X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • damrade Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowysorbet wrote:
    Mam wyniki:
    Beta 61,7 mIU/ml
    Progesteron 25,5ng/ml

Czy to są dobre wyniki? Tak się trzęsę, że czytam I nic nie rozumiem 🥲 o Bożenko jakie emocje 😅
    Jejkuuuu gratuluję!!!❤️❤️

Malinowysorbet lubi tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞

od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼

02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
    25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • Kasia111 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellevv wysokie TSH, reszta ładnie wygląda, nie znam się na tych anty- coś tam i FT3 i 4, b. ładna ferrytyna, jak widać tu na forum - często szura po dnie

ellevv lubi tę wiadomość

1️⃣4️⃣cs

12.02. ⏸️ beta 10,7 ❤️
    14.02. beta 68 🎊
    16.02. beta 244

age.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamina D stanowczo za nisko i dziewczyny tutaj z forum zawsze mówią, że insulina przy staraniach powinna być niższa :)

ellevv lubi tę wiadomość

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

03.2024 💔💔 8tc

3 stymulacje Clostilbegyt ✖️

👩 Hashimoto+trombofilia ✖️ Inne badania ✔️
    🧑🏻 Ciężka oligoteratozoospermia ✖️Inne badania ✔️

⏳Kariotypy
    🔜 Konsultacja andrologiczna

IVF?
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiedoszlaWielodzietna wrote:
    @MalinowySorbet gratulacje!

Ja nie mam jeszcze tych najważniejszych dla mnie wyników, ale kurcze trochę słabo mi powychodziły.

Kwas foliowy - 19.1 (3.89-26.8)
    Żelazo - 51.1 (33-193)
    Ferrytyna - 11.2 (13-150)
    Witamina D - 22
    TSH - 3.29 (prawidłowy 0.27-4.2)
    Magnez 0.89 (0.65-1.05)
    Wapń całkowity 2.46 (2.15-2.5)
    Glukoza na czczo 92.1
    Kreatynina 0.89 (0.5-0.9)
    Cholesterol całkowity 160 (115-190)

Morfologia prawidłowa.

Ja ogólnie jestem przeciwna takim łączonym suplementom, czy ktoś ma do polecenia żelazo z dobrym składem, czy jednak lepiej do gina po receptę? No i ta witamina D… chciałabym jakoś ta ferrytynę podbić… czy to ma znaczenie że robiłam to badanie w trakcie okresu?

Ja przepraszam , że się wcinam ale się wypowiem bo lubię analizować wyniki
    Kwas foliowy bardzo ładny. Żelaza masz mało, ferrytyna dramat trzeba ją podnieść. Witamina D też bardzo słabo powinna być koło minimum 40. TSH zdecydowanie za wysokie musi być poniżej 2 powinnaś dorobić FT3 i FT4. Magnezu z krwi nie badamy - bo to nie ma sensu bo zawsze wychodzi dobrze - a powinnyśmy przy staraniach go brać. Glukoza dobrze żeby była poniżej 90 , brakuje mi tutaj insuliny. Cholesterol możesz trochę podnieść - a jak reszta lipidogramu?

Witamina D to u Ciebie minimum 6000-8000 j. polecam Vigantol krople lub dr Jacobs Forte też kropelki, jeśli chodzi o żelazo to zacznij od czegoś delikatnego 20 mg np. Ferr C + , dorzuć do tego laktoferynę i Witaminę C 1000 jednostek.

NiedoszlaWielodzietna lubi tę wiadomość

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

01.05.2025 r. - Miłoszek, nasz wyczekany ukochany Maluszek!🩵

❄️- czeka na Nas na zimowisku;)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @MalinowySorbet gratulacje!

Ja nie mam jeszcze tych najważniejszych dla mnie wyników, ale kurcze trochę słabo mi powychodziły.

Kwas foliowy - 19.1 (3.89-26.8)
    Żelazo - 51.1 (33-193)
    Ferrytyna - 11.2 (13-150)
    Witamina D - 22
    TSH - 3.29 (prawidłowy 0.27-4.2)
    Magnez 0.89 (0.65-1.05)
    Wapń całkowity 2.46 (2.15-2.5)
    Glukoza na czczo 92.1
    Kreatynina 0.89 (0.5-0.9)
    Cholesterol całkowity 160 (115-190)

Morfologia prawidłowa.

Ja ogólnie jestem przeciwna takim łączonym suplementom, czy ktoś ma do polecenia żelazo z dobrym składem, czy jednak lepiej do gina po receptę? No i ta witamina D… chciałabym jakoś ta ferrytynę podbić… czy to ma znaczenie że robiłam to badanie w trakcie okresu?

Kochana, żelaza i ferrytyny nie robimy w trakcie okresu - badania do ponowienia, TSH ciut za duże, powinno być poniżej 2 - dobrze by było zrobić ft3, ft4, anty tg i anty tpo

NiedoszlaWielodzietna lubi tę wiadomość

• Frutellka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Kochana, żelaza i ferrytyny nie robimy w trakcie okresu - badania do ponowienia, TSH ciut za duże, powinno być poniżej 2 - dobrze by było zrobić ft3, ft4, anty tg i anty tpo

Żelaza owszem, ale ferrytyna podczas miesiączki drastycznie nie spada 🙂

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ellevv wrote:
    Tak z ciekawości, moglibyście rzucić na te wyniki okiem? Od razu mówię że to takie trochę starsze wyniki więc już wiele mogło się zmienić a teraz zapomniałam zrobić nowych. Bardziej to tak z ciekawości pytam.

Screenshot-20240217-162916-Drive.jpg

Screenshot-20240217-162924-Drive.jpg

Screenshot-20240217-162931-Drive.jpg

Witamina D o wiele za nisko, pasowałby jakiś preparat w kroplach na receptę,

TSH do obniżenia zwłaszcza, że konwersja ft4 powinna być min. 50%, a wychodzi Ci 44%.

Insulina stanowczo za wysoka, powinna być jednocyfrowa, najlepiej poniżej 8. Robiłaś kiedyś krzywą glukozowo-insulinową?

B12 dobrze, ale można jeszcze podciągnąć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Żelaza owszem, ale ferrytyna podczas miesiączki drastycznie nie spada 🙂

To fakt, przy takim wyniku nie zrobi wielkiej różnicy :)

Frutellka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka po to wrzuciłam aby się Was poradzić także dzięki! Wiem, że te Wit. D i żelazo trzeba podnieść (do tej pory nie suplementowalam, tylko folian Solgara od roku biorę).

Dzięki za polecenie suplementów. Sobie przejrzę składy zaraz.

A jak obniżacie TSH (niefarmakologicznie)? Ja miałam w sumie takie TSH przed pierwszą ciążą i jakoś samo mi spadło jak drugi raz zbadałam kilka miesięcy później, więc wolę nie włączać farmakologii. Ft3 i ft4 były ok wtedy, teraz sobie nie dorzuciłam, ale napewno do labu zawitam jeszcze więc wtedy zrobię wszystkie te tarczycowe rzeczy).

Słyszałam że na żelazo dobrze pić sok z pokrzywy, słyszałyście o tym? Zastanawiam się czy nie spróbować…

• Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pięknie, gratuluje bety kochana Malinowysorbet! :)

Coconut czekam na twoje wyniki ❤️

Malinowysorbet lubi tę wiadomość

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka po to wrzuciłam aby się Was poradzić także dzięki! Wiem, że te Wit. D i żelazo trzeba podnieść (do tej pory nie suplementowalam, tylko folian Solgara od roku biorę).

A jak obniżacie TSH (niefarmakologicznie)? Ja miałam w sumie takie TSH przed pierwszą ciążą i jakoś samo mi spadło jak drugi raz zbadałam kilka miesięcy później, więc wolę nie włączać farmakologii. Ft3 i ft4 były ok wtedy, teraz sobie nie dorzuciłam, ale napewno do labu zawitam jeszcze więc wtedy zrobię wszystkie te tarczycowe rzeczy).

Słyszałam że na żelazo dobrze pić sok z pokrzywy, słyszałyście o tym? Zastanawiam się czy nie spróbować…

Ja piję zakwas z buraka Olini ten z kurkumą i czymś tam jeszcze, sok z pokrzywy jest też ok ale tutaj sama dietą będzie Ci ciężko podnieść, musisz pamiętać, że 2 godziny przed i po posiłkach nie powinnaś pić herbaty czy kawy bo zaburzają wchłanianie żelaza, tak samo po i przed przyjęciem preparatu żelaza nie powinnaś pić herbaty i kawy bo będzie to walka z wiatrakami.

Moja ferrytyna 2 stycznia wynosiła 20 teraz wynosi 56; żelazo miałam 11 (norma 9-30) teraz mam 49 w tej samej normie. Uratowałam się zestawem Feroplex+ laktoferyna + witamina C 2000j.

TSH może jod ale tutaj się nie wypowiem tak do końca; ja przy 2,6 dostałam Euthyrox N25

• Anne89 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja wlasnie robilam badania na końcówce okresu, ale juz krwawienie bylo skąpe. Ciekawe czy to moglo jakos wplynac na ta ferrytyne. Choc jak wyszlo 14 to i tak na pewno do podciągnięcia…

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś

To zależy co to znaczy, że miałaś dobry wynik ft3 czy ft4, bo w normie laboratoryjnej to nie znaczy, że w normie funkcjonalnej. Najlepiej by było powtórzyć, bo jeśli ft3 i ft4 będziesz mieć zalecaną konwersję min. 50% (są kalkulatory w internecie i można spokojnie samemu sprawdzić) to podniesione TSH mogło wyjść z braku snu, długotrwałego stresu, infekcji itp. ale z własnego doświadczenia polecam sobie tego nie zaniedbać, bo jak już całkiem się skiepści to później trudniej to opanować :)

• Kaja8906 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Chcieć znaczy móc 🤞 I do Was zawita ten dzień! ❤️

Wpisać Ciebie na testowanie czy wolnego strzelca?

Ja już w lutym jestem skończona, wczoraj beta ujemna a to był 12Dpo więc pewnie wpiszę się dopiero na marzec 🙏

👩🏻 35
    🧔🏻‍♂️ 37

10cs o 👶🏻

05.06.24 14DPO ⏸️ 🥹
    HCG : 78.6 mIU/ml Prog: 35.11 ng / ml
    07.06.24 HCG: 143.2 mIU/ml Prog: 33.17ng / ml
    13.06.24 HCG: 2196 mIU/ml
    1.07.24 1.31cm bobo z ❤️
    2.08 I badania prenatalne, 6cm dzidzi 🫶
    7.08 wyniki NIFTY PRO- zdrowa dziewczynka 🩷

➡️

preg.png
  • Leśneintro Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Ja piję zakwas z buraka Olini ten z kurkumą i czymś tam jeszcze, sok z pokrzywy jest też ok ale tutaj sama dietą będzie Ci ciężko podnieść, musisz pamiętać, że 2 godziny przed i po posiłkach nie powinnaś pić herbaty czy kawy bo zaburzają wchłanianie żelaza, tak samo po i przed przyjęciem preparatu żelaza nie powinnaś pić herbaty i kawy bo będzie to walka z wiatrakami.

Moja ferrytyna 2 stycznia wynosiła 20 teraz wynosi 56; żelazo miałam 11 (norma 9-30) teraz mam 49 w tej samej normie. Uratowałam się zestawem Feroplex+ laktoferyna + witamina C 2000j.

TSH może jod ale tutaj się nie wypowiem tak do końca; ja przy 2,6 dostałam Euthyrox N25
    A czy zauważyłaś jakieś zmiany w samopoczuciu, gdy wzrosła Ci ferrytyna?

• Frutellka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leśneintro wrote:
    A czy zauważyłaś jakieś zmiany w samopoczuciu, gdy wzrosła Ci ferrytyna?

Oczywiście mam więcej energii, przestały wypadać mi włosy, nie jestem zmęczona 🙂

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Zamawiam witaminy. Trochę mam sobie za złe że nie suplementowalam w ciemno - jednak miałam dwa poronienia w odstępie 3 miesięcy i krwi trochę straciłam.

Co do tego jak suplementowac to wiem, kiedyś miałam na receptę żelazo więc z czym można a z czym nie wszytko obczajone (anemia w pierwszej ciąży).

Powtórzę badania za 1.5 miesiąca, myślę że to czas w którym można coś tam podnieść :) Co do TSH to kurcze miałam mega ciężki czas - teściowa zmarła, dwa poronienia, jeszcze jakieś inne problemy, praca też nie odpuszczała ani trochę. Zostawię to na ten miesiąc, dorzucę te inne tarczycowe badania i zrobię pod koniec marca. Musze wtedy też pójść do gina na cytologię to akurat będę miała świeże.

Co do magnezu i innych badań to ja je tylko zrobiłam bo w pakiecie było taniej (a miał dużo badań które chciałam wykonać).

Dam znać jak dojdą badania z krzepliwością krwi (tymi się stresuje), bo jednak jak tam coś wyjdzie to nie będę mogła mieć porodu moich marzeń…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2024, 17:58

• Leśneintro Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Oczywiście mam więcej energii, przestały wypadać mi włosy, nie jestem zmęczona 🙂
    Leki, które przyjmowała są na receptę?

• ellevv Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Witamina D o wiele za nisko, pasowałby jakiś preparat w kroplach na receptę,

TSH do obniżenia zwłaszcza, że konwersja ft4 powinna być min. 50%, a wychodzi Ci 44%.

Insulina stanowczo za wysoka, powinna być jednocyfrowa, najlepiej poniżej 8. Robiłaś kiedyś krzywą glukozowo-insulinową?

B12 dobrze, ale można jeszcze podciągnąć.

Nie, to znaczy jedynie w ciąży jak byłam ale nigdy nie robiłam tak o krzywą glukozowo-insulinową.

A z tego co ostatnio robiłam to wit D - 63 a witamina B12 - 436 (145-569)

Czyli muszę spróbować ogarnąć te tsh bo patrząc na wyniki to zawsze są wyżej niż 2,2/2,7/2,8 i tą insuline. Jakie dokładnie badania?

PCOS cykle między 31 a 65 dni, cykle bezowulacyjne, nadwaga, pod kontrolą onkologa

🔹️wysokie TSH ‼️ (4,34) - lewotyroksyna
    🔹️wizyta & usg: 1.7 & 3.7
    🔹️27.5.2025 - CRL 19.41mm, 8t+3d
    🔹️16.5.2025 - CRL 5.9 mm
    🔹️11.5.2025 - CRL 3.87mm, serduszko puka w rytmie cza-cza
    🔹️27.4.2025 - nadal dwie kreski, druga mocniejsza ⏸️
    🔹️26.4.2025 - dwie kreski ⏸️

preg.png

🔹️ starania od 02.2024
    🔸️ 3 lata na AH

🔸️ 07.2020 👨‍👩‍👦💙
    🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
    🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
    🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
    🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️

🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀
  • Anne89 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    kurczę poczułam duza nadzieje bo ja wlasnie szybko się mecze, czesto jestem senna i nie moglam znalesc przyczyny. A przy ferrytynie 14 to może nie ma się co dziwić. A żaden lekarz nie zlecil tego badania
    Rozumiem, ze zakwas z buraka moze pomóc podnosić ferrytyne ale moze nie wystarczyċ. Wątróbka podobno jest dobra ale niestety jej nie cierpię

‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ