X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Storczyk wczesniej napisałam i rowno post wstawiłysmy. :D Fajna ta emotka z kotem. U mnie pobudka była o 5 i od rana odwiedzinki wc. Takze teraz jestem na przymusowej diecie vomit.gif a strasznie mi sie jesc chce, ale musze troche odczekac bo i te sniadanie pojdzie w kosmos http://i272.photobucket.com/albums/jj184/befje/smileys/bf-help.gif ale nic na to nie poradzę, to siedzę o wodzie i suchym chlebie :D

Storczyk31, MoBo, Ylya, Dani lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Storczyk31 wrote:
    Dzień doberek zimnypogoda-ruchomy-obrazek-0114.gif

Wyczytałam na jakimś angielskim blogu, że wszelkie problemy hormonalne biorą się z niedoborów wit czy minerałów i tylko odpowiednią dieta można je przyswoić.

Żadne tam suplementy. Z nimi to jak z kawą na zmęczenie, niczego nie dają. Poza tym niektóre, jak magnez, nie mogą być podane w jednorazowej dawce, bo organizm przepuści przez siebie ;) i tyle z tego.
    duzo dziewczyn na forum bierze dodatkowo witamine D. Niedobór witaminy D może obniżyć Twoje szanse na ciążę niemal o połowę, jak pokazuje nowe badanie przeprowadzone we Włoszech.

Badaniem objęto 154 kobiety biorące udział w programie zapłodnienia in vitro. Naukowcy porównali odsetek ciąż uzyskanych u kobiet z niedoborem witaminy D do kobiet, u których poziom tej witaminy był wystarczający (co najmniej 20 nanogramów na 1 mililitr krwi).

Badanie wykazało, że kobiety o dostatecznym poziomie witaminy D miały większe szanse na produkcję wysokiej jakości zarodków, oraz większe szanse na uzyskanie ciąży, niż kobiety z niedoborem witaminy D. Odsetek ciąż był najwyższy wśród grupy pacjentek z najwyższym stężeniem witaminy D we krwi.

Jak tłumaczą autorzy badania, witaminy mogą wspomagać zarówno dojrzewanie komórek jajowych wysokiej jakości, jak też implantację zarodków w macicy. Podobny wpływ witaminy D na płodność zaobserwowano także u wielu ssaków.

Witamina D nazywana jest witaminą słoneczną, bo organizm człowieka produkuje ją w kontakcie z promieniami słońca. Nie polecamy Ci jednak nadmiernego opalania, gdyż przyspiesza ono starzenie skóry i zwiększa ryzyko nowotworów skóry. Zamiast tego, przypominamy Ci, jak ważna jest dieta podczas starań o ciążę. Witaminę D znajdziesz w takich pokarmach, jak:
    – tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź)
    – wątroba wołowa
    – żółtko jaja kurzego

Storczyk31, MoBo, Dani lubią tę wiadomość

• Dani Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Wstalam dzis godzine wczesniej niz zwykle bo mnie tak bolalo. I juz wiedzialam ze @ przyszla :( No ja wiedzialam zeby po raz kolejny nie testowac bo @ u mnie zawsze przychodzi do 15 DPO, wiec jedynie wydarzeniem bylby brak @ 16 dpo albo pozniej. A tak nie bylo sie czym emocjonowac...Co z tego ze wykresik ladny, ja zwykle mam ladne wykresy, choc ten rzeczywiscie byl bez watpienia najladniejszy.

No wiec rozczarowanie, ale w sumie nie takie duze bo ja juz nie wierze ze naturalnie uda mi sie zajsc, no bo jak widac na wykresie wszystko mi dobrze pracuje (progesteron mi dobrze dziala, bez zadnych wspomagaczy. Owulka ladna byla bo bez tego nie ma takich dobrych wynikow progesteronu. Jajowody oba mam drozne. Maz ma wyniki spermy dobre. Ale nie zachodzimy. Czemu? Cos nie moze sie plemnik z jajeczkiem spotkac, moze to problemy ze sluzem albo nie wiem jakie. W kazdym razie idziemy na INSEMKE, ale nie wiem czy juz w tym cyklu bo troche mnie niepokoi ze bolal mnie jajnik w 6 dpo w ostatnim cyklu, moze powinnam isc na monitoring jakis, USG zanim zaczne pakowac w siebie te wszystkie hormony? Pozatym przyplatala mi sie w ostatnich 2 dniach infekcja grzybiczna. Teraz przed zakonczeniem miesiaczki tego nie wylecze.
    No musze zadzwonic do mojego lekarza i sie poradzic, czy zaczynac w tym cyklu czy jednak sie zbadac najpierw. Z drugiej strony ten jajnik mnie juz nie boli, wiec moze byla jakas chwilowa akcja z nim.

No to sie rozpisalam. Milego dnia kochane i dziekuje bardzo za wierne kibicowanie mi. To jest baardzo cudowne.
    Buziaki

MoBo, Ylya, Storczyk31, Kazia lubią tę wiadomość

Eden, urodzona 26.06.21 , 3270 kg szczescia ❤️

1usa9vvjrnodabqg.png

6.2017 Pierwsza IUI *6tc
    8. 2017 Druga IUI :(
    1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
    4. 2018 start druga IVF :(
    8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
    1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy :(
    2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
    9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
    9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud :)
    10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️
  • pierwiastka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Storczyk31 wrote:
    Pierwiastko, jak tam po wizycie lekarskiej ? Obyło się bez antybiotyku? Jak się czujesz?
    hej wam, dzieki za troskliwe pytania, odpowiem w skrócie: antybiotyki są i mam kilerską dawkę na 2 dni żeby w weekend robotę ogarnąć a potem 8 dni normalnej dawki, czuje sie mocno średnio i nadal zalegam pod koldrą a śpiaca jestem że szok

trzymajcie sie wszystkie zdrowo

MoBo, Storczyk31 lubią tę wiadomość

jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • Ylya Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Storczyk, a co to za szamańskie wersety masz w stopce? Skąd te proroctwa?

hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 :-( , IUI 14 XII 2016 :) synek Dawid urodzony 9.9.2017 <3
  • Ylya Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a w jakiej fazie księżyca przyszłaś na świat?

Storczyk31 lubi tę wiadomość

hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 :-( , IUI 14 XII 2016 :) synek Dawid urodzony 9.9.2017 <3
  • Dani Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze zaraz sobie sprawdze w jakiej fazie ksiezyca przyszlam na swiat :)

Dzwonilam do lekarza z mojej kliniki i powiedzial mi ze jak mialam pobolewanie jajnika w jakims dziwnym dniu w tydzien po owulacji i infekcja grzybiczna pochwy to lepiej w najblizszym miesiacu sprawdzic (na usg) czy wszystko dobrze w srodku i wyleczyc infekcje i INSEMKA dopiero w nastepnym cyklu.
    No wiec mam jeszcze jeden cykl naturalnie...Przynajmniej jeden. Matko mam nadzieje ze wszystko ok z moim jajnikiem.

Mam plan na ten cykl zeby wiecej pocwiczyc, tzn naprawde regularnie i moze troche ostrzej niz w ostatnich cyklach kiedy nie robilam pewnych cwiczen ze wzgledu na starania. Nie wiem czy nie oleje tych organiczen w tym cyklu. No zobaczymy.

Na razie to potrzebuje drinka....

A tak nawiazujac do tego co Aszka napisala, ze witamina D jest w zoltkach kurzych - pamietam kiedys czytalam duzo porad takiej jednej specjalistki od naturalnego radzenia sobie z problemami z plodnoscia, i ona zalecala jesc codziennie 3 jajka, najlepiej rano, na sniadanie codziennie 3 jajka. Ze to idealnie rano ustawia hormony. Bo kurze zoltko to zycie, zycie w zarodku i naprawde ma duzy power. Czasami jadlam jajka na sniadania ale nigdy nie regularnie. Moze sprobowac?

Storczyk31, MoBo lubią tę wiadomość

1usa9vvjrnodabqg.png

6.2017 Pierwsza IUI *6tc
  • Ylya Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i to jest tak, że począć masz w pierwszej kwadrze? Czy koniecznie cztery dni przed pełnią?

Storczyk31, MoBo lubią tę wiadomość

• Ylya Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale co to jest ta "faza płodna w cyklu księżycowym"?

Jastin76 lubi tę wiadomość

• Jastin76 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylya dobre pytanie :-/ ja też nie wiem i chętnie się dowiem ;-)

MoBo lubi tę wiadomość

• Ylya Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, dlaczego dzień po owu pobolewa brzuch jak na @? Co może być tego przyczyną?

• pierwiastka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień bry
    troche wyraźniej mnie dziś słychać :D

wczoraj przespałam cały dzień a dziś się rana nie mogłam doczekać, nie jest źle
    dzięki za wsparcie dziewczyny!

Storczyk31, MoBo, Dani, Jastin76 lubią tę wiadomość

jeżeli plan A nie wypali, alfabet ma jeszcze 25 liter ;)
  • Storczyk31 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.S. ;) jest specjalny program do obliczania dni płodnych na przyszłość po podaniu dokładnej daty urodzenia. Program wyznacza jeden dzień w miesiącu, kiedy księżyc był w tej samej pozycji i fazie, jak w dniu narodzin kobiety. Wyznacza tez płeć dziecka, bo ponoć pozycja Księżyca w znaku męskim lub żeńskim w momencie poczęcia decyduje o przyszłej płci dziecka.

mając te dane nalezy pilnować by pocalunki-ruchomy-obrazek-0008.gif w okolicach tych dni. I tyle.

Nawet jeśli było się już po owu, według naszego cyklu.
    Ja wiem, ja wiem, bo ponoć po owu kiedy działa już progesteron zablokowuje on kolejną owulację. Ale o różnych dziwach świat słyszał. No, nie ?

Ta hipoteza zakłada kilka owulacji, zakłada, że nawet stosunek płciowy, względnie orgazm może wywołać dodatkową owulację (w przypadku królików fakt ten został udowodniony). Być może u kobiety dodatkowa owulacja pojawia się wówczas, gdy stosunek płciowy przypada na czas płodny w obrębie cyklu "księżycowego".

MoBo, Ylya, Jastin76 lubią tę wiadomość

klz9bd3m0oj2oh7n.png

• Storczyk31 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, dziwne to, wiem, ale czego się człowiek nie uczepi, żeby nie stracić wiary i nie poddać się.

mi brakuje około tygodnia do zsynchronizowania się ;) ale może cos jest na rzeczy, bo owulka nie wiedziec czemu przesunęła się, a nie byłam ani chora, ani w stresie i brałam luteinę w dużej dawce w poprzednim cyklu, która to przyspiesza kolejną owu, niby.

klz9bd3m0oj2oh7n.png

• Dani Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Storczyku a masz dostep do tego programu?

1usa9vvjrnodabqg.png

6.2017 Pierwsza IUI *6tc
  • Storczyk31 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani wrote:
    Storczyku a masz dostep do tego programu?
    że proszę ;)

http://www.astro.uni.torun.pl/~kb/Efemerydy/Cykle.htm

pod tematem: Obliczanie dni płodnych i płci dziecka, kliknij w plik wykonawczy ;)

Dani, Kazia, Jastin76 lubią tę wiadomość

klz9bd3m0oj2oh7n.png

• Storczyk31 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylya wrote:
    Dziewczynki, dlaczego dzień po owu pobolewa brzuch jak na @? Co może być tego przyczyną?
    Ylya, nie mam pojęcia :(

MoBo lubi tę wiadomość

klz9bd3m0oj2oh7n.png

• MoBo Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylya ja też nie wiem. Tez czasem mi się zdąży coś takiego i nawet lekarza zapytałam, oczywiście nic nie powiedział.

Ylya lubi tę wiadomość

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2015, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylya wrote:
    moze trwac do kilku dni, poniewaz nastepuje wchłanianie płynów z pecherzyków. Mnie po przestymulowaniu taki bol trzymał chyba z 3 dni.

Tu nawet o tym napisali: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/choroby-kobiece/bol-owulacyjny-jak-rozpoznac-i-zlagodzic-bole-jajnikow_41781.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2015, 23:51

Ylya, Storczyk31, Dani, Jastin76 lubią tę wiadomość

• Ylya Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Aszka i dzień dobry wszystkim :-)

oby to te płyny się wchłaniały, bo nie mam sił się już nawet wkręcać w jakąś endomertioze czy inne pcos..

U nas dziś słońce, aż miło w nie popatrzeć.

Storczyk31, Dani, Jastin76 lubią tę wiadomość

‹‹ 436 437 438 439 440 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ