Clostilbegyt + Ovitrelle ❌
12 cs
(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Sniezko nie miałam inseminacji, ale ja bym poszła zaraz przed końcem cyklu żeby ginekolog mógł zrobić USG i sprawdzić macice, a też często dorzucają coś na stymulację owulacji od 2dc, żeby szanse były większe 😊
Morgo my zaczęliśmy chodzić jakoś od września na basen albo siłownię 2 razy w tygodniu chociaż ruchu i tak mamy sporo, bo mąż jest kierowcą ale z elementami pracy fizycznej, a ja mam pracę w większości stojącą. Do tego spacery z psem codziennie ok 1,5-2h więc na brak ruchu nie narzekamy. No i ja zażywałam Ubichinol 600 i DHEA 50. Zobaczymy czy to coś da 😃
snieżka, Morgo lubią tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ wyleczone zapalenie endometrium 3/10 ✅
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -13 cykl z pomocą medyczną ❌
31.12.25 START STYMULACJI IVF
Bemfola225jm, Menopur 75jm, Clostilbegyt 2x1
02.01 pierwszy podgląd 🔎 - 4 pęcherzyki
05.01 drugi podgląd 🔎⏳ -
Ja byłam 3dc i od tego dnia miałam brać Clo 5dni. Później monit i wyznaczenie daty inseminacji z zastrzykiem. Wydaje mi się że zaraz na początku cyklu spoko bo od razu widać czy jajniki są czyste i można zacząć stymulację ale jakbym poszła 4dc to pewnie byłoby już trochę późno na clo.snieżka wrote:Dziewczyny, w którym dniu cyklu mniejwięcej najlepiej iść na wizytę kwalifikacyjną do inseminacji? Na koniec cyklu, przed okresem czy na początku cyklu?
snieżka lubi tę wiadomość
Starania o pierwsze 👶🏼od 05.24 🤞🏼
4cs: 08.24 cb 4tc💔
6cs: 10.24 cb 6tc💔
👩🏼💼AMH, LH, FSH ✅ owulacje regularne, niski progesteron i estradiol po owulacji.
👨🏽💼 HBA, DFI ✅ obniżone parametry nasienia (ilość i ruch).
12.25 IUI ❌ -
Claudii wrote:Sniezko nie miałam inseminacji, ale ja bym poszła zaraz przed końcem cyklu żeby ginekolog mógł zrobić USG i sprawdzić macice, a też często dorzucają coś na stymulację owulacji od 2dc, żeby szanse były większe 😊
Morgo my zaczęliśmy chodzić jakoś od września na basen albo siłownię 2 razy w tygodniu chociaż ruchu i tak mamy sporo, bo mąż jest kierowcą ale z elementami pracy fizycznej, a ja mam pracę w większości stojącą. Do tego spacery z psem codziennie ok 1,5-2h więc na brak ruchu nie narzekamy. No i ja zażywałam Ubichinol 600 i DHEA 50. Zobaczymy czy to coś da 😃
Jak się czułaś po DHEA?
👩❤️💋👨’ 97 starania od końca 24
08.2024 histeroskopia, polip 🙋♀️
1-03.25 9/12tc 💔 por.zatrz.
11.25💔 CB
JA 🧬MTHFR,PAI: hetero
🟠TSH 2,4 🆘11.25 AMH 0,68 🥺
🫧12.25 AFC 4-5 szt w lewym, prawy torbiel czynnościowa
🔮🙏🏻12.25 pogłębiamy diag.
🟢PRG 7d po 🆗 ale📉
androgeny, OGTT 🆗
🟢Homocysteina 6, k.fol 13, B12 365🔜🆙LH 5, FSH 10, E2 50
DHEAS 170 Ferrytyna 13-> 21😬
💊 euthyrox, solderol, feroplex, + sanprobi IBS, Q10, NAC,melat., B12, omega, magnez, wiesiołek 💡po owu Acard 75mg profilaktycznie
ON 🔜badania
🏅1,5 msc po 🚭i sys. zmian.
💊 Pregna Start ON, ubinichol, Solderol, NAC
01.26⏩️📋 badania nasienia, monitoring, MUCH, usg pod endo, kar, białko S/C, prof.krzep, APS
🏥16.01 Instytut Rodziny -
W sumie pewnie zależy od lekarza, ale wiem, że jest opcja w 7dc wziąć 5 tabletek na raz lub zrobić inną kombinację, na przykład 4-8dc, nie jest to w pełni elastyczne, ale trochę da się pokombinować.Belia wrote:Ja byłam 3dc i od tego dnia miałam brać Clo 5dni. Później monit i wyznaczenie daty inseminacji z zastrzykiem. Wydaje mi się że zaraz na początku cyklu spoko bo od razu widać czy jajniki są czyste i można zacząć stymulację ale jakbym poszła 4dc to pewnie byłoby już trochę późno na clo.
Ja nie miałam iui, ale pewnie bym decydowała się na początek cyklu jak Belia radzi, to spoko moment na sprawdzenie czy wszystko jest w porządku, tylko może być lekko niekomfortowo przez okres 😋
snieżka lubi tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
◽️12.25 antykoncepcja
02.01.26 IVF 💉 Menopur 150
10.01.26 💉 Gonapeptyl Daily x2
12.01.26 punkcja -
Wgl u nas przyspieszyła diagnostyka co mnie cieszy ✨
Dziś rano chłop zrobił duuuuzy zestaw badań w DIAG.
Ja robiłam swoje przed wtorkową wizytą u nefro.
Kubeczek będzie grany w poniedziałek popołudniu (zapisał się)💪
Dodałam mu do koszyka to wszystko:
morfologia,LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna, testosteron wolny i zwykły, SHGB,kortyzol, piątka tarczycowa, glukoza i insulina na czczo, wit. D, wit B12, próby wątrobowe, lipidogram, homocysteina, kwas foliowy, mocz ogólne 🤑🫃🥇
Pewnie część będzie dziś
dam znać jakbym miała problem z interpretacją, chociaż ja przez ostatni rok miałam to wszystko i więcej nawet po kilka razy 🤓🤪
Na luty w planach już może kariotyp męża (ja na swój wynik czekam), może jakieś HLA -C. Zobaczymy co nam powiedzą na wizycie. Nie chcę się też „zajebac w akcji” bo robienie badań kosztuje a nie przybliża fizycznie. To tak nie działa że płacę za badania i dostaje dziecko xd Także rano była randka w Diagnostyce:) Podkręciliśmy też suplementację
Moje nerkowe git więc na razie nie planuje wgl wracać do renyscytygrafii. I taką taktykę przyjmuje na wizytę
Wczoraj robiłam test, 26DC - pro forma. A to dlatego, że dziś miałam duży trening na żywo, event treningowy z laską z YT i spory wysiłek. Wyszła raczej testowa kreska bo to Pink a ja spokojnie poszłam ćwiczyć i „skakać” 💪🥵Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 18:06
Claudii, White1, cysterka95 lubią tę wiadomość
11.25💔 CB
🟢PRG 7d po 🆗 ale📉
androgeny, OGTT 🆗
💊 euthyrox, solderol, feroplex, + sanprobi IBS, Q10, NAC,melat., B12, omega, magnez, wiesiołek 💡po owu Acard 75mg profilaktycznie
ON 🔜badania
01.26⏩️📋 badania nasienia, monitoring, MUCH, usg pod endo, kar, białko S/C, prof.krzep, APS
Dudu13 wrote:Jak się czułaś po DHEA?
Nie czułam różnicy 😃K 🩷 30l.
AMH 0.71
MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ wyleczone zapalenie endometrium 3/10 ✅
M 🩵 31l.
05.01 drugi podgląd 🔎⏳ -
Mam rozkmine, dziewczyny.
Byłam na wizycie we czwartek - 10 dc, pęcherzyk 15,4 mm, endometrium 6 mm. Lekarz wyznaczył mi dzień przyjęcia Ovitrelle na poniedziałek. Ale coś mnie tchnęło i zrobiłam teraz owulaka - pierwszy raz mam jebutnie dodatni (nigdy nie mogłam trafić z testami mimo różnych, denerwowały mnie i w końcu się poddałam z ich używaniem). Więc no jakby już ten mój własny wyrzut LH ruszył i przyjęcie zastrzyku dopiero za 2 dni wydaje mi się bezsensu. Co myślicie?👩❤️👨 30+
👦 jelito drażliwe, SIBO
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple
12 cs
Dudu to masz już solidne podstawy do wizyty w instytucie. Super, że zaciągnęłaś faceta na badanie. Bardzo się buntował? 🫢
Morgo jak masz pozytywny owulak i pęcherzyki Ci same pękają to pewnie w poniedziałek będzie już po owulacji także bez sensu się kłuć 🤪 Ewentualnie może upuść sobie krew w poniedziałek na progesteron i estradiol to już będzie wiadomo czy już po wszystkim?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 19:10
White1, Morgo lubią tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
M 🩵 31l.
05.01 drugi podgląd 🔎⏳ -
Claudii, chyba już doszłam przez wolne do takiego stanu, plus ta wizyta była motywacją, że no zrobił.
Myślę, że to, że zmienił rytm dobowy i rzucił iqosa działa na jego głowę że nie boi się wyników ALE zobaczymy
Są jakieś normy funkcjonalne na hormony u mężczyzn o których słyszałyście u swoich lekarzy?
11.25💔 CB
🟢PRG 7d po 🆗 ale📉
androgeny, OGTT 🆗
ON 🔜badania
Ja miałam kilka wizyt przed inseminacja. Najpierw miałam torbiel, potem wyniki nie przyszły a bez nich nie wykonaliby mi jej. Od 2 dc mam włączoną lamette. Teraz przy kolejnej inseminacji nie mam iść na wizytę wcześniej tylko zacząć brać leki i 11dc iść na podgląd pęcherzyka. Jeśli będzie miał ok 18mm to zastrzyk I następnego dnia inseminacja.snieżka wrote:Dziewczyny, w którym dniu cyklu mniejwięcej najlepiej iść na wizytę kwalifikacyjną do inseminacji? Na koniec cyklu, przed okresem czy na początku cyklu?👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro), przeciwciała przeciwplemnikowe
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
10/25 wyciszenie jajników
11/25 cykl naturalny
12/25 IUI
01/26 cykl naturalny
02/26 IUI? -
Claudii wrote:Morgo jak masz pozytywny owulak i pęcherzyki Ci same pękają to pewnie w poniedziałek będzie już po owulacji także bez sensu się kłuć 🤪 Ewentualnie może upuść sobie krew w poniedziałek na progesteron i estradiol to już będzie wiadomo czy już po wszystkim?
Chyba sobie zostawię na następny cykl ten Ovitrelle, kiedy będę od a do z na monitoringach, w tym wpadłam na wizytę wtedy, kiedy się dało i jak widać ciężko było dobrze ocenić kiedy pęcherzyk będzie gotowy do owulacji. Ale i tak się cieszę, że w organizmie się dzieje się 🤞.
W końcu przyszły moje MUCHy (PCR na Ureaplasma itd. z szyjki) - wszystko ujemne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 20:25
Dudu13, cysterka95 lubią tę wiadomość
👩❤️👨 30+
👦 jelito drażliwe, SIBO
🔬seminogram:
12 cs
No i mamy pierwsze 🚩 u chłopa.
Obniżony testosteron, LH i FSH. D3 też szura - 20.
Mamy Solderol w domu na receptę 7k jednostek więc mu pożyczę xd w lutym poproszę o większą receptę od endo lub w piątek w instytucie.
Na pewno będzie powtarzać za kilka tygodni hormony i ALT. A jest to pokłosie świąt🍸 (alt ↗️) i stresu na nowym stanowisku…Mam nadzieję 🤞
Obawiam się teraz co tam wyjdzie mu w nasieniu 🫣
Chłop przejęty i poddaje się pod zalecenia 🤪
B12 ma bardzo dużo ale poziom ferrytyny przy takim samym HGB (15) taki jak ja - zonk, może nas pomylili 🤪
Także tutaj widzę pole do poprawy, jest honorowym krwiodawcą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 20:35
11.25💔 CB
🟢PRG 7d po 🆗 ale📉
androgeny, OGTT 🆗
ON 🔜badania
Moja endo mówiła że cera może się pogorszyć - ja mam górki i dołki w tej kwestii więc się obawiam bo powinnam mieć włączony DHEA↗️Claudii wrote:Nie czułam różnicy 😃
Na szczęście od roku więcej górek i małe dołki ale moja kosmetolog widzę że jeździ na wakacje coraz częściej przez to hahahahaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 20:36
11.25💔 CB
🟢PRG 7d po 🆗 ale📉
androgeny, OGTT 🆗
ON 🔜badania
Dudu13 wrote:No i mamy pierwsze 🚩
Obniżmy testosteron, LH i FSH. D3 też szura - 20.
Mamy Solderol w domu na receptę 7k jednostek więc mu pożyczę xd w lutym poproszę o większą receptę od endo lub w piątek w instytucie.
Na pewno będzie powtarzać za kilka tygodni hormony i ALT. A jest to pokłosie świąt🍸 (alt ↗️) i stresu na nowym stanowisku…Mam nadzieję 🤞
Obawiam się teraz co tam wyjdzie mu w nasieniu 🫣
Chłop przejęty i poddaje się pod zalecenia 🤪
B12 ma bardzo dużo ale poziom ferrytyny przy takim samym HGB taki jak ja - zonk, może nas pomylili 🤪
Także tutaj widzę pole do poprawy, jest honorowym krwiodawcą.
A jakie dokładnie są LH, FSH i testosteron? Ciekawe. Jeśli faktycznie wszystko obniżone to hipogonadyzm hipogonadotropowy i wskazanie do badania obrazowego głowy - może jest np. jakiś ucisk na przysadkę. Miał kiedyś uraz głowy?👩❤️👨 30+
👦 jelito drażliwe, SIBO
🔬seminogram:
12 cs
Morgo wrote:A jakie dokładnie są LH, FSH i testosteron? Ciekawe. Jeśli faktycznie wszystko obniżone to hipogonadyzm hipogonadotropowy i wskazanie do badania obrazowego głowy - może jest np. jakiś ucisk na przysadkę. Miał kiedyś uraz głowy?
Nie, nie mial urazu. Chyba że jak to faceci 🥊
Mała errata bo zalogowałam się na te jego badania przed chwilą
LH, FSH, Testosteron SĄ w normie ale tej najniższej:
LH: 1,98
FSH: 1,72
TESTOSTERON: 296
Prolaktyna: 11,40
Estradiol: 17,30
SHGB: 14,8 🚩🚩🚩🚩
ALT: 62 🚩🚩🚩🚩🚩
Insulina: 10,8 (w mojej opinii ciut za wysoko)
Glukoza: 90,9
Kortyzol: 7,59
TSH: 1,28✨
FT3: 4
FT4: 1,52
Kwas foliowy: 12
Ferrytyna: 21🫣
B12: 720
Testosteron całkowity i Homocysteina - czekamy na wynik ⏳
Jeśli macie jakieś doświadczenie to przyjmuje wszystkie sugestie
Ja myślę, że alkohol namieszał mocno tutaj przez ostatnie 2 tygodnie. Także, na pewno będzie ban do zera żeby poprawić te wyniki, szczególnie że no wątroba 😮💨 Łączą mi się kropki między wątrobą-SHGB oraz Testosteronem, LH, FSH. Stres też 🫣
Dobrze, że zrobiliśmy tak szeroką diagnostykę.
Co polecacie na wsparcie wątroby? NAC czy coś jeszcze ?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:34
11.25💔 CB
🟢PRG 7d po 🆗 ale📉
androgeny, OGTT 🆗
ON 🔜badania
Ja bym polecała dla niego krzywą glukozowo-insulinową👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
◽️12.25 antykoncepcja
02.01.26 IVF 💉 Menopur 150
10.01.26 💉 Gonapeptyl Daily x2
12.01.26 punkcja -
White, Claudii, trzymam za Was kciuki jutro i czekam na relację 🍀 Jak się czujecie? Stresik już jest? Jak to wygląda organizacyjnie, ile wcześniej musicie się zgłosić do kliniki?Starania od 08. 2023r.
03.24r. 💔💔
♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona (AMH 5,1ng/ml)
♂ Oligoteratozoospermia
01.26r. ICSI:
13.01. pierwszy podgląd 🫧 -
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH