X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksiendzu jutro zloze zyczenia, w dzien urodzin :)

Heretyczka, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hyhyhyhy czuję się na dziś spełniona forumowo.
    oddalam się ku obowiązkom domowym.
    miłego weekendu! :)

krycha.stara, malgos741, Mimbla, Heretyczka, Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kwestii zachodzenie w ciaze- a wlasciwie nie- zachodzenia, to czytalam kiedys na bocianie chyba, wypowiadala sie gienka, i bylo cos na temat krotkich cykli, otoz ona mowie ze jesli faza lutealna jaet krotka to znaczy ze owulacja byla marnej jakosci i tym samym jajko tez, jesli "wartosciowa" owulka to i II faza jest odpowiednio dluga. Pewnie dla niektorych to zadne odkrycie, ale pomyslalam o tych moich krotkich cyklach... Potem przeczytalam o koenzymie Q10- ze poprawia jakosc komorki jajowej (nasienia tez) no to zakupilam dzis i zaczelam brac.
    O Q10 tutaj:

http://www.jestemplodna.pl/jak-poprawic-jakosc-komorek-jajowych-jakosc-nasienia/

malgos741, kapturnica, Heretyczka, Sabina, Mala79, iwcia77, Bozia3 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już na weselu zajrzę później bo zaraz się zaczyna ;)

krycha.stara, dorbie, moremi, kkisia, Sabina, iwcia77 lubią tę wiadomość

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, no i jeszcze cukier- obniza znacznie jakosc komorek jajowych, dobrze opisany proces tutaj:

http://dobrzebozdrowo.blogspot.co.uk/2013/06/cukier-jakosc-komorek-jajowych.html

Heretyczka, iwcia77 lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Magdala Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    W kwestii zachodzenie w ciaze- a wlasciwie nie- zachodzenia, to czytalam kiedys na bocianie chyba, wypowiadala sie gienka, i bylo cos na temat krotkich cykli, otoz ona mowie ze jesli faza lutealna jaet krotka to znaczy ze owulacja byla marnej jakosci i tym samym jajko tez, jesli "wartosciowa" owulka to i II faza jest odpowiednio dluga. Pewnie dla niektorych to zadne odkrycie, ale pomyslalam o tych moich krotkich cyklach... Potem przeczytalam o koenzymie Q10- ze poprawia jakosc komorki jajowej (nasienia tez) no to zakupilam dzis i zaczelam brac.
    O Q10 tutaj:

http://www.jestemplodna.pl/jak-poprawic-jakosc-komorek-jajowych-jakosc-nasienia/

Tych teorii tyle istnieje.

Tu np o wit B6 na wydluzenie fazy lutealnej, tez ciekawa.

Witamina B6 (Pirydoxyna)
    Przeciwdziała kobiecej niepłodności. Wraz z innymi witaminami z grupy B przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Umożliwia utrzymanie w równowadze hormonów i całego układu immunologicznego. Wydłuża drugą fazę cyklu - leczy tzw. niedomogę ciałka żółtego, jedną z przyczyn niemożności zajścia w ciążę. Faza lutealna powinna trwać ok. 14-16 dni. U niektórych kobiet długość ta wynosi 11-12 dni i nie uważa się, że jakakolwiek forma leczenia jest potrzebna (zależy to od wyników dotychczasowych prób zapłodnienia). Defekt lutealny objawia się w momencie, gdy druga faza cyklu trwa jedynie 10 lub mniej dni. Można go wykryć dzięki mierzeniu podstawowej temperatury ciała, USG dopochwowym wykonanym w celu ustalenia owulacji. Jedną z metod leczenia jest suplementacja gestagenna, inną witamina B6. Szczególnie sprawdza się to u tych cierpiących na mastodynię (ból piersi), bądź mastalgię (ból plus obrzęk piersi). Witamina ułatwia wątrobie usuwanie nadmiaru estrogenów z ciała. Dodatkowo podnosi poziom progesteronu i asystuje w produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który poprawia nastrój. Dzięki regulacji poziomu hormonów wpływa na poprawę skóry ze zmianami trądzikowymi. Szczególnie pomocny jest tu przy wypryskach przed menstruacją czy menopauzą.

Uwaga: Badania wykazały, że 1/3 dorosłych ma niedobory B6. Szczególnie narażeni są ludzie starzy, kobiety w ciąży czy karmiące, kobiety stosujące hormonalna antykoncepcję, palacze. Jeśli bierzesz leki antypadaczkowe uważaj, aby nie przekroczyć zalecanej dawki witaminy B6. Wysokie mogą zmniejszyć efektywność tego typu leków. Jeśli stosujesz lewodopę (L-dopa), wykorzystywaną w parkinsonizmie, nie bierz B6. Witamina dezaktywuje działanie leku. Jeśli biorąc B6 zaobserwujesz jakikolwiek rodzaj drętwienia czy mrowienia, zaprzestań brania witaminy i skonsultuj się z lekarzem.

Efekty uboczne: Nawet długotrwałe przyjmowanie dawek do 100 mg jest bezpieczne. Jakkolwiek w rzadkich przypadkach stosowanie 200-300 mg dziennie wywołało uszkodzenie nerwów i związane z tym drętwienie, osłabienie i utracenie funkcji w kończynach. Ta poważna konsekwencja jest bardziej prawdopodobna jeśli dawki dzienne przekraczają 2000 mg przez dłuższy okres czasu (dwa albo więcej miesięcy). Na szczęście uszkodzenie tego rodzaju jest odwracalne tak szybko jak odstawi się preparat.

Dawkowanie: Wiele "multiwitamin" zawiera B6, ale taka dawka jest niewystarczająca. Zaleca się od 100 do 200 mg (średnio 150) dziennie w celu wydłużenia fazy lutealnej. Najlepiej rozpocząć od niższych dawek i sprawdzać czy działa. Jeśli nie - podwyższyć. Dla lepszego wchłaniania nie bierz jednorazowo więcej niż 100 mg. Suplementacja witaminy B6 (25 mg na dzień) jest bardzo zalecana w przypadku mdłości i wymiotów w ciąży. Skonsultuj się jednak z lekarzem zanim zaczniesz brać witaminę z powodu mało jeszcze poznanego wpływu tego środka na rozwijający się płód.

W podawaniu czesto laczy sie ta witamine z magnezem, ktory wzmacnia dzialanie B6.

Bursztyn, Mala79 lubią tę wiadomość

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • paszczakin Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heretyczka wrote:
    nawet z samego boczku i smietany w diecie nie zgrubniesz tylko schudniesz....próbowalam kiedys diete Kwasneiwskiego, oczywiscie w normalnych ilosciach, tylko tyle zeby nie czuc głodu

A moj ojciec dzieki niej prawie ten padół opuscil..

Jeśli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można
    4u3Dp2.png eGmlp2.png
  • Bursztyn Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdala wrote:
    Tych teorii tyle istnieje.

Tu np o wit B6 na wydluzenie fazy lutealnej, tez ciekawa.

Tak, wit.z grupy B tez sa bardzo wazne, i to nie tylko teoria moim zdaniem.
    Przykra prawda jest taka, ze z wiekiem niestety jakosc jajek spada, poza "podrasowywaniem" hormonalnym mozna tez cos z zarcia i innych suplementow dolozyc, na pewno nie zaszkodzi, a kto wie...moze cos pomoc :)
    Wiadomo, Ameryki nie odkrylam ;)

iwcia77 lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • paszczakin Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krycha.stara wrote:
    A ja to powiem Wam , ze sama nie wiem, czy sie rozmnazac. Zeby mi jaki (piiiiip-cenzura...) corke zgwalcil i w haremie zamknal? No nie wiem, panocku, nie wiem, nie wiem... :-/

Czeba Krycha dzieci robic ;) Bo juz niedlugo bedziemy w Europie mniejszoscia..

A poza tym skad wiesz, ze corke?

moremi, kkisia, krycha.stara lubią tę wiadomość

4u3Dp2.png eGmlp2.png
  • paszczakin Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Paszcza coś Ty zrobiła ze swoim prosiakiem!

ukazuje swoje bogate wnetrze ;)

moremi, malgos741, kkisia, Mimbla, iwcia77 lubią tę wiadomość

4u3Dp2.png eGmlp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    A moj ojciec dzieki niej prawie ten padół opuscil..

juz dzis pisałam że co człowiek to przypadek

Bursztyn lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ściełam dzis włosy o jakies 6cm bo mam od czasu popołogowych odrostów 2 długosci i zamierzam sie stopniowo przekształcać w blondynke :)

malgos741, dorbie, Mimbla, Bursztyn, iwcia77, caffe, Bozia3 lubią tę wiadomość

• moremi Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    ukazuje swoje bogate wnetrze ;)
    Tylko patrz, żeby przez to wnętrze Bursztyn wewnętrznego ptaka nie uwolniła ;)

malgos741, Bursztyn, iwcia77 lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • malgos741 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heretyczka wrote:
    ściełam dzis włosy o jakies 6cm bo mam od czasu popołogowych odrostów 2 długosci i zamierzam sie stopniowo przekształcać w blondynke :)
    ooo

Heretyczka lubi tę wiadomość

01.2015 iui :( invicta Gdańska
    10.2015 iui :( Artemida Olsztyn
    ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016 :(
    kariotypy ok
    mutacja MTHFR
    ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i gdzie wszystkie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heretyczka wrote:
    no i gdzie wszystkie?

Ja już piję.

Heretyczka lubi tę wiadomość

• Mega Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bry..
    Paszcza - najpierw myślałam ze w awatarze masz kawałek ciasta z kremem i truskawkami, potem po powiększeniu....matko, zabilas prosiaka!
    Kometa ty nasz nadworny kronikarzu! :D

A ja musze sie wam pochwalić, ze zdałam dzisiaj egzamin z ubezpieczeń do KNFu :)
    No i z niecierpliwości czekam na męża :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 19:02

paszczakin, moremi, Heretyczka, kkisia, malgos741, Mimbla, ComeToMeBaby, Mala79, kapturnica, iwcia77, caffe, beates lubią tę wiadomość

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macduska wrote:
    Ja już piję.
    co pijesz?

Mega, malgos741 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heretyczka wrote:
    co pijesz?

To co wczoraj - białe wino. :-)

Mega, Heretyczka, Mimbla lubią tę wiadomość

• Mega Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam butle czerwonego wina, ale czekam do jutra ;)

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
‹‹ 11484 11485 11486 11487 11488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ