Forum Starając się - ogólne Wyniki hormonów
Odpowiedz

Wyniki hormonów

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 12:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stymulacja powinna być sugerowana, przy problemach z owulacjami, upośledzonymi pęcherzykami, PCOS itd.
    Jak nie ma z tym problemu, to nie widzę sensu.
    Wyniki masz idealne, także to nie jest problem z samymi owulacjami.
    CLO działa na zasadzie, że pobudza estradiol, do produkcji większej ilości pęcherzyków. Przyjmuje się go od 2dc-5dc i potem patrzy ile pęcherzyków jest dominujących. Łatwo tutaj o hiperstymulację- przerośnięcie pęcherzyków i stracenie cyklu... Kij ma dwa końce...
    Jeśli dawka podziała za dobrze, to są małe szanse, że np. z powstałych 5-10 pęcherzyków dominujących, wynajdzie się dojrzała na tyle komórka, żeby ją zapłodnić. A do tego jest duże prawdopodobieństwo ciąży mnogiej.
    Dorzucając Twoje idealne wyniki, to ja bym się bała brać jakiejkolwiek dawki na pobudzenie rośnięcia.

    Na pewno warto zrobić pełen monitoring cyklu. USG przed owulacją, po owulacji + badanie hormonów. Jeśli tutaj wyniki będą idealne ponownie, to raczej bym się nie zgadzała na stymulację.

    A co może jeszcze wpływać na brak ciąży:
    - oczywiście homo, więc bierz metyle,
    - przyjrzałabym się cukrowi i IO,
    - wprowadziłabym dietę, ale z dietetyczką,
    i dała sobie kolejne 3 cykle z tymi podpunktami. Po 3m powinny zadziałać metyle, dieta i wtedy może zaskoczy- mówię na własnym przykładzie.

    Jeszcze pytanie co z M?
    Nasienie? Wyniki? Robił coś?
    Może to banalne, ale mój dostał konkretny spis od androloga:
    - 17-OH-P
    - Progesteron
    - Testosteron
    - LH
    - FSH
    - Prolaktyna

    Sami dorzuciliśmy:
    - SGHB
    - DHEAS
    - B12
    - B6
    - Homocysteina
    - wit.D3

    Wynik? Błahostki...
    1. Prolaktyna powyżej normy,
    2. BARDZO DUŻY niedobór D3 (12-13 jakoś wychodziło, a pływa na statku w ciepłych krajach gdzie słońca pod dostatkiem.... suplementacja 8000IU Vigantol),
    3. Podwyższona homocysteina.

    No i wyszły oczywiście mutacje.
    A androlog znalazł ŻPN. ŻPN może być wtórne, gdzie przy pierwszej ciąży wszystko jest ok, ale żylaki potrafią mieszać np. przy kolejnych staraniach. To nic nie zmienia, że raz się udało. Może tutaj przyczynę znajdziecie?
    Bo to nie u Ciebie jednak jest problem a u niego?
    Warto pójść z tymi wynikami do androloga, żeby nie tracić czasu. A USG nie boli. Lepiej wiedzieć, czy nie ma jakiś nieprawidłowości, bo ŻPN powinno się operować.
    Mój na razie się nie zdecyduje. Zobaczymy przy kolejnej ciąży czy będzie potrzeba.
    Dietę wprowadziliśmy u obojga.
    Wyniki były ładniejsze, na moje problemy z TSH idealnie dieta podziałała.
    Do tego schudłam 5kg bez ćwiczeń. Wystarczyło trochę bardziej się postarać i dało radę.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 12:59

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6820 5173

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, a mogę się podłączyć po poradę. Na początku załączam wyniki:

    ASPAT - 15 (do31)
    ALAT - 13 (do31)

    Kreatynina - 0.71 (0.5-1.0)

    Glukoza na czczo - 87.80 (74-106)
    po 1 godzinie: 75.01
    po 2 godzinach: 93.48

    DHEA-S - 147.59 ug/dl (normy dla DHEA-S: 25.90- 460.20)

    Prolaktyna: 10.70 ng/ml

    17-OH-Progesteron - 0.19 ng/ml (0.15-1.65)

    Androstendion - 0.80 ng/ml (0.60-2.86)

    Testosteron - 0.11 ng/ml (0.06-0.82)

    SHBG - 7.6 nmol/L (19.8 - 155.2)

    Insulina na czczo: 4.86 (2.6-24.9)
    Po 1h: 21.71
    Po 2h: 25.94


    Jestem po 3cs podczas brania Glucophage. Dziś zaczęłam 4cs.
    1cs trwał 27 dni, drugi 28 dni, trzeci: 37 dni.

    Zastanawiam się, czy dalej brać tę metę...
    W pon mam wizytę u gina, co byś mi radziła, żeby mu powiedzieć?
    On mi kazał przyjść po 4 cyklu, ale ide w 4 :P

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki wyglądają ok.
    Masz idealny wynik HOMA-IR

    Można sobie sprawdzić:
    http://www.insulinoopornosc.com/kalkulator-homa-ir/

    Ja miałam ponad 5...

    Więc na podstawie tego, to IO na pewno nie masz.

    Ja brałam Glucophage, ale bardzo źle go znosiłam, więc odstawiłam- sama.
    Dieta u mnie wystarczyła, więc jak nie chcesz się faszerować to można spróbować na samej diecie. Tylko wynik najlepiej powtórzyć za 6 miesięcy (krzywą), bo bardzo źle działa na trzustkę picie glukozy częściej.
    Możesz sobie po prostu badać co miesiąc samą glukozę i insulinę bez obciążenia.
    Też powinny dać obraz, skoro po obciążeniu jest wszystko ok.
    A pokażą jak zareagujesz na odstawienie mety i na samą dietę.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 13:27

  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6820 5173

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Wyniki wyglądają ok.
    Masz idealny wynik HOMA-IR

    Można sobie sprawdzić:
    http://www.insulinoopornosc.com/kalkulator-homa-ir/

    Ja miałam ponad 5...

    Więc na podstawie tego, to IO na pewno nie masz.

    Ja brałam Glucophage, ale bardzo źle go znosiłam, więc odstawiłam- sama.
    Dieta u mnie wystarczyła, więc jak nie chcesz się faszerować to można spróbować na samej diecie. Tylko wynik najlepiej powtórzyć za 6 miesięcy (krzywą), bo bardzo źle działa na trzustkę picie glukozy częściej.
    Możesz sobie po prostu badać co miesiąc samą glukozę i insulinę bez obciążenia.
    Też powinny dać obraz, skoro po obciążeniu jest wszystko ok.
    A pokażą jak zareagujesz na odstawienie mety i na samą dietę.

    Ja ten gluco dostałam na podniesienie shbg, bo dla zaplodnienia powinno być od ok. 70-90

    Chcę go poprosić teraz o monitoring, bo martwi mnie ten 37 dniowy cykl na mecie.. :/

    Ja gluco znoszę dobrze, bo jem bardzo mało węgli. Jestem też szczupła, mam 170cm i ważę 58 kg. I jestem z tych co jedzą głównie sałatę i nie piją alkoholu więc tak to wygląda.

    edit.: zastanawiam się czy zrobić jeszcze jakieś badania, skoro dziś 1dc. Coś byś dorzuciła?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 13:37

    💙 11.06.2019
    p19u3e3kr3893ce9.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 13:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardowo 2-3dc:
    -LH, FSH, Estradiol, Prolaktyna.

    Do tego jak jeszcze nie badałaś, to warto sprawdzić:
    - homocysteina, wit. D3, B12, B6, kwas foliowy

    Tylko homocysteinę badać w laboratorium, które od razu bada próbki na miejscu, a nie wozi je do głównego laboratorium- w sensie lepiej wybrać się do jakiegoś przyszpitalnego labo jak do przychodni.

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, no właśnie niektóre parametry nasienia M ma poniżej normy. I tak sobie myślę, że to chyba to jest głównym powodem. Chociaż mój gin oczywiście powiedział, że jest spoko i żeby pił mniej kawy :/ Ale od stycznia, kiedy było robione M totalnie zmienił swoje zwyczaje, teraz jest super fit i w ogóle, aż mnie tym zaczyna wkurzać :P Chciałam, żeby powtórzył wyniki nasienia, jak był mój poprzedni cykl, ale miałam nadzieję, że się udało i tak przykładaliśmy co chwilę, a w bieżącym cyklu badanie wypadłoby akurat w dni płodne, to powiedziałam, że no way :) Więc jeśli teraz się nie uda, to w czasie @ go wyślę, sama powtórzę tę nieszczęsną homocysteinę i TSH. Bo z nim to tak mam różnie też.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 16:41

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Oleczka94 Autorytet
    Postów: 2269 441

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Tylko po co jak nie będzie ani porównania z kolejnymi wynikami ani podglądu na usg?
    Lepiej zostawić tą kasę i przeznaczyć na kolejny cykl, który będziesz mogła przebadać od początku do końca.
    To znaczy usg mam zamiar zrobic...
    Nie chodzi mi o pieniadze, tylko o czas. Nie mieszkam w Pl :-( i nie mam mozliwosci porownac .. czy chociazby nawet isc na dwie wizyty...

    10.09.2019 Marcel
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się dowiedziałam, że wyniki mojego męża naprawdę są ok. Ech, czyli jednak to ja muszę bruździć :/ Anyway, mam wyniki z dzisiaj 5,5 dpo :):

    Estradiol 213,00 pg/ml
    Progesteron 11,48 ng/ml


    Poziom proga mnie zaskoczył - niemiło :/ Mam nadzieję, że to dlatego, że akurat trafiłam w czas, kiedy był najniżej dziś. Tak sobie wmawiam :D

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Azra Less Koleżanka
    Postów: 36 69

    Wysłany: 13 czerwca 2018, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj otrzymałam wyniki 17-OH wynik 1,6 (o,2 - 1,3) czy to duże odchylenie, co może oznaczać ? :) DHEAS 241,7 ( 148,0 - 407,0 )

    cddd4a49b5.png

    04.10 II kreski <3
    05.10 Beta 137 :) 12dpo
    12.10 Beta 2124 :)
    Ciąża mnoga <3 <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 czerwca 2018, 07:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azra Less wrote:
    Dzisiaj otrzymałam wyniki 17-OH wynik 1,6 (o,2 - 1,3) czy to duże odchylenie, co może oznaczać ? :) DHEAS 241,7 ( 148,0 - 407,0 )

    Sprawdziłabym nadnercza na usg. Podwyższone parametry: 17-OH-P, DHEAS, SGHB- mogą świadczyć o przeroście nadnerczy (chociaż DHEAS wygląda ok).

    Więc obstawiałabym przy 17-OH-P raczej problemy hormonalne a nie problem z nadnerczami.

  • HighHatka Nowa
    Postów: 5 1

    Wysłany: 11 sierpnia 2018, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba gin...

  • monik123 Autorytet
    Postów: 3142 2483

    Wysłany: 12 sierpnia 2018, 09:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azra Less wrote:
    Dzisiaj otrzymałam wyniki 17-OH wynik 1,6 (o,2 - 1,3) czy to duże odchylenie, co może oznaczać ? :) DHEAS 241,7 ( 148,0 - 407,0 )
    Hej. Azra Less czy konsultowałaś już swój wynik z lekarzem? Mam identyczny 17-OH...pozostałe są w normie...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2018, 09:59

    Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • Iwona27091991 Autorytet
    Postów: 865 474

    Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2020, 13:43

    starania od 09.2017
    03.2018 naturalny cud [*] 8 tydz. pjp
    1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.
    2 IVF 08.2019 beta ;(
    3 IVF 12.2019 brak zarodków
    4 IVF 02.2020 beta ;(
    5 IVF 07.2020 cb
    09.2020 naturalny cud cb
    02.2021 naturalny cud

    allo mlr 0%, szczepienia 10.2020-11.2020
  • MiluniaM Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 6 września 2018, 16:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prosiłabym o pomoc w interpretacji wyników krwi

    Wyniki z badań robionych w 4 dc

    FSH 5,44 mIU/ml ( norma faza folikularna 3,5-12,5 )
    LH 3,43 mIU/ml ( faza folikularna 2,4-12,6 )
    Estradiol 72,42 pg/ml ( faza folikularna 12,4-233 )
    DHEA 8,67 ng/ml ( norma 1,20 - 6,30 )
    Testosteron 33,70 ng/dl ( norma 8,40 - 48,10 )

    Stosunek LH do FSH wychodzi 0.63 co mnie smuci , estradiol chyba trochę niski ?
    DHEA powyżej normy .

    Wyniki z 15dc

    FSH 10,63 mIU/ml (norma faza owulacyjna 4,7-21,5 )
    LH 15,87 mIU/ml (norma faza owulacyjna 14-95,6 )
    Estradiol 147,40 pg/ml (norma faza owulacji 41,0-398 )

    Tym razem stosunek LH do FSH 1.4 czyli totalnie w drugą stronę ? I LH blisko dolnej granicy ? Estradiol też niezbyt dużo.
    Na forum bociana dostałam informację że wyniki z 15 dc są totalnie nie do interpretacji nie za bardzo zrozumiałam dlaczego...

    Później badania z 25dc
    Progesteron 17,68 ng/ml ( norma do 24 ng/ml )
    Prolaktyna 22,44 ng/ml ( norma do 26,53 ng/ml )

    I jeszcze tarczyca:
    FT3 2,61 pg/ml ( norma 1,71-3,71 pg/ml )
    FT4 1,15 ng/dl ( norma 0,70 - 1,48 nl/dl )
    anty-TPO 0,35 IU/ml ( norma 0 - 5,61 UI/ml )
    anty-TG 13,80 IU/ml ( 0 - 115 UI/ml )
    Tarczycę myślę że z takimi wynikami można wykluczyć jako problem.

    Dodatkowo odkąd odstawiłam tabletki anty co miesiąc przed okresem mam 7-8 dni ciemnych plamień.

    Bardzo bym prosiła o pomoc, bo lekarza mam dopiero pod koniec września.


    70b112907ac4fffccb7b248f95773c69.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego