Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • KaRa Autorytet
    Postów: 680 1638

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    grosza wrote:
    Pani pyta się dzieci jakie jajka widziały. Dzieci mówią, że rożne: w kropki, w ciapki, Jasiu mówi, że czarne.
    Pani pyta Jasia
    - Jasiu a gdzie widziałeś te jajka ?
    - U Murzyna na plaży.
    - Siadaj dwa!
    - Tak proszę pani, były dwa.
    - Pała, nie rozumiesz ?!
    - Pała też była proszę pani.
    - Jutro przyjdziesz do szkoły z Ojcem, już On Ci pokarze!
    - Ojciec nie ma co pokazywać, On ma białe.

    Masakra! Super. ale sie usmialam ;)

    atdczbmhr11b1825.png[/url]
    relg3e5e91k07fd9.png
  • angela Autorytet
    Postów: 978 3687

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    angela, w ktorych dniach cyklu wykonywac te wszystkie badania na hormony?

    TSH ( ft3 i ft4) - niezależne od dc

    Bursztyn lubi tę wiadomość

    [img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • KaRa Autorytet
    Postów: 680 1638

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    angela wrote:
    Bursztyn wrote:
    aga, LH,FSH, Estradiol, Prolaktyna, Progesteron od ktorego do ktorego dnia cyklu najlepiej robic? Bo gdzies wczesniej dziewczyny pisaly , ze Prolaktyna najlepiej miedzu 2 a 5 dniem cyklu, chyba ze cos pomylilam? Zastanawiam sioe czy mozna zrobic je wszystkie za jednym zamachem, zeby sie nie kloc kilka razy (nienawidze igiel i mdleje wtedy).

    Prolaktyna 2-3dc, FSH - 2-3dc, LH 1-3dc - na czczo, progesteron 20-22dc, estradiol przed owulacją ,ze względu na dojrzewające pęcherzyki

    A mi lekarz w UK kazal:
    5 dc- testosteron, LH, FSH, estradiol
    21 dc - TSH, prolaktyna, progesteron
    Jako ze 21dc wypada w sobote, mam skierowanie na 20 dc.

    atdczbmhr11b1825.png[/url]
    relg3e5e91k07fd9.png
  • KaRa Autorytet
    Postów: 680 1638

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodatkowo zalecil zbadac poziom choresterolu, cukru i badanie krwi czy nie ma anemii.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2013, 19:59

    atdczbmhr11b1825.png[/url]
    relg3e5e91k07fd9.png
  • angela Autorytet
    Postów: 978 3687

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaRa wrote:
    angela wrote:
    Bursztyn wrote:
    aga, LH,FSH, Estradiol, Prolaktyna, Progesteron od ktorego do ktorego dnia cyklu najlepiej robic? Bo gdzies wczesniej dziewczyny pisaly , ze Prolaktyna najlepiej miedzu 2 a 5 dniem cyklu, chyba ze cos pomylilam? Zastanawiam sioe czy mozna zrobic je wszystkie za jednym zamachem, zeby sie nie kloc kilka razy (nienawidze igiel i mdleje wtedy).

    Prolaktyna 2-3dc, FSH - 2-3dc, LH 1-3dc - na czczo, progesteron 20-22dc, estradiol przed owulacją ,ze względu na dojrzewające pęcherzyki

    A mi lekarz w UK kazal:
    5 dc- testosteron, LH, FSH, estradiol
    21 dc - TSH, prolaktyna, progesteron
    Jako ze 21dc wypada w sobote, mam skierowanie na 20 dc.

    Nie mam pojęcia dlaczego twój lekarz zalecił inne dni - ja mam te dane z kliniki niepłodności w Warszawie "Novum" się nazywa, ale jak patrzę uważniej to też jest napisane,że badanie prolaktyny może być 11-12dc , testosteron 1-3dc - wydaje mi się ,że to wszystko jest uzależnione od fazy folikularnej, owulacyjnej i lutealnej - ponieważ te hormony zmieniają się w zależności od fazy - napewno ma powody do wyznaczenia badań w te dni, więc myślę,że trzeba się trzymać tego co mówi lekarz ( na jakiejś podstawie ocenił problem)

    KaRa lubi tę wiadomość

    [img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • angela Autorytet
    Postów: 978 3687

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn wrote:
    angela, dzieki! Czyli jednak trzeba bedzie sie kluc kilka razy :(

    Nie ma za co - polecam się na przyszłość :) No , kłucie kilkakrotne nieuniknione - kiedyś też mdlałam - teraz się uodporniłam , bo musiałabym w kółko leżeć zemdlona hi hi

    Bursztyn lubi tę wiadomość

    [img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • KaRa Autorytet
    Postów: 680 1638

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    angela wrote:
    KaRa wrote:
    angela wrote:
    Bursztyn wrote:
    aga, LH,FSH, Estradiol, Prolaktyna, Progesteron od ktorego do ktorego dnia cyklu najlepiej robic? Bo gdzies wczesniej dziewczyny pisaly , ze Prolaktyna najlepiej miedzu 2 a 5 dniem cyklu, chyba ze cos pomylilam? Zastanawiam sioe czy mozna zrobic je wszystkie za jednym zamachem, zeby sie nie kloc kilka razy (nienawidze igiel i mdleje wtedy).

    Prolaktyna 2-3dc, FSH - 2-3dc, LH 1-3dc - na czczo, progesteron 20-22dc, estradiol przed owulacją ,ze względu na dojrzewające pęcherzyki

    A mi lekarz w UK kazal:
    5 dc- testosteron, LH, FSH, estradiol
    21 dc - TSH, prolaktyna, progesteron
    Jako ze 21dc wypada w sobote, mam skierowanie na 20 dc.

    Nie mam pojęcia dlaczego twój lekarz zalecił inne dni - ja mam te dane z kliniki niepłodności w Warszawie "Novum" się nazywa, ale jak patrzę uważniej to też jest napisane,że badanie prolaktyny może być 11-12dc , testosteron 1-3dc - wydaje mi się ,że to wszystko jest uzależnione od fazy folikularnej, owulacyjnej i lutealnej - ponieważ te hormony zmieniają się w zależności od fazy - napewno ma powody do wyznaczenia badań w te dni, więc myślę,że trzeba się trzymać tego co mówi lekarz ( na jakiejś podstawie ocenił problem)

    No faktycznie dziwnie. Moze powtorze za jakis czas w Polsce.
    Zastanawiaja mnie tez normy- np estradiol w fazie folikularnej moze wynosic od 12,5 do 166 pg/ml. To strasznie szeroki nawias. Jedna osoba moze miec 13 a druga 150 ale obydwie maja hormon w normie!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2013, 20:40

    atdczbmhr11b1825.png[/url]
    relg3e5e91k07fd9.png
  • angela Autorytet
    Postów: 978 3687

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale kiedyś mój lekarz mi powiedział że najlepszy wynik jest po środku - bardzo w górę lub bardzo w dół sugeruje,że coś się dzieje mimo,że wynik w normie

    Bursztyn lubi tę wiadomość

    [img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    angela wrote:
    inessa wrote:
    Ja bardzo się cieszę, ze do Wasa trafiłam. A humory macie nieziemskie w tą ziemska dzisiejszą pogode.
    Ja mam małego mięśniaka lekarz powiedział, że nie jest to przeszkoda, dwa lata temu miałam problem z prolaktyną brałam duphaston i luteine. Nie wiem dlaczego lekarz mnie nie wysyła na badania tym bardziej, że stramy się o pierwsze dziecko w moim wieku? Juz sugerowałam lekarzowi,nie wiem co mam zrobić więcej?? Jka mi radzicie?

    Ja myślę,że przydałoby się badanie hormonów przede wszystkim tych najważniejszych progesteron, TSH (ft3 i ft4),FSH, LH, ESTRADIOL - dodatkowo powtórzyć prolaktynę , dobrze by było zrobić AMH. Lekarz powinien zalecić zrobienie hsg - drożność jajowodów. Jeżeli jest podejrzenie problemu z macicą to również histeroskopia. Ostatecznie laparoskopia , ale jak to mówi mój lekarz muszą być przesłanki,żeby wykonywać wszystkie te badania.Ja miałam jeszcze przeciwciała - ASA, APA , ANA i antykardiolipinowe, a także posiewy w kierunku chlamydii, ueraplazmy i innych takich. Trzeba jeszcze pamiętać o toksoplazmozie i cytomegalii ( ale to już pod kątem przyszłego płodu - przechodzenie tych chorób w ciąży jest bardzo niebezpieczne)

    bardzo ci dziękuje,wiesz te najwazniejsze miałam robione i były ok.gorzej jest z tym mięśiakiem hsg nie miałam no i reszty też nie. Mam go o to prosić przecież jest lekarzem i powinien chyba sam wiedzieć? Ja już nie wiem co mam robic?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2013, 11:35

  • angela Autorytet
    Postów: 978 3687

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę,że pewne badania powinnaś zasugerować-ja zawsze wszelkie wątpliwości rozwiewam z lekarzem i większość tych badań było na moje życzenie-jak człowiek zmaga się z niepłodnością jakiś czas to też po trochu staje się lekarzem - ważne jest żeby tylko za nie nie płacić, mój lekarz pracuje w szpitalu więc wszystkie zabiegi robi na NFZ , ja tylko płacę za prywatną wizytę, gorzej z hormonami - one niestety najczęściej są robione za własne pieniądze

    KaRa, Bursztyn, inessa lubią tę wiadomość

    [img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • KaRa Autorytet
    Postów: 680 1638

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa moze sproboj skonsultowac sie z innym lekarzem. Zawsze warto zasiegnac drugiej opinii szczegolnie w tak waznej kwestii.

    angela, inessa lubią tę wiadomość

    atdczbmhr11b1825.png[/url]
    relg3e5e91k07fd9.png
  • angela Autorytet
    Postów: 978 3687

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też na ostatniej wizycie lekarz wykrył mięśniaka , ale u mnie prawdopodobnie po lekach hormonalnych jakie brałam przy pierwszym ivf - narazie się nie stresuję , ale 3lutego wyjeżdżam do kliniki i napewno poruszę temat mięśniaka - i co z nim robić? Gdzieś wyczytałam,że one też mogą uniemożliwiać zajście w ciążę

    inessa lubi tę wiadomość

    [img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • angela Autorytet
    Postów: 978 3687

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaRa wrote:
    Inessa moze sproboj skonsultowac sie z innym lekarzem. Zawsze warto zasiegnac drugiej opinii szczegolnie w tak waznej kwestii.

    To prawda - tym bardziej ,że z tego co mówisz o nim to nie wykazuje się profesjonalizmem - czekanie w naszym wieku do niczego nie prowadzi - trzeba samemu również działać

    KaRa, Bursztyn, Olena, inessa lubią tę wiadomość

    [img][/img]ex2btv7310kr6qnr.png
  • megan8 Autorytet
    Postów: 1775 5762

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bursztyn ,jak robisz buźki?

    NIE STARAM SIĘ !!!!! 7a4at5odn0c3ve6g.png
  • megan8 Autorytet
    Postów: 1775 5762

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 21:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;D;

    NIE STARAM SIĘ !!!!! 7a4at5odn0c3ve6g.png
  • megan8 Autorytet
    Postów: 1775 5762

    Wysłany: 30 stycznia 2013, 21:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 14:31

    NIE STARAM SIĘ !!!!! 7a4at5odn0c3ve6g.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 stycznia 2013, 07:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie się skonczyło rumakowanie:( Dostałam @. Bez ostrzeżenia, temp. wysoka, samopoczucie fatalne....Czyli trzeci cykl na pusto.....

  • Olena Autorytet
    Postów: 694 2656

    Wysłany: 31 stycznia 2013, 07:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    angela wrote:
    Bursztyn wrote:
    aga, LH,FSH, Estradiol, Prolaktyna, Progesteron od ktorego do ktorego dnia cyklu najlepiej robic? Bo gdzies wczesniej dziewczyny pisaly , ze Prolaktyna najlepiej miedzu 2 a 5 dniem cyklu, chyba ze cos pomylilam? Zastanawiam sioe czy mozna zrobic je wszystkie za jednym zamachem, zeby sie nie kloc kilka razy (nienawidze igiel i mdleje wtedy).

    Prolaktyna 2-3dc, FSH - 2-3dc, LH 1-3dc - na czczo, progesteron 20-22dc, estradiol przed owulacją ,ze względu na dojrzewające pęcherzyki

    Dzięki za tą wiadomość, bardzo mi się przyda co zrobić i kiedy, spisałam już wszystko na karteczce. Przed pierwszą wizytą u gina porobię sama te wyniki. Pójdę do niego przygotowana, by zacząć działać a nie tracić czasu na badania i znów wizyta.
    U mnie w mieście śmieją się z tego gina że jest sprawcą tych ciąż, dziewczyn które nie mogły zajść a zaszły. A niech mu tam :-)

    bliska77, angela, Bursztyn lubią tę wiadomość

    590040cb82960119f78e126c9419cb34.png
  • Olena Autorytet
    Postów: 694 2656

    Wysłany: 31 stycznia 2013, 07:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaDidinio wrote:
    A u mnie się skonczyło rumakowanie:( Dostałam @. Bez ostrzeżenia, temp. wysoka, samopoczucie fatalne....Czyli trzeci cykl na pusto.....

    Przykro mi :-(

    590040cb82960119f78e126c9419cb34.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 stycznia 2013, 08:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie,
    Marta przykro mi ;-(
    u mnie też nic z tego, temperatura spadła, mam taki ból pleców że ledwo chodzę, dosłownie, @ powinnam dostać wczoraj, o ciąży nie ma mowy, więc obawiam sie jakiś komplikacji, cóż nie poddawajmy się, jak nie ten cykl to może następny będzie nasz ;-)

    samira, Bursztyn lubią tę wiadomość

‹‹ 67 68 69 70 71 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego