Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
Odpowiedz

W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧

Oceń ten wątek:
  • Zuz.ka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka, co za zrelaksowany mały człowiek 😄. Super wygląda. A Ty jesteś bardzo dzielna ♥️

Kasiola, przytulam. Znam ten stan zimna ze zmeczenia 😬. U mnie dodatkowo dochodzi arytmia i serce czuję aż w gardle.

U nas może nie tragiczna noc, ale raczej z tych kiepskich. Jozia jadła za każdym razem dluugo, nie dała się odnieść do łóżeczka, a ja z nią w łóżku się nie umiem wyspać. Poza tym mam wrażenie, że większość nocy miała pierś w buzi 😅.

Monka, to ja z kolei tych kart za bardzo nie lubię 😄.

My jakoś się nie możemy dzisiaj zebrać na zewnątrz, właśnie się zaczyna druga drzemka. Pierwsza była na mnie, teraz mam nadzieję, że uda się Józię odłożyć, bo chętnie bym głowę umyła 😄. Ciężko mi jest cokolwiek zrobić, jak jestem z nią sama, bo wytrzymuje bez towarzystwa jakąś minutę, później zaczyna się jęczenie. A jak jestem zmęczona, to wyjątkowo źle je znoszę.

Wściekam się na siebie, bo ciągle zapominam o piciu. Zdarza mi się wieczorem zorientować, że przez cały dzień wypiłam może dwie szklanki. Zaczęłam rano nalewać sobie cały dzbanek wody, żeby mi przypominał o piciu, ale to też nie do końca działa.

Łapcie małą czytelniczkę 😄
    IMG-6056.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 12:35

Anati, Monk@, Kofii, cukierniczka, verliebtindich, Kasiooola, Kluska95 lubią tę wiadomość

• Anati Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzka cudowna jest ❤️😍 dzisiaj zdarzylam 🤭

Monk@ lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️32 🙋🏻‍♂️37
    11.2020 córeczka SN 💗
    07.2021 cb1 | 08.2021 cb2 | 12.2021 cb3

👣 KACPER
    Ur. 40 tc 6d SN
    8.02.2020
    3780g, 58 cm

age.png
  • mamaleonka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka współczuje ze musisz aż tyle produktów wyeliminować, podziwiam cię ze dajesz radę bo ja bym na pewno nie dała bo ja prawie nic innego nie jem niż nabiał 😜

Zuzka miałam to samo z piciem ale kupiłam sobie taki litrowy bidon z podziałka na godziny i teraz wypijam nawet 3 litry plus herbata kawa i soki.

age.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka jejku wyrazy współczucia dla ciebie, że musisz się tak bardzo pilnować .
    A u nas za to chyba truskawki trafiają na listę zakazanych rzeczy ❌
    Lilka dalej robi śmierdzące kupy i poniewaz wygląda na zdrową to podejrzenie pada na truskawki, które zaczęłam jeść w tym tygodniu.

U mnie z wodą to samo, a teraz w takie upalne dni to wypadałoby pić nawet więcej niż standardowo.
    Zuzka cudna dziewczynka z tej Jozi. 😍

Kasioola tule, oby dzisiejsza noc była lepsza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2023, 14:27

🩷 Liliana, 13.04.2023, 55cm, 3550g 🩷

age.png
  • verliebtindich Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka, ja nie mogę "tylko" bmk i cierpię z powodu braku czekolady. Pożeram za to tony żelek... I u mnie ciągle 6kg na plusie, więc muszę się trochę pohamować -.-

I ja dołączam do tych, zazdroszczących Julkowi chillu. A Józia piękna czytelniczka ❤️

Mamaleonka, zapisuję sobie tą wkładkę na później- my ciągle kąpiemy w wanience w pokoju, ale chyba powoli będziemy się przenosić do łazienki. Temperatury też sprzyjają przenoszeniu golaska do pokoju :D

preg.png

24.03.2023: Zosia, 1950g, 48 cm 👶🥰🌷
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka, jaki chill 😎

A Józia już widzę pilna uczennica 🤓

Kasiooola, u nas upałów aktualnie nie ma, ten tydzień jest taki całkiem. Inaczej bym na dwór nie wychodziła z Kacprem. Dlatego cieszę się tym, zanim zrobi się faktycznie gorąco.
    Współczuję niewyspania, Tobie Zuzka również. U nas przed 6 zaczął się 1,5 rodzinny monolog, ale to i tak nic w porównaniu do Was.

U mnie z piciem też kiepsko. Też mi się zdarza na wieczór stwierdzić, że piłam tylko szklankę wody i dwa kubki kawy. Staram się pilnować, ale różnie bywa. I co jakiś czas wspominam, jak rok temu sobie przypominałyśmy o piciu wody czy takiej z elektrolitami, Zuzka podawała przepis jakiś z solą, miodem i chyba cytrusami 🤔

Well, współczuję, że truskawki, ale z drugiej strony mam nadzieję, że to będzie to i nie będziesz musiała szukać teraz tygodniami dalej. Widziałam, że pytałaś wcześniej o windi na lipcowym. My używaliśmy jak w ulotce, 3x dziennie. Położna mówiła, że spoko, fizjo, że niezbyt, ale zdaliśmy się na swoją intuicję. Zawsze pilnowałam, żeby choć jedną kupę dziennie zrobił sam, używaliśmy dobry miesiąc, teraz problemów nie ma żadnych, robi po 2-3 kupy dziennie, więc nie uważam, żeby to rozleniwiło mu jelita czy coś. A wszyscy rodzice małych dzieci, ale starszych od Kacpra których znamy, też używali i polecali.

Ja faktycznie pożałowałam swoich słów o spokojnym dziecku 😂 chwilę później się zaczęło i właśnie mi zasnął na rękach już z wycieńczenia płaczem, bo nic nie pomagało na ukojenie :(

wellwellwell lubi tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@ ja już przestałam się chwalic ludziom, że mam takie super spokojne dziecko, bo zauważyłam dziwna zależność, że co się pochwalę to Lila zmienia się w diabełka 😅

Dziewczyny, macie do polecenia jakieś fajne biustonosze do karmienia? Jakieś takie co się nie wygniota i nie odkształca w praniu 😅

Monk@ lubi tę wiadomość

age.png
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Well, ja nie noszę żadnych. Właśnie noszę się od miesiąca z zamiarem kupienia sobie na dzień matki jakiejś fajnej bluzki do karmienia. Ogólnie mam 5 topów do kamienia z H&M i w nich ciągle chodzę. Dla mnie to najwygodniejsze. Czasem na jakieś wyjście założę, mam takie 2 albo 3 z Alles (moja ulubiona marka jeszcze sprzed ciąży), ale ogólnie nie są moim zdaniem wygodne do karmienia, te topy sprawdzają mi się najlepiej same.

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Zuz.ka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Monk@ ja już przestałam się chwalic ludziom, że mam takie super spokojne dziecko, bo zauważyłam dziwna zależność, że co się pochwalę to Lila zmienia się w diabełka 😅

Dziewczyny, macie do polecenia jakieś fajne biustonosze do karmienia? Jakieś takie co się nie wygniota i nie odkształca w praniu 😅

Ja nie lubię tych typowo do karmienia, z odpinaną miseczką. Mam jakiś z HM, lekko usztywniany, ale koszmarnie niewygodnie mi się w nim karmi. Najbardziej lubię biustonosz-węzełek the miracle makers, bo po prostu podciągam go do góry.

U nas też dzisiaj jakiś słaby dzień, wszystkie drzemki na mnie 😅. I jak zawsze trwały 45minut, to dzisiaj kazda prawie 2h. Poza tym Jozia nie potrafiła zasnąć na popołudniową drzemkę, padła dopiero około 18:30 i chyba według niej to był już sen nocny. Przebudziła się 3h, ale przebieranie ją wybudziła i jeszcze przez godzinę miała ochotę się z nami bawić 😬.

Co do picia, to zaczęłam sobie robić herbaciane cold brew, może mi będzie lepiej wchodziło niż sama woda.

• verliebtindich Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2023, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Well, ja co prawda w większości karmie butlą, ale mam właśnie te odpinane miękkie z h&m i mi pasują, odpinają się te miseczki "w calosci", bo bardzo mnie wk00rwiają te takie z dziurą na tylko na sutka jak zorro XD I jak mi się nie chce zakładać gorsetu laktacyjnego (czyli bardzo często) to podtrzymują mi też dobrze laktator :D

preg.png

24.03.2023: Zosia, 1950g, 48 cm 👶🥰🌷
  • Kofii Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:

Moje ulubione to z firmy Lindex, kupiłam na Zalando 😊 mięciutkie i wygodne, po praniu nic się nie dzieje.
    Najgorszy był z Medeli, wyrzuciłam bardzo szybko, bo się cały porozciągał i był z materiału trochę jak stroje kąpielowe 😬

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez używam z hmu biustonosze i polecam, zdecydowanie moje ulubione :)

Zuzka, Józia śliczna dziewczynka! I nawet mamy z Zosia ta sama książeczkę, tylko w wersji czarno-białej, tez jej tak kładę do leżenia na brzuszku 😅

Pisalyscie, ze u wielu z Was wczoraj słaby dzień. U nas tez. Zosia się chyba nałykała powietrza przy jedzeniu, od około 11.00 zaczelo jej jeździć w brzuszku. Godzinę przed powrotem męża z pracy tak się rozkrzyczała, ze nie szło jej już uspokoić, bo wpadła w ten dzidziusiowy krzyk. Zasnęła na mnie po 20 minutach i potem całe popołudnie na szczęście przespała. Ja chciałam pracować i sprzatac, ale zrobiłam sobie wolne popołudnie i nawet tez chwile pospalam jak mąż wziął starsza. A starszej idą piątki… 🤯 czasami jest ciężko

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Anati Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z innej beczki:) mimo wielu cięższych dni, które macie - Wasze dzieciaczki nadal potrafią na Was zasypiać … Kacprowi ten okres minął tak szybko, ze bardzo chciałabym żeby na mnie podrzemal. Tak refleksyjnie mi się zrobiło jak czytam o drzemkach na brzuszku.

A Kacper obudził mi się ze strasznym kaszlem i próbujmy się gdzieś dostać do lekarza prywatnie, bo na niedziele zostać i dać sir temu rozwinąć… nawet nie wiem co takiemu maluszkowi na kaszel się podaje, bo Nela pierwsza taka chorobę zaliczała jak miała skończony rok….
    Nie udało mi się go uchronić przed choroba od Neli widocznie. Mam więcej szkody niż pożytku z tego żłobka, ale nie uniknę wiecznie, a i tak latem powinna mniej chorować :..
    Nie spałam od 1- 5 rano , bo tak mnie młody wybudził …

Co do biustonosza ja mam Momtobe Model Motley Floral i to moj ulubiony. Kiedyś nosiłam tylko takie na zakładkę z różnych sklepów, ale one za słabo trzymaja mi sflaczały biust…

🙋🏼‍♀️32 🙋🏻‍♂️37
    11.2020 córeczka SN 💗
    07.2021 cb1 | 08.2021 cb2 | 12.2021 cb3

👣 KACPER
    Ur. 40 tc 6d SN
    8.02.2020
    3780g, 58 cm

age.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z HM to jakie konkretnie modele polecacie? Bo ja mam jakieś takie z tych miękkich Ala sportowych i jestem niezadowolona, te wkładki w praniu się powyginaly i jest zniekształcony...

U mnie beznadziejny dzień trwa nadal. Już miałam takie myśli, że słaba że mnie matka, bo nie umiem rozpoznawać potrzeb dziecka czy jest głodne czy zmęczone czy o co jej chodzi, bo wpada ostatnio w szał i nie idzie jej uspokoić, nie idzie przystawić do piersi, nie idzie uśpić. Dzisiaj postanowiłam się jej jeszcze baczniej przyglądać i odczytywać sygnały, więc widzę, że 1,5h od ostatniego karmienia zaczyna się już wiercić i wkładać ręce do buzi, to lecę szybko z nią na kanapę, żeby ją za wczasu zdarzyć nakarmić, próbuje ją przystawic a ta zamiast jeść w ryk... I znowu uspokajanie 20 min, dopiero udało się jakoś ja przystawic. Rano już był taki dramat, że rozmrazaliamy na szybko porcje i z butelki zjadła od razu.
    Dziewczyny KPI jak wy to ogarniacie organizacyjnie? Kiedy odciagacie?

age.png
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anati, przytulam mocno, biedactwo 🥺 mam nadzieję, że szybko przejdzie 🥺 dawaj koniecznie znać, jak sytuacja.

A co do spania na nas, to ja też troszkę zazdroszczę, bo u nas minęło to również bardzo szybko. Tzn. tyle, że przy karmieniu na rękach zasypia, to fakt. Nawet jak w łóżeczku się przebudzi wieczorem i czasem wystarczy, że wezmę go na ręce jak do karmienia i od razu śpi dalej. To takie słodkie 🥺 ale żeby na brzuchu zasnął na mnie, to nawet nie wiem, czy cały pierwszy miesiąc tak było, czy nie krócej. Tyle że wczoraj na rękach zasnął, jak go nosiłam, ale to już z wykończenia, stąd wiedziałam właśnie, że nie ma już sił, bo inaczej tak w życiu nie zaśnie. Ale dzień miał ewidentnie ciężki.

Well, absolutnie tak o sobie nie myśl. Ja też praktycznie codziennie myślę sobie, że nie wiadomo, jak tu rozpoznać, czemu on akurat teraz płacze, ale to przecież nie nasza wina :) jesteś super mamą, serio :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2023, 11:42

Anati, wellwellwell lubią tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • cukierniczka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Well ja staram się odciągać bezpośrednio po karmieniu, ponieważ ze względu na refluks muszę trzymać Julka pół godziny na rękach. Wtedy mam już gotową porcję na następne jedzenie i też psychicznie jest mi łatwiej bo wiem, że w razie czego jeśli nagle zgłodnieje to mam już mleko. Chociaż różnie to bywa ostatnio je sobie po pół porcji, potem kolejne pół i wszystko mi rozwala organizacyjnie. U nas ostatnio też jakiś trochę maruda się zrobił z Julka chociaż dzisiaj kończy cztery miesiące więc właśnie siedzimy sobie w kawiarni, nakarmiłam go i niedługo się zwijamy. Nie wiem czy to ten skok rozwojowy, czy jeszcze coś innego ale ostatnio może nie, że dużo płacze, ale straszny z niego maruda i tak naprawdę też ciężko mi stwierdzić nieraz o co mu chodzi. Dodatkowo wymaga ciągłej atencji, jak zostawię go na chwilę to zaraz marudzi, ciągle chce żeby go jakoś zabawiać a też nie chce go przestymulowywać i mamy też problem z usypianiem bo płacze widać że jest zmęczony a nie chce zasnąć.

15.06 ⏸
    17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
    29.06 usg jest zarodek
    06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
    17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
    12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
    14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
    23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
    15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
    17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
    age.png
  • Zuz.ka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka, u nas z tym marudzeniem jest podobnie. Tak jak well wpadałam w lekkie dołki, że nie jestem w stanie stwierdzić, w czym jest problem. Mam wrażenie, że w sytuacji, kiedy jest najedzona, wyspana i ma suchego pampersa, najczęstszą przyczyną jest nuda. Dzisiaj marudziła dość mocno, wyszliśmy z nią na spacer i od razu się uspokoiła, jak zaczęła obserwować otoczenie.

U nas z tym zasypianiem na mnie jest tak, że po prostu przy jedzeniu zasypia i czasami już zostaje na mnie :).

Anati, udało się znaleźć lekarza?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2023, 14:16

• wellwellwell Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka, a ile tego odciagasz? Po 15 min z każdej piersi czy tak żeby była konkretną ilość?

Anati mam nadzieję, że udało się ogarnąć lekarza i leki dla Kacpra i będzie tylko lepiej.

age.png
  • cukierniczka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku odciagalam 7-7, 5-5, 3-3 jak bozia przykazała 🤣 ale z czasem jak jako tako wystarczało na porcję to robiłam tylko 7-7, 3-3. Ostatnich kilka dni znów trochę gorzej więc wróciłam do 7-7, 5-5, 3-3. Jak mi się uda coś na zaś to wrzucam do lodówki a potem łącze i mroze na zaś.

15.06 ⏸
    17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
    29.06 usg jest zarodek
    06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
    17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
    12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
    14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
    23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
    15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
    17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
    age.png
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2023, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się pochwalę, że dziś kupiliśmy Kacprowi nową brykę 😁 mam nadzieję, że uda się nam w weekend wyprać tapicerkę i będziemy od przyszłego tygodnia jeździć w spacerówce 🤩 ale się cieszę 🤗 przypomniały mi się te czasy zakupów dla maluchów, jak jeszcze byłyśmy wszystkie w ciąży, ta ekscytacja i to oczekiwanie 🤩
    I chyba powoli będziemy myśleli nad kolejnym fotelikiem 🤔

Well, Ty gdzieś oddałaś do prania wózek, jeśli dobrze pamiętam? Zdradzisz gdzie i ile płaciłaś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2023, 19:08

cukierniczka, wellwellwell, verliebtindich lubią tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
‹‹ 912 913 914 915 916 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ