Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W lipcu seksy i szaleństwa, w kwietniu rodzą się maleństwa!
Odpowiedz

W lipcu seksy i szaleństwa, w kwietniu rodzą się maleństwa!

Oceń ten wątek:
  • uduchowiona Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    UWAGA!!
    Może ktoś wie 🤭🤔
    Jestem po rezonansie i wyszedł mi hipointensywny mikrogruczolak 2,5x3 mm - czy to może być powodem niskiego kortyzolu? Kortyzol 6,6 a prolaktyna z 28 w ciągu 2 miesięcy na 4,46 (po diostinex)
    Czytam oczywiście jakieś głupoty u wujka Google ale nic mi to nie rozjaśnia 👎👎 może mamy tu znawczynie takich tematów? Lekarz - poniedziałek dopiero 👎

A przy okazji - stosujecie acard przed owulacja?

• Syla87 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziewczyny tak z innej beczki może komuś się przyda ta wiedza. Ostatnio trafiłam do innej lekarki bo mój pan doktor był na urlopie i poprosiłam ją żeby zerknęła na badania mojego męża (aktualnie liczba plemników 214 mln morfo 2%) powiedziała że ogólnie wyniki są dobre ale jeśli nie pyknie w 3 miesiace to zaleca inseminacje bo jest bardzo dużo plemników ale z racji że tych dobrych jest 2% to te złe często nie pozwalają dotrzeć dobrym do komórki a po wybraniu samych zdrowych czyli ułatwieniu im drogi inseminacja ma szanse powodzenia. Tak tylko zostawiam bo dla mnie to był nowy punkt widzenia na inseminacje bo szczerze mówiąc odrzuciłam na starcie tą metodę

uduchowiona, Blondyna.B, Kremówka, milam, annaanja lubią tę wiadomość

Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
    10.01.2023 - urodziła się nasza córeczka 🥰🥰🥰
  • uduchowiona Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mart91 wrote:
    Dziewczyny pomóżcie ☹️

1 ciąża zakończona poronieniem w ciągu 1,5 roku. Wcześniej z poprzednim partnerem brak ciąży przez ponad 2 lata.

Badanie nasienia zrobione wyniki bardzo dobre ( obecny partner ma już dziecko i zaskoczyło im w pierwszym cyklu).
    U mnie za wysoka prolaktyna - endokrynolog dał skierowanie na HSG i dostinex poł tabletki na tydzień ( zaczęłam brać w poniedziałek).

Wczoraj poszłam do ginekologa z kliniki. Straszny mruk nie interesował się tym co mówię, najlepiej tylko odpowiadać na jego pytania ( nie było ich za wiele) . Za tydzień mam przyjść na monitoring i kazał zrobić kariotyp mi i partnerowi oraz fragmentację dna plemnika. Powiedziałam, że przecież on ma już dziecko więc czy jest sens to robić to lekarz po chwili namysłu stwierdził, że nie zaszkodzi. Oczywiście wszystko zrobić w tej konkretnej klinice. Kupa kasy wyjdzie ok 1600 zł ☹️.

I na koniec stwierdził, że na podstawie wyników tych badań podejmie decyzję czy jest sens robić HSG. Napewno zleci mi test PCT i inseminację.

I powiem Wam, że trochę mi się to nie podoba. Myślałam, że zrobię drożność, spadnie prolaktyna i wtedy zobaczymy czy się uda naturalnie, ewentualnie stymulacja.

Proszę podpowiedzcie mi czy to dobra droga 🙁

Diostinex mi pomógł - w około 2 miesiące prolaktyna spadła z 28 na 4 z groszami. Mój ginekolog tez taka ciamajda bo zrobił mi badania tylko za 1 razem a od roku nic - a co najlepsze dla niego tarczyca to jakieś cuda i mity 😁 chodzę potajemnie przed nim do endo i on mi porobił wszystkie badania, skierował właśnie na rezonans, krzywa cukrowa zrobił i wsYStkie inne hormonalne. Zapis się do dobrego endokrynologa - na pewno położy cię do szpitala na 2-3 dni i zrobi wszystkie badania - No może oprócz kariotypu. Ja tez jak nie chciałam iść do szpitala i powiedziałam ze chętniej prywatnie bym zrobiła (nie uśmiechało mi się leżenie w szpitalu) to powiedział ze wydam właśnie około 1500 na te nadania co che zrobić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uduchowiona wrote:
    UWAGA!!
    Może ktoś wie 🤭🤔
    Jestem po rezonansie i wyszedł mi hipointensywny mikrogruczolak 2,5x3 mm - czy to może być powodem niskiego kortyzolu? Kortyzol 6,6 a prolaktyna z 28 w ciągu 2 miesięcy na 4,46 (po diostinex)
    Czytam oczywiście jakieś głupoty u wujka Google ale nic mi to nie rozjaśnia 👎👎 może mamy tu znawczynie takich tematów? Lekarz - poniedziałek dopiero 👎

Ja biorę acard cały cykl :)

Sylllwa lubi tę wiadomość

• Mgdra Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Moja owulacja chyba zdecydowała się pojawić.

2dfebe5404e4.jpg

A męża jak na złość nie ma, ostanie ❤ przedwczoraj.
    Może jak jutro rano wróci z pracy, to zdążymy... 🤷‍♀️
    😭

Blondyna.B, Nayax, Axon, SandraMaria, DeLaCruz lubią tę wiadomość

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    A ja dziewczyny tak z innej beczki może komuś się przyda ta wiedza. Ostatnio trafiłam do innej lekarki bo mój pan doktor był na urlopie i poprosiłam ją żeby zerknęła na badania mojego męża (aktualnie liczba plemników 214 mln morfo 2%) powiedziała że ogólnie wyniki są dobre ale jeśli nie pyknie w 3 miesiace to zaleca inseminacje bo jest bardzo dużo plemników ale z racji że tych dobrych jest 2% to te złe często nie pozwalają dotrzeć dobrym do komórki a po wybraniu samych zdrowych czyli ułatwieniu im drogi inseminacja ma szanse powodzenia. Tak tylko zostawiam bo dla mnie to był nowy punkt widzenia na inseminacje bo szczerze mówiąc odrzuciłam na starcie tą metodę
    A ja z kolei nie odrzuciłam i w tym co twoja doktor mówi widze sens :)
    Ja akurat chce podejsc do 3 prob inseminacji :)

SandraMaria lubi tę wiadomość

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:

2dfebe5404e4.jpg

😭
    Zdążycie, pozytyw nie pokazuje owulacji tylko że prawdopodobnie wystąpi w ciągu 12-36 h ☺️

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mart91 wrote:
    Dziewczyny pomóżcie ☹️

1 ciąża zakończona poronieniem w ciągu 1,5 roku. Wcześniej z poprzednim partnerem brak ciąży przez ponad 2 lata.

Badanie nasienia zrobione wyniki bardzo dobre ( obecny partner ma już dziecko i zaskoczyło im w pierwszym cyklu).
    U mnie za wysoka prolaktyna - endokrynolog dał skierowanie na HSG i dostinex poł tabletki na tydzień ( zaczęłam brać w poniedziałek).

Wczoraj poszłam do ginekologa z kliniki. Straszny mruk nie interesował się tym co mówię, najlepiej tylko odpowiadać na jego pytania ( nie było ich za wiele) . Za tydzień mam przyjść na monitoring i kazał zrobić kariotyp mi i partnerowi oraz fragmentację dna plemnika. Powiedziałam, że przecież on ma już dziecko więc czy jest sens to robić to lekarz po chwili namysłu stwierdził, że nie zaszkodzi. Oczywiście wszystko zrobić w tej konkretnej klinice. Kupa kasy wyjdzie ok 1600 zł ☹️.

I na koniec stwierdził, że na podstawie wyników tych badań podejmie decyzję czy jest sens robić HSG. Napewno zleci mi test PCT i inseminację.

I powiem Wam, że trochę mi się to nie podoba. Myślałam, że zrobię drożność, spadnie prolaktyna i wtedy zobaczymy czy się uda naturalnie, ewentualnie stymulacja.

Proszę podpowiedzcie mi czy to dobra droga 🙁

Ja bym zasięgła opini innego specjalisty. A co do badania nasienia-moze się to zmieniać tak jak u Nas hormony. Można zrobić badanie nasienia, żeby wykluczyć problem od strony partnera. Zawsze to jest pierwsze co mi mówili lekarze, bo u Nich wystarczy jedno badanie a u Nas jest głębsza diagnostyka. Jeżeli teraz u Nas się nie uda to mąż też musi powtórzyć, bo ostatnie miał 1,5 roku temu.
    Jeżeli u Niego będzie w porządku to możesz spróbować u innego lekarza - ja bym tak zrobiła. Niestety w klinikach często naciągają na kasę, ciężko znaleźć kogoś kto się zainteresuje i pomoże bez proponowania od razu inseminacji lub in-vitro.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:

2dfebe5404e4.jpg

😭

Owulacja dopiero będzie, dorwij go rano i będzie dobrze 😈😁

• Syla87 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    A ja z kolei nie odrzuciłam i w tym co twoja doktor mówi widze sens :)
    Ja akurat chce podejsc do 3 prob inseminacji :)

Ja teraz tez biorę pod uwagę jak wytłumaczyła mi to tak łopatologicznie 😂

Joanka# lubi tę wiadomość

Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
    10.01.2023 - urodziła się nasza córeczka 🥰🥰🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Dziewczyny testujcie szybciej, bo mi się dłuży czas a jak Wy testujecie to jakoś szybciej leci 😅
    U mnie dopiero 7dpo

Też mi się dłuży a u mnie dopiero 2dpo 😂 tak więc u Ciebie to testowanie już tuż tuż za rogiem 😁 trzymam kciuki 😊

Blondyna.B lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Ja teraz tez biorę pod uwagę jak wytłumaczyła mi to tak łopatologicznie 😂
    Ja np nie podejdę do invitro jeśli nie wyprobuje wszystkich możliwych opcji.
    Oczywiście w niektórych przypadkach tylko inviyfo jest możliwe jak np niesroznosc jajowodów lub jak ich brak

Joanka# lubi tę wiadomość

• Mgdra Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Zdążycie, pozytyw nie pokazuje owulacji tylko że prawdopodobnie wystąpi w ciągu 12-36 h ☺️

A no zgadza sie, tylko ja już wolę jak najszybciej, żeby być pewnym hahaha 😂😂😂 oh jaka ta nasza natura głupia 😅

Blondyna.B, Joanka# lubią tę wiadomość

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • KaJa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uduchowiona wrote:
    UWAGA!!
    Może ktoś wie 🤭🤔

A gdzie masz tego mikrogruczolaka? Na przysadce? Badałaś sobie ACTH? Bo może być tak, że stężenie acth jest za małe właśnie z powodu tego gruczolaka (jeśli jest na przysadce) i wtedy jak jest za małe acth to i jest za niski poziom kortyzolu z nadnerczy.
    Drugi przypadek to wtedy gdy acth jest za wysokie z powodu gruczolaka lub innych uszkodzeń kory nadnerczy. Jak są takie uszkodzenia to i kortyzol jest za niski więc rośnie acth który próbuje pobudzić wydzielanie kortyzolu ale zwykle bezskutecznie.

Nie jestem lekarzem więc moge sie mylić ale ze wszystkiego co wyczytałam i czego już sie dowiedziałam od znajomej endo to tak właśnie może być. Też sie interesuje tematem bo u mnie z nadnerczami coś jest nie tak.

24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
    13.10.22 ➡️ II kreski
    27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
    01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨‍👩‍👧‍👧❤
    08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
    11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
    17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️
  • Iskra444 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Mój gin to samo mówił :)

Iskierka - 2018👧🏼
    11.2020 - cb
    02.2021 - cb
    03.2021 - diagnostyka 🧔🏻- teratospermia, asentospermia, testosteron⬇️ - rozpoczęcie leczenia
    07.2021 - ⏸ 💖
    Iskiereczka - 2022😍

f2w3skjodu7e6olv.png
  • Joanka# Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2021, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co myslicie o diecie keto?
    Podobno łatwiej wtedy zajsc… juz moje dwie kolezanki po przejsciu na diete keto zaszły po kilku miesiacach bez wiekszego problemu.
    Jestem ciekawa czy moze ktoras z Was stosowala i jakke macie odczucia?
    Bo ja cały czas nie jestem fanka konkretnych diet, jem wszystko z głową no może lekkie uzaleznienie od słodkiego do kawy ;p

• Axon Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak pisalyscie o tej kawie i dzisiaj pierwszy raz mnie odrzucilo 🙈 nie wiem czy to siła sugestii czy nasilajace się mdłości 😂 wypilam duszkiem ale nie moglam się zebrać więc juz była zimna 😂 i aż mna wzdrygnęło. Gorzej, że jedziemy ze znajomymi na urlop na tydzień. Jak zacznę wymiotować to bedzie słabo 🙈

preg.png
    age.png
  • Sylwia_2 Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy mozecie polecic dobrego kardiologa w trójmieście?
    znowu mam dzisiaj wysokie cisnienie :/ babka do której chodze teraz nic sobie z tego nie robi tylko karze obserwowac ;/

• Lucy91 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanka# wrote:
    Podobno łatwiej wtedy zajsc… juz moje dwie kolezanki po przejsciu na diete keto zaszły po kilku miesiacach bez wiekszego problemu.
    Bo ja cały czas nie jestem fanka konkretnych diet, jem wszystko z głową no może lekkie uzaleznienie od słodkiego do kawy ;p

Ja odstawiłam słodycze zupełnie i w zeszłym roku zaszłam w ciążę i teraz przyjelam ten sam schemat , efekt wstawiałam dziś. ;)
    Z tym że teraz stosowałam też post przerywany 16/8

Biochem - 2017 r

Franek 👼- 36 tc (*) 2670g/50cm 20.03.2021 (Sn) - kolizja pepowinowa

Maciej 💙 - 37+4 tc 3470g/54cm 08.03.2022r. (Cc)

Pozamaciczna w bliźnie po cc - 10.11.2022 r.
  • Iskra444 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanka# wrote:
    I ja i mąż byliśmy na keto 4mies ;) zaszłam jak przeszliśmy na low carb.
    Ale my żadnych „rozpisek” nie mieliśmy. Po prostu obserwowałam profile ludzi którzy są na keto i się inspirowałam do posiłku.
    No i z głowa, bo wiadomo ze jak ktoś myśli o keto jako o jedzeniu smażonego boczku z majonezem i popijaniu olejem to nic z tego dobrego 🤣

Iskierka - 2018👧🏼
    11.2020 - cb
    02.2021 - cb
    03.2021 - diagnostyka 🧔🏻- teratospermia, asentospermia, testosteron⬇️ - rozpoczęcie leczenia
    07.2021 - ⏸ 💖
    Iskiereczka - 2022😍

f2w3skjodu7e6olv.png
‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ