X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zając kica🐇, bocian leci🪺, w grudniu będą z tego dzieci🫄
Odpowiedz

Zając kica🐇, bocian leci🪺, w grudniu będą z tego dzieci🫄

Oceń ten wątek:
  • Powder Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia, cieszę się, że ten cykl w końcu Ci odpuścił 🫂🩷 trzymam kciuki za wyniki badań i oczywiście za kolejny cykl 🤞🏻🤞🏻

Zosia667 lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️ 33 💁🏻‍♂️ 33 🐶 2 🐶 4

🔮Staranie na luzie od 02.2024
    🔬Świadome staranie od 02.2025

⏳3 cs in progress
    🏁 12.2026

👩🏻‍🦱 ona
    🩺 niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
    🕰️ cykle 29-31 dni
    💊 pregna start, witamina D3, euthyrox, brintellix, sanprobi stress
    🔬AMH 2,04 ng/ml

🧔🏻‍♂️ on
    💊 pregna start on, androvit, witamina D3
    🔬 morfologia 2%
    🔬 ruch A + B 25%

🤞🏻team #rodzew2026 ✨
  • karczoch321 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia667 wrote:
    @karczoch - czy dobrze rozumiem to najpierw robisz wymazy a potem badanie nasienia? Skąd taka kolejność?

Tak, w tej kolejności. Wyszłam z założenia, że jeśli coś wyjdzie na wymazie to najpierw się przeleczymy.
    Jesli się mylę i nie ma to sensu albo znaczenia to chętnie się o tym dowiem :D

„bądź dobrej myśli, bo po co być złej?” 🤞

🙎‍♀️🧔‍♂️ 34
    🍀 9 cs
    💔 02.25 - 6tc
    💊 Pueria Uno, inozytol, omega 3, wiesiołek, witamina D, NAC, Q10, magnez, cynk, l-arginina i zioła Ojca Sroki 🍵
  • Marzycielka94 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lani Ty zdolniacho, przepiękna praca, jestem pod wrażeniem, niech nam ten Twój bocian przyniesie szczęście 🍀 ❤️

Lani27, Darrika, ater lubią tę wiadomość

✨ Starania od 09/24 (9 cs)

👩 31
    ✔ USG, cytologia, potwierdzona owulacja
    ✔ TSH 1,42 (Euthyrox 25 mcg + jod)
    ✔ LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna
    ⬆️ testosteron 0,54 ng/ml (norma do 0,48)

👨 36
    ⬇️ A i B = 30 %
    ⬇️ Morfologia 2 %
  • Powder Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nayeli wrote:
    Hej hej 😁
    Melduje się po pędzącym weekendzie. Byłam u fryzjera, na zakupach z męża siostrzenicą i na kawce. Wczoraj urodziny Mamy więc na forum już nie zostało czasu i sił 😉
    Cieszę się, że miałam zajętą głowę bo ten cykl chyba znowu będzie stracony. Serduszkujemy co dwa dni, w czwartek był 3 ładne pęcherzyki na monitoringu, w sobotę rano zastrzyk ale do dzisiaj nie czułam żadnego bólu jak na owulację więc obawiam się, że u mnie tendencyjnie te pęcherzyki mimo Ovitrelle nie chcą pękać...
    Dzisiaj idę sprawdzić na USG.

@Lani27 przepiękny obraz! Niech ten bocian przyniesie nam wszystkim szczęście☀️
    @Belia ja podobnie jak Olisska miałam HSG w szpitalu i zrobili tylko biocenozę.

Tulę za biele i @. Niech ten tydzień będzie łagodny i bezstresowy😉
    Trzymam kciuki za pęcherzyki! A może trafiła się bezobjawowa owulacja po prostu? Moja poprzednia była totalnie ninja, jeśli chodzi o doznania bólowe jakiekolwiek.

⏳3 cs in progress
    🏁 12.2026

👩🏻‍🦱 ona
    🕰️ cykle 29-31 dni
    🔬AMH 2,04 ng/ml

🧔🏻‍♂️ on
    🔬 morfologia 2%
    🔬 ruch A + B 25%

🤞🏻team #rodzew2026 ✨
  • Lani27 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia667, u mnie w przychodni też wysyłają i jest taniej, ale na niektóre wyniki (np. LH) muszę wtedy czekać tydzień. Ostatnio czekałam dwa tygodnie, a wolałabym mieć je szybciej i np. przy wizycie monitorującej pokazać wszystko ginekologowi.

Ja mam głównie rozkmine jeśli chodzi o normy, bo robiłam już wyniki w kilku laboratoriach, np. w jednym cyklu raz pojechałam do Diagnostyki bo było po drodze, później do Alab bo taniej i patrząc na wyniki się zorientowałam że oba laboratoria mają inne normy, więc teraz już staram się robić cały cykl w jednym punkcie. Tylko przychodnia już odpada, bo jednak wolę tam, gdzie nie trzeba czekać 2 tygodni na wynik, bo nie zniosę tego czekania w zawieszeniu 🤣

👩🏽 29 🧔🏽‍♂️ 31 👧🏽2020
    Starania o rodzeństwo.

🔬Świadome staranie od 04.2024

13cs 🤞🏻

💔 5tc (01.2025)

👸 cykle 27 dni

👩🏽 ona
    🩺 niedokrwistość
    💊 kwas foliowy, witamina D3, żelazo, prenatal duo

🧔🏽‍♂️ on
    🩺 badanie nasienia 11.2024
    💊 FertilMan Plus, Tribulus Terrestris
  • ater Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja będę robić ten pakiet urogenitalny w diagnostyce. Do tego zrobię wymaz z pochwy dodatkowo jeszcze. Dam znać w sobotę co i jak dokładnie. Nie w każdej diagnostyce go robią, więc musicie sobie popatrzeć ☺️

https://diag.pl/sklep/badania/panel-urogenitalny-7-patogenow-ch-trachomatis-ngonorrhoeae-m-genitalium-m-hominis-u-urealyticum-uparvum-trichomonas-vaginalis-met-real-time-pcr-jakosciowo/

Karczoch też liczę, że coś wyjdzie, mimo, że wolałabym nie byc ze staraniami miesiąc do tyłu to może akurat właśnie to jest potrzebne do ciąży. 🙏

karczoch321, Powder, Nayeli, Olisska, Belia lubią tę wiadomość

32🧝‍♀️33🧔🏻‍♂️
    starania od II.24
    02/25 💔
    pamiętaj jak wiele masz w sobie siły!✨
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emciak wrote:
    Czy to ten słynny bieg, w którym padały rekordy Polski na 10km? XD

Witam się z Wami w poniedziałek, dziś mam bardzo długi dzień w pracy więc wpadnę pewnie wieczorem ponadrabiać :)
    Miłego i spokojnego dnia!

Tak, ale chyba tym razem się zabezpiecza przed używaniem środków komunikacji, bo ostrzegli o tym, nauczeni doświadczeniem 🤣

Marzycielka94, emciak lubią tę wiadomość

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

Walczymy dalej 13cs 🤞
    Musi się udać ☘️
  • Meggi_** Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Lani 😍😍

@Belia u mnie koniecznie trzeba było czystość zrobic, a do tego OB lub CRP miec świeże zrobione, wiec dziwne, że nic nie trzeba u Ciebie. Dla Twojego świętego spokoju bym jednak zrobila 🙂

32 👩 37 🧑

07.2021 Księżniczka 👸 3cs

06.2024 Start starań o rodzeństwo🤞

01.2025 Clo + Ovitrelle ❌️

27.03.2025 HSG - oba jajowody drożne 🍀
  • karczoch321 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ater wrote:
    Dziewczyny ja będę robić ten pakiet urogenitalny w diagnostyce. Do tego zrobię wymaz z pochwy dodatkowo jeszcze. Dam znać w sobotę co i jak dokładnie. Nie w każdej diagnostyce go robią, więc musicie sobie popatrzeć ☺️

https://diag.pl/sklep/badania/panel-urogenitalny-7-patogenow-ch-trachomatis-ngonorrhoeae-m-genitalium-m-hominis-u-urealyticum-uparvum-trichomonas-vaginalis-met-real-time-pcr-jakosciowo/

Karczoch też liczę, że coś wyjdzie, mimo, że wolałabym nie byc ze staraniami miesiąc do tyłu to może akurat właśnie to jest potrzebne do ciąży. 🙏

U mnie tak wszystko idzie na opak od początku tego roku, że jak nic nie wyjdzie to będę zaskoczona 😝

„bądź dobrej myśli, bo po co być złej?” 🤞

🙎‍♀️🧔‍♂️ 34
    🍀 9 cs
    💔 02.25 - 6tc
    💊 Pueria Uno, inozytol, omega 3, wiesiołek, witamina D, NAC, Q10, magnez, cynk, l-arginina i zioła Ojca Sroki 🍵
  • kasialinkaa Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosik wrote:
    Witaj w klubie, mój mąż pracuje za granicą ponad 1000 km i mamy ten sam problem. Staramy się to jakoś układać pod moje cykle ale nie zawsze się udaje. Więc dokonale rozumiem.

Ojj tak to czasami jest wręcz frustrujące.. przychodzą dni płodne testy owulacyjne pozytywne .. wielkie oczekiwanie na przyjazd KRÓLA :) a tu klops .. nie rozładował .. nie załadował i nie zdązy zjechać. Mój akurat jeździ jako kierowca miedzynarodowy wiec w domu jest zawsze piątek rano i w poniedziałek wyjeżdża . Akurat pasowało ale jednak cos tam nie poszło i został na granicy.
    Kolejne płodne według apki wyjda na weekend majowy wiec moze tym razem się uda coś podziałać :)

A Twój tez w miare zjeżdza na dom ? czy masz go rzadziej ?

35 👩 36 🧔🏻‍♂️ 👩 2015
    Starania o rodzeństwo .
    24.01.2025r ⏸️ 02/25 💔 6/7 t
    SERPINE1 , MTHFR hetero
    Prolaktyna 4dc - 25
    Żelazo - z 140,00 na 70 Ferrytyna- 18,00
    Glukoza- 93, Insulina - 3,9
    TSH - 1,40 FT3- 3,49 FT4- 1,28
    Wit B12- 738 ,Wid D - 55,00 Kwas foliowy- 17,70
    usg i cytologia ✅ wizyta po poronieniu 10.04⌛
    Progesteron 7 dpo 21,44
    Różyczka - przeciwciała IgG 79,50
  • Nayeli Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powder wrote:
    Trzymam kciuki za pęcherzyki! A może trafiła się bezobjawowa owulacja po prostu? Moja poprzednia była totalnie ninja, jeśli chodzi o doznania bólowe jakiekolwiek.

Możliwe, oby tak było. Ale jestem przykładem na to, że dopóki starań takich świadomych i planowanych nie było to wszystko książkowo a im dalej w las tym więcej pod górkę 🤣

W ogóle to zapytam dzisiaj lekarza czy badanie drożności może mieć jakiś wpływ na jajniki bo od momentu tego badania nie mam normalnej owulacji. Wydaje się, że jedno z drugim się nie wiąże ale zawsze miałam takie skurcze kilkuminutowe i dźgania, że wiedziałam że pęcherzyki pękają a od tej pory jest problem🤔

👩🏻34 👨🏼‍🦱41 🐱

starania od kwietnia 2024 r.

10.2024 biochem 💔

Badania z I etapu ✓
    Drożność ✓
    AMH: 3,38
    FSH: 6,70
    badanie nasienia ✓
    Suple: jabłczan magnezu, Omega3, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka, witamina D3, witamina C, Inofem, mleczko pszczele, zioła na torbiele jajników
    ❌ostatnie cykle bezowulacyjne
    stymulacja Aromek+Ovitrelle+Duphaston
    marzec ❌
    13 cs 🤞🏼 kwiecień
  • Nayeli Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ater wrote:

Daj znać koniecznie. Przyda się Twoja świeżo nabyta wiedza :)

ater lubi tę wiadomość

👩🏻34 👨🏼‍🦱41 🐱

starania od kwietnia 2024 r.

10.2024 biochem 💔

Badania z I etapu ✓
    Drożność ✓
    AMH: 3,38
    FSH: 6,70
    badanie nasienia ✓
    Suple: jabłczan magnezu, Omega3, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka, witamina D3, witamina C, Inofem, mleczko pszczele, zioła na torbiele jajników
    ❌ostatnie cykle bezowulacyjne
    stymulacja Aromek+Ovitrelle+Duphaston
    marzec ❌
    13 cs 🤞🏼 kwiecień
  • almost.there Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miłego dnia dziewczyny! Oby początek tygodnia był łaskawy!

Ja dziś z rzeczy miłych dla siebie postanawiam iść na trening i poczytać książkę na balkonie na słoneczku popołudniu ❤️

ater, Powder, Nayeli, karczoch321, Marzycielka94, emciak, Darrika lubią tę wiadomość

11 cs 🤞🏼🤞🏼🤞🏼

- 🙋‍♀️ 31 usunięta tarczyca (pod kontrolą)

- 🙋‍♂️33 morfologia nasienia 0%, obniżona ruchliwość
  • Ragazza Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ater wrote:

Ja się decyduję na ten pakiet wysyłkowy z diagnostyki, bo mam kawal drogi do placówki z wymazami gin
    Też dam znać co i jak. Z tego co czytałam dostaje się specjalną szczoteczkę i odsyła wymazowkę DHLem

Belia lubi tę wiadomość

31 lat
    Hashimoto, niedoczynność tarczycy
    MTHFR hetero, PAI-1 hetero
    Antykoagulant tocznia
    Starania od 05/2024

28.11.2024 ⏸️
    10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane
  • Kokosik Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasialinkaa wrote:
    Kokosik wrote:
    Witaj w klubie, mój mąż pracuje za granicą ponad 1000 km i mamy ten sam problem. Staramy się to jakoś układać pod moje cykle ale nie zawsze się udaje. Więc dokonale rozumiem.

Ojj tak to czasami jest wręcz frustrujące.. przychodzą dni płodne testy owulacyjne pozytywne .. wielkie oczekiwanie na przyjazd KRÓLA :) a tu klops .. nie rozładował .. nie załadował i nie zdązy zjechać. Mój akurat jeździ jako kierowca miedzynarodowy wiec w domu jest zawsze piątek rano i w poniedziałek wyjeżdża . Akurat pasowało ale jednak cos tam nie poszło i został na granicy.
    Kolejne płodne według apki wyjda na weekend majowy wiec moze tym razem się uda coś podziałać :)

A Twój tez w miare zjeżdza na dom ? czy masz go rzadziej ?

U nas inaczej, on pracuje na linach i jedzie na przykład na 3 tyg i wraca na 3 tyg. Czasem wraca na dłużej i czeka na kolejny wyjazd. Więc w miarę jakoś to możemy ustawić ale nie raz było tak, że musiał zostać dłużej albo zjechać wcześniej. Taka praca, że nigdy niewiadomo. Na szczęście na kolejną owulację będzie - tyle wiem na ten moment 😅
    Jest to frustrujące bo nie dość, że nie wychodzi, to jeszcze szanse maleją jak musi jechać do pracy. Tak miałam w lutowym cyklu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia, 10:16

31 👩34 🧔‍♂️
    10 lat AH
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 7 tc 💔💔💔
    01.2025 walczymy od nowa 🍀

🚺 cykle regularne, owulki potwierdzone, endometrium książkowe, hormony w normie
    🚹 wszystkie parametry nasienia ponad normę oprócz morfologii 1% 😭

☀️ Jeszcze zaświeci słoneczko ☀️
  • ater Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ragazza wrote:
    Ja się decyduję na ten pakiet wysyłkowy z diagnostyki, bo mam kawal drogi do placówki z wymazami gin
    Też dam znać co i jak. Z tego co czytałam dostaje się specjalną szczoteczkę i odsyła wymazowkę DHLem

Kwiecień miesiącem wymazów 🤪

Powder, karczoch321, Marzycielka94, Dżozu, Belia lubią tę wiadomość

32🧝‍♀️33🧔🏻‍♂️
    starania od II.24
    02/25 💔
    pamiętaj jak wiele masz w sobie siły!✨
  • Powder Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ater wrote:
    Kwiecień miesiącem wymazów 🤪
    Ja idę jutro 😂

karczoch321, CrazyDaisy lubią tę wiadomość

⏳3 cs in progress
    🏁 12.2026

👩🏻‍🦱 ona
    🕰️ cykle 29-31 dni
    🔬AMH 2,04 ng/ml

🧔🏻‍♂️ on
    🔬 morfologia 2%
    🔬 ruch A + B 25%

🤞🏻team #rodzew2026 ✨
  • kasialinkaa Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosik wrote:
    U nas inaczej, on pracuje na linach i jedzie na przykład na 3 tyg i wraca na 3 tyg. Czasem wraca na dłużej i czeka na kolejny wyjazd. Więc w miarę jakoś to możemy ustawić ale nie raz było tak, że musiał zostać dłużej albo zjechać wcześniej. Taka praca, że nigdy niewiadomo. Na szczęście na kolejną owulację będzie - tyle wiem na ten moment 😅
    Jest to frustrujące bo nie dość, że nie wychodzi, to jeszcze szanse maleją jak musi jechać do pracy. Tak miałam w lutowym cyklu

No to tak inaczej u Was. U nas nie jest źle . Bo zawsze i tak jak wróci to udaje się wbić w dni płodne . Tak było w udanym styczniowym. serduszkowalismy w poniedizałek/wtorek rano a w czwartek mialam dopiero owulacje. I udało się :)
    W grudniu tez był w dni płodne. Luty marzec przerwa przez poronienie. wiec teraz moze uda sie w weekend majowy bo ma cały tydzień wolny. :)
    Za Was również trzymam kciuki :)

Kokosik lubi tę wiadomość

35 👩 36 🧔🏻‍♂️ 👩 2015
    Starania o rodzeństwo .
    24.01.2025r ⏸️ 02/25 💔 6/7 t
    SERPINE1 , MTHFR hetero
    Prolaktyna 4dc - 25
    Żelazo - z 140,00 na 70 Ferrytyna- 18,00
    Glukoza- 93, Insulina - 3,9
    TSH - 1,40 FT3- 3,49 FT4- 1,28
    Wit B12- 738 ,Wid D - 55,00 Kwas foliowy- 17,70
    usg i cytologia ✅ wizyta po poronieniu 10.04⌛
    Progesteron 7 dpo 21,44
    Różyczka - przeciwciała IgG 79,50
  • Bergamotka94 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nayeli wrote:
    Możliwe, oby tak było. Ale jestem przykładem na to, że dopóki starań takich świadomych i planowanych nie było to wszystko książkowo a im dalej w las tym więcej pod górkę 🤣

W ogóle to zapytam dzisiaj lekarza czy badanie drożności może mieć jakiś wpływ na jajniki bo od momentu tego badania nie mam normalnej owulacji. Wydaje się, że jedno z drugim się nie wiąże ale zawsze miałam takie skurcze kilkuminutowe i dźgania, że wiedziałam że pęcherzyki pękają a od tej pory jest problem🤔

U mnie dokładnie tak samo! Zanim zaczęliśmy się starać to działałam jak w zegarku, owulacja idealnie z cyklem, miesiączka idealnie 29 dnia cyklu. Zaczęliśmy się starać z początkiem roku i od początku roku wydłużone cykle, opóźnione owulacje i milion pobrań krwi na różne hormony i zawirowania. Jak dziś mi wyjdzie LH i estradiol za niski to chyba czeka mnie zastrzyk…

Ona 30
    Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 50/75
    Kwasy Omega 3 BioCardine
    Prenacaps Multi 1
    Wit. D
    Magnez
    Koenzym Q10

TSH - 1,7✅
    ‼️Prolaktyna w 4 dniu cyklu - 41 - wywalona w kosmos 😵‍💫
    ‼️ Homocysteina 11 - za duża 😵‍💫
    FSH:LH 0,85 ✅
    Estradiol w 4 dniu cyklu - 39 pg/ml ✅

Starania od 03/2025 na poważnie
  • AnMiPe Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamotka94 wrote:
    U mnie dokładnie tak samo! Zanim zaczęliśmy się starać to działałam jak w zegarku, owulacja idealnie z cyklem, miesiączka idealnie 29 dnia cyklu. Zaczęliśmy się starać z początkiem roku i od początku roku wydłużone cykle, opóźnione owulacje i milion pobrań krwi na różne hormony i zawirowania. Jak dziś mi wyjdzie LH i estradiol za niski to chyba czeka mnie zastrzyk…

Przybijam wirtualną piątkę! Miałam dłuższe cykle, około 37 dni, ale zawsze regularne, odchylenia max na 2 dni, a teraz dupa blada, od roku rozjazd od 23 do 70 dni. Nie wiem, jak takie świadome staranie o dziecko może na to wpłynąć, ale jednak jakoś może.

Bergamotka94, Nayeli lubią tę wiadomość

🤶 29l. 🎅34 l.

Temat dziecko od 02.2023, starania ciągłe od 5.2024 r.
    💠IO, otyłość, [06.2023 miomektomia/laparotomia 5x7cm], choroba Gravesa-Basedowa

💊Thyrozol, Propranolol WZF, Glucophage, suple

▫️to nieskończoność nabiera ostrości▫️
‹‹ 83 84 85 86 87 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 porad, jak ubrać dziecko na zimowy spacer

Niekiedy zimowa aura za oknem może zniechęcać do spacerów... Tymczasem jest to świetny sposób na budowanie odporności, dotlenienie organizmu i zapewnienie aktywności fizycznej dla dziecka. Jak zatem przygotować się na zimowy spacer? Sprawdź 7 porad, jak ubrać dziecko!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ