Wrzesień będzie NASZ ! wzreśniowe II kreski
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyszemkel wrote:W diagnostyce ciąży ekotopowej bardzo ważne jest oznaczenie we krwi
stężenia podjednostki beta gonadotropiny kosmówkowej, progesteronu oraz inhibiny A.W
prawidłowo rozwijającej się ciąży do 2 miesiąca jej trwania stężenie β- hCG podwaja swoją
wartość co 48 godzin. Minimalny wzrost β-hCG w przypadku prawidłowo rozwijającej się
ciąży wynosi 53% co 2 dni [19]. W przypadku ciąży ektopowej stężenie tego hormonu u 70%
pacjentek utrzymuje się na stałym poziomie. Brak wzrostu β – hCGwskazuje na
nieprawidłowości w rozwoju ciąży. Badania naukowe wskazują, iż tylko co piąta ektopia
trofoblastu wykazuje prawidłowy przyrost podjednostki β- hCG.
Progesteron jest hormonem produkowanym przez ciałko żółte. Pomiar jego stężenia
jest kolejną procedurą diagnostyczną w przypadku wykrycia ciąży ekotopowej. Nie ma ściśle
przyjętej wartości różnicującej ciążę ekotopową z ciążą prawidłowo zagnieżdżoną w jamie
macicy. Zakłada się jednak, że w ciąży fizjologicznej stężenie tego hormonu jest istotnie
wyższe niż w przypadku ciąży ektopowej. Ma to związek z dynamicznym wzrostem β– hGC
w warunkach prawidłowych, co skutkuje stymulacją receptorów ciałka żółtego do sekrecji
progesteronu [20]. Mimo, żestężenie progesteronu w pierwszym trymestrze ciąży jest na
stosunkowo stałym poziomie, zakłada się jednak, że jego wartość poniżej 5 ng/ml wyklucza
istnienie ciąży prawidłowo rozwijającej się.
Dodatkowym badaniem hormonalnym jest oznaczanie stężenia inhibiny A. Jest to
hormon białkowy produkowany przez cytotrofoblast. Badania naukowe dowodzą, iż
podwyższony poziom tego hormonu wskazuje na prawidłowo rozwijającą się ciążęwewnątrzmaciczną. Zbyt niskie stężenie inhibiny A może również sugerować ciążę
ekotopową [21].
Sowa Magdalena, Smuczyński Wojciech, Senterkiewicz Lilla, Kowalska Krystyna, Ciechanowska Katarzyna, Głowacka Iwona.
Ciąża ektopowa – czynniki ryzyka, diagnostyka i leczenie = Ectopic pregnancy – risk factors, diagnostics and treatment. Journal of
Education, Health and Sport. 2015;5(11):311-320. ISSN 2391-8306. DOI
Ale co z tego wynika? Nic. Tylko usg daje 100%. jasne, żnam również badania, ze przy progesteronie powyżej 20 jest niemal 100% pewność prawidłowej ciąży. Że poniżej 5 niemal 100% nieprawidłowej. I co z tego? Co to da kobiecie, która będzie robic betę i progesteron jak głupia? Fałszywą nadzieję, albo ogrom stresu. W drugiej cp miałam progesteron 19,5 i betę rosnącą ponad 100%. I co? I nic.
Jak sie ma za sobą cp należy jak najszybciej iść na usg. Jak się nie ma, spokojnie czekać (o ile nie ma silnego bólu i krwawienia). I już. Nie nakręcać się i nie doszukiwać cudów po wynikach. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKoktajlowa zamówiłam z allegro bobotesty bo niby najbardziej czułe, 4.19 za sztuke. Przesyłka dotarła w dwa dni robocze a w aptekach albo nie ma tych testów albo są droższe więc polecam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 21:26
koktajlowa lubi tę wiadomość
-
Meggs wrote:Kozgo powiedz w wynikach nasienia męża mieliście określoną żywotność plemników? My dostaliśmy dziś wyniki i brakuje tego parametru...
Wklejam link z maszych wyników (morfologia jest tylko na życzenie w rozszerzonym ) jak wasze wyniki ?
https://zapodaj.net/0d21bcb170a74.jpg.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 21:30
-
Był seks, wszystko boli jak na @. Może przyjdzie w nocy.
Jak nie to zrobie test rano.
Dobranoc i kciuki za wszystkie testujące jutro !!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 21:34
02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.
5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!
1.11 - Krótki protokół start, 16 zapłodnionych komórek, 2 zarodki
17.12 - Transfer 3.2.2
14.01.2020 - Transfer 8.3
10.2019 - Histeroskopia ok
Fragmentacja poprawiona z 32% na 16% / morfologia z 2% na 5%.
3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
19.07.2019 - Transfer 12.1
2.04.2019 - Krótki protokół IVF start, 8 komórek, 3 prawidłowe, brak zarodków.
Niedrożność jajowodów - laparoskopia nie pomogła.
-
nick nieaktualnySung wrote:Ale co z tego wynika? Nic. Tylko usg daje 100%. jasne, żnam również badania, ze przy progesteronie powyżej 20 jest niemal 100% pewność prawidłowej ciąży. Że poniżej 5 niemal 100% nieprawidłowej. I co z tego? Co to da kobiecie, która będzie robic betę i progesteron jak głupia? Fałszywą nadzieję, albo ogrom stresu. W drugiej cp miałam progesteron 19,5 i betę rosnącą ponad 100%. I co? I nic.
Jak sie ma za sobą cp należy jak najszybciej iść na usg. Jak się nie ma, spokojnie czekać (o ile nie ma silnego bólu i krwawienia). I już. Nie nakręcać się i nie doszukiwać cudów po wynikach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 21:38
-
Dziewczyny czy jezeli na noc zaczelam włączać kaloryfer w sypialni dzieci a wcześniej nie to moze to wplynac na moja temp mierzenia?27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Mika88 wrote:Sung ja myse ze z tym jak najszybcidj to i tak noic nie da bo ja sie bujalam juz u lekarza w 5 tygodniu a nie zawsze jest tak ze kazda nastepna ciaza to cp moze byc jescze bie widoczny pecherzyk decydujacy jest tutaj 6, 7,8 tydz jesli sie nie pojawi nalezy wtedy podejrzewac taka ciaze choc ja jestem przykladem pecherzyka i w macicy i ciazy w jajowodzie dlatego u mnie czekali az doszlo do rozerwania jajowodu i wstrzasu. Polecam robic przyrosty bety mimo wszystko27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
czarnulka24 wrote:Czyli co dwie komorki byly zaplodnione skoro jedna byla w macicy a druga w jajowodzie? A jak to sie ma do testów caly czas sa pozytywne ?
Czarnulka-taka ciąża nazywa się heterotopowa. Jest to ciąża bliźniacza, dwujajowa. Jeden z zarodków jest prawidłowo zagnieżdżony, drugi nie. Może zagnieżdzić się w jajniku, jajowodzie, otrzewnej, szyjce macicy... Tam, gdzie "zwykła" ciąża ektopowa.
Ponieważ zdarzają się takie przypadki (bardzo rzadko, ale...), tak ważna jest prawidłowa diagnostyka obrazowa. Kiedy wyłoni się pęcherzyk w jamie macicy, lekarz nie może na tym poprzestać. Powinien sprawdzić resztę-jajniki i jajowody.
Zdarza się-niestety-ze lekarze zapominają o tym promilu pacjentek, a przykre tego efekty może właśnie przedstawić Mika.
A pozytywne testy są wynikiem rosnącego poziomu bety. A ta rośnie bez względu na to, gdzie umiejscowiony jest zarodek/zarodki. Jak tylko się zagnieżdzi, natychmiast hormon jest produkowany. I test wychodzi pozytywnyWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 21:50
Pola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
czarnulka24 wrote:Dziewczyny czy jezeli na noc zaczelam włączać kaloryfer w sypialni dzieci a wcześniej nie to moze to wplynac na moja temp mierzenia?
Nie
Wpływ na Twoją temperaturę rano ma ruch, jedzenie itp
Temperaturę wierzysz w pochwie? Czy w ustach? W drugim przypadku temperatura może się zmienić, kiedy odetchnieszPola Róża
09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
-
kozgo wrote:Wklejam link z maszych wyników (morfologia jest tylko na życzenie w rozszerzonym ) jak wasze wyniki ?
https://zapodaj.net/0d21bcb170a74.jpg.html
A wyniki kurde super. A nastawiliśmy się tak źle.
Z tych ważniejszych:
Ilość plemników : 68,7 mln
Koncentracja: 28 mln / ml
Upłynnienie: 30 min
Ruch postępowy: 33 %
Morfologia - ilość prawidłowych : 9%
I brak leukocytów - więc nie wiem gdzie to zakażenieWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 22:02
-
Wynik bety:152 czyli według rozpiski z laboratorium 4 tydzień, prawie 5ty
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 22:10
Mika88, Najmłodsza_staraczka, patuniek86, fiorella82, Nulqa, przedszkolanka:), Ariette1983, Ola454, Menka888, Izaw, Morelowanowa, Magda - mbc, Beata81, RudaAnna, Grzechotka2 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyczarnulka24 wrote:Czyli co dwie komorki byly zaplodnione skoro jedna byla w macicy a druga w jajowodzie? A jak to sie ma do testów caly czas sa pozytywne ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 22:12
-
Renes wrote:Wynik bety:152 czyli według rozpiski z laboratorium 4 tydzień, prawie 5ty
Ile dpo wyszedł ci test ?
Cudowny wynik, gratuluje !Renes lubi tę wiadomość
02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.
5.02 próba udrożnienia jajowodów - shsg Lublin (dr. Pyra) - udało się uzyskać obustronną drożność!
17.12 - Transfer 3.2.2
3.07.2019 - Długi protokół IVF start , 10 prawidłowych komórek, 6 zapłodnionych, brak bałwanków.
-
nick nieaktualnyMika88 wrote:Sung ja myse ze z tym jak najszybcidj to i tak noic nie da bo ja sie bujalam juz u lekarza w 5 tygodniu a nie zawsze jest tak ze kazda nastepna ciaza to cp moze byc jescze bie widoczny pecherzyk decydujacy jest tutaj 6, 7,8 tydz jesli sie nie pojawi nalezy wtedy podejrzewac taka ciaze choc ja jestem przykladem pecherzyka i w macicy i ciazy w jajowodzie dlatego u mnie czekali az doszlo do rozerwania jajowodu i wstrzasu. Polecam robic przyrosty bety mimo wszystko
Jak najszybciej, czyli jak beta jest już na tyle wysoka, że będzie widać.
każda ciąża jest inna. Jedna kobieta z cp będzie chodzić i 10 tygodni, a u mnie np granicą jest 5 tygodni. Jakbym sobie czekała do 7-8 to bym mogła nie przezyć.
ale dosyć już tego :p
Kogo bolał wczesnie jajnik? Może my sie zarażamy objawami? bo ja czuję lewy jajnik. W 6 dc! Chyba, że to nie jajnik hehe
A, z innej beczki, moze się komuś przyda.
Zaczynamy rodzinne odrobaczanie. I ja oczywiście zaczęłam googlać czy te leki nie mają wpływu na plemniki. Nie mają. Ale już pyrantelum uszkadza plemniki! Także, w razie czego, inny lek. -
Renes wrote:Prawdę mówiąc nie wiem do końca. Wydaje mi się, że 15 dpo. 3 dni wcześniej jeszcze był bielutki
To może i dla mnie jest nadzieja :p02.2020 - immunologia ok, trochę za wysokie nk.
17.12 - Transfer 3.2.2
-
Sung co do kłucia jajników, to niestety prawda jest, ze pewnie dzięki tak wnikliwej obserwacji swojego ciała i cyklu, dostrzegamy każde ukłucie wszędzie na ciele, a przede wszystkim nie umknie nam nawet delikatne smyrniecie w jajniku:) nigdy wcześniej tak nie czułam jajników od momentu, gdy zaczęliśmy się starać i nam nie wychodzi:/
Sung lubi tę wiadomość
Naturalny Cud - 2015 rok ❤
Starania o rodzeństwo
Słabe nasienie
AMH 1,24
Kir AA
W planach in vitro - lipiec/sierpień 2021 - tylko dwie komórki, obie nie przetrwały doby.
Decyzja o AZ💚
Transfer 21 sierpnia: 5dpt 32hcg, 7dpt 92hcg, 9dpt 192hcg, 12 dpt 820hcg🍀
Wierzę, że będzie dobrze...
Każdy dzień przybliża nas do spełnienia marzenia.