X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W sierpniu przy gwiazdach wypowiem życzenie, na wiosnę spełni się moje marzenie 🌠✨🍼🩷
Odpowiedz

W sierpniu przy gwiazdach wypowiem życzenie, na wiosnę spełni się moje marzenie 🌠✨🍼🩷

Oceń ten wątek:
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia• wrote:
    Nie pomyślałam o tym, ale w sumie może tak być bo piję wodę jedynie przełykajac tabletki . Ogólnie to mało pije czegokolwiek🤦🏻‍♀️ może to dziwnie zabrzmi ale nie nawidzę wody😅 od jutra to też zmieniam i porządnie muszę się za siebie wziąć

Znam temat 🤣 ale spróbuj to zmienić, bo to moze wpływać na bóle głowy, migreny, nerki i.. wyniki morfo 😉

Monia•, mon08kow, Velaria lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • ŚWIEŻYNKA97 Przyjaciółka

Wysłany: 27 sierpnia, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia• wrote:
    Nie pomyślałam o tym, ale w sumie może tak być bo piję wodę jedynie przełykajac tabletki . Ogólnie to mało pije czegokolwiek🤦🏻‍♀️ może to dziwnie zabrzmi ale nie nawidzę wody😅 od jutra to też zmieniam i porządnie muszę się za siebie wziąć

Oj tak, polecam kontrolować nawodnienie. Ja jak tylko " zapomnę sie " w ciągu dnia z piciem wody to o ból głowy bardzo łatwo 🫣 w domu w ciągu dnia polecam nalewać wodę do szklanki i systematycznie popijać, u mnie sie sprawdza lepiej niz bezpośrednio z butelki :D

Monia• lubi tę wiadomość

👱‍♀️28 ♥️ 32👦

starania od 07.25

23.08 ⏸️🥹
    25.08 BETA 214,000mIU/ml
    27.08 BETA 488,000mIU/ml
    09.09 ⏳️👩‍⚕️
  • Monia• Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie rację i dzięki wszystkim za rady i polecane witaminy🫶

ŚWIEŻYNKA97 lubi tę wiadomość

👩🏼28👨🏽27
    4x🐈🐈‍⬛🐈🐈‍⬛
    •endometrioza
    🔹2 cs ❤️
    ⏸️ 23.12.2023
    27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
    30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
    19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
    26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
    27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
    29.08.2024 - SN na świat przyszła Sara🥰

🔹Starania o drugie dziecko od 1.08.2025☺️

age.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogłaszam, że jestem gotowa doszukiwać się objawow. Trądzik jest, kłucie w podbrzuszu jest, śluz glutowaty jednorazowo co prawda ale mozna dopisac ;)

Mart jak tam sie czujesz?

ŚWIEŻYNKA97, mon08kow, Paula., Mamacita lubią tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔 7tc
  • Locus Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:
    Minęło u mnie 9 dni od badań tarczycowych i je powtórzyłam. FT4 się poprawiło, a przy ujemnym TRAb może być tak jak sugerował lekarz, że to jakaś przejściowa forma nadczynności.
    Natomiast… zagłębiłam się w moją hiperkalcemię, bo wykluczono RZS… no i zrobiłam ponownie wapń całkowity, zjonizowany i w moczu oraz parathormon i wszystko wskazuje na coś z przytarczycami, np. na pierwotną nadczynność przytarczyc.
    To by tłumaczyło właściwie wiele, ale jutrzejsze USG powie mi jeszcze więcej. Są dwie drogi: tarczyca lub przytarczyce i jak to drugie to sprawy się skomplikują i będzie trzeba badać dalej.
    Na pewno trzeba działać szybko bo stan kości postępuje i grozi realnie osteoporozą i kamicą. Zastanawiam się co mogłam zrobić nieświadomie że tak wyszło.

Czy ktoś z Was miał z tym do czynienia?
    @locus, może przy rozpoznaniu RZS badałaś pth?
    Nie mam RZS tylko inną chorobę autoimmunologiczną stawów, nie badałam nigdy pth. Może to dlatego, że zawsze mam dobre wyniki tarczycy? 🤔🤔🤔

👫🏻 93&94 👩‍❤️‍💋‍👨 2013
    🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🦮

🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰niepowściągliwe wymioty ciężarnych (hyperemesis gravidarum) 🤢🤮
    💔01.2025 biochem
    💔02.2025 biochem
    03-06.2015 przerwa na uzupełnienie niedoborów i odstawienie encortonu
    😞 07.2025

Reumatyzm, PCOS, POTS, niedobór kwasu foliowego, B6, B12, żelaza, cynku, miedzi, selenu
  • karczoch321 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia• wrote:

Polecam zakupić butelkę albo kubek który ma słomkę. Jakoś wtedy idzie łatwiej oszukiwanie głowy i pije się szybciej/wiecej. Ja mam kubek ala Stanley z biedronki, stawiam go obok komputera na czas prawdy i bez problemu wypijam cały. Wcześniej fajnie mi się sprawdzała taka mniejsza butelka :)

Jupiter, Monia• lubią tę wiadomość

🙎‍♀️🧔‍♂️ 34 / 35
    🍀 13 cs
    💔 02.25 - 6tc / CP

💊 Pueria Uno, Omega Norsan + zioła Ojca Sroki

🦠05.25 ureaplasma - out 🤟
    🔥06.25 - drożność - ok 👌
    🧚‍♀️07.25 AMH - 3,8

🍀08.25 - pierwszy cykl z lamettą
  • Malineczka Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgłaszam u siebie to co miałam przeczucia, biel aż razi po oczach.
    Powiem Wam że już nie wiem co robić… co sprawdzić i zbadać. Mąż ma powtórzyć badanie nasienia na początku września.

Suplementację mam dobraną, staram się niwelować stres w pracy, ja naprawdę nie wiem już czego się łapać.
    Idę dzisiaj do ginekologa z pakietu z pracy, bo chce zrobić cytologię i poprosić o jakieś skierowania na krew. Czy myślicie że jest sens mówić że leczę się u innego lekarza?

09/2024 odstawienie AH po 4 latach
    starania na poważnie od 03/2025

- stwierdzone PCOS, hiperprolaktynemia czynnościowa
    - 2 x stymulacja (04,05.2025)
    - badanie drożności jajowodów - oba drożne 06.2025
    - 2 x stymulacja clostybegyt (07,08.2025)

————————————————-
    💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, OVULOMED (wcześniej fertistim), glucophagne
  • White1 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka wrote:
    Zgłaszam u siebie to co miałam przeczucia, biel aż razi po oczach.
    Powiem Wam że już nie wiem co robić… co sprawdzić i zbadać. Mąż ma powtórzyć badanie nasienia na początku września.

Suplementację mam dobraną, staram się niwelować stres w pracy, ja naprawdę nie wiem już czego się łapać.
    Idę dzisiaj do ginekologa z pakietu z pracy, bo chce zrobić cytologię i poprosić o jakieś skierowania na krew. Czy myślicie że jest sens mówić że leczę się u innego lekarza?
    Pewnie powie, że niepłodność jest poza pakietem i nic nie pomoże, jak chcesz przegadać jakiś temat, to albo tak, że zaczęliście starania albo że chcesz coś dla własnego zdrowia i nie mówić o staraniach

👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25

✅️ MUCHa | drożność | tarczyca | AMH 6.16
    ✅️nasienie | DFI, HBA, MAR | ogólne badania
    ❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
    ❌️MTHFR homo | PAI-1 homo

7 cykl stymulowany

Wysłany: 28 sierpnia, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Pewnie powie, że niepłodność jest poza pakietem i nic nie pomoże, jak chcesz przegadać jakiś temat, to albo tak, że zaczęliście starania albo że chcesz coś dla własnego zdrowia i nie mówić o staraniach
    Właśnie chcę pominąć etap stymulacji, żeby nie było że chodzi o kwestie niepłodności. Po prostu chcę przysłowiowo wysępić skierowanie na krew skoro i tak mam pakiet, a prawie z niego nie korzystam bo robię wszystko prywatnie.. powiem tylko że się staramy i nie wychodzi..

————————————————-
    💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, OVULOMED (wcześniej fertistim), glucophagne
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:
    Minęło u mnie 9 dni od badań tarczycowych i je powtórzyłam. FT4 się poprawiło, a przy ujemnym TRAb może być tak jak sugerował lekarz, że to jakaś przejściowa forma nadczynności.
    Natomiast… zagłębiłam się w moją hiperkalcemię, bo wykluczono RZS… no i zrobiłam ponownie wapń całkowity, zjonizowany i w moczu oraz parathormon i wszystko wskazuje na coś z przytarczycami, np. na pierwotną nadczynność przytarczyc.
    To by tłumaczyło właściwie wiele, ale jutrzejsze USG powie mi jeszcze więcej. Są dwie drogi: tarczyca lub przytarczyce i jak to drugie to sprawy się skomplikują i będzie trzeba badać dalej.
    Na pewno trzeba działać szybko bo stan kości postępuje i grozi realnie osteoporozą i kamicą. Zastanawiam się co mogłam zrobić nieświadomie że tak wyszło.

Czy ktoś z Was miał z tym do czynienia?
    @locus, może przy rozpoznaniu RZS badałaś pth?

Moja mama miała problem z przytarczycami. Kości jej się zmniejszały, miała problemu z żołądkiem - cokolwiek by nie zjadła to ją bolał tak, że ostatecznie już jadła sam kisiel w pewnym momencie. Miała ogólne złe samopoczucie, kamienie na nerkach i nawracające zapalenie pęcherza. Nikt nie wiedział co jej jest, trafiła do szpitala i tam założyli jej cewnik do moczowodu i wypuscili do domu. Po kilku dniach tak ją bolało, że trafiła do szpitala i się okazało, że cewnik skamieniał. Po drążeniu co jej jest okazało się, że to właśnie przytarczyce - produkowały za dużo wapnia w organizmie i pobierały go jeszcze z kości. Gdyby nie diagnoza zaatakowałby serce i mogłaby umrzeć. Ostatecznie usunęli jej 3 przytarczyce i całą tarczycę, bo tam też miała guza (ale łagodnego). Od tamtej pory (to było jakieś 7 lat temu więc nie pamiętam ze szczegółami wszystkiego też) ta jedna przytarczyca co została zmobilizowała się do produkowania odpowiedniej ilości wapnia i mama już się dobrze czuje.

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej
    7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
    8 cykl: lametta ❌
    9 cykl: histeroskopia

Czekamy w kolejce do programu IVF 🤞

Wysłany: 28 sierpnia, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z was stosuje suple prenacaps multiplan+dha? Chce spróbować czegoś nowego zamiast pueri uno i to trafiło mi na tapetę.

Inozytol z prenacaps ovi niestety mi nie pasuje smakiem więc muszę brać jakiś inny, teraz piłam ovulomed max.

————————————————-
  • Velaria Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia• wrote:
    Oki dzięki, czytałam ale jakoś nie zapamiętałam że tam jest o witaminach 😅 ale bardziej mi chodziło o takie wszystko w 1 tabletce np. Pueria uno czy pregna start czy jakieś inne

Ja przez cały okres starań i teraz biorę prenatal uno (30+30 kapsułek), polecony przez gina. Dla mnie jest spoko + zawiera wyciąg z imbiru, który ma w razie wu łagodzić nudnosci :):)

Monia• lubi tę wiadomość

AMH 0,98
    05.25 10+2 tc / 6 tc 👼

18.08.25 -⏸️10 dpo
    21.08.25 - b-hcg 247; prog 29,63
    23.08.25 - b-hcg 772,5; prog 29,63

🍀🍀🍀🍀🍀🍀
  • Klaudia k Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Lepiej nie mówić ale też od lekarza zależy. Ja powiedziałam że zaczęliśmy się starać to mi np nawrzucał masę skierowan: hiv, kila, toksoplazmoza, cmv,morfologie, tsh…Ostatnio poszłam zbadać czy jest pęcherzyk i też powiedziałam że się staramy itd. I nie było problemu nic nie mówiła że oni tu nie są od niepłodności ;D jeszcze się mnie pytała czy robiłam cytologie i usg piersi w ostatnim czasie .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia, 08:33

K 👩&L👨
    32 &37
    ——————————————————
    👨 brak libido❌ ❌ ❌

——————————————————
    Ja:
    B12: maj: 413 | czerwiec: 523 | sierpień : 701
    D3: maj: 37,6 | czerwiec: 42,9 | sierpień: 85,7
    Ferrytyna: maj:16,9 | czerwiec: 44,2 | sierpień: 55,7
    Kwas foliowy: maj: 6,53 | czerwiec: 12,2 | sierpień : 14,1
    2dc
    FSH: czerwiec: 5,55 |
    LH: czerwiec: 5,3 |
    TSH: maj: 1,96 | czerwiec: 2,3 |
    FT4: czerwiec: 1,29 (0,92-1,68)
    FT3: czerwiec: 3,28 (2-4,4)
    A-tpo:10 (0-34)
    A-tg: 19,2 (0-115)
    Homocysteina: czerwiec: 8,4|
    Estradiol: czerwiec: 20,7 (30,9-90,4)
    Prolaktyna: czerwiec: 36,1 (4,79-23,3)
    DHEA: czerwiec: 297 (98,8-340)
    Testosteron: czerwiec : 43 (8,4-48,1)
    SHBG: czerwiec: 55,7 (32,4-128)
    Insulina: czerwiec: 9,8 (2,6-24,9)
    Glukoza: czerwiec: 88 (70-99)
    AMH: 46,9[6,56]( brak objawów PCOS, podobno obraz lekko policystycznych jajników)
  • Martt95 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:

Mart jak tam sie czujesz?

Hej, dzięki że pytasz. Już dużo lepiej. Cały czas mączy mnie uczucie zatkanych zatok i kaszel ale już samopoczucie dużo lepsze. Czekam za tym okresem i się zastanawiam nad moimi cyklami. Mierząc temperaturę dostrzegłam że jednak nie jest tak książkowo jak mi sie wydawało i chyba zamowie sobie ovarin 🙄

Doczytałam że wznowiliście statania trzymam kciuki✊🏼🤞🏻

30♀️ PCOS, IO
    35♂️
    Czas zostać mamą po raz trzeci- 29.08 SĄ! ⏸️🥹

A👧 10.10.2018
    J👧🏼 29.04.2021
  • Promyczek39 Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokroteczka25 wrote:
    Ja pije prenacaps ovi i tam masz inozytol oraz nac. Myslalam, zeby kupić osobno, ale to kolejny wydatek, a i tak juz dużo kasy wydaje na suplementy
    Dziękuję

stokroteczka25 lubi tę wiadomość

👩39 l. 🧔‍♂️40 l.

👶 Wrzesień 2024 córeczka ( udało się w 2 cs ) Nasz mały cud ❤️

Starania o drugie dziecko 🤞👶 zaczynamy 5 cs
    Czekamy na nasz drugi cud
  • Klaudia k Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka wrote:
    Właśnie chcę pominąć etap stymulacji, żeby nie było że chodzi o kwestie niepłodności. Po prostu chcę przysłowiowo wysępić skierowanie na krew skoro i tak mam pakiet, a prawie z niego nie korzystam bo robię wszystko prywatnie.. powiem tylko że się staramy i nie wychodzi..
    Załatw na witaminy skierowanie, ale tu profilaktycznie ściemniłabym o jakimś wypadaniu włosów, drżenie rąk, może jakieś problemy ze snem itp. Bo jak u internisty chciałam się lux medzie skierowanie na morfologię i witaminy profilaktycznie przed ciążą to mi powiedziała że jak będę w ciąży to sobie zbadam bo profilaktycznie to oni skierowań nie daja

K 👩&L👨
    32 &37
    ——————————————————
    👨 brak libido❌ ❌ ❌

——————————————————
    Ja:
    B12: maj: 413 | czerwiec: 523 | sierpień : 701
    D3: maj: 37,6 | czerwiec: 42,9 | sierpień: 85,7
    Ferrytyna: maj:16,9 | czerwiec: 44,2 | sierpień: 55,7
    Kwas foliowy: maj: 6,53 | czerwiec: 12,2 | sierpień : 14,1
    2dc
    FSH: czerwiec: 5,55 |
    LH: czerwiec: 5,3 |
    TSH: maj: 1,96 | czerwiec: 2,3 |
    FT4: czerwiec: 1,29 (0,92-1,68)
    FT3: czerwiec: 3,28 (2-4,4)
    A-tpo:10 (0-34)
    A-tg: 19,2 (0-115)
    Homocysteina: czerwiec: 8,4|
    Estradiol: czerwiec: 20,7 (30,9-90,4)
    Prolaktyna: czerwiec: 36,1 (4,79-23,3)
    DHEA: czerwiec: 297 (98,8-340)
    Testosteron: czerwiec : 43 (8,4-48,1)
    SHBG: czerwiec: 55,7 (32,4-128)
    Insulina: czerwiec: 9,8 (2,6-24,9)
    Glukoza: czerwiec: 88 (70-99)
    AMH: 46,9[6,56]( brak objawów PCOS, podobno obraz lekko policystycznych jajników)
  • stokroteczka25 Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z was stosuje suple prenacaps multiplan+dha? Chce spróbować czegoś nowego zamiast pueri uno i to trafiło mi na tapetę.

Inozytol z prenacaps ovi niestety mi nie pasuje smakiem więc muszę brać jakiś inny, teraz piłam ovulomed max.

Ja biorę te witaminy z prenacaps multi plus dha :)

Inozytol bez smaku polecam z firmy ostrovit. Jest bardzo wydajny.

Dzis wieczorem ide do ginekologa. Chciałabym monitorować ten cykl, moze z czasem jakoś wspomóc. Czy mowic lekarzowi ile sie staramy? Nie odeślę mnie jak powiem ze to 5cs? W pierwsza ciaze zaszłam szybko i dlatego teraz nie chce czekac rok zeby szukać przyczyn niepowodzeń.

👩 33
    starania od 04.2025
  • Klaudia Znajoma

Wysłany: 28 sierpnia, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka wrote:

Ja także chodzę na wizyty prywatne ale własnie pakietu z pracy i bez problmu lekarz wypisuje badania. Myśle ze to zalezy od lekarza.

stokroteczka25 lubi tę wiadomość

👩30 - 34 👨‍🦱
    Starania od styczeń 2024 ❤️ 25dc - wczesna owulacja
    Pod kontrolą lekarza styczen 2025🩺
    Prolaktyna, tsh ok (marzec 2025) 🗒️
    08.05.25 histeroskopia (polip) 😷
    Od lipca - stymulacja aromek+utrogestan (3 cykl)

Bieżacy cykl:
    31.08.2025 - 🩸
    02-06.09 - aromek 💊
    Następna wizyta ok. 10 dc. na monitoring
  • Klaudia Znajoma

Wysłany: 28 sierpnia, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karczoch321 wrote:
    Polecam zakupić butelkę albo kubek który ma słomkę. Jakoś wtedy idzie łatwiej oszukiwanie głowy i pije się szybciej/wiecej. Ja mam kubek ala Stanley z biedronki, stawiam go obok komputera na czas prawdy i bez problemu wypijam cały. Wcześniej fajnie mi się sprawdzała taka mniejsza butelka :)

Oj tak butelka bardzo pomaga :) zawsze pod ręką to odruchowo nawet sie pije :)

👩30 - 34 👨‍🦱
    Starania od styczeń 2024 ❤️ 25dc - wczesna owulacja
    Pod kontrolą lekarza styczen 2025🩺
    Prolaktyna, tsh ok (marzec 2025) 🗒️
    08.05.25 histeroskopia (polip) 😷
    Od lipca - stymulacja aromek+utrogestan (3 cykl)

Bieżacy cykl:
    31.08.2025 - 🩸
    02-06.09 - aromek 💊
    Następna wizyta ok. 10 dc. na monitoring

Wysłany: 28 sierpnia, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia k wrote:
    Załatw na witaminy skierowanie, ale tu profilaktycznie ściemniłabym o jakimś wypadaniu włosów, drżenie rąk, może jakieś problemy ze snem itp. Bo jak u internisty chciałam się lux medzie skierowanie na morfologię i witaminy profilaktycznie przed ciążą to mi powiedziała że jak będę w ciąży to sobie zbadam bo profilaktycznie to oni skierowań nie daja

Powiem szczerze że właśnie włosy mi wypadają. Ogólnie to plan na wizytę mam taki żeby dostać skierowanie na usg piersi, na krew i zrobić cytologię.
    A wiecie co jest najlepsze? Że ta lekarka pracuje w klinice leczenia niepłodności jeszcze, bo właśnie sprawdziłam..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia, 09:23

————————————————-
‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ