X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wrześniowe zalewanie 💦, w czerwcu dzidzi głaskanie 👶
Odpowiedz

Wrześniowe zalewanie 💦, w czerwcu dzidzi głaskanie 👶

Oceń ten wątek:
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kil wrote:
    Zgupłam… niby wg apki ovu miało byc 12 i w sumie tego dnia tez bolało mnie tak w dole plus humor miałam do dupki xD kilka dni nie robiłam testów owulacyjnych bo byłam na wycieczce z pracy. Wczoraj zrobiłam i coś w końcu przebija! Tylko pytanie - pewnie dopiero bedzie ciemnialo nie? Przez te 3 dni co nie robiłam testu mogłam mieć pik i teraz już zaczęło spadać?:|

59-BC0841-FB3-E-4-F82-96-D6-3-CE7-C071837-C.jpg

Ps. Nie było mnie prawie tydzień! Nie dałam rady jeszcze nadrobić tyle piszecie xD tule wszystkie <3 te szczęśliwe i te co szczęśliwe beda w nast cyklu :)
    Kurcze jak nie robiłaś parę dni równie dobrze może być już po piku i po owu

siesiepy, kropka27 lubią tę wiadomość

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
    *15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
    *euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SandraH.97 wrote:
    A ja powiem tak, że jeśli chodzi o jedzenie i zmęczenie to fakt, jedyne ciepłe co zjadłam to obiad który był od razu podawany a później to już tylko przekąski, które mieściły się do buzi na raz 🤣 zmeczeni byliśmy nieziemsko bo można powiedzieć od 5 rano jednego dnia do 5 rano drugiego dnia byliśmy na nogach, ale na poprawinach było już dużo lepiej ^^
    Powiem, że do dnia ślubu zero stresu, dopiero przed kościołem ale to tylko dlatego, że jeden z gości miał stłuczkę tuż przed kościołem...
    A co do robienia ślubu jeszcze raz to z chęcią bym to powtórzyła bo nigdzie się tak dobrze nie bawiłam 🥰

W sumie... Tzn u mnie na weselu z jedzeniem całkiem nieźle, jadłam niemal wszystko ciepłe co podali, sporo tańczyłam, sporo balowałam, sporo piłam (potem po powrocie z sesji woda wchodziła jak złoto).
    Ogólnie byłam tak zmęczona (przymus siedzenia z ostatnimi maruderami właśnie do 5), że po pójściu do pokoju hotelowego, rozebrałam się z kiecy, umyłam i poszłam luli.
    Mąż do dzisiaj mi wypomina że nie było poślubnego cimcirimci w nocy.

Paprota9418 lubi tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾9 stymulacji letrozolem ❌
    ◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 33
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️
    ◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬

✨IVF💉
    Stymulacja ⛔ torbiel krwotoczna 4cm na lewym jajniku ➡️ marzec?
    IMSI?

"I used to float, now I just fall down
    I used to know, but I'm not sure now
    What I was made for
    What was I made for?"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewiwi wrote:
    Kurcze jak nie robiłaś parę dni równie dobrze może być już po piku i po owu
    Kil, nie ma innego wyjścia. Musisz testować dalej jeszcze kilka dni😁

siesiepy, czarneniebo lubią tę wiadomość

• Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ForgetMeeNot wrote:
    Hej. Ja tak na szybko bo spieszę się do pracy.
    Dziś mam 5+1 j jest pecherzyk ciążowy w macicy, którego wielkość pokrywa sie z terminem om. Następna wizyta za 2 tyg. i ona będzie kluczowa.

B6-C51970-B370-430-F-9339-91-E03-FB8-A440.jpg
    Musiałam przeszukać posty, żeby dowiedzieć się jak potoczyła się Twoja historia. Trzymam kciuki za kolejną wizytę, niech kropek się ładnie zadomowi 🥰 jakie to jest niesamowite!

siesiepy, Kil, Cotakoza, ForgetMeeNot lubią tę wiadomość

👫 31lat

09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kil wrote:
    Zgupłam… niby wg apki ovu miało byc 12 i w sumie tego dnia tez bolało mnie tak w dole plus humor miałam do dupki xD kilka dni nie robiłam testów owulacyjnych bo byłam na wycieczce z pracy. Wczoraj zrobiłam i coś w końcu przebija! Tylko pytanie - pewnie dopiero bedzie ciemnialo nie? Przez te 3 dni co nie robiłam testu mogłam mieć pik i teraz już zaczęło spadać?:|

59-BC0841-FB3-E-4-F82-96-D6-3-CE7-C071837-C.jpg

Ps. Nie było mnie prawie tydzień! Nie dałam rady jeszcze nadrobić tyle piszecie xD tule wszystkie <3 te szczęśliwe i te co szczęśliwe beda w nast cyklu :)

Popieram dziewczyny. Mogło być różne, mógł być pik, mogło go nie być jeszcze. Który masz teraz dzień cyklu? Zostaje Ci tylko robić owulaki dalej i obserwować. Mierzysz temperaturę? Może po tym dałoby radę coś wywnioskować.

Ja już pokłuta, byłam tak głodna że zjadłam sobie fast fooda tuż po (ale się rozpieszczam w tym cyklu, cóż, dzisiaj trzeba iść pobiegać za karę). Nie wyrobiłam się na szybszego busa, więc siedzę i popijam kawkę, w trakcie klikając na służbowym lapciaki. Wyniki za to dzisiaj i to większej puli badań, więc wygranko. :D

♀️29
    mała tarczyca;
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 33
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️

✨IVF💉
    IMSI?

What I was made for
    What was I made for?"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2022, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Popieram dziewczyny. Mogło być różne, mógł być pik, mogło go nie być jeszcze. Który masz teraz dzień cyklu? Zostaje Ci tylko robić owulaki dalej i obserwować. Mierzysz temperaturę? Może po tym dałoby radę coś wywnioskować.

Ja już pokłuta, byłam tak głodna że zjadłam sobie fast fooda tuż po (ale się rozpieszczam w tym cyklu, cóż, dzisiaj trzeba iść pobiegać za karę). Nie wyrobiłam się na szybszego busa, więc siedzę i popijam kawkę, w trakcie klikając na służbowym lapciaki. Wyniki za to dzisiaj i to większej puli badań, więc wygranko. :D
    Ja często po ważnych badaniach, wydarzeniach i tp. robię sobie nagrodę i lecę na fastfooda🤣🤣. Jakieś przyjemności w życiu muszą w końcu być😆. Trzymam kciuki kochana za wyniki. Widzę że testujemy też w podobnym czasie😁❤️.

siesiepy, oli23, Ancalime lubią tę wiadomość

• Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vivico wrote:
    Okejka, właśnie czytałam,ze mtx jest stosowany w zaawansowanej łuszczycy. Dzisiaj mnie badała jeszcze inna lekarka w szpitalu i już zapytałam, jak to jest ze staraniami. Powiedziała,ze minimum 3 cykle trzeba odczekać. Chociaż wydaje mi się,że do lekarz to inna opinia. Zapytałam o badanie drożności po cp to mówiła,żeby zrobić jak się będą problemy z zajściem,a tak to nie,żeby się nie PRZEDIAGNOZOWYWAĆ 😵‍💫 Ja to mam jednak inne zdanie, nie zaszkodzi, a może pomóc 😜
    PS. Cudna fotka z usg 😍 rośnijcie zdrowo!

Gravity, dzięki, zrobiłam screena Twojej wypowiedzi. Zobaczę co mi napiszą na wypisie 🙂

Mart768 kochana ❤️ ja też o Was myślę i czasami jak coś mi się wydarza w życiu to pierwsza myśl „muszę napisać dziewczynom” 🙌🏼

Choco tylulę 😢 mam nadzieję,że sprawy ślubno weselne Cię pochłoną i zapomnisz o tym teście. Chociaż uważam,że test zrobiony za szybko. Nie puszczam kciuków póki nie ma 🐒

Forget twój przypadek przywraca wiarę na lepsze jutro, co się najadłaś stresu to Twoje,ale myślę,że wszystko zmierza w dobrym kierunku 💪🏼 trzymam kciuki za wizytę, nawet lekarza potrafisz zaskoczyć 😄

Szafirku łącze się w bólu ze szpitalną rzeczywistością, trzymam kciuki za maleństwo, odpoczywaj 😇
    Nie dałam rady nadrobić wątku, a bardzo chciałam wiedzieć co u Ciebie, to filtrowanie postów jest zbawienne 😊 cieszę się, że sprawa się wyjaśniła, że podjęto odpowiednie działania. Teraz odpocznij fizycznie i przede wszystkim psychicznie, jeszcze będzie pięknie ❤️ ja życzę Tobie jak najlepiej i wciąż trzymam zaciśnięte kciuki, żeby w niedługim czasie pojawił się u Ciebie 🤰. Powodzenia!

Vivico lubi tę wiadomość

👫 31lat

09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰
  • oli23 Ekspertka

Wysłany: 14 września 2022, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:

Kciuki trzymane za super wyniki🤞 Ja chyba będę testować z Tobą 17.09, wcześniej niż miałam w planie, jeśli plamienie mi się oczywiście nie pojawi. Dość wysoki progesteron dał mi nadzieję🙏

siesiepy, Madziq6, Myszaks, czarneniebo, Ancalime lubią tę wiadomość

🙋🏻‍♀️26 - ✅
    🙋🏼28 - morfologia 0%❌ /4% ✅🥺

12.2022-10.2023 -przerwa w staraniach

29.10 13 dpo ⏸️🍀
    30.10 14 dpo beta 237.73 mlU/mL
    02.11 17 dpo beta 811.97 mlU/mL prog 35.3 ng/mL
    17.11 3,5 mm Fasolki z bijącym ❤️
    02.01 I prenatalne - 7,3 cm brykającego szkraba, ryzyka niskie 🎉
    15.02 276g, mamy dziewczynkę 💞
    27.02 II prenatalne, 362g wstydnisi 🌷
    9.05 III prenatalne, 1480g zdrowej Kruszynki - 8 percentyl 🥺🙏
    6.06 2400g Uparciuszki, waga już w normie 🥰
    25.06 - planowane CC??🍀🤯🤞🫶

Razem od 2016 ❤️ 09.2020👰🏻‍♀️🤵🏼

preg.png
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki trzymajcie kciuki. Nie za mnie za moich synów 🤣🤣🤣 dwie wywiadówki dzisiaj
    A swoją drogą po kiego diabła rodzice latają na wywiadówki do pełnoletnich dzieci 🤣

Mart768, Myszaks, Cotakoza lubią tę wiadomość

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
    *15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
    *euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszaks wrote:
    Ja często po ważnych badaniach, wydarzeniach i tp. robię sobie nagrodę i lecę na fastfooda🤣🤣. Jakieś przyjemności w życiu muszą w końcu być😆. Trzymam kciuki kochana za wyniki. Widzę że testujemy też w podobnym czasie😁❤️.

Ja pierwszego macham co prawda jutro, ale to taka proforma przed szkoleniem i bardzo nikła szansa że coś wylezie, więc kazałam się na sobotkę zapisać (wtedy jest 10dpo) żeby mieć zapas kilku dni i sobie testować, bo to uzależnia. Oby były u nas ⏸! Musimy uratować honor wrześniowego wątku. 🤣

oli23, Agn1000, Myszaks, czarneniebo, Beezi, Cotakoza, Ancalime lubią tę wiadomość

♀️29
    mała tarczyca;

♂️ 33
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️

✨IVF💉
    IMSI?

What I was made for
    What was I made for?"
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli23 wrote:
    Kciuki trzymane za super wyniki🤞 Ja chyba będę testować z Tobą 17.09, wcześniej niż miałam w planie, jeśli plamienie mi się oczywiście nie pojawi. Dość wysoki progesteron dał mi nadzieję🙏
    Trzymam kciuki żeby plamienie nie przyszło i żebyśmy miały piękne dwie kreseczki. <3

oli23, Cotakoza lubią tę wiadomość

♀️29
    mała tarczyca;

♂️ 33
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️

✨IVF💉
    IMSI?

What I was made for
    What was I made for?"
  • Kil Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:

Do 13DC było biało na teście, wczoraj z tym delikatnym paskiem był 17DC =/ Dzisiaj też zrobię i jutro to się zobaczy... Nie mierzę niestety =/ Musze sobie kupić termometr z dwoma po przecinku bo mam tylko taki z 1... A najgorsze jest to, że ost serduszkowanie było 13 DC właśnie i teraz dopiero 16 DC =P a tak owulacyjnie mnie brzuch bolał 15 DC... ale się z chłopem pożarłam wtedy i nie było <3 xD

Ona: 35
    On: 32

16.01.2024 - 13 dpo - ⏸️🫶
    17.01.2024 - beta-HCG: 189 mlU/ml, Prog 26,1 ng/ml
    19.01.2024 - beta-HCG: 565 mlU/ml, Prog 21,7 ng/ml <3
    01.02.2024 - 0,42 cm mikro człowieczka <3 6t1d
    22.02.2024 - 2,4 cm Miśka <3 9w1d
    18.03.2024 - prenatalne Łódź
    21.03.2024 - kolejna wizyta

preg.png
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka9204 wrote:
    Nie dałam rady nadrobić wątku, a bardzo chciałam wiedzieć co u Ciebie, to filtrowanie postów jest zbawienne 😊 cieszę się, że sprawa się wyjaśniła, że podjęto odpowiednie działania. Teraz odpocznij fizycznie i przede wszystkim psychicznie, jeszcze będzie pięknie ❤️ ja życzę Tobie jak najlepiej i wciąż trzymam zaciśnięte kciuki, żeby w niedługim czasie pojawił się u Ciebie 🤰. Powodzenia!

Poziomka, jak filtrujesz posty. :o Przez aktywność użytkownika w wątku, czy jakiś inny sposób jest?

dracaena, Poziomka9204 lubią tę wiadomość

♀️29
    mała tarczyca;

♂️ 33
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️

✨IVF💉
    IMSI?

What I was made for
    What was I made for?"
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kil wrote:
    Do 13DC było biało na teście, wczoraj z tym delikatnym paskiem był 17DC =/ Dzisiaj też zrobię i jutro to się zobaczy... Nie mierzę niestety =/ Musze sobie kupić termometr z dwoma po przecinku bo mam tylko taki z 1... A najgorsze jest to, że ost serduszkowanie było 13 DC właśnie i teraz dopiero 16 DC =P a tak owulacyjnie mnie brzuch bolał 15 DC... ale się z chłopem pożarłam wtedy i nie było <3 xD

Nie ma na co czekać, godzić się przy pomocy <3 gdyby owu miała nadejść. :D Żołnierzyki mogły przeżyć od 13 dnia do 15, więc to spokojnie.

Kil lubi tę wiadomość

♀️29
    mała tarczyca;

♂️ 33
    ◾HBA 70,5% ↗️🎉
    ◾łagodna oligospermia ↘️

✨IVF💉
    IMSI?

What I was made for
    What was I made for?"
  • Madziq6 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewiwi wrote:
    Ja ci mogę powiedzieć tylko tak: jeśli czujesz że z lekarzem nie do końca się rozumiesz, nie wiesz po co te badania czy wkurza cię to zmień. Po wizycie powinnaś wiedzieć na czym stoisz znać odpowiedzi na pytania nawet jeśli są niemiłe dla ciebie. Tym bardziej za taką kasę... Rankingi opinie itp są często pisane na zlecenie więc nie bralalbym ich tak serio. Co innego polecenie przez Najomych ktorY sami chodzili do konkretnego lekarza...
    Właśnie on mi wszystko długa wyjaśnia ale mam wrażenie że nadal stoję w miejscu w którym byłam 🤷🏼‍♀️dobija i dołuje mnie to...nieznosze zmieniać lekarzy bo jednak znowu muszę się z innym oswajać i wszystko na nowo przechodzić badania itd...boje się że znowu zmienię i będzie naciąganie na badania a zero wdrożenia czegokolwiek 🙄chodziłam do swojego tyle lat i byłam zadowolona ale musiałam zmienić bo do starań on jest zbyt staromodny i według niego wystarczy się kochać i samo wyjdzie🤦🏽‍♀️teraz lekarz rzetelny ale ja nadal jestem w punkcie wyjścia🙄

♀️♂️ 33
    2011 Cc👸
    2018 Cc👸
    2021 CC👸
    2023 CC👸

5cs😍ten szczęśliwy 😍

1.10.2022 ⏸️ 13dpo
    1.10.2022 72,5 mlU/ml 🤞

event.png
  • Agn1000 Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Poziomka, jak filtrujesz posty. :o Przez aktywność użytkownika w wątku, czy jakiś inny sposób jest?

Klikasz na nick przy poście, wybierasz wątek, widzisz posty i voila 😁

Starania o pierwsze 👶
    na luzie od 10.2021
    na poważnie 02.2022

🙋‍♀️28
    09.2022 TSH 2,7❌->10.2022 TSH 1,5 ✅
    10.2022 polip 11mm ❌histeroskopia-> polip usunięty ✅
    Suple: pregnastart, olej z wiesiołka
    Od sierpnia: inozytol, kubeczek fertilily
    🙋‍♂️ 32
    08.2022 badanie nasienia koncentracja✅
    morfologia 3% ❌
    Suple:fertilman

Plan:
    02.23 HSG
    04/05.23 IUI
  • okejka Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Klikasz na użytkownika i wybierasz z jakiego wątku chcesz posty zobaczyć 🙂

👩🏻 34 👦🏻 35
    08.22 - w 13 cs ⏸️ ➡️ 05.23 👧🏻 53cm, 3.05 kg szczęścia ❤️
    05.24 decyzja o rodzeństwie dla M: badania, kontrola blizny - teoretycznie wszystko ✅️

08.24, 3 cs... ⏸️ 🥹 : 17 dpo bHCG 673, 19 dpo 1549
    27.08 0.21 cm fasolki 🥹
    10.09 1.34 cm fasolki 💓
    25.09 2.96 cm fasolki z ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2022, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Trzymam kciuki żeby plamienie nie przyszło i żebyśmy miały piękne dwie kreseczki. <3
    Ja planuję testować we wtorek,ale w niedzielę mam spotkanie lekko zakrapiane alko,więc rano powinnam chyba siknac...eh sama nie wiem🤣. Pewnie ciekawość będzie silniejsza i w niedzielę rano pójdzie testowy sik!Aczkolwiek będzie to dopiero 9/10dc,więc różnie może być.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2022, 10:50

siesiepy lubi tę wiadomość

• Rica Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co? Która podeśle nam wiruski? 😬 pliiis 🤪

Staranie od 08.2022

TSH 2,42 06/06/2023
    ft3 4,46 (2,63-5,70)
    ft4 14,30 (9,00-19,00)

✔️ MamaDHA Premium
    ✔️Conceive Plus
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rica wrote:
    To co? Która podeśle nam wiruski? 😬 pliiis 🤪
    Naszcud może nas dziś pozytywnie zaskoczy ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2022, 11:04

‹‹ 208 209 210 211 212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ