W listopadzie deszcz i plucha 🌧️ w sierpniu będę mieć malucha 🤰
-
WIADOMOŚĆ
-
Chantelle wrote:Cześć dziewczyny 😊
Jestem na bieżąco z Forum, ale nie udzielałam się przez brak czasu. Powiem Wam, że u mnie też szaro-buro, ale ostatnio ta pogoda pozwala mi się wyciszyć 🙃☕️🍂
Dołączam się do teamu tyłozgięcia 🙌🏼 Jestem w szoku, bo myślałam, że to nie jest aż tak powszechne, a tu proszę 😁 Zaciekawił mnie temat inozytolu, o którym wcześniej nawet nie słyszałam 🤔 Tylko martwi mnie ta redukcja tkanki tłuszczowej, bo ja mam niedowagę i pracuję nad tym, żeby przytyć, a nie schudnąć 😅 Musiałabym poradzić się lekarza. Jestem właśnie świeżo po 🐒 i tak, jak cieszyłam się na zbliżającą owulację, tak musiałam trochę ostudzić emocje, bo od pięciu dni mam ból lewego jajnika. Jeszcze nigdy tak nie miałam. Czytałam, że to może być zapalenie przydatków, ale nie mam co gdybać, tylko jak najszybciej umawiać wizytę u ginekologa, u którego byłam ostatnio (UWAGA!) w sierpniu zeszłego roku…
Mam jeszcze jedno pytanie. Przepraszam, bo ono może w ogóle nie powinno się tu pojawić, ale odczuwam tu taką siostrzaną atmosferę i myślę, że temat snu i w ogóle regeneracji też jest dla nas bardzo ważny. Proszę mi tu napisać, jak Wy dajecie radę wstawać o 5:00-6:00 rano? 🤭 Ja o tym marzę, bo zaczęłam doceniam poranki, ale za cholerę nie daję rady. Jestem młodą osobą i to aż dziwne, że mój organizm tak słabo się regeneruje 😤 O której chodzicie spać? Tak z ciekawości pytam, bo ja ostatnio między 23:00-24:00, ale to chyba za późno.
Ja jestem rannym ptaszkiem po prostu, nawet bez budzika się budzę wcześnie 😅 ale też staram się nie chodzić spać później niż 22, czasem nawet już chwilę po 21 jak czuje zmęczenie to się kładę o ile mloda już też śpi albo mąż ją kładzieChantelle lubi tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
9 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex
🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️
🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️
Badanie nasienia✅️
Glukoza + insulina homa ir❌️ IO
🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️
Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)
🔜27.11 endo konsultacja
🔜04 12 wizyta u gina -
almost.there wrote:Hej dziewczyny dziś biel razi w oczy, więc wczoraj jakaś testowa krecha musiała prześwitywać ☹️
Ehh najgorzej przytulam, najgorzej już się nastawić i rozczarować 🫂almost.there lubi tę wiadomość
👫 29 & 29
▪️starania na luzie od 01.2024
▪️z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
- łagodna oligospermia (10,61)
- niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
- morfologia 0% 😑
stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan
🔹1 cs - LUF
🔹2 cs - lametta + ovitrelle
potwierdzona owulacja ale nic z tego ❌
🔹3 cs - lametta + ovitrelle ❌
🔹4 cs⏳
suple:
Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc) -
aszin wrote:Przeziębienie nie przeszkadza w implantacji ☺️ wiele kobiet zaszło w ciążę właśnie wtedy, jak były chore.
Potwierdzam! Tak wyglądała moja pierwsza ciąża 😊 Dodam, że wtedy bardzo dużo pracowałam, byłam przemęczona na maxa i piłam trochę energetyków, które mnie ratowały.Siasi lubi tę wiadomość
✨ 2 cs
Długa przerwa w staraniach…
6 👧🏼 35 👩🏽 42 👨🏼
🐈 + 🐈⬛ -
Ciężko mi was ostatnio czytać w ciągu dnia, bo black friday się zbliża wielkimi krokami i u mnie w branży robota płonie nadrobiłam teraz to co było od rana
U mnie dziś 🐒 się rozkręciła także już w 100% wchodzę w nowy cykl! Z każdym kolejnym miesiącem zauważam, że na początku przy bielach na teście i samym początku 🩸 jestem faktycznie podłamana że się nie udało, ale w momencie gdy ten okres się rozkręca to łapię dobrą energię i nawet czuję ulgę że ten niepewny okres oczekiwania za nami. Bo ten początek cyklu to jest taki krótki moment na odpoczynek - od liczenia, oczekiwania, testowania, monitoringów co kilka dni. Bardzo bym chciała zajść w ciążę, a jednocześnie ta ulga i odpoczynek od presji w okres jakoś dają mi chwilę wytchnieniaChantelle, DreamBee, Siasi, Darrika, Mimi🌸, Ilka96, Olo323 lubią tę wiadomość
👫 29 & 29
- morfologia 0% 😑
🔹1 cs - LUF
🔹4 cs⏳
suple:
Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc) -
Siasi wrote:Ja w tygodniu wstaje codziennie o 5, ale mam tryb pracy dyżurowy. Więc czasem pracuje po 8h, czasem po 12h a zdarza się i po 15h. Trudno mi się zregenerować przez nieregularne godziny pracy i codzienne wstawanie o 5. Tym bardziej że jednego dnia zaczynam pracę np o 7 kończę o 22, a kolejnego od 7-17. Każdy tydzień wygląda inaczej. Pracuje po ok 230h miesięcznie. Wiele lat już tak mam a wciąż ciężko. Codziennie rano myślę po co Ci to babo, jeden etat wystarczy. Ale jak się zacznie dobrze zarabiać i ma się 2 pensję to ciężko przestać. Weekendy mam zawsze wolne ale staram się nie spać dłużej jak do 8-9. Jak zdarzy mi się pospać do 10 to łeb jak sklep przez cały dzień. Poza tym szkoda mi czasu na sen w weekend.
Temat regeneracji jest ciężki jeśli nie ma się stałych dni/godzin pracy.
Jak jestem na urlopie to wstajemy ok 8h i kładziemy się 22/max 23. I wtedy czuję że żyje 😄 ogólnie od dłuższego czasu staramy się kłaść wcześniej spać tak ok 21 jesteśmy już w łóżku i o 22 zasypiamy. Chyba że mam dyżur do 22 to kładziemy się o północy bo mąż zawsze czeka na mnie. Pewnie łatwiej jest jak się pracuje no 8-16. To jakoś ten dzień można zaplanować lepiej.
No i jesteś dla mnie motywacją w tym momencie! 🙈 Czyli pierwsze kroki, które muszę podjąć, to przede wszystkim kładzenie się szybciej spać. Mam nadzieję, że wkrótce napiszę do Was z samego rana 😁Siasi lubi tę wiadomość
✨ 2 cs
6 👧🏼 35 👩🏽 42 👨🏼
🐈 + 🐈⬛ -
Paulina66 wrote:Wczesne wstawanie to kwestia przyzwyczajenia, a jak trzeba wstać do pracy no to nie ma wyjścia 😖
Ja do pracy wstaję o 6:30, więc zawsze mogło być gorzej.
No ja myślę, że to też jakoś genetycznie są ludzie co wstają rano robią robotę, a są tacy ze siedzą po nocach jak już cisza i spokój się robi i chyba średnio mamy wpływ na takie nasze predyspozycje 😅 dla mnie rano jak dzwoni budzik jest dramat za każdym razem, podziwiałam moją babcię całe życie ona nigdy nie używała budzika nawet jak dzieci do szkoły budziła i przygotowywała po prostu chciała się obudzić o tej godzinie i się budziła 😅Chantelle, cysterka95, Olo323 lubią tę wiadomość
-
cysterka95 wrote:Ciężko mi was ostatnio czytać w ciągu dnia, bo black friday się zbliża wielkimi krokami i u mnie w branży robota płonie nadrobiłam teraz to co było od rana
U mnie dziś 🐒 się rozkręciła także już w 100% wchodzę w nowy cykl! Z każdym kolejnym miesiącem zauważam, że na początku przy bielach na teście i samym początku 🩸 jestem faktycznie podłamana że się nie udało, ale w momencie gdy ten okres się rozkręca to łapię dobrą energię i nawet czuję ulgę że ten niepewny okres oczekiwania za nami. Bo ten początek cyklu to jest taki krótki moment na odpoczynek - od liczenia, oczekiwania, testowania, monitoringów co kilka dni. Bardzo bym chciała zajść w ciążę, a jednocześnie ta ulga i odpoczynek od presji w okres jakoś dają mi chwilę wytchnienia
Mam tak samo! Dziś mój 19dc czyli jakieś 4dpo i już czuję zjazd nastroju, energii i raczej mam negatywne nastawienie co do testowania. Zwłaszcza że ciągle wmawiam sobie, że ta kąpiel w balii nie służyła zapłodnieniu 🙃
Ale z drugiej strony w tym cyklu czuję motywację, bo obecnie czekam na wyniki cytologii, a wraz z początkiem cyklu mam zlecone badania krwi oraz USG dopochwowe, więc czuję że mam kontrolę i „coś” robię.
Męża też na dniach wyślę na badanie nasienia, bo nigdy nie miał.
Myślę, że jeśli coś w wynikach będzie do poprawy, to dostanę kopa motywacji do działania, natomiast jeśli wszystko będzie ok, to też może będę miała spokojniejszą głowę, bo tak to ciągle zastanawiam się czy może coś jest nie tak, a ja tracę czascysterka95, Darrika, Olo323 lubią tę wiadomość
1993 👱🏻♀️🧔🏻🐶
8 cs
💊b complex, magnez, omega+ wit DEK, inozytol, shatavari, maca, selen, cynk, laktoferyna, maślan sodu, probiotyki, witamina C, koenzym Q10, jod
USG piersi ✅
Cytologia ✅
USG tarczycy ✅
prolaktyna 19 ❌
TSH 2,06 ❌
ferrytyna 30 ❌
Glukoza 79✅
USG dopochwowe ⏳
Badanie nasienia ⏳
Cykle regularne 27-29 dni -
Cześć dziewczyny! Mam pytanie 😁
Co sądzicie o założeniu osobnego wątku na polecajki lekarzy? 😄 Myślę o tym od jakiegoś czasu, bo brakuje takiej listy sprawdzonych specjalistów z różnych województw i o różnych specjalizacjach.
Mogłybyśmy wtedy zrobić rozpiskę w pierwszym poście, żeby wszystko było w jednym miejscu 📝 Co Wy na to? Mogłabym ogarnąć taki wątek!Paulina66, Nayeli, Kociara20996, pelnawiary, Julia24, Suzie, Siasi, Chantelle, 3erin, cysterka95, Darrika, Finch11, Paula6432, Kirby, Mała.mi 93, Kinia92, NinaB, Ilka96, Olo323 lubią tę wiadomość
11cs o pierwsze maleństwo 👶🏻
👧🏻 28
PCO
✅ hormony w porządku
✅ owulacje w porządku
👦🏼 26
💦 25mln (11,09 w ml) odważnych, lecz nieco słabych żołnierzy o morfologii 2%
🏃♂️ i ruchliwości A+B=6%, A+B+C=17%,
👩❤️👨 chcących się związać z komórką jajową tylko 43% (HBA),
🧬 fragmentacja chromatyny 84%
➡️ 🥗 dalsza diagnostyka, dobra suplementacja i zmiana trybu życia -
Chochlik12 wrote:Cześć dziewczyny! Mam pytanie 😁
Co sądzicie o założeniu osobnego wątku na polecajki lekarzy? 😄 Myślę o tym od jakiegoś czasu, bo brakuje takiej listy sprawdzonych specjalistów z różnych województw i o różnych specjalizacjach.
Mogłybyśmy wtedy zrobić rozpiskę w pierwszym poście, żeby wszystko było w jednym miejscu 📝 Co Wy na to? Mogłabym ogarnąć taki wątek!
Myślę, że takie cos bardzo by się przydało, sama próbowałam przeszukiwać forum w poszukiwaniu opinii o konkretnych lekarzach gdzieś w postach. Taki zbiór polecajek w jednym miejscu byłby superChochlik12, Chantelle, grazka0022, Olo323 lubią tę wiadomość
30 👰🏼♀️ 32 🤵🏻
1 cs po 12 latach AH
💊 Folian Naturell, Prenacaps OVI, B Complex B-50 Methyl TMG Plus Aliness, Wit D 2000 j.m., Triple Magnesium Complex Swanson, Omega-3, olej z wiesiołka, zioła ojca sroki -
Chantelle wrote:No i jesteś dla mnie motywacją w tym momencie! 🙈 Czyli pierwsze kroki, które muszę podjąć, to przede wszystkim kładzenie się szybciej spać. Mam nadzieję, że wkrótce napiszę do Was z samego rana 😁
Podobno właśnie 22 jest najlepsza godzina do pójścia spać dla naszego organizmu żeby nic tam nie zaburzało tego cyklu snu. Mi też pomaga odłożenie telefonu przed snem chociaż na 20 minut i poczytanie ksiazki, żeby wyciszyć głowę po całym dniu.Siasi, Chantelle, Darrika lubią tę wiadomość
-
Chantelle, almost.there jestem w Waszym klubie. Jeszcze o tej porze roku to wstawanie jest moją największą zmorą. Ja z tych szczęściar, które wstają ,,dopiero" o 6:30 i chodzę spać między 22 a 23 ale mam wrażenie, że i tak ciągle czuję się niedospana.
Może to być spowodowane zbyt niskim poziomem D3 (w ostatnim badaniu miałam 26 ng/ml, a to chyba trochę za mało). Suplementowanie swoją drogą ale to już chyba taka moja uroda, że rano wstaje moje ciało a reszta śpi
Chochlik12 świetny pomysł z tym wątkiem. Sama szukałam wielokrotnie na forach opinii o lekarzach więc mogłoby to komuś pomóc. Ja co prawda jeszcze nie znalazłam takiego ginekologa, którego z czystym sumieniem mogłabym polecić w moich okolicach ale czasem może warto, przy skomplikowanym problemach zdrowotnych, jechać do innego miasta.Chantelle, Chochlik12, Olo323 lubią tę wiadomość
👩🏻34 👨🏼🦱41 🐱
9 cs
10.2024 biochem 💔
HSG 👍 -
almost.there wrote:Dziewczyny, a myślicie że robić jeszcze jeden test jutro albo krew? Jutro lecę na wakacje i planowo miał być 4 dzień okresu, czyli już sama końcówka a tu się nie zanosi, żeby w ogóle był na razie. Okres też chcę na wakacje 🤣
Ja bym nie wytrzymała i zrobiła test 😊
Ale Wam fajnie! Gdzie lecicie? ✈️✨ 2 cs
6 👧🏼 35 👩🏽 42 👨🏼
🐈 + 🐈⬛ -
Treaclynat wrote:Mam tak samo! Dziś mój 19dc czyli jakieś 4dpo i już czuję zjazd nastroju, energii i raczej mam negatywne nastawienie co do testowania. Zwłaszcza że ciągle wmawiam sobie, że ta kąpiel w balii nie służyła zapłodnieniu 🙃
Ale z drugiej strony w tym cyklu czuję motywację, bo obecnie czekam na wyniki cytologii, a wraz z początkiem cyklu mam zlecone badania krwi oraz USG dopochwowe, więc czuję że mam kontrolę i „coś” robię.
Męża też na dniach wyślę na badanie nasienia, bo nigdy nie miał.
Myślę, że jeśli coś w wynikach będzie do poprawy, to dostanę kopa motywacji do działania, natomiast jeśli wszystko będzie ok, to też może będę miała spokojniejszą głowę, bo tak to ciągle zastanawiam się czy może coś jest nie tak, a ja tracę czas
Trzymam kciuki, żeby jednak testowanie było pozytywne i te badania w kolejnym cyklu nie były potrzebne 😃🤞🏻Treaclynat lubi tę wiadomość
👫 29 & 29
- morfologia 0% 😑
🔹1 cs - LUF
🔹4 cs⏳
suple:
Nayeli wrote:Chantelle, almost.there jestem w Waszym klubie. Jeszcze o tej porze roku to wstawanie jest moją największą zmorą. Ja z tych szczęściar, które wstają ,,dopiero" o 6:30 i chodzę spać między 22 a 23 ale mam wrażenie, że i tak ciągle czuję się niedospana.
Może to być spowodowane zbyt niskim poziomem D3 (w ostatnim badaniu miałam 26 ng/ml, a to chyba trochę za mało). Suplementowanie swoją drogą ale to już chyba taka moja uroda, że rano wstaje moje ciało a reszta śpi
Chochlik12 świetny pomysł z tym wątkiem. Sama szukałam wielokrotnie na forach opinii o lekarzach więc mogłoby to komuś pomóc. Ja co prawda jeszcze nie znalazłam takiego ginekologa, którego z czystym sumieniem mogłabym polecić w moich okolicach ale czasem może warto, przy skomplikowanym problemach zdrowotnych, jechać do innego miasta.
Myślę, że wit. D3 może też mieć na to wpływ. Ja zaniedbywałam suplementację w ostatnich miesiącach. Dopiero od niedawna zgromadziłam różne suplementy, staram się zmieniać dietę i mam nadzieję, że wkrótce poczuję się lepiej.✨ 2 cs
6 👧🏼 35 👩🏽 42 👨🏼
🐈 + 🐈⬛ -
Mogłybyśmy wtedy zrobić rozpiskę w pierwszym poście, żeby wszystko było w jednym miejscu 📝 Co Wy na to? Mogłabym ogarnąć taki wątek!
Super pomysł!👫 29 & 29
- morfologia 0% 😑
🔹1 cs - LUF
🔹4 cs⏳
suple:
cysterka95 wrote:Ciężko mi was ostatnio czytać w ciągu dnia, bo black friday się zbliża wielkimi krokami i u mnie w branży robota płonie nadrobiłam teraz to co było od rana
U mnie dziś 🐒 się rozkręciła także już w 100% wchodzę w nowy cykl! Z każdym kolejnym miesiącem zauważam, że na początku przy bielach na teście i samym początku 🩸 jestem faktycznie podłamana że się nie udało, ale w momencie gdy ten okres się rozkręca to łapię dobrą energię i nawet czuję ulgę że ten niepewny okres oczekiwania za nami. Bo ten początek cyklu to jest taki krótki moment na odpoczynek - od liczenia, oczekiwania, testowania, monitoringów co kilka dni. Bardzo bym chciała zajść w ciążę, a jednocześnie ta ulga i odpoczynek od presji w okres jakoś dają mi chwilę wytchnieniacysterka95 lubi tę wiadomość
-
almost.there wrote:No ja myślę, że to też jakoś genetycznie są ludzie co wstają rano robią robotę, a są tacy ze siedzą po nocach jak już cisza i spokój się robi i chyba średnio mamy wpływ na takie nasze predyspozycje 😅 dla mnie rano jak dzwoni budzik jest dramat za każdym razem, podziwiałam moją babcię całe życie ona nigdy nie używała budzika nawet jak dzieci do szkoły budziła i przygotowywała po prostu chciała się obudzić o tej godzinie i się budziła 😅
cysterka95, Chantelle, Olo323 lubią tę wiadomość
-
almost.there wrote:No ja myślę, że to też jakoś genetycznie są ludzie co wstają rano robią robotę, a są tacy ze siedzą po nocach jak już cisza i spokój się robi i chyba średnio mamy wpływ na takie nasze predyspozycje 😅 dla mnie rano jak dzwoni budzik jest dramat za każdym razem, podziwiałam moją babcię całe życie ona nigdy nie używała budzika nawet jak dzieci do szkoły budziła i przygotowywała po prostu chciała się obudzić o tej godzinie i się budziła 😅
Taaak! Ja z tych co wstają o 7 (mam szczęście i pracę zdalną ;p) a i tak budzą się koło 9 dopiero wtedy mój mózg jest w stanie poważnie funkcjonować. Obojętne o której nie wstanę jest to samo, nawet jak na studiach wstawałam codziennie o 6 to też dopiero w okolicach 9 byłam w stanie się skupić na czymś sensownym. Za to popołudniu i wieczorem mam szczyt produktywności.Chantelle, Karolove lubią tę wiadomość
👫 29 & 29
- morfologia 0% 😑
🔹1 cs - LUF
🔹4 cs⏳
suple:
Mogłybyśmy wtedy zrobić rozpiskę w pierwszym poście, żeby wszystko było w jednym miejscu 📝 Co Wy na to? Mogłabym ogarnąć taki wątek!27 i 29 lat
Podejrzenie PCOS (wcześniej długie i nieregularne cykle 35-50 dni)
starania "na luzie" od 07/2024
z pomocą medyczną od 10/2024
10/24 Ovitrelle + progesteron besins 200 ❌
11/24 Aromek+ Ovitrelle+progesteron besinna 200 ⏰
WYNIKI:
-witamina B12 479 pg/ml
-kwas foliowy 12.70 ng/ml
-TSH 1.82
-witamina D 65,8 ng/ml
-AMH 4.99 ng/ml
-insulina 7.7
-glukoza 80
-SHGB 82.60
-badania na toxoplasme/ wzw typu C/ wirus różyczki/ cytomegalowirus ✔️
- wyniki nasienia partnera dobre
- Ureaplasma w trakcie leczenia
często nawracające infekcje - w poprzednim cyklu leczone Escherichia coli, Candida, Streptococcus