X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 16 lipca, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat84 wrote:
    Cześć Dziewczyny!

Nie udzielam się tu ostatnio bo też nic się u mnie w zasadzie nie działo. Ale podczytuję Wasze wpisy i oczywiście trzymam kciuki!

Miałam dziś wizytę kontrolną po cyklu na antykoncepcji. Na szczęście jajniki wróciły do normy i w zasadzie jeżeli o moje ciało chodzi, to lekarz mówi, że możemy wracać do gry..
    Tylko w końcu podzielił się ze mną refleksją po mojej nieudanej hodowli. Powiedział, że to dziwne, że wszystkie zarodki padły 6 dnia bo 3 dnia większości wyglądała pierwsza klasa, a 5 dnia widoczne było tylko lekkie opóźnienie - dlatego też nie mrozili ani nie podebrali materiału do PGTa.
    Stwierdził, że to najprawdopodobniej czynnik męski.. przewijano się to już na forum, że za rozwój zarodka od 3 doby bardziej odpowiadają komórki męskie..
    Więc co do wyciągania wniosków i diagnostycznego podejścia do pierwszej próby, to stwierdził, że u mnie za bardzo nie ma co zmieniać. A poprawić trzeba nasienie.

Będziemy więc działać z andrologiem (jutro wizyta), pewnie powtórzymy badania nasienia i do września poczekamy.
    Ja mam brać witaminy dla pierwszego trymestru :)

Co myślicie?

Hey, moj facet tez slabe parametry podniosly sie po witaminach i dwa razy dziennie placebo olej z czarnuszki, ale w tabletkach, bo diad nie chcial oleju pic. Czy to ten olej cos dal? Byc moze, ale ruchliwosc i morfologia poszly w gore.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 11:38

Kat84 lubi tę wiadomość

👱🏼‍♀️36 🧔🏻‍♂️ 46 l. // starania od 2024 (biochem 2015 z innym partnerem)
    AMH: 1,07
    Laparoskopia maj 2025: usunięcie jajowodów (wodniaki)
    Histeroskopia maj 2025: OK
    Brak endometriozy
    Hormony: OK

IUI: marzec 2025 ❌
    ICSI: kwiecień 2025: Punkcja: 2 🥚 - 0 ❄️
    ICSI: lipiec 2025 - wizyta 17.07. decyzja o stymulacji

"In another world I am already your mom💕"
  • Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 16 lipca, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @LS trzymam kciuki, by to dziadostwo jak najszybciej Ci przeslo 💕 po stopce widze, ze u Was tez sporo roznica w roczniku, podobnie jak u mnie. Mojemu tez powiedzieli, ze wyniki na osobe powyzej 45 roku zycia to niestety takie sa. U mnie niestety zadna z dwoch sie nie zaplodnila i lekarze nie potrafili stwierdzic dlaczego, poniewaz komorki byly dobrej jakosci i dojrzale. Bylo ICSi, wiec stwierdzili, ze mielismy pecha. No coz zobaczymy jak to bedzie nastepnym razem..

@Just00 i @ Lajla czekam na wiesci po wizycie 💕

ja jak caly tydz sie trzymalam, tak dzis dzien placzacy.. nie wiem czy to fakt, ze okres idzie czy caly ten stres z jutrzejsza wizyta.. i dzis kolejna bliska mi osoba powiedziala, ze bedzie mama. Ciesze sie bardzo, ale wiecie jakie to uczucie kiedy kazdy dookola a Ty nie.. no nic c'est la vie. Chcialabym juz wiedziec ze stymulacja dopiero za msc - pod koniec sierpnia to bym chociaz moze jakis wyjazd zaplanowala, a nie w takim zawieszeniu. I cicha nadzeja, ze tej cysty juz nie ma albo mala jest i jednak pozwoli, chociaz nie chce sie ludzic.

Mielgo dnia dziewczyny. 💕

LS lubi tę wiadomość

Brak endometriozy

• Thoruviel Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Marysia_ ja trzymam kciuki, żeby ta cysta wchłonęła się, próbowałam znaleźć jak szybko wchłonęła się u mnie ta torbiel, ale niestety nie znalazłam tego, tylko tyle, ze jednak nie 5cm, a 6,4 cm miała 😱 ale nie przypominam sobie, żeby długo ona była, więc wierzę, że jutro na wizycie będzie dobrze 💪

I wyjazd to bardzo dobry pomysł, nigdy nie wiadomo co się na tym wyjeździe wydarzy 😉 w szczególności polecam Pragę 🤭

Edit: i doskonale rozumiem Twoje uczucia. Może jestem w troszkę innym miejscu, ale wciąż jeszcze trochę mam do finiszu. Wciąż jesteśmy ostrożni. A jeszcze w kwietniu jak byłam na 18-stce bratanicy gdzie pełno dzieciaków i posadzili nas koło dziewczyny będącej w 5-tej ciąży (a ja byłam tydzień po 9-tym nieudanym transferze) to skończyło się dla mnie ryczeniem jak bóbr.
    Ale głowa do góry, dla nas też wyjdzie słońce 🌞🍀✊️ wierzę w to i trzymam za nas wszystkie tutaj kciuki 🍀✊️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 13:05

Marysia_ lubi tę wiadomość

Kariotypy ok; AMH 4,8 (IX 2024)
    - cross- match X 39% --> XII 61% --> 01.25: Equoral 50 + encorton--> V 45,5%
    - allo-MLR 38% X --> V 55,6% , komórki NK 9%, KIR AA

Naturals 🤗 24.06 β 60.9, 26.06 β 141, 28.06 β 360.9, 02.07 β 2108; 15.07 CRL 0,98 cm 141 ud/min <3 🤞
    encorton, acard, clexane, cyclogest

IVF 6 04/05.25 - 4❄️ po PGTA-A 1 ok i 1 mozaika
    IVF 5 10.2024 - 1 PGT-A ok, 1 niebadany
    - transfer VIII 04.03 ❄️ 5.2.1 - β 10dpt 0.156 💔cleaxane
    - transfer IX 05.04 ❄️ 5.2.3 💔encorton, accofil, clexane
    IVF 4 05.2024 - 1 zarodek 5.2.3 PGT-A 👍
    - transfer VII w lipcu❄️ Accofil - 🍀 - poronienie 6t 💔
    IVF 3 03.2023 - 3 ❄️, dwa PGT-A 👍
    - transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- 🍀 09.2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
    - 03.2024 ❄️ 5.2.3 z Accofil - 💔
    IVF 2: 06.2022 - 1 ❄️ 5.2.2 - PGT-A 👎
    IVF 1: 08.2021 - 4 ❄️bez PGT-A
    - 4 x ET 08.2021- 03.2022 ❌, raz cb
    - 02.2022 - receptywność endometrium ok
    IUI 05.2021 - 💔
  • Kat84 Koleżanka

Wysłany: 16 lipca, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do nasienia mojego partnera, to nie było totalnej beznadziei. Fakt, że zdiagnozowana asthenozoospermia i teratozoospermia, morfologia 1% i słaba ruchliwość ale była duża koncentracja. Więc lekarz stwierdził, że do ICSI coś znajdą :)
    Wiek 40 lat.
    Mieliśmy badanie rozszerzone plus test fragmentacji SCD i tam niestety wychodziło 27% nieprawidłowych.

Więc chyba wychodzi na to, że pomimo selekcji ICSI tych ubytków genetycznych nie można wyeliminować. Być może nie mieliśmy szczęścia.

Badanie było robione w maju, zapłodnienie 09.06 i w zasadzie od tego czasu Partner przyjmuje suple TEN fertil, plus Koenzyn Q10 i Omega 3. Nie pije w ogóle alko, rzucił całkiem palenie więc może to pomoże.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 13:39

👩 84 r., AMH 2,47, wszystkie badania w normie
    👱🏼‍♂️ 85 r., morfologia 1%, fragmentacja DNA 27%
    I IVF (z PGT-A) stymulacja 28.05 (2dc)
    04.06 I monitoring
    09.06 punkcja➡️ 10 🥚=> 8 zapłodnionych => 0 zarodków do transferu (degeneracja 6 dnia) ❌😓
  • Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 16 lipca, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    @Marysia_ ja trzymam kciuki, żeby ta cysta wchłonęła się, próbowałam znaleźć jak szybko wchłonęła się u mnie ta torbiel, ale niestety nie znalazłam tego, tylko tyle, ze jednak nie 5cm, a 6,4 cm miała 😱 ale nie przypominam sobie, żeby długo ona była, więc wierzę, że jutro na wizycie będzie dobrze 💪

I wyjazd to bardzo dobry pomysł, nigdy nie wiadomo co się na tym wyjeździe wydarzy 😉 w szczególności polecam Pragę 🤭

Edit: i doskonale rozumiem Twoje uczucia. Może jestem w troszkę innym miejscu, ale wciąż jeszcze trochę mam do finiszu. Wciąż jesteśmy ostrożni. A jeszcze w kwietniu jak byłam na 18-stce bratanicy gdzie pełno dzieciaków i posadzili nas koło dziewczyny będącej w 5-tej ciąży (a ja byłam tydzień po 9-tym nieudanym transferze) to skończyło się dla mnie ryczeniem jak bóbr.
    Ale głowa do góry, dla nas też wyjdzie słońce 🌞🍀✊️ wierzę w to i trzymam za nas wszystkie tutaj kciuki 🍀✊️

Kochana dziekuje pieknie. Dam Wam znac co powiedzieli, wizyta jutro po 18 dopiero, wiec pewnie po niej pojdziemy cos zjesc i pozno do domu wrocimy, ale dam Wam znac. Moja cysta wg rezonansu ma 3 cm wiec moze teraz tydz po juz znikla .. nie ludze sie, ale chcialabym tylko jakis plan uslyszec bo od operacji (ktora byla zaraz po cyklu z punkcja) wegetuje.. Dziekuje, ze szukalas informacji o Twojej cyscie. To milo, ze ktos mimo wszystko obcy sie przejmuje. w to slonce nie mozemy przestac wierzyc jeszcze nie wszystko przesadzone. Trzymam za Ciebie kciuki.. to poczatek. Wiem, ze sie martwisz, przeszlas sporo.. ja jestem dobrej mysli Twoje USG 6+6 🍀✊️🍀✊️🍀✊️🍀✊️ niech rosnie malestwo

Thoruviel, Lajla87_87 lubią tę wiadomość

Brak endometriozy

• Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 16 lipca, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat84 wrote:
    Co do nasienia mojego partnera, to nie było totalnej beznadziei. Fakt, że zdiagnozowana asthenozoospermia i teratozoospermia, morfologia 1% i słaba ruchliwość ale była duża koncentracja. Więc lekarz stwierdził, że do ICSI coś znajdą :)
    Wiek 40 lat.
    Mieliśmy badanie rozszerzone plus test fragmentacji SCD i tam niestety wychodziło 27% nieprawidłowych.

Więc chyba wychodzi na to, że pomimo selekcji ICSI tych ubytków genetycznych nie można wyeliminować. Być może nie mieliśmy szczęścia.

Badanie było robione w maju, zapłodnienie 09.06 i w zasadzie od tego czasu Partner przyjmuje suple TEN fertil, plus Koenzyn Q10 i Omega 3. Nie pije w ogóle alko, rzucił całkiem palenie więc może to pomoże.

Palenie to ponoc najgorzej wlasnie.. Super, ze mu sie udalo. Gratulacje. Mysle, ze to pomoze, u wielu mezczyzn to wiele zmeinia. Moj wyniki podobne, ograniczyl (rzucic mu sie nie udalo niestety), tez kompleks dla mezczyzn, Q10, Omega, Magnez i Vit.c i dodatkowo ten olej z czarnuszki.. Proces spermatogenezy trwa.. powstawania plemników trwa około 74 dni, dlatego suplementację należy prowadzić przez co najmniej 3 miesiące. U nas byl wykin lepszy a teraz zobaczymy.. Tez mielismy zero zarodkow, ale z dwoch komorek, bo pecherzyki mi nie rosly..

Kat84 lubi tę wiadomość

Brak endometriozy

• Just00 Ekspertka

Wysłany: 16 lipca, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel,dla Twojego spokoju zrob z pracą tak jak czujesz. Jeśli mimo że to praca przy komputerze siedzącą, a będziesz męczyć się to trzeba w pewnym momencie odpuścić. Tak jak piszesz,za dużo przeszłaś żeby teraz stwarzać jakiś czynnik ryzyka w postaci stresu chociazby. Dobrze ze masz menedżerkę po swojej stronie,sama też trochę przeszła, więc powinna być wyrozumiała.
    Marysia, też się stresuje już Twoją wizytą,bo wiem że masz cicha nadzieję ruszyć w końcu dalej. Oby tak było i będę czekac na info od Ciebie.
    Kat84,tak jak Marysia pisze proces spermatogenezy to ponad 2 miesiące,wiec na efekty trzeba trochę poczekać. Myślę że pod koniec wakacji już powinna być widoczna poprawa. Ja jeszcze od siebie dorzucę orzechy brazylijskie,którymi swojego szprycuje bo mają Wit.E. Dobrze też u facetów włączyć kwas foliowy,ale to może już ma w ten fertil. Tak sobie jeszcze myślę,a może u Was bardziej by się sprawdziło IMSI przy którym jest jeszcze dokładniejsza ocena morfologiczna plemników?

Ja właśnie wracam z pierwszej wizyty, na usg widoczny zarodek z echem 🥰 nie powiedział aby jaki wymiar. Na serce musimy jeszcze poczekać,kolejna wizyta w pn 21.07 i dr stwierdził że ❤ już powinno wtedy być.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 18:00

Thoruviel, Lajla87_87, Kat84, Marysia_, LS, Slava lubią tę wiadomość

👱‍♀️36l
    AMH 1.19
    TSH 1.97->1.49
    Ft4 16.60
    Żelazo 60.8->45.8
    Ferrytyna 10.6->22.70
    Estradiol 152
    FSH 5.43
    LH 5.49
    Prolaktyna 20.20
    Podejrzenie adenomiozy
    Kariotypy OK

👦38l
    Badanie nasienia morfologia 2%

08.05 kwalifikacja in vitro
    11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
    26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
    27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549🍀
    16.07. Zarodek z echem 🥳
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just super wiesci ! ♥️♥️

Just00 lubi tę wiadomość

♀️'89 ♂️'87
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ✅
    Drożność ✅
    Seminogram 116mln/ml ruch A+B 22% Morfo 2% DFI 3,5% HBA 82% MAR 13%
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    7.05 IUI ❌ koncentracja 46mln ruch A+B 28%
    KIR BX 2ds1 2ds3 2ds4del 2ds5 3ds1 ✅, brak 2ds2 i 2ds4norm
    Kariotypy prawidłowe ✅
    13.06 kwalifikacja in vitro ✅
    16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
    17.06 beta 132,58 prog 33,8
    20.06 beta 544,35 🥰
    23.06 beta 1849,89 🎉
    24.06 jest pęcherzyk 🥳
    30.06 jest zarodek CRL 2,8mm z echem 😍
    8.07 CRL 6mm i bijące ♥️
    14.07 7+3 CRL 1,5cm tętno 154/min 🤞
    preg.png
  • Lajla87_87 Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u swojej prowadzącej, do zaleceń dr Jarosz nie miała zarzutów i powiedziała że idziemy z tym planem, ona ze swojej strony dołoży mi prolutex bym nie 20 a conajmniej 30-40 miała ten progesteron. Czekam na wynik crossa który powinien być do piątku i albo dać zielone albo czerwone światło.
    Jeśli będzie zielone to transfer w sierpniu chociaż u mnie w klinice jest dramat bo kasy nawet nie ma na transfery dla osób które mają zarodki, powiedziała że postara się mnie wcisnąć na sierpień, ale wszystko może się zdarzyć…. 😔😔😔😔😔😢😢😢😢

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 18:34

👧 ’87 🐈
    AMH: 1,03 (03.2023) ➡️ 0,96 (03.2024) ➡️ 1,14 (01.2025)

TSH & FT4 & FT3 & antyTPO & antyTG 🆗
    Homocysteina & witamina D & witamina B12 & kwas foliowy & ferrytyna 🆗
    Guzek na tarczycy i piersi ❌
    Kariotyp 🆗
    Cytologia płynna, HPV, MUCHa 🆗
    KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌
    ANA1 - 1:80 🆗 ANA3 🆗
    IMM ❌ CBA ❌ ASA - 1:10 🆗
    CD56 ❌ CD138 🆗 cross match 51,7% ❌

👦 ’85 🐕‍🦺
    Kariotyp 🆗
    02.2024 Badanie nasienia morfologia 1%❌
    09.2024 HBA 75%
    09.2024 MSOME 2%

🍀 Invimed Wrocław 🍀
    🍀14.02.2025 punkcja 11 oocytów, 🥚9 MII ICSI ➡️ ❄️ 4AA, 3AA, 4AA, 4BB, 4AA

😔 17.03.2025 FET ❄️ 3AA (5dn)+ embryoglue
    8dpt: 12,99 10dpt: 7,42 11dpt: 3,40 cb💔

😔 16.05.2025 FET ❄️ 4AA (6dn) + embryoglue
    7dpt <0,2

🍀 🔜08.2025 FET ❄️ (Accofil, prograf, encorton) ❓
  • Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 16 lipca, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Just00 dziękuję, ale broń Boże się mną nie stresuj ! Zabraniam ! Ty kobieto odpoczywaj 😂😂😂😘 dam znać na pewno. Super, że wizyta dobrze przebiegła a 21.07 już za rogiem. Zaraz weekend i w pon 😍🫣

Dzięki za te orzechy brazylijskie, jutro w lunch polecę i kupię 😎 i zaraz sprawdzę kwas foliowy w jego tym kompleksie. A czy kwas foliowy jest jakaś dawka? Musi zez być metylowany? Jak coś to zamówię 🤣

@Kat84 myślę również, że jak zacznie brać to powinna być poprawa 🤞🏻🤞🏻♥️

Mam pytanie do was wszystkich dotyczące q10: jaką dawkę brałyście lub bierzecie? Ja mam 100mg ale dziś widziałam że plus 35 też się zaleca 3x200? To nie jest za dużo? Może któraś z Was ma więcej doświadczenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 20:17

Brak endometriozy

• Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 16 lipca, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lajla87_87 wrote:
    Jestem po wizycie u swojej prowadzącej, do zaleceń dr Jarosz nie miała zarzutów i powiedziała że idziemy z tym planem, ona ze swojej strony dołoży mi prolutex bym nie 20 a conajmniej 30-40 miała ten progesteron. Czekam na wynik crossa który powinien być do piątku i albo dać zielone albo czerwone światło.
    Jeśli będzie zielone to transfer w sierpniu chociaż u mnie w klinice jest dramat bo kasy nawet nie ma na transfery dla osób które mają zarodki, powiedziała że postara się mnie wcisnąć na sierpień, ale wszystko może się zdarzyć…. 😔😔😔😔😔😢😢😢😢

Matko z tymi funduszami to rzeczywiście dramat 🥺😳

Może uda się Was wcisnąć.. trzymam kciuki za crossa i życzę tych zielonych świateł od teraz. Ile mamy stać na czerwonym 😏😏😏❤️

Brak endometriozy

• Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 16 lipca, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:

Czytałam w pracy i odpisywałam nie do końca, jak potłuczona. Chciałam Ci jeszcze napisać, że te urodziny i inne okoliczności, gdzie musimy trzymać pion to najgorsze momenty, ja czasami po 2 dniach dopiero przerabiam i wyje nawet jak cała rodzina bobrów. 🦫

Z tym słońcem masz rację. ☀️☀️☀️ niech świeci nawet zza chmur 😎 a jak wyjdzie to wszystkie odetchniemy i będziemy mogły się śmiać.

P.S. czułam się jakoś tak staro ostatnio, ponieważ dookoła większość albo w dwupaku albo mllodsza a tu widzę dziewczyny z 8 z przodu rocznika. Jest mi miło z Wami stawać do walki w jednym szeregu zwłaszcza z takimi super wspierającymi kobietami. Dziękuję Wam za to. Chociaż wolałabym widzieć Was już wszystkie z wózkami 😘 a nie na polu bitwy.

Miłego wieczoru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 20:26

Thoruviel lubi tę wiadomość

Brak endometriozy

• Just00 Ekspertka

Wysłany: 16 lipca, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia , po prostu myślę o Twojej wizycie i wiem jak każdy krok jest znaczący w tym całym procesie. Chciałabym żebyśmy wszystkie tutaj znalazły się na podobnym etapie.
    Co do kwasu foliowego to mój bierze acidum folicum Richter 5mg, więc spora dawka,ale to jest akurat na receptę. Nie doczytałam się aby to była postać metylowana. Z kolei jak kiedyś sama brałam 800 mikrogram,to któraś lekarka powiedziała mi żebym to mężowi dala.
    On już bierze też te suple ok 3 mscy,ale nie sprawdzaliśmy czy jest poprawa,bo jakby na razie nie ma potrzeby. Na wszelki wypadek cały czas go suplementuje.
    Lajla87_87,piątek już za chwilę,jak lekarka dostanie zielone światło to cos dla Was wygospodaruje,pewnie inaczej by nawet o tym nie wspominała. Na pewno będzie dobrze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 21:51

👱‍♀️36l
    AMH 1.19
    TSH 1.97->1.49
    Ft4 16.60
    Żelazo 60.8->45.8
    Ferrytyna 10.6->22.70
    Estradiol 152
    FSH 5.43
    LH 5.49
    Prolaktyna 20.20
    Podejrzenie adenomiozy
    Kariotypy OK

👦38l
    Badanie nasienia morfologia 2%

08.05 kwalifikacja in vitro
    11.05 start stymulacji: 💉Cetrtotide,Menopur,Rekovelle
    26.05 Punkcja->7 oocytow, zapłodnionych 6-> 2❄❄ :3AA,3AB
    27.06 Transfer ❄ (6dn), 7dpt beta 34.6, 10dpt beta 163, 13dpt beta 410, 18dpt 2549🍀
    16.07. Zarodek z echem 🥳
  • LS Ekspertka

Wysłany: 16 lipca, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Lajla, nawet mnie nie załamuj 🤦🏼‍♀️ Przecież ciągle gadali, że dla tych z programu mają zarezerwowane środki. Czuję się, jakbym stała w złej kolejce i tylko marnowała czas.. oby te środki jednak się znalazły 🤞🏼🤞🏼🤞🏼

Dzięki @Marysia za wsparcie, zobaczymy co tam wyhodują. Oby jak najszybciej odkryli, co to jest i jak z tym walczyć.

Co do Q10: brałam 2×200, wiem, że dziewczyny biorą też po 3×200. Ważne, żeby rozdzielać dawki, bo duża ilość na raz słabo się przyswaja.

A co do wieku.. eh. Czułam się staro, mając męża 10 lat starszego, który niekoniecznie chciał mieć dzieci. Miałam wtedy 25 lat, a czułam się na 35 i ciągle liczyłam, ile zostało mi do 40 - bo to wydawało mi się granicą ostateczną. Dopiero po rozwodzie zrozumiałam, że wcale nie jestem taka stara 😅 i zaczęłam "odżywać". Teraz, mając męża starszego o 14 lat, czuję się młodziutka 😄😄😄 I już nie stawiam sobie żadnych deadline’ów. Co ma być, to będzie. Najważniejsze, że oboje chcemy dzieci i robimy wszystko, co w naszej mocy.

Dołączam się do życzeń - oby nam wszystkim udało się spełnić nasze marzenia 💛🍀

Thoruviel, Lajla87_87, Marysia_, Kat84 lubią tę wiadomość

👩'89
    HSG ✔️AMH 1,4 (07.2024) -->0,99 (04.2025)
    Kariotyp✔️KIR Bx (2DS1✔️)
    Niska ferrytyna 21-->27

🧔‍♂️'74
    Morfologia 1%❌
    Kariotyp ✔️
    Kwalifikacja 01.04✔️
    07.05 💉Menopur300, Rekovelle12
    20.05 - pobrano 11🥚- dojrzałych 11 - zapłodniono 10 - 3 ❄️❄️❄️ 4AB, 4BB, 4BA
    06.06 - histeroskopia ⌛
  • Lajla87_87 Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LS nasza klinika ewidentnie nie ogarnęła tej kasy, może we wrześniu przyjdzie obiecana pula. Obecnie jak wchodzisz do kliniki to jest tam pusto nie to co było parę miesięcy temu.
    Marysia dzisiaj mocne kciuki ✊ i wieczorem czekamy na info po Twojej wizycie.
    Just super wieści ♥️ oby już 21.07 było serduszko ❤️

Mi przyszedł wynik cross mam 51.7 % ale zaraz piszę do dr Jarosz maila że mimo wszystko chce podejść do tego transferu tak też z lekarka się umawiałam niech zmieni najwyżej dawkowania leków przepisanych
    Thoruviel wysłałam ci zaproszenie ☺️ chce się zapytać o coś o cross ☺️

Marysia_, Just00 lubią tę wiadomość

👧 ’87 🐈
    AMH: 1,03 (03.2023) ➡️ 0,96 (03.2024) ➡️ 1,14 (01.2025)

TSH & FT4 & FT3 & antyTPO & antyTG 🆗
    Homocysteina & witamina D & witamina B12 & kwas foliowy & ferrytyna 🆗
    Guzek na tarczycy i piersi ❌
    Kariotyp 🆗
    Cytologia płynna, HPV, MUCHa 🆗
    KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌
    ANA1 - 1:80 🆗 ANA3 🆗
    IMM ❌ CBA ❌ ASA - 1:10 🆗
    CD56 ❌ CD138 🆗 cross match 51,7% ❌

👦 ’85 🐕‍🦺
    Kariotyp 🆗
    02.2024 Badanie nasienia morfologia 1%❌
    09.2024 HBA 75%
    09.2024 MSOME 2%

🍀 Invimed Wrocław 🍀
    🍀14.02.2025 punkcja 11 oocytów, 🥚9 MII ICSI ➡️ ❄️ 4AA, 3AA, 4AA, 4BB, 4AA

😔 17.03.2025 FET ❄️ 3AA (5dn)+ embryoglue
    8dpt: 12,99 10dpt: 7,42 11dpt: 3,40 cb💔

😔 16.05.2025 FET ❄️ 4AA (6dn) + embryoglue
    7dpt <0,2

🍀 🔜08.2025 FET ❄️ (Accofil, prograf, encorton) ❓
  • LS Ekspertka

Wysłany: 17 lipca, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, wysoki ten cross, @Lajla… Daj znać, co powie Jarosz.

Nie wiem, czy widziałyście ten artykuł o mikroplastiku w pęcherzykach jajnikowych 🤦🏼‍♀️ Dokąd my zmierzamy? Potem mamy idiopatyczną niepłodność, bo nie jesteśmy w stanie zbadać wszystkich czynników.. A tu się okazuje, że mikroplastik może się przedostawać nawet do komórki jajowej.
    I co dalej? Czy to oznacza, że wpływa na jakość oocytów, rozwój zarodka, ciążę? To już się zaczyna robić przerażające. 😶‍🌫️ Nie mówiąc o tym, że ludzkość będzie się zmagać z coraz większymi problemami z płodnością.
    Bardzo mnie to poruszyło i szczerze, nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. 🤯

👩'89
    HSG ✔️AMH 1,4 (07.2024) -->0,99 (04.2025)
    Kariotyp✔️KIR Bx (2DS1✔️)
    Niska ferrytyna 21-->27

🧔‍♂️'74
    Morfologia 1%❌
    Kariotyp ✔️
    Kwalifikacja 01.04✔️
    07.05 💉Menopur300, Rekovelle12
    20.05 - pobrano 11🥚- dojrzałych 11 - zapłodniono 10 - 3 ❄️❄️❄️ 4AB, 4BB, 4BA
    06.06 - histeroskopia ⌛
  • Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 17 lipca, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LS wrote:
    @Lajla, nawet mnie nie załamuj 🤦🏼‍♀️ Przecież ciągle gadali, że dla tych z programu mają zarezerwowane środki. Czuję się, jakbym stała w złej kolejce i tylko marnowała czas.. oby te środki jednak się znalazły 🤞🏼🤞🏼🤞🏼

Dzięki @Marysia za wsparcie, zobaczymy co tam wyhodują. Oby jak najszybciej odkryli, co to jest i jak z tym walczyć.

Co do Q10: brałam 2×200, wiem, że dziewczyny biorą też po 3×200. Ważne, żeby rozdzielać dawki, bo duża ilość na raz słabo się przyswaja.

A co do wieku.. eh. Czułam się staro, mając męża 10 lat starszego, który niekoniecznie chciał mieć dzieci. Miałam wtedy 25 lat, a czułam się na 35 i ciągle liczyłam, ile zostało mi do 40 - bo to wydawało mi się granicą ostateczną. Dopiero po rozwodzie zrozumiałam, że wcale nie jestem taka stara 😅 i zaczęłam "odżywać". Teraz, mając męża starszego o 14 lat, czuję się młodziutka 😄😄😄 I już nie stawiam sobie żadnych deadline’ów. Co ma być, to będzie. Najważniejsze, że oboje chcemy dzieci i robimy wszystko, co w naszej mocy.

Dołączam się do życzeń - oby nam wszystkim udało się spełnić nasze marzenia 💛🍀

Dziekuje za info dot. Q10. Juz dzis rozdzielilam 3 tabletki po 200mg na ran, poludnie i wieczor. Mysle, ze nie zaszkodzi. Ciesze sie, ze znalazlas swoj spokoj po rozwodzie:) to jesz wazne, ja nie musialam na szczescie sie rozwodzic, ale po 10 latach zwiazku tez sie rostalam i znalazlam mojego 10 lat starszego faceta. U nas problem w druga strone, bo ma juz dwojke (pawie 18 corke i 14 lat syna). Wiec tak mi smutno, ze jesli mi sie uda zajsc w ciaze to bedzie taka olbrzymia roznica wieku, bo niestety wszystko sie przedluza. Nie dosc, ze relacja z jego dzecmi jest skomplikowana, to jeszcze aby moje mialo z nimi to bedzie wyzwanie.. masz racje z tymi deadline´ami - bedzie co bedzie :) ja juz przebieram nogami do 18.. ach.. ale udalo mi sie dostac termin do ortopedy, bo pojde sprawdzic moze ten bol to jednak to.. szukanie igly w stogu siana. Tak bardzo bym chciala by dzis dala mi rozpiske na przyszly tydz stymulacji.

Brak endometriozy

• Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 17 lipca, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just00 wrote:
    Marysia , po prostu myślę o Twojej wizycie i wiem jak każdy krok jest znaczący w tym całym procesie. Chciałabym żebyśmy wszystkie tutaj znalazły się na podobnym etapie.
    Co do kwasu foliowego to mój bierze acidum folicum Richter 5mg, więc spora dawka,ale to jest akurat na receptę. Nie doczytałam się aby to była postać metylowana. Z kolei jak kiedyś sama brałam 800 mikrogram,to któraś lekarka powiedziała mi żebym to mężowi dala.
    On już bierze też te suple ok 3 mscy,ale nie sprawdzaliśmy czy jest poprawa,bo jakby na razie nie ma potrzeby. Na wszelki wypadek cały czas go suplementuje.
    Lajla87_87,piątek już za chwilę,jak lekarka dostanie zielone światło to cos dla Was wygospodaruje,pewnie inaczej by nawet o tym nie wspominała. Na pewno będzie dobrze!

Just00 dzekuje za info.Niech suplementuje, na pewno mu nie zaszkodzi, moj G twierdzi, ze nawet sie lepiej po suplementach czuje :)

Brak endometriozy

• Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 17 lipca, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Lajla ciesze sie, ze masz juz wyniki. samo czekanie wykancza.. daj koniecznie znac, co dr Jarosz na to.

@LS niestety caly swiat idzie w kierunku, ktory nie do konca mi sie podoba.. Jak mialam 20 lat jakos inaczej to wszystko sobie wyobrazalam, ale mam wrazenie ze realia byly inne.. moze lepsze.. mialam wrazenie ze tamci 30-40 latkowie byli szczesliwsi.. a teraz wszystko drogie, pomijajac juz sytuacje polityczne doslownie wszedzie.. niby medycyna do przodu idzie z czego sie ciesze, ale dostepnosc i fundusze tragedia.. miejmy nadzieje, ze nie bedzie gorzej. LS, tez tak mam czasami, ze strasznie mnie cos przejmie, ale poza zdrowym odzywianiem nic nie mozemy zrobic, de facto to juz nie marchewka czy salata z ogrodka babci czy cioci.. a nawet jesli to powietrze jest tak zatrute i deszcz toksyczny, ze produkty bio to nie to samo co kiedys, ale nie mamy na to niestety wplywu. Milego dnia.

Brak endometriozy

• Thoruviel Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LS wrote:
    Kurczę, wysoki ten cross, @Lajla… Daj znać, co powie Jarosz.

Nie wiem, czy widziałyście ten artykuł o mikroplastiku w pęcherzykach jajnikowych 🤦🏼‍♀️ Dokąd my zmierzamy? Potem mamy idiopatyczną niepłodność, bo nie jesteśmy w stanie zbadać wszystkich czynników.. A tu się okazuje, że mikroplastik może się przedostawać nawet do komórki jajowej.
    I co dalej? Czy to oznacza, że wpływa na jakość oocytów, rozwój zarodka, ciążę? To już się zaczyna robić przerażające. 😶‍🌫️ Nie mówiąc o tym, że ludzkość będzie się zmagać z coraz większymi problemami z płodnością.
    Bardzo mnie to poruszyło i szczerze, nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. 🤯

O tym mikroplastiku wciąż mało się mówi. Z racji moich studiów (oceanografia biologiczna) to już te kilkanaście lat temu o tym mówili. Ale niestety do opinii publicznej nie przechodziła ta informacja. I nie tylko na płodność może wpływać, pytanie jak wpłynie ogólnie na nasze zdrowie. Niestety badania dopiero za kilka lat to pokażą. Ale też możemy coś sami zrobić 😉
    Ze swojej strony co mogę polecić:
    1) unikać podgrzewania w mikrofali w pudełku plastikowym. W trakcie podgrzewania mogą wydzielać się mikrocząstki plastiku. Lepiej przełożyć na talerz/do szkła
    2) unikać gotowania węglowodanów (ryże/kaszel itp) w tych woreczkach plastikowych. Znowu pod wpływem ciepła mogą wydzielać się mikrocząstki plastiku. Najlepiej odmierzać i gotować bez tych woreczków.
    3) kupować ubrania z materiałów naturalnych i redukować te z poliestru. Podczas prania uwalniają się cząstki a nawet całe włókna. Ostatecznie trafia to wszystko do oceanów/mórz. I potem trafiają takie mikrocząstki plastiku do ryb, kumulują się w nich a my potem jemy te ryby... im więcej ludzi świadomych, tym mniej mikroplastiku trafi do ryb.
    4) czajnik jak kupowaliśmy to też bez plastiku żeby był- znowu chodzi o to wydzielanie się cząstek pod wpływem ciepła.
    5) starać się nie kupować rzeczy/tkanin z plastiku/polisteru (na tyle ile się da), szczególnie tych z chińskich platform, które potem szybko lądują w koszu. Im mniej ludzie będą kupować takie rzeczy, tym niższe zapotrzebowanie i mniejsza produkcja plastiku. Bo potem znowu są wysypiska śmieci z tymi plastikami i też potem trafią do środowiska...

Oczywiście w dzisiejszych czasach ciężko pozbyć się w 100% plastiku, ale można spróbować ograniczyć to co trafia do naszych organizmów. Chociażby wlasnie unikać podgrzewania jedzenia/wody z plastikiem.
    Fakt, u mnie teraz jest ciezko z zakupami, bo jak idę do sklepów stacjonarnych to zawsze sprawdzam metki 😅 więc czasochłonne, ale dzięki temu też mniej kupuję 😉
    Także nie ma co panikować, sami możemy też działać w kierunku zredukowania plastiku w przyrodzie i naszych organizmach 😉

Slava, Lajla87_87, Marysia_ lubią tę wiadomość

Kariotypy ok; AMH 4,8 (IX 2024)
    - cross- match X 39% --> XII 61% --> 01.25: Equoral 50 + encorton--> V 45,5%
    - allo-MLR 38% X --> V 55,6% , komórki NK 9%, KIR AA

Naturals 🤗 24.06 β 60.9, 26.06 β 141, 28.06 β 360.9, 02.07 β 2108; 15.07 CRL 0,98 cm 141 ud/min <3 🤞
    encorton, acard, clexane, cyclogest

IVF 6 04/05.25 - 4❄️ po PGTA-A 1 ok i 1 mozaika
    IVF 5 10.2024 - 1 PGT-A ok, 1 niebadany
    - transfer VIII 04.03 ❄️ 5.2.1 - β 10dpt 0.156 💔cleaxane
    - transfer IX 05.04 ❄️ 5.2.3 💔encorton, accofil, clexane
    IVF 4 05.2024 - 1 zarodek 5.2.3 PGT-A 👍
    - transfer VII w lipcu❄️ Accofil - 🍀 - poronienie 6t 💔
    IVF 3 03.2023 - 3 ❄️, dwa PGT-A 👍
    - transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- 🍀 09.2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
    - 03.2024 ❄️ 5.2.3 z Accofil - 💔
    IVF 2: 06.2022 - 1 ❄️ 5.2.2 - PGT-A 👎
    IVF 1: 08.2021 - 4 ❄️bez PGT-A
    - 4 x ET 08.2021- 03.2022 ❌, raz cb
    - 02.2022 - receptywność endometrium ok
    IUI 05.2021 - 💔
‹‹ 1280 1281 1282 1283 1284
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ