Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
Imazolka - a jakie masz dalsze plany ? Bo jeśli zdecydujesz się na AH to co ze staraniami ? Wy myśleliście o ivf ? Wybacz jesli już pytałam✨️29.08.25 II wizyta ivf - jest torbiel
✨️14cs
SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ⬜️
4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
9. Pozytywna beta HCG ⬜️
ona 🙍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
on 🙎♂️ : IO, obniżone parametry nasienia -
Ja już po konsultacji - ogólnie z tych wszystkich wyników, które dostarczyłam to nie ma jednoznacznej przyczyny, tak naprawdę wyniki mam bardzo ładne i drobne odchyły nadają kierunek gdzie będziemy grzebać dalej.
Zwróciła uwagę na moje płytki krwi w górnej granicy i dużą objętość krwinek -> mam zrobić pakiet na trombofilie (i chyba dorzucę sobie zespołów antyfosfolipidowy)
Próby wątrobowe ogólnie w normie, ale lekko podwyższone gppt, więc mówiła że to może być woreczek żółciowy - więc zasugerowała badanie w kierunku lamblii (bo te pasożyty lubią się w tej okolicy osiedlać) ale też mówiła, że generalnie mam tak dobre wyniki i organizm jest odżywiony, że sprawdziłaby to ale tylko, żeby wykluczyć.
No i poleciła też poszukanie lekarza od endometriozy, żeby zrobić specjalistyczne usg. Mam dominację estrogenowa, endometrium 7 dpo 15mm, więc też warto wykluczyć.
Mąż ma podstawowe badanie nasienia, więc zasugerowała żeby dorzucić fragmentację.
Oprócz tego przeanalizowała dietę, suplementację i wprowadziła mi trochę modyfikacji. Ale no widać było po niej, że raczej myśli że coś gdzieś głębiej leży, że te wyniki są po prostu za dobre, żeby utrudnić zajście w ciążę.
Także trochę mam ciężką głowę, bo znów dużo badań przede mną.
Siasi, co do inseminacji, to właśnie czuję, że chce pogrzebać, nie ukrywam, że bardzo chciałam zajść w ciążę naturalnie.. no i chciałabym po prostu znać przyczynę niepowodzeń nawet w kontekście kiedyś planowania drugiego dziecka, jeśli się pojawi 1…Siasi lubi tę wiadomość
1993 👱🏻♀️🧔🏻🐶
Starania od 04.2024
💊euthyrox 25, b complex, magnez, omega+ wit DEK, inozytol, shatavari, maca, selen, cynk, laktoferyna, maślan sodu, probiotyki, witamina C, koenzym Q10, jod
prolaktyna 19
TSH 1,65✅
ferrytyna -38 (maj) ->25(lipiec)‼️ -> 30 ( sierpień)
Witamina b12- 512 pg/ml✅
Kwas foliowy - 19 ng/ml✅
Witamina D -26 ng/ml (luty) -> 43 ng/ml (maj) -> 47 ng/ml (lipiec) -> 54,5 ( sierpień)✅
Glukoza 77✅
Insulina 10,6 ⚠️
Homa-ir 2,02⚠️
Homocysteina 8,6 ⚠️
Lipidogram ✅
Próby wątrobowe ✅
7dpo (grudzień):
Estradiol 285 pg/ml⚠️
Progesteron 16,50 ng/ml
7dpo (sierpień)
Estradiol 248 pg/ml
Progesteron 12,40 ng/ml
4 dc (styczeń)
LH:FSH 0,91
Estradiol 55
AMH 3,080 ng/ml
Drożność ✅
2.09 konsultacja u dietetyka 🔜
Badanie nasienia ✅ morfologia 4%
Cykle regularne 27-29 dni -
cukrzyk1991 wrote:AMH najlepiej robić 2-3dc, chociaż różne są szkoły. Ja przy moim skrajnie niskim AMH to patrzę żeby to był 2-3dc, ale jesli ktoś ma w porządku rezerwę to pewnie nie zrobi to większej różnicy.
Jeśli Twoja rezerwa będzie w porządku to wg mnie spokojnie możecie sobie dać jeszcze rok na starania naturalneWielu parom się udaje do dwóch lat właśnie
Ja robiłam w losowym dniu, ginekolog powiedział, że nie ma żadnej różnicy.
Ssilvia masz sprawdzoną ilość antralnych?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września, 13:24
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej
7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
8 cykl: lametta ❌
9 cykl: histeroskopia
Czekamy w kolejce do programu IVF 🤞 -
Claudii wrote:Ja robiłam w losowym dniu, ginekolog powiedział, że nie ma żadnej różnicy.
Ssilvia masz sprawdzoną ilość antralnych?
Nie mam właśnie. Też dobrze by było sprawdzić. Może zaplanuje w kolejnym cyklu✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK🦸♂️✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – tarczyca leń, ale ogarniamy!
💛 12 miesięcy starań i nigdy dwóch kresek – misja: 🍼👶
💊
• 🦋 T4: 50 / 75 mcg (na zmianę)
• 📉 Dostinex – w 1 miesiąc prolaktyna z 23 → 11 ng/mL
• ☀️ Wit. D, 💪 B12 (zastrzyki – z 250 → wyżej)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na lepszą owulację
• 💊 Acard 100 mg w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Sprawdzone:
Profil antyfosfolipidowy – OK
Helicobacter & pasożyty – brak
MUCHA & cytologia – w normie 🧫💖
🔄 Owulacja: endometrium 9–10 mm, śluz płodny 🧻, pęcherzyki pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony ✅
🟡 Faza lutealna: 12 dni, progesteron 13 ng/mL 🌕
📅 3. dzień cyklu:
Estradiol 40 pg/mL 💧
FSH 6 mIU/mL 🌱
LH 6 mIU/mL 🔁 -
Ssilvia wrote:Nie mam właśnie. Też dobrze by było sprawdzić. Może zaplanuje w kolejnym cyklu
Wiem, że czasem to się nie pokrywa, ale mój ginekolog mówił, że niektórzy w ogóle nie zalecają AMH tylko bazują na samej ilości antralnych.Ssilvia, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
M 🩵 31l.
Claudii wrote:Wiem, że czasem to się nie pokrywa, ale mój ginekolog mówił, że niektórzy w ogóle nie zalecają AMH tylko bazują na samej ilości antralnych.👩34 👨39
13 cs o pierwszego maluszka
Niedoczynność tarczycy ➡️ letrox 50
USG ✅ Cytologia ✅ Morfologia ✅
TSH 1,2
AMH 1.3
Żelazo - 150
Ferrytyna - 36
D3 - 72
MTHFR C677T homo
Badanie nasienia ✅
Drożność - wrzesień
Suple 💊
D3 4000 , jod , omega3 , B complex, koenzym Q10, probiotyki -
Mardotka wrote:Moja gin z kliniki niepłodności, na pierwszej wizycie w fazie lutealnej , stwierdziła że 'trochę mało tych pęcherzyków' i wtedy zleciła AMH między 2-5 dniem cyklu no i potwierdziło się że szału nie ma jak na 34 latke.. Sylwia a żaden gin Ci nie mówił nic na temat tych pęcherzyków podczas USG ?
Mi się nie pokrywa - mam 12 antralnych czyli całkiem nieźle jak na AMH 0.71cukrzyk1991 lubi tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
M 🩵 31l.
Claudii wrote:Mi się nie pokrywa - mam 12 antralnych czyli całkiem nieźle jak na AMH 0.71👩34 👨39
13 cs o pierwszego maluszka
Niedoczynność tarczycy ➡️ letrox 50
USG ✅ Cytologia ✅ Morfologia ✅
TSH 1,2
AMH 1.3
Żelazo - 150
Ferrytyna - 36
D3 - 72
MTHFR C677T homo
Badanie nasienia ✅
Drożność - wrzesień
Suple 💊
D3 4000 , jod , omega3 , B complex, koenzym Q10, probiotyki -
Mardotka wrote:Ooo ciekawe dlaczego tak jest 🤔 jak widać każdy organizm jest inny , myślałam że te perzechyki produkują AMH i przy 12 powinien być ładny wynik.. a może jest coś co Tobie ten wynik zaniża po prostu , jakiś stan zapalny np ?
Raczej nie, a przynajmniej nic z badań na to nie wskazuje. Czekam teraz jeszcze na wyniki biopsji endometrium. Zakładam, że moje AMH spadło przez jodowanie, które miałam po raku tarczycy i stąd taki wynik. Sam ginekolog twierdzi, że nie jest to standardowe zjawisko, no ale jest jak jest - liczby nie kłamią 🙃K 🩷 30l.
AMH 0.71
M 🩵 31l.
cukrzyk1991 wrote:Imazolka - a jakie masz dalsze plany ? Bo jeśli zdecydujesz się na AH to co ze staraniami ? Wy myśleliście o ivf ? Wybacz jesli już pytałam
Nie mam pojęcia… może zawiesimy na pół roku, rok. Bardzo bym nie chciała, ale zaczyna mnie to wszystko męczyć. Nie dość, że te okresy mam ultra bolesne, 2-3 dni wyjęte z życia, to jeszcze mam te plamienia, które razem z okresem potrafią trwać i 15 dni. No w łeb można sobie strzelić.
Nie myślałam jeszcze o IVF, jakoś tak zawsze mi się wydawało, że uda nam się naturalnie. Trochę skutki uboczne mnie przerażają (przynajmniej to co wyczytałam na Internecie) 😢
A u Ciebie w ogóle zdiagnozowali dlaczego się nie udaje? Coś się zmieniło od poprzedniej ciąży?
🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
Z pomocą medyczną od 01/25
💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
AMH: 5,5 - PCOS ❌
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Endometrioza ❌
Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌ -
Treaclynat wrote:
Siasi, co do inseminacji, to właśnie czuję, że chce pogrzebać, nie ukrywam, że bardzo chciałam zajść w ciążę naturalnie.. no i chciałabym po prostu znać przyczynę niepowodzeń nawet w kontekście kiedyś planowania drugiego dziecka, jeśli się pojawi 1…
No ja właśnie też mam takie podejście, chociaż trwa to już właśnie dwa lata.. jak ostatnio byłam na tym lipiodolu w klinice niepłodności i widziałam te wszystkie młode pary czekające w kolejce to masakra. Mega dołująceSarka94 lubi tę wiadomość
🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Endometrioza ❌
Imazolka wrote:No ja właśnie też mam takie podejście, chociaż trwa to już właśnie dwa lata.. jak ostatnio byłam na tym lipiodolu w klinice niepłodności i widziałam te wszystkie młode pary czekające w kolejce to masakra. Mega dołujące
Zgadzam się! Człowiek sobie uświadamia dla jak wielu ludzi to też problem dopiero jak trafi do kliniki. A średnia wieku wcale nie taka wysoka jak sobie wyobrażałam.Starania o pierwszą🤰od 9/2022
♥ 2018 ♥
🏡 2020
💍 21.08.2021
💒 17.09.2022
🐶 5.10.2023 -
Sarka94 wrote:Zgadzam się! Człowiek sobie uświadamia dla jak wielu ludzi to też problem dopiero jak trafi do kliniki. A średnia wieku wcale nie taka wysoka jak sobie wyobrażałam.🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Endometrioza ❌
Sarka94 wrote:Zgadzam się! Człowiek sobie uświadamia dla jak wielu ludzi to też problem dopiero jak trafi do kliniki. A średnia wieku wcale nie taka wysoka jak sobie wyobrażałam.
Dokładnie tak 😞 a z drugiej strony pijąca patologia, która suplementuje raczej fajki i śmieciowe żarcie się mnoży.... 😞
A ja przejmuję się wynikiem ferrytyny 55 😅😅 dzięki dziewczyny za uświadomienie ♥️ Treaclynat - ja uwielbiam watróbke 😁 ale teraz jem tylko jak jestm u mamy i akurat smaży, bo mój mąż nie tknie, to mi szkoda tylko sobie robić 🙈
Co do kawy i herbaty, czytałam gdzieś na insta że jak ktoś lubi ciepły napój do posiłku to herbata rooibos jest świetnym zamiennikiem , bo nie zmniejsza wchłaniania żelaza 😉
·👩🏼❤️👨🏽 '95
· badania nasienia ✅
· oba jajowody drożne ✅
· PCOS - cykle nieowulwcyjne,
· wit.B12 - 164ng/ml 👎 (6.2025r.)
· 5x stymulacja Lametta + P-b + Gonapeptyl ❌
· 1x naturalna owulacja ❌
.........................
· 6-7.2025r. - przetrwałe krwawienie (40 dni)
· 7-8.2025r. - reset cyklu - AH
🔜. 9.2025r. nowy ginekolog.... 🙏 -
Sarka94 wrote:Zgadzam się! Człowiek sobie uświadamia dla jak wielu ludzi to też problem dopiero jak trafi do kliniki. A średnia wieku wcale nie taka wysoka jak sobie wyobrażałam.👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25
✅️ MUCHa | drożność | tarczyca | AMH 6.16
✅️nasienie | DFI, HBA, MAR | ogólne badania
❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
❌️MTHFR homo | PAI-1 homo
7 cykl stymulowany -
Dziewczyny, melduję,że Beta 1,89 mIU/ml.
Więc tak jak czułam…
Jestem 10 dni po inseminacji i 12 po zastrzyku, może to jakieś resztki po ovitrelle, stąd więcej niż 0,2Starania od 03.2024
Klinika od 05.2025
Ja 30l.- hiperprolaktynemia i nadczynność tarczycy,LUF, jajowody drożne
Mąż 25l.-badania nasienia ok, poza morfologią 1%
I IUI - 23.08.2025
Beta hcg 1,89 - 02.09.2025 -
@Jagodzianka przykro mi 😞 🫂
Jak to w ogóle jest z inseminacją, w sensie - wykonuje się ją w dzień owulacji, przed? Jak to dokładnie wygląda?
Widzę w stopce hiperprolaktynemię - przyjmujesz dostinex? Ja go kieeedyś przyjmowałam, jeszcze zanim miałam diagnozę pcos, podejrzewano gruczolaka przysadki mózgowej i zapisano mi właśnie dostinex. Pamiętam że stresowało mnie przyjmowanie go, bo brałam pół tabletki na tydzień , a lekarz który mi go zalecił powiedział żeby pilnować tej dawki bo "wypala przysadkę" 😵💫😵💫😵💫 a miałam wtedy około 20 lat i bladego pojęcia nie miałam o hormonach i nie posiadałam żadnej wiedzy odnośnie tego wszystkiego.·👩🏼❤️👨🏽 '95
· badania nasienia ✅
· oba jajowody drożne ✅
🔜. 9.2025r. nowy ginekolog.... 🙏 -
IwonaQ wrote:@Jagodzianka przykro mi 😞 🫂
Jak to w ogóle jest z inseminacją, w sensie - wykonuje się ją w dzień owulacji, przed? Jak to dokładnie wygląda?
Widzę w stopce hiperprolaktynemię - przyjmujesz dostinex? Ja go kieeedyś przyjmowałam, jeszcze zanim miałam diagnozę pcos, podejrzewano gruczolaka przysadki mózgowej i zapisano mi właśnie dostinex. Pamiętam że stresowało mnie przyjmowanie go, bo brałam pół tabletki na tydzień , a lekarz który mi go zalecił powiedział żeby pilnować tej dawki bo "wypala przysadkę" 😵💫😵💫😵💫 a miałam wtedy około 20 lat i bladego pojęcia nie miałam o hormonach i nie posiadałam żadnej wiedzy odnośnie tego wszystkiego.
ja bralam doxtines 1/4 tabletki
przez 4 tygodnie - czyli praktycznie wzięłam tylko jedna tabletkę na miesiąc i zbiło pięknie prolaktyna do 8. i juz minęło 4 miesiące od tego i dalej jest na takim poziomie. 0 skutków ubocznych przy takiej niskiej dawce a pomogło. z tego co czytałam nie warto zaczynać od dużej dawki, bo często mała działa na prawdę dobrze
IwonaQ lubi tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK🦸♂️✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – tarczyca leń, ale ogarniamy!
💛 12 miesięcy starań i nigdy dwóch kresek – misja: 🍼👶
💊
• 🦋 T4: 50 / 75 mcg (na zmianę)
• 📉 Dostinex – w 1 miesiąc prolaktyna z 23 → 11 ng/mL
• ☀️ Wit. D, 💪 B12 (zastrzyki – z 250 → wyżej)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na lepszą owulację
• 💊 Acard 100 mg w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Sprawdzone:
Profil antyfosfolipidowy – OK
Helicobacter & pasożyty – brak
MUCHA & cytologia – w normie 🧫💖
🔄 Owulacja: endometrium 9–10 mm, śluz płodny 🧻, pęcherzyki pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony ✅
🟡 Faza lutealna: 12 dni, progesteron 13 ng/mL 🌕
📅 3. dzień cyklu:
Estradiol 40 pg/mL 💧
FSH 6 mIU/mL 🌱
LH 6 mIU/mL 🔁 -
Ssilva to super że dobrze się czujesz a pomogło 🩷🤍 wiesz z czego u ciebie wynikała taka wysoka PRL? mi wyszła wczoraj 574 (w przeliczeniu na ng/ml to 27) i podejrzewam że doktor mi go zleci. Od razu przypomniał mi się ten lekarz sprzed 10 lat 😅😂·👩🏼❤️👨🏽 '95
· badania nasienia ✅
· oba jajowody drożne ✅
🔜. 9.2025r. nowy ginekolog.... 🙏