W listopadzie Bolo leci w lecie będą z tego dzieci 🦩🤰👶🤱
-
WIADOMOŚĆ
-
Ladinola wrote:Hej. Nie wiem czy mam prosić o wykreślenie z listy czy o wpisanie 🍷 u mnie 37dc, wg ovu 10dpo, na ciążę nie ma już szans z tak później owulacji. Zaczęły boleć mnie piersi więc gdzieś za kilka dni pewnie dostanę okres.
Dziś usiądę i napisze kolejny post o gadżetach. Tym razem coś dla panów i dla par.
Kochana, dopiero jak dostaniesz to Ci wpiszę 😊 w 10 dpo jeszcze Ci nie wpiszę 😋 chocby nie wiem co! Sobie też wpiszę dopiero jak dostanę 🐒 choć i tak wiem, że dostane 😂Izi, Ancalime lubią tę wiadomość
34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27 --> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm 🧸
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
🔹28.01 36+6 3350 g 🦁
Witaj maluszku ♥️ 13.02.2025 3220 g, 56 cm SN
-
KarolinaKika wrote:Jeśli chodzi o to od kiedy kobieta jest chroniona w ciąży to od 12 tygodnia nie można jej dać wypowiedzenia . Po tym okresie pracodawca przedłuża umowę do dnia porodu
-
nick nieaktualnyBuBu90 wrote:Kochana, dopiero jak dostaniesz to Ci wpiszę 😊 w 10 dpo jeszcze Ci nie wpiszę 😋 chocby nie wiem co! Sobie też wpiszę dopiero jak dostanę 🐒 choć i tak wiem, że dostane 😂
Ja wróciłam dzisiaj na treningi moje ukochane do mojej ukochanej trenerki, jak mi to działa kojąco na głowę... 😌Moniika, Meduza lubią tę wiadomość
-
karm3lka wrote:Może doradzicie...
Wizytę mam dopiero za 2 tygodnie, a pracuje, i jest to dość obciążająca praca.
Pytanie, czy jak przekażę info szefostwu wcześniej o moim stanie nim lekarz potwierdzi, to mogę dostać wypowiedzenie? 🙄
Jaki masz rodzaj umowy?
Chroniona jesteś dopiero po skończonym 12 tc.
A nie masz możliwości wziąć L4 do wizyty np. na chorobę od lekarza rodzinnego? -
nick nieaktualnyMilixx wrote:Jaki masz rodzaj umowy?
Chroniona jesteś dopiero po skończonym 12 tc.
A nie masz możliwości wziąć L4 do wizyty np. na chorobę od lekarza rodzinnego?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 15:04
Milixx lubi tę wiadomość
-
karm3lka wrote:Ale przy umowie na czas nieokreślony chyba to nie obowiązuje? Może się mylę
umowa na czas nieokreślony chroni Cię w 100%
mo chyba ze będą likwidować zakład pracy bądź twoje stanowisko
Milixx lubi tę wiadomość
1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07 ET 2 zarodków ❌
2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki / 22.02 ET
7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
07.04 poronienie 7/9 tc 💔
4 IVF czerwiec długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
AMH 10.23 -0,65
06.24 -0,47
05.25 - 0,44 -
Ancalime wrote:Nie wiem, i tak jakoś mało. Powinno być bardziej kolorowo. No nic, do piątku mam wieeelkie postanowienie nie sikać. A przed weekendem beta - no i zobaczymy.
Mam wyrzuty sumienia, że może jakbym się zgłosiła do gina po progesteron, albo więcej bym leżała, to może jakoś wspomogłabym moje 2 kreski 🥺.
Ja tak miałam przy biochemie że ona tak rosła poniżej normy chyba że 3 pomiary, urosła do 105 i wtedy zaczęła spadać. I nie obwiniaj się, na takim wczesnym etapie nic się nie da zrobić żeby uratować ciążę. -
nick nieaktualnyMartiMarti wrote:Testosteron koniecznie zbadać trzeba , HSG się robi do 9-10 dnia cyklu tylko ..
nie napisałaś tez w którym dniu cyklu jesteś
Szczerze czytalam ze HSG robi sie tylko na początku cyklu ale lekarz stwierdził że możemy zrobić nawet później tylko nie możemy współżyć do nastepnej menstruacji... Nie wiem co o tym myśleć ale bardzo chce mieć to za sobą.... -
Dostałam właśnie wyniki z trombo, prawie wszystko nieprawidłowe 😭 Co teraz? Badać coś jeszcze? Ginka za 2 tygodnie dopiero... Jest dla mnie jakaś szansa? 😢
Starania od października 2020
Maj 2021: Puste jajo 💔
IVF 2023: Brak zarodków 😭
21.10.2023⏸ Naturalna niespodzianka 😮
Beta 289/761/ 1611, wizyta ➡️ widać pęcherzyk 😊
7.11 Mamy 4mm dzidzi z bijącym serduszkiem ❤😍
29.11 9t2d ➡️Serduszko przestało bić w 6tyg 😭💔
👼 Chłopczyk, trisomia 13 😪 -
Lukrecja1208 wrote:
W związku z mutacjami zrób:
Witamina B12
Kwas foliowy
Homocysteina
Pakiet krzepliwości (d-dimer, fibrynogen, PT, APTT)
Białko S i białko C
Zespół antyfosfolipidowy
Może Celina podpowie czy jeszcze jakieś badania w związku z mutacjamiLukrecja1208 lubi tę wiadomość
-
Pytałam O PZU dodatkowo za 35 zł miesięcznie mam ubezpiecznie 😃
Izi, karm3lka, Rudakostka, Koteczka82 lubią tę wiadomość
1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07 ET 2 zarodków ❌
2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki / 22.02 ET
7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
07.04 poronienie 7/9 tc 💔
4 IVF czerwiec długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
AMH 10.23 -0,65
06.24 -0,47
05.25 - 0,44 -
Zagadka raz pisała, że nie mogą nawet przed 12tc dać wypowiedzenia musiałaby Ci się samoistnie umowa kończyć przed 12tc i wtedy nie mają obowiązku przedłużenia. Ten magiczny 12tc ciąży dotyczy sytuacji kiedy umowa się akurat kończy.
Jeżeli np dostałybyście wypowiedzenie i po nim dowiedziały się o ciąży macie prawo odrzucić wypowiedzenie lub je anulować.
Więc w ciąży nie można dać wypowiedzenia, jak pracodawca nie wie o ciąży i da to po prostu mówimy, że nie przyjmujemy go bo jesteśmy w ciąży. Ale jeżeli umowa się kończy i kończy się ona przed 12tc nie musi jej przedłużać.
https://poradnikpracownika.pl/-zwolnienie-kobiety-w-ciazy-czy-jest-mozliwe
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-rozwiazanie-umowy-o-prace-z-ciezarna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2021, 15:43
karm3lka, Wojcinka, Zagadka919 lubią tę wiadomość
-
karm3lka wrote:Na czas nieokreślony
Zgadzam się z Izi.
Jak masz umowę na czas nieokreślony to nie mogą cię zwolnić przez to, że powiesz o ciąży. Wypowiedzieć umowę na czas nieokreślony mogą w przypadku redukcji etatów bądź upadłości.
Jak nie chcesz na razie mówić o ciąży to spróbuj wziąć L4 od rodzinnego np. na to że wymiotujesz tak jak pisała KarolinaKika. -
karm3lka wrote:Na czas nieokreślony
karm3lka jak pisałam wyżej nie mogą dać Ci wypowiedzenia bo ogólnie nie można kobiecie w ciąży wypowiedzieć umowy o pracę. Przed 12 tc można co najwyżej umowy takiej nie przedłużyć.
KarolinaKika - to warto 35 zł to cena 1 badania w diagnostycea tu i usg i cytologia i badania bez problemu zrobisz
karm3lka, Zagadka919 lubią tę wiadomość
-
KarolinaKika wrote:Nie napisałaś o umowie
umowa na czas nieokreślony chroni Cię w 100%
mo chyba ze będą likwidować zakład pracy bądź twoje stanowisko
Ja to odbieram też że to chyba plus dla pracodawcy ze dowie się prędzej żeby szukać kogoś na moje zastępstwo? Czy się mylę.
Tylko wiesz jak to jest - wszystko się do wizyty może wydarzyć nie daj Boże i wiesz... -
Milixx wrote:Zgadzam się z Izi.
Jak masz umowę na czas nieokreślony to nie mogą cię zwolnić przez to, że powiesz o ciąży. Wypowiedzieć umowę na czas nieokreślony mogą w przypadku redukcji etatów bądź upadłości.
Jak nie chcesz na razie mówić o ciąży to spróbuj wziąć L4 od rodzinnego np. na to że wymiotujesz tak jak pisała KarolinaKika.
Ale wtedy najlepiej żeby dał kod B, w innym wypadku będzie 80% wynagrodzenia.
ZUS później liczy też średnią pensji z ostatnich 12 miesięcy gdzie między l4-kami musi być 3 miesiące odstępu inaczej. Np ja teraz dostałam podwyżkę, jakbym poszła teraz na L4 nawet na 1 dzień i później już do końca ciąży w styczniu to do średniej nie będą liczyć mi listopada i grudnia. Więc też trzeba sobie przemyśleć bo np. niektórzy mają w grudniu premię opodatkowane itp które by tą średnią pensji sporo podniosły.karm3lka lubi tę wiadomość
-
karm3lka wrote:Dziękuję za potwierdzenie
Ja to odbieram też że to chyba plus dla pracodawcy ze dowie się prędzej żeby szukać kogoś na moje zastępstwo? Czy się mylę.
Tylko wiesz jak to jest - wszystko się do wizyty może wydarzyć nie daj Boże i wiesz...
To zależy od pracodawcy, jedni zareagują fajnie inni nawet jak pracujesz latami okazują się bucami.
Jak się lepiej poczujesz jak już powiesz i dodatkowo jakoś Cię to zwolni z części obowiązków to warto powiedzieć. Nic się nie wydarzy, możesz też tylko powiedzieć w kadrach/szefowi i poprosić o dyskrecję narazie a jednocześnie pod jakimś pretekstem o lżejszy przydział obowiązków. Może nie będą plotkować