Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
-
WIADOMOŚĆ
-
Malinowysorbet wrote:Mam wyniki:
Beta 61,7 mIU/ml
Progesteron 25,5ng/ml
Czy to są dobre wyniki? Tak się trzęsę, że czytam I nic nie rozumiem 🥲 o Bożenko jakie emocje 😅Malinowysorbet lubi tę wiadomość
👩🏻28
👨🏼31
👦🏼 12.2019 syn
11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞
od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼
02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼
26.02 ⏸️
27.02 beta 18.13
29.02 beta 71.04
04.03 beta 428
06.03 beta 1191.42
08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
02.05 badania prenatalne
-
Witamina D stanowczo za nisko i dziewczyny tutaj z forum zawsze mówią, że insulina przy staraniach powinna być niższa
ellevv lubi tę wiadomość
Starania o pierwszego 👶🏻
08.2023r.
🚩Hashimoto
🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
✔️ AMH - 3,63ng/ml
~~~~~~~~~~~~~~
13.02.2024 ⏸️
19.03.2024 💔💔 8tc
~~~~~~~~~~~~~~~~
Stymulacja owulacji:
1) Clo+Ovitrelle+Duphaston❌
2) Clo+Ovitrelle+Luteina❌
3) Clo+Luteina❌
🔜 HSG
💉Neoparin+💊 Acard150
„ Słońce, przestań się już bać
Wysuń się zza chmur i świeć…”
✨ 2025 ✨🙏 -
NiedoszlaWielodzietna wrote:@MalinowySorbet gratulacje!
Ja nie mam jeszcze tych najważniejszych dla mnie wyników, ale kurcze trochę słabo mi powychodziły.
Kwas foliowy - 19.1 (3.89-26.
Żelazo - 51.1 (33-193)
Ferrytyna - 11.2 (13-150)
Witamina D - 22
TSH - 3.29 (prawidłowy 0.27-4.2)
Magnez 0.89 (0.65-1.05)
Wapń całkowity 2.46 (2.15-2.5)
Glukoza na czczo 92.1
Kreatynina 0.89 (0.5-0.9)
Cholesterol całkowity 160 (115-190)
Morfologia prawidłowa.
Ja ogólnie jestem przeciwna takim łączonym suplementom, czy ktoś ma do polecenia żelazo z dobrym składem, czy jednak lepiej do gina po receptę? No i ta witamina D… chciałabym jakoś ta ferrytynę podbić… czy to ma znaczenie że robiłam to badanie w trakcie okresu?
Ja przepraszam , że się wcinam ale się wypowiem bo lubię analizować wyniki
Kwas foliowy bardzo ładny. Żelaza masz mało, ferrytyna dramat trzeba ją podnieść. Witamina D też bardzo słabo powinna być koło minimum 40. TSH zdecydowanie za wysokie musi być poniżej 2 powinnaś dorobić FT3 i FT4. Magnezu z krwi nie badamy - bo to nie ma sensu bo zawsze wychodzi dobrze - a powinnyśmy przy staraniach go brać. Glukoza dobrze żeby była poniżej 90 , brakuje mi tutaj insuliny. Cholesterol możesz trochę podnieść - a jak reszta lipidogramu?
Witamina D to u Ciebie minimum 6000-8000 j. polecam Vigantol krople lub dr Jacobs Forte też kropelki, jeśli chodzi o żelazo to zacznij od czegoś delikatnego 20 mg np. Ferr C + , dorzuć do tego laktoferynę i Witaminę C 1000 jednostek.NiedoszlaWielodzietna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNiedoszlaWielodzietna wrote:@MalinowySorbet gratulacje!
Ja nie mam jeszcze tych najważniejszych dla mnie wyników, ale kurcze trochę słabo mi powychodziły.
Kwas foliowy - 19.1 (3.89-26.
Żelazo - 51.1 (33-193)
Ferrytyna - 11.2 (13-150)
Witamina D - 22
TSH - 3.29 (prawidłowy 0.27-4.2)
Magnez 0.89 (0.65-1.05)
Wapń całkowity 2.46 (2.15-2.5)
Glukoza na czczo 92.1
Kreatynina 0.89 (0.5-0.9)
Cholesterol całkowity 160 (115-190)
Morfologia prawidłowa.
Ja ogólnie jestem przeciwna takim łączonym suplementom, czy ktoś ma do polecenia żelazo z dobrym składem, czy jednak lepiej do gina po receptę? No i ta witamina D… chciałabym jakoś ta ferrytynę podbić… czy to ma znaczenie że robiłam to badanie w trakcie okresu?
Kochana, żelaza i ferrytyny nie robimy w trakcie okresu - badania do ponowienia, TSH ciut za duże, powinno być poniżej 2 - dobrze by było zrobić ft3, ft4, anty tg i anty tpoNiedoszlaWielodzietna lubi tę wiadomość
-
Prezesoowa wrote:Kochana, żelaza i ferrytyny nie robimy w trakcie okresu - badania do ponowienia, TSH ciut za duże, powinno być poniżej 2 - dobrze by było zrobić ft3, ft4, anty tg i anty tpo
Żelaza owszem, ale ferrytyna podczas miesiączki drastycznie nie spada 🙂 -
nick nieaktualnyellevv wrote:
Witamina D o wiele za nisko, pasowałby jakiś preparat w kroplach na receptę,
TSH do obniżenia zwłaszcza, że konwersja ft4 powinna być min. 50%, a wychodzi Ci 44%.
Insulina stanowczo za wysoka, powinna być jednocyfrowa, najlepiej poniżej 8. Robiłaś kiedyś krzywą glukozowo-insulinową?
B12 dobrze, ale można jeszcze podciągnąć.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyFrutellka po to wrzuciłam aby się Was poradzić także dzięki! Wiem, że te Wit. D i żelazo trzeba podnieść (do tej pory nie suplementowalam, tylko folian Solgara od roku biorę).
Dzięki za polecenie suplementów. Sobie przejrzę składy zaraz.
A jak obniżacie TSH (niefarmakologicznie)? Ja miałam w sumie takie TSH przed pierwszą ciążą i jakoś samo mi spadło jak drugi raz zbadałam kilka miesięcy później, więc wolę nie włączać farmakologii. Ft3 i ft4 były ok wtedy, teraz sobie nie dorzuciłam, ale napewno do labu zawitam jeszcze więc wtedy zrobię wszystkie te tarczycowe rzeczy).
Słyszałam że na żelazo dobrze pić sok z pokrzywy, słyszałyście o tym? Zastanawiam się czy nie spróbować… -
NiedoszlaWielodzietna wrote:Frutellka po to wrzuciłam aby się Was poradzić także dzięki! Wiem, że te Wit. D i żelazo trzeba podnieść (do tej pory nie suplementowalam, tylko folian Solgara od roku biorę).
A jak obniżacie TSH (niefarmakologicznie)? Ja miałam w sumie takie TSH przed pierwszą ciążą i jakoś samo mi spadło jak drugi raz zbadałam kilka miesięcy później, więc wolę nie włączać farmakologii. Ft3 i ft4 były ok wtedy, teraz sobie nie dorzuciłam, ale napewno do labu zawitam jeszcze więc wtedy zrobię wszystkie te tarczycowe rzeczy).
Słyszałam że na żelazo dobrze pić sok z pokrzywy, słyszałyście o tym? Zastanawiam się czy nie spróbować…
Ja piję zakwas z buraka Olini ten z kurkumą i czymś tam jeszcze, sok z pokrzywy jest też ok ale tutaj sama dietą będzie Ci ciężko podnieść, musisz pamiętać, że 2 godziny przed i po posiłkach nie powinnaś pić herbaty czy kawy bo zaburzają wchłanianie żelaza, tak samo po i przed przyjęciem preparatu żelaza nie powinnaś pić herbaty i kawy bo będzie to walka z wiatrakami.
Moja ferrytyna 2 stycznia wynosiła 20 teraz wynosi 56; żelazo miałam 11 (norma 9-30) teraz mam 49 w tej samej normie. Uratowałam się zestawem Feroplex+ laktoferyna + witamina C 2000j.
TSH może jod ale tutaj się nie wypowiem tak do końca; ja przy 2,6 dostałam Euthyrox N25 -
nick nieaktualnyNiedoszlaWielodzietna wrote:Frutellka po to wrzuciłam aby się Was poradzić także dzięki! Wiem, że te Wit. D i żelazo trzeba podnieść (do tej pory nie suplementowalam, tylko folian Solgara od roku biorę).
Słyszałam że na żelazo dobrze pić sok z pokrzywy, słyszałyście o tym? Zastanawiam się czy nie spróbować…
To zależy co to znaczy, że miałaś dobry wynik ft3 czy ft4, bo w normie laboratoryjnej to nie znaczy, że w normie funkcjonalnej. Najlepiej by było powtórzyć, bo jeśli ft3 i ft4 będziesz mieć zalecaną konwersję min. 50% (są kalkulatory w internecie i można spokojnie samemu sprawdzić) to podniesione TSH mogło wyjść z braku snu, długotrwałego stresu, infekcji itp. ale z własnego doświadczenia polecam sobie tego nie zaniedbać, bo jak już całkiem się skiepści to później trudniej to opanować -
ultramaryna_ wrote:Chcieć znaczy móc 🤞 I do Was zawita ten dzień! ❤️
Wpisać Ciebie na testowanie czy wolnego strzelca?
Ja już w lutym jestem skończona, wczoraj beta ujemna a to był 12Dpo więc pewnie wpiszę się dopiero na marzec 🙏 -
Frutellka wrote:Ja piję zakwas z buraka Olini ten z kurkumą i czymś tam jeszcze, sok z pokrzywy jest też ok ale tutaj sama dietą będzie Ci ciężko podnieść, musisz pamiętać, że 2 godziny przed i po posiłkach nie powinnaś pić herbaty czy kawy bo zaburzają wchłanianie żelaza, tak samo po i przed przyjęciem preparatu żelaza nie powinnaś pić herbaty i kawy bo będzie to walka z wiatrakami.
Moja ferrytyna 2 stycznia wynosiła 20 teraz wynosi 56; żelazo miałam 11 (norma 9-30) teraz mam 49 w tej samej normie. Uratowałam się zestawem Feroplex+ laktoferyna + witamina C 2000j.
TSH może jod ale tutaj się nie wypowiem tak do końca; ja przy 2,6 dostałam Euthyrox N25 -
Leśneintro wrote:A czy zauważyłaś jakieś zmiany w samopoczuciu, gdy wzrosła Ci ferrytyna?
Oczywiście mam więcej energii, przestały wypadać mi włosy, nie jestem zmęczona 🙂 -
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny. Zamawiam witaminy. Trochę mam sobie za złe że nie suplementowalam w ciemno - jednak miałam dwa poronienia w odstępie 3 miesięcy i krwi trochę straciłam.
Co do tego jak suplementowac to wiem, kiedyś miałam na receptę żelazo więc z czym można a z czym nie wszytko obczajone (anemia w pierwszej ciąży).
Powtórzę badania za 1.5 miesiąca, myślę że to czas w którym można coś tam podnieśćCo do TSH to kurcze miałam mega ciężki czas - teściowa zmarła, dwa poronienia, jeszcze jakieś inne problemy, praca też nie odpuszczała ani trochę. Zostawię to na ten miesiąc, dorzucę te inne tarczycowe badania i zrobię pod koniec marca. Musze wtedy też pójść do gina na cytologię to akurat będę miała świeże.
Co do magnezu i innych badań to ja je tylko zrobiłam bo w pakiecie było taniej (a miał dużo badań które chciałam wykonać).
Dam znać jak dojdą badania z krzepliwością krwi (tymi się stresuje), bo jednak jak tam coś wyjdzie to nie będę mogła mieć porodu moich marzeń…
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2024, 17:58
-
Prezesoowa wrote:Witamina D o wiele za nisko, pasowałby jakiś preparat w kroplach na receptę,
TSH do obniżenia zwłaszcza, że konwersja ft4 powinna być min. 50%, a wychodzi Ci 44%.
Insulina stanowczo za wysoka, powinna być jednocyfrowa, najlepiej poniżej 8. Robiłaś kiedyś krzywą glukozowo-insulinową?
B12 dobrze, ale można jeszcze podciągnąć.
Nie, to znaczy jedynie w ciąży jak byłam ale nigdy nie robiłam tak o krzywą glukozowo-insulinową.
A z tego co ostatnio robiłam to wit D - 63 a witamina B12 - 436 (145-569)
Czyli muszę spróbować ogarnąć te tsh bo patrząc na wyniki to zawsze są wyżej niż 2,2/2,7/2,8 i tą insuline. Jakie dokładnie badania?PCOS cykle między 31 a 65 dni, cykle bezowulacyjne, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa
🔹️ cel na 2025 - schudnąć 7.5kg 💪🏻
🔹️badanie nasienia (ruchliwość): A - 49 %, B - 11 %, C - 8 %, D- 32 %, A+B - 60 %, A+B+C - 68 %
🔹️wizyta w klinice - przyjęci ✅️
🔹️letrozol 2.5mg 3dc-7dc - czekam na małpę ⚠️ (maj)
🔹️nasienienie do powtórzenia (czerwiec)
🔹️26.4.2025 - dwie kreski ⏸️
🔹️27.4.2025 - nadal dwie kreski, druga mocniejsza ⏸️
🔹️wizyta: 11.5 & 26.5
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️
🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀 -
Frutellka wrote:Oczywiście mam więcej energii, przestały wypadać mi włosy, nie jestem zmęczona 🙂
Rozumiem, ze zakwas z buraka moze pomóc podnosić ferrytyne ale moze nie wystarczyċ. Wątróbka podobno jest dobra ale niestety jej nie cierpię