Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
Dudu, myślę, że może tak być od wszystkiego, zmęczenia, ukłuć, no i samego stanu ciąży, u Ciebie już bardzo wysoka beta, więc wszystko pracuje na najwyższych obrotach. Dbaj o siebie, odpoczywaj, a my trzymamy kciuki, żeby udało się je niedługo odstawić 🤞🏻💕
Dudu13 lubi tę wiadomość
✨ Starania od 09/24, AMH 2,58
✓ koncentracja 126 mln, A+B = 32 %, morfologia 4 %
❗️przewlekle zapalenie endometrium, dysbioza jelitowa, mniej niż 30% lactobacillusa
❗️adenomioza, endometrioza
❗️2 x histeroskopia, polip, zrosty i zmiany adeno OUT; HSG
❗️KIR AA i brak kirów implantacyjnych
💊 aktualnie probiotykoterapia i powrót do starań naturalnych 06/26
⏸️ 27.07 - beta 13,8; 29.07 - beta 26,3
Rośnij maluszku🤞🏻🍼 (Accofil 💉) -
Hej dziewczyny.
To moja pierwsza ciaza. Wynik pozytywny dostalam w 23dc,zrobilam wtedy tez bete - 28. W 26 dniu cyklu zrobilam kolejna - 103. I dziś, w 28 dniu cyklu wynosi tylko 148...nie wiem co myslec.. Pierwsza i trzecia beta jest zrobiona w innym laboratorium, a druga w innym.. Czy mialyscie taki przypadek ze beta tak mocno różniła się pomiędzy laboratoriami albo beta tak wolno rosła ? Gina mam dopiero w piątek, strasznie się boje.... -
Cześć dziewczyny

Od 2 lat tutaj podglądam posty na forum i nigdy nie pomyślałam, że zdecyduję się napisać. Jednak dzisiaj nadszedł ten dzień, że potrzebuję wsparcia innych staraczek... Staramy się z mężem o pierwsze dziecko od 1,5 roku i wszystkie badania póki co idealne... pozbyliśmy się ureaplasmy, drożność idealna w obu jajowodach - wyniki super. Jedynie u męża jest lekko zmniejszony ruch postępowy plemników. Nie mam komu się wygadać, przed chwilą dostałam okresu po tym jak rano (14dpo - monitorowane) zrobiłam test super czuły pink i był totalnie biały i mimo to zrobiłam betę (już nawet nie czekam na wynik). Od 2 miesięcy jesteśmy w klinice KrakOvi w Krakowie i personel super... to ja po prostu tracę nadzieję a jak usłyszałam, że jeszcze 2 próby po drożności (ta nie udana 1 z 3) i lekarka planuje inseminacje to mi się nogi ugięły... totalnie się rozpadłam dzisiaj. Tego wszystkiego jest po prostu dla mnie za dużo a inseminacja to coś co mnie blokuje. Proszę pomóżcie mi się jakoś pozbierać.
Dodam, że raz 1,5 roku temu w marcu z zaskoczenia test wyszedł pozytywny, ale poroniłam w 4-5 tygodniu. Od tamtej sytuacji czuję się jak kiepsko posklejane puzzle. -
Dziewczyny, przez tydzień prog wzrósł „tylko” o niecałe 10 jednostek. 28,7 - 35,6, estradiol skoczył do 353 (239) więc chyba się obędzie bez estrogenu 😵💫 Natomiast wątpię że zejdę z prolutexu 😅🤑 Mam jeszcze 7 fiolek i pewnie dostanę receptę na kolejne opakowania. Zobaczymy co napiszę dr wieczorem.
Dziękuję Marzycielko za słowa wsparcia 💓 Moja głowa swoje, ciało swoje 😩👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
08.24 histeroskopia✅
1-03.25 9/12tc💔 11.25, 03.26💔 CB
💃MTHFR,PAI: hetero, KIR AA 📌accofil
🆘11.25 POI🥺 LH/FSH < 1
PRG 7 dpo ✅
OGTT + hormony ✅, DHEAS ⬇️
MUCH, APS, b.C/S, ANA, celiakia (geny), pasożyty ✅
CD138 ✨✅
💊 Euthyrox,D3, metf.,Q10, NAC, melat.,omega, Mg, Oeparol, Acard
🕺 🧪 ✅ ale morf. 2% 🙁
hormony - dolna granica
✨⏳
17.07.26🤞⏸️ beta 🚀 -
Anies - witaj 🌷 przykro mi że masz takie doświadczenia. Zwykle daje się min. 3 cykle starań po drożności na starania naturalne.
Co Cię blokuje przed inseminacją? Ogólnie to są różne drogi z momentu, w którym jesteście. Jedni kontynuują diagnostykę wchodząc "głębiej", inni podchodzą do technik wspomaganego rozrodu. Zawsze warto zrobić powtórny wynik nasienia, dorobić fragmentację DNA i posiewy jeśli nie było. Ile macie lat?
Ogólnie doświadczenie straty zawsze wnosi ciężki bagaż w dalsze starania. Już nie jest tak samo, traci się lekkość w tym wszystkim, pojawia się strach.👩❤️👨 30+
💃 AMH - 2,2
👦 morfologia 0-2%
testosteron całkowity 🔽
19cs
Marzec 26' - I cykl IVF
10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
02.04 - I transfer - beta 0.
04.05 - II transfer na cyklu naturalnym - ciąża biochemiczna.
08.06 - III transfer - beta 0.
przerwa na reset głowy i ciała, leczenie CE - w histero stan zapalny
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Morgo - pękłam kolejny raz - powiedzcie, że to hormony przez okres a nie zmęczenie materiału
Ja mam 28, a mąż 29. Niby nie dużo, ale to powoduje u mnie takie obciążenie psychiczne, że ciężko mi funkcjonowac w innych sferach życia, a jeszcze miesiąc temu dowiedziałam się, że moja mama może miec nowotwór jajnika. Wszystko uderzyło bardzo mocno.
Blokuje mnie myśl, że to już jest ingerencja medyczna. Nie jest to "naturalne" jak po prostu ciąża ze współżycia. Strasznie mnie to jakoś dobija od środka. Ufam lekarce w drodze "co dalej", bo nie znam się na tym. Robiłam różne posiewy - bo przed drożnością musiałam i infekcji nie ma - ureaplasma wyleczona.
Wykańcza mnie stres po owulacji do testowania i coraz częściej mam w głowie "daj spokój i tak się nie uda".
Na co dzień jestem bardzo aktywna i w sporcie wspinam się cegiełka po cegiełce do celu i w dążeniu do ciąży to nie pomaga, bo co robię test co miesiąc to znowu biało i moja psychika mi się co miesiąc rozpada na kawałeczki na te 2 dni co jest okres póki znów sama się nie przegadam w głowie.
Proszę powiedzcie mi coś co da mi siłę na kolejne miesiące... "odpocznij" nie wchodzi w grę, bo bardziej dobija mnie to, że tracę czas niż daje jakiekolwiek korzyści.
PS. Wiem, że brzmi to jakbym całkowicie się już poddawała, ale tak mam te pierwsze 2 dni jak dostaję okresu i dochodzi do mnie, że znów się nie udało. Zaraz się pozbieram i będę robic kolejne rekordy sportowe - bo chociaż tam mam wpływ na wynik. -
Anies, ja ci powiem coś co mi pomogło a jesteśmy w podobnym wieku:
Inseminacja nie wyklucza starań naturalnych i jest tylko zwiększeniem szans przez podanie nasienia bliżej jajowodów. Jeśli jest to w jakiś sposób niezgodne z Waszymi poglądami - przegadajcie i nic na siłę bo postawa serca też jest tu ważna. Tak samo z IVF.
Jesli żadna z tych dróg to dobry naprotechnolog który będzie szukał przyczyny od najbardziej prawdopodobnego do najmniej. Warto też sobie samemu rozłożyć to na czynniki pierwsze i wypisać takie „pain points”. Na pewno nie wszystko na raz, rozpisz plan co w danym miesiącu, co jeśli tk to wtedy pogłębiasz to. Pomiędzy tym - żyjesz, bawisz się, ciśniesz sport (2 faza lżej) i po prostu jesteś TU I TERAZ. Nie walczysz ze sobą ani z wami ale dla siebie i dla Was. Ty chcesz współpracować ze swoim ciałem a nie z nim walczyć.
Dajcie sobie np pół roku na starania naturalne i wróćcie do tematu technik wspomaganego rozwoju, wróćcie do dyskusji nie do decyzji że wtedy to już na pewno. Przez 6 miesięcy może się duuuzo wydarzyć w waszym życiu, głowach i parametrach. I chce byś pamiętała jedną rzecz- nie jesteś zakładniczką wyników badań. One Cię nie definiują a mówią o sytuacji klinicznej tu i teraz.
Na pewno bycie pod opieką lekarza który prowadzi i podpowiada jest pomocne bo jest mniej zagubienia.
Wierzę, że za kilka dni będzie coraz lepiej i wrócisz z motywacją. Daj sobie przyzwolenie na emocje wszystkie bo na tym też polega ta droga i ten różny pasaż emocji jakie przechodzimy.
Przykro mi z powodu mamy
👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
08.24 histeroskopia✅
🆘11.25 POI🥺 LH/FSH < 1
PRG 7 dpo ✅
CD138 ✨✅
🕺 🧪 ✅ ale morf. 2% 🙁
hormony - dolna granica
✨⏳
17.07.26🤞⏸️ beta 🚀 -
Na pewno podbudowało nas mocno to, że lekarka jak zobaczyła w klinice nasze wyniki badań to powiedziała "daję Wam 6 miesięcy". W porównaniu pewnie z tym co ona się mierzy na co dzień to mamy dobre wyniki. Jednak nadal ciąży nie ma.
Dudu dziękuje za te słowa. Jednak starania "naturalne" to już mamy od 24 roku i w tym 1x z poronieniem. Tak to cały czas nic. Najgorsza jest ta niewiedza i że nic nie mogę z tym zrobic.
Morgo lubi tę wiadomość
-
Anies - też jestem typem strategicznym i zdeterminowanym w długoterminowych celach 😃. Tylko że ja zawsze działałam w nauce. I starania o ciążę to pierwsza rzecz w życiu, która mi nie wychodzi pomimo wkładanego wysiłku. Coś się w końcu musiało takiego trafić 🫣.
Ja myślę że to ważne zatrzymać się przy swoich wątpliwościach i blokadach, nie robić nic wbrew w sobie. My w ogóle nie chcieliśmy IUI (inseminacji), nie chciałam spędzić w klinice niepłodności (za) dużo czasu. Pojawiła się furtka by pójść od razu w IVF z uwagi na wyniki męża i brak istotnej poprawy po leczeniu. My kierowaliśmy się tym, że zależało nam by starania nie przedłużały się na kolejne lata. Niestety okazało się że niepłodność rządzi się swoimi prawami i IVF nam nie wyszło w 1 procedurze, co było kolejnym rozczarowaniem. Ale niczego nie żałuję.
Dużo osób w trakcie starań rozwija zaburzenia adaptacyjne, a czasem i epizody depresyjne. Są psycholodzy, psychoterapeuci wyspecjalizowani w pomocy osobom z niepłodnością, to są specyficzne emocje. Jeśli te spadki nastroju są powtarzające się i dotkliwe to ja też polecam konsultację z psychiatrą i rozważenie włączenia leczenia farmakologicznego na jakiś czas, to też częstsze niż by się mogło wydawać. Generalnie stany depresyjne, lękowe to dla organizmu stres więc też nie robi dobrze dla starań.
Mi przy podobnej strukturze charakteru pomaga plan na kolejne 3 msce. Zawsze pytam lekarza co robimy jeśli to, co teraz robimy się nie uda.
Marz91 lubi tę wiadomość
👩❤️👨 30+
💃 AMH - 2,2
👦 morfologia 0-2%
testosteron całkowity 🔽
19cs
Marzec 26' - I cykl IVF
10 pęcherzyków - 5 kumulusów - 3 MII - 3 zarodki - 3 blastocysty 🐣
02.04 - I transfer - beta 0.
04.05 - II transfer na cyklu naturalnym - ciąża biochemiczna.
08.06 - III transfer - beta 0.
przerwa na reset głowy i ciała, leczenie CE - w histero stan zapalny
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Jutro po 17 USG, udało się coś wcisnąć 😱🤞
Marzycielka94, snieżka, stokroteczka25 lubią tę wiadomość
08.24 histeroskopia✅
🆘11.25 POI🥺 LH/FSH < 1
PRG 7 dpo ✅
CD138 ✨✅
🕺 🧪 ✅ ale morf. 2% 🙁
hormony - dolna granica
✨⏳
17.07.26🤞⏸️ beta 🚀 -
Dudu super, czekamy na info 😍 a co do progesteronu to i tak bardzo ładny wynik jest!
Marzycielko, jest już wynik? 🧐
Dudu13, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
🔸Starania od 03.2023r.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
🔸Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
🔸AMH 7,17 (04.25r.)
🔸PCO (metaboliczny)
🔸Późne owulacje
🔸Badanie nasienia + posiew✅
▪️07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego
▪️09.25 drożność jajowodów ✅
▪️10.25-12.25 stymulacja aromek ❌
𝟎𝟏.𝟐𝟎𝟐𝟔 𝐈𝐕𝐅 💉
02.26 -> 4❄️❄️❄️❄️
03.26 FET🍍-> 💔
04.26 FET 🍍-> 💔
KIR AA - brak kirów implantacyjnych ❌
Trombofilia ✅ -
Hej wszystkim! Jestem tu nowa więc zacznę od początku, nie staramy się długo bo to dopiero 3cs, ale zaczynam się niecierpliwić
(((
W tym cyklu owulacja wyznaczona testami, jestem dziś 7/8 dpo
Zaczynam swoją drogę z badaniami. Może macie podobne doświadczenia i pomożecie w którym kierunku iść😉 bo lekarze nie wiedzą o co chodzi że nie wychodzi a ja stoję w miejscu …
Prolaktyna 1216 mlU (norma do 496)
Prolaktyna po obciążeniu 7109 mlU
Makroprolaktyna 88%
Progesteron 17,29 ng/ml (7dpo)
TSH 1,65
FT4 0,82
FSH 5,55
Estradiol 38,9
LH 7,47
Ferrytyna 29,64
Wszystkie badania z wyjątkiem progesteronu robione w 5 dc -
Marzycielko, widzę po stopce że betka się rozkręca 💪
Dostałam zalecenia od dr Jankowskiej i jednak proponuję bym weszła na estrofem p/v bo poziom suboptymalny wg niej… (trochę mnie to załamało), prolutex dalej i jakieś zmiany w accofilu ale nie do końca jestem pewnie czy chodzi o 1/3 co 7 dni. Jak dr Jarosz zaleca dawkowanie accofilu w ciąży? Kontrola hormonów za 2 tygodnie
Są też zalecenia o wejściu na biosteron (!) bo mam niskie DHEAS a to niby miałoby pomóc przy estrogenach. Tu widzę ryzyko androgenizacji płodu o którym sama kiedyś mówiła ona jak i moja inna endo. Także tutaj chyba na razie tego nie podejmę .
Morgo lubi tę wiadomość
08.24 histeroskopia✅
🆘11.25 POI🥺 LH/FSH < 1
PRG 7 dpo ✅
CD138 ✨✅
🕺 🧪 ✅ ale morf. 2% 🙁
hormony - dolna granica
✨⏳
17.07.26🤞⏸️ beta 🚀 -
Tak Pelasiu, dziękuję, że pytasz, beta poszła w górę, będę aktualizowała stopkę na bieżąco 🥹❤️
Dudu13, snieżka lubią tę wiadomość
✨ Starania od 09/24, AMH 2,58
✓ koncentracja 126 mln, A+B = 32 %, morfologia 4 %
❗️przewlekle zapalenie endometrium, dysbioza jelitowa, mniej niż 30% lactobacillusa
❗️adenomioza, endometrioza
❗️2 x histeroskopia, polip, zrosty i zmiany adeno OUT; HSG
❗️KIR AA i brak kirów implantacyjnych
💊 aktualnie probiotykoterapia i powrót do starań naturalnych 06/26
⏸️ 27.07 - beta 13,8; 29.07 - beta 26,3
Rośnij maluszku🤞🏻🍼 (Accofil 💉) -