Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie się jeszcze zastanawiam, czy jakimś cudem sam cykl mi się ureguluje, bo we wrześniu odstawiłam antykoncepcje... Już nigdy do nich nie wrócę, nie po tym co teraz przeżywam.

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati2804 wrote:
    @Zimozielona jak tam ?😘 @Smerfetkaa? 😘 @CoffeeDream?😘 @Zamieszana93? 😘 kto jeszcze miał testować a się nie odzywa ? 🤪😘 czekamy na info !

Pati ja nie mam testu 🤣🤣🤣🤣🤣
    Hahahahahhaa gdzieś miał czekać ten ostatni. Nie ma - wcięło 👍🏻

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego, 09:05

damrade, Pati2804 lubią tę wiadomość

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡
  • Majuna Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Hahaha ale się załatwiłam 🙈 dopiero po pracy będę mogła ogarnąć 🙈

To my tu poczekamy. 😅 Dla osikańców to i w nocy byśmy odświeżały. 🤣🤣🤣

Smerfetkaa, damrade, Pati2804 lubią tę wiadomość

👨🏼‍🦱👩‍💼27
    Walczymy od 04.2023👶🏻🍀🤞🏻

05.2024 💔
    09.2024 💔
    11.2024 💔
    _____
    "Pewnego dnia rzeczywistość będzie piękniejsza od marzeń." ✨
    "Tak bardzo tego pragniesz, bo w przyszłości już to masz..."🍀
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majuna wrote:
    Dzień dobry! Miłego dnia wszystkim życzę!

@CoffeeDream Dokładnie, zobacz jak wyjdzie cytologia. Każdej z nas się śpieszy do dzidziutka, ale nie ma co dawać się ponieść. Kilka miesięcy potrzeba u zdrowych par, więc myślę że narazie nie ma co się doszukiwać problemu. Ale jeśli minie kolejne kilka miesięcy to warto wykonać podstawowe badania. Nie odbierz źle mojej wypowiedzi, jeśli lepiej się poczujesz już robiąc badania, to działaj! 😘 Chcę jedynie powiedzieć, że warto się od samego początku nastawić, że jednak kilka miesięcy może to zająć i cieszyć się wspólnymi chwilami, ale życzę Ci byś się mogła cieszyć jak najszybciej ❤

@Zbuntowana ważne, że byłaś u lekarza, są leki, a zaraz będzie nowy plan działania. Dużo siły dla Ciebie. ❤

Tulę za biele dziewczyny, ale pewnie jeszcze za wcześnie u Was, także dalej trzymam kciuki. 🤞🏻

Za wredne małpy też 🫂

@ultramaryna_ świetnie prowadziłaś wątek. Jestem pod wrażeniem, ile byłas w stanie poświęcić czasu, by każdemu coś odpisać, pamiętać. Gratuluję. 👏

Naszym lutowym brzuchatkom życzę dużo zdrowia, dla Was i dla Waszych dzidziolków. Rośnijcie zdrowo, a ciąża niech przebiega bezproblemowo.

W robocie zamknięcie miesiąca, więc działam. Odezwę się u Pani Prezes na marcowym 😁
    🥹❤️ Dziękuję kochana, starałam się dla Was, bo Wy super babeczki jesteście! ❤️

Majuna, Prezesoowa, Platynova55, Pati2804, MummyYummy lubią tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
    💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
    20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
    17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
    14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
    12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
    23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
    🩺 3.12.

preg.png
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati2804 wrote:
    Hahahah to Wy mi dałyście taki pomysł na forum więc to Wasza zasługa 😂 sama bym na to nie wpadła 🤪
    Jeszcze możesz latarka podświetlić, wtedy najlepiej widać 🤣

Majuna, Zaczarowan, Prezesoowa, damrade, Pati2804, MummyYummy lubią tę wiadomość

💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    🩺 3.12.

preg.png
  • Depeche89 Koleżanka

Wysłany: 29 lutego, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Majlen
    @Suzie
    Jestem z Wami. Też we wrześniu odstawiłam, myślałam, że będzie wszystko ok a cykl do tej pory jeszcze się nie uregulował. Ostatnio na USG miałam endometrium ze 2mm. Ale lekarz stwierdził, że brak również pęcherzyków, a jednak jak sprawdziłam sama to są. Mam wrażenie, że jak zobaczył moja podwyższoną prolaktyne to się na tym ufiksował. Kończymy z moim partnerem remont mieszkania i szukam ginekologa z prawdziwego zdarzenia.

Majuna, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

🙋🏼‍♀️34l. 🙋🏻‍♂️34l.
    09.2023 AH odstawiona po 15 latach 🙈
    6 cykl starań
    1 CS stymulowany letrozolem
    Lekkie IO i niedoczynność tarczycy.
    Leki: letrozol, metformina, lewotyroksyna, bromokryptyna, jodid, sorbifer durules.
    Obecnie z suplementów Fertistim, Wit D, olej z wiesiołka, NAC, omega, Se+Zn, B Complex, CoQ10, resweratrol.

AMH 4.52 NG/ml

59054b66662e5c3ae459f56390dc6c99.png
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Dziewczyny kochane! Dzisiaj miałam testowac a okazalo sie rano ze nie mam ani 1 szt! Hahahahah uwierzycie ?! 🤣
    To chyba znak żeby sobie darować 🤣
    🤣🤣🤣 To tak w ogóle można? Nie mieć testu? 🤣

Prezesoowa, damrade, Pati2804 lubią tę wiadomość

💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    🩺 3.12.

preg.png
  • Dropsik Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majlen wrote:
    Hej dziewczyny ☺️
    Ja właśnie czekam u lekarza, ciekawe co mi powie na tą moją torbiel krwotoczna, którą wykrył wczoraj inny ginekolog .
    Naczytałam się i to nie jest coś poważnego, piszą, że jest to powszechne wśród kobiet i napewno się wchłonie, trochę mnie to uspokoiło, bo jak Wyszłam wczoraj od niego, to popłakałam się, tymbardziej, że mi powiedział " no ja tak naprawdę, to nie wiem co Pani jest" ... i zaczął gadać o zastrzykach
    Dziś mam juz inne nastawienie, mam na dzieje, że będzie dobrze 🩷
    Mnie pierwsza torbiel też zaskoczyła i miała doła, ale potem się przyzwyczaiłam 😂

• Suzie Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Depeche89 wrote:
    @Majlen
    @Suzie
    Jestem z Wami. Też we wrześniu odstawiłam, myślałam, że będzie wszystko ok a cykl do tej pory jeszcze się nie uregulował. Ostatnio na USG miałam endometrium ze 2mm. Ale lekarz stwierdził, że brak również pęcherzyków, a jednak jak sprawdziłam sama to są. Mam wrażenie, że jak zobaczył moja podwyższoną prolaktyne to się na tym ufiksował. Kończymy z moim partnerem remont mieszkania i szukam ginekologa z prawdziwego zdarzenia.

To u mnie na usg było wszystko ok (byłam w listopadzie), usg i badania wykluczyły pcos, więc powód gdzie indziej. Zrobię te badania i wrócę do lekarki mojej i z nią porozmawiam.

Depeche89 lubi tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Depeche89 wrote:
    @Majlen
    @Suzie
    No ja to dziś już zrobiłam, wczoraj byłam na wizycie i endometrium 3mm i torbiel krwotoczna 3cm, rozłożył ręce i mówi nie wiem co Pani jest i zaczal juz mowic ,ze na kolejnej wizycie przepisze zastrzyi.. w dodatku przepisał mi świeżo po odstawieniu AH, luteinę jak się okazało przed wcześnie, bo nawet nie miałam owulacji .. być może to doprowadziło do powstania torbieli
    Dziś byłam u innego ginekologa, i dziś już endometrium 7mm ,torbiel jest, ale powiedział, że się wchlonie i nie ma powodu do obaw, także zmień tego lekarza

Depeche89 lubi tę wiadomość

Starania o pierwszego maluszka 🩷

♀️28
    - po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG

- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
    - 2 stymulacja - w toku ⏳️
    nowy cykl 🩸 5.11
    owulacja 🥚 ?
  • Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! ❤️ Dobrego dnia, tule za biel @CoffeDream 🫂

@Pati czyli jednak siknelas? 😂 🙈 trzymam kciuki!

Prezesoowa, damrade, Pati2804 lubią tę wiadomość

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dropsik wrote:
    Mnie pierwsza torbiel też zaskoczyła i miała doła, ale potem się przyzwyczaiłam 😂

Czyli ,że powstawała przy kolejnych cyklach ?
    Ja się już uspokoiłam po wizycie u innego lekarza

Starania o pierwszego maluszka 🩷

♀️28
    - po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG

- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
    - 2 stymulacja - w toku ⏳️
    nowy cykl 🩸 5.11
    owulacja 🥚 ?
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, miłego dnia i smacznej kawusi ❤️
    Ja dopiero jem śniadanie 😬
    Dziękuję za wspólnie spędzony miesiąc. Za nasze rozmowy, radości, smutki i łzy. Za wszystkie przytulasy i dobre rady ❤️
    Brzuchatkom życzę spokojnych i nudnych ciąż. ❤️
    Marynko, byłaś boską prowadzącą. Podziwiam Twoje poświęcenie i pamięć, co do nas wszystkich! Oby jak najszybciej dopadła Cię klątwa. Zasługujesz na to ❤️

No i powodzenia naszej Prezesowej! Na pewno tez bedzie ogień 😝🔥

Suzie, Prezesoowa, ultramaryna_, Pati2804, MummyYummy lubią tę wiadomość

27 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 29 lutego, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 🙂
    Białe testy a kysz! Kciuki za jutro dziewczyny ♥️
    @Mjalen, też kiedyś miałam torbiel, po miesiącu już nie było. Dostałam leki i się wchłonęła sama. Będzie dobrze !

Ja również chciałam podziękować za piękny luty, co prawda nie zatestowałam, nie było mi dane 😁 w marcu też nie zatestuje bo 🐒 wypada tak (o ile przyjdzie prawidłowo), że kolejny test dopiero w pierwszej połowie kwietnia bo mąż praca na święta dopiero 🙈 ale miło będzie z Wami spędzić ten marzec 🤗

Suzie, Prezesoowa, ultramaryna_, Majlen, damrade, Pati2804 lubią tę wiadomość

Starania od 12.2023

Letrox + Glucophage

1 cykl stymulowany Aromek

Dieta 💪🏻
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj jeszcze raz robiłam test po jednej kawie i trochę ciemniejszy: https://zapodaj.net/plik-zB8hGHwY1K
    Idę na badanie bhcg, wyniki po 16.
    Oby było ponad 30 🙏

A.30, Prezesoowa, Suzie, Malinowysorbet, ultramaryna_, Zaczarowan, Majuna, Joll213, Fermina, notsobadd, Karos31, PaulaG, damrade, Dropsik, Pati2804, Lani, kopytko, MummyYummy lubią tę wiadomość

👩35🧔‍♂️34
    starania od 07.24r.-3cs
    Mutacja Mthr(C677)-homozygota
    Mutacja Pa-1 heterozygota
    Czynnik V R2-heterozygota
    Na stanie trójeczka dzieci i jeden Aniołek ( 20tyg ciazy;()
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majuna wrote:
    @Prezesoowa następna z wielką pamięcią, już widzę, że też postawisz poprzeczkę na marcowym. 😅 Dziękuję, że pytasz. We wczorajszej wizycie wielkiej nadziei nie pokładałam. Wczoraj był 5dc i miałam robione usg, żeby podejrzeć, jak to wygląda. No i wizualnie jest pięknie, ładne jajniki, po 8 pęcherzyków na każdy. Wyniki hormonów również bez zastrzeżeń. Co do proga odniosła się, że to dobry wynik, ja się do końca z tym nie zgadzam (14.80ng/ml). Obejrzała wyniki męża i z kolei ona stwierdziła, że nie są złe, ani dobre (androlog mówił że dobre). Dostaliśmy też wyniki hormonalne męża i tam niestety dwie wartości są wystrzelone, także też idzie jeszcze raz do androloga. Mówi, że można zbadać AMH, lecz według niej to formalność. Ewentualnie drożność. Według niej nie wymagam stymulacji. No owulki mam swoje podobno. Ogólnie powiedziała, że warto dać sobie kilka miesięcy, ale mnie to już nie satysfakcjonuje bo daliśmy już sobie prawie rok 😜 Wtedy warto uderzyć do kliniki i pomysleć o metodach, które tam proponują. To będzie fajna lekarka na pójście w drobnych sprawach, ale nie w drodze po dzidziolka. Z niecierpliwością czekam na jutrzejszą wizytę, tu mamy Pana który pracuje w klinice niepłodności, także na pewno Wam dam znać. Jeśli nie wyjdę z konkretnym planem, to chyba się załamię, a może i nie, bo z upływem czasu coraz bardziej luzuję. Inaczej bym oszalała. 🤯

Wizyta brzmi i tak o wiele bardziej profesjonalnie niż spora część wizyt, które dziewczyny tu opisują :)
    Twój prog generalnie jest bardzo ładny :) a jakie masz podejście do badania AMH i drożności?

Myślę, że nowy lekarz może Wam zlecić jeszcze jakieś dodatkowe badania, zanim ustali plan, ale mogę się oczywiście mylić :) już od dziś trzymam kciuki za wizytę :*

Majuna lubi tę wiadomość

When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch".
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliowa wrote:
    Dzisiaj jeszcze raz robiłam test po jednej kawie i trochę ciemniejszy: https://zapodaj.net/plik-zB8hGHwY1K
    Idę na badanie bhcg, wyniki po 16.
    Oby było ponad 30 🙏
    To już jest bardzo ładna krecha 😍 Gratulacje! Rośnijcie zdrowo 💚🍀

damrade lubi tę wiadomość

• Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    🤣🤣🤣 To tak w ogóle można? Nie mieć testu? 🤣

Jak wszystkie znaki mówią że pozamiatane - to można 🤣 Dobra wyszłam z pracy po test, biel! Dzisiaj 11/12 dpo. Po drodze przebiegł mi czarny kot 🐈‍⬛ test czułość 25 mi babka dała a nie 10 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego, 09:51

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡
  • Zamieszana93 Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Na pinku chyba wyszedł mi cień, ale taki prawie niedostrzegalny, więc nadal nic nie wiem (dziś 11dpo). 🙈

Majuna, notsobadd, damrade, Dropsik, Leśneintro, Platynova55, Pati2804, MummyYummy lubią tę wiadomość

👩‍💼 30 lat
    💊 Prenacaps OVI💊Letrox 37,5 mcg💊Olej z wiesiołka 💊Pueria UNO💊NAC (3-7dc)

👨‍💼30 lat
    💊Fertistim💊NAC

01.2022 - (5tc) cb 🤍
    02.2022 - ⏸️(w 5 cyklu starań)
    11.2022 - 🩵👶

01.2024 początek starań o 2 👶
    01.2024 - (4/5tc) cb 🤍
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 29 lutego, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Jak wszystkie znaki mówią że pozamiatane - to można 🤣 Dobra wyszłam z pracy po test, biel! Dzisiaj 11/12 dpo. Po drodze przebiegł mi czarny kot 🐈‍⬛ test czułość 25 mi babka dała a nie 10 🤣
    Ale pech, faktycznie 🤣 Do dosikania jutro! 😘

Pati2804 lubi tę wiadomość

💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    🩺 3.12.

preg.png
‹‹ 392 393 394 395 396 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ