Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂
-
WIADOMOŚĆ
-
Sylwia_G-K wrote:Cześć i czołem! 😃
Ja od rana skoczyłam na badania krwi - powtarzam tą nieszczęsną prolaktynę, dorzuciłam do tego TSH, FT3 i FT4. Zobaczymy co z tego będzie 🙈
Kciuki za wszystkie testujące. ❤️14 cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
08.24 cb 💔
10.24 cb 💔
Ona 👩🏼 (31lat):
cykle regularne: 30-34dni 🗓️
2023 2x histeroskopia- wycięcie polipa
HSG (czerwiec) dwa jajowody drożne ✅
Hormony, biochemia (lipiec) ✅
🧬mutacja MTHFR a1298c hetero
On 👨🏽(31lat):
badanie nasienia 🪱(czerwiec): Ilość: 60,6 mln ✅ żywe: 69% ✅ koncentracja: 10,1 mln/ml🔻A+B: 43,5% ✅; morfo 1,8%🔻pH: 8,3🔻
🔜 1.08 urolog/androlog -
Ounai wrote:Moze cos tam prawdy jest w tym odrobaczaniu, ale ja nie jestem fanka. Odrobaczanie zrobilo sie modne. Pomaga na wszystko. Nie mozesz schudnac, odrobacz sie. Masz wysypke? Odrobacz sie. Zaostrzenie stanow zapalnych przy azs, to na pewno robaki. Nie mozesz zajsc w ciaze, najlepiej sie odrobaczyc. Nawet kiedys czytalam ze to sciema, ze kazdy vzlowiek ma jakies tam robaki w ciele i one w niczym nie przeszkadzaja i ze zawsze tak bylo i bedzie. Obstawiam ze za pare lat ta moda przejdzie i wszyscy uznaja ze odrobaczanie nie pomaga na nic, chyba ze faktycznie ktos pdczuwa w zwiazku z tym jakies objawy jak wtedy kiedy sie ma owsiki czy wlasnie juz sie traci wage w zwiazku z jakims robakiem. Pamietam ze ok 5 lat temu to w ogole byla taka moda zeby odrobaczac sie raz na rok.
Jest większa świadomość i dostęp do internetu. Co do odrobaczania niecelowanego bez przygotowania, ot tak profilaktycznie to fakt, że jest to złe. Jednak są sytuacje jak niska ferrytyna, nasilające się objawy od strony układu pokarmowego, które wskazują na kolonie robaków. I tak, każdy coś w sobie ma, robaki były zawsze i będą, nawet żyjąc sterylnie. Mają teraz tylko super warunki w naszych organizmach do przetrwania że względu na styl życia i dietę. Póki nie dają objawów, czujemy się ok to też uważam, że nie ma potrzeby się na siłę odrobaczać, jednak pamiętajmy, że one też wydalają toksyny, wątroba może sobie z tym nie radzić. Zmiany skórne są ściśle związane z problemami jelitowymi bądź wątrobowymi(nawet jak wyniki są ok, ona może być po prostu przeciążona codzienna praca). Możecie pogadać o tym z czatem gpt 😅 -
Belia wrote:Nie ale ostatnio moja mama mi to dość mocno sugeruje bo twierdzi, że na pewno mamy robaki bo śpimy z psem 😂 ale generalnie chętnie bym się tym zainteresowała ale nie wiem od czego zacząć.
Akurat od zwierząt to jest się bardzo ciężko zarazić 😅 -
krolik wrote:Jest większa świadomość i dostęp do internetu. Co do odrobaczania niecelowanego bez przygotowania, ot tak profilaktycznie to fakt, że jest to złe. Jednak są sytuacje jak niska ferrytyna, nasilające się objawy od strony układu pokarmowego, które wskazują na kolonie robaków. I tak, każdy coś w sobie ma, robaki były zawsze i będą, nawet żyjąc sterylnie. Mają teraz tylko super warunki w naszych organizmach do przetrwania że względu na styl życia i dietę. Póki nie dają objawów, czujemy się ok to też uważam, że nie ma potrzeby się na siłę odrobaczać, jednak pamiętajmy, że one też wydalają toksyny, wątroba może sobie z tym nie radzić. Zmiany skórne są ściśle związane z problemami jelitowymi bądź wątrobowymi(nawet jak wyniki są ok, ona może być po prostu przeciążona codzienna praca). Możecie pogadać o tym z czatem gpt 😅
MMM123 lubi tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Ounai wrote:Podziwiam kazdego kto sie decyduje tak budować. Dla nas juz te 1,5 roku bylo wyczerpujace
Też myślimy jak to będzie, budowa i małe dziecko (jeśli się uda oczywiście).👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 -
Belia wrote:Jaka ci wyszła PRL?
Ostanie wyniki takie ⬆️
Coś mi się w nich nie podoba, chat je interpretował tak:
1. Prolaktyna zdecydowanie podwyższona – to najważniejszy nieprawidłowy wynik.
• Może zaburzać cykle, owulację, powodować plamienia, PMS, problemy z zajściem w ciążę.
• 🔁 Warto powtórzyć PRL rano, na czczo, unikać stresu przed badaniem.
• Można rozważyć badanie po metoklopramidzie lub konsultację endokrynologiczną.
2. Podwyższony estradiol – niekoniecznie niepokojący, ale może wskazywać na wczesny rozwój pęcherzyka lub zaburzenie hormonalne (torbiel, PCOS).
3. Testosteron lekko powyżej normy – warto rozszerzyć diagnostykę:
• SHBG, wolny testosteron, androstendion, insulina na czczo.
• Przy podejrzeniu PCOS → USG jajników i spełnienie kryteriów rotterdamskich.
4. FSH i LH w normie – nie sugerują niewydolności jajników.
Wizyta u gin 22.07 🙈🙎♀️29 & 🤵🏻♂️34
💒 06.06.2025 r. 😱
Początki starań 03.2025 r. ❤️
Cykle 23 dni
Biochem 05.2025 💔 -
Ounai wrote:No wlasnie problem w tym, ze chat gpt tez bardzo czesto sie myli. Wystarczy zejsc na grupe o promptach i codziennie po kilka postow gdzie ludzie wylapuja bledy chata ti tyloo komputer, ktpry nie mysli, zbiera dane z sieci. Te dobre i te bledne tez bo on nie potrafi odsiac prawdy od klamstwa.
Dzisiaj pierwszy raz spróbowałam wykorzystać chat gpt w pracy najpierw sama coś policzyłam i wrzuciłam mu te same dane, wynik zupełnie inny. Analizując jego rozwiązanie krok po kroku pisałam gdzie popełnił błąd i tak po 4 poprawkach mamy ten sam wynik
Tak że naprawdę ostrożnie z nimSagi, Marzycielka94, PoskromionaZłośnica, cukrzyk1991, Dżozu, cysterka95 lubią tę wiadomość
Starania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
Morfologia 4%
Suplementacja TenFertil ON -
S_va_88 wrote:Hej, życzę Wam żeby z tych bieli wyszły podwójne kreski: Kins ⚪️, Kitkat ⚪️, Mimi7 ⚪️, Carrie12 ⚪️,
PA ⚪️, Dżozu ⚪️.
A za dzisiejszą ekipę testującą kciuki: kikix0o, Kiki93, JulaJula👍🤞👍. Dziewczyny rozwalcie bank🤩🥳👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
MMM123 wrote:Dzisiaj pierwszy raz spróbowałam wykorzystać chat gpt w pracy najpierw sama coś policzyłam i wrzuciłam mu te same dane, wynik zupełnie inny. Analizując jego rozwiązanie krok po kroku pisałam gdzie popełnił błąd i tak po 4 poprawkach mamy ten sam wynik
Tak że naprawdę ostrożnie z nim
скачать альбом бесплатноWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 09:05
Remedios, Marzycielka94, Reja13, ferrytynka25, hope♥, cukrzyk1991, Kirby, cysterka95, ater, S_va_88, Ounai lubią tę wiadomość
-
Ale poważnie mówiąc to coś tam kiedyś mi się obiło o uszy, że pasożyty powodują anemię i branie żelaza bez sprawdzenia czy nie ma się pasożytów może pogorszyć sytuację. Może któraś z Was ma ochotę poszukać info albo podzieli się wiedzą w temacie.
Ja raz w życiu sprawdzałam czy mam robaki, nie pamiętam z jakiego powodu to było, nic nie wyszło.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca, 09:11
krolik, ater lubią tę wiadomość
-
Pytałam moją rodzinną ostatnio o odrobaczanie to zapytała czy mam jakieś objawy, bo jeśli nie to nie muszę.
Nad prolaktyna się zastanawiam cały czas, bo mam makroprolaktynemie, której się nie leczy a jednak jest podwyższona. Czekam czy dostanę okres, bo sobota to jedyny dzień kiedy będę mogła ją zbadać a endo w środę i chciałabym już iść do niego z wynikami.
Muszę pamiętać zapytać moja ginekolog na monitoringu co z tą prolaktyna.👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
Ounai wrote:No wlasnie problem w tym, ze chat gpt tez bardzo czesto sie myli. Wystarczy zejsc na grupe o promptach i codziennie po kilka postow gdzie ludzie wylapuja bledy chata ti tyloo komputer, ktpry nie mysli, zbiera dane z sieci. Te dobre i te bledne tez bo on nie potrafi odsiac prawdy od klamstwa.
Wiem, żartowałam. Pracuje na co dzień z czatem i wiem jakie babole wali. Wszystko zalezy od sposobu w jaki zapytasz, aczkolwiek pomaga szybko wyszukać źródło. Jeśli chodzi o wiedzę w zakresie robaczków, to od 3 lat wałkuje ten temat, choć od dłuższego czasu zdecydowanie mniej i nie jest to wiedza z czata, a literatury czy ekspertów w tej dziedzinie. Dlatego uważam, że w konkretnych przypadkach warto zainteresować się tym tematem
Też znam przykłady astmy, która okazała się glistą ludzką, po odrobaczenie astma przeszła. A była to astma "dziedziczona" nie do wyleczenia zdaniem lekarza. Nie mówię, że to główni winowajcy wszystkiego, ale jak już lekarze nie mają pomysłu, kobieta stara się latami, do tego ma dodatkowe objawy w postaci kiepskich wyników żelaza, ferrytyny, sztucznie podbijane żelazem czy innymi suplami to warto poszukać czy ktoś nam nie robi spustoszenia w jelitach i nie podbiera tych pierwiastków -
Sylwia_G-K wrote:
Ostanie wyniki takie ⬆️
Coś mi się w nich nie podoba, chat je interpretował tak:
1. Prolaktyna zdecydowanie podwyższona – to najważniejszy nieprawidłowy wynik.
• Może zaburzać cykle, owulację, powodować plamienia, PMS, problemy z zajściem w ciążę.
• 🔁 Warto powtórzyć PRL rano, na czczo, unikać stresu przed badaniem.
• Można rozważyć badanie po metoklopramidzie lub konsultację endokrynologiczną.
2. Podwyższony estradiol – niekoniecznie niepokojący, ale może wskazywać na wczesny rozwój pęcherzyka lub zaburzenie hormonalne (torbiel, PCOS).
3. Testosteron lekko powyżej normy – warto rozszerzyć diagnostykę:
• SHBG, wolny testosteron, androstendion, insulina na czczo.
• Przy podejrzeniu PCOS → USG jajników i spełnienie kryteriów rotterdamskich.
4. FSH i LH w normie – nie sugerują niewydolności jajników.
Wizyta u gin 22.07 🙈14 cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
08.24 cb 💔
10.24 cb 💔
Ona 👩🏼 (31lat):
On 👨🏽(31lat):
badanie nasienia 🪱(czerwiec): Ilość: 60,6 mln ✅ żywe: 69% ✅ koncentracja: 10,1 mln/ml🔻A+B: 43,5% ✅; morfo 1,8%🔻pH: 8,3🔻
🔜 1.08 urolog/androlog -
Sagi wrote:Ale poważnie mówiąc to coś tam kiedyś mi się obiło o uszy, że pasożyty powodują anemię i branie żelaza bez sprawdzenia czy nie ma się pasożytów może pogorszyć sytuację. Może któraś z Was ma ochotę poszukać info albo podzieli się wiedzą w temacie.
Ja raz w życiu sprawdzałam czy mam robaki, nie pamiętam z jakiego powodu to było, nic nie wyszło.
Dokładnie. Żelazo ucieka przez nieszczelne jelita, a do nieszczelności prowadzą często nietolerancję pokarmowe, które również mogą być spowodowane infekcjami pasożytniczymi.
Postaram się po pracy wrzucić Wam informacje. A póki co polecam posłuchać dr Ozimka, parazytologa.Belia, Sagi, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
-
Ja dziś mam wolny dzień i od razu dzień lenia. Tak mi się nic nie chce, ze szok.
Pogoda okropna, nawet pies odmówił spaceruWyszedł i stwierdził, ze pogoda dramat wiec wróciliśmy do domu. W niedzielę trochę poplywal i ma zaczerwienione ucho więc trochę z nim jak z dzieckiem 🫣
Ja dziś się chyba zaszyje pod kocykiem i będę czytała książkę, z waszego polecania kupiłam Chłopki - opowieść o naszych babkach.
Co do odrobaczania to też dużo o tym słyszałam i osobiście uważam, że ma to sens. Odrobaczamy zwierzęta to dlaczego mamy tego nie robić sobie? Przecież też jemy syf. Ile razy zdarzyło nam się zejść nawet jakiś owoc, który mógł mieć jakiegoś robala w sobie? Sama na własną rękę bym tego nie robiła, ale pod kontrolą bym się odważyła. Jeszcze nie próbowałam, ale myślałam nad tym.
A co do czatu GPT - kłamie jak z nut, ale jest bardzo użyteczny. Po prostu trzeba go kontrolować i drążyć, ponawiać pytania i sprawdzać dane, które analizuje. Nie ufać bezgranicznie tylko z głową. ☺️Reja13, S_va_88 lubią tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej
7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
8 cykl ⌛ plan: stymulacja lamettą + drożność jajowodów
08.08 - wstępna kwalifikacja do IVF -
PA wrote:Pytałam moją rodzinną ostatnio o odrobaczanie to zapytała czy mam jakieś objawy, bo jeśli nie to nie muszę.
Nad prolaktyna się zastanawiam cały czas, bo mam makroprolaktynemie, której się nie leczy a jednak jest podwyższona. Czekam czy dostanę okres, bo sobota to jedyny dzień kiedy będę mogła ją zbadać a endo w środę i chciałabym już iść do niego z wynikami.
Muszę pamiętać zapytać moja ginekolog na monitoringu co z tą prolaktyna.
To i tak spoko rodzinna. Jak zasugerowałam mojej pediatrze, że może warto zbadać moja córkę pod kątem pasożytów (miała objawy) to powiedziała po co, mogę sobie kupić przecież lek bez recepty na owsiki, jak jest glista to też wybije. Dobrze, że byłam już świadoma i lekow bez recepty nie kupiłam. Córce wyszedł inny pasożyt - lamblia, też miałam, pamiątka z Wakacji 😝 poradziłyśmy sobie same z objawami, a odrobaczanie ewentualne to wiem, że kiedyś jak córka będzie gotowq, na ten moment nie ma opcji żebyśmy cały protokół zrealizowali. Ale i tak w tym momencie od tamtej diagnozy objawów nie mamy żadnych stąd wiem, że czy jest czy jej już nie ma, nie ma co ruszać.
Także jak tylko się brać za temat pasożytów to nie u pierwszego lepszego lekarza,ale u specjalisty w tej dziedzinie -
Claudii wrote:Ja dziś mam wolny dzień i od razu dzień lenia. Tak mi się nic nie chce, ze szok.
Pogoda okropna, nawet pies odmówił spaceruWyszedł i stwierdził, ze pogoda dramat wiec wróciliśmy do domu. W niedzielę trochę poplywal i ma zaczerwienione ucho więc trochę z nim jak z dzieckiem 🫣
Ja dziś się chyba zaszyje pod kocykiem i będę czytała książkę, z waszego polecania kupiłam Chłopki - opowieść o naszych babkach.
Co do odrobaczania to też dużo o tym słyszałam i osobiście uważam, że ma to sens. Odrobaczamy zwierzęta to dlaczego mamy tego nie robić sobie? Przecież też jemy syf. Ile razy zdarzyło nam się zejść nawet jakiś owoc, który mógł mieć jakiegoś robala w sobie? Sama na własną rękę bym tego nie robiła, ale pod kontrolą bym się odważyła. Jeszcze nie próbowałam, ale myślałam nad tym.
A co do czatu GPT - kłamie jak z nut, ale jest bardzo użyteczny. Po prostu trzeba go kontrolować i drążyć, ponawiać pytania i sprawdzać dane, które analizuje. Nie ufać bezgranicznie tylko z głową. ☺️Mardotka lubi tę wiadomość
14 cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
08.24 cb 💔
10.24 cb 💔
Ona 👩🏼 (31lat):
On 👨🏽(31lat):
🔜 1.08 urolog/androlog -
Boję się jutra dalej posmak metalu w ustach ale temperatura lekko spadła rano i już mam czarny scenariusz. Będzie upadek z wysokiego konia dobrze że dzisiaj jestem w pracy i nie mam czasu na głupotyStarania o rodzeństwo 🤰🏻
👦🏼05.2022 1CS (cięcie cesarskie)
Ona 👩🏻 IO, PCOS (AMH 5.38),niedoczynność tarczycy, Trombofilia❌ reszta z krwi ✅ MUCH✅ wymazy z szyjki✅ HSG-drożne ✅ KIR ✅ laparohistero ✅
On 🙋🏻♂️02.2025 nasienie: morfologia,HBA, fragmentacja, posiewy ✅
——————————————————-
🩷10cs (1 cykl na CLO, zivafert, utrogestan 3x300)
🩸09.06
🥚27.06 potrójna owulacja
🤞10.07 ⏸️
I beta 187,14. II beta 400,92. III beta 812,61
16.07 usg- kropek 🥹 -
Cześć dziewczyny! My w tym tygodniu z wywieszonym jęzorem wszystko załatwiamy przed wyjazdem na operację mojego męża. On dzisiaj był na pobraniu krwi, teraz czeka na swoje szczepienie i po tym na przypominające 6w1 dla małego. Wieczorem mamy spotkanie z dog walkerem.
Ja już byłam w tym tyg na leczeniu zęba, wczoraj zabrałam młodego po nowe buty bo ma za małe po 3 miesiącach. Dzisiaj na 14 jadę z kotem do onkologa na konsultację także muszę wyjść wcześniej z pracy. Jutro mam 12h zmianę i w piątek fryzjera, kupowanie prezentu i wyjazd po południu. Przynajmniej mi szybko zleci ten cykl 🫠S_va_88 lubi tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰niepowściągliwe wymioty ciężarnych (hyperemesis gravidarum) 🤢🤮
💔01.2025 biochem
💔02.2025 biochem
03-06.2015 przerwa na uzupełnienie niedoborów i odstawienie encortonu
Reumatyzm, PCOS, POTS, niedobór kwasu foliowego, B6, B12, żelaza, cynku, miedzi, selenu