X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • Slava Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    O tym mikroplastiku wciąż mało się mówi. Z racji moich studiów (oceanografia biologiczna) to już te kilkanaście lat temu o tym mówili. Ale niestety do opinii publicznej nie przechodziła ta informacja. I nie tylko na płodność może wpływać, pytanie jak wpłynie ogólnie na nasze zdrowie. Niestety badania dopiero za kilka lat to pokażą. Ale też możemy coś sami zrobić 😉
    Ze swojej strony co mogę polecić:
    1) unikać podgrzewania w mikrofali w pudełku plastikowym. W trakcie podgrzewania mogą wydzielać się mikrocząstki plastiku. Lepiej przełożyć na talerz/do szkła
    2) unikać gotowania węglowodanów (ryże/kaszel itp) w tych woreczkach plastikowych. Znowu pod wpływem ciepła mogą wydzielać się mikrocząstki plastiku. Najlepiej odmierzać i gotować bez tych woreczków.
    3) kupować ubrania z materiałów naturalnych i redukować te z poliestru. Podczas prania uwalniają się cząstki a nawet całe włókna. Ostatecznie trafia to wszystko do oceanów/mórz. I potem trafiają takie mikrocząstki plastiku do ryb, kumulują się w nich a my potem jemy te ryby... im więcej ludzi świadomych, tym mniej mikroplastiku trafi do ryb.
    4) czajnik jak kupowaliśmy to też bez plastiku żeby był- znowu chodzi o to wydzielanie się cząstek pod wpływem ciepła.
    5) starać się nie kupować rzeczy/tkanin z plastiku/polisteru (na tyle ile się da), szczególnie tych z chińskich platform, które potem szybko lądują w koszu. Im mniej ludzie będą kupować takie rzeczy, tym niższe zapotrzebowanie i mniejsza produkcja plastiku. Bo potem znowu są wysypiska śmieci z tymi plastikami i też potem trafią do środowiska...

Oczywiście w dzisiejszych czasach ciężko pozbyć się w 100% plastiku, ale można spróbować ograniczyć to co trafia do naszych organizmów. Chociażby wlasnie unikać podgrzewania jedzenia/wody z plastikiem.
    Fakt, u mnie teraz jest ciezko z zakupami, bo jak idę do sklepów stacjonarnych to zawsze sprawdzam metki 😅 więc czasochłonne, ale dzięki temu też mniej kupuję 😉
    Także nie ma co panikować, sami możemy też działać w kierunku zredukowania plastiku w przyrodzie i naszych organizmach 😉

Tylko wydrukować co napisałaś i każdemu dać do przeczytania obowiązkowo. No i studia musiały być fascynujące! Zdrowo zazdroszczę 😀

Just piękne wieści 🤞❤️

Marysiu tak jak piszesz, może medycyna poszła do przodu ale znowu dla tych co ich stać na leczenie. No nie idzie to w dobrym kierunku wszystko.

Lajla trzymam kciuki, żeby Ci dobrze dostosowała dawki i dopuściła do transferu🤞I niech klinika nie straszy brakiem środków na transfer z rozpoczętej już procedury, bo z tego co mi się obiło o uszy to jest niezgodne z ustawą. Oni muszą mieć zarezerwowane srodki na pełną procedurę.

Runnerka kciuki mocne za jutro, oby to USG rozwiało Twoje wątpliwości w ta pozytywną stronę, obyś już nie musiala się martwić 🤞💜

Ona 35l:
    ❌AMH 1,27, LUF, IO, PAI-1 4G/5G hetero,Ferrtytyna 12, morfologia na granicy normy.
    ❌Crohn, nietolerancja histaminy, AZS,
    ❌ ❌ ❌ allo mlr 0%, rozjechane cytokiny - IG 142, TNF 4189, IL10 217
    Crossmatch 18,9
    ✅ brak innych mutacji, test IMK ok, halotyp Bx obecne kiry 2DS1 2DS5 3DS1, kariotyp prawidłowy, białko S i C, ANA i LA ujemne, biocenoza I, MUCHA, HSG, cd56 ok, cd138do 4kom. przeleczone (metronidazol), cytokiny IL 2,4,5
    On 35l:
    ❌słaba ruchliwość
    ✅morfo, kariotyp prawidłowy, posiew, HBA, SCD, HLAC C1C1*07

Starania od 04.2024, 2xCB
    27.02.25 ⏸️ (po IUI)
    28.02 beta 9.8, prog 0.5, okres, start IVF(DE) stymulacja Menogon HP 225j.
    06.03 beta 212coś, prog 15.4, przerwanie stymulacji
    26.03 💔 poronienie samoistne
    05-06 IVF (PL) 7🫧 7MII 7🍀 4🐻‍❄️, po PGTa 1 zdrowy 🐻‍❄️
    ⏳Immunologia plan działania
    „A do dupy!”
  • azja87 Koleżanka

Wysłany: 17 lipca, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy w fazie testowania - właśnie dostałam wyniki Fertigen Woman i zasadnicza część wyszła bez patogenów i o określonym poziomie pokrycia, ale parę poniżej 95% między innymi HOXA13 - 72% i AMH - 85%.

Któraś z was wykonywała może ten test? Bo dla mnie to trochę czarna magia i już takie automatyczne martwienie się - pisze jak byk że co do zasady badanie nie wykazało żadnych patogenów i nieprawidłowości ale ja i tak się skupiam na tym co jest nie tak … dziwne to nasze myślenie, kiedy już wie się że na tej drodze nie idzie wszystko tak łatwo.

Ona: 37 lat
    On: 50
    AMH: 1,0
  • Marysia_ Ekspertka

Wysłany: 17 lipca, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny będzie stymulacja. Wciąż do mnie nie dociera.. po operacji po wszystkim co przeszłam.. nie wierzę.. 🫢 niedawno wróciłam do domu. Jutro mam Home Office napiszę Wam dłuższą wiadomość, dziś padam na twarz. Dziękuję za wszystkie pozytywne wibracje z Waszej strony. Myślałam o każdej z Was siedząc w klinice. Jesteście niesamowite, jaką nadzieję mi dałyście. Dobrej nocy ❤️

Thoruviel, Ola8999, Lajla87_87, Just00 lubią tę wiadomość

👱🏼‍♀️36 🧔🏻‍♂️ 46 l. // starania od 2024 (biochem 2015 z innym partnerem)
    AMH: 1,07
    Laparoskopia maj 2025: usunięcie jajowodów (wodniaki)
    Histeroskopia maj 2025: OK
    Brak endometriozy
    Hormony: OK

IUI: marzec 2025 ❌
    ICSI: kwiecień 2025: Punkcja: 2 🥚 - 0 ❄️
    ICSI: lipiec 2025 - wizyta 17.07. decyzja o stymulacji

"In another world I am already your mom💕"
‹‹ 1280 1281 1282 1283 1284
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ