W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
A wracając do tematu odwiedzin mam/teściowych...
Ja bym chyba nie chciała...
Moja mama jest osobą niepełnosprawną, więc nawet do mnie na to 2p się nie dostanie. A teściowa? Pewnie sama zaproponuje, ale chyba wolę nie 🤪 jest super kobitką, naprawdę, ale chyba wolałabym się sama ogarnąć 🙂
Ale oczywiście domowymi obiadkami nie pogardzę 😜 choć mój mąż jak musi to ugotuje (ale bardzo tego nie lubi). Więc niech jeździ do mamy i teściówki po zaopatrzenie 🤪 do mamy mam 5km, a do teściów jakieś 10, więc luzik 🤪 -
Ja nie słyszałam, żeby rosły wynagrodzenia z miesiąca na miesiąc, ale jakoś się nie zgłębiałam w aż takie szczegóły. Na 100% nie będzie Ci się podwyższać przez "staż" podwyżki, bo podstawa jest liczona z 12 miesięcy od kiedy powstała niezdolność do pracy, a nie od dnia wypłaty świadczenia czy jakkolwiek inaczej. Już do końca zwolnienia jest liczona z tego samego okresu. Dla Ciebie lepiej by było wziąć od 01.10, niż od jutra, zawsze to miesiąc wiecej z podwyżką. Na pewno w lutym będzie mniej i na to trzeba się nastawić, bo jest jak Nutka pisze, wynagrodzenie jest za każdy dzień liczone. Zmiany w wysokości wiążą się z tym, że miesiące mają różne długości. Jeśli dobrze pamiętam, to podstawa jest dzielona na 31 i mnożona przez ilość dni kalendarzowych w miesiącu, raz to jest 30, raz 31 dni, no a w lutym 28 🤷🏼♀️
Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Zuzka tez czekam tej połowy 🤩
Jeju a jak to jest z miesiącami? Bo np Preglife ma dwa rodzaje i mi teraz pokazuje, że jestem w 5 miesiącu ciąży albo w 4 miesiącu kalendarzowym i że tych ciąży wyjdzie 10 jak tak liczyć 😱🤯 nie ogarniam wgl xd
Kasiola z zusem to jakiś cyrk, ja dostaje jakies różne przelewy po kawałku za różne okresy i nie mam pojęcia co to i za co i jak oni to liczą.
Dostałam pare stow od 22/08 do 31/08. Potem od 1/09 do 14/09 (wtedy miałam wizytę wiec zwolnienie do wtedy było) a wczoraj za cały ten okres od początku jeszcze raz pare stow … nie wiem zupełnie na co się nastawiać i czego spodziewać 😳 w każdym razie nie dużo 😅
Kasiooola lubi tę wiadomość
29 lat
30.12.21 - histeroskopowe usunięcie przegrody macicy
➖Trombofilia-niedobór białka S 38%
➖MTHFR hetero, PAI-1 hetero
➖Kir tylko 2DS2
➖ krótka faza lutealna
🎁Cykl z aromkiem+Ovitrelle; accofil+clexane+acard+luteina
17/06 hcg 14,26 🍀
30/06 (5+1) pęcherzyk ciążowy 5,2 mm 🍀
06/07 (6+0) 3mm z bijącym serduszkiem 💗
14/07 (7+1) 1,1 cm Fasolki 💓
27/07 (9+0) 2,3 cm Misia🧸,odklejenie trofoblastu
02/08 (9+6) 3,08 cm Dzidzi 😍
17/08 (12+0) 6,1 cm Malucha 💙
14/09 (16+0) będzie Marcelek 🎈
12/10 (20+0) Mały waży 337g 🥰
17-21/10 szpital- skurcze i skrócenie szyjki
02/11 (23+0) 535g Maluszka 🤗
15/11 (24+6) 700g ☺️
07/12 (28+0) 1150g Szczęścia 💜
21/12 (30+0) 1465g Szkraba ❤️
02/01 (31+5) 1865g Chłopczyka 💚
15-20/01 szpital-hipoglikemia
21/01 (34+3) 2400g 💪🏻
04/02 (36+3) 2936g 🤩
05-10/02 szpital
23/02/2023 na świat przyszedł nasz Marcelek 💙🎈🧸
planowana CC w 39+1 -
Nutka85 wrote:A wracając do tematu odwiedzin mam/teściowych...
Ja bym chyba nie chciała...
Moja mama jest osobą niepełnosprawną, więc nawet do mnie na to 2p się nie dostanie. A teściowa? Pewnie sama zaproponuje, ale chyba wolę nie 🤪 jest super kobitką, naprawdę, ale chyba wolałabym się sama ogarnąć 🙂
Ale oczywiście domowymi obiadkami nie pogardzę 😜 choć mój mąż jak musi to ugotuje (ale bardzo tego nie lubi). Więc niech jeździ do mamy i teściówki po zaopatrzenie 🤪 do mamy mam 5km, a do teściów jakieś 10, więc luzik 🤪a ja myślę, że głównie właśnie mamy będą gotować, sprzątać i wychodzić z psem. Żadna z nich nie narzuca siebie ani swojego zdania. Choć myślę, że będę chciała z nimi tego małego potworka zostawić, chociaż pod prysznic pójść, cokolwiek. No i mają też dużo większe doświadczenie z dziećmi, ja nie mam żadnego, więc myślę, że chętnie skorzystam. A jak coś, to moja mama wsiądzie w samochód i pojedzie, jak będziemy chcieli już zostać sami, za to z teściową gorzej, bo będzie lecieć samolotem i już powoli jej kupujemy bilety 😅 zastanawiam się tylko, na jak długo wziąć 😅
Nutka85 lubi tę wiadomość
-
Monka, właśnie tego mi brakowało, w swoich danych czy idzie to samo cały czas, dzięki.
Tak miałam wstępnie ustalone na 1.10,ale mam jszzcze zaległy urlop z 2021 muszę go wypisać w całości i zaraz się okaże że będę mogła przejść na L4 od 17.10 🤪 czy już niedociagnac urlopu do końca października, a i tak nie mam w planach tutaj wracać jak znajdę coś wkoncu... 🥴 Więc chyba opcja urlopu jeszcze nie jest zła, czekam co kadry na to 😁
U nas padało wczoraj cały dzień więc dobrze mi się leżało w łóżeczku 🍁 ale gdzie ta piękna jesień to nie wiem, chociaż dzisiaj przebija się słoneczko 😱26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Nutka85 wrote:Isle mam, prenalen na gardło też, bo szwagierce zostało, to mi spakowała razem z ciuszkami 😜
No i w ogóle lubie wode z miodem i cytryną, więc mam nadzieję, że to wszystko pomoże, dzięki 😘
U mnie to w ogóle jeszcze inaczej ze zwolnieniem, bo jest mniej potrąceń, ale za to chyba nie liczą mi w ogole dodatku za pracę w szkodliwych warunkach (no bo nie mam kontaktu z tymi szkodliwymi). Kto ich tam wie....
A swoją drogą to te szkodliwe to też paranoja. Wdycham te świństwa po 8h dziennie, a dodatku mam jakieś 90zl😜 nawet na pół wizyty u specjalisty nie starczy 😂
Mi Isla niestety nic nie pomogła przy ostrym bólu gardła, pani doktor powiedziała, że to co najwyżej trochę nawilża, ale za to już prenalen gardło zadziałało 👌
Kciuki za dzisiejsze wizyty. 🤞🤞🤞Nutka85 lubi tę wiadomość
-
Kasiooola wrote:Monka, właśnie tego mi brakowało, w swoich danych czy idzie to samo cały czas, dzięki.
Tak miałam wstępnie ustalone na 1.10,ale mam jszzcze zaległy urlop z 2021 muszę go wypisać w całości i zaraz się okaże że będę mogła przejść na L4 od 17.10 🤪 czy już niedociagnac urlopu do końca października, a i tak nie mam w planach tutaj wracać jak znajdę coś wkoncu... 🥴 Więc chyba opcja urlopu jeszcze nie jest zła, czekam co kadry na to 😁
U nas padało wczoraj cały dzień więc dobrze mi się leżało w łóżeczku 🍁 ale gdzie ta piękna jesień to nie wiem, chociaż dzisiaj przebija się słoneczko 😱Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Kofii wrote:Ja po wizycie, bobas tradycyjnie ponad tydzień starszy 🙊 364 g już mamy 💪 iiii prawdopodobnie chłopak! Choć znowu był problem ze sprawdzeniem. Najpierw lekarka powiedziała, że dziewczynka, ale potem jeszcze 2 razy sprawdzała i zmieniła zdanie 😅
Super wieści! 💗💗💗
Nutka, nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale wiem, że dużo kobiet przechodziło covid w ciąży, sami mamy w rodzinie taką sytuację, że mama przechodziła covida juz bliżej końca ciąży i to w tym najgorszym, bezszczepionkowym okresie. Wszystko dobrze i u niej, i u bobo, które już ma 1.5 roczku 💗 wiadomo, że żadna infekcja nie jest mile widziana, ale nie martw się na zapas 💗Nutka85 lubi tę wiadomość
24.03.2023: Zosia, 1950g, 48 cm 👶🥰🌷
28.04.2025: Tadzio, 2900g, 49 cm 👶🏻😍🐣 -
Kremówka wrote:Zuzka tez czekam tej połowy 🤩
Jeju a jak to jest z miesiącami? Bo np Preglife ma dwa rodzaje i mi teraz pokazuje, że jestem w 5 miesiącu ciąży albo w 4 miesiącu kalendarzowym i że tych ciąży wyjdzie 10 jak tak liczyć 😱🤯 nie ogarniam wgl xd
Kasiola z zusem to jakiś cyrk, ja dostaje jakies różne przelewy po kawałku za różne okresy i nie mam pojęcia co to i za co i jak oni to liczą.
Dostałam pare stow od 22/08 do 31/08. Potem od 1/09 do 14/09 (wtedy miałam wizytę wiec zwolnienie do wtedy było) a wczoraj za cały ten okres od początku jeszcze raz pare stow … nie wiem zupełnie na co się nastawiać i czego spodziewać 😳 w każdym razie nie dużo 😅
Ja liczę miesiące księżycowe, zgodnie z tym ciąża rzeczywiście trwa 10 miesięcy (i taka jest też teoria ginekologiczna)
Monk@ lubi tę wiadomość
-
Nutka nie stresuj się. Stres bardziej zaszkodzi niż covid.
Mi na ból gardła ostatnio pomogła płukanie woda z solą, obrzydliwe ale pomogło. No i herbatka z miodem i cytrynka.
Ja miałam odpoczywać a mały złapał ospę.. 😢 wiec za bardzo nie odpocznę. -
Na ból gardła można tez pryskać tantum verde, jak teraz byłam chora w sierpniu, być może tez COVID, ale rodzinna lekarka mnie nie wysłała na test ani męża, to właśnie to mi bardzo pomogło. Prenalen gardło to jest suplement jak coś. Ja jak mam coś używać na bóle rożnego rodzaju to już wole leki
U mnie tez dziś pada i kiepska pogoda. Młoda układa obok mnie właśnie lego, a ja sie położyłam pod koc wykorzystując okazje. I zamówiłam wczoraj rożek i podusie do przytulania dla maluszka ❤️ -
Kasiooola wrote:Zuzka, ✊✊ za podgladanko❤️
Moje też już jutro 🤩 chociaż ostatnio widujemy się co tydzień 🙊 jak teraz będzie miesięczna przerwa to się będzie ciągła.
Dziewczyny, pytanie do tych co są już na ciążowym L4, czy przez cały czas dostajecie ta sama stawkę? Czy jeśli np 5 miesięcy temu dostałyście jakaś podwyżkę czy za kilka miesięcy ona się też zacznie bardziej liczyć jak teraz? Czy cały czas leci ta sama średnia? Bo się nieco pogubiłam teraz a za chwilę czekają mnie pierwsze chwilę na l4😂Kasiooola lubi tę wiadomość
👫 31lat
09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰 -
mamaleonka wrote:Nutka nie stresuj się. Stres bardziej zaszkodzi niż covid.
Mi na ból gardła ostatnio pomogła płukanie woda z solą, obrzydliwe ale pomogło. No i herbatka z miodem i cytrynka.
Ja miałam odpoczywać a mały złapał ospę.. 😢 wiec za bardzo nie odpocznę.
Teraz podobno wszędzie ospa i bostonka... Więc do Was też już pewnie doszła...
Mam nadzieję, że jakoś łagodnie to przejdzie. I że Ty przy okazji się nie zamęczysz opieką nad synkiem 😔
A jak Twoje zdrówko? -
Nutka dużo zdrówka ❤️
Ja też czekam na jutrzejszą wizytę, mam na 12.40, a pozostałe dziewczyny, o której wizytujecie? 😊
Za dzisiejsze wizyty mocne 🤞🤞 niech Wasze maluchy ładnie pozują do zdjęć dla cioteczek 😊
Dobrego dnia! U nas tak ponuro, że z łóżka wyjść się nie chciało 🙈Nutka85, wellwellwell lubią tę wiadomość
👫 31lat
09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰 -
Poziomka9204 wrote:Nutka dużo zdrówka ❤️
Ja też czekam na jutrzejszą wizytę, mam na 12.40, a pozostałe dziewczyny, o której wizytujecie? 😊
Za dzisiejsze wizyty mocne 🤞🤞 niech Wasze maluchy ładnie pozują do zdjęć dla cioteczek 😊
Dobrego dnia! U nas tak ponuro, że z łóżka wyjść się nie chciało 🙈
16:20...dopiero🙈 rano było lepiej niż popołudniowe poślizgi 🤪
Mała się od rana wierci ciągle, zastanawiam się czy już mogę czuć jej czkawke, mój synek to miał ciągle ale to było później 😂
Poziomka9204 lubi tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Potwierdzam, ze u mnie tez dookoła wszędzie bostonka i ospa. Moja mama i brat złapali bostonke i teraz maja 30 dni kwarantanny na przyjazdy do nas, bo tyle się zaraza 😅 a na ospę wczoraj miałam młoda zaszczepić wreszcie, ale przełożyli nam na za tydzień, bo pediatra chora i nie miał kto zrobić kwalifikacji
Kasiola te czkawki w brzuchu są mega słodkie. Moja córka tez pod koniec często miała 😅💕Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Trzymam kciuki za wizyty! ✊️
Ja się wczoraj starałam przyzwyczaić do myśli, że będę miała synka 🙊 mąż mi się przyznał, że też bardziej myślał o córeczce 😆 czekamy jeszcze na potwierdzenie na połówkowych 😄
Piszecie o covidzie i o nie chodzeniu na duże imprezy - ja też się boję, ale za 3 tygodnie idę na ślub i wesele przyjaciółki i będzie około 100 osób. Mam nadzieję, że się niczym nie zarażę i że moje 3 dawki działają 😆 na 4 póki co nie idę. Na covid nie chorowałam, a szczepionki przeszłam dobrze, jedynie z bólem ręki.
Kremówka, Zuzka - ja liczę kalendarzowe miesiące ciąży, żeby wiedzieć co mówić ludziom, jak się pytają który miesiąc 😄 bo dla wszystkich ciąża trwa 9 miesięcy. Niedawno koleżance mówiłam o ciąży i zapytała mnie który miesiąc i powiedziałam, że 5. A potem musiałam pisać sprostowanie, że kalendarzowy 4. Bałam się że ona sobie to policzy i wyjdzie jej, że skoro 5 miesiąc, to piłam w ciąży na jej panieńskim i że niezła patusiara ze mnie 😂 A ja wtedy jeszcze w ciąży nie byłam 😄 -
Poziomka9204 wrote:Nutka dużo zdrówka ❤️
Dobrego dnia! U nas tak ponuro, że z łóżka wyjść się nie chciało 🙈
U mnie jutro prenatalne na 13.30.
Kremówka, Poziomka9204, Kasiooola, verliebtindich lubią tę wiadomość
-
Mała zrobiła mi prezent, w końcu się ustawiła tak, że wysłuchałam jej akcję serca stetoskopem 😍. Czasami sobie wieczorami próbowałam znaleźć serduszko, ale najwiecej ile udało mi się znaleźć, to krążenie naczyń pępowinowych, a dzisiaj piękna akcja 😍
Kofii, Monk@, mamaleonka, Kremówka, cukierniczka, Poziomka9204 lubią tę wiadomość