X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂
Odpowiedz

Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂

Oceń ten wątek:
  • krolik Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak chodziłam do podstawówki to krążyła opowieść, że dziewczyna wykąpała się w wodzie po ojcu i zaszła w ciążę oraz druga zacna historia, że wypiła szejka do którego facet narobił i od tego też była w ciąży 🤣 jabw to wierzyłam, że tak można. To było przed lekcjami biologii, dlatego szejków waniliowych nigdy nie piłam 🤣 a wannę w domu przed każdą swoją kąpielą szorowałam porządnie cifem 🤣

Ssilvia, Powder, Świeżynka97, kikix0o, Remedios, Marzycielka94, cysterka95, Mimi7, S_va_88, Agat99, Claudii lubią tę wiadomość

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie dostałam wszystkie wyniki z laboratorium: ANA negatywne, homocysteina w normie, profil antyfosfolipidowy wykluczony ( 6 badan ) - czyli chyba nawet przyjmowanie aspiryny w małych dawkach nie ma sensu..

niby się ciesze ze każde badanie które robie jest dobre, ale z drugiej strony nawet nie wiem co polepszyć i jak działać.. jakby cos wyszło zle to bym mogla to naprawić i byłaby szansa, ze się uda

Kirby, kikix0o lubią tę wiadomość

✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.
    • 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
    • Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:
    – Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
    – Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥

🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅

🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖

🟡 Faza lutealna: 12 dni
    – Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕

📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
    – Estradiol: 40 pg/ml 💧
    – FSH: 6 mIU/ml 🌱
    – LH: 6 mIU/ml 🔁
  • Powder Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Jak chodziłam do podstawówki to krążyła opowieść, że dziewczyna wykąpała się w wodzie po ojcu i zaszła w ciążę oraz druga zacna historia, że wypiła szejka do którego facet narobił i od tego też była w ciąży 🤣 jabw to wierzyłam, że tak można. To było przed lekcjami biologii, dlatego szejków waniliowych nigdy nie piłam 🤣 a wannę w domu przed każdą swoją kąpielą szorowałam porządnie cifem 🤣
    Aż mi się przypomniała historia z jacuzzi z Glee 😂😂

krolik, Marzycielka94, Gnom, S_va_88, Claudii, bambusek-94, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️ 33 💁🏻‍♂️ 34 🐶 🐶

🍼staranie na luzie od 03.2024
    ⏳monitorowane: 6cs

👩🏻‍🦱 ona
    🕰️ cykle 29-31 dni, faza lutealna 17 dni
    ✅ jajowody drożne ✅ MUCHa czysto ✅ hormony w normie ✅ krzepliwość ok ✅ AMH 2,04 ✅ niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
    💊 pueria uno, witamina D3, magne b6 forte, kolagen, koenzym q10, euthyrox

🧔🏻‍♂️ on
    61,1mln → 84,7mln, koncentracja 25,5mln → 42,4mln✅ ruchliwość A 12,4% → 1,58%‼️ B 12,8% → 14,93% C 12% → 11,76% D 62,8% → 71,72%
    aglutynacje i leukocyty (1,1)❗️
    morfologia 2% → 0%❗️
    HBA 80%
    HOMA-IR 3,14
    💊 pregna start on, androvit plus, witamina D3, magne b6 forte, kolagen

🔜 29.07 wizyta w klinice
  • Kirby Ekspertka

Wysłany: 4 lipca, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Też macie wrażenie jak czytacie komentarze matek np. na grupkach na fb o tym jak wygląda macierzyństwo, że jest to strasznie ciężko przedstawiane?
    Kiedyś była „moda” na idealizowanie tego, ale ja od dłuższego czasu widzę wszędzie posty i komentarze, że jest to dosłownie orka.
    I dobrze z jednej strony, że kobiety mogą spojrzeć na to realistycznie i przygotować się na „najgorsze”, ale szczerze to momentami przeraża mnie to co one piszą 😅
    Ja ogólnie jestem świadoma tego, że na pewno będzie ciężko, ale one to opisują jak jakąś tragedię, katastrofę, traumę, zmęczenie jak po kopalni, no istna masakra xd

Taaa, ja to widzę nawet w pracy gdzie każda matka twierdzi, że jest taka umęczona bo ma jedno dziecko i oczywiście ja nie mam o tym pojęcia bo ja nie mam dzieci 🤪

Świeżynka97, kikix0o, cysterka95, Mimi7, S_va_88 lubią tę wiadomość

Starania od 07.2024

👨‍⚕️Hashimoto
    👉 wspomaganie progesteronem od 07.2025
    🗓️ badanie drożności -> sierpień/wrzesień

💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Też macie wrażenie jak czytacie komentarze matek np. na grupkach na fb o tym jak wygląda macierzyństwo, że jest to strasznie ciężko przedstawiane?
    Kiedyś była „moda” na idealizowanie tego, ale ja od dłuższego czasu widzę wszędzie posty i komentarze, że jest to dosłownie orka.
    I dobrze z jednej strony, że kobiety mogą spojrzeć na to realistycznie i przygotować się na „najgorsze”, ale szczerze to momentami przeraża mnie to co one piszą 😅
    Ja ogólnie jestem świadoma tego, że na pewno będzie ciężko, ale one to opisują jak jakąś tragedię, katastrofę, traumę, zmęczenie jak po kopalni, no istna masakra xd

mam strasznie dużo obaw, u mnie moj partner mnie męczył o dziecko juz od kilku lat i wkoncu doszłam do wniosku ze powinnam go posłuchać - chciałabym, ale nie ukrywam bardzo się boje.

mam skłonności do zamartwiania się i w głowie milion potencjalnych problemów, które mogą mnie spotkać.. co się stanie, jak dziecko będzie chore, jak nasz związek się rozpadnie przez dziecko ( co niestety się zdarza), jak moj partner zginie w wypadku i zostanę sama z dzieckiem itp.. miliony scenariuszy, które mogą się nie zdarzyć. Staram się o tym nie myslec..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca, 22:44

kikix0o lubi tę wiadomość

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:

• Mardotka Ekspertka

Wysłany: 4 lipca, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeśli chodzi o żywotność i zdolność plemników do zapłodnienia to myślę że to jest bardziej złożony proces i nie można tutaj mówić o ogólnych normach dla wszystkich.. Jeśli kobieta bedzie miala po prostu w danym czasie lepszy sluz i bardziej sprzyjające warunki , do tego plemnik się trafi mocny to się uda , nawet kilka dni przed owu. Ciało ludzkie to nie jest matematyka , nie jestesmy robotami i tak na sto procent nikt nie wie co dokładnie się w tych naszych ciałach dzieje 😊

Ounai, Remedios, cysterka95, S_va_88, ater, _Hope, cukrzyk1991, Jedno_zyczenie lubią tę wiadomość

👩34 👨39
    12 cs o pierwszego maluszka
    Niedoczynność tarczycy ➡️ letrox 50

USG ✅ Cytologia ✅ Morfologia ✅
    TSH 1,2
    AMH 1.3
    Żelazo - 150
    Ferrytyna - 36
    D3 - 72
    MTHFR C677T homo
    Badanie nasienia ✅
    Drożność - wrzesień
    Suple 💊
    D3 4000 , jod , omega3 , B complex, koenzym Q10, probiotyki
  • Ounai Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    mogłabym w okolicach owulacji 2x dziennie aplikować plemniki na wypadek tego jakby żyły krócej niż się zakłada?

stosunek 2x dziennie w okolicach owulacji wydaje mi się bez sensu, bo plemniki z 1 stosunku jak nie dożyją do owulacji, to jak powtórzymy akcje wieczorem być może nie zdążą się jeszcze wyprodukować?
    Koedys czytalam ze najlepiej sie kochac co 2 dzien. My w takim systemie 2 dzieci zrobilismy wiec kto wie...

Kikixoo bo to jest orka... co nie zmienia faktu ze bombelek przychodzi do Ciebie, usmiechnie sie a Ty sie rozplywasz. Ale rodzicielstwo to harówka jak zadna inna. Jak tu czytam o wolnej chacie to tak Wam zazdroszcze. Ja to sie ciesze jak mam wolna 1h wieczorem i moge sie w ciszy wykapac ;) natomiast my akurat w ogole nie mamy zadnej pomocy ze strony dziadkow. Musimy sobie radzic sami. Jak maz jest w delegacji to np na paznokcie ide z dziecmi. Jak chcemy wyjsc sami to musimy niani 40h za godzine zaplacic. Wszystkie plytki do domu, drzwi i podlogi jezdzilismy wybierac z dziecmi. Teraz siedze za darmo w domu bo sa wakacje i ktos sie dziecmi musi, zajac jak szkoly i przedszkola zamkniete. W ogole w szkole w tym roku dzieci mialy 100dni wolnych od nauki, ktore byly dniami roboczymi. 100 dni, wyobrazacie sobie? A ja mam 26 dni urlopu tylko. Ale zgodnie z polskim prawem 7miolatek moze sam zostac w domu. Co z tego ze umrze ze strachu i glodu... to jest dla mnie najwieksze wyzwanie, jak znalezc opieke na te 100 dni

S_va_88 lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Marzycielka94 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Nasz dobry przyjaciel Brayan ?
    Aż chce się powiedzieć „Brajan, kopę lat!”😂

S_va_88, ater lubią tę wiadomość

✨ Starania od 09/24 (11 cs)
    #rodzęw2026 🌷

👩 31
    ✔ USG, cytologia, MUCHa
    ✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
    ✔ LH, FSH, PRL, progesteron, estradiol
    ❓ owulacja
    ⬆️ testosteron 0,54 ng/ml + hirsutyzm
    ⬆️ homocysteina 10,89 umol/L

👨 36
    ⬆️ TSH, PRL, progesteron, estradiol
    ✔ USG
    ✔ koncentracja 45 mln/1 ml
    ⬇️ A i B = 30 %, morfologia 2 %

LIPIEC BĘDZIE NASZ 👶🏼🍼
    🏩 1 cykl stymulowany: Letrozol + Zivafer
    28.07 - 💉 beta HCG
    08.25 - sono-HSG
  • krolik Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dwójkę i bywa różnie, raz jest ciężko raz jest lepiej. Obydwoje pracujemy, wracam do domu przed 17 dopiero, mąż jest godzinę wcześniej z dziećmi. Nie da się powiedzieć jak u kogo to będzie wyglądało, ale jak ma się ogarniętego partnera to tragedii nie ma, byle była współpraca :) jakby było tak tragicznie to bym się na trzecie nie decydowała 😅 a nie mam jakos bardzo spokojnych córek. Uważam, że telefon zabiera za dużo czasu i bez tego byłoby łatwiej w tym macierzyństwie 🤷 zmora dzisiejszych czasów, chce z tym walczyć 😅 i to fakt, poszlo to w drugą stronę, że teraz macierzyństwo to udręka niesamowita. Dlatego mam wieczny bałagan w domu to nie narzekam jak Instagramerki 🤣 może jak przestaną sprzątać to znajdą czas na odpoczynek 😝

Ounai, kikix0o, S_va_88 lubią tę wiadomość

• krolik Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai u Nas na razie jeszcze szkoły nie ma więc tylko jeden miesiąc do obskoczenia, ale juz teraz myślę jak to ogarnąć żeby w przyszłości te dni jakoś obskakiwac. Już opieki miałam wypominane w pracy jak dzieci chorowały :) także rozważam w przyszłości jakąś DG byle na waciki dorobić, ale żeby dzieci były zaopiekowane.

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Koedys czytalam ze najlepiej sie kochac co 2 dzien. My w takim systemie 2 dzieci zrobilismy wiec kto wie...

Kikixoo bo to jest orka... co nie zmienia faktu ze bombelek przychodzi do Ciebie, usmiechnie sie a Ty sie rozplywasz. Ale rodzicielstwo to harówka jak zadna inna. Jak tu czytam o wolnej chacie to tak Wam zazdroszcze. Ja to sie ciesze jak mam wolna 1h wieczorem i moge sie w ciszy wykapac ;) natomiast my akurat w ogole nie mamy zadnej pomocy ze strony dziadkow. Musimy sobie radzic sami. Jak maz jest w delegacji to np na paznokcie ide z dziecmi. Jak chcemy wyjsc sami to musimy niani 40h za godzine zaplacic. Wszystkie plytki do domu, drzwi i podlogi jezdzilismy wybierac z dziecmi. Teraz siedze za darmo w domu bo sa wakacje i ktos sie dziecmi musi, zajac jak szkoly i przedszkola zamkniete. W ogole w szkole w tym roku dzieci mialy 100dni wolnych od nauki, ktore byly dniami roboczymi. 100 dni, wyobrazacie sobie? A ja mam 26 dni urlopu tylko. Ale zgodnie z polskim prawem 7miolatek moze sam zostac w domu. Co z tego ze umrze ze strachu i glodu... to jest dla mnie najwieksze wyzwanie, jak znalezc opieke na te 100 dni

my się właśnie kochamy co dwa dni i jakoś mi się wydaje ze zawsze mamy pecha i omijamy owulacje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca, 22:51

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:

• Kirby Ekspertka

Wysłany: 4 lipca, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    mam strasznie dużo obaw, u mnie moj partner mnie męczył o dziecko juz od kilku lat i wkoncu doszłam do wniosku ze powinnam go posłuchać - chciałabym, ale nie ukrywam bardzo się boje.

mam skłonności do zamartwiania się i w głowie milion potencjalnych problemów, które mogą mnie spotkać.. co się stanie, jak dziecko będzie chore, jak nasz związek się rozpadnie przez dziecko ( co niestety się zdarza), jak moj partner zginie w wypadku i zostanę sama z dzieckiem itp.. miliony scenariuszy, które mogą się nie zdarzyć. Staram się o tym nie myslec..

Haha mam tak samo. Ostatnio mówiłam mężowi o tym kto miałby się zajmować dzieckiem jakby coś mi się stało. Nie mamy jeszcze dzieci 🫣
    Czasami się zastanawiam czy przez takie myślenie nie blokuje się jakoś mentalnie przed zajściem w ciążę. Ciało i umysł są ze sobą powiązane więc myślę że to może mieć wpływ.

Marzycielka94, S_va_88 lubią tę wiadomość

Starania od 07.2024

👨‍⚕️Hashimoto
    👉 wspomaganie progesteronem od 07.2025
    🗓️ badanie drożności -> sierpień/wrzesień

💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    my się właśnie kochamy co dwa dni i jakoś mi się wydaje ze zawsze mamy pecha i omijamy owulacje

w jednym miesiącu przez 7 dni kochaliśmy się codziennie od początku dni płodnych aż do skoku temperatury... maskara potem 2 tyg nie chciało mi się kochać. i tez nic nie wyszło 🤣

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:

• cysterka95 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:

Aż mi w głowie zabrzmiało "gdy chodziłem do podstawówki to był tam taki Paweł" 😂

Kirby, Powder, krolik, Mimi7, Gnom, kikix0o, Marzycielka94, S_va_88, cukrzyk1991 lubią tę wiadomość

👫 30 & 30
    starania naturalne od 01.2024
    z pomocą medyczną od 08.2024

👩🏻PCOS + IO + niedoczynność (ogarnięta)
    💊 Euthyrox + Glucophage + dieta low carb + suple
    ▪️naturalne cykle b. długie - 60-70 dni, częsty brak owulacji
    ▪️prawy jajowód niedrożny
    🧬 PAI1 hetero, V R2 hetero; zespół antyfosfolipidowy - Acard

🧔🏼obniżone parametry nasienia listopad 2024 ➡️ luty 2025 pogorszenie wyników
    ▪️Żylaki powrózka III st.
    📆 koniec kwietnia operacja - regeneracja w toku; seminogram kontrolny - koniec lipca

🔹sierpień - luty - 4 stymulacje Lametta, w tym 3 Ovitrelle 💉
    🔹kwiecień - lipiec - cykle naturalne bez stymulacji, regeneracja po operacji żpn ⏳

don't ask me where i'm going (i'm going insane) 🙃
  • Marzycielka94 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ja serio czytam w piątek o 23 o domowej inseminacji???? Na forum stricte medycznym????😂😂😂😂

cysterka95, Mimi7, kikix0o, S_va_88 lubią tę wiadomość

✨ Starania od 09/24 (11 cs)
    #rodzęw2026 🌷

👩 31
    ✔ USG, cytologia, MUCHa
    ✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
    ✔ LH, FSH, PRL, progesteron, estradiol
    ❓ owulacja
    ⬆️ testosteron 0,54 ng/ml + hirsutyzm
    ⬆️ homocysteina 10,89 umol/L

👨 36
    ⬆️ TSH, PRL, progesteron, estradiol
    ✔ USG
    ✔ koncentracja 45 mln/1 ml
    ⬇️ A i B = 30 %, morfologia 2 %

LIPIEC BĘDZIE NASZ 👶🏼🍼
    🏩 1 cykl stymulowany: Letrozol + Zivafer
    28.07 - 💉 beta HCG
    08.25 - sono-HSG
  • MMM123 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    mogłabym w okolicach owulacji 2x dziennie aplikować plemniki na wypadek tego jakby żyły krócej niż się zakłada?

stosunek 2x dziennie w okolicach owulacji wydaje mi się bez sensu, bo plemniki z 1 stosunku jak nie dożyją do owulacji, to jak powtórzymy akcje wieczorem być może nie zdążą się jeszcze wyprodukować?

Ja w ostatnim cyklu zakończonym ciaza biochemiczna obrałam taktykę rano i wieczór (z resztą zgonie z radami z forum) I na pewno to nie zaszkodziło bo coś się zadziało :)

Starania 02.2024
    Na poważnie od 11.2024
    01.2025 beta 20 💔
    03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
    04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
    (Leczenie antybiotykami)
    AMH 1.98

Ilość plemników 91 mln
    Koncentracja 45.5 mln/ml
    Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
    Morfologia 4%
    Suplementacja TenFertil ON
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirby wrote:
    Haha mam tak samo. Ostatnio mówiłam mężowi o tym kto miałby się zajmować dzieckiem jakby coś mi się stało. Nie mamy jeszcze dzieci 🫣
    Czasami się zastanawiam czy przez takie myślenie nie blokuje się jakoś mentalnie przed zajściem w ciążę. Ciało i umysł są ze sobą powiązane więc myślę że to może mieć wpływ.

jesteśmy szalone 🤣

moj maz w ogole nie potrafi zrozumieć tych moich wątpliwości i mówi ale po co o tym myśleć jak nawet dzieci nie mamy? on potrafi jakoś to rozgraniczyć i nie wybiegać w przyszłość.

ja sie staram panować nad moimi myślami, ale cały czas powracają

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:

• Mardotka Ekspertka

Wysłany: 4 lipca, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:
    Dziewczyny, czy ja serio czytam w piątek o 23 o domowej inseminacji???? Na forum stricte medycznym????😂😂😂😂
    Ja tez w to nie wierzę 🤣

Marzycielka94, S_va_88 lubią tę wiadomość

👩34 👨39
    12 cs o pierwszego maluszka
    Niedoczynność tarczycy ➡️ letrox 50

USG ✅ Cytologia ✅ Morfologia ✅
    TSH 1,2
    AMH 1.3
    Żelazo - 150
    Ferrytyna - 36
    D3 - 72
    MTHFR C677T homo
    Badanie nasienia ✅
    Drożność - wrzesień
    Suple 💊
    D3 4000 , jod , omega3 , B complex, koenzym Q10, probiotyki
  • White1 Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję wam bardzo dziewczyny jak czytam o waszych atakach paniki czy natłoku negatywnych myśli 😔🫂 nie wyobrażam sobie jakie to musi być trudne

Co do danych i czasu życia plemników - widziałam tu ciąże z różnych odstępów od owu i tak max było to 5 dni, ale dużo się zdarzało, że było 2 dni przed owu. Dane są aktualizowane co jakiś czas, np. można porównać normy dla nasienia w ostatnich latach, szczególnie jeśli chodzi o morfologię (szok że normę obniżyli do 4%, ale widać po wynikach na forum, że takie są realia).

Ssilvia a próbowałaś tabletek z inozytolem dopochwowo? To jest podobno game changer jeśli chodzi o żywotność i ruch. Pisałaś, że wolisz się diagnozować wcześniej niż później, a koszty u ciebie są niskie, ale skoro wszystko jest ok, to nie ma co się łamać, że nie wychodzi, może to faktycznie statystyka? Skoro nie ma nic co by stało na przeszkodzie.

👧25.5 🧑26.5 🐈🐈 ⏳️05.24 💉01.25

👧 PCOS | AMH 6.16 | MUCHa ✅️ drożność ✅️
    🧑 HBA 78% | MAR 1% | DFI 19% | nasienie ✅️

❌️01.25-06.25 6 cykli Lametta + Zivafert
    😴07.25 brak lametty = brak owulacji
    🔜08.25 7 cykl stymulowany 🤞
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka94 wrote:

dalyscie mi jeszcze jeden pomysł.

szukam mikroskopu ( kiedyś za dzieciaka miałam i super zabawa oglądać pod mikroskopem owady)

zadałam pytanie - czy pod mikroskopem widać ruszające się plemniki?

Tak, jak najbardziej – pod mikroskopem widać ruszające się plemniki. To właśnie w ten sposób ocenia się ich:

🔬 Ruchliwość plemników (tzw. motility):
    W badaniu nasienia (spermiogramie), pod mikroskopem ocenia się:

Ilość ruchomych plemników
    Rodzaj ruchu – czy poruszają się aktywnie, szybko i do przodu (tzw. ruch postępowy), czy wolno, w miejscu, albo chaotycznie
    Procent żywych, ale nieruchomych plemników
    Martwe plemniki

czy można to zrobić w domowym zaciszu?

ChatGPT :
    Tak, do pewnego stopnia można obejrzeć plemniki pod mikroskopem w domu, ale są pewne ograniczenia i zasady, o których warto wiedzieć.

🔧 Czego potrzebujesz?
    Mikroskop biologiczny (minimum 400x )
    Szklane szkiełko podstawowe i nakrywkowe
    Świeża próbka nasienia (do 30 minut od oddania, nie ochłodzona!)
    Oświetlenie dolne (wbudowane w mikroskop lub dodatkowe)

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:

‹‹ 48 49 50 51 52 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ