Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W listopadzie deszcz i plucha 🌧️ w sierpniu będę mieć malucha 🤰
Odpowiedz

W listopadzie deszcz i plucha 🌧️ w sierpniu będę mieć malucha 🤰

Oceń ten wątek:
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:
    Ja jak podpisałam umowe na rok w siłowni, to udało mi sie pochodzić dwa tygodnie, gdyż zaszłam w ciąże. Przed trzecią ciążą kupiłam rower, nowe ubrania sportowe na każdą pogodę rowerową, sakwy na rower, wakacje nad morzem z dużą ilością tras rowerowych, bagażnik samochodowy na rowery😂 i nie muszę dodawać, że skończyło sie ciąża i zakazem roweru od lekarza🤪 teraz przynajmniej dokupiłam przyczepkę dla syna do roweru i wszystkie poprzednie zakupy sie super sprawdzają, ale może to jest jakaś alternatywna metoda wspomagająca zapłodnienie🫣🤭

Nie działa ta metoda niestety. :P kupiłam ciuchy lepsze do ćwiczeń, sprzęt do badmintona i squasha, zapisałam się na zumbę, długie wycieczki rowerowe, milion nowych topów. Nic. Na mnie te sztuczki nie działają :P

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • Paulina66 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Ja kupiłam rolki w Lidlu, chciałam zacząć jeździć znowu po chyba 20 latach przerwy i pyk, za tydzień 2 kreski 🤣 teraz cera moja opłacany stan, zaniedbałam twarz, kosmetyki mi się pokończyły, dokupię wsio poza retinolem, bo wydam ponad stówę na buteleczkę i na bank by wtedy ciąża nagle była 🤣 heh może trzeba kupić ten retinolu, to w końcu zobacze dwie kreski haha

Haha, ja kupiłam kilka miesięcy temu retinal z myślą, żeby używać w sezonie jesienno-zimowym i jak wyszła sytuacja, że będziemy się starać o dziecko to stwierdziłam, że przecież nie będę go otwierać, bo szkoda jakbym miała za chwilę i tak musieć przestać. Dziś akurat tak pomyślałam, że przecież zanim cykl mi się unormuje po AH, zanim będzie można w ogóle zacząć się starać z wyliczaniem owu to może tyle czasu minąć że na spokojnie zdążę zużyć buteleczkę i właśnie ją otworzyłam 😅😅 więc mam nadzieję, że może na mnie ta klątwa zadziała i jednak będę musiała przestać używać szybciej niż sądzę 🤣

Darrika, hakorośl, Mimi🌸, Lusia90, Olo323 lubią tę wiadomość

30 👰🏼‍♀️ 32 🤵🏻
    1 cs po 12 latach AH
    💊 Folian Naturell, Prenacaps OVI, B Complex B-50 Methyl TMG Plus Aliness, Wit D 2000 j.m., Triple Magnesium Complex Swanson, Omega-3, olej z wiesiołka, zioła ojca sroki
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Ja kupiłam rolki w Lidlu, chciałam zacząć jeździć znowu po chyba 20 latach przerwy i pyk, za tydzień 2 kreski 🤣 teraz cera moja opłacany stan, zaniedbałam twarz, kosmetyki mi się pokończyły, dokupię wsio poza retinolem, bo wydam ponad stówę na buteleczkę i na bank by wtedy ciąża nagle była 🤣 heh może trzeba kupić ten retinolu, to w końcu zobacze dwie kreski haha
    Haha ja właśnie dzisiaj miałam ten sam pomysł w zainwestowanie przekornie w retinol😂

Darrika lubi tę wiadomość

3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
    *biochem (luty 2024)
    *poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16

📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Nie działa ta metoda niestety. :P kupiłam ciuchy lepsze do ćwiczeń, sprzęt do badmintona i squasha, zapisałam się na zumbę, długie wycieczki rowerowe, milion nowych topów. Nic. Na mnie te sztuczki nie działają :P
    Zostaje chyba tylko roczny abonament na tatara i kogel-mogel😁

Lusia90 lubi tę wiadomość

*biochem (luty 2024)

• Katarena Koleżanka

Wysłany: 2 listopada, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:
    Haha ja właśnie dzisiaj miałam ten sam pomysł w zainwestowanie przekornie w retinol😂
    A jakiego używasz jeśli można zapytać?😁 Też się rozglądam ale tyle tego że ciężko się zdecydować 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 22:20

• Suzie Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:
    Zostaje chyba tylko roczny abonament na tatara i kogel-mogel😁

Pierwszy abonament nie zadziała, bo nie lubię tatara. 😂 Ale do surowego ciasta i kogla-mogla mam słabość 🫣

hakorośl lubi tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarena wrote:
    A jakiego używasz jeśli można zapytać?😁 Też się rozglądam ale tyle tego że ciężko się zdecydować 🫣
    Używam takiego:
    https://phdoctorlab.pl/products/krem-do-twarzy-ze-stabilna-forma-retinalu-0-1-30ml
    Dla mnie bardzo dobry 😉

Katarena, Olo323 lubią tę wiadomość

*biochem (luty 2024)

• kitka_ Ekspertka

Wysłany: 2 listopada, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:
    Ja jak podpisałam umowe na rok w siłowni, to udało mi sie pochodzić dwa tygodnie, gdyż zaszłam w ciąże. Przed trzecią ciążą kupiłam rower, nowe ubrania sportowe na każdą pogodę rowerową, sakwy na rower, wakacje nad morzem z dużą ilością tras rowerowych, bagażnik samochodowy na rowery😂 i nie muszę dodawać, że skończyło sie ciąża i zakazem roweru od lekarza🤪 teraz przynajmniej dokupiłam przyczepkę dla syna do roweru i wszystkie poprzednie zakupy sie super sprawdzają, ale może to jest jakaś alternatywna metoda wspomagająca zapłodnienie🫣🤭

haha szkoda, że u mnie nie działa ;)

starania o pierwsze od czerwca 2023
    34l.👱🏻‍♀️ 31l.👨

03.2024 poronienie 9tc 💔

07.24 cytologia, hpv negatywny ✅️
    10.24 hormony ✅️ jajowody drożne✅️
    11.24 wymazy ❔🤞
    12.24 histeroskopia z biopsją ❔🤞

09.24 Badanie nasienia ❌️ (morfo ❌, ruchliwość ❌)
    11.24 Badanie nasienia ❌️ (morfo ✅, ruchliwość🔻😔)
  • Fasolowa_zupa Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:
    Używam takiego:
    https://phdoctorlab.pl/products/krem-do-twarzy-ze-stabilna-forma-retinalu-0-1-30ml
    Dla mnie bardzo dobry 😉

A nie myślicie, ze te ograniczenia w stosowaniu dotyczą doustnego stosowania? Rozumiem dmuchanie na zimne, ale wydaje mi się ze tak niewielka ilość stosowana na skórę nie może zaszkodzić. Co myślicie?
    Tez używam tego z ph D, bardzo delikatny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada, 23:06

• cysterka95 Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hakorośl wrote:

Dziękuję, właśnie dałaś mi pretekst do wydania hajsu na nowe łyżwy 😂 jeszcze legginsy sobie wezmę, a ch.. raz się żyje 😆

jak nie zobaczę za tydzień dwóch kresek to przynajmniej w nowym sprzęcie sobie pojeżdżę haha

Rudka, hakorośl, Olo323 lubią tę wiadomość

👫 29 & 29
    PCOS + IO + niedoczynność
    💊 Euthyrox + Glucophage
    ▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
    ▪️starania na luzie od 01.2024
    ▪️z pomocą medyczną od 08.2024

stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan

🔹1 cs - LUF
    🔹2 cs - lametta + ovitrelle
    potwierdzona owulacja ale nic z tego ❌
    🔹3 cs - lametta + ovitrelle ❌
    🔹4 cs🤞🏻

badania I etapu ✅ 🔜seminogram
    ferrytyna do podwyższenia

suple:
    Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc)
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 2 listopada, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolowa_zupa wrote:
    A nie myślicie, ze te ograniczenia w stosowaniu dotyczą doustnego stosowania? Rozumiem dmuchanie na zimne, ale wydaje mi się ze tak niewielka ilość stosowana na skórę nie może zaszkodzić. Co myślicie?

Nie wiem jak z retinalem, ale retinolu się nie powinno stosować, nie czytałam dlaczego, ale skoro tak zalecają, to akurat myślę, że w orzypadku kosmetyku, no niekoniecznego to można sobie odpuścić. Przez skórę się wchłania i może dostać się do krwioobiegu, a tamtędy do bobasa, a to jednak no nie jest kosmetyk z cyklu se machnę na papę jak za dużo to się nic nie stanie, bo się może złego stać i ti dużo 😅 nie mówię o jakiś kremach zawierających te witaminy, ale o czystyym jakby retinolu. Ja używam tylko czystego 0.3%, raz chwilę zbudowałam tolerancję na 0.6%
    Myślę, że jak są kremy z jakimś dodatkiem to można się pokusić nawet od czasu dk czas bez zaszkodzeni. Ale to by trzeba było zgłębić temat

Karolove, Katarena lubią tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

9 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex

🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️

🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️
    Badanie nasienia✅️

🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️

Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)

🔜26.11 Wit D3
    🔜28.11 endo konsultacja
    🔜04 12 wizyta u gina
  • Fasolowa_zupa Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś słuchałam wywodu dermatolozki i zapamietałam, że skora to jednak nie gąbka i ze to nie jest tak, że wszystko chłonie i wnika to do organizmu, tylko, że substancje aktywne działają jednak na warstwy skóry. Ze względów bezpieczeństwa żaden producent nie zaleca, ale że ona osobiście stosowała. Zastanawiam się czy to była jej prywatna opinia czy faktycznie tak mówi nauka. 🧐

• Karolove Ekspertka

Wysłany: 3 listopada, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny możecie jeszcze coś więcej powiedzieć o stosowaniu kosmetyków z retinolem- zawsze myślałam, że gdyby pojawiła się ciąża to wystarczy odstawić- czy to faktycznie trzeba odczekać aż się 'wypłucze' z organizmu? Z tego, co kiedyś czytałam, zrozumiałam żeby uważać na tabletki. Ostatnio używałam serum z retinolem 0.5% i na zimę chciałam wrócić.

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    ♀️ 36l
    Hormony ok (TSH w normie ale za wysokie na starania- Euthyrox 50) regularne cykle i owulacje.
    AMH 4.51
    05.24 wykryta niedrożność lewego jajowodu
    07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
    09.24 pierwszy cykl stymulowany Clo + Duphaston + Ovitrelle = torbiel na jajniku 😕
    10.24 Belara na 1 cykl. Torbiel wchłonięta & przygotowania do IUI
    11.24 stymulacja Lamette i 1 IUI ❌️
    12.24 2 IUI 🤞🏻

♂️ 29l
    Wszystkie badania i parametry w normie 🍀
  • hakorośl Autorytet

Wysłany: 3 listopada, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove wrote:
    Dziewczyny możecie jeszcze coś więcej powiedzieć o stosowaniu kosmetyków z retinolem- zawsze myślałam, że gdyby pojawiła się ciąża to wystarczy odstawić- czy to faktycznie trzeba odczekać aż się 'wypłucze' z organizmu? Z tego, co kiedyś czytałam, zrozumiałam żeby uważać na tabletki. Ostatnio używałam serum z retinolem 0.5% i na zimę chciałam wrócić.
    Tak, można stosować spokojnie i odstawić dopiero przy dwóch kreskach, a później można stosować znowu w trakcie karmienia. Ta dyskusja powyżej wzięła się stąd, ze skończyły nam się kosmetyki i to rozważania o zakupie nowych, które zazwyczaj są drogie, wiec nie wartko kupować, skoro zaraz trzeba będzie odstawić, bo się staramy i liczymy, że się uda, lub na odwrót, żeby zainwestować i „zaskoczyć się” nagle ciążą 😉

Darrika, Karolove, Olo323 lubią tę wiadomość

*biochem (luty 2024)

• Ona_39 Ekspertka

Wysłany: 3 listopada, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolowa_zupa wrote:
    Kiedyś słuchałam wywodu dermatolozki i zapamietałam, że skora to jednak nie gąbka i ze to nie jest tak, że wszystko chłonie i wnika to do organizmu, tylko, że substancje aktywne działają jednak na warstwy skóry. Ze względów bezpieczeństwa żaden producent nie zaleca, ale że ona osobiście stosowała. Zastanawiam się czy to była jej prywatna opinia czy faktycznie tak mówi nauka. 🧐

Istnieje taki żel czy maść z testosteronem dla mężczyzn, lek...

• Darrika Autorytet

Wysłany: 3 listopada, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czasem mam w ogóle wrażenie, że tyle jest wiedzy w okół, badań itd, a tak naprawdę to nic nie wiemy na 100%, raz jest wychwalana margaryna, raz masło, potem olej kokosowy jedyny słuszny, a zaraz już, że jednak be 😅 do lekarza człowiek idzie i jeden też powie tu proszę pić herbatkę z miodem i odpoczywać, a drugi przepisze antybiotyk i bądź tu mądry 🤭

W ogóle to dzień doberek, jak tam u Was pogoda dzisiaj? Bo u mnie przymroziło nieźle heh. Ale liczę chociaż na odrobinę słoneczka dzisiaj 🤞

@Brilka czy Ty dzisiaj testujesz jeszcze czy już odpuszczasz? Dawaj znać, trzymamy kciuki 🤞🍀 jak któraś dzisiaj jeszcze przed terminem testuje to też kciukasy 🤞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada, 07:58

Ona_39, DreamBee, Mimi🌸, Fasolowa_zupa, Karolove, Rudka lubią tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

9 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex

🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️

🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️
    Badanie nasienia✅️

🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️

Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)

🔜26.11 Wit D3
    🔜28.11 endo konsultacja
    🔜04 12 wizyta u gina
  • eta176 Koleżanka

Wysłany: 3 listopada, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj biel na teście a dziś zaczynamy nowy cykl ^^ Czyli listopad może być jeszcze mój 🤗 A tak swoją drogą w szoku jestem ze cykle mi się tak skróciły ale przynajmniej owulację mam wcześniej no i jest te 10 dni fazy "trzeciej". Ja na chwilę obecną bez odbioru, "zobaczymy" się jak skończę 🩸

Darrika, Olo323 lubią tę wiadomość

🧑28 🧔30
    🐻‍❄️ 9/12

Endometrioza

03.2024- laparoskopia z usunięciem torbieli oraz potworniaka + resekcja prawego jajnika (została 1/4)
    07.2024- histeroskopia usunięcie polipa
  • dailydamn Przyjaciółka

Wysłany: 3 listopada, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomocy 😫

Czy jest jeszcze jakaś szansa? Jestem załamana, że temperatura zaczyna mi spać, a to dopiero 23 dc. Temperatura cały czas utrzymywała się po owu na poziomie 36,9. Dziś już 36,7.Pik LH potwierdzony grubymi krechami był 27 października. Cykle po odstawieniu tabletek w lipcu były co 28 dni. Ostatni cykl mnie zaskoczył, bo 🩸 przyszedł po 25 dniach. Byłam przekonana, że się udało. Niestety nie robiłam testów owu ani nie mierzyłam temperatury. Nie wiem co mam jeszcze sprawdzić. Pomóżcie ☹️

c6ce6f8b710abc5c9296a82b34fbfa20.png

👩🏼26 🧔🏻‍♂️30

3sc

💊prenacaps multi 1, dha, b12, cholina, d3 + od 11/24 olej z wiesiołka, l-arginine, prenacaps ovi, magb6, zioła ojca Sroki

🩸 9.11
    🥚 20.11 monitoring pęcherzyk 18 mm
    💉21.11 - Ovitrelle
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dailydamn wrote:
    Dziewczyny pomocy 😫

Czy jest jeszcze jakaś szansa? Jestem załamana, że temperatura zaczyna mi spać, a to dopiero 23 dc. Temperatura cały czas utrzymywała się po owu na poziomie 36,9. Dziś już 36,7.Pik LH potwierdzony grubymi krechami był 27 października. Cykle po odstawieniu tabletek w lipcu były co 28 dni. Ostatni cykl mnie zaskoczył, bo 🩸 przyszedł po 25 dniach. Byłam przekonana, że się udało. Niestety nie robiłam testów owu ani nie mierzyłam temperatury. Nie wiem co mam jeszcze sprawdzić. Pomóżcie ☹️

c6ce6f8b710abc5c9296a82b34fbfa20.png
    Temperatura nie spadła Ci do poziomu linii podstawowej, więc póki co jest okej, 6 dnia czasami występuje tak zwany spadek implantacyjny - wtedy temperatura zacznie odbijać spowrotem. Jednorazowy spadek nic nie znaczy. Pamiętam jak byłam w pierwszej ciąży. Temperatura cały czas na poziomie 37-37,3 a nagle jednego dnia zobaczyłam 36,8 - lekarz kazał przestać mierzyć, bo ze świruje a jednorazowe spadki nic nie znaczą

dailydamn lubi tę wiadomość

• Ona_39 Ekspertka

Wysłany: 3 listopada, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak spada poniżej linii podstawowej? U mnie dziś spadła. Nie doszło do owulacji? Chciałam zbadać proga w tym miesiącu, a teraz to już nie wiem kiedy to zrobić.

@dailydamn, trzymam kciuki 🤞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada, 08:31

dailydamn lubi tę wiadomość

‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ