" W lutym jeszcze sexi dama 💃🏻, w październiku crazy mama🤰🏻"
-
WIADOMOŚĆ
-
Ona współczuję z całego serca. Domyślam się co przeżywasz, bo ja był pewnie miała tak samo. Mam nadzieję, że niunia szybko wróci do zdrowia 🍀❤️
Czytoto fajnie, że impreza się udała. U nas pogoda dzisiaj okropna- szaro, buro i deszczowo... jak ja nie mogę się już doczekać wiosny!Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Stymulacja m.in. dostinex, clo, ovitrelle, lametta
Luty 2022r. HSG prawy jajowód niedrożny
Maj 2022r. klinika GAMETA, badania
Lipiec 2022r. 1x inseminacja bezskutecznie
Wrzesień 2022r. polip
Grudzień 2022r. histeroskopia, wyłyżeczkowanie macicy
♥♥♥
Marzec 2023r. 8.03 test pozytywny, beta 459 ♥
29 czerwiec: połówkowe, 400 g zdrowego chłopaka
sierpień: 28 tc, III prenatalne, 1400g zdrowego synusia
wrzesień: 31 tc 2090g szczęścia
październik: 34tc 2828g mojego oczka w głowie
październik: 36+1tc 3008g maluszka
Przed ciążą:
Ona: badania ok
On: badania ok
badania nasienia: wyniki bardzo dobre -
Dziś już znacznie lepiej. Leki dobrze działają i mamy też dużo dłuże odstępy między skokami temperatury.
Niestety doszedł katar, który strasznie ją męczy, a przy odciąganiu strasznie się wierci i płacze (wcześniej super znosiła wyciągnie pojedynczych gilów), więc jest mi jej okropnie żal
Muszę też kupić coś zamiast pedicitamolu, bo on ma okropny smak i widać, że strasznie się męczy jak jej to podajemy, a truskawkowy ibum chętnie się przyjmuje i jeszcze się oblizuje 😊11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
Dziewczyny, co robić jak maluch strasznie płacze i uspokaja go tylko patrzenie w lustro i mocne zabawianie?
Jest tak dziś niemal cały dzień, a teraz na wieczór się nasiliło i płacze od dwóch godzin. Nakarmiona, przebrana. Nie wiem czy ja coś boli…
Nie ma gorączki, posmarowaliśmy dziąsełka, ale to nie to ☹️
Skąd wiecie, czy coś boli? Albo kiedy podać coś przeciwbólowego, itd.? Jestem dziś znów taka bezradna 😩11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
Ona11, może za mało snu w dzień i dziecko jest przemęczone? Albo może ból brzuszka?
Gdyby to nie mijało, to ja bym podała paracetamol (ten w czopkach działa szybciej). Nie zaszkodzisz, a zobaczysz czy się uspokoi.
Jeśli cię to bardzo niepokoi to może umów się na jutro do lekarza?
Ściskam mocno❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego, 22:41
-
Ona11 ja jeszcze na taki placz bym sprobowala owinąć w pieluszkę (zeby otuliło bobasa, rączki "uwiezilo"), przytulam na rękach tak wysoko, ze twarzami się przytulamy i bujam w ciemnym pokoju. U nas taki placz się pojawiał przy przebodzcowaniu i teraz ostatnio przy biegunce 😔 u nas zasypia i wstaje weselszy dzidzius 😊
-
U nas pomaga przytulanie w pioniez twarzą do nas, albo przytulenie do cyca w spokojnym miejscu i glaskaniw po główce, mówienie.
W sumie ciężko jest stwierdzić, że takiego maluszka coś boli 😞Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Wrzesień 2022r. polip
♥♥♥
Przed ciążą:
Dziękuję Wam bardzo 😘 u nas pomogło ostatecznie bujanie w foteliku samochodowym 🤷♀️ zasnęła tak i dało się ją przełożyć do łóżeczka.
Spala do 9:40 z wstawaniem na szybkie jedzonko ♥️
Dziś już jest weselsza, także mam nadzieję, że musiała odespać chorowanie i wróci nasz pogodny bobasek 🥹
Ostatnio już tak się wszystko fajnie uregulowało, OA, drzemki, zasypianie, zaczęły poprawiać się nocki i mąż znalazł sposób na przyjemne spacery. Już tak sie cieszyliśmy, że w końcu coś zaczynamy ogarniać, a tu choroba, która wszystko zmienia 🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego, 10:58
11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
Ona11, cieszę się, że choróbsko odpuszcza
Może już niedługo wrócicie do rutyny.
Zdradzisz sposób na przyjemne spacery?
Ostatnio jeden gość mi opowiadał, jak to zajmował się wnukiem. Że nic prostszego, karmił go, bawił się, a jeśli dzidziuś sam nie zasypiał, to wystarczyło 15 minut spaceru w wózku.
Taa… u nas po 15 minutach czesciej zdarza się płacz niż drzemka
Zazdroszczę mamom co chodzą na długie spacerki. -
Dziś już wrócił nasz pogodny dzidziuś 🥹
Jeszcze takie super drzemki, że wyjdą dziś tylko dwie 😁
Sagi, do tej pory, z uporem maniaka wychodziliśmy na spacer na porę drzemki, licząc że chwilkę popłaczę i zaśnie. U nas kluczem okazało sie wyjście w połowie okna aktywności + fotelik samochodowy zamiast gondoli.
Mała jest zaciekawiona światem, ogląda sobie wszystko w około, a potem sama zasypia na drzemkę.
A u nas był naprawdę straszny problem.. nie dało sie praktycznie wyjść z domu ☹️
Mam nadzieję, że już tak zostanie i w spacerówce też będzie superWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego, 20:38
11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
Ooo to te spokojne spacery to o nas jak już nie mogę słuchać jojczenia, jak nie mam pomysłów na zabawy, bo wszystkie są na nie, jak jestem po nieprzespanej nocy i mam ochotę ją wsadzić skąd wyszła - spokojnie można iść na 2,5h spaceru ze słuchawkami na uszach
I faktycznie, jak Helcia napisała, na taki mocny płacz podniesienie do pionu działa fajnie, bo to mocny bodziec dla błędnika -
Dziewczyny, macie może do polecenia jakiś wiosenny kombinezon? Taki, żeby pod spodem były porteczki i sweterek i można było bobaska ponosić na rękach po ogrodzie. Fajnie, żeby był taki niekrępujący ruchów , bo nasza mała, to ogólnie dość średnio lubi kombinezony 🤷♀️
Teraz używamy śpiworów i nie wiem jaki kupić 🤔11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
Taak, te spokojne spacery to i u nas 🙈 ile bym nie chodziła to cały czas śpi, ale daje sobie tylko godzinę spaceru, potem przekładam do łóżeczka i ogarniam chatę i obiad 😁
Ona11, jak zdrówko dzisiaj?🙂 Ja mam po córce dresowy, cos w tym stylu tylko inny print, bo kupiony 3 lata temu. https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0932172025.html
Helcia, a jak Was z tym karmieniem, uspokoiło się coś?☺️
U nas ostatnio jakaś mamoza się załączyła 😬 u męża potrafi piszczeć i się rzucać jak jest zmęczony, a u mnie 3 razy zabujam i dziecko wyciszone…
Przyszły do mnie ostatnie akcesoria do rozszerzania diety, a tu gotowości totalny brak🙃 Myślę że zaczniemy tak z początkiem kwietnia 😉
Od. Kupiłam już nawet szczoteczkę do zębów 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 15:51
-
Z kombinezonem nie pomogę, bo też używam spiworkow.
Ciekawy patent z tym fotelikiem 🤔 My ostatnio wzięliśmy małego żeby sobie posiedział na balkonie w foteliku właśnie. Za pierwszym razem poszło nieźle, za drugim był płacz. Ale warto było spróbować
Ogoorkowa - ach, zazdroszczę 😇 jeszcze w temacie zazdrości, podoba mi się jak maluchy śpią w wózku postawionym w ogródku przed domem. Sielanka.
Pozdrawiam z kanapy, uziemiona kontaktową drzemką -
Czytoto, wielkie dzięki za polecajke ♥️
U nas już wszystko w porządku, został niewielki katarek, także kamień z serca 🥹😊
O matko, ja jeszcze nie mam nic upatrzonego do RD. Jedynie przeglądałam krzesełka, ale nie zdecydowałam się jeszcze na żadne 😅
Co polecacie i kupujecie do RD? 😊11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
Ja jestem z tych co nie lubią przepłacać za markę, więc u mnie tylko budżetowe opcje 🙈i pewnie co osoba to opinia🤪
Krzesełko mamy po córce z ikei + podnóżek z allegro.
Łyżeczki z rossmana sprzedawane w 5 paku, teraz jest nawet promka na nie😉
Śliniaki mamy takie miękkie z ikei Matvra sprzedawane w 2 paku (można prać w pralce) i ubranko Kladdig też z ikei (to ubierałam rzadziej bo po prostu za długo to trwało)
Talerzyki miseczki i kubki zwykłe z ikei 5 szt za 5 zeta.
Bidon ze słomką bbox niezniszczalny 🤣
Sztućce Ikea Smaska.
I w sumie to wszystko chyba 😁
Przy córce nam totalnie się nie sprawdziły silikonowe śliniaki, były dla niej za ciężkie i niewygodne, od razu ściągała.
Nie lubię też silikonowych naczyń bo przechodzą zapachem jedzenia i detergentów, a córka i tak każde potrafiła oderwać od podłoża 🙈 U nas były tylko plastiki albo po prostu kładłam jedzenie bezpośrednio na blat krzesełka np. Frytki warzywne czy ugotowanego brokuła 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 17:32
-
Czytoto biorę granulki homeopatyczne, ale jakoś nie zauważyłam, żeby był nawał mleka. Niestety dalej nie wystarcza, żeby był tylko na piersi. No i ostatnio Księciunio bardzo często nie chce męczyć się przy cycku i po prostu się bawi, w sensie, ciągnie, uśmiecha się, przytula, mlaska, ale je krótko i mało z piersi. Za to butelkę chętnie... No w końcu łatwiej leci, wie, że dostanie i nie musi się tak wysilać. Więc niestety dalej siedzę przy laktatorze po każdym karmieniu, w sumie nic się nie zmieniło... No może oprócz tego, że teraz chętniej bawi się na sofie (rozkładamy zamiast maty) a ja siedzę przy nim z tym laktatorem...
Ona ja ostatnio kupiłam świetny kombinezon w pepco. Akurat na wiosnę, nie jest za gruby, ma delikatnego baranka w środku, z zewnątrz jakiś przyjemny w dotyku materiał. Ma kapturek i jest zapinany przez środek ku nodze. Kupiłam rozmiar większy żeby było go łatwiej ubierać. No i kosztował tylko 30 zł w promce 😀 byłam sceptycznie nastawiona, ale po dzisiejszym spacerku był to strzał w 10.
Co do spacerów ja nie mogę narzekać, bo mój bobas albo śpi, ale grzecznie leży i patrzy na mnie 😁 za to w domu w ciągu dnia śpi bardzo mało, same drzemki co 3 h, ale trwające z 15 minut. Za to w nocy śpi bardzo ładnie, np dzisiaj obudził się o 5:30 (a jadł o 21).
Ja jeszcze nie myślałam o rozszerzaniu diety, ale mam jeszcze sporo czasu 😀
Dziewczyny powiedzcie mi jak się bawicie z Waszymi Maluszkami? Mi już brak pomysłów i zastanawiam się czy to wystarcza... kładę go na kolanach i pokazuje zabawki, albo bawię się nóżkami, rączkami, a to pokazuje mu zabawki, lusterko, kontrasty. Stawiam baby gyma albo matę z pianinkiem, leżę obok niego jak on obraca się na boczki, leży na brzuszku. Nie wiem, czy to nie za bardzo monotonne, czy może powinnam wprowadzać inne zabawy ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 22:12
Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Wrzesień 2022r. polip
♥♥♥
Przed ciążą:
Ja nie przepadam za kombinezonami, więc mamy na wiosne ocieplany dresik (spodnie+bluza) I analogiczny wełniany komplet
Sagi, gdyby tylko w stojącym wózku spala tak grzecznie, to by stacjonował na ogródku 😅 nie jedzie to się oczy otwierają 😂
Helcia, co do zabaw, to polecam na instagramie pooglądać różne senso baby, fizjomommy i inne takie, jest pełny propozycji ostatnio nawet mignęła mi rolka lilmasti, gdzie było sporo zabaw sensorycznych. Ja polecam dotykanie rączkami i stopkami różnych materiałów (miękkich misiów, ale i np. Gąbki do naczyń - nowej ofc 😅), przechylanie na boczki albo robienie dużych kolek jak trzymam ją na rękach, kładzenie misia/piłki na nogach, żeby podniosła je do góry i złapała też rączkami, polecam też piłeczki, trudniejsze do łapania, można obserwować jak się turlają czy odbijają. Czasem kładę ja na nogach w poprzek, że rączki wystają z boku mojego uda i się bawi tak jakąś książeczka sensoryczna. Super jest też zabawa w przykrywanie dziecka pieluszką i ściąganie jej w dol (gdzie jest dzidziuś czy jak to nazwać :p). "Pierdzioszki" po całym ciele, można znaleźć łaskotki 😆 u nas tez Sowa wańka wstańka jest fajna, bo można ją gonić po całej macie, ale młoda już próbuje pełzania. Nie wiem co jeszcze robimy 🤣Helcia lubi tę wiadomość
-
Helcia u nas podobne zabawy jak u Ogoorkowej, czytamy książeczki, też takie sensoryczne, które może sobie dotykać, oglądamy kontrastowe obrazki, robimy samolot, czasami jak chce odpocząć to kontrastowa karuzela, odbijam nad nią balonik, łączenie rączek i stóp, leżenie na brzuszku i łapanie zabawek, chodzimy po domu i jej opowiadam co widzi, uwielbia patrzeć na parzenie kawy 😁 dużo całusków, pierdzioszkow, pogaduszek. Czasami daje jej pałąk edukacyjny, ale już nie jest dla niej zbyt ciekawy.
Też ostanio się zastanawiałam, czy to nie zbyt monotonne 😅
Ogoorkowa, no właśnie, ani my, ani Mała nie przepadamy za kombinezonami. Kupiłam wczoraj stacjonarnie ten z HM, ale dla nas jest taki strasznie sztywny i ciezko sie zakłada na rączki, a potem te łapki wyglądają jak wypchane i krępują ruchy
Na razie wozimy ją w nosidle w dresikach i otulaczu/spiworku, ale do brania na rączki coś by się jeszcze przydało 🤔
Wczoraj robiliśmy rozeznanie w krzesełkach i na razie wygrywa trip trapp, chociaż ta cena jest zatrważająca 🙄 ale potrzebujemy czegoś jednego na lata i takie które będzie stało przy stole zamiast jednego z naszych krzeseł. Mamy bardzo małe mieszkanie i to jedyne rozwiązanie, a ta opcja pasuje do naszego stołu i wydaje sie estetyczna. Jednak krzesełko będzie z nami na kilka lat, fajnie żeby się podobało 😁 no i widziałam, że nawet dorosły może na nim usiąść 😅
Ogoorkowa, dobrze kojarzę, że Wy się zdecydowaliście na ten model? Jesteś zadowolona z jakości ? (O ile już rozpakowałaś ). Kupowaliście przez internet, czy gdzies stacjonarnie? Rozglądam się, gdzie to wychodzi najbardziej korzystnie cenowo😁
11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️