Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂
-
WIADOMOŚĆ
-
kikix0o wrote:Też czytałam, uwielbiam tę książkę. I często właśnie myślę o tym jak było kiedyś i jak one ze wszystkim dawały radę… Z drugiej strony te dzieci też wiadomo jak były zaopiekowane, tym bardziej jak było ich ileś tam w domu
Albo często też myślę o mojej mamie i podziwiam ją jak dawała radę ze mną i siostrą (z moim tatą było nieciekawie w dzieciństwie) ale nawet samo to, że codziennie gotowała dwudaniowe obiady - no ku8wa dla mnie to kosmos aktualnie xD
Ej dobra! Jednak gotowanie dla dziecka bardziej mnie przeraża niż to jak się nim zajmę jak będę się źle czuć. Mi się okropnie nie chce dla siebie gotować i zazwyczaj jem proste posiłki 😅
ja tez nie gotuje prawie wcale, ciagle chce mi się spać i czasami dnie przelatują mi przez palce .. i tez się zastanawiam jak sobie poradzę z dziękiem, ale myślę sobie, ze to porostu ze to brak motywacji, a dziecko jest ogromna motywacja. te siły się poprostuja pojawia pod wpływem uczuć.
jak moj maz sie zle czuje, tak jak ostatnio było - to cala noc nie spalam, zrobiłam mu zupę, chodziłam po aptekach po lekarzach. i wcale nie byłam zmęczona - jeśli trzeba to siły się pojawiają skądś.kikix0o, Marzycielka94, S_va_88 lubią tę wiadomość
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
krolik wrote:Jak chodziłam do podstawówki to krążyła opowieść, że dziewczyna wykąpała się w wodzie po ojcu i zaszła w ciążę oraz druga zacna historia, że wypiła szejka do którego facet narobił i od tego też była w ciąży 🤣 jabw to wierzyłam, że tak można. To było przed lekcjami biologii, dlatego szejków waniliowych nigdy nie piłam 🤣 a wannę w domu przed każdą swoją kąpielą szorowałam porządnie cifem 🤣
GirlWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca, 23:39
kikix0o, Marzycielka94, Ssilvia, cysterka95, Gnom, malrzrz, Dżozu, krolik, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość
Cykle: 25-28 dni
1cs
21.09.2024 ⏸️
09.10.2024 💚na USG
14.11.2024 👼🖤
Suplementacja:
🔹Pregna Start,
🔹FoliActiv 400 Metylowany Kwas Foliowy,
🔹Acard 75.
...masz moje słowo, wypełnię Twoje ramiona... -
Ssilvia wrote:ja tez nie gotuje prawie wcale, ciagle chce mi się spać i czasami dnie przelatują mi przez palce .. i tez się zastanawiam jak sobie poradzę z dziękiem, ale myślę sobie, ze to porostu ze to brak motywacji, a dziecko jest ogromna motywacja. te siły się poprostuja pojawia pod wpływem uczuć.
jak moj maz sie zle czuje, tak jak ostatnio było - to cala noc nie spalam, zrobiłam mu zupę, chodziłam po aptekach po lekarzach. i wcale nie byłam zmęczona - jeśli trzeba to siły się pojawiają skądś.
Też tak mam, jak coś się dzieje to nagle nabieram takich sił, że aż sama jestem w szoku! I właśnie myślę podobnie, brakuje mi takiej motywacji, bardzo chciałabym tego dziecka i żeby jakkolwiek to źle nie zabrzmi, było ono moim takim trochę sensem w życiu. Będę zmęczona, ale będę to robić z satysfakcją..Ssilvia lubi tę wiadomość
K. 28 👩🏼❤️👨🏼 A. 29 + 🐶
🍼 starania od 01.2025
• 06.25 - cb 💔
• 05.25 - 6+4 tc – 💔🪽
· · · · · · · ·
ZDROWIE 🏩
▫️hashimoto & niedoczynność
▫️POTS, hipotonia & ortostatyczna ❤️🩹
▫️zaburzenie lękowe
▫️migreny
▫️niedobory (ferrytyna, B12, D3, kwas foliowy) – w trakcie suplementacji
_____
Tiny miracle in progress… 🍼⏳🤍 -
https://streamable.com/9mpx1y
dla ciekawskichWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca, 23:56
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
Jeśli chodzi o posiłki to myślę, że warto mieć kilka awaryjnych na czarna godzinę, kiedy nam się mega nie chce. Na początku jak mieliśmy thermomixa to gotowałam w nim jak szalona, co rusz nowe danie, choć nie zawsze wyszło i nie zawsze nam smakowało 😅 teraz jestem fanką najprostszych dań, najlepiej jednogarnkowych lub z jednej patelni. Takim oto sposobem mamy z reguły stałe, te same posiłki, które powtarzają się załóżmy co 2 tygodnie, więc mam nadzieję, że przy dziecku dobra rutyna też zrobi swoje 😅
S_va_88 lubi tę wiadomość
✨ Starania od 09/24 (11 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ USG, cytologia, MUCHa
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
✔ LH, FSH, PRL, progesteron, estradiol
❓ owulacja
⬆️ testosteron 0,54 ng/ml + hirsutyzm
⬆️ homocysteina 10,89 umol/L
👨 36
⬆️ TSH, PRL, progesteron, estradiol
✔ USG
✔ koncentracja 45 mln/1 ml
⬇️ A i B = 30 %, morfologia 2 %
LIPIEC BĘDZIE NASZ 👶🏼🍼
🏩 1 cykl stymulowany: Letrozol + Zivafer
28.07 - 💉 beta HCG
08.25 - sono-HSG -
kikix0o wrote:Też tak mam, jak coś się dzieje to nagle nabieram takich sił, że aż sama jestem w szoku! I właśnie myślę podobnie, brakuje mi takiej motywacji, bardzo chciałabym tego dziecka i żeby jakkolwiek to źle nie zabrzmi, było ono moim takim trochę sensem w życiu. Będę zmęczona, ale będę to robić z satysfakcją..
ja mysle, ze właśnie stad rodzice maja tyle siły, a my zawsze zmęczeni bo brak nam motywacji 😅kikix0o lubi tę wiadomość
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
Marzycielka94 wrote:Jeśli chodzi o posiłki to myślę, że warto mieć kilka awaryjnych na czarna godzinę, kiedy nam się mega nie chce. Na początku jak mieliśmy thermomixa to gotowałam w nim jak szalona, co rusz nowe danie, choć nie zawsze wyszło i nie zawsze nam smakowało 😅 teraz jestem fanką najprostszych dań, najlepiej jednogarnkowych lub z jednej patelni. Takim oto sposobem mamy z reguły stałe, te same posiłki, które powtarzają się załóżmy co 2 tygodnie, więc mam nadzieję, że przy dziecku dobra rutyna też zrobi swoje 😅
Marzycielka94 lubi tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
🍼staranie na luzie od 03.2024
⏳monitorowane: 6cs
👩🏻🦱 ona
🕰️ cykle 29-31 dni, faza lutealna 17 dni
✅ jajowody drożne ✅ MUCHa czysto ✅ hormony w normie ✅ krzepliwość ok ✅ AMH 2,04 ✅ niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
💊 pueria uno, witamina D3, magne b6 forte, kolagen, koenzym q10, euthyrox
🧔🏻♂️ on
61,1mln → 84,7mln, koncentracja 25,5mln → 42,4mln✅ ruchliwość A 12,4% → 1,58%‼️ B 12,8% → 14,93% C 12% → 11,76% D 62,8% → 71,72%
aglutynacje i leukocyty (1,1)❗️
morfologia 2% → 0%❗️
HBA 80%
HOMA-IR 3,14
💊 pregna start on, androvit plus, witamina D3, magne b6 forte, kolagen
🔜 29.07 wizyta w klinice -
Marzycielka94 wrote:Jeśli chodzi o posiłki to myślę, że warto mieć kilka awaryjnych na czarna godzinę, kiedy nam się mega nie chce. Na początku jak mieliśmy thermomixa to gotowałam w nim jak szalona, co rusz nowe danie, choć nie zawsze wyszło i nie zawsze nam smakowało 😅 teraz jestem fanką najprostszych dań, najlepiej jednogarnkowych lub z jednej patelni. Takim oto sposobem mamy z reguły stałe, te same posiłki, które powtarzają się załóżmy co 2 tygodnie, więc mam nadzieję, że przy dziecku dobra rutyna też zrobi swoje 😅
A co jeśli komuś zawsze się mega nie chce? 🤣Marzycielka94 lubi tę wiadomość
K. 28 👩🏼❤️👨🏼 A. 29 + 🐶
🍼 starania od 01.2025
• 06.25 - cb 💔
• 05.25 - 6+4 tc – 💔🪽
· · · · · · · ·
ZDROWIE 🏩
▫️hashimoto & niedoczynność
▫️POTS, hipotonia & ortostatyczna ❤️🩹
▫️zaburzenie lękowe
▫️migreny
▫️niedobory (ferrytyna, B12, D3, kwas foliowy) – w trakcie suplementacji
_____
Tiny miracle in progress… 🍼⏳🤍 -
Powder wrote:O, masz jakieś fajne polecajki thermomixowe? Bo szukam nowych inspiracji a na cookido jest tego tyle, że mój mózg ma error po 3 minutach 😂😂
2. Zielone tagliatelle z mascarpone i gruszką
3. Zupa krem z cukinii
4. Zupa krem z brokułu z grzankami
5. Kanapki z siekanymi składnikami (ta pasta warzywna na śniadanie jest boska, polecam!)
6. Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
7. Shakshuka na Varomie
8. Szybka pizza neapolitańska
9. Kurczak w cieście francuskim
10. Kotlety pożarskie
11. Kurczak w sosie paprykowym
12. Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem
13. Kurczak z warzywnym ryżem (klasyk!!)
14. Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto
Smacznego!!! Może coś Wam podpasuje, to nasza stała, sprawdzona lista 😂
Edit: odkryłam ostatnio profil na insta „anialukanow”, dziewczyna ma przepisy na pyszne owsianki i omlety na śniadanie, jeśli lubicie takie klimaty. Polecanko 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 00:08
Powder, kikix0o, Mimi7, Mardotka, Ssilvia, Claudii, cysterka95, karczoch321, Meggi_** lubią tę wiadomość
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ USG, cytologia, MUCHa
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
❓ owulacja
👨 36
✔ USG
LIPIEC BĘDZIE NASZ 👶🏼🍼
28.07 - 💉 beta HCG
08.25 - sono-HSG -
kikix0o wrote:A co jeśli komuś zawsze się mega nie chce? 🤣
kikix0o lubi tę wiadomość
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ USG, cytologia, MUCHa
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
❓ owulacja
👨 36
✔ USG
LIPIEC BĘDZIE NASZ 👶🏼🍼
28.07 - 💉 beta HCG
08.25 - sono-HSG -
kikix0o wrote:A co jeśli komuś zawsze się mega nie chce? 🤣
czasami sytuacja nas zmusza do czegoś i nie mamy czasu sie zastanowić czy nam się chce.
ale jak mamy wybór i różne opcje to wtedy może nam się nie chciec
u mnie z miesiąc temu otworzyli nowa jadłodajnię z domowym jedzeniem na kg - bardzo przystępne ceny.
można samemu skomponować sobie posiłki - bo jest mięso odzielnie, sałatki odzielelnie, jakieś ziemniaczki itp.
od tego momentu juz nie gotuje w domu - wcześniej to głównie kupowałam jakiś kawałek mięsa i wrzucałam do airfryera.
Lubie ugotować czasami rosół - ale to nie ma dużo pracy, wrzucam tylko składniki i zostawiam. Pozatym żadnego pracochłonnego jedzenia nie robie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 00:13
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
jak chodziłam normalnie do pracy to było inaczej, lepiej się organizowałam, gotowałam
odkąd pracujemy z domu na prawdę nam się nic nie chce.. - mogłoby się wydawać ze mam więcej czasu i wszystko ogarnę, a pranie czasami leży kilka godzin żeby je poskładać bo mi się nie chce, bo wiem ze mam czas, bo jutro tez mogę zrobić - i tak będę w domuWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 00:15
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
Hej Dziewczyny, pozdrawiam z urlopu! Podczytuję Was z kilkudniowym opóźnieniem, bo nadal odpoczywamy i łapiemy słoneczko. Ale żeby nie było tak kolorowo - mój partner złapał infekcję dróg moczowych. Ból tak ogromny, że odwiedzilismy tutejszy szpital, dostał antybiotyk, leki rozkurczowe i przeciwbólowe i w koncu poczuł ulgę. Oby to najgorsze już minęło.
Nasza strategia na ten cykl to dużo 🥒 na spontanie, mniej stresu, wiecej ruchu i ananasaaa 😆. Łykam Mace i dorzucilam globulki feminum pregna. Ilość i jakość śluzu wyraźnie mi się poprawiła, wcześniej bez żelu nie dawaliśmy rady, a teraz zapomniałam go spakować na wyjazd i obyło sie bez.
Wyjeżdżamy 8 lipca - Cukrzyku poproszę o wpisanie wtedy na testowanie.
Buziaki dla Was i lecimy z tym lipcem⚡️⚡️⚡️⚡️Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 06:09
S_va_88, S_va_88, ater, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość
👧🏼36
02.2024 starania o pierwsze 👶
12.2024 ⏸️
02.2025 💔 11tc
03.2025 nie poddajemy się 🫶
08.07.2025 ⏸️ 🥹
10.07.2025 beta 116 🥰
14.07.2025 beta 850 🥰
19.07.2025 🔜USG
Zostań ze mną ✊️✊️🥹
Dieta + suple: Pueria Uno, D3, B12, E, Magnez, B6, L-arginina, maślan sodu, Olini Omega-3, Q10, Kerabione, korzeń Maca, Feminum Pregna
-
Nie wiem jak teraz jest w szkołach, ale za moich czasów to w ferie czy między świętami można było zapisać dziecko do świetlicy, tam zawsze ktoś miał dyżur. Dzieci pod opieką a rodzice mogli w spokoju iść do pracy.
Co do gotowania to ja nie bardzo przepadam, temu zawsze jakieś proste dania robię. Chociaż ostatnio to jakoś w ogóle nie mam na to ochoty, coś na szybko jemy.👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem + cyklogest -
Marzycielka94 wrote:1. Naleśniki z brokułami i sosem serowym
2. Zielone tagliatelle z mascarpone i gruszką
3. Zupa krem z cukinii
4. Zupa krem z brokułu z grzankami
5. Kanapki z siekanymi składnikami (ta pasta warzywna na śniadanie jest boska, polecam!)
6. Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
7. Shakshuka na Varomie
8. Szybka pizza neapolitańska
9. Kurczak w cieście francuskim
10. Kotlety pożarskie
11. Kurczak w sosie paprykowym
12. Sycylijskie pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem
13. Kurczak z warzywnym ryżem (klasyk!!)
14. Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto
Smacznego!!! Może coś Wam podpasuje, to nasza stała, sprawdzona lista 😂
Edit: odkryłam ostatnio profil na insta „anialukanow”, dziewczyna ma przepisy na pyszne owsianki i omlety na śniadanie, jeśli lubicie takie klimaty. Polecanko 😍
Sama spróbuje te przepisy. Ja mam od wrzesnia thermo i od tego czasu non stop coś gotuje. A moja psychika jest taka, że zazwyczaj szukam nowych przepisów i nie lubię się powtarzać
Dodam od siebie Miskę Buddy, nieskomplikowane ale wracam do tego regularnie, zwłaszcza jak mamy ochotę na kebsa, bo to taka zdrowa wersja. Nasze top danie. Teoretycznie jest potrzebna nakładka krojaca ale można też bez tego się obyć. Kocham jeszcze wszelkie krokiety, ale trzeba się urobić przy nich. Pizza Big Mac też jest sztos 😎
Powder, Marzycielka94, S_va_88 lubią tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej
7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
8 cykl ⌛ plan: stymulacja lamettą + drożność jajowodów
08.08 - wstępna kwalifikacja do IVF -
S_va_88 wrote:Dziewczyny lecimy dziś historiami z 🅱️®️🅰️✓⭕
Girl
Mam koleżankę, która sobie wpadła jak miała jakieś 20 lat z teraz już mężem, ale ona twierdzi, że uprawiali seks w 1 dzień okresu i że to jest jakiś cud nad Wisłą. Ogólnie nie wie jak to się stało (ja tym bardziej xd) ale nie wiem czy w to wierzę czy nie, z drugiej strony nie ma po co kłamać xd Nie umiem tego logicznie wytłumaczyć. 🤪
Drudzy znajomi ostatnio też sobie wpadli (jedno dziecko już mają) i stosunek mieli 7 dni przed owulacja (ma bóle owulacyjne). To akurat na bank mówili prawdę. Śmialiśmy się do kolegi, że chyba musiał być w dobrej formie, a on że wlasnie nie. Przemęczony praca, jadl byle co, małe dziecko do ogarnięcia. WiecS_va_88 lubi tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej
7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
8 cykl ⌛ plan: stymulacja lamettą + drożność jajowodów
08.08 - wstępna kwalifikacja do IVF -
Ssilvia przecież już znalazłaś powód braku dwóch kresek
z tego co pamiętam pisałaś o przewlekłym zapaleniu endometrium. Ja też miałam i od momentu leczenia uznaje ze zegar mi się wyzerował. Chociaż niestety nie ma też gwarancji że jest wyleczone. A ty robiłaś biopsje kontrolna?
Ja się poniekąd cieszę że to wyszło bo to tlumaczy rok niepowodzeń, a teraz uznaje że dopiero druki cykl jestem zdrowa. Wspólnie z lekarzem ustaliliśmy że od teraz Jeśli się pół roku nie uda to trzeba diagnozować dalej ale skupiając się na endometrium i ogólnie macicy, bo mamy już punkt zaczepienia. Jednak zgodnie ze statystykami wyleczenie zapalenia endometrium podnosi szanse kilkukrotnie.Starania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
Morfologia 4%
Suplementacja TenFertil ON -
Ssilvia wrote:wiesz praca fizyczna nie jest zła dla ciała i psychiki. to raczej jej brak robi problemy.
ja tu gdzie mieszkam w Brazylii często obserwuje pracownikow budowlanych - mam nawet takich znajomych. Upalne dni, 35 stopni gorąca, pracują na słońcu, jedzą byle co brudnymi rekami w kurzu. Ale żadnych przeziębień, bólów brzucha, żadnych chorób, mnóstwo siły.
a my w domu cały czas to tu boli głową, to boli brzuch, to jakie mdłości.. razem z mężem od jednego przeziebienia do drugiej - bo tu klima, tu zimno, tam gorąco...
Mój mąż to budowlanka i wykończenie, 5:45 pobudka, wraca po 17, a ostatnio na naszej „budowie” pomaga stolarzowi i jest o 20. Przeziębienia ok brak, bóle brzucha ma czasem od nabiału, a choroby? Głównie leci ciało, nie ma dnia żeby go coś nie bolało, plecy, nogi, ręce, więc chodzi na masaże. A mimo jego pracy wchodzimy w kolejny cykl starań 😅S_va_88 lubi tę wiadomość
35 😍 38 😎
Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓
💊 Suplementy:
witamina D3, Omega-3, kelp, olej z wiesiołka, Prenatal Uno
🕐 Długość cyklu - 28 - 30 dni
Progesteron 8dpo - 12,79
Estradiol 8dpo - 128
TSH - 2,72 🆘
Ferrytyna - 58
Żelazo - 118
D3 - 28,3 🆘 zwiększona dawka supli włączona 🤠
AMH - 0,65
FSH - 5,86 -
Ssilvia wrote:Dziewczyny ja dochodzę to takiego jednego wniosku, nie wiem czy mogę mieć rację.
Ale myślę że życie plemników i komórek jajowych w ostatnich czasach jest krótsze - stres oksydacyjny, powietrze, żywność, styl życia i inne wew. i zew. czynniki według mnie przyczyniają się do ich skrócenia.
Mówi że że komórka jajowa żyje od 12 d o 24 godzin- a co jeżeli u mnie żyje tylko 5h ? A co jeśli dane badania byly robione 50 lat temu jak ludzie byli zdrowsi i środowisko lepsze? Ciekawe czy ktoś je uaktualnia ?
Plemniki niby żyją od 1 do 3 dni. A w niektórych przypadkach 7 dni ale to chyba jakieś dane mocno przesadzone. Plemniki w suchych warunkach żyją tylko kilka godzin. A co jeśli u mojego chłopa żyją tylko kilka godzin bo też mamy tryb życia, jaki mamy - całe dnie komputer, w sklepach też te jedzenie różnej jakości, sporo stresu.
W takiej sytuacji w miesiącu mielibyśmy tylko okno kilku godzin żeby doszło do zapłodniona? Może dlatego niektórym parom zdrowym udaje się dopiero po wielu miesiącach starań bo po prostu się nie trafia?
Czy moja teoria ma jakiś sens? Czy po prostu sobie tłumaczę moje wieczne braki II kresek ?🥲
Uważam tak samo jak ty. Ale też myślę, że stres robi swoje, internet itd. W naszych czasach kobiety mają bardzo dużo na głowie. I to właśnie się przekłada na ciążę itd. Wszystko można znaleźć w internecie i przez to dochodzi dodatkowy stres.