X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne WINNY KARNAWAŁ... czyli styczeń z przymrużeniem oka
Odpowiedz

WINNY KARNAWAŁ... czyli styczeń z przymrużeniem oka

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co mnie najbardziej wk......a?
    Te dyr ma 28 lat lubi takich co mu pod......lają na wszystko i wszystkich.

Nie wiem jak się zachowam przy zdaniu moich rzeczy.
    Ale z chęcią gówniarzowi powiedziałabym :
    H....j ci w dupe i kamieni kupe!!!!!!
    I wyszlabym z bananem na gębie :-)
    Sorrry ale nie trawie takich ludzi!!!!

Pracuje między babami i zgrywa kozaka jakby mu przyszło pracować z facetami to pewnie z kozaka byłby psem z podkulonym ogonem i pewnie nie raz dostałby w mazak!!!
    A btak pjest pewny siebie i myśli że mu wszystko wolno!
    Ale poczekam karma wraca.......

• Cytrynka_ Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moze na zwolnieniu Cię zwolnić?
    Czy to nie będzie tak ze musi odczekac do końca zwolnienia?

• Cytrynka_ Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak jestes na dlugoterminowym zwolnieniu albo masz nawracajce dolegliwosci to mozesz sprobowac zlozyc o sanatorium. Jak jedziesz z zusu to nawet za koszt podrozy Ci zwracaja. I za nic nie placisz (w przeciwienstwie do nfz). Wiem ze masz dzieciatko ale moze warto sprobowac. Jakos byscie sobie poradzili.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może mnie zwolnić z art. 53 kp tzn że byłam 182 dni na l4 w ciągu roku. Po tych 182 mam koniec ochrony i może mi dac wypowiedzenie bez okresu wypowiedzenia oczywiście jak jest swinia. :-)

Słyszałam o senatorium popytam lekarza jak bede:-)
    Ogólnie to finansowo jest Ok wiec damy sobie rade bez tej wypłaty ona i tak szła na kupke.
    Wcześniej nie pracowałam i też było ok dziecko chodził prywatnie do przedszkola to co m-c płaciliśmy 500 zł a od wrzesnia poszła do państwowego bo złożyliśmy papiery bo poszłam do pracy i się dostała to płacimy 150 wiec kasy troche zostaje :-)
    Tyle dobrego.
    Jakos to bedzie odpoczne spokojnie pojade na wakacje moze z brzuchem może nie.?!

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja np mam plan taki, aby w ciąży jak najdłużej pracować, potem po pół roku wrócić do pracy, a dziecko do żłobka oddać. Uwielbiam pracować, krótka przerwa na dziecko - tak, ale jakbym miała ciągnąć zwolnienia i urlopy macierzyńskie to bym zwariowała.

Oczywiście wiem, ze czasem choruje się przewlekle i nie ma się na to wpływu, ale jak ktoś przechorował pół roku - no to wg mnie powinien już starać się o rentę (tak widnieje w pl prawie, jakiś zasiłek przedrentowy czy coś koło tego).
    Pracownik, który nie jest w ciąży, a jest na L4 przez ponad pół roku blokuje pracodawcy możliwość zatrudniania kogoś na to miejsce, nigdy nie wiadomo kiedy wróci z L4 i na jak długo, i tak nie ma osoby do pracy a stanowisko jest obsadzone.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta ja rozumiem że blokuje etat.
    Jaka renta bo zostałam operowana, pocięta i groziła mi depresja z powodu otarcia się o śmierć? Miałam iść pozszyawana do roboty i za....lać w markecie nośić i dźwiagc ponad norme?
    A teraz niestety poszłam na L4 nie dośc że poronienie to znalazło się miejsce na zoperowanie ręki (prywatnie 3 tys operacja) no sory a ręka chora od dzwigania ponad norme!

Wiem co masz na myśli ja też lubie swoja pracę nie narzekam niestety tam ludzie na wyższych stołkach są nie hallo . Ale na to nie mam wpływu.
    Moja ilość l4 też mnie nie tłumaczy. Tak wyszło. A na to renty nie dostane bo ta nie dyscyplina jest chwilowa.

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    no właśnie mam taki plan:

Plan B jest taki jak mnie zwolnią to mnie zwolnią i tak miałam sie ja zwolnić ale w styczniu dopiero :-)
    Pójde się zarejestruję do PUP i tyle .
    Marzy mi się otworzenie własnego interesu.:-) Zobaczymy
    Będe w ciązy to będę.
    Nie wiem jak to by było gdyby mnie zwolnili ja ciągnę dalej L4 ( do stycznia) i sie okazuje że w ciązy jestem ? co dalej wie któraś z was?
    Czy to się ciągnie ten zasiłek? i jak bede w ciązy to normalnie mi beda płacić?tzn zus?
    Czy olać system i iść do PUP?

Żabko,
    nie masz prawa ciągnąć dalej L4, bo wykorzystałaś 182 dni chorobowego. Twój lekasz, który wystawia ci L4 powinien dać ci zaświadczenie o zakończeniu leczenia albo wypełnić papiery do zusu o przyznanie zasiłku rehabilitacyjnego. Wg mnie powinnaś jak najszybciej umówić się do lekarza, który wypisuje ci zwolenia lekarskie i pogadać czy możesz wrócić do pracy czy starać się o ten zasiłek. Nie mogą Cię zwolnić z pracy gdy jesteś na L4.

Marta.83 lubi tę wiadomość

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie sa dwie opcje l4.
    Wg kod na zwolnieniu. Każdy nowy kod na l4 rozpoczyna 182 dni. Bez względu na ilość dni przepracowanych w zakładzie pracy. Ino z zus.
    Ktosiowa tak masz racje.

Ale
    Wg art 53 czyli l4 jest łaczone i sumowane w ciągu roku bez względu na kod. I może mnie zwolnić nawet bedąc na l4.

Zasiłek rechabilitacyjny należy się osobie która jest na L4 152 dni wtedy składa wniosek do zus . info z zus alee kod musi być jeden na l4.

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Słuchajcie sa dwie opcje l4.
    Wg kod na zwolnieniu. Każdy nowy kod na l4 rozpoczyna 182 dni. Bez względu na ilość dni przepracowanych w zakładzie pracy. Ino z zus.
    Ktosiowa tak masz racje.

Ale
    Wg art 53 czyli l4 jest łaczone i sumowane w ciągu roku bez względu na kod. I może mnie zwolnić nawet bedąc na l4.

Zasiłek rehabilitacyjny należy się osobie która jest na L4 152 dni wtedy składa wniosek do zus . info z zus alee kod musi być jeden na l4.

Z tymi kodami to nie wiem jak się na to ZUS zapatruje.
    Przy zasiłku rehabilitacyjnym jest się chronionym jeszcze 3 miesiące (dopiero po łącznym wykorzystaniu 182 dni l4 i 3 miesięcy zasiłku można zwolnić pracownika.

te 152 dni to jest 182 dni minus 30 dni, czyli na 30 dni przed końcem 182 dni chorobowych należy złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Ty tego nei zrobiłaś, więc proponuję raz dwa biec do lekarza wystawiającego ci l4 z pytaniem czy będziesz zdolna 26 grudnia do pracy czy masz się starać o zasiłek rehabilitacyjny.

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzieki za info.

• emaj Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2017, 11:47

żabka04 lubi tę wiadomość

• przyszła mama 2 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe doczekasz się, póki co muszę wypchać je czymś i szukam po rodzinie puchu:)

• letty Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynko... w dupie z innymi jak się krzywo patrzą to ich problem :) ważne jest to co Ty czujesz... przecież nikt życia za Ciebie nie przeżyje... Twoje sprawy i Twoje wybory a Ty jego rodziców już poznałaś?

Żabka jak Cię zwolnią to nie pociągniesz już l4 a jeśli chodzi o firmę to też już wysokie zasiłki znieśli i liczą z 12 miesięcy czyli będzie się zasiłek liczył też z poprzedniej pracy :) a tak w ogóle to ktoś mi mówił, że matki na bezrobotnym będą dostawać 1000 zł macierzyńskiego ale nie wiem czy to już weszło.
    Najlepiej jakbyś zaciążyła jeszcze w pracy to nie może Cię zwolnić do porodu.

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki:-)
    Tak mi się mazy zaciazyc a tu wszystko wychodzi na przekór mnie.
    26.12 powinnam otrzymać wypowiedzenie o ile będzie świnia dyr. A ja mam owulke w okolicach sylwestra. Pech!
    Tak 1000zl się dostanie jak się jest studentem, osoby z KRUS,bezrobotne zarejestrowane.

• Cytrynka_ Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    letty wrote:
    Cytrynko... w dupie z innymi jak się krzywo patrzą to ich problem :) ważne jest to co Ty czujesz... przecież nikt życia za Ciebie nie przeżyje... Twoje sprawy i Twoje wybory a Ty jego rodziców już poznałaś?

Żabka jak Cię zwolnią to nie pociągniesz już l4 a jeśli chodzi o firmę to też już wysokie zasiłki znieśli i liczą z 12 miesięcy czyli będzie się zasiłek liczył też z poprzedniej pracy :) a tak w ogóle to ktoś mi mówił, że matki na bezrobotnym będą dostawać 1000 zł macierzyńskiego ale nie wiem czy to już weszło.
    Najlepiej jakbyś zaciążyła jeszcze w pracy to nie może Cię zwolnić do porodu.
    Jego ojciec juz nie zyje. A mama zyje w Kurdystanie. Czyli daleko, daleko stad. I raczej mam male szanse zeby poznac jego rodzine. Tam teraz jest wojna i on sam boi sie jechac. A co dopiero ze mna.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Dzieki:-)
    Tak mi się mazy zaciazyc a tu wszystko wychodzi na przekór mnie.
    26.12 powinnam otrzymać wypowiedzenie o ile będzie świnia dyr. A ja mam owulke w okolicach sylwestra. Pech!
    Tak 1000zl się dostanie jak się jest studentem, osoby z KRUS,bezrobotne zarejestrowane.
    no to się zarejestrujesz i po sprawie :)

żabka04 lubi tę wiadomość

• Cytrynka_ Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cotak zacichlo?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba dzieciców wszystkie robią, termin pytongowania aby testować w grudniu wlasnie mija ;)

• emaj Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2017, 11:47

• Cytrynka_ Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2015, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/42c11dd6c609.jpg

bar lubi tę wiadomość

‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ