W listopadzie Bolo leci w lecie będą z tego dzieci 🦩🤰👶🤱
-
WIADOMOŚĆ
-
abrakadabra ma rację akurat OSB w ostatnich dwóch miesiącach spadło z ceną, nie wiele ale spadło. Owszem rok do roku ceny są wyższe i będą bo nie wrócą do cen sprzed pandemii ale porównanie miesiąc do miesiąca będzie spadało w niektórych obszarach albo się stabilizowało więc na wiosnę sytuacja powinna być bardziej normowa. Akurat zajmowałam się zamawianiem materiałów na budowie i miałam porównanie przed pandemią, co działo się jak rynek szalał, a co teraz mniej więcej też się orientuję. To co działo się na zimę/wiosnę tego roku było czystym szaleństwem i spowodowało braki magazynowe (w wielu wypadkach fikcyjne żeby napędzić sprzedaż bo np. wszyscy mówili, że na izolację balkonów trzeba czekać ho ho, a odbierałam materiał z magazynu gdzie był on tym materiałem wypełniony po brzegi)
Więc wydaje mi się, że nie ma co porównywać rok do roku, a bardziej jak wygląda sytuacja na bieżąco
W temacie cen polecam instagram budowa_kobiety - one raczej sprawdzają doniesienia o podwyżkach i obniżkach albo piszą, że to "plotka niepotwierdzona"♥ staraczka z 2021 - córka '22, wracam do starań
♥ ja - niedawno stwierdzona adenomioza
♥ mąż stwierdzona przy poprzednich staraniach teratozoospermia, powtórka badań w 2025
♥11.08.21 beta 137,70 - 13.08.21 beta 446,20. Poród 04.2022
♥ 31.12 II beta 52.64. 02.01 beta 203.32 04.01 beta 584.08 -
Blondyna.B wrote:To ten sam test, on ma dość grubą kreskę ogólnie ale nie jest rozlana - nigdy nie zalałam testu😉
8/9 dpo więc dla mnie to jeszcze bardzo wcześnie i na spokojnie powtórzę 😅
Dokładnie 8/9 dpo to całkiem wcześnie, trzymam kciuki żebyś za parę dni leciała na betęBlondyna.B lubi tę wiadomość
♥ staraczka z 2021 - córka '22, wracam do starań
♥ ja - niedawno stwierdzona adenomioza
♥ mąż stwierdzona przy poprzednich staraniach teratozoospermia, powtórka badań w 2025
♥11.08.21 beta 137,70 - 13.08.21 beta 446,20. Poród 04.2022
♥ 31.12 II beta 52.64. 02.01 beta 203.32 04.01 beta 584.08 -
To chociaż Wy macie dobre przeczucia 😋 mnie znowu kłuje jajnik chociaż może bardziej pobolewa i ciągnie do pachwiny 😊
Co do budowy domu... My zaczęliśmy w czerwcu 2019 i całe szczęście... Pustaki kupiliśmy w normalnej cenie, beton i stal w ludzkiej cenie i dach 480 m2 zrobiliśmy z robotą za 100 tys 😊 o styropianie na podłogi i elewację nie wspomnę 😊 były tańsze usługi też na pewno 😊 więc Bóg czuwał w tym zakresie nad nami 😋 bo myśleliśmy żeby zacząć na wiosnę 2020 😁 ogólnie nasz dom to już prawie 1 mln złotych a przy tych cenach to już by było 1 500 000 co najmniej 😁Izi, Ultra-Dżasta lubią tę wiadomość
34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3 dojrzałe 🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27->16.06 263,26-> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy GS 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm Misia Haribo
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
Walcz maluszku 🙏❤️🫶
-
abrakadabra wrote:Poza tym czy któraś z dziewczyn robiąc bete przestała sikać na testy? Nie słyszałam jeszcze 😂😂
A ja sikalam, test pociemniał trochę od wczoraj. Nawet zaskoczę was. Wieczorem też sikalam😂😂😂Izi, Ancalime, Wiewióra, Domi_naturelover, Meduza, milam lubią tę wiadomość
Anielka❤️2018
Bruno💔 czerwiec 2021 [*]
15.11.21 ❤️beta 5.30
17.11.21 ❤️beta 24,64 🌈
22.11.21 ❤️ beta 610
26.11.21 ❤️ beta 4273 prog 25
07.12.21pięknie bijące 💓 i 0,74cm człowieka 😍
16.12.21 CRL 1,39
4.01.22 CRL 3,71😍
13.01.22 badania prenatalne pierwszego trymestru : zdrowy dzidziuś, prawdopodobnie chłopak😍
5.05.22 1126g 37cm❤️ Kazik rośnie 😍
Tarczyca- pod kontrolą (eutyrox100)
On 32
-
nick nieaktualnyUltra-Dżasta wrote:My z mężem wybudowani już. I tak, zdecydowane 90% usług i produktów kupowana po znajomości lub na rabatach lub ze zniżkami pracowniczymi mojej szwagierki (a i tak wyszło drożej w porównaniu z ubiegłym rokiem i jeszcze wcześniejszym). Teść za robociznę nic od nas nie wziął a nawet się dołożył, by go zamknąć w surowym stanie (dach i okna). Teraz zaczynamy wykończeniówkę i gdyby nie to, że moi rodzice od urodzenia zrobili mi konto i wpłacali tam co miesiąc określona sumę do 25 roku życia, to byśmy poczekali 2-3 lata, żeby odłożyć określona sumę pieniędzy. Na kredyt w obecnych czasach się nie zdecydujemy.
Edit. A tak w ogóle wstałam dziś z przeczuciem, kuźwa, że "coś" jest nie tak. 🤦♀️ I nie wiem czy intuicja mnie myli, czy głowa psikusa robi. Fuck. 😞
Piersi mnie bolą, plamienia żadnego nie miałam, chyba zaczynam panikować.
U nas podobnie było z mieszkaniem, ja co się dało to sama napierdzielałam bo jak mi wycene dał gościu za malowanie to usiadłam.
A budowę bedziemy zaczynali na wiosne/lato 2022 i też chcemy jak najwięcej własnymi rękami zrobić. Mój brat nam pomoże z hydrauliką i elewacją, ojczym zrobi elektryke. Zlecać będziemy tylko murowanie i dach, no i ewentualnie montaż okien żeby samemu tego nie spierdzielić.
Obecne ceny to jest jakiś kosmos ale już rynek się prawie nasycił dość. -
Izi wrote:abrakadabra ma rację akurat OSB w ostatnich dwóch miesiącach spadło z ceną, nie wiele ale spadło. Owszem rok do roku ceny są wyższe i będą bo nie wrócą do cen sprzed pandemii ale porównanie miesiąc do miesiąca będzie spadało w niektórych obszarach albo się stabilizowało więc na wiosnę sytuacja powinna być bardziej normowa. Akurat zajmowałam się zamawianiem materiałów na budowie i miałam porównanie przed pandemią, co działo się jak rynek szalał, a co teraz mniej więcej też się orientuję. To co działo się na zimę/wiosnę tego roku było czystym szaleństwem i spowodowało braki magazynowe (w wielu wypadkach fikcyjne żeby napędzić sprzedaż bo np. wszyscy mówili, że na izolację balkonów trzeba czekać ho ho, a odbierałam materiał z magazynu gdzie był on tym materiałem wypełniony po brzegi)
Więc wydaje mi się, że nie ma co porównywać rok do roku, a bardziej jak wygląda sytuacja na bieżąco
W temacie cen polecam instagram budowa_kobiety - one raczej sprawdzają doniesienia o podwyżkach i obniżkach albo piszą, że to "plotka niepotwierdzona"
Super, dzięki za rzetelne info!syn 2019
____
03.2021 wpadka - biochem
06.2021 - starania czas start!
07.2021 - biochem
08.2021 - przerwa
11.2021 - ? -
nick nieaktualnyAncalime wrote:Pięknie! Gratuluję!
Co do domu vs mieszkania - jestem zbyt leniwa na własny dom... Ogródek itp to totanie nie moje klimaty. Wolę centrum miasta, dużo się dzieje, wszędzie blisko. No, tylko te korki😉.
U mnie dziś test pozytywny, 2 kreska o zgrozo ciemniejsza. Ale test innej firmy, więc nie ma co porównywać. Tak jak przy poprzednich biochemach - wolałabym aby @ przyszła szybko, aby już było za mną. A nie jeszcze na łajzę czekać
Co Ty wiesz o czekaniu 😅😜
https://ibb.co/7gZ7YtS
Oczywiście żartuje🤗Ancalime lubi tę wiadomość
-
abrakadabra wrote:Nie zawsze wszystko co w internecie musi oznaczać prawdę. Wystarczy przejść sie po sklepach i hurtowniach i zrobić rozeznanie. Owszem podrożała o 100% tak samo jak drewno, stal, usługi i inne rzeczy. Niektore z nich delikatnie staniały na przestrzeni ostatniego miesiaca ale i tak sa droższe niz rok temu to fakt. A nawet jeśli stanieje to nie o wiecej niż 10% i bedzie się utrzymywać na takim poziomie. Watpie, że to zależy od tego jak sie trafi. Ceny mniej wiecej sa podobne do siebie w każdym regionie
Tak wiem, ja mówiłam o skali rok do roku, bo takie wiadomości branżowe czytałam + prognozy, że taniej nie będzie, ale oczywiście, tym bardziej prognozy nie muszą być prawdą My głównie czerpiemy wiedzę od wykonawcy z branży realizującego raczej duże przedsięwzięcia, nie nastrajał nas pozytywnie :p
A z tym jak się trafi to chodziło mi właśnie w jaki moment, że może być spadek chwilowy, ale ogólnie ciągle coś tam podobno rośnie.syn 2019
____
03.2021 wpadka - biochem
07.2021 - biochem
08.2021 - przerwa
11.2021 - ? -
conte wrote:Co Ty wiesz o czekaniu 😅😜
https://ibb.co/7gZ7YtS
Oczywiście żartuje🤗
Dziś w ogóle nie mogę usiedzieć w pracy, skupić się. Tragedia. Sama sobie bym nagany udzieliła 😜 -
conte wrote:U nas podobnie było z mieszkaniem, ja co się dało to sama napierdzielałam bo jak mi wycene dał gościu za malowanie to usiadłam.
A budowę bedziemy zaczynali na wiosne/lato 2022 i też chcemy jak najwięcej własnymi rękami zrobić. Mój brat nam pomoże z hydrauliką i elewacją, ojczym zrobi elektryke. Zlecać będziemy tylko murowanie i dach, no i ewentualnie montaż okien żeby samemu tego nie spierdzielić.
Obecne ceny to jest jakiś kosmos ale już rynek się prawie nasycił dość.
Możliwość korzystania z pracy własnych rąk jest na wagę złota. Nasz 'fachowiec' od remontu podniósł cenę z roku na rok o prawie 40%, ale rynek mu na to pozwala, więc podnosi
Ostatni remont trwał u nas prawie całą moją pierwszą ciążę, taki obsuwy, nerwy, ten na szczęście już się kończyWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2021, 09:35
syn 2019
____
03.2021 wpadka - biochem
07.2021 - biochem
08.2021 - przerwa
11.2021 - ? -
abrakadabra wrote:Moje siostry wgl bety nie robiły, jedna ma 3 dzieci a druga 2. Im sam test jeden wystarczył i potem dopiero na wizytę do lekarza 😅
Pokazuj te testy, nie wiem na co czekasz 😋39 lat
cykle - 28 dniowe✅
AMH -10.2023 0,65/ 06.2024 0,47 ❌
TSH ✅
usg tarczycy ✅
histero✅
hormony ✅
Jajowody drożne ✅
Kariotyp ✅
euthyrox - 100, jodid, wit D, kwas foliowy, koenzym q10 - 600mg, kwas liponowy - 600mg, plus masa innych supli
On
10.2023 badanie nasienia azzospermia, niskie FSH i testosteron
03.2024 testosteron rośnie , fsh w normie , mamy plemniki 🙏
Teratozoospermia
Morfologia 1%❌, fragmentacja 30% ❌ , kariotyp ✅
1 IVF 29.07 ET 2 zarodków ❌
2 IVF 26.09 ET 1 zarodek ❌ -
Rudakostka wrote:A znam taka, moja przyjaciółka. W zasadzie wysikalam jeden pozytywny i na tym koniec. Ja ją przekonałam że powinna sobie bete zrobić. W zasadzie nie rozumiała po co ta beta????
A ja sikalam, test pociemniał trochę od wczoraj. Nawet zaskoczę was. Wieczorem też sikalam😂😂😂
Pokaż foto!
U mnie wśród znajomych beta też jest egzotycznym pojęciem. Jak teraz myślę, to chyba żadna z koleżanek nie robiła. Jedna mi powiedziała, że czekała z przekazaniem informacji mi o ciazy do USG do 7 tygodnia, bo jakas słaba jej kreska na teście wyszła i nie była pewna, co to będzie.
Jak zapytałam, czy nie mogła zrobić betahcg to nie wiedziała o co mi chodzi, a to jej druga ciążasyn 2019
____
03.2021 wpadka - biochem
07.2021 - biochem
08.2021 - przerwa
11.2021 - ? -
nick nieaktualnyabrakadabra wrote:My mamy dosyć podobny plan, murowanie mamy zlecone ekipie, dach tez no i okna. A reszte będziemy sami powoli robic, mamy takie szczęście, że akurat moj co nieco potrafi i elektrykę zrobi sam, hydraulike też i inne duperele też 😊
Wiecie co, mi się wydaje, że strach ludzi o wartość pieniądza tak nakręcił koniunkturę i finalnie zrobiło się strasznie drogo. Dziś ludzie zaczynają łapać się za głowę bo podwykonawcy krzyczą sobie np 50tys za tynki w 120m2 domu. I to jest nakręcone zapotrzebowaniem, terminami itp. Mi np architekt za adaptację projektu gotowego krzyknął 5500. Bo akurat miał dużo pracy i wiedział, ze inni architekci też mają dużo pracy i może sobie pozwolić na wywalenie takiej ceny. Ale ja raczej z tych kumatych, chociaż każdy się puka w głowe jak słyszy, ze ja mówię o budowie. Zrobiłam mały research i znalazłam architekta, który zrobi to samo za 3900. Za gładzie, posadzki, elektrykę, hydraulikę, fachowcy krzyczą tak samo drogo. Wiedzą, ze i tak zapłacisz, bo musisz to mieć zrobione, i że poczekasz na termin.
Jeden, drugi, dostaje taką wycenę i stwierdza, poszukam filmików na yt, zrobie sam, nie stać mnie. Wysyp samozwańczych budowlańców-i dobrze moim zdaniem. Trzeba ludzi nauczyć szacunku do siebie nawzajem bo na kazdym kroku, każdy nas ciągnie za kieszeń ile może. Każdy z nas zdziera. Ja nie pojmuję tego trochę, że za elektrykę muszę zapłacić 30 zł od punktu, gość robi tydzień i bierze 15 tys. Ja 4 tys za miesiąc. żeby mnie było stać na jego robotę plus materiały, musiałabym przez rok nie jeść, nie opłacać rachunków, nie palić paliwa do pracy tylko chodzić pieszo. -
My jesteśmy dopiero na etapie warunków zabudowy, ale już trzęsę portkami na samą myśl o budowie domu. Mąż nie zna się na budowie, ale jest stolarzem- chociaż zabudowy będę mieć w cenie samego materiału
Co do bety, to jestem zdziwiona, że dziewczyny nie wiedzą, bo kiedyś jeszcze na początku studiów, gdy spóźniała mi się miesiączka poszłam na bete żeby rozwiać wszelkie wątpliwości.conte lubi tę wiadomość
👩🏼 26
➡️ PCOS, zrosty, mięśniak, polip i inne 🤷♀️
👦🏻 26
➡️ bardzo słabe wyniki nasienia
👩🏼❤️👨🏻🐶🐶
💒 lipiec 2021
17 cykl starań -
nick nieaktualnyIzi wrote:abrakadabra ma rację akurat OSB w ostatnich dwóch miesiącach spadło z ceną, nie wiele ale spadło. Owszem rok do roku ceny są wyższe i będą bo nie wrócą do cen sprzed pandemii ale porównanie miesiąc do miesiąca będzie spadało w niektórych obszarach albo się stabilizowało więc na wiosnę sytuacja powinna być bardziej normowa. Akurat zajmowałam się zamawianiem materiałów na budowie i miałam porównanie przed pandemią, co działo się jak rynek szalał, a co teraz mniej więcej też się orientuję. To co działo się na zimę/wiosnę tego roku było czystym szaleństwem i spowodowało braki magazynowe (w wielu wypadkach fikcyjne żeby napędzić sprzedaż bo np. wszyscy mówili, że na izolację balkonów trzeba czekać ho ho, a odbierałam materiał z magazynu gdzie był on tym materiałem wypełniony po brzegi)
W temacie cen polecam instagram budowa_kobiety - one raczej sprawdzają doniesienia o podwyżkach i obniżkach albo piszą, że to "plotka niepotwierdzona"
Gdzieś na grupie na fb widziałam dobry komentarz, gość pytał o to, czy na budowie zakładać już docelowe drzwi czy lepiej jakieś robocze żeby się nie zniszczyły. A drugi mu pisze "zbij z osb, niech sąsiedzi wiedzą, że Cię stać"Puszka09 lubi tę wiadomość
-
Marti1984, Wiewióra, conte, abrakadabra, myszajda, Blondyna.B, Sparky, Milixx, Domi_naturelover, Moniika, Puszka09, Ancalime, Gwiazdeczka 93, Meduza, karm3lka, milam, Starania2021❤️, Ola_45, Zagadka919 lubią tę wiadomość
Anielka❤️2018
Bruno💔 czerwiec 2021 [*]
15.11.21 ❤️beta 5.30
17.11.21 ❤️beta 24,64 🌈
22.11.21 ❤️ beta 610
26.11.21 ❤️ beta 4273 prog 25
07.12.21pięknie bijące 💓 i 0,74cm człowieka 😍
16.12.21 CRL 1,39
4.01.22 CRL 3,71😍
13.01.22 badania prenatalne pierwszego trymestru : zdrowy dzidziuś, prawdopodobnie chłopak😍
5.05.22 1126g 37cm❤️ Kazik rośnie 😍
Tarczyca- pod kontrolą (eutyrox100)
On 32
-
Ja w ciąży tylko testy robiłam, przed spodziewanym terminem i parę dni po zeby był ładny test na pamiątkę. A tak to czekałam na wizytę do gina od testu minął tydzień, później kolejny tydzień aż było widac zarodek. Raz byłam w tamtym roku na hcg bo mi się spóźnił okres 10 dni, testy negatywne ale oczywiście po badaniu wieczorem dostałam okres.