X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • Beza27 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    A ja się urodziłam w wakacje i zawsze zazdrościłam innym dzieciom, że przynoszą cukierki na urodziny dla całej klasy, a ja nie miałam jak. Potem wprowadzili zasadę, że wakacyjne dzieci przynoszą w pierwszym tygodniu września, ale przecież to nie to samo :P
    A ja się urodziłam w grudniu i zazdrościłam tym z wakacji, że nie muszą nic przynosić i słuchać życzeń bo świętowanie urodzin to nie moja bajka 😂😂
    Ale ogólnie lubiłam to, że urodziłam się w grudniu, i nie widziałam żebym odstawała kiedykolwiek, chyba że ze wzrostem ale to mi już zostało więc to nie przez grudzień 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2024, 17:47

Prezesoowa, CoffeeDream, damrade, ultramaryna_, Sosenka93, elektro96, Pati2804 lubią tę wiadomość

8cs o drugiego maluszka ❤️
    14dpo beta-HCG 478,81 mIU/ml 🥹
    16dpo beta-HCG 994,05 mIU/ml 💚
    6+4 - zarodek 8,9mm i 💗
    12+6 - 6,68cm i 💗 158 ud/min
    25+2 - 810g 💙
    29+3 - 1370g 💙
    32+6 - 1940g 💙

age.png

👩🏼30l 👱🏼‍♂️32l

Mały cud 2021 ❤️ (13cs)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2024, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    @Prezesoowa, jesteś skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o badania, normy, przygotowanie do nich 🤩 niezmiennie podziwiam!
    Jesteś w jakiś sposób związana z tym zawodowo czy po prostu tak zgłębiałaś temat? Może już pisałaś, a nie doczytałam, albo nie chcesz odpowiadać to rozumiem 😃 po prostu mega mi to imponuje 🤪

W podejściu do lekarzy mam zasadę: ufaj, ale sprawdzaj, bo miałam taki dość długi etap życia, na temat którego mogłabym napisać książkę "jak lekarze próbowali zniszczyć mi życie". Dlatego teraz sama weryfikuje informacje, lubię to :)

I bardzo dziękuję <3 ale zaznaczam też, że to co piszę to jest moje podejście, wiedza pozyskana na godzinach czytania, słuchania i sprawdzania tych informacji, ale nie ma co ukrywać, że spojrzenie na niektóre sprawy jest odmienne w różnych środowiskach, więc jak nie znajduję badań, które by popierały jakieś podejście to sama wybieram w co wierzyć i to nie zawsze musi być to prawidłowe podejście.

No i trzeba też pamiętać, że to co jest polecane w 2024 roku w 2029 może się okazać szkodliwe :P

Speranza :), Olo323, notsobadd, damrade, ultramaryna_, Pati2804 lubią tę wiadomość

• notsobadd Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    W podejściu do lekarzy mam zasadę: ufaj, ale sprawdzaj, bo miałam taki dość długi etap życia, na temat którego mogłabym napisać książkę "jak lekarze próbowali zniszczyć mi życie". Dlatego teraz sama weryfikuje informacje, lubię to :)

I bardzo dziękuję <3 ale zaznaczam też, że to co piszę to jest moje podejście, wiedza pozyskana na godzinach czytania, słuchania i sprawdzania tych informacji, ale nie ma co ukrywać, że spojrzenie na niektóre sprawy jest odmienne w różnych środowiskach, więc jak nie znajduję badań, które by popierały jakieś podejście to sama wybieram w co wierzyć i to nie zawsze musi być to prawidłowe podejście.

No i trzeba też pamiętać, że to co jest polecane w 2024 roku w 2029 może się okazać szkodliwe :P

Trochę to pewnie zabrzmi dziwnie, ale bardziej wierzę w wiedzę dziewczyny z internetu niż lekarzy 🤪
    Tym bardziej kiedy wielokrotnie odbijałam się od drzwi, byłam bagatelizowana, wyśmiewana, słyszałam że się nad soba TRZĘSĘ bo kontroluje wyniki krwi częściej niż raz w roku, wmawiali mi że jestem za szczupła na problemy z hormonami, że TSH 3,9 jest przecież w normie… I większość swojej wiedzy też wyniosłam z różnych wątków w internecie. Dlatego to takie super, ze są takie osoby jak Ty, które chętnie się wiedzą dzielą ♥️

damrade, Chochlik12 lubią tę wiadomość

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌

Walczymy 💪🏻
  • Mikea Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio mam taki młyn w pracy, że nie mam kiedy czytać i pisać na forum 🙈

Z ostatnich dwóch stron tylko wyczytałam o miesiącu urodzin. Ja też bardzo chciałam mieć wiosenno letnie dziecko, bo u mnie w rodzinie akurat wszyscy mamy w podobnych terminach urodziny. Nawet między mną a M jest zaledwie tydzień różnicy. Ale miesiące leciały, aż potencjalny termin się zrobił na listopad. I poczułam taki wewnętrzny zgrzyt, bo zwyczajnie nie przepadam za miesiącami zimowymi.
    Mieliśmy nawet rozmowę z M, że w sumie to niezbyt dojrzałe tak wybrzydzać na miesiące, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że cholera wie kiedy się uda.

Ale los chyba postanowił mi "sprzyjać" 🙃, bo M miał powtórkę badań, PSA w ogóle nie spadło, co oznacza, że nie reaguje na leki. Dostał teraz podwójną dawkę i zalecenie unikania ❤️ przez najbliższe 3 tygodnie 🤡
    Także trzeba uważać, czego sobie człowiek życzy! 🤣

Starania od 07.23
    👩🏻 '88 👨🏻'89
  • damrade Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    A jak Twoja ferrytyna i żelazo? Jest ok?
    Ferrytyna była lekko poniżej tej normy staraniowej, ale pije zakwas z buraka i inne jakieś smoothie na żelazo i poszła do góry. Teraz po okresie chorobowym może znowu trochę się wycieńczyła, sprawdzę za miesiąc dwa.
    Żelazo zawsze w normie miałam 🙃

Ja naprawdę jestem przyzwyczajona do kawy w moim życiu, więc pewnie jakbym odstawiła nagle to by się posypało wszystko 😂 dziś po południu zmusiłam się jednak trochę wypić, już trochę lepiej wchodzi, może to był jakiś błąd systemu 🤞🏼

Ps. Ta niska ferrytyna to była właśnie po okresie leczenia IO, kiedy kawa była przy każdym posiłku, bo wtedy tylko z mlekiem piłam, więc musiałam przy jedzeniu.
    Teraz zależy od dnia :) jedna przy posiłku, reszta w biegu ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2024, 18:16

Speranza :) lubi tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞

od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼

02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
    25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • Chmurka21 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @CoffeeDream
    Przytulam za niska pewność siebie, ale w sumie mam to samo :/ mnie z kolei rodzice ciagle chwalili, wiec nie wiem o co chodzi. Do tego mam taka prace, ze ciagle jestem narażona na ocenę z każdej strony… ech

Jeśli chodzi o miesiące, to niedawno sprawdziłam, ze wg daty ostatniej miesiączki poród byłby na 10 listopada i trochę poczułam rozczarowanie 😂
    Bo już sobie urajam, ze to ten cykl, dziwne objawy i te sprawy 😂😂😂

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

👩30l.
    👱‍♂️33l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    12cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)

Walczymy dalej!
  • Leśneintro Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka21 wrote:
    @CoffeeDream
    Przytulam za niska pewność siebie, ale w sumie mam to samo :/ mnie z kolei rodzice ciagle chwalili, wiec nie wiem o co chodzi. Do tego mam taka prace, ze ciagle jestem narażona na ocenę z każdej strony… ech

Jeśli chodzi o miesiące, to niedawno sprawdziłam, ze wg daty ostatniej miesiączki poród byłby na 10 listopada i trochę poczułam rozczarowanie 😂
    Bo już sobie urajam, ze to ten cykl, dziwne objawy i te sprawy 😂😂😂
    Widzę, że nie tylko ja sprawdzałam datę urodzin hipotetycznego dziecka :D :D

CoffeeDream, damrade, Chmurka21, NiedoszlaWielodzietna, Pati2804 lubią tę wiadomość

• Mikea Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi Flo w premium co cykl podaje potencjalna datę porodu, więc nawet nie muszę specjalnie sprawdzać ;)

CoffeeDream, ultramaryna_, Pati2804 lubią tę wiadomość

Starania od 07.23
    👩🏻 '88 👨🏻'89
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    Cześć dziewczyny! Gratuluję wszystkim, które zobaczyły ⏸️ i tulę za wszystkie 🐒

Nie odzywam się, bo jestem na urlopie i odcinam się trochę od internetów. Ale wszystko u mnie dobrze, mdłości dają się we znaki, ale odpoczywamy i robimy tyle kroków ile sie da 😂

Nie jestem w stanie Was nadrobić, ale trzymam za Was wszystkie możliwe kciuki i lecę się ogarniać na urodzinową randkę z mężem ❤️
    Wszystkiego najlepszego 🥳😘

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Trochę to pewnie zabrzmi dziwnie, ale bardziej wierzę w wiedzę dziewczyny z internetu niż lekarzy 🤪
    Tym bardziej kiedy wielokrotnie odbijałam się od drzwi, byłam bagatelizowana, wyśmiewana, słyszałam że się nad soba TRZĘSĘ bo kontroluje wyniki krwi częściej niż raz w roku, wmawiali mi że jestem za szczupła na problemy z hormonami, że TSH 3,9 jest przecież w normie… I większość swojej wiedzy też wyniosłam z różnych wątków w internecie. Dlatego to takie super, ze są takie osoby jak Ty, które chętnie się wiedzą dzielą ♥️

No właśnie tak jest. Mój gin jest ogólnie doświadczonym i dobrym lekarzem, ale mi powiedział po badaniach, że wystarczy mi kwas foliowy i na pewno się uda. Zaczęłam więc wypytywać o suplementy, zaczęłam od inozytolu i mówił, że mogę to brać, ale mam regularne owulacje itp. to może nie trzeba no ale jak mam być spokojniejsza to nie zaszkodzi. I tak było z każdym kolejnym suplem aż w końcu sam stwierdził, że widzi, że nie dam sobie w kaszę dmuchać i rozumie, że pragnę dziecka i on chce dla mnie tego samego, ale za dużo sobie dobieram do głowy i czasem lepiej odpuścić.

Ja ogólnie też się dużo nauczyłam z forów internetowych, bo wychodzę z założenia - być może naiwnie - że jesteśmy tu w jednym celu i choć często jest tak, że kobieta kobiecie wilkiem to w przypadku starań o dziecko jedna drugiej kłód pod nogi rzucać nie będzie :)

CoffeeDream, damrade, MummyYummy, notsobadd, elektro96, Pati2804 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:

Z ostatnich dwóch stron tylko wyczytałam o miesiącu urodzin. Ja też bardzo chciałam mieć wiosenno letnie dziecko, bo u mnie w rodzinie akurat wszyscy mamy w podobnych terminach urodziny. Nawet między mną a M jest zaledwie tydzień różnicy. Ale miesiące leciały, aż potencjalny termin się zrobił na listopad. I poczułam taki wewnętrzny zgrzyt, bo zwyczajnie nie przepadam za miesiącami zimowymi.
    Mieliśmy nawet rozmowę z M, że w sumie to niezbyt dojrzałe tak wybrzydzać na miesiące, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że cholera wie kiedy się uda.

Ale los chyba postanowił mi "sprzyjać" 🙃, bo M miał powtórkę badań, PSA w ogóle nie spadło, co oznacza, że nie reaguje na leki. Dostał teraz podwójną dawkę i zalecenie unikania ❤️ przez najbliższe 3 tygodnie 🤡

Przykro mi bardzo :( trzymam kciuki, żeby ta dawka zadziałała i żebyście mogli wrócić do starań :) widzę w stopce, że macie przełożoną wizytę w klinice, czy to z tego powodu ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati jak się czujesz?

Pati2804 lubi tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    Ferrytyna była lekko poniżej tej normy staraniowej, ale pije zakwas z buraka i inne jakieś smoothie na żelazo i poszła do góry. Teraz po okresie chorobowym może znowu trochę się wycieńczyła, sprawdzę za miesiąc dwa.
    Żelazo zawsze w normie miałam 🙃

Ja naprawdę jestem przyzwyczajona do kawy w moim życiu, więc pewnie jakbym odstawiła nagle to by się posypało wszystko 😂 dziś po południu zmusiłam się jednak trochę wypić, już trochę lepiej wchodzi, może to był jakiś błąd systemu 🤞🏼

Ps. Ta niska ferrytyna to była właśnie po okresie leczenia IO, kiedy kawa była przy każdym posiłku, bo wtedy tylko z mlekiem piłam, więc musiałam przy jedzeniu.
    Teraz zależy od dnia :) jedna przy posiłku, reszta w biegu ☺️

Apropo zakwasu z buraka... Gdzie kupujesz? Ja przyznam szczerze, że nie podchodzi mi sok z buraka. Mieszasz to z czymś?😖

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:

Przykro mi, że musicie odkładać starania 🫂 Ale oby leczenie zaowocowało expresowa ciążą! 💕🤞

Mikea, Pati2804 lubią tę wiadomość

• Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Apropo zakwasu z buraka... Gdzie kupujesz? Ja przyznam szczerze, że nie podchodzi mi sok z buraka. Mieszasz to z czymś?😖

Ja polecam z biofood, dla mnie ok :) wlewam w kieliszek do wina i wchodzi :)

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡

25.11 - ⏸️ 🥹

Rośnij dalej Skarbie! 🌱✊🏻

preg.png
  • damrade Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Ja też, ja w ogóle nie mam pojęcia jak reszta ludzi zachodzi w ciążę nie będąc na tym forum… zwłaszcza jeśli się starają więcej niż 2-3 mc… to możliwe ??😁

Speranza :), notsobadd, CoffeeDream, NiedoszlaWielodzietna, Pati2804, pp2018 lubią tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    A kto tu z dziewczyn miał odpuścić starania na 2 miesiące, bo że listopad i grudzień źle się kojarzy na poród? 🤔 Jestem ciekawa czy dalej podtrzymuje zdanie i czy będzie się starać 😁
    Czy to nie była @NiedoszlaWielodzietna? 🙂 Tak mi się kojarzy. Też dziś sobie o tym pomyślałam przy okazji tej paskudnej bieli na teście i jestem ciekawa, co zadecydowała 🙂

CoffeeDream lubi tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ / 18.01.2025 🩷 Witaj, Ł.!
  • damrade Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Ja kupuję w lidlu, w lodówkach jest. W Auchan również na dziale ze zdrowym jedzeniem są lodówki i tam też. Kocham buraki, kocham kwaskowosc, więc wypiłabym litr pewnie ze smakiem 🤤 więc nie mieszam

Na Allegro też pamiętam że widziałam gdzieś w lepszych cenach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2024, 19:16

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • damrade Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Ja polecam z biofood, dla mnie ok :) wlewam w kieliszek do wina i wchodzi :)
    Ja właśnie nie cierpię wina ani alkoholu w ogóle żadnego 🤢 ale zakwasik to mój ulubiony rodzaj drinka 🍷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2024, 19:16

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    Ja kupuję w lidlu, w lodówkach jest. W Auchan również na dziale ze zdrowym jedzeniem są lodówki i tam też. Kocham buraki, kocham kwaskowosc, więc wybiłabym litr pewnie ze smakiem 🤤 więc nie mieszam

Na Allegro też pamiętam że widziałam gdzieś w lepszych cenach.

Też lubię zakwas, ale najbardziej z dodatkiem świeżo wyciśniętego czosnku, ciekawe czy taki też by można na podciągnięcie ferrytyny, czy jednak czosnek coś psuje :P

damrade lubi tę wiadomość

‹‹ 293 294 295 296 297 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ