Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂
-
WIADOMOŚĆ
-
Monini ❤️ cudownie, gratulacje! Tu nie ma wątpliwości.
Monini15 lubi tę wiadomość
14 cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
08.24 cb 💔
10.24 cb 💔
Ona 👩🏼 (31lat):
cykle regularne: 30-34dni 🗓️
2023 2x histeroskopia- wycięcie polipa
HSG (czerwiec) dwa jajowody drożne ✅
Hormony, biochemia (lipiec) ✅
🧬mutacja MTHFR a1298c hetero
On 👨🏽(31lat):
badanie nasienia 🪱(czerwiec): Ilość: 60,6 mln ✅ żywe: 69% ✅ koncentracja: 10,1 mln/ml🔻A+B: 43,5% ✅; morfo 1,8%🔻pH: 8,3🔻
🔜 1.08 urolog/androlog -
Sylwia_G-K wrote:Też jestem osobą, u której walka z trądzikiem skończyła się na Izoteku. Były kremy, żele, maści, antybiotyki… a później wszedł on, boski Izotek. Czy wyniszcza organizm? Pewnie bardzo. Chociaż moja wątroba nie pokazywała po sobie, że jej się nie podoba - ALAT i ASPAT w normie przez całą terapię. Cholesterol był kosmiczny, ale dało się z tym żyć. 🙈 Czy usta były suche 24/7 i zużyłam z 6162894 opakowań carmexu? Być może. Ale o losie, jak to cudnie jest móc wyjść bez makijażu. Miałam terapię izotekiem 9 miesięcy do października ubiegłego roku. Po odstawieniu jest nadal cudownie - czasami pojawi się jakaś zmiana, ale to typowo łojotokowe zapalenie skóry i znika dosyć szybko (tu polecam Pharmaceris). Jeżeli ktoś walczy z trądzikiem i nie planuje dzieci, lub jest gotów to odłożyć - warto o tym pomyśleć. Miałam wysypana całą żuchwę, dekolt i plecy - nic nie pomagało, jeden pryszcz znikał, a 10 kolejnych się pojawiało. Mam świadomość, że potrafi to mocno demotywować i powodować, że poczucie własnej wartości szura po asfalcie. Długo rozważałam wszystkie za i przeciw - teraz, gdybym mogła cofnąć czas, zrobiłabym to ponownie.
Taa. Kto nie miał w wieku nastoletnim zniszczonej psychiki przez trądzik i przez to patologicznie niskiej samooceny, ten nie wie o czym mowa. To nie jest wysyp przed okresem 5 pryszczy tylko ich po prostu masa. Miałam tak samo, jeden się nie zdążył goić, 5 następnych się pojawiało i tak dzień w dzień 🥹 z wiekiem tradzik schodził coraz niżej, obecnie jest i mnie tylko na żuchwie i szyi, ale mam okropne blizny.
Jakbym mogła sobie wcześniej na to pozwolić, przeszłabym tą terapię wcześniej bo nie miałabym tylu skutków. Teraz zostaje mi laser i pielęgnacja…
Ja akurat miałam wyniki dobre, ale dokuczały mi często zapalenie spojówek wraz z pękającymi kącikami ust z wysuszenia. To nie są cukierki, to taka chemia na trądzik, ja uważam. Ale niektórzy przez trądzik mają takie problemy psychiczne, że to ostatnia deska ratunku.
Mam tak „zrytą” psyche, że nadal mam problem wyjść bez makijażu, mam wrażenie, że każdy widzi mój problem. Jako nastolatka brzydziłam się samej siebie i czułam się jak potwór 🥲S_va_88 lubi tę wiadomość
📝Agata
👩🏼💼31 🤵🏽 28
🗓️Luźne starania od: Czerwiec 2025
•Cyto oraz USG ✅
•USG i 💉Tarczycy: niewielkie zmiany zapalne 🤷♀️
•Depresja reaktywna+ADHD
•Refluks,Nadciśnienie,Glukoza skok.
💊Asertin💊Pueria Uno
💊Wiesiołek💊Żelazo+C
💊Inozytol💊Omega3+ADEK
11.07.25 -Gin:✅ Potwierdzone Owu
•TSH 1,83 •PROG 11,36
•GLUK. 93 •FERR 23
🩸🔜 3CS.
🔜21.07.25: 🌡️🩹💉 ESTRAD,PROG,AMH,LH,FSH,SHBG -
Monini15 wrote:
cudny widok, tyle pozytywnych testów:D:D
nieśmiałe gratulacje!!!!!!!Monini15 lubi tę wiadomość
starania na luza od 2/24; 📣 1szy cykl Clostilbegyt i monitoring cyklu
⏸️ 10.07.2025 🤩
beta hcg: 60,60 (11.07.2025) ---> 258 (14.07)
tsh: 3,08 ---> 1,8
prog: 13,06 ---> 13,9 (wjeżdża Cyclogest)
👩34 / ; nieregularne cykle, bezowulacyjne; hipoglikemia reaktywna; łagodne objawy pcos?; migreny, trądzik, refluks? / sanprobi barrier, pueria uno, inozytol, selen, tran, potas, magnez, wątroba wołowa sproszkowana, pyłek pszczeli, chlorofil, laktoferyna, acerola /
żelazo 94,4 (50 - 170 ug/dL) ✔️
ferrytyna 18,8 (4,6 - 204) ng/mL 🔻🔻
HOMA-IR 1,03 ✔️ tarczyca ✔️ cynk🔺selen 🔻homocysteina ✔️ D3 🔻B 12 ✔️ kwas foliowy✔️
🥸 41 / seminogram ✔️ ten fertil on, wit D, probiotyki
🐕4 / niedobór masła -
Lianaa wrote:Taa. Kto nie miał w wieku nastoletnim zniszczonej psychiki przez trądzik i przez to patologicznie niskiej samooceny, ten nie wie o czym mowa. To nie jest wysyp przed okresem 5 pryszczy tylko ich po prostu masa. Miałam tak samo, jeden się nie zdążył goić, 5 następnych się pojawiało i tak dzień w dzień 🥹 z wiekiem tradzik schodził coraz niżej, obecnie jest i mnie tylko na żuchwie i szyi, ale mam okropne blizny.
Jakbym mogła sobie wcześniej na to pozwolić, przeszłabym tą terapię wcześniej bo nie miałabym tylu skutków. Teraz zostaje mi laser i pielęgnacja…
Ja akurat miałam wyniki dobre, ale dokuczały mi często zapalenie spojówek wraz z pękającymi kącikami ust z wysuszenia. To nie są cukierki, to taka chemia na trądzik, ja uważam. Ale niektórzy przez trądzik mają takie problemy psychiczne, że to ostatnia deska ratunku.
Mam tak „zrytą” psyche, że nadal mam problem wyjść bez makijażu, mam wrażenie, że każdy widzi mój problem. Jako nastolatka brzydziłam się samej siebie i czułam się jak potwór 🥲
Ja to wszystko znam, samoocena szorująca po dnie... u mnie dieta na szczęście pomogła - raz odstawiłam na pół roku gluten (miałam wtedy chyba 24 lata), i całkowicie od tego czasu nie piję mleka. Potem nie miałam już takich stanów zapalnych. Trądzik nadal mam, i też zszedł mi na dekolt i na plecy niestety, ale też widzę dużą zależność z tym jak się w danym momencie odżywiam. Współczuję Wam. Moja kuzynka miała terapię izotekiem i bardzo jej żałuje do dnia dzisiejszego, bo zrypał jej żołądek całkiem. A to było wiele lat temu, do tej pory ma problemy. Żałuje, że w czasach kiedy go zażywała, nie było internetów tak dostępnych i mama jej przed tym nie powstrzymała.S_va_88 lubi tę wiadomość
starania na luza od 2/24; 📣 1szy cykl Clostilbegyt i monitoring cyklu
⏸️ 10.07.2025 🤩
👩34 / ; nieregularne cykle, bezowulacyjne; hipoglikemia reaktywna; łagodne objawy pcos?; migreny, trądzik, refluks? / sanprobi barrier, pueria uno, inozytol, selen, tran, potas, magnez, wątroba wołowa sproszkowana, pyłek pszczeli, chlorofil, laktoferyna, acerola /
HOMA-IR 1,03 ✔️ tarczyca ✔️ cynk🔺selen 🔻homocysteina ✔️ D3 🔻B 12 ✔️ kwas foliowy✔️
🐕4 / niedobór masła -
Czy po izeteku robiłyście kuracje probiotykami?starania na luza od 2/24; 📣 1szy cykl Clostilbegyt i monitoring cyklu
⏸️ 10.07.2025 🤩
🐕4 / niedobór masła -
Klaudia k wrote:A ile po izoteku trzeba odczekać czasu zanim będzie się można starać o dziecko? Pytam z ciekawości, bo swego czasu na instagramie wiele sie wyświetlało rolek na ten temat i co człowiek to inna opinia. Niektórzy pisali nawet o 2-3 latach, zanim ciało się z tego oczyści.
Ja osobiście nie wiem nawet co trądzik bo chwała Bogu nigdy nic takiego nie miałam, czasami 1, 2 pryszcze jak się czipsów najadłam
I ginekolodzy i dermatolog mówiła o 6 miesiącach.🙎♀️29 & 🤵🏻♂️34
💒 06.06.2025 r. 😱
Początki starań 03.2025 r. ❤️
Cykle 23 dni
Biochem 05.2025 💔 -
Krew upuszczona pozostaje czekać już pisałam z moją ginekolog od dzisiaj wlatuje clexan
Dżozu, Sagi, cukrzyk1991, S_va_88 lubią tę wiadomość
Starania o rodzeństwo 🤰🏻
👦🏼05.2022 1CS (cięcie cesarskie)
Ona 👩🏻 IO, PCOS (AMH 5.38),niedoczynność tarczycy, Trombofilia❌ reszta z krwi ✅ MUCH✅ wymazy z szyjki✅ HSG-drożne ✅ KIR ✅ laparohistero ✅
On 🙋🏻♂️02.2025 nasienie: morfologia,HBA, fragmentacja, posiewy ✅
——————————————————-
🩷10cs (1 cykl na CLO, zivafert, utrogestan 3x300)
🩸09.06
🥚27.06 potrójna owulacja
🤞10.07 ⏸️
I beta 187,14. II beta 400,92. III beta 812,61
16.07 usg- kropek 🥹 -
Gratulacje! Ze stopki widzę, że były 3 pęcherzyki 👀
Marzycielka94, Gnom, Monini15 lubią tę wiadomość
👧25.5 🧑26.5 🐈🐈 ⏳️05.24 💉01.25
👧 PCOS | AMH 6.16 | IO | hiperandrogenizm
MUCHa ✅️ drożność ✅️
🧑 HBA 78% | MAR 1% | DFI 19% | nasienie ✅️
❌️01.25-06.25 6 cykli Lametta + Zivafert
😴07.25 brak lametty = brak owulacji
🔜08.25 7 cykl stymulowany 🤞 -
cukrzyk1991 wrote:Dajcie mi znać dziewczyny - czy zrobić jakieś aktualizacje ?
Możliwe, że wszystkiego nie wyłapałam z postów
2.07 Kins ⚪️, Pacynka 🩸
3.07 Kitkat 🩸
4.07 Kobea 🩸
5.07 Mimi7 ⚪️
6.07 Sagi ⚡️, Sylwia_G-K 🩸
7.07 Remedios 🩸, Carrie12 ⚪️
8.07 S_va_88🩸 , Daisy1⚡️
9.07 kikix0o, Kiki93 ⚪️, JulaJula
10.07 PA ⚪️, Aurora98, Monini15, Dżozu ⚪️
11.07 ater 🩸
U mnie bez zmian, ale temperatura już spada, pewnie jutro albo w sb @... i tak cykl za cyklem..starania na luza od 2/24; 📣 1szy cykl Clostilbegyt i monitoring cyklu
⏸️ 10.07.2025 🤩
🐕4 / niedobór masła -
Dżozu wrote:Czy po izeteku robiłyście kuracje probiotykami?
Nie. I generalnie i w trakcie terapii, i po czuję się dobrze.
Tylko no ja te nie miałam jakiejś hardcorowej dawki - u mnie pomagały dosyć niskie dawki izoteku, nie było potrzeby zwiększać i zwiększać dawek, tylko praktycznie całą kurację jechałam od 20 mg do 50 mg w maksie.
Według wskazań „idealnych” to przy mojej wadze powinnam zacząć od 40 a kończyć na 80 mg.
Na szczęście dermatolog podeszła do tego indywidualnie, obserwowała i reagowała. ☺️🙎♀️29 & 🤵🏻♂️34
💒 06.06.2025 r. 😱
Początki starań 03.2025 r. ❤️
Cykle 23 dni
Biochem 05.2025 💔 -
Lianaa wrote:Taa. Kto nie miał w wieku nastoletnim zniszczonej psychiki przez trądzik i przez to patologicznie niskiej samooceny, ten nie wie o czym mowa....
Z trądzikiem walczę, uwaga, od 5 roku życia. Nie wiem, czy chciałam się aż tak uzewnętrzniać, ale niech będzie.
Pochodzę z małego miasta, gdzie dostęp do lekarzy to nie takiego hop siup, a nie wszyscy mają możliwość podróżowania 100km, gdy dziecku wyjdzie wysypka na brodzie. No więc mi wyszła, rodzice zaprowadzili do lekarza, który dosłownie bawił się w rozpoznanie. Od świerzbu (na brodzie! u pięciolatki!) po wszystkie możliwe alergie pokarmowe. Dostałam sterydy. Tylko mu się zapomniało powiedzieć, że max 2 tygodnie to stosować, a ja ponad 2 miesiące to brałam.
No i się zatrułam. Na szczęście rodzice nie odpuścili i szukali dalej, ale zauważyli zmiany, których nie chce się widzieć u pięciolatki. Tak więc okazało się, że gdyby nie przerwana terapia sterydami, to prawdopodobnie dostałabym okresu przed pójściem do zerówki. I prawdopodobne jest (choć nie mam dowodów), że wszystkie moje obecne problemy też są z tym niejako powiązane.
Podziwiam, że leczycie, chcecie mieć piękną skórę, ja się trochę pogodziłam z tym, że ona cacy już nie będzie. Czekam jeszcze na to magiczne "po ciąży ", po którym wszystko ponoć przechodzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca, 08:47
Lianaa, S_va_88 lubią tę wiadomość
🤶 29l.
Temat dziecko od 02.2023, starania ciągłe od 5.2024 r.
🩷IO, otyłość, [06.2023 miomektomia/laparotomia 5x7cm], choroba Gravesa-Basedowa
💊Thyrozol, Propranolol WZF, Glucophage, Euthyrox 50, suple
🎅34 l.
💙54,85 mln/ml, A+B 33,52%, morfo 0% ⬇️
💊Co-Prestarium Initio, Fertisim, suple
▫️to nieskończoność nabiera ostrości▫️ -
Ale piękny widok z rana! Gratulacje ! ❤️ tak powinny wyglądać wszystkie nasze testy 😀
Monini15, S_va_88 lubią tę wiadomość
04.2025 powrót do starań 🐣
💊 Hashimoto
❗wysoka prolaktyna
01.2025 13tc 💙👼 💔 -
White1 wrote:Gratulacje! Ze stopki widzę, że były 3 pęcherzyki 👀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca, 08:53
White1, Gnom, Dżozu, S_va_88 lubią tę wiadomość
Starania o rodzeństwo 🤰🏻
👦🏼05.2022 1CS (cięcie cesarskie)
Ona 👩🏻 IO, PCOS (AMH 5.38),niedoczynność tarczycy, Trombofilia❌ reszta z krwi ✅ MUCH✅ wymazy z szyjki✅ HSG-drożne ✅ KIR ✅ laparohistero ✅
On 🙋🏻♂️02.2025 nasienie: morfologia,HBA, fragmentacja, posiewy ✅
——————————————————-
🩷10cs (1 cykl na CLO, zivafert, utrogestan 3x300)
🩸09.06
🥚27.06 potrójna owulacja
🤞10.07 ⏸️
I beta 187,14. II beta 400,92. III beta 812,61
16.07 usg- kropek 🥹 -
Monini15 - Gratulacje! Super wieści z rana 😊
PA - trop ginekologa był taki że np. przy owsicy dorosłe osobniki mogą roznosić bakterie kałowe w okolicach ujścia pochwy itp. Robiłam wymaz z pochwy, badania kału a potem miałam kurację parazytologiczną (jakieś dwa leki, ale nie pamiętam dokładnie bo to było dobrych parę lat temu). Od tego czasu spokój, infekcję miałam raz po braniu antybiotyku, ale to było typowo grzybicze a nie bakteryjne.
A robiłaś wymaz z pochwy żeby sprawdzić co to za infekcje?Starania od 06/2025
Aktualnie 2cs
Cykle 31-40d
IO i hiperandrogenizm
TSH 2,74 uIU/ml⬆️
DHEA-SO4 359 ug/dl⬆️
17-OH-progesteron 1,23ng/ml⬆️
Euthyrox 25 -
Co do Izoteku to ja przeszłam w swoim życiu dwie kuracje. Po pierwszej miałam spokój około 2 lata ale trądzik finalnie wrócił (ale nie aż tak mocno). Dermatolog kazał wziąć kurację a'la przypominającą w małej dawce. Od tej pory trądzik nigdy już nie był aż tak mocny jak w najgorszych czasach gdzie nie mogłam czasami spać na boku bo tak mnie bolała twarz od pryszczy... ale trądzik nadal mam i to mój największy kompleks. Teraz już wiem że to przez androgeny i rozjazd hormonów, ale wtedy nikt tego nie badał.
Co do starań o ciążę i Izoteku to dermatolog mówił o 6 miesiącach odczekania, choć na ulotce leku jest napisane że miesiąc wystarczy. Moja siostra brała izotek przed staraniami o dziecko i kazali jej odczekać minimum 3 miesiące ale im trochę czasu zeszło w staraniach więc finalnie wyszedł chyba rok odstępu.Starania od 06/2025
Aktualnie 2cs
Cykle 31-40d
IO i hiperandrogenizm
TSH 2,74 uIU/ml⬆️
DHEA-SO4 359 ug/dl⬆️
17-OH-progesteron 1,23ng/ml⬆️
Euthyrox 25 -
Monini!!! Cudowne wieści z rana, myślę, że można już składać śmiałe gratulacje !!! 😍😍😍✨ Starania od 09/24 (11 cs)
#rodzęw2026 🌷
👩 31
✔ USG, cytologia, MUCHa
✔ TSH, FT3, FT4, ATPO
✔ LH, FSH, PRL, progesteron, estradiol
❓ owulacja
⬆️ testosteron 0,54 ng/ml + hirsutyzm
⬆️ homocysteina 10,89 umol/L
👨 36
⬆️ TSH, PRL, progesteron, estradiol
✔ USG
✔ koncentracja 45 mln/1 ml
⬇️ A i B = 30 %, morfologia 2 %
LIPIEC BĘDZIE NASZ 👶🏼🍼
🏩 1 cykl stymulowany: Letrozol + Zivafer
28.07 - 💉 beta HCG
08.25 - sono-HSG -
Marzycielka94 wrote:Monini!!! Cudowne wieści z rana, myślę, że można już składać śmiałe gratulacje !!! 😍😍😍
Marzycielka94 lubi tę wiadomość
👧25.5 🧑26.5 🐈🐈 ⏳️05.24 💉01.25
👧 PCOS | AMH 6.16 | IO | hiperandrogenizm
MUCHa ✅️ drożność ✅️
🧑 HBA 78% | MAR 1% | DFI 19% | nasienie ✅️
❌️01.25-06.25 6 cykli Lametta + Zivafert
😴07.25 brak lametty = brak owulacji
🔜08.25 7 cykl stymulowany 🤞 -
Monini15 wrote:
Monini 😍 czyli ten metaliczny posmak to jednak nie była zmyłka 😃Monini15, Dżozu, S_va_88 lubią tę wiadomość
👫 30 & 30
starania naturalne od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność (ogarnięta)
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta low carb + suple
▪️naturalne cykle b. długie - 60-70 dni, częsty brak owulacji
▪️prawy jajowód niedrożny
🧬 PAI1 hetero, V R2 hetero; zespół antyfosfolipidowy - Acard
🧔🏼obniżone parametry nasienia listopad 2024 ➡️ luty 2025 pogorszenie wyników
▪️Żylaki powrózka III st.
📆 koniec kwietnia operacja - regeneracja w toku; seminogram kontrolny - koniec lipca
Monini15 wrote:
Wow! Cóż za niecodzienny widok 😍⚡️⚡️
Gratulacje! Piękna informacja w ten deszczowy i szary poranek!❤️Monini15 lubi tę wiadomość
👩 28 👨 30
13CS ✨👶