" W lutym jeszcze sexi dama 💃🏻, w październiku crazy mama🤰🏻"
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, jaki macie pogląd na branie witamin? Kwas foliowy oczywiście biorę od dawna. Wczoraj doktor zalecił mi zacząć brać jakiś preparat dla kobiet w ciąży. Powiem Wam ze nie chce się kłócić z lekarzem ale patrzę na składy i mam wątpliwości. Na pewno wybiorę preparat bez żelaza bo nie ma takiej potrzeby. Ale ze mam brać preparat w którym jest jod? Czy to nie popsuje tarczycy? Pomóżcie please 😅
Beezi lubi tę wiadomość
-
Bambi92 wrote:Hej, a gdzie wpisujesz to zamówienie? Ja zawsze wydzwaniałam do lekarzy po skierowanie
first aid photos free
Zaznaczyłam na czerwono zamów skierowanie na badania diagnostyczne i pojawia sie panel i wybierasz jakie i musisz uzasadnić 🙂 nie miałam odmowy jeszcze żadnejWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 12:51
Niaha, Bambi92 lubią tę wiadomość
Ona&On: 1993 r.
Starania od : czerwca 2021 r.
30 i 31.03.2022 r. - ⏸🙏
12.05.2022 r. - poronienie zatrzymane, zabieg w 9tc [*]🦋👼
21.02.23 - ⏸🤭🙏
09.11.2023 - 3500 g / 56 cm Franka 💙 nagła CC.
Termin porodu ➡️ OM: 02/11; USG: 07/11 ✊ -
Sagi wrote:Dziewczyny, jaki macie pogląd na branie witamin? Kwas foliowy oczywiście biorę od dawna. Wczoraj doktor zalecił mi zacząć brać jakiś preparat dla kobiet w ciąży. Powiem Wam ze nie chce się kłócić z lekarzem ale patrzę na składy i mam wątpliwości. Na pewno wybiorę preparat bez żelaza bo nie ma takiej potrzeby. Ale ze mam brać preparat w którym jest jod? Czy to nie popsuje tarczycy? Pomóżcie please 😅
Ja przed 1 ciąża 3 miesiące wcześniej brałam pregna start, endokrynolog też mi zalecała witaminy z jodem itd bo mam Hashi. Teraz też od 3/4 miesięcy biorę tak samo.
Wiem że są jakieś pogłoski że powinno się wszystko osobno brać itd, ale narazie biorę wszystko tak samo jak 2 lata temuSagi lubi tę wiadomość
-
Kamsi wrote:
Ja przez te przygody też się boje ze mi dziś fałszywe wyszły jakieś mimo że różowe 😭 w 1 ciąży człowiek nie wiedział dużo o becie, fałszywych testach i było ok wszystko a teraz stres -
Sagi wrote:Dziewczyny, jaki macie pogląd na branie witamin? Kwas foliowy oczywiście biorę od dawna. Wczoraj doktor zalecił mi zacząć brać jakiś preparat dla kobiet w ciąży. Powiem Wam ze nie chce się kłócić z lekarzem ale patrzę na składy i mam wątpliwości. Na pewno wybiorę preparat bez żelaza bo nie ma takiej potrzeby. Ale ze mam brać preparat w którym jest jod? Czy to nie popsuje tarczycy? Pomóżcie please 😅
Omegamed ma jod w składzie i ogólnie Pan Tabletka polecał, mówił ze maja dobry składSagi, samantka lubią tę wiadomość
👩🏼❤️💋👨🏼 31.12.2014r.
💒 2020r.
👱🏻♀️
Endometrioza III stopnia ❌
21.10.2023- 26.01.2023 ureaplasma ✅
31.01.2023r. Hycosy i biopsja endometrium- jajowody drożne, ✅zapalenie endometrium ❌
Hormony ✅
🧔♂️30
badanie nasienia✅
07.05.2023r. ⏸️🙊
08.05.2023r. Beta 789 mlU/ml
10.05.2023r. Beta 1717 mIU/ml
25.12.2023r. Olcia, Nasz Świąteczny Cud 🎄✨
-
Kamsi ale jakoś dziwnie mocna ta kreska 🤔🤔
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
Mi pierwsza ginekolog przepisała jod. Natomiast obecna kazała brać właśnie suplementy typu pregna start z jodem w składzie. Nie mam i nie miałam problemów z tarczycą.
Sagi lubi tę wiadomość
-
Mainlylife wrote:Omegamed ma jod w składzie i ogólnie Pan Tabletka polecał, mówił ze maja dobry skład
Właśnie ten ranking pana tabletki wczoraj czytałam, coś tam mam na oku. Tylko ja się właśnie boje brać jod 😂
Spencer wrote:Mi pierwsza ginekolog przepisała jod. Natomiast obecna kazała brać właśnie suplementy typu pregna start z jodem w składzie. Nie mam i nie miałam problemów z tarczycą.
O i to jest głos który mnie uspokoił. No nic, spróbuję i jak się będę śmiesznie czuła to wtedy będę się martwićWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 13:38
Spencer lubi tę wiadomość
-
Jak konsultowałam z dr to nie zalecił żadnych konkretnych witamin 🙃Sagi lubi tę wiadomość
07.22 - stymulacja lametta
11.22 - badanie drożności ✅
11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
06.01.23 - ⏸ 🙏😍
07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
11.01.23 beta - 770.34
14.01.23 beta - 2112.51
18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
08.05.23 - 411 g 🤩
12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞
26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm -
Kamsi faktycznie jakaś dziwna ta kreska 🤔 Bobotest widnieje na pierwszej stronie jako niepolecany test, ale nigdy go nie miałam wiec się nie wypowiem 🤔👩 28
badania 3dc✅AMH - 4,2✅ Kir - genotyp AA 👎PAI-1 - homo 👎, MTHFR - hetero 👎
🧔29
seminogram✅HBA 42%👎ROS✅ DFI✅InhibinaB✅
1 IVF
💉22 🫧->16 🥚-> 8🪄->ICSI->❄️❄️
19.08 FET❄️ ❄️
8 dpt ⏸
💔 ciąża bezzarodkowa
2 IVF 🔜 -
Sagi, wg zaleceń PTGiP kobieta starająca się o ciążę i w pierwszym trymestrze powinna suplementować kwas foliowy 400mug, witaminę D 2000j, jod 200ug i DHA 200-250mg. To takie ogólne zalecenia, w wyjątkowych wypadkach modyfikuje się te dawki. To są polskie wytyczne, ale raczej zgodne ze światowymi standardami. Co do kwasu foliowego - coraz więcej mówi się o aktywnej formie, czyli o folianach zamiast kwasu foliowego, bo duży procent populacji ma mutacje, które utrudniają wchłanianie, ale ginekolodzy póki co chyba jeszcze nie zwracają na to uwagi.
Edit. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę zalecenia suplementacji ptgip w ciąży to powinnaś znaleźć pdf z zaleceniami, tam są opisane też sytuacje szczególne.
Co do jodu - nie masz problemów z tarczycą, natomiast ona w ciąży bardzo intensywnie pracuje i często dochodzi do niedoczynności tarczycy jak jej wcześniej nie było, a jak była to mocno wzrasta zapotrzebowanie na hormony, stąd zalecenia suplementacji jodu, a w przypadku dziewczyn już zażywających Euthyrox często konieczność zwiększenia dawek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 13:48
Sagi, Emka06, Lipcowa lubią tę wiadomość
31 & 31
12.2023 🩵
Trombofilia - czynnik II protrombiny hetero
MTHFR hetero
PAI homo -
Tak, nadal Was czytam zamiast się uczyć, chociaż już nawet odinstalowałam apkę 😂
Nowanna, Emka06, Oli123, Spencer, Jagodecka, Lipcowa, Domi94, Bambi92 lubią tę wiadomość
31 & 31
12.2023 🩵
Trombofilia - czynnik II protrombiny hetero
MTHFR hetero
PAI homo -
Myślicie, ze przed staraniami można łączyć Omegamed i fertistim?👩🏼❤️💋👨🏼 31.12.2014r.
💒 2020r.
👱🏻♀️
Endometrioza III stopnia ❌
21.10.2023- 26.01.2023 ureaplasma ✅
31.01.2023r. Hycosy i biopsja endometrium- jajowody drożne, ✅zapalenie endometrium ❌
Hormony ✅
🧔♂️30
badanie nasienia✅
07.05.2023r. ⏸️🙊
08.05.2023r. Beta 789 mlU/ml
10.05.2023r. Beta 1717 mIU/ml
25.12.2023r. Olcia, Nasz Świąteczny Cud 🎄✨
-
Nie wiem jak w ciąży, ale mi endokrynolog przepisała jod (jodid), wiec grzecznie biore 50mg.
Ale dopytam dziewczyny z PCOS. Jakie witaminy bierzecie? Ja biorę Ovarin (2tabletki), jod i witamina D.
Zastanawiam się jak to się ma do tych wszystkich pregna, fertisim itd? Nie wiem czy one maja inozytol w sobie w sumie. A przyjmowanie samego inozytolu mnie nie urządza bo ten co mam jest za słodki 🤢. -
Beezi wrote:Sagi, wg zaleceń PTGiP kobieta starająca się o ciążę i w pierwszym trymestrze powinna suplementować kwas foliowy 400mug, witaminę D 2000j, jod 200ug i DHA 200-250mg. To takie ogólne zalecenia, w wyjątkowych wypadkach modyfikuje się te dawki. To są polskie wytyczne, ale raczej zgodne ze światowymi standardami. Co do kwasu foliowego - coraz więcej mówi się o aktywnej formie, czyli o folianach zamiast kwasu foliowego, bo duży procent populacji ma mutacje, które utrudniają wchłanianie, ale ginekolodzy póki co chyba jeszcze nie zwracają na to uwagi.
Edit. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę zalecenia suplementacji ptgip w ciąży to powinnaś znaleźć pdf z zaleceniami, tam są opisane też sytuacje szczególne.
Co do jodu - nie masz problemów z tarczycą, natomiast ona w ciąży bardzo intensywnie pracuje i często dochodzi do niedoczynności tarczycy jak jej wcześniej nie było, a jak była to mocno wzrasta zapotrzebowanie na hormony, stąd zalecenia suplementacji jodu, a w przypadku dziewczyn już zażywających Euthyrox często konieczność zwiększenia dawek.
Dokładnie bardzo dużo kobiet ma np ciążowa niedoczynność tarczycy, która po porodzie znika, a jod chyba nie jest szkodliwy na tarczycę wręcz odwrotnie -
Beezi dzięki za rzeczową odpowiedz ❤️ Nie jestem specjalista ale zauważam jak zalecenia się zmieniają i pomimo ze teraz żelazo jest zalecane tylko w przypadku niedoboru, to nadal większość preparatów je zawiera. A przecież to nie jest składnik który się powinno łykać na zapas. Stąd moja może nieracjonalna niechęć i brak zaufania do zażywania suplementów, zwlaszcza ze ciąża to niestosowny czas na eksperymenty. Ale już mnie trochę uspokoilyscie i przejdę się jutro do apteki po spuszczeniu krwi
-
Nowanna wrote:Nie wiem jak w ciąży, ale mi endokrynolog przepisała jod (jodid), wiec grzecznie biore 50mg.
Ale dopytam dziewczyny z PCOS. Jakie witaminy bierzecie? Ja biorę Ovarin (2tabletki), jod i witamina D.
Zastanawiam się jak to się ma do tych wszystkich pregna, fertisim itd? Nie wiem czy one maja inozytol w sobie w sumie. A przyjmowanie samego inozytolu mnie nie urządza bo ten co mam jest za słodki 🤢.
Ja biorę witaminę D 4000,Inozytol, kwas omega3, niepokalanek, teraz będę zaczynać brać kwas foliowy 🫢
Myśle ze dużo pomaga inozytol cykl mi się skrócił ale zobaczymy jak następny cykl, plus biorę glucophage przepisane przez gin na pcos😁
Edit ja biorę inozytol w tabletkach z AlinessWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 14:09
-
Dziewczyny gratuluje kresek😍😍 pięknie się je z rana ogladalo!
Mimo, ze u mnie, 11 dpo ⚪️ 😭 tak się wkurzylam… bez kitu, nie ma opcji. Czekam i jutro maja być! Teraz żałuje, ze nie kupiłam testów paskowych facelle, bo piszecie ze są najczulsze. Mam testeo strumieniowe. Oczywiście tule inne biele, a jeszcze bardziej małpy!
Mam bojowe nastawienie na ten cykl i nie popuszczę mu😂 piersi powiększone, wiec wóz albo przewóz! Dawać ⏸
Białek super, ze będziesz miała ekstra miejscówkę, to ważne!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 14:16
Evondita82, Lipcowa lubią tę wiadomość
😺31 lat
🍀starania od 12/2022
⚡️endometrioza, cechy adenomiozy
03.2023 💔 cb
07.2023 💔 cp
15.07.24 -> histero -
Dziewczyny, jak ostatnie dwa dni tempa mi spadała, a dzisiaj wskoczyła na 37 to myślicie ze coś to może oznaczać? Czy raczej spodziewać sie@? Mam nieregularne cykle (27~41) do tego to pierwszy cykl z letrozolem wiec nie wiem czego się spodziewać a mam taka huśtawe nastrojów ze o mamo😂😂😂
Lipcowa lubi tę wiadomość
😺31 lat
🍀starania od 12/2022
⚡️endometrioza, cechy adenomiozy
03.2023 💔 cb
07.2023 💔 cp
15.07.24 -> histero -
Karina wrote:Ja to dziewczyny tą owulację odczuwam jakbym miała zaraz dostać 🐒. Nienawidzę tego uczucia, bo to takie jakby mi się chciało 💩. Sorki za szczerość, ale już wolę jak mnie coś tam szczypie od lewej do prawej 😅
Ja mam tak właśnie bezpośrednio przed 🐒😂😂😂Karina, Kil lubią tę wiadomość