W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
My już po lekcjach z chustonoszenia i póki co bardzo mi się podoba 😁
Co prawda na razie wiązałam tylko przy doradcy, ale wydaje mi się, że dam radę... Zobaczymy 😁
Będę teraz ćwiczyć codziennie, żeby za 1,5 tygodnia być w stanie wyprowadzic psa, jak mąż wróci do pracy.
Kasiooola, Monk@, MałaMi91, Anati, Idawoll, Kofii, mamaleonka, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, trochę mnie nie było tutaj, ale potrzebowałam chwilę odpocząć i nie czułam się na siłach wracać 🫣 ale tęskniłam, podglądałam na IG i chyba jestem już gotowa postaram się w wolnym czasie nadrobić Wasze posty, póki co przejrzałam ostatnią stronę 😁
Well, ogromne gratulacje! ❤️ Pewnie jeszcze się dokopię do Twojej relacji z porodu, już się nie mogę doczekać 🥰verliebtindich, Zuz.ka, wellwellwell, Anati, mamaleonka, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Monka, jak miło Cię tu widzieć, często się zastanawiałam, co u Was
Otworzyłam dzisiaj sezon na „a jej bez czapeczki to nie jest zimno?” rzucone przez przypadkową osobę na ulicy 🤡 (a dziecko przeszczęśliwe machało sobie wszystkimi kończynami w wózku)Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2023, 15:57
Anati, mamaleonka, Monk@, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Piona ! My tez bez czapeczki
Mieliśmy dłuższy spacer. Mały coś mi wymiotuje od 2 dni i od razu szczupłej wyglada. Nie wiem co się dzieje. Z nikim się nie widzieliśmy, zeby coś złapał i się martwie. Nie ma innych objawow. We wtorek niby szczepienia, chyba ze mu nie minie. Tak czy siak miałam dzisiaj okazje u lekarza go zważyć i mamy te 7 kg!
Ostatnio przesypia mi po 7 h. Dzisiaj pierwsza noc bez pobudek … spał od 22:30 do 5:30. Obudziłam się dobrze wyspana.Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
wellwellwell wrote:My już po lekcjach z chustonoszenia i póki co bardzo mi się podoba 😁
Co prawda na razie wiązałam tylko przy doradcy, ale wydaje mi się, że dam radę... Zobaczymy 😁
Będę teraz ćwiczyć codziennie, żeby za 1,5 tygodnia być w stanie wyprowadzic psa, jak mąż wróci do pracy.
Anati oby to nie było nic poważnego❤️ 7h, wow! A nie boisz się o laktację przy takich przerwach? O jakieś zastoje czy zmniejszenie ilości pokarmu? Tak pytam, bo mnie zastanawia ten temat, u hafiji czytałam żeby nie robić przerw dłuższych niż 5h 😖 a też bym chciała czasem pospać jeśli młody śpi.
My dziś na spacerze na początku w czapeczce, bo wiało, ale potem weszliśmy w las i czapeczka była zdjęta 😅😁Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Kofii wrote:Super, że Ci się podoba💪 mi póki co średnio, bo bardzo mnie to wiązanie stresuje, szczególnie że ta główka dziecka tak lata😅 próbowałam tylko z asekuracją męża, będę jeszcze ćwiczyć no i zobaczymy 😊
Anati oby to nie było nic poważnego❤️ 7h, wow! A nie boisz się o laktację przy takich przerwach? O jakieś zastoje czy zmniejszenie ilości pokarmu? Tak pytam, bo mnie zastanawia ten temat, u hafiji czytałam żeby nie robić przerw dłuższych niż 5h 😖 a też bym chciała czasem pospać jeśli młody śpi.
My dziś na spacerze na początku w czapeczce, bo wiało, ale potem weszliśmy w las i czapeczka była zdjęta 😅😁
Koffi nie boje się, bo te 7 h zdarzyło się narazie 2 razy ale takie 5,5-6 h już częściej. Nie miałam piersi jak kamienie, bo to już moje drugie bobo i są one mocno rozciągnięte z poprzedniego długiego karmienia i sporo zmieści się w nich mleka (mogę tylko płakać w duszy nad ilością rozstępów na nich). Do stanu z nawału jeszcze daleko i nie czułam aż takiego dyskomfortu, o którym czasami pisze kAsioola. Zastój po pierwszej ciąży miałam tylko raz jak zachciało mi się założyć stanik z fiszbinami na pare godzin🙈 sama sobie winna…
Nie wybudzam go, bo jak widać wazy tak dużo, ze to co zjada mu wystarcza, tylko zaczęły mnie mocno stresować te wymioty i dzisiaj napewno będę bardziej czujna.
Nie boje sie o laktację, bo hafija pewnie opisuje sytuacje idealną, która powinna pomoc każdej karmiącej mamie. Aż tak 1:1 nie podchodzę do tego, bo poprzednim razem tez w okolicy 3 miesiąca córka robiła dłuższe przerwy z jedzeniem a udało mi się ja wykarmić 14 miesięcy, raczej nie wyglądało żebym miała mało mleka bo dopóki nie zaczęliśmy rozszerzania to szła swoim centylem. Dużo mniej się tym razem stresuje i robię na czuja mały jest bezsmoczkowy, nigdy nie używałam nakładek, nigdy nie miał butelki w buzi , wiec zakładam, ze ta stymulacja, którą funduje moim piersiom powinna wystarczyć. Wieczorami ma tak ze ciumka co godzinę żeby się dobić pod korek i wtedy tak ładnie podsypia. Pozostaje mi mieć nadzieje, ze nam to
Nie zaszkodzi. Tym bardziej, ze za chwile regres snu w 4 mies i się nie pospi 🙈😂Kasiooola, Kofii, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Monka, Witamy po przerwie, opowiadaj co u was 🥰
Well, ale super ze Ci się podoba, Amelka się za bardzo denerwuje i nie mogę jej zamotać w to bo kopie nogami i rusza rączkami a szkoda bo myślałam że będę miała wolne ręce przy noszeniu 🙄
Anati, przyzwyczajone piersi mają lepiej, moje się chyba nie ogarna, mi wystarczy 5 h przerwy i mam je jak kamien, wczoraj rano myślałam że mi wybuchną, ale one nie przyzwyczajone do karmienia wogole 🫣
Zuzka, pokaz bluzkę! Za mną pierwsze karmienie przy schronisku na polanie chocholowskiej przy naprawdę dużej ilości ludzi, może dlatego nikt nie zauważył wogole co robię, ale wielka pielucha flanelowa zasłoniła mnie kompletnie 🤣
Amelka przespała całą drogę, tylko w dwóch odcinkach musiałam ja wyciągnąć z wozka bo za bardzo tyrpalo wózkiem to bezpieczniej było na moich rękach 🙈
Zrobilsmy 18 km i serio padam na twarz, dzidzia już spi, młody też już leży i starzy w sumie też już leżą 🤣Anati, wellwellwell, mamaleonka, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Kasiola, ja mam tę: https://granatovo.com/produkt/bluzka-do-karmienia-all-day-long-granat/
Jest fajnie wymyślona, bo ta część w paski kończy się pod biustem, a jak karmisz, to część granatowa przysłania pierś. Mam jakąś do karmienia z HM, ale o ile przy karmieniu lewą piersią działa ok, to już przy prawej się nie sprawdza. Poza tym jest pomyślana tak, że spodnia warstwa ma jakieś dwa wycięcia na piersi, które są zdecydowanie za małe. ( https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.1030468004.html )
My dzisiaj prawie cały dzień na zewnątrz. Mała zaczęła o 7:30, bo dziadek ją zabrał na spacer w czasie, kiedy ja byłam u fryzjera. Mam 11km na liczniku 😅.
Kasiola, zazdroszczę Doliny, wieki tam nie byłam 😍Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Kofii, Kasiooola właśnie akurat mała spala jak ćwiczyliśmy na niej, więc jeszcze zobaczymy... Moze tylko dzisiaj tak dobrze szło 🙈 mam nadzieję, że nie 😛
Monk@ dziękuję 🥰 super, że wróciłaś, daj znać co u was. 😊Anati, Kasiooola lubią tę wiadomość
-
Nadrobiłam 💪🏼 ucierpiał na tym mój sen, ale trudno. Będę cierpieć w dzień, ale wszystko już wiem 😁
Well, ja tu się nie wiadomo jakich historii spodziewałam, a poród express i nie było o czym opowiadać 🙈 super! Rodziłaś ostatecznie na Brochowie?
U nas dobrze miałam niedawno mega kryzys psychiczny, ale sporo spraw się na to złożyło i już wygląda na to, że jest ok od niedawna nawet udaje mi się chodzić spać później, niż Kacper i coś tam wieczorem porobić, no zupełnie inna jakość życia! Wcześniej chodził spać tak w okolicy 23, teraz już bliżej 21 Wy czekacie, aż rutyna sama się ustabilizuje czy w jakiś sposób na nią wpływacie i np. próbujecie ustawić drzemki na jakieś godziny?
Poza tym rośnie sobie, z ubranek wyrasta mega szybko, ale to jak u każdej z Was pewnie
Co do chusty, to u nas niestety średnio akceptowana, żałuję, że tak późno się zdecydowaliśmy. Pewnie młody już wie, że da się inaczej. Staram się mimo wszystko go wiązać, chwilę marudzi, a potem zasypia 😅 w piątek pierwszy raz wyszłam z Kacprem w chuście do sklepu, a jak zrobi się cieplej, to planuję zacząć krótkie spacery, może się przekona. Bo do tej pory na spacery z psem chodzimy z gondolą i choć ogarniam już dość dobrze, to mimo wszystko jest to wyczyn przy biegającym we wszystkie strony psie.Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Zuzka ooo to może być super opcją! W sam raz na wypady w góry co uwielbiamy !
Poniżej pozdrawia krokusowa Amela ,oczywiście spala 🥰
Monka, rutynę ustawiam sama, 19 kąpiel, chwile zabawy, jedzonko i do spania, zasypia między 19 30 a 20 30, więc mamy stałe pory pobudek, i widzę że jedzenie w ciągu dniach jest o podobnych porach bo wstajemy wcześnie 5-6 rano 🫣 już przywykłam 🤣
Mam nadzieję że Kacperek chustę polubi🥰
My zaraz wyjeżdżamy, przed nami 3 h drogi ale mamy zamiar zatrzymywać się jeszcze po drodze i coś pooglądać,
Kończymy dzisiaj 3 miesiące 🥰🥰Monk@, mamaleonka, wellwellwell, Anati, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Śliczna jest 😍 zresztą praktycznie codziennie podziwiam ją na IG 😁
Jejku, ale ten czas leci, u nas też zaraz 3 miesiące. Często wspominam poród i pierwsze dni Kacpra, ale ostatnio zaczęłam z nostalgią patrzeć na okres ciąży. I choć pamiętam, że to był ciężki czas, może nie miałam żadnych komplikacji, ale czułam się ogólnie źle, to z perspektywy czasu uważam, że to był piękny czas 🥰 matka natura robi swoje i przygotowuje mnie do kolejnych ciąż i porodów 😂
Od razu naprostuję, że chodzi mi o rutynę za dnia. Wiem, że niektórzy mają ustalone pory drzemek i się zastanawiam, czy takiego malucha serio tego "uczyć" czy zdać się na jego potrzeby (ja tak właśnie zawsze robiłam).Anati, Kasiooola, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o drzemki w ciagu dnia to pozwalam jej spać kiedy chce, jak tylko potrzebuje to spi, bo przetrzymywanie tego nerwusa nie będzie dobre dla nikogo 🤣
Monk@ lubi tę wiadomość
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Cześć Monka fajnie ze jesteś 😁
Teraz musze mała budzic w nocy i to budzenie czasami trwa dłużej niż karmienie 🤦♀️ ona śpioch po mnie jest.
Niestety takie długie nocne przerwy 6-7 h przez prawie dwa tyg odbiły się na mojej laktacji. Wczoraj już miałam kryzys. Wydawało mi się ze mam za mało pokarmu. Trochę zjadła i zaczęły się krzyki przy cycku. Ona płakała ja razem z nią.
Mój M mi przyniósł laktator i wziął Lidię żebym w spokoju odciągnęła. Udało się odciągnąć prawie 100ml. Z czego ona zjadła polowe…
W nocy przystawialam ja co 3h a w dzień co dwie.
Karmienie z zegarkiem w ręku jest męczące ale po trzech dniach i dwoch nocach już widzę ze przybrala 140g 😁
Jak dzieciaki się denerwują przy wiązaniu chusty polecam bujanie się rytmiczne w trakcie motania. A jak się odchylają to nie przejmujcie się wiązaniem zawiążcie najlepiej jak się wam uda i poczekajcie jak zasną i wtedy na spokojnie dociągnijcie i poprawcie wiązanie.
My wczoraj byliśmy w zoo pogoda była piękna Leon się wyszalał a mała nawet nie wie ze gdzieś była 😂 tylko ja obudziłam na karmienie i spała dalej.
A dziś leniwy dzień. Mieliśmy ogarniać na ogrodzie ale stwierdziliśmy ze zrobimy to jutro jak Leon będzie u niani. To pójdzie nam szybciej 😜
Milej niedzieli 😘
Monk@, wellwellwell, Kasiooola, Anati, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Monka tak, pojechaliśmy na Brochów w końcu. 😊
Mamaleonka fajnie, że chociaż są efekty tego karmienia z zegarkiem. Kurcze, a myślałam, że jak skończy się ten okres noworodkowy to już będzie można odpuścić karmienie co 3h... Ja mam budzik nastawiony co 3h w nocy i już doszłam do tego etapu, że nauczyłam się go ignorować 😅 dziś skończyło to się wielkim wylewem na materac 😅Monk@ lubi tę wiadomość
-
Super, że próbujecie chust. My się nie decydujemy, mamy nosidło (don't judge plz), ale z tym wiadomo, że musimy jeszcze poczekać. Psa nie mamy, ale nadal nie jestem do końca zaznajomiona z gondolą no ale odbyliśmy dopiero 3 spacerki, dziś werandujemy
Wczoraj Zosia była tak wściekła, że jej nie chce dać cyca, że jak dałam to na chwilę udało jej się złapać bez kapturka potem się wkurzała, że nie może złapać, no ale mamy jakieś światełko w tunelu, że może naprawdę jak jej buźka dorośnie to nam się uda. Z kapturkami mamy teraz problem, że do jej buzi pasują te, które na moje brodawki są za małe... jak na poważnie probowalysmy tego schematu od poloznej to moje brodawki wolaly o pomoc.. Więc wróciłyśmy całkowicie na laktator, pokarmu jest troszkę więcej na szczęście, ale ciągle piję karmi profilaktycznie kupiliśmy puszkę mm, żeby była w domu, jeśli faktycznie pokarm się skończy, ale od wczoraj mamy odbicie w ilościach, mam nadzieję, że będzie to szło w tą stronę.
Jutro kończymy miesiąc 🫣🫣🫣 a rodzic miałyśmy się dopiero w piątek 😁mamaleonka, wellwellwell, Kasiooola, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Verlie, to już miesiąc? 😳 mam wrażenie, że maksymalnie tydzień temu pisałaś, że Zosia już jest z Wami 😄
Józia przespała dzisiaj ciągiem 7,5h, obudziła się o 4 na szybkie jedzenie i spała jeszcze do 7:00. A dramat tej sytuacji polega na tym, że ja obudziłam się przed 3 i nie mogłam spać 😅. Przynajmniej wykorzystałam okazję i ściągnęłam trochę mleka - po takiej przerwie piersi wolały na ratunek, a ja potrzebuję na jutro porcji, bo Józia zostaje wieczorem z dziadkami (my idziemy na koncert Podsiadło 😁). Boję się, jak to wyjdzie, bo to będzie nasze pierwsze dłuższe wyjście.
Udało mi się wprowadzić w życie zalecenia CDL i Józia ewidentnie mniej ulewa. Okazało się, że to jak się zachowuje przy piersi (po jakims czasie odrywa się i wraca) wynika z tego, że już nie jest głodna, ale pierś nadal kusi, więc do niej wraca i tym sposobem się przejadała. Teraz zabieram ją, jak zaczyna cudować, co kończy się małym płaczem, ale jak odwrócę jej uwagę, to się szybko uspokaja.
A co do rutyny, to na razie pozwalam dziecku rządzić . Śpi i je wtedy, kiedy potrzebuje, nie próbuję wprowadzać jakiegoś planu (chyba, że musimy gdzieś wyjść).Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2023, 17:35
wellwellwell lubi tę wiadomość
-
verliebtindich wrote:Laski, jak to jest z temperaturą u niemowlaka? Jaka jest już niepokojącą? Mamy 37,3 i internet mówi przeróżnie ...
Amelka ma cały czas taka temperaturę, 37,4 czasem 37,5, po placzkach pewnie większą 🫣
Mierzyłam jej w sumie od początku bo kupiłam termometr z neno i chciałam wiedzieć jakie podaję mi wartosci, co ciekawe termometr w opcji dla niemowlaka nie pokazuje że to jest Gorączka, jak zmieniałam tryb na dorosły gdy miałam zapalenie piersi to już 37,5 świeciło na czerwono.
Spróbuj jej zmierzyć jutro rano.verliebtindich lubi tę wiadomość
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr