Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W lipcu seksy i szaleństwa, w kwietniu rodzą się maleństwa!
Odpowiedz

W lipcu seksy i szaleństwa, w kwietniu rodzą się maleństwa!

Oceń ten wątek:
  • uduchowiona Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaJa wrote:
    A gdzie masz tego mikrogruczolaka? Na przysadce? Badałaś sobie ACTH? Bo może być tak, że stężenie acth jest za małe właśnie z powodu tego gruczolaka (jeśli jest na przysadce) i wtedy jak jest za małe acth to i jest za niski poziom kortyzolu z nadnerczy.
    Drugi przypadek to wtedy gdy acth jest za wysokie z powodu gruczolaka lub innych uszkodzeń kory nadnerczy. Jak są takie uszkodzenia to i kortyzol jest za niski więc rośnie acth który próbuje pobudzić wydzielanie kortyzolu ale zwykle bezskutecznie.

Nie jestem lekarzem więc moge sie mylić ale ze wszystkiego co wyczytałam i czego już sie dowiedziałam od znajomej endo to tak właśnie może być. Też sie interesuje tematem bo u mnie z nadnerczami coś jest nie tak.

Kaja aktualnie jestem w pracy, ale pamietam ze w normie miałam ACTH. Na przysadce jakieś maleństwo. Kurczę ale jesteś obcykana - DR QUINN 😘
    To się jakoś lekami likwiduje? Kiedyś czytałam ze zabiegi chirurgiczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2021, 12:22

• uduchowiona Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a żywym acard to kiedyś koleżanka mi mówiła ze tez stosuje przed owulacja i zaraz po owulacji kilka dni. Nie ukrywam jak w tamtym roku zaszłam w ciąże tez tak stosowałam, ale nie wiem czy to miało jakieś znaczenie. Mój gin ciamajda powiedziała ze niepotrzebne - w sumie jemu nic niepotrzebne 😂

• KaJa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uduchowiona wrote:
    Kaja aktualnie jestem w pracy, ale pamietam ze w normie miałam ACTH. Na przysadce jakieś maleństwo. Kurczę ale jesteś obcykana - DR QUINN 😘
    To się jakoś lekami likwiduje? Kiedyś czytałam ze zabiegi chirurgiczne.

Hmm no to możliwe, że ten mikrogruczolak to jeden z tych co wydzielają prolaktyne i dlatego wcześniej była taka wysoka ale w takim razie nie wiem jak to wpływa na kortyzol. Moja wiedza nie jest aż tak obszerna😆 z tego co wiem to najlepszym wyjściem chyba jest usunięcie chirurgiczne, zwłaszcza że branie leków nie wiadomo ile czasu jest męczące a też niewiadomo czy nie urośnie. Na pewno lekarz Ci wskaże odpowiednie leczenie. Jeśli kortyzol nadal będzie niski po wyleczeniu to może taka Twoja uroda😊

Miasa lubi tę wiadomość

24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
    13.10.22 ➡️ II kreski
    27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
    01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨‍👩‍👧‍👧❤
    08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
    11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
    17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️
  • KaJa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby są inne przypadłości, które objawiają sie niskim kortyzolem jak zespół stresu pourazowego czy fibromialgia (przewlekły ból mięśni, stawów itp) ale z tego co czytałam to też nie jest w 100% udowodnione. Myślę, że jak załatwisz tego gruczolaka to będzie ok😁

24.03.21 ➡️ poronienie zatrzymane 8/12 tydz.
    13.10.22 ➡️ II kreski
    27.06.22 ➡️ Moja tęczowa Maja jest już z nami💓 3760g/57cm
    01.03.23 ➡️ zaczynamy starania o rodzeństwo👨‍👩‍👧‍👧❤
    08.10.23 ➡️ II kreski 🍀
    11.12.23 ➡️ prenatalne: zdrowy bobas👶
    17.06.24➡️ Mikołaj 3680g/59cm♥️
  • milam Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uduchowiona wrote:
    UWAGA!!
    Może ktoś wie 🤭🤔
    Jestem po rezonansie i wyszedł mi hipointensywny mikrogruczolak 2,5x3 mm - czy to może być powodem niskiego kortyzolu? Kortyzol 6,6 a prolaktyna z 28 w ciągu 2 miesięcy na 4,46 (po diostinex)
    Czytam oczywiście jakieś głupoty u wujka Google ale nic mi to nie rozjaśnia 👎👎 może mamy tu znawczynie takich tematów? Lekarz - poniedziałek dopiero 👎

A przy okazji - stosujecie acard przed owulacja?

Ja z gruczolakiem nie pomogę, ale wypowiem się o acardzie. Stosuję od tego cyklu pierwszy raz (zaczęłam przed owulacją) bo mam mutację pai1 homozygotyczną. Mam ten acard brać cały czas codziennie.

🧒 2013
    🧒 2016
    648f824a16.png
  • Sylwia_2 Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *milam po co bierzesz acard?
    przepraszam ale nie w temacie jestem

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uduchowiona wrote:
    No a żywym acard to kiedyś koleżanka mi mówiła ze tez stosuje przed owulacja i zaraz po owulacji kilka dni. Nie ukrywam jak w tamtym roku zaszłam w ciąże tez tak stosowałam, ale nie wiem czy to miało jakieś znaczenie. Mój gin ciamajda powiedziała ze niepotrzebne - w sumie jemu nic niepotrzebne 😂
    Acard pomaga podobno w zagniezdzdniu :) lekarze przepisują zwykle jak ktoś ma mutacje pai ;)

uduchowiona lubi tę wiadomość

• milam Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia_2 wrote:
    *milam po co bierzesz acard?
    przepraszam ale nie w temacie jestem

No właśnie z powodu tej mutacji pai1. Że niby jakieś mikrozakrzepy się mogą robić i się ciąża nie może utrzymać.

🧒 2013
    🧒 2016
    648f824a16.png
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milam wrote:
    No właśnie z powodu tej mutacji pai1. Że niby jakieś mikrozakrzepy się mogą robić i się ciąża nie może utrzymać.

Tez mam ta mutacje i właśnie dziś mam się konsultować z genetykiem, a dostałaś zalecenie na heparyne w ciąży?

🙋‍♀️31 & 🙋‍♂️33

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivanka93 wrote:
    Tez mam ta mutacje i właśnie dziś mam się konsultować z genetykiem, a dostałaś zalecenie na heparyne w ciąży?
    Rzadko leksrze przepisują heparyne na samo pai tymbardziej jak ktoś ma hetero i nie poronil

• Sylwia_2 Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a w jakich ilościach bierzecie acard?

• Kimberly Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziewczyny można wpisać 🐒

Przyszła wcześniej, więc przynajmniej nie zmarnowałam testu 🤷‍♀️

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia_2 wrote:
    a w jakich ilościach bierzecie acard?
    1 tabletke dziennie die buerze

• Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    Rzadko leksrze przepisują heparyne na samo pai tymbardziej jak ktoś ma hetero i nie poronil

No właśnie ja jestem po stracie i widzę na innych wątkach ze dziewczyny z tą mutacją przyjmują zastrzyki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2021, 13:20

🙋‍♀️31 & 🙋‍♂️33

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi. 🙂

Czy jest któraś z was z okolic trójmiasta i może mi polecić dobrego endokrynologa i ginekologa?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pai homo biorę acard 150 , przed owulacja brałam 75 i heparyne od pozytywnego testu.

• uduchowiona Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2021, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaJa wrote:
    Hmm no to możliwe, że ten mikrogruczolak to jeden z tych co wydzielają prolaktyne i dlatego wcześniej była taka wysoka ale w takim razie nie wiem jak to wpływa na kortyzol. Moja wiedza nie jest aż tak obszerna😆 z tego co wiem to najlepszym wyjściem chyba jest usunięcie chirurgiczne, zwłaszcza że branie leków nie wiadomo ile czasu jest męczące a też niewiadomo czy nie urośnie. Na pewno lekarz Ci wskaże odpowiednie leczenie. Jeśli kortyzol nadal będzie niski po wyleczeniu to może taka Twoja uroda😊

Umrę ze strachu zanim się położę na usunięcie 🤭😮‍💨🤔🤦‍♀️👎

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivanka93 wrote:
    No właśnie ja jestem po stracie i widzę na innych wątkach ze dziewczyny z tą mutacją przyjmują zastrzyki.
    To dobry hematolog lub genetyk i pewnie xleci jeszcze dodatkowe badania :)

• Sylwia_2 Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2021, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mart91 wrote:
    Dziękuję za odpowiedzi. 🙂

Czy jest któraś z was z okolic trójmiasta i może mi polecić dobrego endokrynologa i ginekologa?

ginekolog - Robert Nitkowski, ma gabinet w Gdańsku - polecam go

• MamaMagda89 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca 2021, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta hcg 14.07 - 90,7
    Beta hcg 16.07 - 220 ( tym razem nie kazali długo czekać na wynik 😅)
    Bardzo się cieszę i wierzę, że będzie dobrze
    Ah to teraz już czekanie na bicie ❤

uduchowiona, KaJa, Norka01, Wojcinka, milam, Blondyna.B, Nayax, Gravity, Axon, Ivanka93, DeLaCruz, Izi, Kajucha95, Vivian, Marbella, Dorka, Minka, Anettaa, Sendi94, Mgdra, annaanja, Zagadka919, Kimberly, Szyszka90, Paulina1106, Niebieska Gwiazda, SandraMaria lubią tę wiadomość

rfxgyx8dfe2l7v49.png
‹‹ 116 117 118 119 120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ