35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Reni wrote:Wrócę do tematu, bo jakieś błędne wnioski wyciagnelyscie. Nikt nie napisał, ze caly czas śledzi. Nie widzę w tym nic złego jak raz, dwa razy w roku lukne z ciekawości a przy okazji naciesze oko, że czas dla siusiary nie jest łagodny..
Tyle w temacie.chodzilo o to ze w ogole ktos sie interesuje obca baba, mowiac jednoczesnie ze wcale ja ta baba ie interesuje i cieszac sie z jej niesprzyjajacych "okolicznosci" estetycznych
to ostatnie tez mnie szczerza mowiac dziwi, bo jesli ktos nie jest moim wrogiem to dlaczego mam sie cieszyc ze np. staro wyglada?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMyszonek wrote:Samirko,
z tego, co pamiętam to zakwaszony organizm mają najczęściej ludzie z "nadmiarem wilgoci w organizmie"
Może spróbowałabyś gotowania czegoś z diety 5 przemian??
Przepisy - jak dla mnie - dobre, sprawdzone ale ja bardzo lubię przyprawy. Kurkuma ma działanie odkwaszające - dodaję ją nawet do naleśników - wychodzą śliczne, żółciutkie
Kurkuma Zastosowanie i Właściwości
Kurkuma (Ostryż Długi, Turmerik, Szafran Indyjski, Curcuma Longa) to przyprawa uprawiana w krajach azjatyckich od setek lat. Przez wielu naukowców i lekarzy uznawana za środek hamujący rozwój nowotworów. Ceniona przyprawa, barwnik a także lekarstwo. Posiada bogatą listę zastosowań w medycynie, kosmetyce oraz kuchni.
Samo słowo kurkuma w wielu jezykach znaczy „żółty korzeń”. To roślina z rodziny imbirowatych posiadająca w swojej naturalnej formie ostry palący smak oraz intensywną żółtą barwę.
Zastosowanie Kurkumy:
Jak już wcześniej wspomniałem kurkuma posiada szeroką listę zastosowań, ponieważ używają jej zarówno kucharze, lekarze jak i kosmetolodzy. W medycyjnie stosuję się kurkumę jako łagodny środek przeciwzapalny. Dzięki zawartym w niej antyoksydantach przyspiesza procesy gojenia ran, dlatego w Indiach często kurkumą posypuje się rany oraz bandarze. Stosuje się ją również przy leczeniu wrzodów żołądka, ponieważ wzmaga produkcję kwasów żółciowych. W kosmetyce kurkumę wykorzystuje się do produkcji kosmetyków do makijażu takich jak szminek, płukanek do włosów, podkładów czy jako dodatek do perfum o orientalnym zapachu. Można z niej przygotować maseczki do twarzy, należy jednak uważać ponieważ jest silnie barwiąca. W gastronomii służy głównie jako składnik barwiący, jednak nie powinno się używać do mieszania jej drewnianych ani plastikowych łyżek/chochli/desek/misek. Silnie barwi i trudno pozbyć się przebarwień. Praktycznie jedynym sposobem na zmniejszenie śladów po kurkumie jest pozostawienie na słońcu na kilka godzin łyżki czy miski. W przemyśle spożywczym wykorzysytwana jest również do zabarwiania masła, margaryny, makaronu i sera.
Właściwości Kurkumy:
Kurkuma przede wszystkim ma bardzo silne właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni ona wątrobę, wspomaga trawienie oraz mechanizmy odtruwające organizm. Obecnie przeprowadzanych jest wiele badań nad jej wpływem na komórki nowotworowe. W Indiach spożywa się około 1,5 - 2 gram kurkumy na dzień i prawdopodobnie dzięki temu zapadają oni osiem razy rzadziej na raka płuc, dziewięć razy rzadziej na raka okrężnicy, pięć razy rzadziej na raka piersi i dziesięć razy rzadziej na raka nerek niż ludzie w krajach zachodnich. Kurkuma jest również naturalnym środkiem antyseptycznym.NIE powinna być jednak spożywana przez osoby, biorące środki na rozrzedzenie krwi, kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
Dzięki silnym wlaściwością przeciwutleniającym stała się poszukiwanym składnikiem podczas produkcji leków i kosmetyków.
Jak widać, kurkuma ma ogromne możliwości w walce z wieloma chorobami, estetycznie barwi nasze posiłki i nadaje im przyjemny korzenny smak. Dlatego, powinniśmy już dziś zacząć jej regularne spożywanie, aby zabezpieczyć się przeciwko wielu chorobom oraz być zdrowsi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2014, 19:47
Myszonek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam
Kurcze 3 dni mnie nie bylo ( wizyta u tesciow ) a tu tyle sie dzieje , nie jestem w stanie naraz was nadrobic
Jak tu sie milo zrobilo nie tak bezosobowo
Jak wszystkie to ja tez wam zaraz sie ujawnie tylko musze to jakos ogarnaciwcia77, inessa, Myszonek, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
kkisia wrote:Witam
Kurcze 3 dni mnie nie bylo ( wizyta u tesciow ) a tu tyle sie dzieje , nie jestem w stanie naraz was nadrobic
Jak tu sie milo zrobilo nie tak bezosobowo
Jak wszystkie to ja tez wam zaraz sie ujawnie tylko musze to jakos ogarnac
czekamy:)
Iwone lubi tę wiadomość
-
No to ja jeszcze raz wrzucę fotkę tylko mam z ok 2-3 lat temu teraz jestem cała brązowa i mam dłuższe włosy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2014, 20:54
mysza1975, iwcia77, inessa, Viv78 lubią tę wiadomość
01.2015 iuiinvicta Gdańska
10.2015 iuiArtemida Olsztyn
ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
nick nieaktualny