WIECZORNICA WINEM ZAKRAPIANA
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Anutka wrote:A to luzik . A mozecie mi wytlumaczyc dlaczego bada sie progesteron ??? Wiem, ze powinnam, ale nie wiem dlaczego
Anutka, bo w początkowej ciąży progesteron powinien być na określonym poziomie(są jakies normy podane, ale nie pamiętam), to ten hormon(produkowany przez ciałko żółte do ok12tc) jest odpowiedzialny za utrzymanie ciąży, dopóki nie wykształci sie łożysko-wtedy ono produkuje progesteron. Jeśli masz niski poziom progesteronu, możesz stracić ciążę, więc dostajesz tabletki- luteine lub duphaston najczęściej- podobno są też inne, ja się nie spotkałam.Osobiście żarłam dupka w niesamowitych ilościach na początku, potem zmniejszałam dawkę stopniowo, aż do odstawienia w 14 tcWiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2014, 21:13
Anutka lubi tę wiadomość
-
mała_mi wrote:Anutka, bo w początkowej ciąży progesteron powinien być na określonym poziomie(są jakies normy podane, ale nie pamiętam), to głównie ten hormon jest odpowiedzialny za utrzymanie ciąży, dopóki nie wykształci sie łożysko. Jeśli masz niski poziom progesteronu dostajesz tabletki- luteine lub duphaston najczęściej- podobno są też inne, ja się nie spotkałam.
-
nick nieaktualnynajlepiej zeby progesteron był powyzej 18, jesli nizej to juz moga byc problemy chociaz nie zawsze, poza tym progesteron jest wytwarzany pulsacyjnie i jeden wynik jest niemiarodajny...ja biore od punkcji progesteron Lutinus lub Prolutex, ale to taki inny, strasznie drogi, 200 zł za opakowanie, ktore na tydzien starczało...zwykła lutke tez mam, ale ja biore tylko kiedy mam plamienia jako dodatkowy progesteron...
Anutka lubi tę wiadomość
-
Anutka wrote:A plamisz ??? A powiedz kiedy moja bol w podbrzuszu ??? Ciagniecie i klucie ???
dla pocieszenia powiem że te ciągnięcia o których piszesz to prawdopodobnie rozciąganie macicy i może ci towarzyszyć jeszcze dłuuugo u mnie teraz, przy trzeciej ciąży gdzieś do 15 tc odczuwałam, ale niezbyt mocno. A w poprzedniej trwało to dużo dłużej i było dużo mocniejsze.Anutka lubi tę wiadomość
-
hej dziewczynki
ja na chwiwle w sumie tylko tak si eodezwac:)
ide trynic arbuzaAnutka, kaarolaa lubią tę wiadomość
-
mała_mi wrote:dla pocieszenia powiem że te ciągnięcia o których piszesz to prawdopodobnie rozciąganie macicy i może ci towarzyszyć jeszcze dłuuugo u mnie teraz, przy trzeciej ciąży gdzieś do 15 tc odczuwałam, ale niezbyt mocno. A w poprzedniej trwało to dużo dłużej i było dużo mocniejsze.
-
nick nieaktualnymała_mi wrote:tak Anutka tylko pamiętaj: tylko spokój nas może uratować
Karola, o matko, jakie drogie... sama musiałaś sobie kupić czy miałaś gratis je w ramach tego programu?Anutka, mała_mi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny