Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się - ogólne ZDROWE PRZEPISY
Odpowiedz

ZDROWE PRZEPISY

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • MoNa_2603 Koleżanka
    Postów: 42 23

    Wysłany: 27 maja 2014, 15:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że ta strona została stworzona dla kobiet chcących zajść w ciążę, a nie dla potrzeb kulinarnych, ale niedawno dowiedziałam się, że mam PCOS i Insuliooporność. Przy tych schorzeniach nie można jeść niczego o wysokim indeksie glikemicznym. Początki diety są okropnie trudne i bardzo brakuje np. słodyczy. Wiadomo, że aby zajść w ciążę, trzeba trzymać się tej diety, ale jak pokonać chęć sięgnięcia po czekoladę? jak zmienić menu żeby było równie smaczne jak, to wcześniejsze? Właśnie po to jest ten temat. Zapraszam wszystkich, aby zamieszczały tutaj swoje przepisy oraz produkty, które urozmaicają jedzenie w powyższych schorzeniach. Na początek zamieszczam informację, czym najlepiej słodzić napoje, aby było to zdrowe oraz przepis na ZDROWE ptasie mleczko:

    Naturalny słodzik STEVIA - Roślina o bardzo wysokiej zawartości związków słodzących i z tego względu używana do słodzenia napojów i potraw. Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego cukru. Ważnym efektem spożywania stewii jest jej zdolność do obniżania ciśnienia krwi. Mechanizm obniżania ciśnienia krwi polega na zatrzymaniu napływu jonów Mg2+ z płynu międzykomórkowego.

    Stewia posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stewiozydy (związki słodzące zawarte w stewii) nie wykazały ujemnego wpływu na płodność, przebieg ciąży i zdrowotność młodych w badaniach nad szczurami, nie wykazały też większego wpływu na układ sercowo-naczyniowy w doświadczeniach na ludziach. Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w niektórych procesach fizjologicznych. Stewiozyd zawarty w stevii jest około 300 razy słodszy od normalnego białego cukru, przy czym zawartość stewiozydu w roślinie to ok. 10%. Jest stabilny termicznie do 180 stopni C (czyli nadaje się do pieczenia) i chemicznie w szerokim zakresie pH (do kwaśnych potraw). Nie jest źródłem fenyloalaniny, więc może być stosowany przez chorych na fenyloketonurię.

    ZDROWE PTASIE MLECZKO:
    0,5 l mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    parę kropli olejku waniliowego lub cytrynowego
    6-8 tabletek słodzika (najlepiej ze stevii)

    Mleko zagotować, odlać pół szklanki i rozpuścić w niej żelatynę, po czym przelać do reszty mleka, wszystko wymieszać ze słodzikiem i olejkiem i schłodzić do stężenia.

    Smacznego :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 15:29

    weronika86, Marronek lubią tę wiadomość

    MoNa
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 maja 2014, 15:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNa jest ich mnóstwo ---- dieta niskowęglowodanowa się kłania:)

  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 27 maja 2014, 19:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNa_2603 wrote:
    ZDROWE PTASIE MLECZKO:
    0,5 l mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    parę kropli olejku waniliowego lub cytrynowego
    6-8 tabletek słodzika (najlepiej ze stevii)

    Mleko zagotować, odlać pół szklanki i rozpuścić w niej żelatynę, po czym przelać do reszty mleka, wszystko wymieszać ze słodzikiem i olejkiem i schłodzić do stężenia.

    Smacznego :)

    Ja ptasie mleczko robię trochę inaczej :)
    Mleczko kokosowe - 200 ml (mała puszka)
    agar - łyżeczka
    syrop z agawy - 1-2 łyżeczki (słodzik)

    Wszystko razem gotuje, wylewam do foremek i... gotowe :) pozostaje tylko zamoczyć w zdrowej czekoladzie :)

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • MoNa_2603 Koleżanka
    Postów: 42 23

    Wysłany: 27 maja 2014, 23:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    też widziałam ten przepis, ale nie miałam dzisiaj tych składników i zrobiłam takie jakie dałam radę :) ale bardzo jestem ciekawa tego Twojego przepisu :) a zdrową czekoladę robisz z korabu czy czegoś innego?

    MoNa
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 28 maja 2014, 06:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNa_2603 wrote:
    też widziałam ten przepis, ale nie miałam dzisiaj tych składników i zrobiłam takie jakie dałam radę :) ale bardzo jestem ciekawa tego Twojego przepisu :) a zdrową czekoladę robisz z korabu czy czegoś innego?

    Karob, klarowane masło (sama klaruje), miód, kasza jaglana :)

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 maja 2014, 07:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    Karob, klarowane masło (sama klaruje), miód, kasza jaglana :)
    ewentualnie olej kokosowy - on też fajny posmak daje:)

  • marsylianka Przyjaciółka
    Postów: 77 37

    Wysłany: 28 maja 2014, 07:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNa Stewia jest genialna :) Używam już chyba od 2 lat jak tylko pojawiła się na rynku do słodzenia kawy, herbaty, do gotowania i pieczenia (do 200 stopni).

    Trzeba tylko teraz sprawdzać składy bo pojawiło się pełno słodzików, które stewii mają po 2% reszta to wypełniacze i inna chemia.
    Ja używam w płynie bo i do napojów i do pieczenia jest wygodna. A i skład jest wtedy bez zbędnej chemii.

  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 28 maja 2014, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq wrote:
    ewentualnie olej kokosowy - on też fajny posmak daje:)

    A no, tylko nie zawsze mam w szafce jak mnie ochota na chlebek z "nutellą" najdzie :P
    Tylko przy oleju kokosowym daje go znacznie miej i dolewam wody albo mleka kokosowego/migdałowego/ryżowego - wszystko zależy od tego jakie ostatnie robiłam :P

    weronika86 lubi tę wiadomość

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 28 maja 2014, 09:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moe zamieszczajmy tez jadlospisy co? to kazda skomentuje czy robimy dobrze? swietny topik. Ja oprocz pcos jeszcze dowiedzialam sie o uczuleniu na gluten, wiec masakra...dziewczyny a po boli was glowa po zjedzeniu czego niedozwolonego? mi leb peka dolsownie!

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 28 maja 2014, 09:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronika86 wrote:
    Dziewczyny moe zamieszczajmy tez jadlospisy co? to kazda skomentuje czy robimy dobrze? swietny topik. Ja oprocz pcos jeszcze dowiedzialam sie o uczuleniu na gluten, wiec masakra...dziewczyny a po boli was glowa po zjedzeniu czego niedozwolonego? mi leb peka dolsownie!

    Też glutenu nie mogę jeść. Zwykle jak go zjem to potem jestem bardziej śpiąca, zmęczona. Ale głowa nigdy nie bolała.

    A uczulenie na gluten to nie koniec świata :) bez glutenu też można jeść smacznie, pożywnie i przede wszystkim zdrowo :)
    Pieczywo sobie sama pieczesz czy kupujesz bezglutenowe?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2014, 09:42

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • MoNa_2603 Koleżanka
    Postów: 42 23

    Wysłany: 28 maja 2014, 22:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marsylianka wrote:
    MoNa Stewia jest genialna :) Używam już chyba od 2 lat jak tylko pojawiła się na rynku do słodzenia kawy, herbaty, do gotowania i pieczenia (do 200 stopni).

    Trzeba tylko teraz sprawdzać składy bo pojawiło się pełno słodzików, które stewii mają po 2% reszta to wypełniacze i inna chemia.
    Ja używam w płynie bo i do napojów i do pieczenia jest wygodna. A i skład jest wtedy bez zbędnej chemii.

    Ja z cudem znalazłam słodzik i to jeszcze na zamówienie w aptece. Wcześniej udało mi się kupić suszoną stevie, ale herbata z tym smakowała jak siano. Napisz, czy Ty tą w płynie zamawiasz z neta, czy kupujesz w jakimś sklepie?

    MoNa
  • MoNa_2603 Koleżanka
    Postów: 42 23

    Wysłany: 28 maja 2014, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    Karob, klarowane masło (sama klaruje), miód, kasza jaglana :)

    Gdzie kupujesz ten Karob? ja dzisiaj pytałam w zielarskim i ze zdrową żywnością, ale nawet o czymś takim nie słyszeli...zostaje mi chyba zamówienie z neta. Ja dopiero się w to wszystko wdrażam, chcę jeść zdrowo, ale dobija mnie, to że tak trudno dostać te wszystkie składniki...

    MoNa
  • MoNa_2603 Koleżanka
    Postów: 42 23

    Wysłany: 28 maja 2014, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronika86 wrote:
    Dziewczyny moe zamieszczajmy tez jadlospisy co? to kazda skomentuje czy robimy dobrze? swietny topik. Ja oprocz pcos jeszcze dowiedzialam sie o uczuleniu na gluten, wiec masakra...dziewczyny a po boli was glowa po zjedzeniu czego niedozwolonego? mi leb peka dolsownie!

    Ja jestem za tym, żeby dodawać jadłospisy, tym bardziej, że jestem zielona w tym temacie puki co :(

    Dziewczyny powiedzcie, czy przy tym PCOS i Insulinooporności trzeba zrezygnować z mleka, sera i śmietany? czy tylko wtedy, gdy jest się uczulonym na gluten? bo czytałam, że przy tych chorobach należy jeść wszystko o niskim IG, a nabiał właściwie ma 0, albo trochę więcej na liście IG więc teoretycznie chyba jest dozwolony jeśli oczywiście nie ma się na niego uczulenia?

    Dodam jeszcze, że jedyne co mi się dzisiaj udało kupić, to mąkę pełnoziarnistą żytnią typ 2000 i mam ochotę kupić sobie urządzenie do robienia chleba :)

    MoNa
  • MoNa_2603 Koleżanka
    Postów: 42 23

    Wysłany: 28 maja 2014, 22:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj chciałam zamieścić jeszcze informacje, które znalazłam na temat Karobu :)

    Karob (Chleb świętojański) - jest jednym z najzdrowszych produktów żywieniowych- jest to nieocenione źródło białka, witamin (A, B2, B3, E oraz D), łatwo przyswajalnych minerałów, magnezu, żelaza, wapna, węglowodanów i fosforu. Jest powszechnie używany jako zdrowszy (nie zawiera kofeiny, teobrominy oraz kwasu szczawianowego) i słodszy zamiennik kakao - ceniony zwłaszcza przez alergików.


    Skład:
    Tłuszcz 0,2 g
    Białko 3,8
    Węglowodany 90,6 g
    Wapń-290 mg
    Fosfor-81 mg
    Potas 800 mg
    Sód 10 mg
    Żelazo 2,94 mg
    Miedź 0.57
    Selen 5.30
    Cynk 0.92

    Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.:

    1. Poprawia trawienie
    2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu
    3. Działa jako antyutleniacz
    4. Może on być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych
    5. Chleb świętojański jest również stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie
    6. Ma właściwości wykrztuśne, polecany jest palaczom i po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc
    7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi
    8. Może pomóc w zapobieganiu raka płuc, jeśli używany jest regularnie
    9. Zawiera witaminy i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości
    10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy ma własciwości przeciwbólowe, antyalergiczne i antybakteryjne. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciw wirusowo i antyseptycznie (używany do leczenia polio u dzieci )
    12. Jest bogaty w wapń i fosfor. Niezastąpiony suplement w walce z osteoporozą
    Dodatkowo jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe - refluks żołądkowo-przełykowy.

    Same superlatywy :D

    MoNa
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 29 maja 2014, 06:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNa_2603 wrote:
    Gdzie kupujesz ten Karob? ja dzisiaj pytałam w zielarskim i ze zdrową żywnością, ale nawet o czymś takim nie słyszeli...zostaje mi chyba zamówienie z neta. Ja dopiero się w to wszystko wdrażam, chcę jeść zdrowo, ale dobija mnie, to że tak trudno dostać te wszystkie składniki...

    Możesz też użyć kakao :) A karob zamawiam przez neta -> http://www.natusfera.pl/karob-maczka-chleba-swietojanskiego-250g.html

    Polecam też wprowadzić do diety kaszę jaglaną. Poczytaj sobie o niej :) To chyba "królowa" wśród kasz :P

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2014, 07:58

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • MoNa_2603 Koleżanka
    Postów: 42 23

    Wysłany: 29 maja 2014, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek napisz mi jeszcze, czy mogę jeść nabiał?

    MoNa
  • Marronek Autorytet
    Postów: 1877 503

    Wysłany: 29 maja 2014, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNa_2603 wrote:
    Marronek napisz mi jeszcze, czy mogę jeść nabiał?

    Nie jestem lekarzem, więc nie mnie decydować. Nie wiem jak jest przy PCOS. Mnie przy hashi lekarz zalecił odstawić gluten, a nabiału nie jadam bo mam uczulenie na mleko.

    Hashimoto, endometrioza; niedrożne oba jajowody; Brak hamowania...
    25.03.2015 - biochemiczna.
    6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
  • MoNa_2603 Koleżanka
    Postów: 42 23

    Wysłany: 29 maja 2014, 18:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marronek wrote:
    Nie jestem lekarzem, więc nie mnie decydować. Nie wiem jak jest przy PCOS. Mnie przy hashi lekarz zalecił odstawić gluten, a nabiału nie jadam bo mam uczulenie na mleko.

    Dziękuję :) dopytam jeszcze lekarza :)

    MoNa
  • MoNa_2603 Koleżanka
    Postów: 42 23

    Wysłany: 29 maja 2014, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oto co znalazłam dzisiaj:

    Ksylitol alternatywą dla zdrowia
    Produktem całkowicie bezpiecznym, o skutkach stosowania odwrotnych do działania cukru, jest ksylitol - słodzący produkt leczniczy, pozyskiwany z drewna brzozowego.
    Ksylitol wygląda i smakuje tak samo jak cukier, ale na tych cechach ich podobieństwo się kończy. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, nie posiada właściwości toksycznych. Można powiedzieć, że odwraca wszystkie szkodliwe efekty działania sacharozy w organizmie. Substancja ta, nie będąc cukrem, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, dobrze się wchłania, a metabolizuje bezpośrednio w komórkach.

    Dla chorych na cukrzycę

    Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada niski indeks glikemiczny - IG 8, co sprawia, że produkt ten jest bezpieczny dla diabetyków. Stymulując niskie zapotrzebowanie organizmu na insulinę i utrzymując jej poziom, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów wewnętrznych oraz przyczynia się do przedłużania ich sprawności.

    Dla chorych bądź zagrożonych osteoporozą

    Ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przywracając właściwą konsystencję kości, poprzez ich mineralizację. Fińscy naukowcy w celu wzmocnienia gęstości kości zalecają spożywanie ok. 40 g ksylitolu dziennie (8-10 łyżeczek).

    Dla profikaktyki próchnicy i parodontozy

    Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Regularne płukanie jamy ustnej roztworem ksylitolu przywraca właściwe PH jamy ustnej, remineralizuje szkliwo, a nawet leczy (zasklepia) drobne ubytki. W tym celu wskazane jest nawet pozostawienie ksylitolu na zębach na noc. W przypadku większych ubytków, dochodzi do utwardzenia zmian próchnicowych i zahamowania dalszego rozwoju choroby.
    Ksylitol zapobiega również chorobom przyzębia, zapaleniu dziąseł, a co za tym idzie - parodontozie. Bakterie wywołujące choroby dziąseł mają zdolność przedostawania się do krwioobiegu, mogą więc być bezpośrednią przyczyną chorób serca i zawałów.
    Ksylitol stymuluje produkcję śliny, co jest istotne dla osób cierpiących na suchość w ustach, spowodowaną chorobą, wiekiem, bądź skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków. Zapobiega zajadom i nieprzyjemnemu zapachowi z ust.

    Leczenie infekcji górnych dróg oddechowych

    Jedną z zalet ksylitolu (w postaci aerozolu) jest zdolność hamowania wzrostu bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego u małych dzieci. Również płukanie nosa roztworem ksylitolu stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych, co redukuje problemy związane z alergiami i astmą oraz infekcjami zatok i gardła.

    Więcej na stronie http://www.zdrowycukier.com.pl/

    MoNa
  • marsylianka Przyjaciółka
    Postów: 77 37

    Wysłany: 30 maja 2014, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNa, ja stewię kupuję w necie. Ta w płynie to stevigold. Ok 40 zł na 125 ml a starcza na dłuuugo.
    Ksylitol też używałam, ale wole jednak stewie. Bardziej ekonomicznie wychodzi bo ksylitol ma mniej więcej słodkość 1/1 względem cukru a ta stewia w płycie to 2 kropelki to tak jak jedna łyżeczka cukru. A skład to woda, gliceryna roślinna i stewia. Do tego ksylitol w większych ilościach ma właściwości przeczyszczające ;)
    Polecam ciasto marchewkowe z ta stewia w płynie - zdrowa pychota!

    O karobie też słyszałam wiele dobrego, ale jeszcze nie kupiłam. Trzeba przetestować :)

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego