Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liliowa wrote:
    U mnie z córeczka 10 dpo dwie kreseczka na facelle, dzień wcześniej biel vizira.

Już przyszła miesiaczka. Niestety biochem w poprzednim cyklu, zapisałam się do dobrego ginekologa 29 lutego.
    Zastanawiam się czy nie brać acardu 75 po tych dwóch ciążach biochemicznych. W tym cyklu jeszcze planuje zbadać progesteron 7dpo bo nigdy jeszcze nie badałam.

Trzymam kciuki za bety!
    Skonsultuj ten Acard z lekarzem, mój nie zaleca w trakcie staran, jedynie po pozytywnym teście dostałam. Progesteron koniecznie zbadaj 🥲
    Tulę mocno 🫂 I wierzę, że te trudy niedługo zaowocują ❤️

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
    💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
    20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
    17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
    14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
    12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
    23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
    🩺 3.12.

preg.png
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karalajnaaa wrote:
    Cześć dziewczyny 😊
    Na forum nie jestem tak całkiem nowa, bo przypatruje się temu co piszecie od lata, ale jakoś nigdy się nie wypowiadałam. Od czerwca staramy się z narzeczonym o dzidzię i wtedy mi się wydawało to wszystko takie proste. Oboje pracujemy, mamy stabilną sytuację życiową, zrobiliśmy szereg badań, które w obu przypadkach pokazują, jakie mamy świetne wyniki. Zarówno ja, jak i mój ukochany zdrowo się odżywiamy, regularnie ćwiczymy i byłam pewna, że to kwestia chwili aż uda nam się zajść w upragnioną ciążę.
    Kiedy jednak z co miesiąc test pokazywał paskudną jedną kreskę to frustracja i niemoc zaczęły narastać... aż w końcu przyszedł grudzień i 9 dni przed wigilią test pokazał upragnione ⏸️. Niestety radość nie trwała długo, bo 5 dni później przyszło krwawienie, diagnoza - ciąża biochemiczna. To było, jak strzał z liścia... Ale wiadomo trzeba się było pozbierać i żyć dalej.
    Czytając forum, zawsze myślałam, że "mnie to nie dotyczy", a jednak szybko zeszłam na ziemię.

W każdym razie próbujemy dalej. Dla niektórych 8 miesięcy starań to może być mało, bo wiem, że są osoby starające się latami. Dla mnie jednak to już dość długi czas, zwłaszcza, że niedługo stuknie mi 35 lat.

W walentynki mam dostać @, więc jeśli jakimś cudem się spóźni, to 15 lutego będę testować.

Życzę wszystkim wam i sobie pięknych ⏸️ i cudownych zdrowych ciąż ❤️
    Witaj i powodzenia! 🤞 🍀
    Oj, dużo nas tutaj po biochemach 🥲 🫂 Przykro mi, że i Ty tego doświadczyłaś… Jakieś wskazania lekarza po tej sytuacji?
    Wpisuję 🙂

💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    🩺 3.12.

preg.png
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dropsik wrote:
    Gratuluje pięknych przyrostów!

Zapisałam się do gina na 15.02 na NFZ i 20tego do immunologa. Trochę mnie zmiotło, bo koszt pierwszej wizyty 400🥴 a dwa lata temu płaciłam 220/250 🙃 Następne wizyty 300. Ehh... Ale nie będę narzekać, bo w takiej sprawie idę, że to przyjemność.
    Tylko mi szkoda tych ludzi co się diagnozują immunologicznie, bo to kolejny duży koszt dla nich, a w większości to właśnie są pacjenci kliniki i tej pani doktor.
    Z jakiego powodu idziesz do immunologa? 🙂
    Ja wychodzę z założenia, że najważniejsze, że żyjemy w takich czasach, kiedy da się pomóc i leczyć. Pieniądze to najmniejszy problem. Bo nigdy nie wiemy, co na nas spadnie ☹️

💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    🩺 3.12.

preg.png
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Kiedy macie rocznicę? Alysko, jeszcze chwilę musicie poczekać 🫂 Z każdym tygodniem jesteście coraz bliżej 🫂😘❤️
    W maju , niby jeszcze trochę czasu jest ale jakoś tego nie czuje. Od jakiegoś czasu wydaje mi się to mocno nierealne. Nie widzę po prostu w naszym życiu dziecka.

23 cykl starań

👱🏻‍♀️32 lat/🧔🏻33 lata
    ♠️Niedoczynność tarczycy, mięśniaki usunięte laparoskopowo

HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale podkoksujemy
    11.04.2024 - wizyta u nowego ginekologa 👎
    24.04.2024 - wizyta w poradni leczenia niepłodności

Mówią, że nadzieja umiera ostatnia...
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Ciężko was nadrobić
    @pati2804 trzymam kciuki żeby bylo wszystko ok trzymam kciuki za mamę dzieci które będziesz piloniwac...
    @natalli nie martw się stres szkodzi wiec kochana glowa do gory
    @PREZESOWA bardzo fobre podejście
    @alysa ja też czekam aż w końcu będzie bedzie@
    @ellevv może on trochę się boi że jak już będzie maleństwo to nie podoła więc musisz delikatnie faceci czasem tak mają że nie wiedzą czego chcą ale kobiety zawsze naprowadza na odpowiednią drogę
    Faktycznie coś z tą nocą dziś... mnie mlowldy wybudził o 1 w nocy i do 4 nie mogłam zasnąć.. ehhh
    @ karalajnaaa witajnrozgosc się przytulam z powodu straty i trzymam kciuki że Ci się uda... to trzymam kciuki 15 już niedługo
    @TAJLANDIA22 ehhh będzie dobrze czekamy na zdjei kropeczka z usg... iekna beta
    Ja też korzystam z pink strumieniowego
    @ulteamaryna chyba możliwe że przyspieszyla czasem tak się dzieje... może będzie klątwa...🤣 a może akurat wystarczyło.mimo antybiotyku zdrówka dla małżonek
    Dla kropeczkow wszystko zrobimy trzymam kciuki...
    @lola93 trzymam kciuki do środy zacisniete
    Pozdrawiam was ciepło u nas wieje że głowę chce urwać... jutro ktoś testuje?

Nalli, Prezesoowa, Lola93, Pati2804 lubią tę wiadomość

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Dziewczyny, a czy wy macie już wybranego konkretnego gina, u którego chcecie prowadzić ciążę? Pytam, bo do tej pory nie miałam stałego ginekologa. Korzystam z enel-med i robię kontrolna cytologię co roku. Ale właśnie teraz mnie naszło, że chyba już czas wybrać kogoś, kto zająłby się mną od "A do Z". Tylko już się zorientowałam, że na NFZ może być ciężko... 🙈
    Ja wybrałam jeszcze przed staraniami, bo wiedziałam, że musi to być lekarz, który ogarnia ekstremalne przypadki ciąż 😉 I do niego już chodzę, bo jakby co to ma całą moją historię. Oczywiście prywatnie.
    Co do ferrki - do podniesienia. Żelazo np. Prenacaps ferr z wit c, zakwas z buraka, laktoferyna.

@Coconut ja teraz robiłam Nordtest i Vitam, oba od bety 10 i mi szybko kreski pokazały. Teraz tylko ich będę używała 🙂 Pinki późno się wybarwiają.

@Lola93 nie ma tego złego… 🫂 Czekamy na środę 🤞

@Zaczarowan w pierwszej ciąży robiłam w dzień okresu 😁 A teraz cień miałam już w 10dpo na super czułych testach.

@Gregorka jaki sklep prowadzisz? 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego, 16:37

CoffeeDream, Lola93 lubią tę wiadomość

💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    🩺 3.12.

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Dziewczyny, a czy wy macie już wybranego konkretnego gina, u którego chcecie prowadzić ciążę? Pytam, bo do tej pory nie miałam stałego ginekologa. Korzystam z enel-med i robię kontrolna cytologię co roku. Ale właśnie teraz mnie naszło, że chyba już czas wybrać kogoś, kto zająłby się mną od "A do Z". Tylko już się zorientowałam, że na NFZ może być ciężko... 🙈

Ja mam :)
    Wybieram się do niego na wizytę pod koniec marca a zapisywałam się w.. listopadzie 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego, 16:38

• ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Pati2804 o Cię choroba, ile badań 🙄🫣 Masz rację, jeśli lekarz nie dał zakazu, to róbcie swoje, bo może nic nie wyjdzie, a tylko czas stracicie 😘
    Z tym Nac to fajna sprawa, jak widać, ale chyba nie spodziewałam się aż takiego przyspieszenia i trochę żałuję 🙄 Ale co zrobić, muszę brać, co jest 🤷‍♀️

@ellevv nie zmusisz nikogo, ale zastanawia mnie skąd u niego takie niezdecydowanie. Wyjaśnił to? 🫂

@Nalli gratulacje! 🥳❤️ Powtarzasz za dwa dni?

Pati2804 lubi tę wiadomość

💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    🩺 3.12.

preg.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    Ja się zastanawiam, jak z tym TSH jest. Bo teoretycznie jak robiłam w zeszłym roku te wszystkie badania związane z plamieniami, to wyszło mi wyższe TSH - gdzieś koło 2,5 chyba. I wtedy gine zaleciła pozostałe badania z piątki tarczycowej i na podstawie ich wyników stwierdziła, że ogólnie wszystko jest git i nic mi nie przepisze 🤔

Jeżeli pozostałe wyniki były dobre - miejmy nadzieję, że zgodnie z normami funkcjonalnymi - to widocznie nie było potrzeby nic robić. TSH może się podnosić od stresu, infekcji itp., więc jeśli tylko ono jest ciut podniesione to nie ma sensu od razu brać hormonów. A badałaś teraz TSH? Nawet u zdrowych dziewczyn na początku ciąży może skoczyć do góry i warto zbadać :)

When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch".
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    @Prezesowa a masz już wyniki tej tomografii? Mogło mi to umknąć.

Tak, miałam tak jak pisała @Pati - wyniki wyszły takie, jakby radiolog od USG wymyślił to co widział, więc muszę skonsultować jeszcze u 3 osoby obydwa wyniki, żeby wiedzieć na czym stoję, ale nie ukrywam, że po wyniku TK już mi mega ulżyło :)

• Nalli Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    @Nalli gratulacje! 🥳❤️ Powtarzasz za dwa dni?
    Dziękuję💛 no właśnie nie wiem, póki co sprawdzałam pt, sob i dziś i nie wiem jak to rozplanować, dałabym sobie trochę czasu chyba żeby wzrosło porządnie. Nie wiem..może czwartek/piątek..
    Muszę teraz ogarnąć to TSH bo mnie zmartwiło.

A Ty z NAC mówisz że przesadziłaś, ale może a nóż ten cykl się ureguluje i następny będzie trafiony. Poza tym jest tyle historii, że po cb kolejny cykl jest szczęśliwy..niech i tak będzie u Ciebie👍

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

👱‍♀️33 👱‍♂️34
    Starania od 11.2022
    05.2023💔 11tc
    03.2024💔 8tc
    diagnoza: zespół anyfosfolipidowy, PAI-1 homo, dodatnie ANA4, niedoczynność tarczycy i ŁZS
    zalecenie: Encorton, Acard & heparyna, euthyrox, Duphaston, besins

09.09.24 ⏸️ Beta 20.7 🌱 zostań z nami Dzidziolku!
    11.09 beta 63.7! prog 23.4
    13.09 beta149:)
    26.09 0.33CRL i ❤️126/min💪
    08.10 1.29 CRL I ❤️171/min
    18.10 2.36 żelusia🐻
    31.10 4.7 CRL pimpusia
    13.11 6.8 CRL 🧬zdrowego dzdziusia
    20.11 8.5 cm 💙
    preg.png
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Tak, miałam tak jak pisała @Pati - wyniki wyszły takie, jakby radiolog od USG wymyślił to co widział, więc muszę skonsultować jeszcze u 3 osoby obydwa wyniki, żeby wiedzieć na czym stoję, ale nie ukrywam, że po wyniku TK już mi mega ulżyło :)
    Czyli TK nie wykazało żadnej zmiany, dobrze rozumiem ?

23 cykl starań

👱🏻‍♀️32 lat/🧔🏻33 lata
    ♠️Niedoczynność tarczycy, mięśniaki usunięte laparoskopowo

HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale podkoksujemy
    11.04.2024 - wizyta u nowego ginekologa 👎
    24.04.2024 - wizyta w poradni leczenia niepłodności

Mówią, że nadzieja umiera ostatnia...
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Ja teraz zaczęłam zastanawiać się nad swoją Ferrytyną, bo rok temu była na poziomie 20,5. I w sumie nikt nic nie mówił. Orientuje się ktoś co można suplementowac na podwyższenie ? Minął rok. Czas na kontrolne badania.

Najlepiej dietą bogatą w żelazo, warto też przy konkretnych posiłkach z żelazem popijać je witaminą C :) zakwas z buraka też jest super.

Osobiście mam zdanie, że żelazo powinno się suplementować pod ścisłą kontrolą lekarza i jak naturalne sposoby nie działają :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalli wrote:
    Dziękuję💛 no właśnie nie wiem, póki co sprawdzałam pt, sob i dziś i nie wiem jak to rozplanować, dałabym sobie trochę czasu chyba żeby wzrosło porządnie. Nie wiem..może czwartek/piątek..
    Muszę teraz ogarnąć to TSH bo mnie zmartwiło.

A Ty z NAC mówisz że przesadziłaś, ale może a nóż ten cykl się ureguluje i następny będzie trafiony. Poza tym jest tyle historii, że po cb kolejny cykl jest szczęśliwy..niech i tak będzie u Ciebie👍

🫂
    W kwestii tsh pocieszę, że u mnie z poziomu 4.22 w 16 dni spadło do 2.91 :)
    Daj znać co powie Twoja endo ✊🏻

Nalli lubi tę wiadomość

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati2804 wrote:
    Dopiero Was nadrobiłam po jednym dniu nieobecności... ;P zajęło mi to chyba ponad godzinę haha.
    Przytulam wszystkie które zobaczyły biel, przyszła do nich małpa lub jeszcze jej oczekują niecierpliwie tak jak ja :)
    po tej wizycie u hematologa dalej jestem w punkcie wyjścia, tak jak pisałam wcześniej, wyniki w normie teraz kolej na następne badania.. ale nie mam zamiaru tracić cyklu, bo może się okazać że to poronienie to był naprawdę zbieg okoliczności. sama nie wiem co robić szczerze.. ale chyba będziemy się starać w tym cyklu. już dawno nie miałam takiego mętliku w głowie :|
    no ale nic, nie będę smęcić bo poniedziałek i tak jest zawsze ciężki ;P
    dzisiaj idę na paznokcie na 17, jutro od rana pilnuje chrześniaczki znowu , bo jej mama idzie na badania , podejrzewają u niej zmiane nowotworową w macicy także nie mam co narzekać bo jak widać inni mają gorzej.. :( ale już jej mówiłam, żeby nie nastawiała się na najgorsze, bo może się okazać że to torbiel albo coś niegroźnego.. nie pękają jej pęcherzyki tylko rosną i robi się torbiel krwotoczna i od tego ma silne bóle brzucha i wymioty..

z lepszych rzeczy mam jutro wizytę u fizjo i mam nadzieję że moje plecy będą jak nowe :D no i jutro jadę odwiedzić moją przyjaciółkę która ostatnio dowiedziała się że jest w ciąży i jej synka :) to będzie dłuuugi dzień jutro.. :D

@ultramaryna kciuki za owu :* oby była owocna :D i nie wiem czy brać NAC czy nie.. :P

Dobrze, że trafiłaś na hematologa, który podchodzi do tematu poważne i kieruje Cię na konkretne badania. Wiadomo, że to kupa pieniędzy, ale przy takich poważnych kwestiach to warto wiedzieć wcześniej :)

Mam nadzieję, że to co podejrzewają to jednak nic groźnego :*

Masz jakąś inspirację na paznokcie? :)

• Beza27 Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coconut wrote:
    Dziewczyny, a jakie testy ciążowe polecacie ? Takie, które szybko wykrywają i nie oszukują?
    Ja zawsze używałam onestep z allegro.
    Nie oszukały mnie jeszcze
    Non stop biel, a jak byłam w ciąży to w 10dpo był cień cienia (a nawet 9dpo ale to był cień cienia cienia cienia 😂) (miałam wtedy betę poniżej 50 przypuszczalnie - 4dni później było 200 więc chyba tak to by wypadało)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego, 17:18

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

8cs o drugiego maluszka ❤️
    14dpo beta-HCG 478,81 mIU/ml 🥹
    16dpo beta-HCG 994,05 mIU/ml 💚
    6+4 - zarodek 8,9mm i 💗
    12+6 - 6,68cm i 💗 158 ud/min
    25+2 - 810g 💙
    29+3 - 1370g 💙
    32+6 - 1940g 💙

preg.png

👩🏼30l 👱🏼‍♂️32l

Mały cud 2021 ❤️ (13cs)
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati2804 wrote:
    wyniki były dobre i teraz z tego co kojarze to czeka na konsultację z lekarzem :)
    właśnie @Prezesoowa kiedy konsultacja??

W piątek się wybieram do lekarza :)

• Beza27 Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowan wrote:
    Dziewczyny, a tak z ciekawości, w którym dpo ujrzałyście pierwszy raz dwie kreseczki?
    według mnie 9dpo ale mąż widział cokolwiek dopiero 11dpo 😂

8cs o drugiego maluszka ❤️
    14dpo beta-HCG 478,81 mIU/ml 🥹
    16dpo beta-HCG 994,05 mIU/ml 💚
    6+4 - zarodek 8,9mm i 💗
    12+6 - 6,68cm i 💗 158 ud/min
    25+2 - 810g 💙
    29+3 - 1370g 💙
    32+6 - 1940g 💙

preg.png

👩🏼30l 👱🏼‍♂️32l

Mały cud 2021 ❤️ (13cs)
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    Czyli TK nie wykazało żadnej zmiany, dobrze rozumiem ?

Tak, to co radiolożka na USG uznała, że jest guzem litym, radiolog na TK opisał jako ujście krwi do żyły głównej :/

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:

Mam jednego ginekologa, do którego chodzę od 12 lat. Przyjmuje prywatnie i ceni się skubany, ale wiem, że warto chociażby dlatego, że mam dość rzadką wadę genetyczną z zakresu neurologii/neurochirurgii, a od niego dowiedziałam się na ten temat więcej niż od 6 neurologów, do których chodziłam :/

CoffeeDream, Pati2804, MummyYummy lubią tę wiadomość

‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ