X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
Odpowiedz

W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕

Oceń ten wątek:
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za jutrzejsze wizyty ✊ czekam na wieści 🍀

Blondyna.B, Milixx lubią tę wiadomość

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
    Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
    AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
    inne badania w normie
    🧔 - 32
    WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    HSG (prawy jajowód nie do oceny)
    03.23r. IUI ❌
    04.23.r IUI odwołane - owu z prawego

IUI ODWOŁANE ➡️ NATURALNY CUD... ♥️

Nasze szczęście jest już z nami 🤍
    🤍 Franek 🤍 SN - 3200g, 52cm 🤍

age.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:
    Lekarz nie może wypisać zwolnienia na całą ciążę bo się z tego nie wytłumaczy. Musi przedłużać co 4 tygodnie z wpisem z dolegliwościami. Ja idę na zwolnienie dość szybko, jak pojawi się serduszko albo zacznę wymiotować(tak czy siak, dźwigam a mi kuźwa nie chcą dostosować stanowiska bo gadałam w poprzedniej ciąży)

U mnie w pracy mam dużo wyjazdów służbowych po Polsce i też wiem, że mi nie dostosują stanowiska :/ w umowie mam wpisane województwa, w których pracuję więc firma się zabezpieczyła na takie okoliczności jak ciężarne pracownice (swoją drogą ma ktoś jeszcze taką umowę?). Rozmawiałam z mężem i będę chciała iść na zwolnienie prawdopodobnie w czerwcu, po USG w 13tc. On uważa, że to szybko, ja bym chętnie poszła już teraz 🤷‍♀️

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:
    Ooo l4 już do końca ciąży Ci wypisze??

U nas nie ma szans. Zawsze od wizyty do wizyty.

Kiedy poczułaś pierwsze ruchy? Ja w 18+1 dokładnie.
    Ciekawe jak teraz. Nie mogę się doczekac, bo to jest niesamowite uczucie.
    Moja córcia była taka malusia że ruchy wyczuwalam tylko ja.
    Myślę, że l4 będzie czasowe do kolejnej wizyty.
    A ruchy zaczęłam czuć jakoś w 18 tc, 16+6 miałam wizytę, 17+3 byliśmy na urlopie z Narzeczonym i wtedy wydawało mi się, że czułam ruchy ale nie bylam pewna, że to dzidzius 🙂 dzis już nie ma wątpliwości 😁 u nas Synio miesiąc temu miał 190gram, zobaczymy w czwartek jak urósł 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2022, 21:52

Mgdra, Nati94, Kalli95 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta2506 wrote:
    A dopiero co pamiętam jak pisałaś o wyrzuconym teście chyba w pracy do śmieci bo pokazywał cień cienia... A tu już połowa 😃😃😃 kropku, kop kop mamusie, mały wojownik rośnie 💪
    Taaak, wyrzucałam do kontenera pod praca, żeby Narzeczony w domu nie widział 🙈 a już jesteśmy za polowa kilka dni... zleciało okropnie szybko ale ja już się doczekać nie mogę aż maluszek będzie na świecie 🙃

cslza, Mgdra lubią tę wiadomość

• Olo323 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    U mnie w pracy mam dużo wyjazdów służbowych po Polsce i też wiem, że mi nie dostosują stanowiska :/ w umowie mam wpisane województwa, w których pracuję więc firma się zabezpieczyła na takie okoliczności jak ciężarne pracownice (swoją drogą ma ktoś jeszcze taką umowę?). Rozmawiałam z mężem i będę chciała iść na zwolnienie prawdopodobnie w czerwcu, po USG w 13tc. On uważa, że to szybko, ja bym chętnie poszła już teraz 🤷‍♀️

To mój mąż dla odmiany jak tylko zobaczył pozytywny test to już chciał żebym szła na zwolnienie, mimo ze wie, ze nie mam ciężkiej pracy a i nawet biuro mam bliziutko domu (śmieszna historia ogólnie, kupiliśmy dom a trzy miesiące później dostalam ofertę pracy, gdzie biuro mieści się 2,5km od domu😅 śmieje się, ze to znak 😊)
    Niestety życie inne scenariusze pisze, od tej grypy co złapałam czyli od 6 tygodnia na zwolnieniu 🤷‍♀️
    Ale powiem szczerze, ze teraz jestem całe dnie tak zmęczona, męczą mnie mdłości, ze nie wiem jak miałabym funkcjonować w pracy, wiec tak musiało być 😊

cslza lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Mgdra Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:
    Lekarz nie może wypisać zwolnienia na całą ciążę bo się z tego nie wytłumaczy. Musi przedłużać co 4 tygodnie z wpisem z dolegliwościami. Ja idę na zwolnienie dość szybko, jak pojawi się serduszko albo zacznę wymiotować(tak czy siak, dźwigam a mi kuźwa nie chcą dostosować stanowiska bo gadałam w poprzedniej ciąży)

Domi, ja też dziś jestem strasznie senna a spałam do 9 (przy dzieciach to wyczyn 🤭 wywaliłam wszystkich z łóżka i poszłam dalej spać 🙂)

Co do brzucha, to ja mam wzdęty.

Ruchy u mnie w 2 ciąży w 14+6 tygodniu, pamiętam 🤭

Jak ja Wam zazdroszczę, że.jesteście już w 5+ tygodniu 😍
    Ja w 1 ciąży byłam na l4 już od 4tc. Czyli zaraz kilka dni po pozytywnym teście. Lekarz od razu wypisał. W pracy dźwigam czasami skrzynki z piwem, więc nie ma opcji pracować.
    Obecnie byłam na wychowawczym, a szefowa zgodziła się przerwać urlop wychowawczy i przejść na l4.

Ja mam wrażenie że gdzieś dołem brzucha coś mi bulgota ale to jest niemożliwością żeby czuć coś tak wcześnie 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2022, 22:04

Nati94 lubi tę wiadomość

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a tak z innej beczki - polecacie jakieś fajne profile na IG związane z ciążą? 😊 Zaufaj położnej jest fajne, ale to tak na końcówkę ciąży raczej, mama ginekolog oczywiście też spoko. Śledzicie może jeszcze jakieś profile? 😊

Olo323, Nati94 lubią tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    To mój mąż dla odmiany jak tylko zobaczył pozytywny test to już chciał żebym szła na zwolnienie, mimo ze wie, ze nie mam ciężkiej pracy a i nawet biuro mam bliziutko domu (śmieszna historia ogólnie, kupiliśmy dom a trzy miesiące później dostalam ofertę pracy, gdzie biuro mieści się 2,5km od domu😅 śmieje się, ze to znak 😊)
    Niestety życie inne scenariusze pisze, od tej grypy co złapałam czyli od 6 tygodnia na zwolnieniu 🤷‍♀️
    Ale powiem szczerze, ze teraz jestem całe dnie tak zmęczona, męczą mnie mdłości, ze nie wiem jak miałabym funkcjonować w pracy, wiec tak musiało być 😊

Ja też właśnie zazwyczaj ledwo na oczy patrzę, a tu robota ciężka umysłowo, bo kontroluję pracę lekarzy i sprawdzam dokumentację medyczną pacjentów 🤷‍♀️ trzeba być na prawdę mocno skoncentrowanym, a u mnie ciężko ostatnio z myśleniem 😅

Olo323, Grażyna1820 lubią tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Ja też właśnie zazwyczaj ledwo na oczy patrzę, a tu robota ciężka umysłowo, bo kontroluję pracę lekarzy i sprawdzam dokumentację medyczną pacjentów 🤷‍♀️ trzeba być na prawdę mocno skoncentrowanym, a u mnie ciężko ostatnio z myśleniem 😅

Wiem o co chodzi, bo jak w tamtym miesiącu liczyłam premię naszym handlowcom (ja robię tabele w exelu, podliczam wyniki, prowizje itd i gotowa wartość premii wysyłam do zarządu, wiec co wyliczę to dostaną) to sprawdzałam każda daną bardziej niż chyba na początku jak zaczynałam prace 😂😂

cslza lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

• Olo323 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny- trzymam kciuki za wizyty🍀✊
    Dajcie koniecznie znać! 🥰

.Ola., Blondyna.B, Milixx, Nati94, Domi_naturelover lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

• Nati94 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Podziwiam za umiejętność rozczytywania lekarzy. Ja wciąż się uczę 🤭 chyba, że macie wszystko w systemie?
    Ja jestem pielęgniarką. Pracuję na oddziale 35- łóżkowym. Mamy dużo pacjentów leżących. W moim przypadku praca to po prostu ryzyko dla ciąży- nie będę już nawet wymieniać badań, po których pacjenci promieniują i ciężarne nawet nie powinny się zbliżać. Mam nadzieję, że w tydzień- dwa żadne takie nie wpadnie, bo wolałabym nie mówić nikomu, póki się nie upewnię, że mocno urosła beta chociaż.
    Ale na razie niech rośnie beta i doktor powie, co mam brać a czego nie, będę spokojniejsza

cslza, Mgdra lubią tę wiadomość

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mogę się doczekać Waszych jutrzejszych wizyt ❤️❤️

Blondyna.B, Milixx lubią tę wiadomość

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • cslza Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:
    Podziwiam za umiejętność rozczytywania lekarzy. Ja wciąż się uczę 🤭 chyba, że macie wszystko w systemie?
    Ja jestem pielęgniarką. Pracuję na oddziale 35- łóżkowym. Mamy dużo pacjentów leżących. W moim przypadku praca to po prostu ryzyko dla ciąży- nie będę już nawet wymieniać badań, po których pacjenci promieniują i ciężarne nawet nie powinny się zbliżać. Mam nadzieję, że w tydzień- dwa żadne takie nie wpadnie, bo wolałabym nie mówić nikomu, póki się nie upewnię, że mocno urosła beta chociaż.
    Ale na razie niech rośnie beta i doktor powie, co mam brać a czego nie, będę spokojniejsza

Z tym rozczytywaniem to nie są łatwe sprawy, czasem potrzebuję zaufanej Pani pielęgniarki do pomocy ;) serio, bez pielęgniarek nic by się w szpitalu nie wydarzyło, szacun za tak ciężką i niedocenianą pracę! Sama się zastanawiam żeby iść jeszcze na studium pielęgniarskie lub położnictwo :) z drugiej strony ja już po 30, z 2 dzieci będzie ciężko studiować...

Nati94 lubi tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Oliwia23 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    A tak w ogóle to ja juz jakos od ponad tygodnia mam codziennie takie bole jak przed okresem tak około dwa razy dziennie a oprócz tego jakos od tygodnia kłuje mnie macica? jak coś dłużej porobie w domu albo szybko wstane czy czasem jak kichne mam nadzieje ze to normalne bo wizyte mam dopiero 6 maja 😱

Czekalam aż Ci ktoś odpisze, ale się chyba nie doczekam 😅ja mam to samo... ale Ty jesteś dużo dalej... mam nadzieję, że to nic złego.
    Dzis przyznam, że już mialam schizę i czarne myśli... bo cycki nie bolaly, bo spac się nie chce... 🤦🏼‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2022, 23:19

Kalli95 lubi tę wiadomość

👱‍♀️27 lat
    💔6 tc 08.2020
    💔8 tc 03.2021

👶Mikołaj 22.11.2022 💙
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:
    Dziewczyny a tak z innej beczki - polecacie jakieś fajne profile na IG związane z ciążą? 😊 Zaufaj położnej jest fajne, ale to tak na końcówkę ciąży raczej, mama ginekolog oczywiście też spoko. Śledzicie może jeszcze jakieś profile? 😊

Podpinam się, tez bardzo chciałabym znaleźć wartościowe profile 😊 mamaginekolog to wiadomo, a zaufajpoloznej właśnie takie na końcówkę, a coś na teraz? 😊

👩‍❤️‍👨 30 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

• KlaraJa Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 02:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:

Ja tak mam niestety, jest to zapis pozorny bo ja głównie siedzę w biurze i nie ma to nic wspólnego ze stanem faktycznym. Czasami jeżdżę na drugi koniec Polski, ale jest to sporadyczne więc jeżeli nie będą chcieli uznać tych wyjazdów jako delegacji, w które nie mogą mnie w ciąży wysłać bez mojej zgody, to będę próbowała obliczać nadgodziny, których nie mogę robić, a jeżeli to nie przyjedzie bo najczęściej załatwiają mi hotel to pozostaje L4 albo poprostu rozmowa, że po pracy mam umówioną wizytę u lekarza i nie mogę jej przesunąć. Nie wiem jak to będzie, wszystko wyjdzie w praniu pewnie. Jak nie będą ze mną fair to poprostu pójdę na L4 na bardzo długo.🤷

Starania o pierwszego maluszka od końca 08.2021r.👫

👩:
    PCOS 😒; wysokie AMH 16,2 (2021rok) -> w 2025 spadło do 8,4.
    wysokie androgeny ❌

🧑:
    Wszystkie parametry nasienia w normie ✅

Udało się!😍
    11.12.2022 - Synek jest już z nami ❤️ waga 3940g, 60cm, 10/10 😊

age.png

Starania o drugiego maluszka od kwietnia 2025 -> stymulacja hormonalna -> udało się za pierwszym razem! ❤️
    16.06 - nifty ✅ niskie ryzyka, będzie drugi synek 🩵 USG 4,3cm bobasa 💪🏻

preg.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia23 wrote:
    Czekalam aż Ci ktoś odpisze, ale się chyba nie doczekam 😅ja mam to samo... ale Ty jesteś dużo dalej... mam nadzieję, że to nic złego.
    Dzis przyznam, że już mialam schizę i czarne myśli... bo cycki nie bolaly, bo spac się nie chce... 🤦🏼‍♀️
    Mi spanie juz tak bardzo odeszlo jakos w 8 tygodniu a od 10 juz w ogóle mnie piersi nie bola ale jak byłam juz wtedy na wizycie w 9w4d to było wszystko ok 😊 ja teraz wole poprostu pójść wcześniej spać bo jak zacznę spać w dzien to później jestem niewyspana rano🙂 a jeśli chodzi o takie fizyczne zmęczenie to jak wejdę po schodach to sapie jak lokomotywa i tez przy sprzataniu albo jak coś dłużej porobię to czuje się jak staruszka 😂

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    A tak w ogóle to ja juz jakos od ponad tygodnia mam codziennie takie bole jak przed okresem tak około dwa razy dziennie a oprócz tego jakos od tygodnia kłuje mnie macica? jak coś dłużej porobie w domu albo szybko wstane czy czasem jak kichne mam nadzieje ze to normalne bo wizyte mam dopiero 6 maja 😱
    To normalne zjawisko, macica cały czas bardzo szybko rośnie i się rozciąga ☺️ z czasem jest to silniejsze i lekarz mówi żeby brać magnez bo łagodzi takie bóle. Jeśli brzuch się nie spina to nic złego nie oznacza

Kalli95 lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    To normalne zjawisko, macica cały czas bardzo szybko rośnie i się rozciąga ☺️ z czasem jest to silniejsze i lekarz mówi żeby brać magnez bo łagodzi takie bóle. Jeśli brzuch się nie spina to nic złego nie oznacza
    To dobrze, nie przeszkadza mi to, przynajmniej czuje ze cos się dzieje a te bole u mnie to trwają zwykle tylko chwile 🙂

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zwolnienia to tak lekarz z wizyty na wizytę przepisuje a w pewnym momencie ciąży może już dać do dnia porodu ale nie pamiętam od kiedy - niektórzy lekarze po prostu mają już w tym doświadczenie a inni się boją kontroli 😉

Mój M. też chciałby żebym poszła na zwolnienie ale poczekam do 12-13 tygodnia żeby ryzyko odeszło. No i u nas koleżanka dopiero co odeszła to tylko powiem o ciąży szefowej (jak dziś będzie wszystko ok) żeby miała na uwadze i szybciej szukała nowej osoby. Czuję się coraz gorzej i mniej siły a po przejściach jeszcze mi tylko brakuje stresu w pracy 😉

Oprócz tego incydentu wczoraj nic nie leciało. Musiałam się zadrapać przy aplikacji luteiny - czas skrócić paznokcie 😂

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
‹‹ 327 328 329 330 331 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ