X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • Beza27 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    A ja się urodziłam w wakacje i zawsze zazdrościłam innym dzieciom, że przynoszą cukierki na urodziny dla całej klasy, a ja nie miałam jak. Potem wprowadzili zasadę, że wakacyjne dzieci przynoszą w pierwszym tygodniu września, ale przecież to nie to samo :P
    A ja się urodziłam w grudniu i zazdrościłam tym z wakacji, że nie muszą nic przynosić i słuchać życzeń bo świętowanie urodzin to nie moja bajka 😂😂
    Ale ogólnie lubiłam to, że urodziłam się w grudniu, i nie widziałam żebym odstawała kiedykolwiek, chyba że ze wzrostem ale to mi już zostało więc to nie przez grudzień 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2024, 17:47

Prezesoowa, CoffeeDream, damrade, ultramaryna_, Sosenka93, elektro96, Pati2804 lubią tę wiadomość

8cs o drugiego maluszka ❤️
    14dpo beta-HCG 478,81 mIU/ml 🥹
    16dpo beta-HCG 994,05 mIU/ml 💚
    6+4 - zarodek 8,9mm i 💗
    12+6 - 6,68cm i 💗 158 ud/min
    25+2 - 810g 💙
    29+3 - 1370g 💙
    32+6 - 1940g 💙

age.png

👩🏼30l 👱🏼‍♂️32l

Mały cud 2021 ❤️ (13cs)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2024, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    @Prezesoowa, jesteś skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o badania, normy, przygotowanie do nich 🤩 niezmiennie podziwiam!
    Jesteś w jakiś sposób związana z tym zawodowo czy po prostu tak zgłębiałaś temat? Może już pisałaś, a nie doczytałam, albo nie chcesz odpowiadać to rozumiem 😃 po prostu mega mi to imponuje 🤪

W podejściu do lekarzy mam zasadę: ufaj, ale sprawdzaj, bo miałam taki dość długi etap życia, na temat którego mogłabym napisać książkę "jak lekarze próbowali zniszczyć mi życie". Dlatego teraz sama weryfikuje informacje, lubię to :)

I bardzo dziękuję <3 ale zaznaczam też, że to co piszę to jest moje podejście, wiedza pozyskana na godzinach czytania, słuchania i sprawdzania tych informacji, ale nie ma co ukrywać, że spojrzenie na niektóre sprawy jest odmienne w różnych środowiskach, więc jak nie znajduję badań, które by popierały jakieś podejście to sama wybieram w co wierzyć i to nie zawsze musi być to prawidłowe podejście.

No i trzeba też pamiętać, że to co jest polecane w 2024 roku w 2029 może się okazać szkodliwe :P

Speranza :), Olo323, notsobadd, damrade, ultramaryna_, Pati2804 lubią tę wiadomość

• notsobadd Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    W podejściu do lekarzy mam zasadę: ufaj, ale sprawdzaj, bo miałam taki dość długi etap życia, na temat którego mogłabym napisać książkę "jak lekarze próbowali zniszczyć mi życie". Dlatego teraz sama weryfikuje informacje, lubię to :)

I bardzo dziękuję <3 ale zaznaczam też, że to co piszę to jest moje podejście, wiedza pozyskana na godzinach czytania, słuchania i sprawdzania tych informacji, ale nie ma co ukrywać, że spojrzenie na niektóre sprawy jest odmienne w różnych środowiskach, więc jak nie znajduję badań, które by popierały jakieś podejście to sama wybieram w co wierzyć i to nie zawsze musi być to prawidłowe podejście.

No i trzeba też pamiętać, że to co jest polecane w 2024 roku w 2029 może się okazać szkodliwe :P

Trochę to pewnie zabrzmi dziwnie, ale bardziej wierzę w wiedzę dziewczyny z internetu niż lekarzy 🤪
    Tym bardziej kiedy wielokrotnie odbijałam się od drzwi, byłam bagatelizowana, wyśmiewana, słyszałam że się nad soba TRZĘSĘ bo kontroluje wyniki krwi częściej niż raz w roku, wmawiali mi że jestem za szczupła na problemy z hormonami, że TSH 3,9 jest przecież w normie… I większość swojej wiedzy też wyniosłam z różnych wątków w internecie. Dlatego to takie super, ze są takie osoby jak Ty, które chętnie się wiedzą dzielą ♥️

damrade, Chochlik12 lubią tę wiadomość

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌

Walczymy 💪🏻
  • Mikea Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio mam taki młyn w pracy, że nie mam kiedy czytać i pisać na forum 🙈

Z ostatnich dwóch stron tylko wyczytałam o miesiącu urodzin. Ja też bardzo chciałam mieć wiosenno letnie dziecko, bo u mnie w rodzinie akurat wszyscy mamy w podobnych terminach urodziny. Nawet między mną a M jest zaledwie tydzień różnicy. Ale miesiące leciały, aż potencjalny termin się zrobił na listopad. I poczułam taki wewnętrzny zgrzyt, bo zwyczajnie nie przepadam za miesiącami zimowymi.
    Mieliśmy nawet rozmowę z M, że w sumie to niezbyt dojrzałe tak wybrzydzać na miesiące, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że cholera wie kiedy się uda.

Ale los chyba postanowił mi "sprzyjać" 🙃, bo M miał powtórkę badań, PSA w ogóle nie spadło, co oznacza, że nie reaguje na leki. Dostał teraz podwójną dawkę i zalecenie unikania ❤️ przez najbliższe 3 tygodnie 🤡
    Także trzeba uważać, czego sobie człowiek życzy! 🤣

Starania od 07.23
    👩🏻 '88 👨🏻'89
  • damrade Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    A jak Twoja ferrytyna i żelazo? Jest ok?
    Ferrytyna była lekko poniżej tej normy staraniowej, ale pije zakwas z buraka i inne jakieś smoothie na żelazo i poszła do góry. Teraz po okresie chorobowym może znowu trochę się wycieńczyła, sprawdzę za miesiąc dwa.
    Żelazo zawsze w normie miałam 🙃

Ja naprawdę jestem przyzwyczajona do kawy w moim życiu, więc pewnie jakbym odstawiła nagle to by się posypało wszystko 😂 dziś po południu zmusiłam się jednak trochę wypić, już trochę lepiej wchodzi, może to był jakiś błąd systemu 🤞🏼

Ps. Ta niska ferrytyna to była właśnie po okresie leczenia IO, kiedy kawa była przy każdym posiłku, bo wtedy tylko z mlekiem piłam, więc musiałam przy jedzeniu.
    Teraz zależy od dnia :) jedna przy posiłku, reszta w biegu ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2024, 18:16

Speranza :) lubi tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞

od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼

02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
    25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • Chmurka21 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @CoffeeDream
    Przytulam za niska pewność siebie, ale w sumie mam to samo :/ mnie z kolei rodzice ciagle chwalili, wiec nie wiem o co chodzi. Do tego mam taka prace, ze ciagle jestem narażona na ocenę z każdej strony… ech

Jeśli chodzi o miesiące, to niedawno sprawdziłam, ze wg daty ostatniej miesiączki poród byłby na 10 listopada i trochę poczułam rozczarowanie 😂
    Bo już sobie urajam, ze to ten cykl, dziwne objawy i te sprawy 😂😂😂

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

👩30l.
    👱‍♂️33l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    12cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)

Walczymy dalej!
  • Leśneintro Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka21 wrote:
    @CoffeeDream
    Przytulam za niska pewność siebie, ale w sumie mam to samo :/ mnie z kolei rodzice ciagle chwalili, wiec nie wiem o co chodzi. Do tego mam taka prace, ze ciagle jestem narażona na ocenę z każdej strony… ech

Jeśli chodzi o miesiące, to niedawno sprawdziłam, ze wg daty ostatniej miesiączki poród byłby na 10 listopada i trochę poczułam rozczarowanie 😂
    Bo już sobie urajam, ze to ten cykl, dziwne objawy i te sprawy 😂😂😂
    Widzę, że nie tylko ja sprawdzałam datę urodzin hipotetycznego dziecka :D :D

CoffeeDream, damrade, Chmurka21, NiedoszlaWielodzietna, Pati2804 lubią tę wiadomość

• Mikea Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi Flo w premium co cykl podaje potencjalna datę porodu, więc nawet nie muszę specjalnie sprawdzać ;)

CoffeeDream, ultramaryna_, Pati2804 lubią tę wiadomość

Starania od 07.23
    👩🏻 '88 👨🏻'89
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    Cześć dziewczyny! Gratuluję wszystkim, które zobaczyły ⏸️ i tulę za wszystkie 🐒

Nie odzywam się, bo jestem na urlopie i odcinam się trochę od internetów. Ale wszystko u mnie dobrze, mdłości dają się we znaki, ale odpoczywamy i robimy tyle kroków ile sie da 😂

Nie jestem w stanie Was nadrobić, ale trzymam za Was wszystkie możliwe kciuki i lecę się ogarniać na urodzinową randkę z mężem ❤️
    Wszystkiego najlepszego 🥳😘

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Trochę to pewnie zabrzmi dziwnie, ale bardziej wierzę w wiedzę dziewczyny z internetu niż lekarzy 🤪
    Tym bardziej kiedy wielokrotnie odbijałam się od drzwi, byłam bagatelizowana, wyśmiewana, słyszałam że się nad soba TRZĘSĘ bo kontroluje wyniki krwi częściej niż raz w roku, wmawiali mi że jestem za szczupła na problemy z hormonami, że TSH 3,9 jest przecież w normie… I większość swojej wiedzy też wyniosłam z różnych wątków w internecie. Dlatego to takie super, ze są takie osoby jak Ty, które chętnie się wiedzą dzielą ♥️

No właśnie tak jest. Mój gin jest ogólnie doświadczonym i dobrym lekarzem, ale mi powiedział po badaniach, że wystarczy mi kwas foliowy i na pewno się uda. Zaczęłam więc wypytywać o suplementy, zaczęłam od inozytolu i mówił, że mogę to brać, ale mam regularne owulacje itp. to może nie trzeba no ale jak mam być spokojniejsza to nie zaszkodzi. I tak było z każdym kolejnym suplem aż w końcu sam stwierdził, że widzi, że nie dam sobie w kaszę dmuchać i rozumie, że pragnę dziecka i on chce dla mnie tego samego, ale za dużo sobie dobieram do głowy i czasem lepiej odpuścić.

Ja ogólnie też się dużo nauczyłam z forów internetowych, bo wychodzę z założenia - być może naiwnie - że jesteśmy tu w jednym celu i choć często jest tak, że kobieta kobiecie wilkiem to w przypadku starań o dziecko jedna drugiej kłód pod nogi rzucać nie będzie :)

CoffeeDream, damrade, MummyYummy, notsobadd, elektro96, Pati2804 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:

Z ostatnich dwóch stron tylko wyczytałam o miesiącu urodzin. Ja też bardzo chciałam mieć wiosenno letnie dziecko, bo u mnie w rodzinie akurat wszyscy mamy w podobnych terminach urodziny. Nawet między mną a M jest zaledwie tydzień różnicy. Ale miesiące leciały, aż potencjalny termin się zrobił na listopad. I poczułam taki wewnętrzny zgrzyt, bo zwyczajnie nie przepadam za miesiącami zimowymi.
    Mieliśmy nawet rozmowę z M, że w sumie to niezbyt dojrzałe tak wybrzydzać na miesiące, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że cholera wie kiedy się uda.

Ale los chyba postanowił mi "sprzyjać" 🙃, bo M miał powtórkę badań, PSA w ogóle nie spadło, co oznacza, że nie reaguje na leki. Dostał teraz podwójną dawkę i zalecenie unikania ❤️ przez najbliższe 3 tygodnie 🤡

Przykro mi bardzo :( trzymam kciuki, żeby ta dawka zadziałała i żebyście mogli wrócić do starań :) widzę w stopce, że macie przełożoną wizytę w klinice, czy to z tego powodu ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2024, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati jak się czujesz?

Pati2804 lubi tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    Ferrytyna była lekko poniżej tej normy staraniowej, ale pije zakwas z buraka i inne jakieś smoothie na żelazo i poszła do góry. Teraz po okresie chorobowym może znowu trochę się wycieńczyła, sprawdzę za miesiąc dwa.
    Żelazo zawsze w normie miałam 🙃

Ja naprawdę jestem przyzwyczajona do kawy w moim życiu, więc pewnie jakbym odstawiła nagle to by się posypało wszystko 😂 dziś po południu zmusiłam się jednak trochę wypić, już trochę lepiej wchodzi, może to był jakiś błąd systemu 🤞🏼

Ps. Ta niska ferrytyna to była właśnie po okresie leczenia IO, kiedy kawa była przy każdym posiłku, bo wtedy tylko z mlekiem piłam, więc musiałam przy jedzeniu.
    Teraz zależy od dnia :) jedna przy posiłku, reszta w biegu ☺️

Apropo zakwasu z buraka... Gdzie kupujesz? Ja przyznam szczerze, że nie podchodzi mi sok z buraka. Mieszasz to z czymś?😖

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:

Przykro mi, że musicie odkładać starania 🫂 Ale oby leczenie zaowocowało expresowa ciążą! 💕🤞

Mikea, Pati2804 lubią tę wiadomość

• Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Apropo zakwasu z buraka... Gdzie kupujesz? Ja przyznam szczerze, że nie podchodzi mi sok z buraka. Mieszasz to z czymś?😖

Ja polecam z biofood, dla mnie ok :) wlewam w kieliszek do wina i wchodzi :)

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡

25.11 - ⏸️ 🥹

Rośnij dalej Skarbie! 🌱✊🏻

preg.png
  • damrade Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Ja też, ja w ogóle nie mam pojęcia jak reszta ludzi zachodzi w ciążę nie będąc na tym forum… zwłaszcza jeśli się starają więcej niż 2-3 mc… to możliwe ??😁

Speranza :), notsobadd, CoffeeDream, NiedoszlaWielodzietna, Pati2804, pp2018 lubią tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    A kto tu z dziewczyn miał odpuścić starania na 2 miesiące, bo że listopad i grudzień źle się kojarzy na poród? 🤔 Jestem ciekawa czy dalej podtrzymuje zdanie i czy będzie się starać 😁
    Czy to nie była @NiedoszlaWielodzietna? 🙂 Tak mi się kojarzy. Też dziś sobie o tym pomyślałam przy okazji tej paskudnej bieli na teście i jestem ciekawa, co zadecydowała 🙂

CoffeeDream lubi tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
    💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
    20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
    17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
    14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
    12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
    23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
    17.12. 2600g córci 🥰 (34+2)
    30.12. 2725g, KTG 👌 (36+2)
    7.01. 2900g, KTG 👌 (37+3)
    🩺 13.01.

preg.png
  • damrade Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Ja kupuję w lidlu, w lodówkach jest. W Auchan również na dziale ze zdrowym jedzeniem są lodówki i tam też. Kocham buraki, kocham kwaskowosc, więc wypiłabym litr pewnie ze smakiem 🤤 więc nie mieszam

Na Allegro też pamiętam że widziałam gdzieś w lepszych cenach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2024, 19:16

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • damrade Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Ja polecam z biofood, dla mnie ok :) wlewam w kieliszek do wina i wchodzi :)
    Ja właśnie nie cierpię wina ani alkoholu w ogóle żadnego 🤢 ale zakwasik to mój ulubiony rodzaj drinka 🍷

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2024, 19:16

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2024, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    Ja kupuję w lidlu, w lodówkach jest. W Auchan również na dziale ze zdrowym jedzeniem są lodówki i tam też. Kocham buraki, kocham kwaskowosc, więc wybiłabym litr pewnie ze smakiem 🤤 więc nie mieszam

Na Allegro też pamiętam że widziałam gdzieś w lepszych cenach.

Też lubię zakwas, ale najbardziej z dodatkiem świeżo wyciśniętego czosnku, ciekawe czy taki też by można na podciągnięcie ferrytyny, czy jednak czosnek coś psuje :P

damrade lubi tę wiadomość

‹‹ 293 294 295 296 297 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ