Forum Starając się - ogólne Współczynik Homa IR - insulinooporność
Odpowiedz

Współczynik Homa IR - insulinooporność

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 października 2017, 07:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem zwolennikiem od razu pakowania się w metforminę..
    To trzeba zmienić styl życia. A nie zaleczać problem. ;)

    k878 lubi tę wiadomość

  • moonik Autorytet
    Postów: 1149 1374

    Wysłany: 18 października 2017, 17:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie diety stosujecie?
    Czy przy niskowęglowodanowej wykluczyłyście gluten?
    Czytam i czytam w necie o dietach przy IO, o dietach przy tarczycy i Hashi i połowa się wyklucza. Wiem, że w większości to metoda prób i błędów, ale ja nie bardzo wiem jaki stan chcę osiągnąć, bo naprawdę czuje się dobrze i gdyby nie diagnozy wynikające z wyników badań to nie przypuszczałabym.

    Endo powiedział, wykluczyć cukier prosty, laktoze, fruktoze i wdrożyć ogólnie dietę cukrzycową. Ja czytam ze ograniczyć węgle, czasem gluten, ale to wszystko nie idzie zwykle w parze.

    Np. przy IO zaleca się pełnoziarniste makarony, ale one zawierają przenice i gluten. Przy Hashi zaleca się bezglutenową gdzie można np mąkę kukurydzianą, którą wyklucza IO

    Chyba zwariuję...

    nzjd3e3k60sbk72h.png
    6dpt - beta 28,6 / 9dpt- beta 198,1 / 11dpt -beta 571,1 🥳/ 16dpt pęcherzyk/ 23dpt jest ❤️
    Zostało 8 ❄❄❄❄❄❄❄❄ blastek
    12.12.2020 -transfer (❄️4.1.2)
    12.2020 - powrót po kolejną śnieżynkę
    mhsv4z179l7mpxmh.png
    11.12.2019 - Urodził się Franciszek (2660g, 50cm) - poród SN
    5dpt -beta 7,9 /7dpt -beta 66,7 /10dpt -beta 226,1 /14dpt -beta 1032.0 / 17dpt-pęcherzyk/24dpt- <3
    1.04.2019 - transfer crio (❄4.1.1 i ❄4.2.2)
    1 ivf/długi/FAMSI/ 5.03.19 punkcja, pobrano 26 komórek, 11 zarodków zamrożonych - hiperstymulacja
    Mąż - obniżona płodność, HBA: 74% DNA 19%, ruchliwość po 1h spada :(
    20.11.17 - sonoHSG - jajowody drożne
    Niedoczynność tarczycy * Hashimoto* Insulinooporność *
    38 lat - starania od 08.2016
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 października 2017, 17:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proponuję na początek zacząć od wykluczenia cukru i zmiany produktów z białej mąki na produkty pełnoziarniste. Potem stopniowo ograniczać te produkty.

    Przy samej IO można mąki: żytnia pełnoziarnista, kokosowa, orkiszowa pełnoziarnista (polecam Gdańskie Młyny, używają dobrych starych odmian), orzechowa, migdałowa, gryczana, z ciecierzycy.

    Potem możesz stopniowo odstawiać pszenicę, a potem wszystkie zboża, w których jest gluten.

  • moonik Autorytet
    Postów: 1149 1374

    Wysłany: 18 października 2017, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki :) jest to jakiś plan

    A jeśli dojrzeje do tego by odstawić wszystkie zboża w których jest gluten to co mi zostanie? Czy bedzie coś z czego upiekę własny chlebek?

    nzjd3e3k60sbk72h.png
    6dpt - beta 28,6 / 9dpt- beta 198,1 / 11dpt -beta 571,1 🥳/ 16dpt pęcherzyk/ 23dpt jest ❤️
    Zostało 8 ❄❄❄❄❄❄❄❄ blastek
    12.12.2020 -transfer (❄️4.1.2)
    12.2020 - powrót po kolejną śnieżynkę
    mhsv4z179l7mpxmh.png
    11.12.2019 - Urodził się Franciszek (2660g, 50cm) - poród SN
    5dpt -beta 7,9 /7dpt -beta 66,7 /10dpt -beta 226,1 /14dpt -beta 1032.0 / 17dpt-pęcherzyk/24dpt- <3
    1.04.2019 - transfer crio (❄4.1.1 i ❄4.2.2)
    1 ivf/długi/FAMSI/ 5.03.19 punkcja, pobrano 26 komórek, 11 zarodków zamrożonych - hiperstymulacja
    Mąż - obniżona płodność, HBA: 74% DNA 19%, ruchliwość po 1h spada :(
    20.11.17 - sonoHSG - jajowody drożne
    Niedoczynność tarczycy * Hashimoto* Insulinooporność *
    38 lat - starania od 08.2016
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 października 2017, 22:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będzie to wymagać nieco prób, ale np z mąki gryczanej, z ciecierzycy, z fasoli. Kwestia tego jak to smakuje. Na pewno trzeba zaakceptować, że to inny chleb niż ten tradycyjny. Widziałam też gdzieś przepis na chleb z cukinii i chyba kaszy gryczanej?...

  • konwalia_ Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 19 października 2017, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W grudniu 2016r. po poronieniu wykryto mi insulinooporność i hipoglikemie reaktywną (po podaniu glukozy cukier spada) homa ponad 4, ale ja źle się czułam, ciągle osłabiona, senna, szczególnie po jedzeniu...Od połowy grudnia wprowadziłam diete (bezcukrową, niskoweglowodanową i starałam się bezglutenową) do tego brałam metformię 1000 przez 3 miesiące później 2000 przez kolejne 3 miesiące. Po metforminie 1000 wyniki słabo się poprawiły, robiłam krzywą już tylko na czczo i po śniadaniu 1 i 2 godz, dlatego dawka większa. W lipcu wyniki miałam dobre więc lekarz odstawił mi metforminę, wprowadziłam sobie tylko żytni chleb i to dwie małe kromki na dzień i czasem zjadłam coś z białej mąki. Teraz zrobiłam krzywą i niby homa 1,64 ale cukier nadal spada po jedzeniu...od lipca znowu staramy się o dziecko i niestety cisza...schudłam 16 kg (75 do 59 kg). Teraz wyśle mu te wyniki i zobaczymy, chyba lepiej brać metforminę bo ona pomaga zajść w ciąże i lepiej od razu jak się zajdzie nie odstawiać. Na zachodzie podobno kobiety normalnie biorą w ciąży tylko mniejszą dawkę.
    Jak długo nie będzie mi się udawać to zdecydowanie spróbuje z metforminą. Dobrze się po niej czułam, tylko na początku lekka biegunka ale to normalne. Gdyby nie ona na pewno nie poradziłabym sobie tylko dietą, teraz diete utrzymuje a wynik i tak jest nie do końca dobry. Czasem leki trzeba brać.
    A do tego mam hiperprolaktynemie biorę Bromergon i Gravesa Basedowa (nadczynność) ale w stanie uśpienia (nie biore leków).

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 października 2017, 12:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to masz też niezły zestaw. Metformina np przy PCOS pomaga w pojawieniu się owulacji, więc może u Ciebie też by tak zadziałała. Już chyba pisałam, że np mój lekarz powiedział, że są badania, które pokazują, że zbyt szybkie odstawienie metforminy przyczynia się do wczesnych poronień. I ponieważ sama ją biorę, to jeśli zajdę kiedyś wreszcie w ciążę, to odstawię ten lek nie wcześniej niż ok 20 tc.

  • Kingulla Autorytet
    Postów: 2698 2639

    Wysłany: 6 listopada 2017, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) też mam hiperinsulinemię, biorę Glucophage xr teraz po 500, a od jutra po 1000. Insulina na czczo 11 z groszami, po godzinie 105 a po dwóch 110. Jestem na diecie od trzech tygodni (zanim otrzymałam wyniki), ale od jutra zaczynam dietę ułożoną przez dietetyka. Pani dietetyk poinstruowała mnie, że to wcale nie jest tak, że całkiem wyklucza się produkty z wysokim ig. Najważniejszy jest ładunek glikemiczny np. arbuz ma 75, ale jak zje się jeden plaster arbuza to ładunek glikemiczny wynosi zaledwie 7 (ładunek glikemiczny do 10 przy pojedynczym produkcie jest ok, a w zestawie z innymi produktami do 20). Poza tym trzeba odpowiednio łączyć produkty, tak żeby spowalniały wyrzut insuliny. Schudłam już 5 kg, mam nadzieję, że niedługo będę się również cieszyć zdrowym bobaskiem :)
    Co do metforminy to trochę mnie mdli, a tak poza tym wszystko ok :)

    Sebek - 2010 <3 <3
    Starania od I 2016

    18.08.2016 - zaśniad całkowity:(

    V 2019 IVF - 😭

    III 2020 😭

    Czekam na cud..

    HSG - oba jajowody drożne (lewy udrożniony po ponownym podaniu kontrastu)
  • Anka1977 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 29 listopada 2017, 21:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.
    Czytam o insulinoopornosci i trafiłam na to forum...chyba najfajniejsze z odwiedzanych. Moje wyniki to na czczo glukoza 111 insulina 12 a homa-ir 3,4 czy to może być już insulinoopornosc? Do tego abym tpo 77,4 bo to chyba też jest powiązane. Mam się martwić?

    Anka1977
  • Anka1977 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 29 listopada 2017, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anti tpo 77

    Anka1977
  • Imari Autorytet
    Postów: 534 209

    Wysłany: 30 listopada 2017, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:) czekam na wizytę u lekarza. Moje wyniki cukier na czczo 85 po 1h 145 po 2h 75. Insulina na czczo 11,2 po 1h 133!!! po 2h 33... Współczynnik homa 2,3... czyli IO, ale ten skok insuliny to chyba jakiś żart..
    Od poniedziałku zaczęłam dietę o niskim IG...nie jest lekko;) Mam nadzieję, że razem bedzie nam łatwiej;)
    Bbi_Ka wygląda na to że mamy ten sam pakiet;)

    PCOS, niedoczynność tarczycy, insulinooporność, hiperprolaktynemia czynnościowa

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 10:22

  • Anka1977 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 30 listopada 2017, 20:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie otrzymałam odpowiedzi...szkoda :(

    Anka1977
  • katberry Autorytet
    Postów: 399 105

    Wysłany: 30 listopada 2017, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka1977 podaj normy. Na moje oko cukier za wysokì insulina również. HomaIR pow. 2 to już dużo i może świadczyć o insulinooporności. anty tpo też troche podwyższone. jakie masz tsh?

  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2200 739

    Wysłany: 1 grudnia 2017, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka1977 wrote:
    Witam.
    Czytam o insulinoopornosci i trafiłam na to forum...chyba najfajniejsze z odwiedzanych. Moje wyniki to na czczo glukoza 111 insulina 12 a homa-ir 3,4 czy to może być już insulinoopornosc? Do tego abym tpo 77,4 bo to chyba też jest powiązane. Mam się martwić?


    Ja miałam współczynnik 2,04 i dr powiedziała mi że mam lekką insulinoodporność. Więc myślę że Ty z takim wynikiem też masz, niestety.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Imari Autorytet
    Postów: 534 209

    Wysłany: 2 grudnia 2017, 08:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi czy przy takim wyniku homa dostałaś leki? Czy tylko zalecenia dietetyczne?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2017, 08:30

  • Imari Autorytet
    Postów: 534 209

    Wysłany: 2 grudnia 2017, 08:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka1977 wrote:
    Witam.
    Czytam o insulinoopornosci i trafiłam na to forum...chyba najfajniejsze z odwiedzanych. Moje wyniki to na czczo glukoza 111 insulina 12 a homa-ir 3,4 czy to może być już insulinoopornosc? Do tego abym tpo 77,4 bo to chyba też jest powiązane. Mam się martwić?
    Anka kiedy planujesz ewentualną wizytę? Ja próbuję się umówić ale chyba moj lekarz ma urlop;)

  • wisieninka_89 Autorytet
    Postów: 1051 391

    Wysłany: 16 grudnia 2017, 00:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a czy i sulina po 2h przy tescie 75glukozy powinna malec? u mnie rosnie:-/ na cczo 13 po godz 88 a potem 112...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 00:29

    zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Seli Autorytet
    Postów: 12176 2025

    Wysłany: 16 grudnia 2017, 07:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam homa-ir 2,7 :P lekarz zalecił mi formetic, na razie biorę po pół tabletki rano i wieczorem a potem po całej. Powiedział, że normalnie by się tego nie leczyło i "taka uroda" ale, że mogłoby wystąpić poronienie to lepiej od razu zbić.

    dZhdp1.png

    Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

    Więcej cudów nie będzie 😔
  • k878 Autorytet
    Postów: 2693 1065

    Wysłany: 14 lutego 2018, 08:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, czy ktoś mi pomoże w interpretacji wyników:

    glukoza (OGTT):
    na czczo: 84,8
    po 1h: 156,3
    po 2h: 88,4

    insulina
    na czczo: 5,4
    po 1h: 54,7
    po 2h: 41

    jak mi powiedział internet Homa-IR 1,13; wyczytałam, że źle nie jest, ale najlepiej żeby było <1
    co z insuliną po obciążeniu? znalazłam jakieś normy, że po 1h <50, po 2 <30, czyli dobrze nie jest;
    dodam, że mam niedoczynność tarczycy i jestem po cukrzycy ciążowej (tylko na diecie)

    czy przy takich wynikach prawdopodobnie dostałabym leki czy taki wynik się nie kwalifikuje?
    nie chce mi się lecieć do lekarza (mam 2-miesięczne dziecko), wolałabym póki co pokombinować dietą; nie ogarniam tematu zupełnie; a nie chciałabym się zapuścić, tym bardziej, że za jakiś czas pewnie będziemy myśleć o drugi dziecku

    Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2200 739

    Wysłany: 14 lutego 2018, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imari wrote:
    MałaMi czy przy takim wyniku homa dostałaś leki? Czy tylko zalecenia dietetyczne?


    dostałam suplement inofolic, ale zmieniłam na inofem bo jest tańszy a ma taki sam skład :) przepraszam że tak późno odpisuje ale dopiero teraz odczytałam ;)

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego