W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiooola wrote:Amelka ma cały czas taka temperaturę, 37,4 czasem 37,5, po placzkach pewnie większą 🫣
Mierzyłam jej w sumie od początku bo kupiłam termometr z neno i chciałam wiedzieć jakie podaję mi wartosci, co ciekawe termometr w opcji dla niemowlaka nie pokazuje że to jest Gorączka, jak zmieniałam tryb na dorosły gdy miałam zapalenie piersi to już 37,5 świeciło na czerwono.
Spróbuj jej zmierzyć jutro rano.
Verlie u nas tak jak u Kasiooli, od maleńkiego termometr elektroniczny (microlife) pokazywał więcej … zazwyczaj 37,1 -37,3. Dopiero jak podrosła to wskazania były niższe. Ja zazwyczaj mierzylam w kilku miejscach i w odstępach czasowych żeby mieć pewność czy to nie od płaczu/prężenia się albo zagrzania. Na kursie pierwszej pomocy mowili ze u takiego kilkutygodniowego maluszka (do 3 mies) dobrze żeby nie utrzymywała się powyżej 38. Jeśli utrzymuje się dłużej niż 3 dni ( tyle można podawać paracetamol) to dziecko powinien zbadać lekarz- to mi mówiła pediatra.
Jak 3 miesięczna Nela miała 38,5 w czasach covidu i spanikowalismy to dystrybutor z pogotowia powiedział, ze przyjadą pod warunkiem ze w godzinę nie uda nam się zbic temperatury ( okłady i paracetamol). Od 3 miesiąca już łatwiej, bo można dawać ibuprom i paracetamol naprzemiennie.
-
Kasiooola wrote:Amelka ma cały czas taka temperaturę, 37,4 czasem 37,5, po placzkach pewnie większą 🫣
Mierzyłam jej w sumie od początku bo kupiłam termometr z neno i chciałam wiedzieć jakie podaję mi wartosci, co ciekawe termometr w opcji dla niemowlaka nie pokazuje że to jest Gorączka, jak zmieniałam tryb na dorosły gdy miałam zapalenie piersi to już 37,5 świeciło na czerwono.
Spróbuj jej zmierzyć jutro rano.
Też mamy właśnie z neno bezdotykowy, to mnie uspokoiłaś trochę
Dzięki dziewczyny!
Z dobrych newsów, znów złapała wieczorem cyca na parę minut 🥳Anati, mamaleonka, wellwellwell, Kasiooola, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Niemowlęta generalnie mają wyższą temp. ciała niż starsze dzieci i dorośli. Do tego na skroni jest wyższa niż na środku czoła, nie wiem, gdzie mierzyłaś. Ale u takich maluchów najlepiej jest mierzyć temperaturę w odbycie, ewentualnie pod pachą, to bardziej wiarygodne pomiary.
Ja się jeszcze w ciąży bardzo nastawiałam na chustonoszenie, ale na razie się wstrzymywałam z nauką, bo Józia prawie w ogóle nie wymagała do tej pory noszenia 🤔. Ciekawe czy jej się odmieni 😄
-
Well, ja kojarzę, że nawet noworodka w nocy można co 4h, ogólnie, żeby przerwa nie była dłuższa niż 5h, tylko w dzień te karmienia trzeba "nadrobić". I pilnujemy przyrostów. Chyba że rozkręcasz laktację, to nie robimy takich przerw. Albo twardnieją Ci bardzo piersi, to też wybudzasz. Oczywiście, każdy robi jak uważa, jeśli bezpieczniej się czujesz karmiąc co 3 godziny, to tak rób, ale tylko mówię, że to nie jest mus, szczególnie później.
A teraz pytanko może bardziej do mam ze starszymi dziećmi, bo będą mieć więcej doświadczenia, choć jak któraś z pozostałych wie, to oczywiście niech się też wypowie Kacper mi wczoraj spał i spał. O godzinie 16 miał 14:30 godzin przespane. Pod wieczór już trochę się ożywił, ale był marudny. W dzień mu zmierzyłam temperaturę, miał 37,4°C, więc stwierdziłam, że zdrowy, po prostu ma potrzebę tyle spać. No a późnym wieczorem mnie rozbolało gardło (już wcześniej trochę drapało, wieczorem to już był konkretny ból), przyszedł katar i ogólne złe samopoczucie. Gorączki nie mam. I myślę sobie, że młodego może też coś bierze jak mnie, a gorączki nie ma. Myślicie, żeby iść z nim do lekarza? Ja sobie gardło psikam Tantum Verde i biorę tabletki do ssania na gardło, ale z nim nic nie robię. -
Monka, u mojej młodej jak miała zaczynać się infekcja to pierwszym objawem było dłuższe niż zwykle spanie. Ale tez nie musi to nic oznaczać, bo moj Kacper po każdym skoku (Np. 2 dni intensywne i rozowojowe - odsypia).
Kolejno dochodziła temperatura. Do lekarza moim zdaniem narazie nie ma sensu, bo nie ma objawów i nie ma na to leczenia ani jakiejś szczególnej profilaktyki. Jak boli gardełko maluszka to często przełyka tak dziwnie dużo śliny i później nią ulewa lub wymiotuje. Pisze tylko na podstawie tego co widziałam u Neli i co słyszałam od pediatry. Jak nie będziesz pewna czy ma np. katarek (bo spływa po gardle i nie widać) to ja zawsze przezroczysta gruszka zasysalam i widziałam czy coś wodnistego się zbiera. Narazie obserwuj. Jak będzie miał jakieś objawy to dla własnego spokoju przejdźcie się do lekarza to przynajmniej od pediatry usłyszysz przy pierwszej infekcji jak postępować. Po 3 mies już można podawać ibuprofen przeciwzapalny ( zawsze nasza lekarka kazała jak już temp się rozwijała mocno). Moja dziewczynka z tych co gorączki zawsze mocno wybijały w górę, w szybkim tempie. Przy 3 dniówce mieliśmy 3 doby nieprzespane, pilnując odstępów leków, bo jej temp rosła do 40 stopni, ale na całe szczęście nigdy nie doswiadczylismy drgawek.
Na kursie pierwszej pomocy ratowniczka mówiła ze przeciwgorączkowe podaje się przy 38,5 i na początku tak czekałam…. Ale później w tak szybkim tempie rosła temp, ze zanim syrop zaczął działać to młoda miała już 39,5 i ciężej się zbijalo z okladami, wiec z czasem jak widziałam ze jest koło 38 to już dawałam znając skłonności młodej do gorączkowania.
Na początku ta ratowniczka trochę mi namąciła, bo zawsze czekałam z podaniem syropu do 38,5; ale później pediatra powiedziała, ze 38,5 obowiązuje tylko przy jednorazowym wzroście, a później jak wiadomo ze dziecko gorączkuje już ileś czasu to pilnuje się odstępu syropów i dawek i nie czeka się aż wzrośnie do jakiejs, wartości bo zależy nam na tym żeby dzidzia czuła się dobrze.
Jak młoda była starsza to szlam do lekarza po 3 dnia nieustannej gorączki z zapisanymi godzinami i dawkami leków, bo zawsze i to pytają; albo jak zaostrzały jej się objawy. Niestety Nela z tych co jak poszła do żłobka to co 2 tyg nowa choroba 🙈
Jeśli ktoś uważa, ze coś zle napisałam, albo zna inne postępowanie, to śmiało piszcie bo wole mieć aktualna wiedzę przy Kacprze
Btw przestał wymiotować i tak dziwnie wypychać język na mdłości. Jutro idziemy na szczepienia 🙏Monk@ lubi tę wiadomość
-
Kasiooola wrote:Dziewczyny a wy ciągle macie ta ciemna linie na brzuchu ? Linea negra czy jakoś tak 🤔
Mi ciągle nie zeszła🤣 zastanawiam się czy kiedyś zejdzie 😁Kasiooola lubi tę wiadomość
👫 31lat
09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰 -
Dzięki, dziewczyny
Anati, no właśnie jak mi wczoraj tyle spał, to pomyślałam o Tobie i żeby Ciebie pytać o te skoki, bo mówiłaś, że Twój Kacper lekko je przechodzi. I ostatecznie zapomniałam, jak już się u mnie coś zaczęło dziać, to skupiłam się na swojej infekcji.
No my jutro też mamy mieć szczepienie, więc będę dzwonić do przychodni, jak mamy postąpić. Jeśli każą przyjść, to i tak lekarz go obejrzy, ale nie wiem, czy jak ja będę chora, to on może przyjąć to szczepienie. Jutro mamy tylko rotawirusy, a gdzieś czytałam, że infekcja nie jest przeciwwskazaniem, ale niech się lekarz wypowie.
A jak u Was w ogóle ze szczepieniami 5w1 i 6w1? Jak Was umawiają? Bo u nas mija miesiąc od pierwszej dawki, mamy teraz tylko rota i za miesiąc znów cały pakiet 6w1 + rota. Też tak macie czy te skojarzone po miesiącu? Bo widziałam, że różne systemy są. I ile dawek będzie dziecko u Was dostawać tej skojarzonej?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2023, 09:51
Poziomka9204 lubi tę wiadomość
-
Verliebtindich miesiąc, jeju, jak to leci 🙈❤️
Monk@ u nas ostatnio Olek ustalił sam rutynę dnia, wstaje po 9, bawi się trochę i o 10 je, później je o 13, 16 i 19-20 i tak 21 idzie spać. Drzemka jest po każdym karmieniu, ale długość jest różna, też zależy czy w domu czy na spacerze. Kolejna butelka jest 23.30-00.00, następna 5.30-6.00. Te dwie wieczorne porcje robię większe, póki co w dzień nie domaga się większych porcji 😊
Ja dzisiaj kończę 31 lat 🙈 jak ten rok mi zleciał.Kasiooola, Anati, Monk@, mamaleonka lubią tę wiadomość
👫 31lat
Poziomka, wszystkiego najlepszego 🥰❤️
Fajny rok za Tobą, jeszcze rok temu nie wiedziałaś że rok później będziesz miała obok siebie Olusia 🤩
Monka, ja też bym czekała na objawy, bez nie wybieram się bo tam można przynieść więcej. My mieliśmy już 2 dawki rota,
17 marca szczepienie plus rota,
12 kwietnia tylko rota
11 mają mamy Szczepienie plus rota 🫣
Ja chyba zacznę ta Amelke już dokarmiać, mam coraz więcej stresów przez to, im więcej ważę tym gorzej to dla mojej głowy, tym bardziej że przybiera totalne minimum co powoduje moje stresy 🙄Monk@, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Poziomka wszystkiego co najlepsze ! Miałaś piękny rok❤️ a jeszcze piękniejsze przed Tobą 💐
Monka, łagodnie przechodzi skoki w porównaniu z Nela, ale zauważyłam, ze po aktywniejszych dniach przychodzi tez dzień leniuszka.
U nas tez mowili ze niewielka infekcja nie jest przeciwwskazaniem do szczepień, jak Nela miała zaczerwienione gardło to szczepili, jak
niewielki katar to tez, chyba ze była ewidentnie chora (gorączka, katar, kaszel) to zawsze odwoływałam żeby nie obciążać maluszka i zapisywali na 2 tyg później. A to jak podejdą do tego, ze Ciebie coś wzięło to zadzwon i zapytaj ja miałam właśnie telefon z przychodni czy potwierdzam wizytę.
Monka u nas teraz tez jutro same Rota, i za kolejny miesiąc te skojarzone, wiec identycznie nam to rozplanował ośrodek Skojarzonych są 3 dawki, i 4 przypominająca w drugim roku życia.
U córki miałam inaczej kalendarz ustawiony, ona tez miała ta druga szczepionkę na Rota i tam trzeba szybciej zdarzyć z dawkami, wiec na początku mieliśmy wizyty co 2 tyg.
Ja teraz tez chce zapisac małego na bexsero żeby między jednym a drugim wcisnąć szczepienie, bo za chwile młoda zacznie przynosić choróbska ze żłobka i rozsypie nam się kalendarz ….
Oby Twojemu Kacperkowi nic się tam nie rozwinelo i łagodnie przeszedł szczepienia 🤗Monk@, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Poziomka, sto lat! Spełnienia wszystkich marzeń 🥰 świętujecie dzisiaj?
Dziewczyny, jeszcze raz dziękuję za rady. Zrobiłam combo test, wszystko negatywne. W przychodni powiedzieli, że jeśli chcę dla swojego komfortu psychicznego przełożyć, to możemy, ale oni nie widzą przeciwwskazań. No chyba że się do jutra coś rozwinie, ale jutro przecież lekarz go będzie badał, więc wtedy z nim jeszcze omówię i sam zobaczy, w jakim Kacper jest stanie.
Zuzka, a Ty szczepisz Józię na meningokoki? Ja się przy pierwszym szczepieniu pytałam o zapisy, to pielęgniarka mi powiedziała, że jeśli nie mam innych dzieci, to lepiej po pierwszym roku zaszczepić, żeby nabrał trochę masy. Bo jak są starsze dzieci, to dużo większe prawdopodobieństwo, że coś przyniosą ze żłobka/przedszkola, a tak to lepiej poczekać. I sama się zastanawiam.
Kasiooola, nie stresuj się. Ja w ogóle wiele razy czytałam i słyszałam, że dziecka nie waży się przed i po jedzeniu, a jedyną miarą tego, ile zjadł, jest podanie z butli i sprawdzenie, ile zeszło. Spokojnie. Ale jeśli będziesz się lepiej czuła z dokarmianiem, to tak zrób, tylko się na zapas nie zamartwiaj 😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2023, 12:57
Poziomka9204, Kasiooola lubią tę wiadomość
-
Monk@ mam dzisiaj dzień z zeszłorocznym prezentem urodzinowym, czyli Olusiem 🥰 właśnie zaliczyliśmy 2h spaceru.
My na meningokoki chcemy zaszczepić bliżej roczku i na ten typ C.
Dziękuję Kochane ❤️❤️❤️👫 31lat
Poziomka wszystkiego najlepszego 🥳
Monk@ o widzisz, to mi się wydawało, że właśnie do miesiąca nie można dłużej niż 3h przetrzymywać bez karmienia, więc dobrze wiedziec. Tylko, że w nocy jak nawet po tych 3h się budzę, to już mam mega ciężkie piersi, więc chyba na razie i tak muszę się przemęczyc. 🙈
My dziś zaliczyliśmy sesję zdjęciową, takie tam foto z bekstejdzu 😛
Anati, Anett93, Kasiooola, mamaleonka, verliebtindich, Kofii, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Monk@ wrote:Poziomka, sto lat! Spełnienia wszystkich marzeń 🥰 świętujecie dzisiaj?
Dziewczyny, jeszcze raz dziękuję za rady. Zrobiłam combo test, wszystko negatywne. W przychodni powiedzieli, że jeśli chcę dla swojego komfortu psychicznego przełożyć, to możemy, ale oni nie widzą przeciwwskazań. No chyba że się do jutra coś rozwinie, ale jutro przecież lekarz go będzie badał, więc wtedy z nim jeszcze omówię i sam zobaczy, w jakim Kacper jest stanie.
Zuzka, a Ty szczepisz Józię na meningokoki? Ja się przy pierwszym szczepieniu pytałam o zapisy, to pielęgniarka mi powiedziała, że jeśli nie mam innych dzieci, to lepiej po pierwszym roku zaszczepić, żeby nabrał trochę masy. Bo jak są starsze dzieci, to dużo większe prawdopodobieństwo, że coś przyniosą ze żłobka/przedszkola, a tak to lepiej poczekać. I sama się zastanawiam.
Kasiooola, nie stresuj się. Ja w ogóle wiele razy czytałam i słyszałam, że dziecka nie waży się przed i po jedzeniu, a jedyną miarą tego, ile zjadł, jest podanie z butli i sprawdzenie, ile zeszło. Spokojnie. Ale jeśli będziesz się lepiej czuła z dokarmianiem, to tak zrób, tylko się na zapas nie zamartwiaj 😘
Monka , ja właśnie z takich powodów jak piszesz młoda szczepilam jak miała 8 miesięcy, i trochę żałuje ze w tamtym czasie, bo bexsero rozłożyło nam rozszerzanie diety. Jak pytałam w przychodni to nie chcieli nic sugerować i szczepilismy wtedy, bo akurat było okienko i żadnych innych. Po obu szczepieniach bexsero zaczela calkowicie odmawiać pokarmów stałych i leciała z wagi, moje mleko nie wystarczało. Z głodu w nocy jadła po 15 razy. Szkoda ze u nas pielęgniarka nam nie do radziła Teraz Kacpra chce szczepić wcześniej, bo nie dość ze ona pójdzie do żłobka i może coś przynieść, on ma ładna wagę, to nie chce żeby mi wypadały te szczepienia na rozszerzanie, bo nie chce więcej tego przechodzic z drugim bobo. Jak chcecie poczekac to fajnie to zrobic przynajmniej jak już ładnie je, bo niestety ma to wpływ na apetyt i jest to w ulotce bexsero u kuzynki było tak samo, ze dziecko przestało jeść.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2023, 15:41
-
Poziomka wszystkiego najlepszego! ❤️
Well zapowiadają się piękne zdjęcia 🤩 my też mieliśmy taką sesję i jestem mega zadowolona z tych zdjęć 🥰
My idziemy na bexsero w czwartek 😊 to będzie w wieku 9,5 tygodnia. Boję się tej gorączki i innych skutków ubocznych po szczepieniu 😔 ale mam nadzieję, że szybko to minie.Anati, wellwellwell, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
wellwellwell wrote:Poziomka wszystkiego najlepszego 🥳
Monk@ o widzisz, to mi się wydawało, że właśnie do miesiąca nie można dłużej niż 3h przetrzymywać bez karmienia, więc dobrze wiedziec. Tylko, że w nocy jak nawet po tych 3h się budzę, to już mam mega ciężkie piersi, więc chyba na razie i tak muszę się przemęczyc. 🙈
My dziś zaliczyliśmy sesję zdjęciową, takie tam foto z bekstejdzu 😛
Piękna księżniczka 💕 zawsze mam sentyment do takich fotek 🦶🏻🦶🏻 przypomniałaś mi ze muszę wywołać album ze zdjęciami , bo jak odłożę to się nie doczekaja dziadkowie drukowanej wersji 🙈wellwellwell lubi tę wiadomość
-
Anati, w końcu rozumiem, o co jej z tą masą chodziło... W takim razie kiedyś byś sugerowała zacząć? Jak już więcej będzie jeść czy jednak jeszcze na samym mleku? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że mówisz na podstawie doświadczenia z Nelą. Ja po prostu nie wiem, kiedy Kacper zacznie chodzić do żłobka, czy to nie będzie właśnie 8-9 miesięcy, więc chyba lepiej, żeby już wtedy był zaszczepiony... Mój Kacper jest poniżej 50 centyla, ale przybiera dobrze. Jeszcze może przegadam z pediatrą.
-
Monka moim zdaniem obserwując jak u nas to wyszło, to albo tak jak robi Kofii i ja, ze wcześnie, przed ukończeniem 6 mies. Zanim zaczniemy rozszerzać diety, bo z tym karmieniem mlekiem jednak łatwiej idzie. Moja córka urodziła się na 50 centylu, a po bexsero była na 3 ecim ( byłam przerażona). Albo poczekac tak jak mówi Wasza pielęgniarka, po skończonym roku, bo wtedy już raczej dziecko ładnie nauczy się jeść, można wtedy zapisac się jak będziecie się czuli bezpiecznie wagowo, ze w razie braku apetytu nie zjedzie Wam tak skrajnie nisko. Tez wtedy chciałam przed żłobkiem mieć ja zaszczepiona i dlatego tak wyszło. Ja zaszczepie niedługo bo Nela od Maja do żłobka, a Kacper jest na 97 centylu, wiec w razie coś ma z czego zjechać 😂 a korelacja między Neli niejedzeniem a bexsero była tak wyraźna, ze z pućki, która wcinala słoiki z dnia na dzień koniec na bity miesiąc , nie szło jej nic wmusić . Stało przed Nią po 8 miseczek żeby tylko zachęcić różnościami i żałuje, ze wtedy ktoś mi nie powiedział żeby w takim momencie nie szczepić. Po 2 miesiącach jest druga dawka, wiec jak zaczela mi jeść i odbijać wagowo, to znowu po kolejnej kompletnie przestała, w efekcie na bilansie roczkowym dostałam opierdziel od pediatry, ze głodze dziecko , bo nie wierzyła we wpływ szczepienia …🙈. Mam traumę po tym jak u nas to wyglądało dlatego teraz robię inaczej.
I oczywiście, ze możesz i wcześniej nie sugerując się tym co pisze , bo to tylko nasze doświadczenia, ale nikt nam nie powiedział o takim wpływie na dziecko. Ale fajna macie pielęgniarkę, ze zasugerowała kiedy warto… u naszych nie mogłam się żadnej opinii doprosić .Monk@ lubi tę wiadomość
-
Meldujemy się po szczepieniach jednak dzisiaj dostaliśmy i Rota i bexsero (pediatra zaproponowała żeby dzisiaj połączyć jak chciałam zapisac). Tak się cieszę, ze będziemy mieli to za sobą .
Jutro kończy Kacper 11 tyg i mamy 7kg. Teraz byle dobrze zniósł 🙏 powodzonka dla Waszych dzieciaczków. Monka daj znać co lekarz powiedział i czy szczepił Koffi kciuki za czwartek 😘
Pozdrawiamy z uśmiechem 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2023, 09:27
wellwellwell, mamaleonka, Monk@, Anett93, Poziomka9204 lubią tę wiadomość