X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • damrade Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowysorbet wrote:
    Mam wyniki:
    Beta 61,7 mIU/ml
    Progesteron 25,5ng/ml

Czy to są dobre wyniki? Tak się trzęsę, że czytam I nic nie rozumiem 🥲 o Bożenko jakie emocje 😅
    Jejkuuuu gratuluję!!!❤️❤️

Malinowysorbet lubi tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞

od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼

02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
    25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • Kasia111 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellevv wysokie TSH, reszta ładnie wygląda, nie znam się na tych anty- coś tam i FT3 i 4, b. ładna ferrytyna, jak widać tu na forum - często szura po dnie

ellevv lubi tę wiadomość

1️⃣4️⃣cs

12.02. ⏸️ beta 10,7 ❤️
    14.02. beta 68 🎊
    16.02. beta 244

age.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamina D stanowczo za nisko i dziewczyny tutaj z forum zawsze mówią, że insulina przy staraniach powinna być niższa :)

ellevv lubi tę wiadomość

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ✔️ AMH - 3,63ng/ml
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    1) Clo+Ovitrelle+Duphaston❌
    2) Clo+Ovitrelle+Luteina❌
    3) Clo+Luteina❌

🔜 HSG

💉Neoparin+💊 Acard150

„ Słońce, przestań się już bać
    Wysuń się zza chmur i świeć…”

✨ 2025 ✨🙏
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiedoszlaWielodzietna wrote:
    @MalinowySorbet gratulacje!

Ja nie mam jeszcze tych najważniejszych dla mnie wyników, ale kurcze trochę słabo mi powychodziły.

Kwas foliowy - 19.1 (3.89-26.8)
    Żelazo - 51.1 (33-193)
    Ferrytyna - 11.2 (13-150)
    Witamina D - 22
    TSH - 3.29 (prawidłowy 0.27-4.2)
    Magnez 0.89 (0.65-1.05)
    Wapń całkowity 2.46 (2.15-2.5)
    Glukoza na czczo 92.1
    Kreatynina 0.89 (0.5-0.9)
    Cholesterol całkowity 160 (115-190)

Morfologia prawidłowa.

Ja ogólnie jestem przeciwna takim łączonym suplementom, czy ktoś ma do polecenia żelazo z dobrym składem, czy jednak lepiej do gina po receptę? No i ta witamina D… chciałabym jakoś ta ferrytynę podbić… czy to ma znaczenie że robiłam to badanie w trakcie okresu?

Ja przepraszam , że się wcinam ale się wypowiem bo lubię analizować wyniki
    Kwas foliowy bardzo ładny. Żelaza masz mało, ferrytyna dramat trzeba ją podnieść. Witamina D też bardzo słabo powinna być koło minimum 40. TSH zdecydowanie za wysokie musi być poniżej 2 powinnaś dorobić FT3 i FT4. Magnezu z krwi nie badamy - bo to nie ma sensu bo zawsze wychodzi dobrze - a powinnyśmy przy staraniach go brać. Glukoza dobrze żeby była poniżej 90 , brakuje mi tutaj insuliny. Cholesterol możesz trochę podnieść - a jak reszta lipidogramu?

Witamina D to u Ciebie minimum 6000-8000 j. polecam Vigantol krople lub dr Jacobs Forte też kropelki, jeśli chodzi o żelazo to zacznij od czegoś delikatnego 20 mg np. Ferr C + , dorzuć do tego laktoferynę i Witaminę C 1000 jednostek.

NiedoszlaWielodzietna lubi tę wiadomość

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

01.05.2025 r. - Miłoszek, nasz wyczekany ukochany Maluszek!

❄️- czeka na Nas na zimowisku;)

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @MalinowySorbet gratulacje!

Ja nie mam jeszcze tych najważniejszych dla mnie wyników, ale kurcze trochę słabo mi powychodziły.

Kwas foliowy - 19.1 (3.89-26.8)
    Żelazo - 51.1 (33-193)
    Ferrytyna - 11.2 (13-150)
    Witamina D - 22
    TSH - 3.29 (prawidłowy 0.27-4.2)
    Magnez 0.89 (0.65-1.05)
    Wapń całkowity 2.46 (2.15-2.5)
    Glukoza na czczo 92.1
    Kreatynina 0.89 (0.5-0.9)
    Cholesterol całkowity 160 (115-190)

Morfologia prawidłowa.

Ja ogólnie jestem przeciwna takim łączonym suplementom, czy ktoś ma do polecenia żelazo z dobrym składem, czy jednak lepiej do gina po receptę? No i ta witamina D… chciałabym jakoś ta ferrytynę podbić… czy to ma znaczenie że robiłam to badanie w trakcie okresu?

Kochana, żelaza i ferrytyny nie robimy w trakcie okresu - badania do ponowienia, TSH ciut za duże, powinno być poniżej 2 - dobrze by było zrobić ft3, ft4, anty tg i anty tpo

NiedoszlaWielodzietna lubi tę wiadomość

• Frutellka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Kochana, żelaza i ferrytyny nie robimy w trakcie okresu - badania do ponowienia, TSH ciut za duże, powinno być poniżej 2 - dobrze by było zrobić ft3, ft4, anty tg i anty tpo

Żelaza owszem, ale ferrytyna podczas miesiączki drastycznie nie spada 🙂

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ellevv wrote:
    Tak z ciekawości, moglibyście rzucić na te wyniki okiem? Od razu mówię że to takie trochę starsze wyniki więc już wiele mogło się zmienić a teraz zapomniałam zrobić nowych. Bardziej to tak z ciekawości pytam.

Screenshot-20240217-162916-Drive.jpg

Screenshot-20240217-162924-Drive.jpg

Screenshot-20240217-162931-Drive.jpg

Witamina D o wiele za nisko, pasowałby jakiś preparat w kroplach na receptę,

TSH do obniżenia zwłaszcza, że konwersja ft4 powinna być min. 50%, a wychodzi Ci 44%.

Insulina stanowczo za wysoka, powinna być jednocyfrowa, najlepiej poniżej 8. Robiłaś kiedyś krzywą glukozowo-insulinową?

B12 dobrze, ale można jeszcze podciągnąć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Żelaza owszem, ale ferrytyna podczas miesiączki drastycznie nie spada 🙂

To fakt, przy takim wyniku nie zrobi wielkiej różnicy :)

Frutellka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka po to wrzuciłam aby się Was poradzić także dzięki! Wiem, że te Wit. D i żelazo trzeba podnieść (do tej pory nie suplementowalam, tylko folian Solgara od roku biorę).

Dzięki za polecenie suplementów. Sobie przejrzę składy zaraz.

A jak obniżacie TSH (niefarmakologicznie)? Ja miałam w sumie takie TSH przed pierwszą ciążą i jakoś samo mi spadło jak drugi raz zbadałam kilka miesięcy później, więc wolę nie włączać farmakologii. Ft3 i ft4 były ok wtedy, teraz sobie nie dorzuciłam, ale napewno do labu zawitam jeszcze więc wtedy zrobię wszystkie te tarczycowe rzeczy).

Słyszałam że na żelazo dobrze pić sok z pokrzywy, słyszałyście o tym? Zastanawiam się czy nie spróbować…

• Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pięknie, gratuluje bety kochana Malinowysorbet! :)

Coconut czekam na twoje wyniki ❤️

Malinowysorbet lubi tę wiadomość

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka po to wrzuciłam aby się Was poradzić także dzięki! Wiem, że te Wit. D i żelazo trzeba podnieść (do tej pory nie suplementowalam, tylko folian Solgara od roku biorę).

A jak obniżacie TSH (niefarmakologicznie)? Ja miałam w sumie takie TSH przed pierwszą ciążą i jakoś samo mi spadło jak drugi raz zbadałam kilka miesięcy później, więc wolę nie włączać farmakologii. Ft3 i ft4 były ok wtedy, teraz sobie nie dorzuciłam, ale napewno do labu zawitam jeszcze więc wtedy zrobię wszystkie te tarczycowe rzeczy).

Słyszałam że na żelazo dobrze pić sok z pokrzywy, słyszałyście o tym? Zastanawiam się czy nie spróbować…

Ja piję zakwas z buraka Olini ten z kurkumą i czymś tam jeszcze, sok z pokrzywy jest też ok ale tutaj sama dietą będzie Ci ciężko podnieść, musisz pamiętać, że 2 godziny przed i po posiłkach nie powinnaś pić herbaty czy kawy bo zaburzają wchłanianie żelaza, tak samo po i przed przyjęciem preparatu żelaza nie powinnaś pić herbaty i kawy bo będzie to walka z wiatrakami.

Moja ferrytyna 2 stycznia wynosiła 20 teraz wynosi 56; żelazo miałam 11 (norma 9-30) teraz mam 49 w tej samej normie. Uratowałam się zestawem Feroplex+ laktoferyna + witamina C 2000j.

TSH może jod ale tutaj się nie wypowiem tak do końca; ja przy 2,6 dostałam Euthyrox N25

preg.png
  • Anne89 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja wlasnie robilam badania na końcówce okresu, ale juz krwawienie bylo skąpe. Ciekawe czy to moglo jakos wplynac na ta ferrytyne. Choc jak wyszlo 14 to i tak na pewno do podciągnięcia…

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś

To zależy co to znaczy, że miałaś dobry wynik ft3 czy ft4, bo w normie laboratoryjnej to nie znaczy, że w normie funkcjonalnej. Najlepiej by było powtórzyć, bo jeśli ft3 i ft4 będziesz mieć zalecaną konwersję min. 50% (są kalkulatory w internecie i można spokojnie samemu sprawdzić) to podniesione TSH mogło wyjść z braku snu, długotrwałego stresu, infekcji itp. ale z własnego doświadczenia polecam sobie tego nie zaniedbać, bo jak już całkiem się skiepści to później trudniej to opanować :)

• Kaja8906 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Chcieć znaczy móc 🤞 I do Was zawita ten dzień! ❤️

Wpisać Ciebie na testowanie czy wolnego strzelca?

Ja już w lutym jestem skończona, wczoraj beta ujemna a to był 12Dpo więc pewnie wpiszę się dopiero na marzec 🙏

👩🏻 35
    🧔🏻‍♂️ 37

10cs o 👶🏻

05.06.24 14DPO ⏸️ 🥹
    HCG : 78.6 mIU/ml Prog: 35.11 ng / ml
    07.06.24 HCG: 143.2 mIU/ml Prog: 33.17ng / ml
    13.06.24 HCG: 2196 mIU/ml
    1.07.24 1.31cm bobo z ❤️
    2.08 I badania prenatalne, 6cm dzidzi 🫶
    7.08 wyniki NIFTY PRO- zdrowa dziewczynka 🩷

➡️

preg.png
  • Leśneintro Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Ja piję zakwas z buraka Olini ten z kurkumą i czymś tam jeszcze, sok z pokrzywy jest też ok ale tutaj sama dietą będzie Ci ciężko podnieść, musisz pamiętać, że 2 godziny przed i po posiłkach nie powinnaś pić herbaty czy kawy bo zaburzają wchłanianie żelaza, tak samo po i przed przyjęciem preparatu żelaza nie powinnaś pić herbaty i kawy bo będzie to walka z wiatrakami.

Moja ferrytyna 2 stycznia wynosiła 20 teraz wynosi 56; żelazo miałam 11 (norma 9-30) teraz mam 49 w tej samej normie. Uratowałam się zestawem Feroplex+ laktoferyna + witamina C 2000j.

TSH może jod ale tutaj się nie wypowiem tak do końca; ja przy 2,6 dostałam Euthyrox N25
    A czy zauważyłaś jakieś zmiany w samopoczuciu, gdy wzrosła Ci ferrytyna?

• Frutellka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leśneintro wrote:
    A czy zauważyłaś jakieś zmiany w samopoczuciu, gdy wzrosła Ci ferrytyna?

Oczywiście mam więcej energii, przestały wypadać mi włosy, nie jestem zmęczona 🙂

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Zamawiam witaminy. Trochę mam sobie za złe że nie suplementowalam w ciemno - jednak miałam dwa poronienia w odstępie 3 miesięcy i krwi trochę straciłam.

Co do tego jak suplementowac to wiem, kiedyś miałam na receptę żelazo więc z czym można a z czym nie wszytko obczajone (anemia w pierwszej ciąży).

Powtórzę badania za 1.5 miesiąca, myślę że to czas w którym można coś tam podnieść :) Co do TSH to kurcze miałam mega ciężki czas - teściowa zmarła, dwa poronienia, jeszcze jakieś inne problemy, praca też nie odpuszczała ani trochę. Zostawię to na ten miesiąc, dorzucę te inne tarczycowe badania i zrobię pod koniec marca. Musze wtedy też pójść do gina na cytologię to akurat będę miała świeże.

Co do magnezu i innych badań to ja je tylko zrobiłam bo w pakiecie było taniej (a miał dużo badań które chciałam wykonać).

Dam znać jak dojdą badania z krzepliwością krwi (tymi się stresuje), bo jednak jak tam coś wyjdzie to nie będę mogła mieć porodu moich marzeń…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2024, 17:58

• Leśneintro Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Oczywiście mam więcej energii, przestały wypadać mi włosy, nie jestem zmęczona 🙂
    Leki, które przyjmowała są na receptę?

• ellevv Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Witamina D o wiele za nisko, pasowałby jakiś preparat w kroplach na receptę,

TSH do obniżenia zwłaszcza, że konwersja ft4 powinna być min. 50%, a wychodzi Ci 44%.

Insulina stanowczo za wysoka, powinna być jednocyfrowa, najlepiej poniżej 8. Robiłaś kiedyś krzywą glukozowo-insulinową?

B12 dobrze, ale można jeszcze podciągnąć.

Nie, to znaczy jedynie w ciąży jak byłam ale nigdy nie robiłam tak o krzywą glukozowo-insulinową.

A z tego co ostatnio robiłam to wit D - 63 a witamina B12 - 436 (145-569)

Czyli muszę spróbować ogarnąć te tsh bo patrząc na wyniki to zawsze są wyżej niż 2,2/2,7/2,8 i tą insuline. Jakie dokładnie badania?

PCOS cykle między 31 a 65 dni, cykle bezowulacyjne, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa

🔹️ cel na 2025 - schudnąć 7.5kg 💪🏻

🔹️badanie nasienia (ruchliwość): A - 49 %, B - 11 %, C - 8 %, D- 32 %, A+B - 60 %, A+B+C - 68 %

🔹️wizyta w klinice - przyjęci ✅️
    🔹️letrozol 2.5mg 3dc-7dc - czekam na małpę ⚠️ (maj)
    🔹️nasienienie do powtórzenia (czerwiec)
    🔹️26.4.2025 - dwie kreski ⏸️
    🔹️27.4.2025 - nadal dwie kreski, druga mocniejsza ⏸️
    🔹️wizyta: 11.5 & 26.5

🔹️ starania od 02.2024
    🔸️ 3 lata na AH

🔸️ 07.2020 👨‍👩‍👦💙
    🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
    🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
    🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
    🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️

🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀
  • Anne89 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2024, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    kurczę poczułam duza nadzieje bo ja wlasnie szybko się mecze, czesto jestem senna i nie moglam znalesc przyczyny. A przy ferrytynie 14 to może nie ma się co dziwić. A żaden lekarz nie zlecil tego badania
    Rozumiem, ze zakwas z buraka moze pomóc podnosić ferrytyne ale moze nie wystarczyċ. Wątróbka podobno jest dobra ale niestety jej nie cierpię

‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ