Forum Starając się - ogólne Wyniki badań hormonów co jest nie tak?
Odpowiedz

Wyniki badań hormonów co jest nie tak?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nancy Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 26 czerwca 2014, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :-)
    Mam do was takie pytanie,może pomożecie bo ja już zgłupiałam.
    Mam 29 lat,kilka cykli bezskutecznie staram się zajść w ciążę, zrobiłam podstawowe hormony (w 5 dniu cyklu) i wyszły następująco:



    TSH 2,0273 ulU/ml (norma 0,35-4,94)
    FT3 2,90 pg/ml (norma 1,71-3,71)
    FT4 1,10 ng/dl (norma 0,7-1,48)
    FSH 5,83 mlU/ml (norma fazy folikularnej 3,03-8,08)
    LH 2,36 mlU/ml (norma fazy folikularnej 2,39-6,60)
    ESTRADIOL 44 pg/ml (norma fazy folikularnej 21-251)
    PROLAKTYNA 27,67 ng/ml (norma 5,18-26,53)
    PROLAKTYNA PO MTC 200,83 ng/ml
    GLUKOZA 4,86 mmol/l (norma 3,9-5,5)
    TESTOSTERON 34,45 ng/dl (norma 10,83-56,94)
    W 23 dniu cyklu PROGESTERON 3,4 ng/ml (norma fazy lutealnej 1,2-15,9)

    Wiem,że LH trochę niskie,prolatyna za wysoka,byłam z tymi wynikami o endokrynologa i on twierdzi,że jest ok i nie przepisze mi bromergonu na zbicie bo taka prolaktyna się nie kwalifikuje do leczenia.
    Cykle mam 35 dniowe rozpoczynają się i kończą kilkudniowym plamieniem.
    Wg tego co wyczytałam (niskie Lh,progesteron) wyniki wskazują na niedomogę fazy lutealnej.
    Dodatkowo wg usg z 13 dnia cyklu nie mam owulacji,choc wydaje mi się,że owulacja u mnie jest ale występuje pozniej (bo cykl ma 35 dni) około 17-18 dzień cyklu.Czy miał ktoś podobne wyniki? nie wiem w jakim iść kierunku i czy stymulować owulację ?

  • niecierpliwa21 Autorytet
    Postów: 1746 1190

    Wysłany: 26 czerwca 2014, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gdyby owulacja była wydaje mi się, że progesteron powinien być większy. Taki jak Ty masz jej nie potwierdza.

    Za wysoka prolaktyna obniża progesteron.

    nancy lubi tę wiadomość

    nxbhnwz.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 czerwca 2014, 21:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radzilabym chyba zmienic lekarza i jednak dostac recepte ña bromergon. Ja mialam prl 24, wiec nawet miescilam sie w normie, jednak powyzej 20 nazywa sie to juz lagodna hiperprolaktymia - i warto ja choc troche zbic... Mi po 1/2 tabl dziennie bromka spadla ña 14 :-) prolaktyna to hormon stresu...

    nancy lubi tę wiadomość

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 26 czerwca 2014, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa21 i Anna255 dzięki za odpowiedz :)
    Też mi się tak wydaje,że ta prolaktyna mogłaby byś trochę niższa,ogólnie mam z nią problemy zaczynałam od poziomu 70 i w ciągu miesiąca zeszła do 9,a potem po kilku miesiącach od odstawienia bromergonu znowu wzrosła.
    Czy myślicie,że moje tsh jest za wysokie ? gdzieś czytałam,że powinno być około 1.

  • livia30 Autorytet
    Postów: 7923 4597

    Wysłany: 26 czerwca 2014, 22:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktynę masz zdecydowanie za wysoką szczególnie po obciążeniu (nie może przekraczać 5 krotności wyjściowej, którą i tak masz za wysoką). Wiele osób Ci tu pewnie powie, ze badania po obciążeniu już się nie praktykuje ale jest też sporo, które je miały i leczą. Mi osobiście jeden lekarz powiedział, że to badanie jest bez sensu ale wg mojego gina jest ważne i ja mu ufam. Gdyby nie było praktykowane to nikt by go nie zlecał i nie wdrażał leczenia.

    Progesteron jeśli jest poniżej 5 to świadczy o tym, że nie było owulacji.

    Miałam tak samo z prolaktyną i od razu dostałam od ginekologa dostinex 1/4 tabletki na tydzień ewentualnie bromergon jak wiele dziewczyn tutaj bierze. Leki na prolaktynę może przepisać Ci ginekolog, oni tylko za tarczycę się nie biorą bo się na niej nie znają ale ten wynik masz ok.

    Powodzenia :-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2014, 22:55

    atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • nancy Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 26 czerwca 2014, 22:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam kiedyś bromergon i fatalnie się po nim czułam,możesz mi powiedzieć jak to jest z tym dostinexem ? bierze się rzadziej ? słyszałam,że jest dużo droższy ,ale za to nie ma skutków ubocznych. Jakie są Twoje odczucia w tym temacie?:)

  • livia30 Autorytet
    Postów: 7923 4597

    Wysłany: 26 czerwca 2014, 22:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście z dostinexu jestem bardzo zadowolona - skutków ubocznych nie mam kompletnie żadnych (poza pierwszą dawką, wtedy dzień po niej czułam się słabo, ciśnienie mi spadło i byłam ogólnie osłabiona, ale było to jednorazowe). Bierze się go raz na tydzień tylko - ja mam dawkę 1/4 tabletki na tydzień więc jedna sztuka starcza na miesiąc a kosztuje ok 18zł (zależy od apteki). Jest droższy od bromergonu ale warto jeśli skutków ubocznych brak i rzadziej się bierze - to też plus. Do tego po odstawieniu utrzymuje się jeszcze w organizmie trochę dłużej a nie jak bromergon od razu po odstawieniu prolaktyna skacze. Trzeba tylko pilnować czy się nie jest już w ciąży bo nie można go brać wtedy, bromergon chyba można więc jak mam jakies podejrzenia, że mogło się udać to najpierw test robię albo przesuwam sobie dawkę dostinexu o dzien dwa ;-)

    atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • nancy Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 26 czerwca 2014, 23:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cena 18 zl mówisz? Ja sprawdzałam w aptece doz i wyskoczyło mi 332 zl z groszami,czy ten lek masz refundowany i dlatego cena taka niska ?

  • livia30 Autorytet
    Postów: 7923 4597

    Wysłany: 27 czerwca 2014, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem szczerze, że nie mam pojęcia czy jest refundowany ale cena może wyskoczyła Ci taka, bo to za całe opakowanie? Mi gin przepisuje zawsze po 2 tabletki i starcza to na 2 miesiące. Pierwszy raz w aptece dostałam słoiczek a później już przychodzę ze swoim lub w małej torebeczce dostaję jak realizuję receptę.

    atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • joapaw Koleżanka
    Postów: 42 33

    Wysłany: 29 czerwca 2014, 21:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) czy mogę i ja prosić o interpretację wyników? O dziecko staramy się dwa lata i ciągle kłody pod nogami...
    Co miesiąc robie badania w 20 dc:
    Estradiol 941,90 pg/ml (faza lutealna 43,8-211, ciąża I trymestr 215-4300)- biorę CLO
    Progesteron 7,26 ng/ml (faza luealna 1,7-27)- biore duphaston
    Prolaktyna 21,85 ng/ml (norma 4,79-23,30)
    Androstendion 4,89 ng/ml (brak norm) biorę metformax 850 i 500

    dla porównania poprzednie badania:
    Estradiol 2160,42 pg/ml (faza lutealna 43-214)
    Progesteron 3,46 ng/ml (faza lutealna 1,5-20)
    Prolatyna 17,33 ng/ml (5-35)
    Androstendion 5,37 ng/ml (norma 0,4-4,1)

    Od połowy cyklu jestem na diecie niskowęglowodanowej, co ma pomóc obniżyć androstedion. Dziś mam 31 dc a zwykle moje cykle mają 28dni, więc okres się spóźnia a testy negatywne...
    Byłabym Wam dziewczyny bardzo wdzięczne za słowa otuchy :) od roku się leczę i już nie mam sił.
    Z góry dzięki i pozdrawiam
    Asia

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2014, 21:56

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 05:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Nancy.
    Zerknęłam na Twoje wyniki i widzę, że stosunek LH do FSH wynosi tylko 0.4. To bardzo mało. Prawidłowy stosunek wynosi około 1. Poniżej 0.6 świadczyć może o niedomodze ciałka żółtego.
    Masz za wysoką prolaktynę i zbyt niski progesteron. Fasolka by się w tej chwili w Tobie nie utrzymała, a więc to do podleczenia.
    TSH według normalnych norm masz ok, ale przyjęło się, że dla staraczek Twoje TSH jest za wysokie.
    Reszta hormonów w normie.
    Jestem zszokowana odpowiedzią Twojego endokrynologa. Nawet na niski progesteron nic nie powiedział? Wow, niektórzy powinni wrócić z powrotem na studia. Zmieniaj lekarza i to jak najprędzej.
    Przede wszystkim z tymi badaniami udaj się do dobrego ginekologa. Podleczysz się lekami i od razu zajdziesz w ciążę, zobaczysz :)

    nancy lubi tę wiadomość

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 12:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Nasturcja za interpretacje :)
    Tak to jest jak się chodzi do endokrynologa na NFZ. Szybko,żeby zbyć i następny pacjent.
    Mimo tych wyników na 14 dni przed miesiączką,mam ogoromne ilości jasnego,ciagnącego się śluzu,ostatnio lekko podbarwionego krwią. Wygląda mi to na owulacyjny i tak się zastanawiam czy czasem nie mam tej owulacji.
    Ginekolog do którego chodzę przepisał mi clostilbegyt i czekam na kolejny cykl,zeby zacząć brać,mam nadzieje,że to pomoże.
    Lekarz z bociana napisał,że jeśli po clo uda się uzyskać owulację to nie jest konieczna suplementacja progesteronem oraz bromergon na prolaktynę ponieważ hormony same powinny się tedy uregulować po wystąpieniu owu.
    Dziś idę prywatnie do endokrynologa na 16:45 i zobaczymy co mi powie, napiszę :)

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 12:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joapaw,dlaczego badasz hormony w 20 dc ??
    Jeśli chcesz sprawdzić czy organizm przygotowuje się do owulacji to hormony badamy między 2-5 dc (niektórzy nawet twierdzą,że między 2-3).
    Jaki jest Twój poziom FSH,to bardzo ważne.To badanie wraz z estradiolem pozwala ocenić rezerwę jajnikową. Czy masz wynik LH bo też nie widzę.

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 12:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joapaw,
    Twój estradiol jest taki wysoki pewnie po clostilbegycie.
    DHEA czyli androstendion masz podwyższony. Może to wskazywać na kłopoty z nadnerczami,bo części dhea wydzielają nadnercza a część jajniki,więc powinnaś jeszcze zbadać kortyzol i wtedy dowiesz się czy to czasem nie przez nadnercza właśnie androstendion jest podwyższony.
    Warto najpierw znalezc przyczynę a dopiero potem wdrażać odpowiednie lecznie,życzę Ci powodzenia w staraniach i daj znać jak Ci idzie :)

    joapaw, vanessa lubią tę wiadomość

  • joapaw Koleżanka
    Postów: 42 33

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) dziękuję za odpowiedź :)
    badam hormony w 20 dc ponieważ tak mi zalecił mój gin. Nigdy nie badałam FSH i LH (czyt. gin mi nigdy nie zlecił;/ ). W jakim dniu najlepiej zbadać FSH i LH? Sama sobie bym zrobiła. A i ten kortyzol? Będę na bieżąco informować :)
    Ehh @ nadal nie mam ;( Przy takich wynikach pewnie nawet nie ma sensu robić bety?

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FSH i LH badamy między 2-3 dniem cyklu.Jak zrobisz to będziesz wiedzieć czy organizm wogóle przygotowuje się do owulacji.
    Jak Twoja waga ? Czasem wystarczy zrzucić parę kg i androgeny wracają do normy (mam na myśli lekko podwyższony androstendion).
    Kortyzol najlepiej badać rano po przespanej nocy około godziny 8.
    Czy po clo masz owulację stwierdzoną badaniem USG?
    Twoje wyniki nie są złe i jeżeli tylko uda Ci się trochę zbić DHEA (zakładając,że owuluujesz) to powinnaś zajść w ciążę.
    Dobrze też dla pewności zrobić testosteron w 1 fazie cyklu może być razem z LH i FSH.
    Daj znać jak będziesz miała wyniki :)

    A ja tymczasem wróciłam od endokrynologa,który stwierdził,że moje wyniki są dobre... i powinnan zgłosić się do ginekologa w sprawie jeśli nie mogę zajść w ciążę.
    Wkurza mnie to odsyłanie od jednego do drugiego.
    Mam już upatrzonego dobrego ginekologa i zamierzam do niego wybrać się na wizytę w okresie okołoowulacyjnym,żeby sprawdzić czy i jakiej jakości jest pęcherzyk.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 18:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co, doktorek nie wie, że z progesteronem 3,4 zapłodniona komórka jajowa się nie rozwinie? Ah Ci lekarze... Nie wie również, że prolaktynę trzeba zbić? Mi czasami witki opadają na tych polskich lekarzy.

    vanessa lubi tę wiadomość

  • nancy Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg niej takiej prolaktyny się nie leczy,również progesteron jest w normie.
    Dobrze,że coś tam czytam i interesuję się tematem bo w innym wypadku bym jej posłuchała i uwierzyła,że jest wszystko dobrze.
    Ponoć 6 krotny wzrost prolaktyny po metoclopramidzie jest normalny.

  • joapaw Koleżanka
    Postów: 42 33

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 19:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja waga, chyba w normie - 66kg przy wzroście 177cm. Od 14 dc przeszłam już na dietę niskowęglowodanową, właśnie ze względu na androstendion. Przed dietą - do 69 kg.
    Do gina na usg chodzę co miesiąc ze względu na CLO które biorę w sumie od września zeszłego roku... przerwy miałam 2 cykle - miałam laparoskopie.Do czasu laparoskopii nie miałam w ogóle owulacji. Po zabiegu jestem 3 cykl i w 2 ostatnich gin stwierdził owu. Poszłabym na te badania, ale najpierw to wredna @ musi wreszcie zawitać. Pierwszy raz w życiu mi się spóźnia i pierwszy raz nie mogę się jej doczekać... żeby móc iść dalej

    gdzie szukać dobrych specjalistów? ile banków okraść, żeby starczyło na wszystkie wizyty badania i leki? :D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 19:10

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 czerwca 2014, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy zwróc jeszcze uwagę na stosunek FSH do LH, masz dużą róznice, najlepiej jakby była 1, a ty masz sporo powyżej 3, ja tak mam i mam brak owulacji, prolaktyne mam niższą od ciebie a mam zalecenie brać bromka

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego