X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂
Odpowiedz

Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂

Oceń ten wątek:
  • Reja13 Koleżanka

Wysłany: 5 lipca, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Też czytałam, uwielbiam tę książkę. I często właśnie myślę o tym jak było kiedyś i jak one ze wszystkim dawały radę… Z drugiej strony te dzieci też wiadomo jak były zaopiekowane, tym bardziej jak było ich ileś tam w domu :(
    Albo często też myślę o mojej mamie i podziwiam ją jak dawała radę ze mną i siostrą (z moim tatą było nieciekawie w dzieciństwie) ale nawet samo to, że codziennie gotowała dwudaniowe obiady - no ku8wa dla mnie to kosmos aktualnie xD

Ej dobra! Jednak gotowanie dla dziecka bardziej mnie przeraża niż to jak się nim zajmę jak będę się źle czuć. Mi się okropnie nie chce dla siebie gotować i zazwyczaj jem proste posiłki 😅

Tutaj raczej chodziło mi o zdolności do zapłodnienia i nie tylko w młodym wieku, ale kobiety 40letnie też rodziły siódme, ósme dziecko.

Ja od 6 lat pracuję zdalnie i mamy z mężem 2 dni w tygodniu zupę, a 5 drugie danie, aby się najadał. Ja mogłabym żyć o samej zupie 😋 do tego wieczorami robiłam mu jeszcze prowiant do pracy na kolejny dzień.

Jak patrzę na moją znajomą, która nie gotuje i dziecko je mleko, banana i gotowe owocowe tubki to mi niedobrze. U swojej babci, gdy jest pod opieką aż trzęsie się do domowej zupy. Zawsze powtarzam, że wszystko jest kwestią organizacji.
    Ostatnio lubię oglądać na TikToku „mama na wychowawczym” i jej Nocne gotowanie 😍
    Wiecie, gdyby nam zabrali telefony i internet to czasu było by nagle ogrom! 😀

Sagi, S_va_88 lubią tę wiadomość

35 😍 38 😎
    Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓

💊 Suplementy:
    witamina D3, Omega-3, kelp, olej z wiesiołka, Prenatal Uno

🕐 Długość cyklu - 28 - 30 dni

Progesteron 8dpo - 12,79
    Estradiol 8dpo - 128
    TSH - 2,72 🆘
    Ferrytyna - 58
    Żelazo - 118
    D3 - 28,3 🆘 zwiększona dawka supli włączona 🤠
    AMH - 0,65
    FSH - 5,86
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Ja to się zawsze martwię jak ja będę się zajmować dzieckiem jak nie będę mieć siły albo będę się źle czuć 🥲 To chyba mój największy lęk

Nie mam dobrych wieści, będziesz cierpiała i się zajmowała :D Serio, nie będziesz miała wyjścia.

Marzycielka94, Ounai lubią tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Marzycielka94 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milej soboty dziewczyny!!!! Uwielbiam weekendy za to, że mogę się wyspać, zjeść pyszne, leniwe śniadanko i nie muszę się stresować pracą 🥳

Remedios, Agat99, bambusek-94, cysterka95, S_va_88, mmonika_, malrzrz, Mimi7, Mardotka lubią tę wiadomość

✨ Starania od 09/24 (11 cs)
    #rodzęw2026 🌷

👩 31
    ✔ USG, cytologia, MUCHa
    ✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
    ✔ LH, FSH, PRL, progesteron, estradiol
    ❓ owulacja
    ⬆️ testosteron 0,54 ng/ml + hirsutyzm
    ⬆️ homocysteina 10,89 umol/L

👨 36
    ⬆️ TSH, PRL, progesteron, estradiol
    ✔ USG
    ✔ koncentracja 45 mln/1 ml
    ⬇️ A i B = 30 %, morfologia 2 %

LIPIEC BĘDZIE NASZ 👶🏼🍼
    🏩 1 cykl stymulowany: Letrozol + Zivafer
    28.07 - 💉 beta HCG
    08.25 - sono-HSG
  • bambusek-94 Koleżanka

Wysłany: 5 lipca, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie nieograniczonej wyobraźni twórców paradokumentów. Kiedyś oglądałam odcinek "ukrytej prawdy" albo "dlaczego ja" w którym facet dostał wyzwanie od kolegów że w rok zapłodni 50 kobiet 😅 w teorii niby możliwe, ale on do momentu zapłodnienia utrzymywał z tymi laskami relacje jak w związku - to już nierealne. Finalnie oczywiście jedna z tych lasek doszła do prawdy, chyba 10 z nich się zgadało i pozwały go o alimenty 🤣 chłopina biedny, bo wygrał za zakład niby 50k ale długoterminowo deal raczej słaby... probował uciekać za granicę ale prywatny detektyw dorwał go na lotnisku 🤣🤣 tyle emocji w 40 minut!

S_va_88 lubi tę wiadomość

Starania od 06/2025
    Aktualnie 2cs
    Cykle 31-40d
    IO i hiperandrogenizm

TSH 2,74 uIU/ml⬆️
    DHEA-SO4 359 ug/dl⬆️
    17-OH-progesteron 1,23ng/ml⬆️

Euthyrox 25
  • MMM123 Ekspertka

Wysłany: 5 lipca, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reja13 wrote:
    Mój mąż to budowlanka i wykończenie, 5:45 pobudka, wraca po 17, a ostatnio na naszej „budowie” pomaga stolarzowi i jest o 20. Przeziębienia ok brak, bóle brzucha ma czasem od nabiału, a choroby? Głównie leci ciało, nie ma dnia żeby go coś nie bolało, plecy, nogi, ręce, więc chodzi na masaże. A mimo jego pracy wchodzimy w kolejny cykl starań 😅

Zgadzam się z Tobą. Mój mąż na budowie już od lat. Prace w upałach (aktualnie sie martiwe o przegrzewanie jader, ale co zrobic) albo w mrozach. Problemy z żołądkiem już od dawna bo czasem jak jest nawał pracy to je tylko dwa posiłki dziennie i to raczej nie odpowiednio zbilansowane. Oprócz tego problemy ze stawami, wśród kolegów przepukliny też bardzo popularne. A jak wróci do domu to już nie ma siły na nic, zasypia na stojąco. Ale bardzo lubi swoją pracę.

A tak w ramach ciekawostki też pochłonęłam całą książkę "chlopki" prawie na raz. Oprócz tego sporo rozmawiałam że starszymi wujkami. Moja babcia była w 11 ciazach, z czego 3 dzieci urodziła się martwa. Wszystkie bez wyjatku urodziły się w lipcu lub sierpniu :D czyli wniosek prosty o poczęcie najłatwiej było jak nie było tyle roboty, więcej czasu i spokoju

S_va_88, cysterka95, Remedios, Wianek lubią tę wiadomość

Starania 02.2024
    Na poważnie od 11.2024
    01.2025 beta 20 💔
    03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
    04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
    (Leczenie antybiotykami)
    AMH 1.98

Ilość plemników 91 mln
    Koncentracja 45.5 mln/ml
    Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
    Morfologia 4%
    Suplementacja TenFertil ON
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reja13 wrote:
    Tutaj raczej chodziło mi o zdolności do zapłodnienia i nie tylko w młodym wieku, ale kobiety 40letnie też rodziły siódme, ósme dziecko.

Ja od 6 lat pracuję zdalnie i mamy z mężem 2 dni w tygodniu zupę, a 5 drugie danie, aby się najadał. Ja mogłabym żyć o samej zupie 😋 do tego wieczorami robiłam mu jeszcze prowiant do pracy na kolejny dzień.

Jak patrzę na moją znajomą, która nie gotuje i dziecko je mleko, banana i gotowe owocowe tubki to mi niedobrze. U swojej babci, gdy jest pod opieką aż trzęsie się do domowej zupy. Zawsze powtarzam, że wszystko jest kwestią organizacji.
    Ostatnio lubię oglądać na TikToku „mama na wychowawczym” i jej Nocne gotowanie 😍

Nie zgodzę się z tym tekstem o organizacji, bo sytuacje i dzieci są różne. Ale z telefonami i internetem jak najbardziej się zgadzam.

Jest jeszcze kwestia oczekiwań - życie po urodzeniu dziecka się zmienia. Nie ma drzemek kiedy Ty masz ochotę, małe dziecko też dyktuje Ci ile razy wstaniesz w nocy, kiedy zaczniesz dzień etc. Nie chcę zabrzmieć jak typowa matka - ale ja naprawdę tego nie rozumiałam dopóki nie urodziłam. To jest zupełnie inny rodzaj zmęczenia - taki z niepewnością kiedy i ile czasu będziesz mogła odpocząć. Kładziesz głowę na poduszce i w każdej chwili możesz usłyszeć płacz.

Pierwszy rok mnie w związku z tym trochę przeorał, teraz jest sto razy łatwiej. Rano robię nam śniadanie, często wrzucam mięso z zamrażarki do gara i robi się rosół (który równie szybko zmienia się w dowolną inną zupę). Obiady też praktykuję bezwysilkowe. Żadnych pierogów nie lepię, najbardziej czasochłonne jest zrobienie pulpetów z kurczaka które czasem robię bo młody uwielbia. Ale to tak naprawdę też jest chyba 15 minut wylaczenia z życia (bo ręce oblepione mięsem). Muszę kiedyś spojrzeć na zegarek to wam powiem ;P

PS. Mój mąż też pracuje od rana do wieczora - jak przychodzi o 18 to jest dobry dzień, często jest później. Jak czasem czytam że babeczka ledwo może wytrzymać do tej 16-17 i powrotu męża, to wzdycham. Są i mamy których mężowie są ciągle w trasie i zjeżdżają raz na kilka tygodni. Człowiek daje radę bo chce i nie ma wyjścia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 09:05

S_va_88, Ounai, cukrzyk1991, _Hope lubią tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Kirby Ekspertka

Wysłany: 5 lipca, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czytałam Chłopki, ja mam taką teorię, że kiedyś kobiety po prostu zaczynały rodzić wcześniej, wtedy kiedy ich organizm byl w szczycie płodności. Pierwsze dziecko około 19-23 roku życia. Potem miały dużo dzieci. Wydaje mi się, że w jakiś sposób organizm, który miał już dziecko potem bez problemu zachodził w kolejne ciąże. Teraz trend się zmienia, zaczynamy myśleć o dziecko około 30, gdzie ten szczyt jest już za nami i nasze ciało musi się jakoś zmobilizować do czegoś czego jeszcze nie robiło i nie jest już takie wydaje. Tak to widzę, chociaż to tylko moja teoria :)
    Miałam koleżankę która bardzo długo się starała o ciąże, jak po latach zaszła i urodziła, nie uważała jakoś mocno bo przecież ciężko było jej zajść w ta pierwszą. W rezultacie czego zaszła w kolejną ciążę zaraz po urodzeniu 1 dziecka i ma dwójkę dzieci rok po roku.

MMM123, Marzycielka94, S_va_88, Mardotka, cysterka95, kikix0o, Dżozu, Mimi7, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość

Starania od 07.2024

👨‍⚕️Hashimoto
    👉 wspomaganie progesteronem od 07.2025
    🗓️ badanie drożności -> sierpień/wrzesień

💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale naprodukowałyście 🙀

Co do zapłodnienia, to tyle spraw musi dobrze zadziałać w jednym czasie, że naprawdę trudno wyłapać idealny moment na 🥒a i to nie jest jednoznaczne z powodzeniem. 🤷🏼‍♀️
    Ja byłam na stymulacjach, miałam też inseminacje - warunki mieliśmy idealne, a i tak nic z tego nie wychodziło. 🤷🏼‍♀️
    Ostatecznie udało nam się naturalnie, bez jakiejkolwiek pomocy lekarzy.

Jeśli chodzi o macierzyństwo, to owszem, bywa ciężko. Dla mnie najtrudniejsze chwile to choroby dzieci, a niestety z każdym moim maluchem zaliczyłam pobyt w szpitalu.🫤
    Ale aż tak źle nie jest, bo decydujemy się na trzeciego bobasa.😉

S_va_88 lubi tę wiadomość

2021 🩷
    2023 🩵
    ...⏳🦋
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Ja to się zawsze martwię jak ja będę się zajmować dzieckiem jak nie będę mieć siły albo będę się źle czuć 🥲 To chyba mój największy lęk
    Masz oczy na zapałach ale się zajmujesz bo zwyczajnie nie masz wyboru. U nas największy hardcore był jak wszyscy we 4 mieliśmy jakiś wirus ala rota. Mielismy biegunke i wymioty. Wtedy po prostu sie podzielilismy. Maz sie zajmowal 1 dzieckiem i soba a na 2 dzieckiem i soba.

Ogolnie jak juz sie jest rodzicem to sie jakos daje rade i nie wifzi sie tych trudow. Ja czasami patrze wstecz i wodze te operacje ktore z dziecmi przeszlismy (na razie dwie), wyjazdy na sor, jelitowki, raz mialam rwe kulszowa, meza w delegacji i chore dziecko a zakupy niezrobione i tez sie dalo ogarnac. My jestesmy tez wyjatkowym przypadkiem bez pomocy bo jak widze po znajomych to wiekszodc jednak moze liczyc na wsparcie rodzicow.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • S_va_88 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nattqwx wrote:
    33-38 różnie bywa. Czasem od stresu mi się wydłuża
    I jak sytuacja dziś, rozkręca ci się to krwawienie?

Cykle: 25-28 dni
    1cs
    21.09.2024 ⏸️
    09.10.2024 💚na USG
    14.11.2024 👼🖤

Suplementacja:
    🔹Pregna Start,
    🔹FoliActiv 400 Metylowany Kwas Foliowy,
    🔹Acard 75.

...masz moje słowo, wypełnię Twoje ramiona...
  • kikix0o Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szybkie pytanie póki lab otwarty, czy 9dpo może już coś wyjść na becie?

K. 28 👩🏼‍❤️‍👨🏼 A. 29 + 🐶

🍼 starania od 01.2025

• 06.25 - cb 💔

• 05.25 - 6+4 tc – 💔🪽

· · · · · · · ·

ZDROWIE 🏩

▫️hashimoto & niedoczynność
    ▫️POTS, hipotonia & ortostatyczna ❤️‍🩹
    ▫️zaburzenie lękowe
    ▫️migreny
    ▫️niedobory (ferrytyna, B12, D3, kwas foliowy) – w trakcie suplementacji
    _____

Tiny miracle in progress… 🍼⏳🤍
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reja13 wrote:

Nigdy, ale to nigdy nie mow matce ze wszystko jest kwestia organizacji. I nie tylko matce. Nikomu nie powinno sie tak mowic. Bo dopoki nie pochodzisz w czyis butach to nie wiesz z czym ta osoba sie mierzy. Mozesz powiedziec, ze to lwestia priorytetow ale nie organizacji. Bo sa rzeczy ltprych nawet najlepiej zorganizowana osoba nie przeskoczy

S_va_88, karczoch321, malrzrz, cysterka95, Remedios, Miracle25, Sagi, krolik, Agat99, Meggi_** lubią tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • S_va_88 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reja13 wrote:

To racja z tym telefonem i internetem.

1cs
    21.09.2024 ⏸️
    09.10.2024 💚na USG
    14.11.2024 👼🖤

Suplementacja:
    🔹Pregna Start,
    🔹Acard 75.

• MMM123 Ekspertka

Wysłany: 5 lipca, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Dziewczyny szybkie pytanie póki lab otwarty, czy 9dpo może już coś wyjść na becie?

Może ale nie musi

Starania 02.2024
    Na poważnie od 11.2024
    01.2025 beta 20 💔
    03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
    04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
    (Leczenie antybiotykami)
    AMH 1.98

Ilość plemników 91 mln
    Koncentracja 45.5 mln/ml
    Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
    Morfologia 4%
    Suplementacja TenFertil ON
  • S_va_88 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Mówię z mojego doświadczenia.......wydaje mi się że nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 10:05

1cs
    21.09.2024 ⏸️
    09.10.2024 💚na USG
    14.11.2024 👼🖤

Suplementacja:
    🔹Pregna Start,
    🔹Acard 75.

• Dżozu Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Też macie wrażenie jak czytacie komentarze matek np. na grupkach na fb o tym jak wygląda macierzyństwo, że jest to strasznie ciężko przedstawiane?
    Kiedyś była „moda” na idealizowanie tego, ale ja od dłuższego czasu widzę wszędzie posty i komentarze, że jest to dosłownie orka.
    I dobrze z jednej strony, że kobiety mogą spojrzeć na to realistycznie i przygotować się na „najgorsze”, ale szczerze to momentami przeraża mnie to co one piszą 😅
    Ja ogólnie jestem świadoma tego, że na pewno będzie ciężko, ale one to opisują jak jakąś tragedię, katastrofę, traumę, zmęczenie jak po kopalni, no istna masakra xd

Haha bo tak jest XD ale dużo zalezy od egzemplarza jaki Ci sie trafi, czy kompatybilny czy nieodkładalny.

starania na luza od 2/24; 📣 1szy cykl Clostilbegyt i monitoring cyklu
    ⏸️ 10.07.2025 🤩
    beta hcg: 60,60 (11.07.2025) ---> 258 (14.07)
    tsh: 3,08 ---> 1,8
    prog: 13,06 ---> 13,9 (wjeżdża Cyclogest)
    👩34 / ; nieregularne cykle, bezowulacyjne; hipoglikemia reaktywna; łagodne objawy pcos?; migreny, trądzik, refluks? / sanprobi barrier, pueria uno, inozytol, selen, tran, potas, magnez, wątroba wołowa sproszkowana, pyłek pszczeli, chlorofil, laktoferyna, acerola /
    żelazo 94,4 (50 - 170 ug/dL) ✔️
    ferrytyna 18,8 (4,6 - 204) ng/mL 🔻🔻
    HOMA-IR 1,03 ✔️ tarczyca ✔️ cynk🔺selen 🔻homocysteina ✔️ D3 🔻B 12 ✔️ kwas foliowy✔️

‍🥸 41 / seminogram ✔️ ten fertil on, wit D, probiotyki
    🐕4 / niedobór masła
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    A co jeśli komuś zawsze się mega nie chce? 🤣
    To bardzo proste. Mozesz znalezc dobra knajpe co dowozi jedzenie, ja mam np kilka sklepow w ktorych sprzedaja pyszne obiady. Po roku corka jadla w zlobku, syn w przedszkolu, my w pracy a do ogarniecia zostawala kolacja. Wybieralisny placowki z wlasna kuchnia, wtedy jal dziecko nie zje czegos to go panie dokarmia czym innym ;)

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PA wrote:
    Nie wiem jak teraz jest w szkołach, ale za moich czasów to w ferie czy między świętami można było zapisać dziecko do świetlicy, tam zawsze ktoś miał dyżur. Dzieci pod opieką a rodzice mogli w spokoju iść do pracy.

Co do gotowania to ja nie bardzo przepadam, temu zawsze jakieś proste dania robię. Chociaż ostatnio to jakoś w ogóle nie mam na to ochoty, coś na szybko jemy.
    No to teraz niestety nie da sie zapisac do swietlicy. A nawet gdyby sie dalo to np u nas to jest taka przexhowalnia. Panie olewaja dzieci a one caly dzien siedza przy stolikach. Czasami inni nauczyciele cos im tam zorganizuja

Mozesz zapisac na polkolonie, koszt to ok 800zl za 5 dni. Czasami sa miasta gdzie organizuja polkolonie taniej np za 300zl.ale nabtakie mozesz chyba max na 2 tyg zapisac. Mysle ze system po prostu jest dziurawy. Nikt nie zauwazyl, ze teraz kobiety pracuja a nie siedza w domu. Np ja w tym roku siedze na wychowawczym. I na tydzien jeszcze biore kolege syna do nas ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 10:23

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • nattqwx Debiutantka

Wysłany: 5 lipca, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:
    I jak sytuacja dziś, rozkręca ci się to krwawienie?

2 krople ciemno brązowe na wkładce. Robiłam test 10 mlU/ml wyszedł negatywny. Już nie mam nadzieji nawet. Czekam do wtorku na odstawienie Duphastonu (tak jak zalecił gin) no i pewnie wtedy dostanę pełna miesiączkę.

• cysterka95 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirby wrote:
    Też czytałam Chłopki, ja mam taką teorię, że kiedyś kobiety po prostu zaczynały rodzić wcześniej, wtedy kiedy ich organizm byl w szczycie płodności. Pierwsze dziecko około 19-23 roku życia. Potem miały dużo dzieci. Wydaje mi się, że w jakiś sposób organizm, który miał już dziecko potem bez problemu zachodził w kolejne ciąże. Teraz trend się zmienia, zaczynamy myśleć o dziecko około 30, gdzie ten szczyt jest już za nami i nasze ciało musi się jakoś zmobilizować do czegoś czego jeszcze nie robiło i nie jest już takie wydaje. Tak to widzę, chociaż to tylko moja teoria :)
    Miałam koleżankę która bardzo długo się starała o ciąże, jak po latach zaszła i urodziła, nie uważała jakoś mocno bo przecież ciężko było jej zajść w ta pierwszą. W rezultacie czego zaszła w kolejną ciążę zaraz po urodzeniu 1 dziecka i ma dwójkę dzieci rok po roku.

Taak, wiek i włączony "tryb rozrodczy" ma sens 😜 Też właśnie jestem w trakcie czytania Chłopek 😊 bardzo ciekawa, ale też często bardzo smutna lektura.

I z jednej strony te wszystkie czynniki środowiskowe na pewno mają wpływ typu spokojniejszy tryb życia wtedy, wolniejsze tempo mimo ogromu pracy w gospodarstwie. Aczkolwiek argument samego stresu, który często słyszę nie do końca mnie przekonuje, bo duża część tych kobiet żyła w ogromnym stresie latami, tylko zamiast stresu zawodowego miały na przykład przemocowego męża i stresowały się całe życie o siebie i swoje dzieci 🙄 tak samo aranżowane małżeństwa - dziewczyna 18-19 letnia zmuszana do poślubienia starszego chłopa którego się boi i brzydzi, próbuje uniknąć za wszelką cenę i - cytując z książki - modli się o śmierć. Stres przecież gigantyczny i to taki zostawiający traumę. A mimo tego ciąża od razu po ślubie 🤷🏻‍♀️

Ale własna żywność, brak wszechobecnego plastiku i tym podobne kwestie na pewno nie były bez znaczenia. Wiele czynników się tu musiało poskładać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 10:35

S_va_88, Reja13 lubią tę wiadomość

👫 30 & 30
    starania naturalne od 01.2024
    z pomocą medyczną od 08.2024

👩🏻PCOS + IO + niedoczynność (ogarnięta)
    💊 Euthyrox + Glucophage + dieta low carb + suple
    ▪️naturalne cykle b. długie - 60-70 dni, częsty brak owulacji
    ▪️prawy jajowód niedrożny
    🧬 PAI1 hetero, V R2 hetero; zespół antyfosfolipidowy - Acard

🧔🏼obniżone parametry nasienia listopad 2024 ➡️ luty 2025 pogorszenie wyników
    ▪️Żylaki powrózka III st.
    📆 koniec kwietnia operacja - regeneracja w toku; seminogram kontrolny - koniec lipca

🔹sierpień - luty - 4 stymulacje Lametta, w tym 3 Ovitrelle 💉
    🔹kwiecień - lipiec - cykle naturalne bez stymulacji, regeneracja po operacji żpn ⏳

don't ask me where i'm going (i'm going insane) 🙃
‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ